教育王國

標題: 高主教港島區校巴路線時間表 [打印本頁]

作者: BeeBee11    時間: 10-6-18 09:44     標題: 高主教港島區校巴路線時間表

如題。請問有冇讀緊RC住港島的媽咪可提供呢?多謝!
作者: 貝太    時間: 10-6-20 07:36

你想知港島邊區呢? 有好多條路線呀!
作者: BeeBee11    時間: 10-6-21 07:15

Thank you 貝太。其實我有一私校在手,但等緊RC。打算若RC收我個仔,會搬過港島。想小朋友冇咁辛苦。

雖然RC未收,但我要先planning,因另一學校要在7月頭交錢,一有result,我就要決定搬定唔搬。

由灣仔(電車路),Causeway Bay,天后,浣紗街、炮台、北角,筲箕灣都係選擇中,只要pick up 時間around 0730就OK。

先多謝貝太嘅回應。

聯絡過Fong Yi & James, 前者要0635 pick up, 1630放學,淨係RC嘅學生。而James 話0700pick up, 同樣1630放學,有其他學校嘅學生。James講嘅時間信唔信得過呢?

請問除咗Fong Yi & James, 仲有冇其他nanny bus?若有住Kowloon City或附近嘅學生,你地嘅時間係點?坐邊個車呢?

多謝指教。
作者: BeeBee11    時間: 10-6-21 07:19

Thank you 貝太。其實我有一私校在手,但等緊RC。打算若RC收我個仔,會搬過港島。想小朋友冇咁辛苦。

雖然RC未收,但我要先planning,因另一學校要在7月頭交錢,一有result,我就要決定搬定唔搬。

由灣仔(電車路),Causeway Bay,天后,浣紗街、炮台、北角,筲箕灣都係選擇中,只要pick up 時間around 0730就OK。

先多謝貝太嘅回應。

*sorry ,先前Fong yi 個段唔關事。
作者: 貝太    時間: 10-6-21 10:22

銅鑼灣、天后、浣紗街: around 7:20am $630-
炮台山、北角: around 6:55-7:15am $675-
筲箕灣: around 7:10-7:20am $695-
pick up 時間around 7:30am的只有:
1) 跑馬地成和道 $775-
2) 灣仔軒尼詩道德興大廈、大公報、中旅社、上海實業大廈 $585-

原帖由 BeeBee11 於 10-6-21 07:19 發表

由灣仔(電車路),Causeway Bay ...

作者: BeeBee11    時間: 10-6-21 12:26

Thank you 貝太。您嘅info對我好重要,一萬個唔該!Thank you.
作者: lojo11    時間: 10-6-21 13:10

how about from 小西灣?
作者: 貝太    時間: 10-6-21 19:48

BeeBee11,
You are very welcome

原帖由 BeeBee11 於 10-6-21 12:26 發表
Thank you 貝太。您嘅info對我好重要,一萬個唔該!Thank you.

作者: 貝太    時間: 10-6-21 19:49

around 6:45-6:55am $705-

原帖由 lojo11 於 10-6-21 13:10 發表
how about from 小西灣?

作者: BeeBee11    時間: 10-6-23 01:23     標題: 回覆 5# 貝太 的文章

Dear 貝太,
銅鑼灣、天后、浣紗街: around 7:20am $630-
請問以上的放學pick up 時間又如何?
加路連山道、希慎道有冇站?時間如何?
謝謝。
作者: vanyau    時間: 10-6-23 14:42

原帖由 BeeBee11 於 10-6-23 01:23 發表
Dear 貝太,
謝謝。

其實放學的時間還沒有出,我都好想快啲知道,好作出安排,因為還要接大女放學.
作者: BeeBee11    時間: 10-6-23 17:56     標題: 回覆 11# vanyau 的文章

Thank you vanyau.
作者: 貝太    時間: 10-6-23 21:47

加路連山道、希慎道冇站呀!

原帖由 BeeBee11 於 10-6-23 01:23 發表
Dear 貝太,
謝謝。

作者: BeeBee11    時間: 10-6-24 14:06

唔該貝太。
作者: B媽    時間: 10-6-29 13:35

請問海怡有無校車?時間係點?

原帖由 BeeBee11 於 10-6-24 14:06 發表
唔該貝太。

作者: terrylyy    時間: 10-7-1 12:28

貝太, Pls tell me 筲箕灣MTR 有冇站?
作者: 貝太    時間: 10-7-2 02:04

Yes.  around 7:00-7:05am, $695-

原帖由 B媽 於 10-6-29 13:35 發表
請問海怡有無校車?時間係點?

作者: 貝太    時間: 10-7-2 02:10

sorry, 我唔係好清楚筲箕灣MTR的地點...
school bus route list 有:
筲箕灣消防局 7:05am, $705-

原帖由 terrylyy 於 10-7-1 12:28 發表
貝太, Pls tell me 筲箕灣MTR 有冇站?

作者: B媽    時間: 10-7-2 09:30

Thanks so much1!

原帖由 貝太 於 10-7-2 02:04 發表
Yes.  around 7:00-7:05am, $695-

作者: 尤美    時間: 10-7-7 12:01

貝太

How about Braemar Hill ? thanks
作者: vanyau    時間: 10-7-7 19:01

原帖由 尤美 於 10-7-7 12:01 發表
貝太

How about Braemar Hill ? thanks

上星期六回校交費及買校服時,我問了校車的放學時間表幾時有,他們回題說"沒有",只是跟據我的下車站,告訴我一個約莫的接車時間.
作者: 貝太    時間: 10-7-13 04:31

around 6:45am, $675-

原帖由 尤美 於 10-7-7 12:01 發表
貝太

作者: 尤美    時間: 10-9-28 08:17

原帖由 貝太 於 10-7-13 04:31 發表
around 6:45am, $675-

thanks!好早呀!請問如果揸車送返學,係未極度混亂呀?
作者: beckylui    時間: 10-10-5 18:36

原帖由 尤美 於 10-9-28 08:17 發表

thanks!好早呀!請問如果揸車送返學,係未極度混亂呀?

I also have similar worry so I simply let my son take the school bus instead of driving him back.  On the 1st day of school, we tried driving our car upto the school before going to work, simply out of curiosity to see how crazy the traffic would be.  But to my surprise, we arrived at around 8 am and the traffic was ok!  Stubbs Road and Shiu Fai Terrace were not quite jammed.  Maybe because it's already nearly 8 am, and almost all school buses have arrived, although I could still see 1 Raimondi school bus arriving.  Hope this can help.

Becky  : )
作者: MumofTwo    時間: 10-11-24 17:15

貝太
Would you be able to tell me if there are any pick ups in Central/Sheung Wan area please?
作者: mrt    時間: 10-11-25 09:57

貝太,想請教香港仔有没有站,大約會是幾點鐘上車,唔該晒!
作者: Bobo8x8    時間: 10-11-26 16:46

貝太, 請問西灣河民生何時上車?  你還有位嗎?
作者: idawong    時間: 10-11-27 12:53     標題: 高主教港島區校巴路線時間表

請問羅便臣道有没有站,大約會是幾點鐘上車及幾多錢? 唔該晒!
作者: norakyng    時間: 10-11-27 17:48

原帖由 idawong 於 10-11-27 12:53 發表
請問羅便臣道有没有站,大約會是幾點鐘上車及幾多錢? 唔該晒!

惠康和宏碁有站,約 7:10 and 7:15 am 上車。舊年
HK$650, 今年不清楚。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5