教育王國

標題: 九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果 [打印本頁]

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 22:01     標題: 九龍塘嘉諾撒聖家學校叩門結果

請問有無囡囡叩門入咗九龍塘嘉諾撒聖家學校? 如有請問你地係邊間幼稚園, 可 唔可姒分享一吓?

本人囡囡讀KV, 6月5日交profile, 6月19日-9:15am考筆試, 但到今天仲未收消息, 於是我便打去學校問, 果位小姐話會一個月內出信通知, 但我今日收到兩個朋友電話(同我囡囡一節考試), 佢地兩個囡囡都係讀聖羅撒, 今日佢地已經收到電話叫佢地去註冊.
作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-22 22:45

我囡囡都係讀KV,6月7日交profile, 也是6月19日-9:15am考筆試, 今天 10:33am 收到電話,囡囡已被取錄!

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 22:01 發表
請問有無囡囡叩門入咗九龍塘嘉諾撒聖家學校? 如有請問你地係邊間幼稚園, 可 唔可姒分享一吓?

本人囡囡讀KV, 6月5日交profile, 6月19日-9:15am考筆試, 但到今天仲未收消息, 於是我便打去學校問, 果位小姐話會一個月 ...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 22:51

恭喜哂!
作者: luiluimama    時間: 10-6-22 22:56

我同你同一個case, 個女讀kv, 佢話份卷識哂, 但都無收到通知, 好hurt呀

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 22:01 發表

本人囡囡讀KV, 6月5日交profile, 6月19日-9:15am考筆試, 但到今天仲未收消息, 於是我便打去學校問, 果位小姐話會一個月 ...

作者: 38243927    時間: 10-6-22 22:57     標題: 回覆 1# 文謙媽咪 的文章

if no call that mean not accept
作者: 38243927    時間: 10-6-22 22:58     標題: 回覆 4# luiluimama 的文章

me too so hurt
作者: 38243927    時間: 10-6-22 22:59     標題: 回覆 4# luiluimama 的文章

me too so hurt
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:03

哎......今日成日都好唔開心, 實在太失望啦~~~
作者: luiluimama    時間: 10-6-22 23:06

我而家就開始失望, 諗住kv學生有著數, 我個女仲係喺kv裡面成績排頭果批

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:03 發表

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:15

需然我囡囡唔係成績排頭果批, 但經過今日, 真係超...超...超...失望.

你仲有無考其他學校(津校)呀?

原帖由 luiluimama 於 10-6-22 23:06 發表
我而家就開始失望, 諗住kv學生有著數, 我個女仲係喺kv裡面成績排頭果批

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:19

luiluimama,

請問你有無收到料話, 今年KV考到私校嘅小朋友小咗?
作者: luiluimama    時間: 10-6-22 23:24

唔係呀, 我見bk裡面好多kv既學生都考到好多名校

我個女雖然係成績好, 但佢係對陌生人唔肯講野果種, 所以到而家為止, 只得啟思收左佢, 其他私校只有宣道同禮賢waiting list, 睇黎都係一心讀啟思算啦

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:19 發表
luiluimama,

請問你有無收到料話, 今年KV考到私校嘅小朋友小咗?

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:30

我都係聽d媽咪話老師講咋, 名校當然會有啦, 不過比起往年, 有d私校收好多KV, 今年都收小左, 例如 : 九龍塘小學, 男拔......

你囡囡考果幾間, 我囡囡都無考, 我地只有一間九龍真光收佢.

原帖由 luiluimama 於 10-6-22 23:24 發表
唔係呀, 我見bk裡面好多kv既學生都考到好多名校

我個女雖然係成績好, 但佢係對陌生人唔肯講野果種, 所以到而家為止, 只得啟思收左佢, 其他私校只有宣道同禮賢waiting list, 睇黎都係一心讀啟思算啦

...

作者: smsss    時間: 10-6-22 23:33

我個女响KV攞honor, 兩間聖家都冇call, 好想死!!
作者: hinhin2828    時間: 10-6-22 23:34

可唔可以講下, 收左的小朋友是否有選聖家???
好失望, 我沒有call
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:39

我第一輪及甲部第一都係選聖羅撒, 甲部第二先選聖家九龍塘, 我個朋友無簡聖家都收咗.

