教育王國

標題: 路得會梁鉅鏐家長請進 [打印本頁]

作者: fa_fa    時間: 10-6-22 22:54     標題: 路得會梁鉅鏐家長請進

Hello!

大家好! 我今日好開心,
因為之前亞仔小一派得好嗟,
我同老公要四出搵學校,
日子真係唔易過,
今日終於可以入倒梁小,
佢叫我地2/7去辨註冊手續,
唔知大家知唔知駛唔駛考編班試、校車路線,
或者有冇一啲小一識認班等資料呀?
作者: ckyc403    時間: 10-6-22 23:04

你好. 報到!

7/2辦註冊手續時,就會派書薄資料,校服資料,新生適應工作坊...等等通告架啦.
7/10上午要返學校辦理以上有關事宜.

原帖由 fa_fa 於 10-6-22 22:54 發表
Hello!

大家好! 我今日好開心,
因為之前亞仔小一派得好嗟,
我同老公要四出搵學校,
日子真係唔易過,
今日終於可以入倒梁小,
佢叫我地2/7去辨註冊手續,
唔知大家知唔知駛唔駛考編班試、校車路線,
或者有冇一啲小一識 ...

作者: fa_fa    時間: 10-6-23 13:44

原帖由 ckyc403 於 10-6-22 23:04 發表
你好. 報到!

7/2辦註冊手續時,就會派書薄資料,校服資料,新生適應工作坊...等等通告架啦.
7/10上午要返學校辦理以上有關事宜.

多謝你呀!
想問吓你係自行派位入去或係叩門入架,
你住响边到,需要搭校車嗎?
我住响愉翠苑,所以都要搭校車。
唔知梁小需要考編班試嗎?
作者: ckyc403    時間: 10-6-23 14:57

哈哈,街坊...我都係愉翠友...嘻嘻.
我哋揀一呂第一,梁小第二. 第二則是梁小與沙主比較,都是較喜愛梁小.
以我所知,係七月十日會有普通話口試,睇吓入唔入到1c班(以普教中). 其他的就應該冇編班試,3年班至行"精英班".
我哋會放學至坐校車,因我想自己送佢返學,至返工.

原帖由 fa_fa 於 10-6-23 13:44 發表

多謝你呀!
想問吓你係自行派位入去或係叩門入架,
你住响边到,需要搭校車嗎?
我住响愉翠苑,所以都要搭校車。
唔知梁小需要考編班試嗎?

作者: fa_fa    時間: 10-6-23 21:55

原帖由 ckyc403 於 10-6-23 14:57 發表
我哋揀一呂第一,梁小第二. 第二則是梁小與沙主比較,都是較喜愛梁小.
以我所知,係七月十日會有普通話口試,睇吓入唔入到1c班(以普教中). 其他的就應該冇編班試,3年班至行"精英班".
...

真係好啦! 大家可以多多照應,
梁小除咗有一班普教中之外,
英文是否全英呢?
你個小朋友係囝囝或係囡囡呀?
我個係囝囝,
有冇幫小朋友報暑假班呀?
作者: ckyc403    時間: 10-6-24 00:04

都係囝嚟呀...哈哈!
佢學校的暑假特別短,只放兩個星期,所以一向都唔駛煩暑假班...嚟緊小學開始就要煩啦.
至於英文係咪全英,就唔太清楚...一於7月10日問問先! ^^

原帖由 fa_fa 於 10-6-23 21:55 發表

真係好啦! 大家可以多多照應,
梁小除咗有一班普教中之外,
英文是否全英呢?
你個小朋友係囝囝或係囡囡呀?
我個係囝囝,
有冇幫小朋友報暑假班呀?

作者: FionChan    時間: 10-6-24 12:24

Hi , 我都住愉翠苑. 但阿女今年先K3. 我都有D想選梁小.
其實梁小係咪叩門都好易入呢? 好似唔係好多人填佢頭3名咁!

原帖由 ckyc403 於 10-6-23 14:57 發表
...

作者: pineapple0983    時間: 10-6-24 12:33

原帖由 FionChan 於 10-6-24 12:24 發表
Hi , 我都住愉翠苑. 但阿女今年先K3. 我都有D想選梁小.

