教育王國

標題: 讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~ [打印本頁]

作者: wing7772    時間: 10-6-18 14:07     標題: 讀緊或即將讀沙田循道衛理小學家長~~~~

讀緊或即將讀沙田循道衛理[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd08&cb=11224468]小學[/url]家長~~~~

請問有冇讀緊或即將讀沙田循道衛理[url=http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/ck.php?n=a136fd08&cb=11224468]小學[/url]嘅家長????我個小朋友即將會入呢間學校讀小一...因為我唔係咁清楚呢間學校,所以好想同d家長交流一下...了解一下此學校~~!!!
曾經有家長話呢間唔係一間主流學校,我想知道有幾唔主流..???希望可以交流下啦...!!!thank you~~!!!
作者: Emei    時間: 10-6-21 13:51

Hi wing7772,

我囝囝都會今年讀沙循, 但其實對它所知甚少, 有朋友說她同事囡囡讀小六, 都有好多不同課外活動同比賽比學生參加, 我最初都幾唔開心, 因為真係無mug 人提及呢間學校, 但而家已接受, 希望阿囝讀得開心之餘,學術水平又唔係咁低啦!
作者: wing7772    時間: 10-6-22 01:08

hi hi emei
我個仔今年都讀沙循嘅小一~~!!你喺第幾志願呀???我就係第三志願...其實我都有去過沙循嘅開放日(希望個開放日,唔係做戲啦~~),我同阿仔都覺得ok,所以我對呢間學校都有d期望,而且我知道呢間學校係小班,可能對d小朋友係有好處....令小朋友讀得開心d,但我都係担心好似你所講學術水平會比較低...
係呢...你仲有冇叩門呀???
希望大家可以保持住聯絡啦.....
作者: why20037    時間: 10-6-22 09:15

我小朋友都在沙循讀緊小一,我囡讀得好開心架!老師好有愛心,最重要一点係佢地有用心去教小朋友,出面D名校,只會同你講你小朋友成績唔得要找補習.  你地担心學術水平,其實同沙田d小學差不多(名校例外),我現時睇學校都努力緊將學術水平提高.
作者: wing7772    時間: 10-6-22 11:23

hi hi why20037
好多謝你嘅意見...其實我去過沙循嘅開放日,都feel 到老師,校長都ok,因為我都有去過一呂,朱小嘅開放日,一呂(我覺得好似軍訓咁),而朱小(有好多家長話嗰日開放日係假...),所以,我印象比較好,就係沙循...所以我排佢第三志願....
希望大家可以保持住聯絡啦.....
作者: pccblack    時間: 10-6-22 11:40     標題: 回覆 1# wing7772 的文章

我都有叩門, IN之後在等消息
作者: wing7772    時間: 10-6-22 22:03

hi hi pccblack~~
咁你叩門叩邊間呀~~????
我就叩咗胡上,但已經知道唔得...
作者: wing7772    時間: 10-6-22 22:06

我仲想問吓呢間學校算唔算活動教學呀???
作者: hellowinn    時間: 10-6-23 09:08

大家好!
我仔仔都派咗呢間學校,  你哋收到信做校服未?
作者: wing7772    時間: 10-6-23 10:25

hi hi hellowinn~~~
你好呀~~!!! 我未收到信做校服.....
作者: why20037    時間: 10-6-23 19:01     標題: 回覆 8# wing7772 的文章

沙循係非常活動式教學,例如:學中國節日-會教包糭、包湯丸,由搓粉到做成湯丸,都是學生自己一手包辦,你話係唔係非常活動教學呢?每年都有3一4份親子功課。所以我嗰寶貝囡讀得非常開心。
作者: wing7772    時間: 10-6-23 21:11

唔好意思....我仲想問吓多唔多功課...??? 其實好多謝你嘅資料...令我了解多咗呢間學校,但如果再可以分享多d呢間學校就更好了..(真貪心...) 因為我實在太唔了解呢間學校.....請多多提點.... thank you~~~!!!!
thank you~~!!!
作者: wing7772    時間: 10-6-23 21:17

我下午已經收到信做校服啦~~~!!!!
但...好似29號要交晒d費用..又好似快咗d....
作者: bbkingdombb    時間: 10-6-24 01:19

原帖由 why20037 於 10-6-22 09:15 發表
我小朋友都在沙循讀緊小一,我囡讀得好開心架!老師好有愛心,最重要一点係佢地有用心去教小朋友,出面D名校,只會同你講你小朋友成績唔得要找補習.  你地担心學術水平,其實同沙田d小學差不多(名校例外),我現時睇學校都努 ...