原帖由 hinhin2828 於 10-6-22 23:34 發表
可唔可以講下, 收左的小朋友是否有選聖家???
好失望, 我沒有call

作者: luiluimama    時間: 10-6-22 23:43

我34區, 但甲3都有選聖家

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:39 發表
我第一輪及甲部第一都係選聖羅撒, 甲部第二先選聖家九龍塘, 我個朋友無簡聖家都收咗.

作者: 38243927    時間: 10-6-22 23:47

any suggestion for not yet receive call today, very worry, pls advise, thanks!
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-22 23:50

我會去其他收到in嘅學校in囉. 如果7月6日前無津校收就讀九龍真光囉.

原帖由 38243927 於 10-6-22 23:47 發表
any suggestion for not yet receive call today, very worry, pls advise, thanks!

作者: luiluimama    時間: 10-6-22 23:55

我而家都係一心等宣道/讀啟思啦, 我要做既野都做哂啦, 唔想再等啦

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:50 發表
我會去其他收到in嘅學校in囉. 如果7月6日前無津校收就讀九龍真光囉.

作者: 38243927    時間: 10-6-23 00:20

我地無一間心儀學校收啊, 我們是從一而終選HF的, 依家好驚呀~~~
作者: 38243927    時間: 10-6-23 00:21     標題: 回覆 1# 文謙媽咪 的文章

那麼何時去註冊呢?
作者: FloliMom    時間: 10-6-23 00:33

咁多人爭咁少位,假設應有不少人的筆試成績不相百仲,那學校還會有什麼其他考慮因素呢?宗教?學生 portfolio - 特異功能、 certificates﹝學校有冇收portfolio 呢﹞?學生是 大仔/細仔?家庭背境 ...... ?

各位家長不要灰心,希望你哋遲啲會有好消息

作者: smartmatt    時間: 10-6-23 00:48     標題: no call still hope

原帖由 38243927 於 10-6-22 22:57 發表
if no call that mean not accept

No call means not picked at first instance.  May some kids getting the call may not take up spot.  Hence, a call may come later.  Good luck!
作者: smartmatt    時間: 10-6-23 00:53     標題: wow - honor student

原帖由 smsss 於 10-6-22 23:33 發表
我個女响KV攞honor, 兩間聖家都冇call, 好想死!!

I am sure a good school will see she is brilliant!
作者: 38243927    時間: 10-6-23 01:03

請問幾時要去註冊?
作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 01:06

原帖由 38243927 於 22-6-2010 23:47 發表

如你真是心儀這所學校, 應再次寫信俾校長, 告之妳對入此校的想要, 表現自己的誠意, 加深校長對你的記憶, 如有人不去註冊的話, 可能你囡囡就會成後備第一名. 如不怕煩的話, 2-3日一次信再加電話查詢有無人無去註冊, 如老師肯答的話, 知道有人無去註冊, 而自己許可下親自去學校求見.......
作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 01:10

原帖由 FloliMom 於 23-6-2010 00:33 發表
咁多人爭咁少位,假設應有不少人的筆試成績不相百仲,那學校還會有什麼其他考慮因素呢?宗教?學生 portfolio - 特異功能、 certificates﹝學校有冇收portfolio 呢﹞?學生是 大仔/細仔?家庭背境 ...... ?

各位家長不要灰心,希望你 ...

正如有家長說囡囡讀kv, 而且paper test比起kv的exam來說so easy都無收的話, 學校應該會睇小朋友是否天主教徒, 因有此學校好多時都會宗教行先的
作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 01:13

原帖由 smsss 於 22-6-2010 23:33 發表

妳囡囡攞honor, 點解要考聖家呀?
作者: k.kung    時間: 10-6-23 02:02

請問KV成績表有否寫上名次? 每班/級有多少人可取Honor又有沒有分1st hon, 2nd hon 和 3rd hon呢?

