教育王國

標題: 分班試 [打印本頁]

作者: Hellobaba    時間: 10-6-18 11:14     標題: 分班試

請問考什麽,會考普通話嗎?
作者: polarbb    時間: 10-6-18 11:32

考中英數,會考普通話,因為會有兩班係普通話班.
分班試唔駛緊張,因為學校冇精英班,不過如果分班試考得唔好,學校就會通知你暑假要好好同個女預備
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 11:14 發表
請問考什麽,會考普通話嗎?

作者: Hellobaba    時間: 10-6-18 12:15     標題: 回覆 1# polarbb 的文章

請問普通話考什麼呢?
作者: polarbb    時間: 10-6-18 12:24

其實唔駛太在意考咩,我個時都冇同個女準備,因為如果佢係唔得,你免強過左關比佢讀普通話班咁佢又辛苦,默書佢又未必聽得明,因為始終上堂係用普通話(當然有適應期),如果你個女普通話係OK,就更加唔駛理老師考咩,因為都係好普通對答,我個女唔係普通話班,不過平時上堂都有普通話堂,老師都教得好好.
放鬆心情,都考左入學校,個D分班試唔駛太緊張,又係唔計分考試,比個女女輕鬆面對啦.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 12:15 發表
請問普通話考什麼呢?

作者: Hellobaba    時間: 10-6-18 14:20     標題: 回覆 1# polarbb 的文章

唔該晒你呀!我個囡D普通話唔得架,平時無出去學,只靠上堂學,好有限;聽完你講我無咁緊張嘞。
作者: polarbb    時間: 10-6-18 14:59

咁你就唔好tick普通話班,米佢上堂就會好辛苦,因為我個女雖然唔係普通話班,但個個星期都會有普通話堂,老師教得好好,佢今年都識左好多普通話,大有進步.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-18 14:20 發表
唔該晒你呀!我個囡D普通話唔得架,平時無出去學,只靠上堂學,好有限;聽完你講我無咁緊張嘞。

作者: Hellobaba    時間: 10-6-22 16:01

請問此校有無分名次呢? 小朋友之間競爭大嗎? 上到P3/4會有唔分"精英班"呢?  Thank you!
作者: vanyau    時間: 10-6-22 17:03

原帖由 Hellobaba 於 10-6-22 16:01 發表
請問此校有無分名次呢? 小朋友之間競爭大嗎? 上到P3/4會有唔分"精英班"呢?  Thank you!

每班會排名次的.
沒有精英班.
作者: MiuMiu2004    時間: 10-6-24 00:32

聽人講只會排1-10名, 之後就無名次, 唔知係咪真呢?

原帖由 vanyau 於 10-6-22 17:03 發表

每班會排名次的.
沒有精英班.

作者: polarbb    時間: 10-6-24 10:58

係,而且只會係班中名次,唔會有全級.
原帖由 MiuMiu2004 於 10-6-24 00:32 發表
聽人講只會排1-10名, 之後就無名次, 唔知係咪真呢?

作者: Hellobaba    時間: 10-7-7 11:56

請問之前考過分班試的家長,今年由2:00-4:30,喺咪要到4:30先走得?
作者: polarbb    時間: 10-7-7 12:08

記我上年好似係,不過你放心,因為到時老師會講多一次家長幾點可以湊返女女
原帖由 Hellobaba 於 10-7-7 11:56 發表
請問之前考過分班試的家長,今年由2:00-4:30,喺咪要到4:30先走得?

作者: Mrsleaf    時間: 10-7-7 14:40

係呀, 個女會帶去一間班房同其他小朋友一齊考中, 英, 數 筆試及普通話口試, 家長只可限一個人留下聽老師講入學須知 (都係分班), 因為班房細及座位有限, 所以不要2公婆去, 因為另一個要外出呆等2.5hrs.

