教育王國

標題: 2010-2011 小一新生入學啦............. [打印本頁]

作者: chuyuencheung    時間: 10-6-21 17:46     標題: 2010-2011 小一新生入學啦.............

剛於上星期六參加完第一次的小一家長會,大家感覺如何呢? 對於我來說,較深刻的印象是︰

<1> 鍾校長於開首時便強調︰「要有心理準備去協助囡囡適應學校的課程,這六年不會像幼稚園般開開心心的就能完成。」

<2> 江修女的談話,既實在又不會太嚴肅,相信囡囡也會喜歡她。

<3> 校車公司的職員,有點不可一世的嘴面,面上表現出︰「沒有你們也有大量學生給我們生意,也懶得替你多加解釋 .... 」。

<4> 學校 60 週年的校刋賣100 大元,差點把它買下來。

<5> 在最後的兩部份 (課外活動及音樂),由於時間剩下不多,因此老師們均以極速完成,雖然有一點兒急促,會也算清楚。

好了,七月二日見!
作者: flg    時間: 10-6-21 21:38

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-21 17:46 發表
剛於上星期六參加完第一次的小一家長會,大家感覺如何呢? 對於我來說,較深刻的印象是︰

鍾校長於開首時便強調︰「要有心理準備去協助囡囡適應學校的課程,這六年不會像幼稚園般開開心心的就能完成。」

江修女的談話,既實在 ...

After listening this primary one parents day, we should absolutely assist childs to study so they can fulfil school standard and requirement.  

On 23/8, do our parents need to stay at school from morning to 12 pm?
作者: taifiona    時間: 10-6-21 23:10

agree with you.
Have you all starting the worksheet and reading ?

原帖由 flg 於 10-6-21 21:38 發表

After listening this primary one parents day, we should absolutely assist childs to study so they can fulfil school standard and requirement.  

On 23/8, do our parents need to stay at school from m ...

作者: chuyuencheung    時間: 10-6-22 08:53

我未開始比囡囡做聖羅撒的暑假功課,因為囡囡仲要返幼稚園,放學返0黎又要做功課,所以未得閒做住。

另外,有關八月廿三日的評估日,如果我無記錯,學校會安排家長參觀樂器示範,不過我就估計唔駛逗留在學校,只要12時返回學校接回囡囡就得。
作者: flg    時間: 10-6-22 22:13     標題: 回覆 2# taifiona 的文章

Thanks for your info.

Is Music Instrument a compulsory subject at school?
作者: chuyuencheung    時間: 10-6-23 09:37

我都唔知係咪必需的,但係,據當天的音樂老師所講,聖羅撒都係奉行「一生一體藝」,所以,我估都會要求小朋友學一種樂器,我諗小朋友可以選擇中樂或管樂的一種樂器,因為學校有中樂團同管樂團。

另外,我仲記得音樂老師講過,話老師都會按照各個小朋友的特點給予意見。
作者: flg    時間: 10-6-23 23:22

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-23 09:37 發表
我都唔知係咪必需的,但係,據當天的音樂老師所講,聖羅撒都係奉行「一生一體藝」,所以,我估都會要求小朋友學一種樂器,我諗小朋友可以選擇中樂或管樂的一種樂器,因為學校有中樂團同管樂團。

另外,我仲記得音樂老師講過,話老師都 ...

Thanks.  Let my daughter to have chance to learn and choose some instruments to learn.
作者: chuyuencheung    時間: 10-6-24 10:44

你囡囡係邊一組? 我囡囡係黃組的。
作者: flg    時間: 10-6-24 22:03

原帖由 chuyuencheung 於 2010-6-24 10:44 發表
你囡囡係邊一組? 我囡囡係黃組的。

She is blue class.
作者: chuyuencheung    時間: 10-6-25 09:29

哈哈,似乎今年 (10-11) 入讀聖羅撒小一的家長好少上 BABY-KINGDOM ,好似我呢0的囡囡唔係讀聖羅撒幼稚園的,同其他家長的溝通好有限。
作者: taifiona    時間: 10-6-25 15:45

Haha...
真係比我想像中少...anyway ...你不如上fackbook la...
因為我地好多媽咪都係facebook度 chat ....

原帖由 chuyuencheung 於 10-6-25 09:29 發表
哈哈,似乎今年 (10-11) 入讀聖羅撒小一的家長好少上 BABY-KINGDOM ,好似我呢0的囡囡唔係讀聖羅撒幼稚園的,同其他家長的溝通好有限。

作者: chuyuencheung    時間: 10-6-25 17:44

oh really ?  可唔可以 PM 我你0地0既 facebook ID?
作者: taifiona    時間: 10-6-29 13:16

I don't know why I cannot PM you.
anyway , you add my msn la :
[email protected]

原帖由 chuyuencheung 於 10-6-25 17:44 發表
oh really ?  可唔可以 PM 我你0地0既 facebook ID?