原帖由 smsss 於 10-6-22 23:33 發表

作者: smsss    時間: 10-6-23 18:13

每班1個honor student, maximum兩個, 如唔達標亦可0個.  上下學期各一次!

if possible, I also want to 敲Maryknoll, St. Mary's or 協恩, 但我冇宗教, 唔識人, 機會等於0.  其實都有敲, 不過個portfolio 應該已經响堆田區.....

very sad, 對我及女兒都好大打擊!  唔通攞honor就唔會真心想讀聖家??
作者: smsss    時間: 10-6-23 18:18

KV成績表沒有名次, honor 就會有張cert. , 沒有分1st hon, 2nd hon.....
作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 18:29

原帖由 smsss 於 23-6-2010 18:13 發表
每班1個honor student, maximum兩個, 如唔達標亦可0個.  上下學期各一次!

if possible, I also want to 敲Maryknoll, St. Mary's or 協恩, 但我冇宗教, 唔識人, 機會等於0.  其實都有敲, 不過個portfolio 應該已經 ...

唔好誤會, 只是覺得妳囡囡那麼出眾, 應該有更好選擇....

maryknoll都很喜歡表演出色的小朋友, 當然是天主教徒就更好

如妳真的是心儀聖家的話, 不妨再寫多一封信親自交去學校俾校長以表誠意, 如有人不去註冊的話, 校長也會對妳有印象多些.

祝好運
作者: smsss    時間: 10-6-23 18:46

Thanks.  May send a letter to the Principal.
唉! 仲痛苦過見100份工冇人請兼失業兩年!  好大壓力!
作者: smartmatt    時間: 10-6-23 18:55     標題: not 3?

原帖由 smsss 於 10-6-23 18:13 發表

if possible, I also want to 敲Maryknoll, St. Mary's or 協恩, 但我冇宗教, 唔識人, 機會等於0.  其實都有敲, 不過個portfolio 應該已經 ...

Honour students are posted on the board outside the toilets.  Each class has possible max 3 kids posted.   I hope they at least get a cert to honour their achievement.  3rd honour student in my girl's class got 3X100% results in last assessment -exceptional student given the standard at KV.  

We all want Maryknoll, St. Mary's, etc. for our girls but as luck would have it...

You should also try the private schools.  My friend last year got phone call on Sept 2 after start of school.   Quickly changed schools!

Good luck!
作者: smsss    時間: 10-6-23 19:01

actually it depends on the requirement of yr class teacher.  Last year my class teacher said 4 x 100 marks in ALL assessments is a must to a honor students.    So its also by luck that if yr class teacher is a less demanding teacher, then its easier to get honor.  

Maximum 2 honor students are what my last year teacher told me.  Maybe because she is so demanding, she wouldn't give 3 la !
作者: peggyyau    時間: 10-6-23 19:04

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 19:19

我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話, 簡直好似比人插咗一刀噤, 真係好心痛, 心傷, 失望.

原帖由 smsss 於 10-6-23 18:46 發表
Thanks.  May send a letter to the Principal.
唉! 仲痛苦過見100份工冇人請兼失業兩年!  好大壓力!

作者: smsss    時間: 10-6-23 19:23

yes, don't want to eat and cannot sleep....
作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 19:35

原帖由 peggyyau 於 23-6-2010 19:04 發表

本人囡囡是天主教徒,也有神父信,都沒有收到通知。

如妳所言, 咁真係唔知佢地以什麼為收生準則了......
作者: nicolemummy    時間: 10-6-23 19:40

天主教幼稚園應該都係一個關係.

原帖由 kylie_mom 於 10-6-23 19:35 發表

如妳所言, 咁真係唔知佢地以什麼為收生準則了......

作者: fatbb_mama    時間: 10-6-23 19:47

have same feeling as you before , but don't worry, I believe there should be many places released after 2Jul.

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 19:19 發表
我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話,  ...

作者: kylie_mom    時間: 10-6-23 19:50

原帖由 文謙媽咪 於 23-6-2010 19:19 發表
我都覺得好大壓力, 簡直成個人好似唔係自己噤, 日日都係樹等電話響, 希望打黎果個電話就係心儀學校叫你盡快去註冊, 當有朋友打黎報喜話自己個小朋友比茂學校收左, 我都燉佢地開心, 但好開心之餘, 自己又收唔到電話,  ...

sorry, 妳囡囡派左邊間呀, 如有需要可pm我傾傾
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 19:56

Thank you 版主!

原帖由 kylie_mom 於 10-6-23 19:50 發表

sorry, 妳囡囡派左邊間呀, 如有需要可pm我傾傾

作者: k.kung    時間: 10-6-23 20:06

謝謝你提供的資料亦真正了解你對女兒懷才不遇的心情, 你的女兒已很出色, 有實力的人是一定會有出路, 希望你的女兒很快找到好學校。

你的女兒還有無其他私校offfer呢?