How about the amount of dictations? chinese this week and english the other week? or.....Please advice. I also interest in this school. thx!
作者: hellowinn    時間: 10-6-24 09:48

我都收到信啦,  入面好多資料要慢慢睇,  要考分班試, 唔知會考咩呢?
原帖由 wing7772 於 10-6-23 21:17 發表
我下午已經收到信做校服啦~~~!!!!
但...好似29號要交晒d費用..又好似快咗d....

作者: why20037    時間: 10-6-24 09:51

非常貪心的wing7772,
功課每日平均5-6份,默書次數不多,每個學期中英文默書平均8-10次,中文默書只默詞語,英文會默10-12個生字加4句句子。
學校好比機會學生表現自己,只要學生有興趣和有潛力,都會加以培訓。
上課方面,會4-5個小朋友一組,老師會將識認力強嘅小朋友同識認力弱嘅小朋友安排一齊坐,要他們互補不足。(這個我非常欣賞,-'我個小朋友係識認力強架)
每當考試前3星期都會有好多小測,要小朋友温書,不知是好還是安排不當啦!

而我最唔滿意,這個學校嘅小息,因為要小朋友由主樓走過副堂,要經過街道
希望幫到你們啦

原帖由 wing7772 於 10-6-23 21:11 發表
唔好意思....我仲想問吓多唔多功課...??? 其實好多謝你嘅資料...令我了解多咗呢間學校,但如果再可以分享多d呢間學校就更好了..(真貪心...) 因為我實在太唔了解呢間學校.....請多多提點....:f ...

作者: wing7772    時間: 10-6-24 10:55

thank you~~~why20037....
好多謝你嘅分享,非常滿足到貪心的我....
希望大家可以保持住聯絡啦.....!!!
thank you ~~~~!!!!
作者: bbkingdombb    時間: 10-6-24 15:29

原帖由 why20037 於 10-6-24 09:51 發表
非常貪心的wing7772,
功課每日平均5-6份,默書次數不多,每個學期中英文默書平均8-10次,中文默書只默詞語,英文會默10-12個生字加4句句子。
學校好比機會學生表現自己,只要學生有興趣和有潛力,都會加以培訓。
上課方面, ...

Thx why20037 first,

Does it mean 每個學期 中默 平均8-10次 + 英默 平均8-10次 le? If yes, then it is about two 中默 and two 英默 per month, is it right? thx very much.
作者: why20037    時間: 10-6-24 18:21

bbkingdombb,

Sorry, 我打錯字呀!
正個學期(上學期+下學期)中文會默8-10次,英文會默大約8次右左。

原帖由 bbkingdombb 於 10-6-24 15:29 發表

Thx why20037 first,

Does it mean 每個學期 中默 平均8-10次 + 英默 平均8-10次 le? If yes, then it is about two 中默 and two 英默 per month, is it right? thx very much.

作者: wing7772    時間: 10-6-24 21:44

吓....!!! 咁d小朋友咪好得閒...唔駛點默書...
作者: bbkingdombb    時間: 10-6-25 00:32

Dear why20037,

then it is about one 中默 and one 英默 per month, sounds much less than other traditional school. sounds good!

Other questions are :
1. is it 25 students per class?
2. any elite class?
3. Any NET teachers?

Thx so much!
作者: Emei    時間: 10-6-25 13:19

哈! 可以係呢度識到咁多沙循家長真係好啦!
不過29號我唔得閒, 要搵婆婆去, 希望無mug特別嘢要聽啦!

你地d小朋友暑假有咩做呀?:
作者: hellowinn    時間: 10-6-25 14:30

你好呀!

我小朋友報咗游泳班..  好開心係度認識大家,  以後要保持聯絡呀!!
原帖由 Emei 於 10-6-25 13:19 發表
哈! 可以係呢度識到咁多沙循家長真係好啦!
不過29號我唔得閒, 要搵婆婆去, 希望無mug特別嘢要聽啦!