你住愉翠就梗諗一城嗰兩間小學先啦!
作者: DD仔    時間: 10-6-24 13:04

在BK上的2010梁小家长都话把梁小放在第2或第3,我都想知道有没有人把它放在第4或更后而进去,也好让明年的家长作为参考。

原帖由 FionChan 於 10-6-24 12:24 發表

作者: ckyc403    時間: 10-6-24 15:22

梁小可以不用放在第一,但本人覺得要排第二或三. 因為到目前為止,身邊的朋友or我囝囝的同學仔都係二或三入. 沒有聽過四打後入.

第一可以進取一點,排一呂/培基(有宗教分20分以上).

純屬個人意見/資料.

作者: 小尚    時間: 10-6-24 16:56

請問愉翠校車幾錢?
作者: fa_fa    時間: 10-6-24 19:51

其實據我了解,
今年考梁小既學生比往年多咗好多,
而要等叩門先入其實係非常之難,
因為佢地係睇Prof選人IN,
IN 得已有9成入,
所以好講運氣.

而當然我地附近有好多更好既學校,
但係你要衡量自己與小朋友既能力是否OK!
如一呂要靠晒家長幫小朋友溫習,
出名程度深, 你地是否升任,
而培基就全英教學, 只有中文係用普話,
知道後我連門都冇去叩,
所以一定要了解自己與小朋友既能力,
梁小近年不斷進步,
若不放二,三位可能冇機會.
作者: fa_fa    時間: 10-6-25 12:51

原帖由 ckyc403 於 10-6-24 00:04 發表
都係囝嚟呀...哈哈!
佢學校的暑假特別短,只放兩個星期,所以一向都唔駛煩暑假班...嚟緊小學開始就要煩啦.
至於英文係咪全英,就唔太清楚...一於7月10日問問先! ^^

...

我今曰打咗電話去問,
佢英文係全英,
而識認班就响19-21/7( 10am-12n),
家長會有工作坊。

30/8 or 31/8會有迎新會,
大家預留時間啦!
作者: ckyc403    時間: 10-6-25 14:08

謝謝.到時見喇.
到時我哋要挾吓著咩嘢衫相認!

原帖由 fa_fa 於 10-6-25 12:51 發表

我今曰打咗電話去問,
佢英文係全英,
而識認班就响19-21/7( 10am7-12n),
家長會有工作坊。

30/8 or 31/8會有迎新會,
大家預留時間啦!

作者: catobaby    時間: 10-6-25 14:54

我都報到先, 我個囡囡今年都入梁小, 我都係愉翠苑住, 排位我係排梁小第三志願!
作者: FionChan    時間: 10-6-25 15:27

就係諗緊梁小應放第二or第三. 第一就想選一胡.
其實又怕胡會多功課辛苦. 怕阿女適認唔到.

原帖由 pineapple0983 於 10-6-24 12:33 發表

你住愉翠就梗諗一城嗰兩間小學先啦!

作者: ckyc403    時間: 10-6-25 16:01

都好多愉翠仔女將會讀梁小喎. 真好!!!

原帖由 catobaby 於 10-6-25 14:54 發表
我都報到先, 我個囡囡今年都入梁小, 我都係愉翠苑住, 排位我係排梁小第三志願!

作者: fa_fa    時間: 10-6-25 23:01

原帖由 ckyc403 於 10-6-25 14:08 發表
謝謝.到時見喇.
到時我哋要挾吓著咩嘢衫相認!

公司有人事變動,
可能放唔倒假!
作者: fa_fa    時間: 10-6-26 12:11

原帖由 catobaby 於 10-6-25 14:54 發表

咁你會唔會搭校車呀?
我係全職媽咪,
所以都會搭校車.
有冇人知道如果搭校車會幾點上車呢?
作者: lucky1002    時間: 10-6-26 23:29     標題: 回覆 2# ckyc403 的文章

我都要報到,囝囝也入咗梁小呀!不過唔係愉翠友,但好想同大家文流吓!想問2/7有冇話幾點要去註冊?因要番工。
作者: ckyc403    時間: 10-6-27 01:27

我估,如果我哋住愉翠咁近,應該係近尾站啦掛...0715上車左右吧...7/10家長會可以詳細問問學校...

