教育王國

標題: 名校 [打印本頁]

作者: HEIHEI1125    時間: 10-6-22 22:41     標題: 名校

分享下大家心目中的10大名小學校有那幾間?

我有 : (排名不分先後)
1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
4. St Paul Co-ed
5. St Paul Convent
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
8. Maryknoll
9. Marymount
10. St Mary
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-22 23:03

呢個我又冇諗過....不過成日發夢大學既有
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想
作者: Unclejt    時間: 10-6-22 23:17

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 23:03 發表
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想 ...
How about
倫敦大學帝國學院?
作者: nicolemummy    時間: 10-6-22 23:19

我只想近D返學而已...

1. Maryknoll
2. St Rose of Lima's
3. La Salle
4. DPS

原帖由 HEIHEI1125 於 10-6-22 22:41 發表

1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)
10. St Mary ...

作者: fatgoat    時間: 10-6-23 00:17

我唔否認呢d係一般人心目中的名校(小學)。不過,好諷刺0既係,除了男女拔,Co-ed同St. Paul Convent外,餘下的津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

陳守仁未必多一般人認識,但係我心目中,係一間名小學。收生競爭激烈,行政係我所件的直資/私校最嚴謹和有效率。

原帖由 HEIHEI1125 於 10-6-22 22:41 發表

1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)

作者: BingJing    時間: 10-6-23 00:17

樓主你好得閒?已知事實仲排嚟做乜,1同4 ,3 與6,2跟9....分別好大咩?
作者: BingJing    時間: 10-6-23 00:19

原帖由 fatgoat 於 10-6-23 00:17 發表
....甚至見人就打,見人就咬,...

你講學生定家長?
作者: DaddyX    時間: 10-6-23 07:57

作者: TMMA    時間: 10-6-23 09:21

原帖由 fatgoat 於 10-6-23 00:17 發表
我唔否認呢d係一般人心目中的名校(小學)。不過,好諷刺0既係,除了男女拔,Co-ed同St. Paul Convent外,餘下的津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

陳守仁未必多 ...

所以各方面水平都.........
作者: miffy    時間: 10-6-23 09:33

作者: VKwan    時間: 10-6-23 09:37

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-22 23:03 發表
(排名不分先後)

1)哈佛
2)耶魯
3)牛津
4)麻省理工學院
5)加州理工學院
6)普林斯頓
7)史丹福
8)劍橋
9)倫敦大學國王學院
第10再想想 ...
我都認為,呢d至叫名校
作者: andykwan    時間: 10-6-23 10:19

yes.. ultimate target... parents are thinking big now..

that's why i like HYPS so much - Harvard, Yale, Princeton and Stanford...  dreaming for my gal...

原帖由 VKwan 於 10-6-23 09:37 發表
我都認為,呢d至叫名校

作者: judy    時間: 10-6-23 10:42

原帖由 miffy 於 10-6-23 09:33 發表
呢個topic都幾無聊下。

我自己覺得dbs, 和st. paul co-edu才是真正名校。st. paul co-edu的學生, 個個家底富豪級, 一係大學教授子女, dbs都係, 做"最緊要正字"個女教授, 個仔都讀dbs。

其他的只可以講叫出名的學校 ...

dbs幾時收女生呢?
作者: ccming34    時間: 10-6-23 11:16

陳守仁未必多 ...

我觉得甘先系名校,abcd唔識,未讀過幼稚園 都教得出好学生。 要拣过学生先收的学校好似忘记左什么叫“有教无类”!!
作者: brian61950    時間: 10-6-23 11:19

講開co-edu有一奇景,去面試前人地都叫左唔好泊車係門口但班友仔睬你都傻照泊,唯一一點好的是他們也很自律........
超貴既車泊正門口,冇咁貴個d跟住,平野泊龍尾.

我自己覺得dbs, 和st. paul co-edu才是真正名校。st. paul co-edu的學生, 個個家底富豪級, 一係大學教授子女, dbs都係, 做"最緊要正字"個女教授, 個仔都讀dbs。

作者: TMMA    時間: 10-6-23 11:56

原帖由 ccming34 於 10-6-23 11:16 發表

我觉得甘先系名校,abcd唔識,未讀過幼稚園 都教得出好学生。 要拣过学生先收的学校好似忘记左什么叫“有教无类”!!