你地d小朋友暑假有咩做呀?::" />

作者: wing7772    時間: 10-6-25 15:34

hi hi~~!!!大家好...我都好開心認識到大家...
係呢...你們仲需唔需要等叩門結果..????
你們會唔會搭校車..???
你們會唔會29號比晒所有費用..???
作者: Emei    時間: 10-6-25 16:02

Mug 唔係一定要比哂咩?
我諗住叫我阿媽帶多啲錢去噃....
我地住銀禧花園,所以要坐校車....唔知要幾點上車呢??

hellowinn,

你小朋友係邊度學游水呀?  我囝囝之前在史丹褔學過但好似麻麻地......
我囝囝會報短期暑期班同跆拳等...
作者: kwoke3000    時間: 10-6-25 16:12

作者: hellowinn    時間: 10-6-25 16:16

應該嗰日要比晒錢,  我哋都要搭校車..
我報咗大力,  第一次報唔知好唔好?
1對4希望唔會太差啦!

原帖由 Emei 於 10-6-25 16:02 發表
Mug 唔係一定要比哂咩?
我諗住叫我阿媽帶多啲錢去噃....
我地住銀禧花園,所以要坐校車....唔知要幾點上車呢??

hellowinn,

你小朋友係邊度學游水呀?  我囝囝之前在史丹褔學過但好似麻麻地......
我囝囝會報短 ...

作者: why20037    時間: 10-6-25 21:51

見仁見智啦!我都覺得ok囉!默書唔代表甚麼,我覺得多閱讀才重要。
-我囡全班23人,不果今年小一應該‧25-27人。
-P4才有精英班,它會比其他班多一科奥數堂,功課及成績都會有要求架。

What is NET teachers?
原帖由 bbkingdombb 於 10-6-25 00:32 發表
Dear why20037,

then it is about one 中默 and one 英默 per month, sounds much less than other traditional school. sounds good!

Other questions are :
1. is it 25 students per class?
2. any elite cl ...

作者: wing7772    時間: 10-6-25 22:59

hi hi why20037~~
你個囡囡係學校參加咗咩課外活動..???
大家會唔會參加學校嗰個5日嘅暑期班呀???
作者: bbkingdombb    時間: 10-6-26 01:11

Many thx first. If it is 23 or 25, it is perfect.

NET = Native english teacher 外籍英語導師. Is there any in this school?

原帖由 why20037 於 10-6-25 21:51 發表

見仁見智啦!我都覺得ok囉!默書唔代表甚麼,我覺得多閱讀才重要。
-P4才有精英班,它會比其他班多一科奥數堂,功課及成績都會有要求架。

What is NET teacher ...

作者: moontsui    時間: 10-6-26 12:19

我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係想我仔仔讀得開心,我成日覺得 讀書叻 唔等於人格好,人格唔好 讀書點叻都無用,仔仔開心 學咩都會上心d ~

原帖由 why20037 於 10-6-25 21:51 發表

What is NET teacher ...

作者: bbkingdombb    時間: 10-6-26 16:05

原帖由 moontsui 於 10-6-26 12:19 發表
我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係 ...

Dear moontsui, thx for your info. I am also impressed by what you and why20337 mentioned. I wish to have further enquiry.

1. Do you know how many 外籍老師 in this school ?
2. Where do the students come from? around hpw many percent are living in Kwong Yuen est.? Thx.

作者: moontsui    時間: 10-6-26 16:53

我問清楚仔仔了,佢話學校有2個外籍老師,一個教1-3年級,一個教4-6年級,沙循係用循環週來上課的,day 1-day 6,小一有2堂外籍老師堂,小二有幾多堂,仲未知。因為我仔仔仲未讀

講多小小你知,沙循 仲有樣野對我來講 真係好正,測驗 考試,都只係考 3 日咋。 話咁快就考完~

原帖由 bbkingdombb 於 10-6-26 16:05 發表

Dear moontsui, thx for your info. I am also impressed by what you and why20337 mentioned. I wish to have further enquiry.

1. Do you know how many 外籍老師 in this school ?
2. Where do the students  ...

作者: why20037    時間: 10-6-26 19:52

我個囡讀1D班,佢都讀得好開心,愈來愈有自信。
原帖由 moontsui 於 10-6-26 12:19 發表
我仔仔都係升小二,你囡囡讀邊班,可能我仔仔同你囡囡做左一年同學仔都未定 ,講真 這間學校比我感覺係唔差,最鐘意小班教學,成日分組 討論,每星期都有外籍老師教英文,而小二中文 會用普通話教學,可能我要求低 la,我只係 ...