原帖由 Hellobaba 於 10-7-7 11:56 發表

作者: Hellobaba    時間: 10-7-7 15:25

唔該晒大家,好彩問下你哋。
作者: 曲曲    時間: 10-7-7 16:04

作者: Mrsleaf    時間: 10-7-7 17:27

家長同小朋友分開班房.
小女已忘記實際情況, 好似係選擇題, 數學就要自己計, 記得提女女唔識都要撞, 唔好漏空, 我個女當時就太傻, 以為可以考完攞走問我, 結果漏空咗幾條,  好彩成績都未致於被評不理想要在暑假加緊練習咋. 真係一額汗呀! 祝你好運 !

原帖由 曲曲 於 10-7-7 16:04 發表
家長跟小朋友喺同一個班房嗎? 還是分開班房?
請問考試形式係做試卷/ 默書?

thx a lot!! 真係好彩有你們

作者: SY810    時間: 10-7-8 10:20

請問幾時會收到評估和讀什麼班呢
作者: wcp2029    時間: 10-7-8 12:53

我想問要考幾耐 ? 如果我只得我一個人去,囡囡的爸爸不去,可行嗎 ? 會否不方便呢 ?
wcp2029
作者: 曲曲    時間: 10-7-8 15:29

作者: wcp2029    時間: 10-7-8 17:00

我個囡是第三組。
wcp2029
作者: MiuMiu2004    時間: 10-7-11 00:52

要等2星期先知結果, 真令人心急呀
作者: happymama_jkc    時間: 10-7-11 09:22

我個女係第 2 組呀 ...
分班試都係睇下邊班 .. 都唔緊要o既 !!
作者: cw0723    時間: 10-7-11 09:49

我都係第二組呀, 亞囡話串字唔識,中文有少少唔識. 点算呢?
作者: MiuMiu2004    時間: 10-7-11 11:33

我反而想快d知佢入唔入到普教中班呀。
作者: MiuMiu2004    時間: 10-7-11 11:35

英文有串字咩?
作者: happymama_jkc    時間: 10-7-11 12:24

原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-11 11:35 AM 發表
英文有串字咩?

亞女話有串 cat , dog , milk , tree , ....... 等等 !
作者: info24    時間: 10-7-11 21:53

啊女話唔係好記得,因太多啦,(有幾多呀?唔記得啦 ),只吐了一句說不識寫「椅子」。普通話就問了些基本問題,甚麼名字,幾多歲,有些她就聽不明了。
作者: Chloe媽媽    時間: 10-7-12 10:40

我亞女係第2組, 佢話串字+寫中文大部份都唔記得點寫,數學大部份識晒. 死未.

作者: 曲曲    時間: 10-7-12 11:26

作者: CarMan    時間: 10-7-14 10:17

你地都好丫, 我囡乜都話唔記得, 好深, 唔識...睇怕回來的result 都係"不滿意"
要谷谷lu......
作者: happymama_jkc    時間: 10-7-16 10:33

原帖由 曲曲 於 10-7-12 11:26 AM 發表
阿女透露好少
中文有重組句子, eg. 消防員/ 爸爸/ 我的/ 是, 有配字eg.汽, 咁佢寫了汽車&汽球

英文d字亂晒, eg. bus/ tree, 但阿女話有得睇

數學eg.圓形、三角形、長方形、圓形、?、長方形

普通話問姓名, 幾歲,  ...

請問你個女係第幾組?
因為我諗組組唔同, 我問女女有無老師問有無想出黎表演 .. 佢話老師無問呀 ..
作者: MiuMiu2004    時間: 10-7-16 14:09

日日都去開信箱, 睇下有結果通知未, 真chi sin!!
已經同自己講:放鬆d啦, 香港人, 依家先係開始呀. 有排捱架, 但都係咁!!
作者: 曲曲    時間: 10-7-17 16:12

作者: 曲曲    時間: 10-7-17 16:14

作者: MiuMiu2004    時間: 10-7-17 17:18

同意, 合情合理呀

原帖由 曲曲 於 10-7-17 16:12 發表
我女第4組
老師可能只係拉長D時間分批放他們出來

作者: CarMan    時間: 10-7-19 10:57

我都好心急, 等你話我知收到未
原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-16 14:09 發表
日日都去開信箱, 睇下有結果通知未, 真chi sin!!
已經同自己講:放鬆d啦, 香港人, 依家先係開始呀. 有排捱架, 但都係咁!!