作者: nanalala    時間: 10-6-30 15:59

好緊張呀, 星期五就開始啦, 真係驚阿女唔適應
作者: taifiona    時間: 10-6-30 18:54

Me too

原帖由 nanalala 於 10-6-30 15:59 發表
好緊張呀, 星期五就開始啦, 真係驚阿女唔適應

作者: chuyuencheung    時間: 10-6-30 20:57

Me three .......... 不過我上完星期五,要SKIP 四堂,再下個星期五先可以上返。
作者: YingYin    時間: 10-6-30 21:15

您們好,我個女是綠組,會slip 兩堂
作者: flg    時間: 10-6-30 22:48

Me too. Luckily my daughter can join 10 days. One day she needs to join her kindegarden party. Wish our kids can enjoy these primary one preparation class.
作者: YingYin    時間: 10-7-1 09:26

小女仍未開始做暑期功課,在書局找不到老師推介的英文書,你地是否不跟,我只好在書局隨便挑選幾本給她看

作者: nanalala    時間: 10-7-2 17:02

我係圖書館借架, 不過都只係搵到一部份, 其他搵唔到咪借相類似囉, 個度如果買晒又成千蚊架啦, 留番黎上興趣班好過

原帖由 YingYin 於 10-7-1 09:26 發表
小女仍未開始做暑期功課,在書局找不到老師推介的英文書,你地是否不跟,我只好在書局隨便挑選幾本給她看

作者: nanalala    時間: 10-7-2 17:03

今日開始左第一日, 大家囡囡番成點呀, 我阿女話幾好玩喎
作者: chuyuencheung    時間: 10-7-3 09:00

阿女話都好開心,仲問我係咪下個星期仍會有得上,所以應該都開心。

雖然阿女唔係讀聖羅撒幼稚園,但好彩佢都識都新朋友仔,仲放學時一齊拖住出0黎,不過居然佢話唔記得問呢個同學仔叫乜名,真係激死。

今日有兩樣功課,都係一頁0既工作紙,所以都好快搞掂,但係睇佢本手冊就真係笑死,因為根本唔知佢寫乜 ........

仲有,我0地寫0左要請假的事落手冊0既家長通訊度,但係老師都無簽名,都唔知老師有無睇。
作者: bigkinginhk    時間: 10-7-5 17:29

老師不會主動看家長通訊欄的,你要叫囡囡主動給老師看

原帖由 chuyuencheung 於 10-7-3 09:00 發表
阿女話都好開心,仲問我係咪下個星期仍會有得上,所以應該都開心。

雖然阿女唔係讀聖羅撒幼稚園,但好彩佢都識都新朋友仔,仲放學時一齊拖住出0黎,不過居然佢話唔記得問呢個同學仔叫乜名,真係激死。

今日有兩樣功課,都係一頁0 ...

作者: nanalala    時間: 10-7-6 11:11

大家買左校服未呀, 大概幾時會買呢?
我覺得校規都幾嚴連漆皮鞋都唔俾著, r 頭...
作者: umiumi    時間: 10-7-8 13:21     標題: 回覆 24# nanalala 的文章

雖然係嚴d..不過等佢地由細到大習慣下
純樸.唔好追潮流,都不失為一個訓練.
再諗深一增漆皮鞋如果刮花左,就要買對
新既俾佢,但非漆皮面, 補返油就靚返哂.
睇落都環保耐用.

上次家長日既時間真係好趕急. 希望8月28日果次唔會咁啦.

如果你有msn,大家起msn 交流一下丫. [email protected]

作者: taifiona    時間: 10-7-11 17:27

我同另一個個同學就交左信...因為問過校長話要formal 交信....我skip 左5堂ar...

原帖由 chuyuencheung 於 10-7-3 09:00 發表

今日有兩樣功課,都係一頁0 ...

作者: chuyuencheung    時間: 10-7-12 15:34

交信? 無人同我講話要交信喎?

我返完第一堂(即係七月二日果堂)就無返星期一至星期四呢四堂,我一心諗住七月二日返學時寫0左落家長通訊比學校知,點知佢都無睇。

點知上星期二,學校打0黎搵我問我個囡無返學,係咪有乜事,我先致覆話我0地唔係香港,0甘佢0地話OK啦。

到上星期五再返學時,我囡囡都話無乜特別0野,連SKIP果四日0既功課都唔駛做返,所以,我諗最重要係通知學校就可以。

講開又講,阿女上星期五上體育堂,佢話好悶,因為體育堂只係0係學校行來行去0咼 ...................
作者: umiumi    時間: 10-7-14 11:17