作者: why20037    時間: 10-6-26 20:15

我個囡只參加素描班,因為好多都係P1之前學開,如果你們沒有學開任何活動,我建議你們多參加學校D課外活動,因為你參加課外活動會紀錄在成績表裏,對將來升中有幫助架。
亦都希望你們多參加家長義工,因為學校會出一張感謝証,亦都對將來有幫助。

原帖由 wing7772 於 10-6-25 22:59 發表
hi hi why20037~~
你個囡囡係學校參加咗咩課外活動..???
大家會唔會參加學校嗰個5日嘅暑期班呀???

作者: moontsui    時間: 10-6-26 23:36

原來我仔仔 與你 囡囡 做左一年 同班同學喎!

原帖由 why20037 於 10-6-26 19:52 發表
我個囡讀1D班,佢都讀得好開心,愈來愈有自信。

作者: why20037    時間: 10-6-27 00:22

咁橋~~我囡姓黄架,你囝囝嚟?
原帖由 moontsui 於 10-6-26 23:36 發表
原來我仔仔 與你 囡囡 做左一年 同班同學喎!

作者: bbkingdombb    時間: 10-6-27 02:35

原帖由 moontsui 於 10-6-26 16:53 發表
我問清楚仔仔了,佢話學校有2個外籍老師,一個教1-3年級,一個教4-6年級,沙循係用循環週來上課的,day 1-day 6,小一有2堂外籍老師堂,小二有幾多堂,仲未知。因為我仔仔仲未讀

講多小小你知,沙循 仲有樣野對我來講 真係 ...

thx so much for ur info. thx!
作者: wing7772    時間: 10-6-27 21:19

真係好多謝why20037, moontsui ,你地嘅分享....真係幫咗我了解呢間學校好多...thank you~~~
其實起初開呢個topic,冇諗過有人會入嚟分享..但依家不但有人入嚟分享,仲可以令why20037, moontsui 發現原來係同班同學仔,令我覺得好開心....哈哈~~!!!
希望大家可以再繼續交流和分享....thank you~~~
作者: moontsui    時間: 10-6-27 22:09

你囡囡學號係唔係 19 號,我仔仔係 10號仔。

原帖由 why20037 於 10-6-27 00:22 發表
咁橋~~我囡姓黄架,你囝囝嚟?

作者: wing7772    時間: 10-6-29 00:12

想問吓一年班,有冇分邊班係叻d呀..???
仲想問吓,你們有冇訂飯呀..??? ok嗎???
作者: kwoke3000    時間: 10-6-29 19:12     標題: 回覆 41# wing7772 的文章

作者: why20037    時間: 10-6-29 20:57

我哋嗰年因有豬流感,所以沒有考分班試架喎!因此答唔到你
至於訂飯,我個囡會用佢考試考得好嘅分數換我煮嘅飯,可想而知呢

原帖由 wing7772 於 10-6-29 00:12 發表
想問吓一年班,有冇分邊班係叻d呀..???
仲想問吓,你們有冇訂飯呀..??? ok嗎???

作者: why20037    時間: 10-6-29 20:59

oic
原帖由 moontsui 於 10-6-27 22:09 發表
你囡囡學號係唔係 19 號,我仔仔係 10號仔。

作者: moontsui    時間: 10-6-29 21:20

但我仔仔話D飯好味喎!可能你煮太好味,有比較

原帖由 why20037 於 10-6-29 20:57 發表
我哋嗰年因有豬流感,所以沒有考分班試架喎!因此答唔到你
至於訂飯,我個囡會用佢考試考得好嘅分數換我煮嘅飯,可想而知呢

作者: moontsui    時間: 10-6-29 21:21

你囡囡好勁喎!考第一

原帖由 why20037 於 10-6-29 20:59 發表
oic

作者: why20037    時間: 10-6-29 21:28

多謝!係幫佢補底d老師勁姐!!

原帖由 moontsui 於 10-6-29 21:21 發表
你囡囡好勁喎!考第一

作者: why20037    時間: 10-6-29 21:32

我試過佢哋d飯,真係好唔掂架

原帖由 moontsui 於 10-6-29 21:20 發表
但我仔仔話D飯好味喎!可能你煮太好味,有比較

作者: moontsui    時間: 10-6-29 21:41

咁就真係奇,仔仔竟然話好味,可能平時係屋企D飯太難食~

原帖由 why20037 於 10-6-29 21:32 發表
我試過佢哋d飯,真係好唔掂架

作者: moontsui    時間: 10-6-29 21:50

係呢?你有無facebook or email ?1D 班有幾個同學仔,是以前幼稚園一同升上去的。大家一齊玩左幾年,定時定候都會聚一聚,如果時間就到,下次可以約嘛一齊玩。

原帖由 why20037 於 10-6-29 21:28 發表
多謝!係幫佢補底d老師勁姐!!