原帖由 smsss 於 10-6-23 18:13 發表

作者: overview    時間: 10-6-23 20:29

你地係唔係教友呢?

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-22 23:03 發表

作者: smsss    時間: 10-6-23 20:39

原帖由 k.kung 於 10-6-23 20:06 發表
謝謝你提供的資料亦真正了解你對女兒懷才不遇的心情, 你的女兒已很出色, 有實力的人是一定會有出路, 希望你的女兒很快找到好學校。

你的女兒還有無其他私校offfer呢?

...

真光 & 禮賢 only
作者: luiluimama    時間: 10-6-23 20:47

禮賢都好好啦, 可憐我個女禮賢都係waiting, 禮賢18號前已call左waiting, 但我無收過電話, 我只好比個女讀啟思咋

原帖由 smsss 於 10-6-23 20:39 發表

作者: kls12    時間: 10-6-23 21:32

原帖由 luiluimama 於 10-6-23 20:47 發表
禮賢都好好啦, 可憐我個女禮賢都係waiting, 禮賢18號前已call左waiting, 但我無收過電話, 我只好比個女讀啟思咋

這裡有很多 KV 友,當年小女都是有 HONOR 去考 HF,很幸運,小女也考到。

由於有APS在手,回校問老師意見,KV老師都推薦我們讀HF,說怕APS太谷。 但最後讀APS。

KV友讀APS不是太深吧,有很多發揮機會。有心讀HF的朋友加油呀,會有位再放出來。
作者: 38243927    時間: 10-6-23 23:25

我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。
作者: jackie_lau2000    時間: 10-6-24 09:23

原帖由 38243927 於 10-6-23 23:25 發表
我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。 ...

明白大家心中的緊張同焦慮. 但用不著要死那麼嚴重哦.

你有沒有其他的考慮, 如私校..

本人亦同大家一樣等待中, 當中感覺何嘗唔痛苦呢, 希望在明天, 大家努力吧.

作者: easybring    時間: 10-6-24 09:41

我覺得仲有私校會有位放出(我估仲有人hold住私校+津校位). 可以再寫信去你有waiting既學校, 佢地有位會再考慮你, 因為佢地唔知你仲想唔想要個位, 唔會所有waiting都call, 如果你表明仲想要位, 佢地會考慮你先.

所以, 今年要考小學的朋友, 一定要考d二線的私校, 有offer會放心d(考到一線就更好啦!), 填抽獎都可以進取d, 就算係waiting, 填表不能太進取, 大抽獎不如意, 要去waiting既私校or頭3志願既官津校求位, 比較易開口d.

原帖由 luiluimama 於 10-6-23 20:47 發表

作者: k.kung    時間: 10-6-24 10:13

你的情況還好, 兩間小學也不錯, 只是6年後又要再煩惱一次。

原帖由 smsss 於 10-6-23 20:39 發表

作者: k.kung    時間: 10-6-24 10:22

請大家不要太緊張, 讓我說個故事為大家舒援一下吧!

有一位朋友想兒子入心儀名津小, 可惜自行, 抽籤, 叩門皆不成功, 但他沒有氣餒, 努力教導孩子之餘, 每天早上到學校門口, 有幸碰見校長, 便上前閒談幾句。 還把孩子取得的成績和獎項, 每半年寫信報告給校長。 終於在小三時成功插班。 還一直讀得不錯。

培育兒女本來就是一輩子的事情, 不要太緊張一時的得失。努力堅持下去, 明年還是有機會的, 又何須輕言生死。

作者: overview    時間: 10-6-24 11:24

隨緣啦, 真係叻讀邊間都無問題.

當你稔番有幾多家長已經在k1開始已為小朋友做左好多嘢:考幼稚園, 報讀課外活動, train到小朋友曉飛咁, 都未必入到心儀既學校, 你果心都應該好過d啦.

原帖由 38243927 於 10-6-23 23:25 發表
我個女咩cert都冇,又唔係讀名牌幼稚園,又冇宗教分,咁即係點敲門都冇用啦!我們只是一路都係揀聖家九龍塘,冇諗過其他小學,依家我好驚,好想死。 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5