你真的以為全是學校教

咁在那些學校附近的補習社,為何愈來愈多.......重愈來愈貴:;pppp:
作者: kevin_bb    時間: 10-6-23 11:59

原帖由 brian61950 於 10-6-23 11:19 發表
講開co-edu有一奇景,去面試前人地都叫左唔好泊車係門口但班友仔睬你都傻照泊,唯一一點好的是他們也很自律........

...

作者: k.kung    時間: 10-6-23 12:10

究竟用甚麼標準介定名校, 學生家底? 家長職業? 校外獎項? 或是應該從根本出發看學校教育質素和學生平均成績?

作者: nadal    時間: 10-6-23 12:35

這條問題很容易答:名校與不名校,完全由大家"投票"決定
大家追棒的就係名校

假如再沒有人買LV, LV 還是名牌嗎?

原帖由 k.kung 於 10-6-23 12:10 發表
究竟用甚麼標準介定名校, 學生家底? 家長職業? 校外獎項? 或是應該從根本出發看學校教育質素和學生平均成績?

作者: DaddyX    時間: 10-6-23 19:31

作者: nicolemummy    時間: 10-6-23 19:37

哈, 我唔係講名校, 係講由家到學校的距離. 我想D小朋友返學近D而已.

BTW, 我有仔有女. :)

原帖由 DaddyX 於 10-6-23 07:57 發表
Your kid is boy or girl ?
1 is Girl school 3 is Boy School ^^

作者: chrischeung    時間: 10-6-24 21:10

其實系我心中聖方濟各,宣小或九龍塘小學仲難入過下面的政府小學,我見有几多家長問人借地址抽小學,好似灣仔校綱或九龍城.

1. La Salle
2. DGJS
3. DBS
6. 華仁
7. 聖若瑟(灣仔)

作者: miffy    時間: 10-6-24 22:05

作者: brian61950    時間: 10-6-24 22:12

係呀,係呀,co-ed真係可遠觀而不可褻玩焉.

諗都唔敢諗.

原帖由 miffy 於 10-6-24 22:05 發表
成績好可以讀番黎, 顯赫家底只能靠投胎。

我講果兩間我都識人讀, 所以我都好清楚。

st. pxxl co-edu學生8-9成家住二千萬以上豪宅, 開個生日會都要去百幾萬會籍私人會所, 放學唔係排隊上校車, 係排隊上名車, 個個有 ...

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-24 22:35

請問係唔係中環直資果間?or...?

原帖由 brian61950 於 10-6-24 22:12 發表

諗都唔敢諗.

作者: chingchingb.ma    時間: 10-6-24 22:49

係近海洋公園嗰間

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-24 22:35 發表
請問係唔係中環直資果間?or...?

作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-24 23:35

哦~又識多樣野!!thanks~
原帖由 chingchingb.ma 於 10-6-24 22:49 發表
係近海洋公園嗰間

作者: cherriemama    時間: 10-6-24 23:50

"可遠觀而不可褻玩焉"... 我仲記得係出自"愛蓮說"!

原帖由 brian61950 於 10-6-24 22:12 發表

諗都唔敢諗.

作者: FloliMom    時間: 10-6-25 00:13

題外話一問最緊要正字,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

原帖由 miffy 於 10-6-24 22:05 發表
成績好可以讀番黎, 顯赫家底只能靠投胎。

我講果兩間我都識人讀, 所以我都好清楚。

st. pxxl co-edu學生8-9成家住二千萬以上豪宅, 開個生日會都要去百幾萬會籍私人會所, 放學唔係排隊上校車, 係排隊上名車, 個個有 ...

作者: w_y    時間: 10-6-25 02:11

有 d 津校名校, 有運入到都要有命出得到 (畢到業). 我有睇過華仁校監神父講佢地都有壓力要轉直資, 但本著教育不分階層, 始終未行呢一步. 代價係未必收到大部份都係叻或家庭支援充裕的學生, 但基於首輪有唔少係舊生爸爸分, 一般相信佢地環境同教養都好 ok, 咁 overall 計起都比其他名氣無咁大/歷史無咁耐的津校收得多 d 條件較佳的學生囉. 仲未計住得該區樓價咁貴家庭的環境亦係多數唔太差嘛 (假地址就唔好講佢啦)

以上純係個人猜測.