我都係全職媽咪,打算送佢返學然後返工(多點親子時間同定時親身一起見見學校/老師--雖然只係門口...); 放學至坐校巴.

原帖由 fa_fa 於 10-6-26 12:11 發表

咁你會唔會搭校車呀?
我係全職媽咪,
所以都會搭校車.
有冇人知道如果搭校車會幾點上車呢?

作者: ckyc403    時間: 10-6-27 01:30

歡迎歡迎!!!
你可以打去問吓吖...不過,我估應該上午九時起吧...那時統一派位後去註冊,都係九時後開始的!
多多交流啦!:loveliness:

原帖由 lucky1002 於 10-6-26 23:29 發表
我都要報到,囝囝也入咗梁小呀!不過唔係愉翠友,但好想同大家文流吓!想問2/7有冇話幾點要去註冊?因要番工。

作者: fa_fa    時間: 10-6-27 19:34

原帖由 lucky1002 於 10-6-26 23:29 發表

我之前問過,
佢話最好上午,
我都去唔倒,
我先生去,
知道要帶什麼嗎?
作者: lucky1002    時間: 10-6-27 23:45     標題: 回覆 1# fa_fa 的文章

好多謝你哋,真的要打去問一問,希望可以將就到d時間啦!要帶的東西都知道,謝謝:loveliness: 想問吓應該買邊種書包比較合適﹖
作者: ckyc403    時間: 10-6-28 11:44

如果我冇記漏,要帶出世紙副本,兩張相,當然就係註冊証啦.
至於買邊種書包,我都頭痕緊...自己覺得dr.kong的太重. 會睇睇spi...

原帖由 lucky1002 於 10-6-27 23:45 發表
好多謝你哋,真的要打去問一問,希望可以將就到d時間啦!要帶的東西都知道,謝謝:loveliness: 想問吓應該買邊種書包比較合適﹖

作者: nat2004    時間: 10-6-28 12:21

Dr. K 的書包真係幾重吓!  而 Sanrio 的公仔書包又幾大個喎!  唔知學校賣的係邊款呢????
作者: FionChan    時間: 10-6-28 14:03

愉翠搭咩車可以去到呀??

原帖由 ckyc403 於 10-6-27 01:27 發表
我估,如果我哋住愉翠咁近,應該係近尾站啦掛...0715上車左右吧...7/10家長會可以詳細問問學校...

我都係全職媽咪,打算送佢返學然後返工(多點親子時間同定時親身一起見見學校/老師--雖然只係門口...); 放學至坐校巴.
...

作者: Ivy07    時間: 10-6-28 14:05

原帖由 lucky1002 於 10-6-27 23:45 發表

以我所知,當日係小六畢業典禮係上午10:00 開始,其他學生就不用上課。但算學校放假, office全日都有人的,你要打去問吓,應該唔會只得上午,
Dr Kong有些書包好鬼重的,要買些輕手的,我以前以為買個實「正」些的書包,拿起重手些唔緊要,但加左書之後,重到C。
作者: ckyc403    時間: 10-6-28 14:10

82x呀,到總站,好方便!

原帖由 FionChan 於 10-6-28 14:03 發表
愉翠搭咩車可以去到呀??

作者: ckyc403    時間: 10-6-28 14:11

真係頭痛,唔知買咩書包好...

原帖由 Ivy07 於 10-6-28 14:05 發表

以我所知,當日係小六畢業典禮係上午10:00 開始,其他學生就不用上課。但算學校放假, office全日都有人的,你要打去問吓,應該唔會只得上午,
Dr Kong有些書包好鬼重的,要買些輕手的,我以前以為買個實「正」些的書包,拿起重手些 ...

作者: FionChan    時間: 10-6-28 17:23

謝謝! 仲以為無車到添. 如方便. 咁都諗得過選佢.
我而家諗緊選梁小為第一OR第二好.

原帖由 ckyc403 於 10-6-28 14:10 發表
82x呀,到總站,好方便!

作者: fa_fa    時間: 10-6-28 21:50

原帖由 FionChan 於 10-6-28 17:23 發表
謝謝! 仲以為無車到添. 如方便. 咁都諗得過選佢.
我而家諗緊選梁小為第一OR第二好.