作者: hellowinn    時間: 10-6-30 08:42

見到你哋係度可以相認, 都替你哋開心!

昨日回校, 終於辦好晒入學手續....

我想問下呢間學校的厠所有無坐厠?
作者: why20037    時間: 10-6-30 21:24

兩種厠所都有
原帖由 hellowinn 於 10-6-30 08:42 發表
見到你哋係度可以相認, 都替你哋開心!

昨日回校, 終於辦好晒入學手續....

我想問下呢間學校的厠所有無坐厠?

作者: bbkingdombb    時間: 10-7-1 16:46

Dear why 20037 and moontsui,

Apart from 沙田循道衛理, do you know is there any primary school in shatin is similar to 沙田循道衛理 le?

I mean in terms of
1. small class size (~25/27)
2. 活動式教學
3. less dictations (1 chi and 1 eng per month)
4. less pushing (5 to 6 pieces of homeworks per day) with medium academic standard
5. caring teachers

My son is going to K2 in Sept. and I am now gathering information about some Shatin schools. 沙田循道衛理 is generally fitting my criteria. Thx in advance.

One further question: on average, how long does it take for your child to complete the homeworks and prepare the dictation?

作者: wing7772    時間: 10-7-1 22:24

唉~~~!!!咁就死火啦....d飯唔好食...!!!
嘩~~!!!原來你囡囡咁叻~~!!!考第一 ~~!!!勁呀....!!!
作者: why20037    時間: 10-7-4 23:00

你可search龍崗黃耀南小學、胡素貞下午校
至於用幾多時間去佢D功課和默書,因為我囡做功課係超超超慢架,佢做功課都要2-3 hours,最重要嘅係我唔會睇佢d功課啱唔啱,我只係睇佢有冇做,默書我要佢自己背默,所以我只花15mins
原帖由 bbkingdombb 於 10-7-1 16:46 發表
Dear why 20037 and moontsui,

Apart from 沙田循道衛理, do you know is there any primary school in shatin is similar to 沙田循道衛理 le?

I mean in terms of
1. small class size (~25/27)
2. 活動式教學
3 ...

作者: wing7772    時間: 10-7-4 23:11

我問過d老師,今年暑假因為學校要換冷氣機,所以冇咗小一預備班.....唔知阿仔9月開學o唔ok呢...?????
作者: why20037    時間: 10-7-4 23:27

我嗰囡都無預備班上架喎,只有5堂外籍老師教英文,但我都無返 wing7772你要學放手la,比D信心嗰仔la

原帖由 wing7772 於 10-7-4 23:11 發表
我問過d老師,今年暑假因為學校要換冷氣機,所以冇咗小一預備班.....唔知阿仔9月開學o唔ok呢...?????

作者: bbkingdombb    時間: 10-7-5 00:24

原帖由 why20037 於 10-7-4 23:00 發表
你可search龍崗黃耀南小學、胡素貞下午校
至於用幾多時間去佢D功課和默書,因為我囡做功課係超超超慢架,佢做功課都要2-3 hours,最重要嘅係我唔會睇佢d功課啱唔啱,我只係睇佢有冇做,默書我要佢自己背默,所以我只花15m ...

Thx for your advice.

'因為我囡做功課係超超超慢架,佢做功課都要2-3 hours' --> 2-3 hrs seems a bit more for 5-6 P1 homeworks, right?

How about other parents (e.g. moontsui)? similar time spent on homeworks? Thx in advance.

作者: hellowinn    時間: 10-7-5 08:59

我仲諗住學校會搞,  不過亞仔稚兒院有小一模擬做梗,  希望到9月時佢適應到啦..

原帖由 wing7772 於 10-7-4 23:11 發表

作者: wing7772    時間: 10-7-5 10:28

thank you why20037
其實我個仔應該都ok,但..始終有小小担心...!!!
係呢...其實大家嘅小朋友讀邊間幼稚園呀???
仲有你們會買咩書包呀..???
仲有要預備d咩文具呀..???
作者: hellowinn    時間: 10-7-6 08:53

書包未買呀?  
文具帶最基本的铅筆擦膠間尺..