阿囡都有兩日無返學..打返學校請假就ok...
作者: chuyuencheung    時間: 10-8-22 22:36

聽日要返學考編班試啦,又即係仲有一個多星期就開學啦,可惜阿女仲仍然在暑假 mood ,唔係好熱衷於返小學,希望佢唔會眷戀於幼稚園0既生活啦。

仲有,由於check 過校車車費仲未過數,所以前幾日打電話去校車公司,本來想問下幾時會有消息,因為原先佢地話未必有位比所有學生,點知個聽電話阿姐 check 完係話我個女有位,仲比埋個跟車姨姨個名同手提電話我 tim ,所以,校車方面已經唔需要擔心 lu 。

報告完畢。
作者: chuyuencheung    時間: 10-8-23 13:43

0岩0岩同阿女傾完電話,佢話原來好早已經考完試,仲問佢媽咪做乜0甘遲先至0黎接佢喎?

但係我記得通告明明寫話係12:00,都唔知點解0甘快完。

不過,之後去睇樂器示範,佢就玩得好開心,仲話鍾意學長笛 TIM ..........
作者: chuyuencheung    時間: 10-8-28 10:51

小囡係 1C 班呀! 多多指教!
作者: chuyuencheung    時間: 10-9-1 09:13

今天是第一天返學,學校讓家長隨學生進入學校,直至祈禱完,在上課室時才離開。

小囡今天扎了一條辮子,但是校長說明天要扎兩條 (即孖辮),可能校長有少少惡,阿女話有0的驚校長0咼。
作者: moooon    時間: 10-9-1 10:31

無論是一條辮子或兩條辮子都可以的,可見有關校聯網如下:

http://www.srols.edu.hk/index/index.htm

其實校長唔惡的喎,難道今年換了校長?
作者: chuyuencheung    時間: 10-9-1 11:22

應該都唔係新校長,聽聞鍾校長在聖羅撒都有幾年啦。

原帖由 moooon 於 10-9-1 10:31 發表
無論是一條辮子或兩條辮子都可以的,可見有關校聯網如下:

http://www.srols.edu.hk/index/index.htm

其實校長唔惡的喎,難道今年換了校長?

作者: taifiona    時間: 10-9-2 11:16

鐘校長巳經有4-5年la ...
其實札辮無所謂,簡潔就好
我個女1B班

原帖由 chuyuencheung 於 10-9-1 11:22 發表
應該都唔係新校長,聽聞鍾校長在聖羅撒都有幾年啦。

作者: chuyuencheung    時間: 10-9-2 14:00

你好呀,妳囡囡係1B 班,將來可以大家討論一下啦。

下星期一便要正式上課啦,加油呀!
作者: chuyuencheung    時間: 10-9-2 22:09

今天有很多通告,其中一張通告是有關舞蹈班的,小女說很想參加,但是我們卻擔心她只是一時興趣,不知道有沒有其他同學也會參加呢?
作者: taifiona    時間: 10-9-2 22:14

我就唔參加

原帖由 chuyuencheung 於 10-9-2 22:09 發表
今天有很多通告,其中一張通告是有關舞蹈班的,小女說很想參加,但是我們卻擔心她只是一時興趣,不知道有沒有其他同學也會參加呢?

作者: chuyuencheung    時間: 10-9-6 10:49

今星期的星期二是攝影近照的日子,緊記要穿著校服裙呀! 就算有體育課也要穿著校服裙呀!
作者: chuyuencheung    時間: 10-9-7 08:54

星期一開始有功課啦,另外,今日才發現家長可以在內聯網檢查家課冊,知道當天有甚麼功課,通造等等。
作者: YingYin    時間: 10-9-8 13:57

你們有否報學校課外活動?如果不報,是否不需要交回條?
作者: YingYin    時間: 10-9-8 14:37

幣!!!剛剛開內聯網,好多通告都未睇過,亦過了期,學校是否有些通告只是經內聯網,不是全部比hard copy給我們睇嗎??

>>>>已問學校,關於我們的,會收到hardcopy,因要我們簽名

作者: chuyuencheung    時間: 10-9-9 22:35

對,基本上所有通告都會有 hardcopy 由囡囡帶回家的,所以,唔駛擔心 miss 0左某些通告,反而,內聯網對我最大的作用,是「今日功課」這一項,如果只是倚賴阿女手寫0既手冊,很多時都會帶唔齊書返學 .........
作者: wongkaka    時間: 10-9-20 16:34

請問踏入已開學一段時間, 小朋友的功課壓力大唔大? 幾耐測驗一次?
作者: chuyuencheung    時間: 10-9-20 17:28

我唔覺得我個女有壓力0羅。

黙書就每個 CYCLE 都有,測驗同考試都係1每個學期一次。
作者: wongkaka    時間: 10-9-20 22:00

Chuyuencheung,
Thanks for your sharing !!!

希望天主祝福所有家庭蒙福。
亞孟。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5