教育王國

標題: 有冇25分入唔到嘅? [打印本頁]

作者: tumtum    時間: 10-6-21 14:40     標題: 有冇25分入唔到嘅?

Have any mommies heard of girls with 25 points but did not get into MCS due to too many kids with 25 points?

I am an old girl, and am just wondering how good a chance my daughter will have.
作者: smallfoothk    時間: 10-6-21 15:20

1 round, old girl+25points+Kowloon city address=100%
作者: Adrian_mom    時間: 10-6-21 17:07

原帖由 smallfoothk 於 10-6-21 15:20 發表
1 round, old girl+25points+Kowloon city address=100%

yes, my sister's daughter got in the 1st round with 25 points (old girl+Catholic+ net41 address) this year.
作者: MC1128    時間: 10-6-21 22:54

從未聽聞25分失敗,理論上可能,但實際上不會出現,
你的25分應是:
媽咪舊生:10分
女兒是首名子女:5分
適齡:10分

宗教分:5分,但不可與舊生分同得

因此,若25分失敗,即靠宗教分而取得20分的全沒有機會,而這種情況是從未出現過!

PS.自行階段與地址完全無關,住九龍城無分計
作者: tumtum    時間: 10-7-7 17:48

Thank you so much, now I can have peace of mind
作者: vet    時間: 10-9-8 00:32

原帖由 MC1128 於 10-6-21 22:54 發表
你的25分應是:

因此,若25分失敗,即靠宗教分而取得20分的全沒有機會,而這種情況是從未 ...

首名子女有5分但不可同舊生10分同用
25分一定入到

作者: Hayley04    時間: 10-9-8 08:45

see the rules from Ed. bureau.

計分辦法準則
當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=1
作者: mmak    時間: 10-9-8 15:19

20分都有人抽到, 25分一定無問題 la..

原帖由 MC1128 於 10-6-21 22:54 發表
你的25分應是:

因此,若25分失敗,即靠宗教分而取得20分的全沒有機會,而這種情況是從未 ...

作者: Hayley04    時間: 10-9-8 21:49

agree.... Note: parents need to calculate how many marks on hand....

原帖由 mmak 於 10-9-8 15:19 發表

作者: MC1128    時間: 10-9-8 22:40     標題: 回覆 4# vet 的文章

多謝指正!
作者: prettygirls    時間: 10-9-14 01:22

想問上年/平均自行收生有幾多人申請?
作者: prettygirls    時間: 10-9-14 01:23

sorry! duplicate ....................... (delete the message)

作者: smallfoothk    時間: 10-9-14 08:47

原帖由 prettygirls 於 10-9-14 01:22 發表
想問上年/平均自行收生有幾多人申請?
應該不超過80人,但扣除姊妹必收生,就不知,如 80-妹妹必收生=?
作者: prettygirls    時間: 10-9-23 01:41

原帖由 smallfoothk 於 10-9-14 08:47 發表
應該不超過80人,但扣除姊妹必收生,就不知,如 80-妹妹必收生=?

都不多人wow! 80人申請?????
作者: smallfoothk    時間: 10-9-23 09:33

是在自行階段收生,不超過80人入到.
作者: chuppy    時間: 10-9-24 18:09

作者: prettygirls    時間: 10-9-24 19:42

唔係25分 以上 (20分 sister was studying at same school / mother was old girl +5分 Catholic / 5分 right age) 叫“世襲生“。

都應該25分一定入呀!

Sorry, 請幫幫手。我有點不明白。
作者: chuppy    時間: 10-9-25 09:48

作者: VeronicaMR    時間: 10-9-25 10:52

“世襲生“指家姐仲係該小學讀緊,or父/母係該小學工作!尼d係必收!(即甲類)

唔係甲類就歸乙類!要計分!