津校都沒有收生權,難聽d講句,abcd唔識,未讀過幼稚園,只要夠運,都可以入到。(入0左之後點,係另一件事。)

作者: VeryHappyMum    時間: 10-6-25 02:35

原帖由 FloliMom 於 10-6-25 00:13 發表
題外話一問「最緊要正字」,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

佢係 董太。
作者: 小謙伯伯    時間: 10-6-25 06:51

借問DGS係幾時開始貴為女校一姐的呢?我地果個年代(好耐世紀喇), 九龍呢邊DGS, Maryknoll, St Mary均為名女校, 沒人給他們排名的. 港島方面大約是St Stephen Girls, Maryknoll (現在叫Marymount) 和英華女校, 還有官校一姐BPS(庇利羅士). (這裏說的都是中學, 有些有小學, 有些沒有.)

作者: TMMA    時間: 10-6-25 08:49

原帖由 小謙伯伯 於 10-6-25 06:51 發表
借問DGS係幾時開始貴為女校一姐的呢?我地果個年代(好耐世紀喇), 九龍呢邊DGS, Maryknoll, St Mary均為名女校, 沒人給他們排名的. 港島方面大約是St Stephen Girls, Maryknoll (現在叫Marymount) 和英華女校, 還有官 ...

當那些津校連可以經校長面試去選取學生的廿分(about 2000 年前) 都比政府收起時
(因當年阿董生除了提八萬五,還說要香港所有學校都是一樣,同用母語及要用大抽獎入學&不分banding(小學),中學就由 5 band 去 3 band ~~~大同)
所有津校的水平都開始.......

而dgs等私校/直資學校有自選收生權,所以學生的各方面水平都比較平均,因而學校及老師在學術等各方面都可不斷提升or保持對學生的要求。
而官津校因學生水平分歧大,如有一部份(不知是大部份or少部份)的水平不達標,學校及老師惟有把要求不斷下降去"就"一"就",所以,以前的名校,現在只可說是比較出名or歷史較久的學校.....:;pppp:

所以政府這十多年的教育改革是成功的,因政府已把一切較好的...全部革走

而最無奈是.....這些改革仍在進行中

作者: salina0817    時間: 10-6-25 08:58

WHO IS 肯德基
作者: FloliMom    時間: 10-6-25 09:36

Oh, I see.  Thanks.

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-25 02:35 發表

佢係 董太。

作者: traeh    時間: 10-6-25 09:51

佢係黃念恩,作家董啟章太太

原帖由 FloliMom 於 10-6-25 00:13 發表
題外話一問「最緊要正字」,係咪得一個女教授主持?佢係 ...... ?

作者: mow-mow    時間: 10-6-25 09:55

I think he meant the headmaster of DBS!

原帖由 salina0817 於 10-6-25 08:58 發表
WHO IS 肯德基

作者: CFaHB    時間: 10-6-25 09:57

呢句真絕 不過, 唔只津校, 名直資私校都一樣

家長幫得小朋友考, 報, 抽 "出名" 小學, 都有心理準備要付出

有band 1 中學直屬嘅, 因為都唔會收 band 3 (band 2 尾), 或要有 good pass 先可以直上, 真係唔可以 hea 下 hea 下等直升

正規課程的確係要跟教局, 但 d worksheets, 測考卷, 小5/6 係疑似 f.1/2

所以, 直屬中學若然唔收 (學校會明暗示你知), 朋友d仔女都可以入到新直資, 而且自信返晒嚟  

原帖由 w_y 於 10-6-25 02:11 發表
有 d 津校名校, 有運入到都要有命出得到 (畢到業). 我有睇過華仁校監神父講佢地都有壓力要轉直資, 但本著教育不分階層, 始終未行呢一步. 代價係未必收到大部份都係叻或家庭支援充裕的學生, 但基於首輪有唔少係舊生爸 ...

作者: flostangraphy    時間: 10-6-25 11:30

我騎單車去反而比人趕..... 話我阻街...

原帖由 brian61950 於 23/6/2010 11:19 發表

...