如果你要求唔係好高,
一定要博一呂, 沙呂, 培基等學校,
其實你將佢放响第一輪自選已經可以入倒,
就唔駛好似我之前咁徬徨,
因為果啲學校俾你入倒都未必好,
里個係我里個月搵學校既感受.
作者: lucky1002    時間: 10-6-28 23:49     標題: 回覆 30# ckyc403 的文章

打咗去問話3點前都ok喎!
問過d媽咪話用spi唔錯。
作者: ckyc403    時間: 10-6-29 00:46

關於書包,"掃"過啲網上回應,有以下結論 (按次序) :-
zeven : $900 (好貴...但好耐用)
lego : $300以下 (細,輕巧)
spi : $300左右 (比dr.kong細及輕)
dr.kong (-ve comment多一點,重加大)

會親身睇睇比較比較.

原帖由 lucky1002 於 10-6-28 23:49 發表
打咗去問話3點前都ok喎!
問過d媽咪話用spi唔錯。

作者: FionChan    時間: 10-6-29 09:30

fa fa : 多謝你的意見,
但始終要想到盡量不須搭校車會比較好. 又想到參加課外活動無得搭校車.要靠家人去接放學會麻煩些. 但我自己亦好怕要接受徬徨心情. 暫時想第一胡素貞. 第二梁小.

原帖由 fa_fa 於 10-6-28 21:50 發表

如果你要求唔係好高,
一定要博一呂, 沙呂, 培基等學校,
其實你將佢放响第一輪自選已經可以入倒,
就唔駛好似我之前咁徬徨,
因為果啲學校俾你入倒都未必好,
里個係我里個月搵學校既感受. ...

作者: fa_fa    時間: 10-6-29 20:07

原帖由 ckyc403 於 10-6-29 00:46 發表
關於書包,"掃"過啲網上回應,有以下結論 (按次序) :-
zeven : $900 (好貴...但好耐用)
lego : $300以下 (細,輕巧)
spi : $300左右 (比dr.kong細及輕)
dr.kong (-ve comment多一點,重加大)

會親身睇睇比較比較.

...

請問Lego同Spi邊到有得買,
我有朋友同我分享,
話小朋友真正會背書包既時間唔多,
未必需要買Zeven咁貴,
同埋小朋友未必喜歡背同一個書包太耐.
作者: fa_fa    時間: 10-6-29 20:09

原帖由 FionChan 於 10-6-29 09:30 發表
但始終要想到盡量不須搭校車會比較好. 又想到參加課外活動無得搭校車.要靠家人去接放學會麻煩些. 但我自己亦好怕要接受徬徨心情. 暫時想第一胡素貞. 第二梁小.

...

其實你既選擇已經好好,
放心啦!
作者: ckyc403    時間: 10-6-29 23:44

apita就lego + spi都有,可以即時對比.
jusco就只有spi.
toysrus都有lego的.

你朋友的意見好啱喎...諗真啲,又真係唔係時時揹住個書包的. zeven真係太貴啦...

再諗再諗!

原帖由 fa_fa 於 10-6-29 20:07 發表

請問Lego同Spi邊到有得買,
我有朋友同我分享,
話小朋友真正會背書包既時間唔多,
未必需要買Zeven咁貴,
同埋小朋友未必喜歡背同一個書包太耐.

作者: ckyc403    時間: 10-6-29 23:47

對! 唔駛搭車都係一個好重要嘅因素!
仲有幾個月你慢慢諗呀! 祝願派到你心目中的好學校!

原帖由 FionChan 於 10-6-29 09:30 發表

...

作者: fa_fa    時間: 10-7-1 22:50

原帖由 ckyc403 於 10-6-29 23:44 發表
apita就lego + spi都有,可以即時對比.
jusco就只有spi.
toysrus都有lego的.

你朋友的意見好啱喎...諗真啲,又真係唔係時時揹住個書包的. zeven真係太貴啦...

再諗再諗!

...