學校有本暑期作業,  返學就要交,  你哋幾時開始做?
作者: wing7772    時間: 10-7-6 11:27

本暑期作業,我個仔差不多做晒啦~~!!!哈哈~~~!!!
作者: hellowinn    時間: 10-7-6 13:12

嘩!  咁快手, 勁呀!
作者: hellowinn    時間: 10-7-9 08:38

呢間學校今年升中派位唔知點呢?  
有無媽咪知道呀?
作者: wing7772    時間: 10-7-14 21:38

想問吓需唔需要買白波鞋....仲有要買d咩準備開學呀~~????(書包,基本嘅文具)有冇話要筆盒定筆袋...????
作者: hellowinn    時間: 10-7-16 08:48

我會比筆袋佢帶返學校,  就算跌咗落地都唔會好嘈

白波鞋..我諗都要買..
作者: wing7772    時間: 10-7-16 23:31

我都諗住買筆袋....費事佢玩嚟玩去...
係唔係要買水壺定水樽....???
好似好多嘢買咁...但又唔舍應該買咩先適合...???!!!
作者: why20037    時間: 10-7-18 21:40

見你哋貢苦惱,我比小小意見你哋la!:D
書包- 最好買無轆嘅,因為佢地要行樓梯上2樓,書包已經好 重架la加多嚿鐵
筆袋/筆盒/文具- 我會用筆袋,最緊要全部文具都要貼名   (我會係快x美做貼紙,品質好D),間尺最好買可伸長到30cm就最好,擦膠我會用pilxt-foam eraser.
水壺/水樽 /食物盒- 我會用保温水壺,因一年四季都用得,食物盒買個可放3-4片餅乾,因學校無食物部架
餐具 - 要買布枱布(可用毛巾),义和匙,最好不要用筷子.
其他 - 白波鞋、美勞用嘅墊枱紙(雞皮紙)、較剪、膠水、木顏色.
希望幫到你哋la!

原帖由 wing7772 於 10-7-16 23:31 發表
我都諗住買筆袋....費事佢玩嚟玩去...
係唔係要買水壺定水樽....???
好似好多嘢買咁...但又唔舍應該買咩先適合...???!!!

作者: wing7772    時間: 10-7-18 23:25

why20037真係好多謝你嘅意見呀~~!!!!
你嘅意見幫咗我好多呀~~~!!!!thank you~~!!!
學校冇咩指示....令到我都唔知道應該買咩好...定買唔買好.... 好無奈...
所以真係好多謝你嘅意見呀~~!!!! yhank you you~~!!!
作者: hellowinn    時間: 10-7-19 08:47

好詳細呀,  依家知道自己應該要買咩, 唔該晒!!

原帖由 why20037 於 10-7-18 21:40 發表
見你哋貢苦惱,我比小小意見你哋la!:D
書包- 最好買無轆嘅,因為佢地要行樓梯上2樓,書包已經好 重架la加多嚿鐵
筆袋/筆盒/文具- 我會用筆袋,最緊要全部文具都要貼名   (我會係快x美做貼紙,品質好D),間尺最好買可 ...

作者: yukiwonghk    時間: 10-7-28 21:26

作者: wing7772    時間: 10-7-31 01:26

hi hi~~~yukiwonghk 歡迎你嘅加入....
其實BAND幾,我都唔知...我個仔都係今年升小一,所以答唔到你...sorry~~~!!!
但大家都可以保持聯絡....
作者: hellowinn    時間: 10-8-2 13:23

好開心又識多一位家長,  我個仔都係升小一, 大家要保持聯絡呀!
作者: hellowinn    時間: 10-8-16 09:01

你哋收到學校信未?  唔知幾時要返學校呢?
作者: wing7772    時間: 10-8-17 00:20

我都未收到信呀...???
作者: hellowinn    時間: 10-8-17 09:01

我只係知道8月28日下午要返去聽網上繳費講座,  依家謂有留意信箱有無信啦!
作者: wing7772    時間: 10-8-17 13:31

我今日打咗電話去學校問...佢話"尋日"已經寄出咗信...呢兩日請大家睇吓信箱啦~~~!!!
作者: hellowinn    時間: 10-8-17 20:28

收到信啦, 28號回校, 帶埋小朋友見班主任

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5