計分辦法準則

當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)

6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

每人最小有10
分適齡, 再加其他1-5項其中一項, 再加6-7項其中一項。

right age+old girls+Catholic=10+10+5=25
right age+(old girl+first child)+catholic=10+(10)+5=25
(因old girl or first child只可選其一)
right age+old girl=10+10=20
right age+first child+catholic=10+5+5=20

作者: share123    時間: 10-10-5 16:05

mmak

今年05年人多左,如果舊生+教友25分既人好多,20分就唔一定有機會抽啦
作者: nicolemummy    時間: 10-10-8 15:50

若有150個位, 30%位是必收生... 30%即是45個位. 如果必收生多過45人, 就係第二輪大抽收獎的位去找替.

20%位是以計分制. 20%即是35個位. 這個數是不變.

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如果只有例如20人是舊生+天主教(25分), 餘下15個位就給所有單是天主教+大仔(20分), 及舊生不同宗教(20分)去抽.

所以計分的35個位是不變的. 如果必收生太多, 只會令第二輪跨區及同區大抽獎少了機會.

原帖由 share123 於 10-10-5 16:05 發表
mmak

今年05年人多左,如果舊生+教友25分既人好多,20分就唔一定有機會抽啦

作者: chuppy    時間: 10-10-13 11:55

作者: share123    時間: 10-10-22 11:30

原帖由 nicolemummy 於 10-10-8 15:50 發表
若有150個位, 30%位是必收生... 30%即是45個位. 如果必收生多過45人, 就係第二輪大抽收獎的位去找替.

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如 ...

好清楚,但我相信20分的機會真系好低,因為依家太多人20分喇
作者: sydmum    時間: 10-10-22 13:45

"30%位是必收生" 用唔用得晒呢? 有冇人知?

原帖由 nicolemummy 於 10-10-8 15:50 發表

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如 ...

作者: share123    時間: 10-10-22 13:56

原帖由 sydmum 於 10-10-22 13:45 發表
"30%位是必收生" 用唔用得晒呢? 有冇人知?

一般超級名校都用得曬,而且會佔埋大抽獎d位,報紙都有賣.maryknoll一定系超額果種
作者: adelinemammy    時間: 10-10-28 22:50

我係新手,想問如果我有20分,咁同41網既地址可以怎樣互相使用呢?
作者: mmak    時間: 10-10-29 09:17

可以.

一般有20分,為求保險都會搬埋入41網.

如果1st round 20分 抽唔中, 可以等第2次機會
2nd round 用41網地址抽多次, 甲部+ 乙部 各有1次機會.
填表技巧: 甲部 只填 MCS 1個選擇.

原帖由 adelinemammy 於 10-10-28 22:50 發表
我係新手,想問如果我有20分,咁同41網既地址可以怎樣互相使用呢?

作者: tongyimtong    時間: 10-11-3 22:03

各位舊生家長︰

朋友托我代問︰如只有15分,是否就算搬到貴校校網,大抽獎都無chance?  

另貴校會不會有扣門位?佢個B未入KG,但想知如入讀kentville,chance 有幾大?

多謝賜教!
作者: mmak    時間: 10-11-3 22:17

2nd round 唔計分, 只跟住址, 用41網地址抽, 甲部+ 乙部 各有1次機會.

讀邊間KG 都無關抽獎事,
只係大部份家長知道幼稚園要銜接小學課程, 小朋友將來先會讀得都輕鬆, 所以大家都會揀某幾間有口碑的幼稚園.

原帖由 tongyimtong 於 10-11-3 22:03 發表
各位舊生家長︰

朋友托我代問︰如只有15分,是否就算搬到貴校校網,大抽獎都無chance?  

另貴校會不會有扣門位?佢個B未入KG,但想知如入讀kentville,chance 有幾大?

多謝賜教! ...

作者: nicolemummy    時間: 10-11-4 21:02

多口搭句: 甲部都可以填其他為第二, 當年我填DPS(後面個間)為第二.

原帖由 mmak 於 10-11-3 22:17 發表
2nd round 唔計分, 只跟住址, 用41網地址抽, 甲部+ 乙部 各有1次機會.

讀邊間KG 都無關抽獎事,
只係大部份家長知道幼稚園要銜接小學課程, 小朋友將來先會讀得都輕鬆, 所以大家都 ...