作者: princesshk2    時間: 10-7-19 11:55

我都好心急, 應該e幾日會收到!

想阿女入到"普通話"班, 不過唔知會唔會好多家長都甘揀?

另外, 請問各位家長知唔知sfcs係咪按分班試成績分A,B,C & D班?  過往邊兩班係"普通話"班?  Thanks!
作者: polarbb    時間: 10-7-19 14:01

其實唔駛太在意入唔入到普通話班,我上年都係同個女揀入普通話班,不過最後入唔到,開學幾個月我好慶幸入唔到,因為第一個女冇咩普通話底子,自問响屋企都唔可以好準確教佢讀音,而上中文堂如果用全普通話教佢分分鐘唔明老師講咩,而且中默重會有課外讀默,如果佢聽唔明就煩(當然我知道好似都會有個過渡期比佢地適應).
其實就算唔係普通話班,學校都有普通話堂,老師重教得好好,我個女以前唔鍾意學普通話,宜家佢好鍾意學,亦都識講好多字.我覺得好彩個時佢入唔到普通話班,因為要佢在不明白下學習佢可能會抗拒普通話.
所以大家隨緣啦,入到同入唔到普通話班都有佢好處同唔好處,唔需要太緊張
原帖由 princesshk2 於 10-7-19 11:55 發表
我都好心急, 應該e幾日會收到! mouth:" />

想阿女入到"普通話"班, 不過唔知會唔會好多家長都甘揀?

另外, 請問各位家長知唔知sfcs係咪按分班試成績分A,B,C & D班?  過往邊兩班係"普通話"班?  Thanks! ...

作者: happymama_jkc    時間: 10-7-22 09:20

原帖由 polarbb 於 10-7-19 02:01 PM 發表
其實唔駛太在意入唔入到普通話班,我上年都係同個女揀入普通話班,不過最後入唔到,開學幾個月我好慶幸入唔到,因為第一個女冇咩普通話底子,自問响屋企都唔可以好準確教佢讀音,而上中文堂如果用全普通話教佢分分鐘唔明老 ...

我而家都有d後悔填左意願比女女入普通話班, 希望佢入唔到啦.
但我問返女女佢識唔識d老師問佢, 佢話一句都唔識答... haha
唔知都會唔會仲入到呢 ...
作者: julietta    時間: 10-7-24 00:44

阿女入咗普教中班, B班, 之前我都好似其他媽咪咁擔心, 我驚收到"不滿意"嘅信就大件事, 因為阿女考完出嚟, 話唔識串milk 同埋rice, 後來, 好彩, 三科都ok. 阿女話, 佢同k3同學仔出嚟表演唱歌, 唔只一首, 仲兩首, 簡直係想出風頭.

原帖由 happymama_jkc 於 10-7-22 09:20 發表

我而家都有d後悔填左意願比女女入普通話班, 希望佢入唔到啦.
但我問返女女佢識唔識d老師問佢, 佢話一句都唔識答... haha
唔知都會唔會仲入到呢 ... ...

作者: happymama_jkc    時間: 10-7-24 09:03

原帖由 julietta 於 10-7-24 12:44 AM 發表
阿女入咗普教中班, B班, 之前我都好似其他媽咪咁擔心, 我驚收到"不滿意"嘅信就大件事, 因為阿女考完出嚟, 話唔識串milk 同埋rice, 後來, 好彩, 三科都ok. 阿女話, 佢同k3同學仔出嚟表演唱歌, 唔只一首, 仲兩首, 簡直 ...

你女女都好叻呀 ..
我女女入左 1C 班 , 出黎 D 成績都 ok 啦 !!
好彩無不滿意 .. haha

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5