作者: cherriemama    時間: 10-6-25 11:39

係咪你冇自律地泊龍尾呀???

原帖由 flostangraphy 於 10-6-25 11:30 發表
我騎單車去反而比人趕..... 話我阻街...

作者: flostangraphy    時間: 10-6-25 14:33

唔比跟龍, 怕影響市容.

原帖由 cherriemama 於 25/6/2010 11:39 發表
係咪你冇自律地泊龍尾呀???

作者: HoHoMom    時間: 10-7-1 14:02

恒商

原帖由 nicolemummy 於 10-6-22 23:19 發表
我只想近D返學而已...

1. Maryknoll
2. St Rose of Lima's
3. La Salle
4. DPS

作者: goodmama2003    時間: 10-7-1 14:34

作者: Vinyny    時間: 10-7-1 23:14

..... 但俾你笑死!!

原帖由 goodmama2003 於 10-7-1 14:34 發表

我比較鐘意踩滑板去, 又不怕塞車, 又可隨身携帶, 唔使泊..

作者: mow-mow    時間: 10-7-2 10:27

But 恒商 has no primary school!

原帖由 HoHoMom 於 10-7-1 14:02 發表
恒商

作者: k.kung    時間: 10-7-2 11:09

如果你住大坑, 踩滑板去重激過玩過山車。

原帖由 goodmama2003 於 10-7-1 14:34 發表

我比較鐘意踩滑板去, 又不怕塞車, 又可隨身携帶, 唔使泊..

作者: goodmama2003    時間: 10-7-2 11:56

作者: dlmcdlcl    時間: 10-7-2 13:18

同意, 真係100% 事實, 我朋友個仔, 讀dbsdp, 話上堂老師只係係咁2教下, 全部都係靠自己溫/補習, 點解讀親呢間野既都係咁top, 因為個個家長都"戰鬧格" 唔可以比個仔響入面考得差, 所以人人都自己谷, 學校就唔係點教.....

咁當然, 佢有自己揀學生既權利, 所以入得去既, 都已經唔係傭才.
如果唔岩聽的話, 我講句唔好意思喇

原帖由 TMMA 於 23-6-2010 11:56 AM 發表

你真的以為全是學校教

咁在那些學校附近的補習社,為何愈來愈多.......重愈來愈貴:;pppp:

作者: k.kung    時間: 10-7-2 13:39

有拔尖無補底。

原帖由 dlmcdlcl 於 10-7-2 13:18 發表
同意, 真係100% 事實, 我朋友個仔, 讀dbsdp, 話上堂老師只係係咁2教下, 全部都係靠自己溫/補習, 點解讀親呢間野既都係咁top, 因為個個家長都"戰鬧格" 唔可以比個仔響入面考得差, 所以人人都自己谷, 學校就唔係點教.. ...

作者: flostangraphy    時間: 10-7-2 14:19

有拔尖有補習!

原帖由 k.kung 於 2/7/2010 13:39 發表
有拔尖無補底。

作者: Unclejt    時間: 10-7-2 14:30

原帖由 k.kung 於 10-7-2 13:39 發表
有拔尖無補底。

有拔尖有補底 if you are talking about dbspd, and 拔尖 only in G5 and G6.

I don't agree that 上堂老師只係係咁2教下, but having said that, most parents are working hard with their kids.
作者: k.kung    時間: 10-7-2 14:51

可否說說DBS如何為學生補底?

原帖由 Unclejt 於 10-7-2 14:30 發表
有拔尖有補底 if you are talking about dbspd, and 拔尖 only in G5 and G6.

I don't agree that 上堂老師只係係咁2教下, but having said that, most parents are working hard with their kids. ...

作者: Unclejt    時間: 10-7-2 15:09

原帖由 k.kung 於 10-7-2 14:51 發表
可否說說DBS如何為學生補底?

Students doing poorly in one of the main subjects are required to attend lift up classes after school...
作者: flostangraphy    時間: 10-7-2 16:31

do you mean there is pupil doing poorly who doesn't need to go to 補習社?! or the lift up classes after school are in the 補習社?

原帖由 Unclejt 於 2/7/2010 15:09 發表
Students doing poorly in one of the main subjects are required to attend lift up classes after school...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5