作者: mmak    時間: 10-11-4 23:08

我想講係填表技巧: 甲部 係可填 3個選擇. 但如何好彩
第2/第3選擇 抽中咗其他學校, 咁就唔使再入乙部抽多次.

如果: 甲部 只填 MCS 1個選擇. 而抽唔中, 就會跳去乙部抽多1次.
即係有2次抽 MCS 的機會.

原帖由 nicolemummy 於 10-11-4 21:02 發表
多口搭句: 甲部都可以填其他為第二, 當年我填DPS(後面個間)為第二.

作者: share123    時間: 10-11-10 11:46

原帖由 mmak 於 10-11-4 23:08 發表
我想講係填表技巧: 甲部 係可填 3個選擇. 但如何好彩
第2/第3選擇 抽中咗其他學校, 咁就唔使再入乙部抽多次.

如果: 甲部 只填 MCS 1個選擇. 而抽唔中, 就會跳去乙部抽多1次.
即係有2次抽 MCS 的機會.
...

但我想問下,甲部3間,1st填MCS,如果2nd,3rd填其他地區大熱,系咪一定無機會中架? i mean如果2nd,3rd其他地區大熱好多人已經填左1st,我填2nd,3rd系咪代表無機會呢?
作者: mmak    時間: 10-11-10 12:42

我以前聽講座時, 有講抽獎方法, 但唔太記得了~
我囡"自行"階段已經抽中, 其實我囡無參加大抽獎, 所以我唔係太sure.
你去"小一選校"問吓人, 會清楚D

甲部 唔限地區, 但如果2nd,3rd 揀大熱, 多數衰硬, 因為好多人會在1st填咗你嘅2nd,3rd, 唔係個個家長都敢博 !!

Good Luck ~

原帖由 share123 於 10-11-10 11:46 發表

但我想問下,甲部3間,1st填MCS,如果2nd,3rd填其他地區大熱,系咪一定無機會中架? i mean如果2nd,3rd其他地區大熱好多人已經填左1st,我填2nd,3rd系咪代表無機會呢? ...

作者: share123    時間: 10-11-10 13:55

[quote]原帖由 mmak 於 10-11-10 12:42 發表

thx.你真系好幸運呀!!!希望好似你甘,唔使參加大抽獎喇!!
作者: cutebear123    時間: 10-11-10 17:42

Is it 30個位 instead??  Can u help me?

作者: nicolemummy    時間: 10-11-11 20:59

你將這年的位數X20%. 我唔知今年有幾多位, 所以我唔知係唔係30.

原帖由 cutebear123 於 10-11-10 17:42 發表

Is it 30個位 instead??  Can u help me?

作者: chuppy    時間: 10-11-12 09:15

作者: mmak    時間: 10-11-12 14:15

share123,

甲部 最多得7個位, 如果今年必收生多咗會再少額D..
機會真係唔高.

anyway, Good Luck!

原帖由 share123 於 10-11-10 13:55 發表
[quote]原帖由 mmak 於 10-11-10 12:42 發表

thx.你真系好幸運呀!!!希望好似你甘,唔使參加大抽獎喇!!

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-12 23:01

唔好意思, 請問自行分配結果, 係咪一定要親身到學校, 還是website 可以睇得到?
作者: chuppy    時間: 10-11-15 10:51

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-15 14:08

原帖由 chuppy 於 10-11-15 10:51 發表

學校有張通告喺遞表嗰日派,話要帶埋自行張副本,親自到校內check result,因為唔會post上網同門口噃?

Hi chuppy,
係喎, 我揾到張通告喇, 唔該哂!
作者: IJai    時間: 10-11-27 02:02

I was a Maryknoller too
but I dont have a girl

作者: elmolly    時間: 10-11-28 00:14

原帖由 share123 於 10-11-10 11:46 發表

但我想問下,甲部3間,1st填MCS,如果2nd,3rd填其他地區大熱,系咪一定無機會中架? i mean如果2nd,3rd其他地區大熱好多人已經填左1st,我填2nd,3rd系咪代表無機會呢? ...

可以話"係", 所以如果1st係大熱, 2nd and 3rd最好填d穩陣d既, 唔係就可能唔知派d乜比你.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5