唔該晒!
不過唔知亞仔是否喜歡,
因為款式有限.
作者: fa_fa    時間: 10-7-3 22:47

請問有冇人知道校車路線呀?
我之前問過就話02/07註冊時會有資料,
但係我老公話冇提到,
要10/07先知,
同埋10/07要幾點返去辨手續同考試呀?
我老公講 到一舊舊!
作者: ckyc403    時間: 10-7-4 00:56

不用擔心不用擔心. 其實註冊當日應該派咗一張通告. 7月10日(8.30-11.30)係"大日子",因為當天會有以下幾樣嘢會處理的 :-
1. 訂書
2. 校服公司即場發售校服
3. 校車公司派發校車路線及收費表
4. 普通話口試日 (8月20日學校網公佈結果)

另外,7月19-21日(10-12.00)有小一適應課程及家長工作坊.

到時見面啦!:loveliness:

原帖由 fa_fa 於 10-7-3 22:47 發表
請問有冇人知道校車路線呀?
我之前問過就話02/07註冊時會有資料,
但係我老公話冇提到,
要10/07先知,
同埋10/07要幾點返去辨手續同考試呀?
我老公講 到一舊舊! ...

作者: fa_fa    時間: 10-7-4 22:24

唔該晒!
你囝囝會唔會考普口呀?
知唔知會考什麼?

另我今日已幫亞囝買咗SPI細碼書包啦!
如果你地想買就要快手啦!
因為我今日唸住去睇吓咋,
但係已經俾人買晒,
只餘一個都買咗,
因為職員話唔會再有貨返.
作者: nat2004    時間: 10-7-4 23:42

請問知否普通話口試要考幾耐及以什麼形式去考呢?

fa fa, 你的 尼spi 在那買??
作者: ckyc403    時間: 10-7-5 00:39

會考呀. 我都唔知道會考咩呀...不過,是以口試的形式的,所以應該會是問問有關日常的問題吧...

我今日去jusco睇,也打算買spi active apple green small size呀,不過,見未減價,所以未買.
但係,係咪真架? 唔入貨...真係煩喇...
你係邊豎買,有冇減價呀? 幾多錢呀?

原帖由 fa_fa 於 10-7-4 22:24 發表
唔該晒!
你囝囝會唔會考普口呀?
知唔知會考什麼?

另我今日已幫亞囝買咗SPI細碼書包啦!
如果你地想買就要快手啦!
因為我今日唸住去睇吓咋,
但係已經俾人買晒,
只餘一個都買咗,
因為職員話唔會再有貨返. ...

作者: ckyc403    時間: 10-7-5 00:40

spi係好多地方都有,如jusco,apita,toysrus(沙田沒有,海港城就有).

原帖由 nat2004 於 10-7-4 23:42 發表
請問知否普通話口試要考幾耐及以什麼形式去考呢?

fa fa, 你的 尼spi 在那買??

作者: nat2004    時間: 10-7-5 09:55

我只在沙田找, 所以, 搵唔到哦!

請問考普通話, 係咪要0830去到, 還是可以遲些都得, 只要在1130前便可呢?  你們打算幾點過去哦??
作者: fa_fa    時間: 10-7-5 11:41

原帖由 ckyc403 於 10-7-5 00:39 發表
會考呀. 我都唔知道會考咩呀...不過,是以口試的形式的,所以應該會是問問有關日常的問題吧...

我今日去jusco睇,也打算買spi active apple green small size呀,不過,見未減價,所以未買.
但係,係咪真架? 唔入貨...真係 ...

我尋日去jusco買既,
原價$410,九折$369,
我就係問佢遲啲會唔會返貸,
佢就話買完就冇,
所以我先快快手買咗先咋!
作者: ckyc403    時間: 10-7-6 12:29

我都買咗喇,買了一個apple green active special細碼.
事關亞囝鍾意綠色,所以雖然呢隻貴啲,都買咗囉.

原帖由 fa_fa 於 10-7-5 11:41 發表

我尋日去jusco買既,
原價$410,九折$369,
我就係問佢遲啲會唔會返貸,
佢就話買完就冇,
所以我先快快手買咗先咋!

作者: ckyc403    時間: 10-7-6 12:30

對呀,總之0830-1130返學校,就會安排架啦.

原帖由 nat2004 於 10-7-5 09:55 發表
我只在沙田找, 所以, 搵唔到哦!

請問考普通話, 係咪要0830去到, 還是可以遲些都得, 只要在1130前便可呢?  你們打算幾點過去哦??

作者: fa_fa    時間: 10-7-6 20:57

想問吓大家有冇唸住買幾多套校服呀?
會唔會响學校買鞋等等呀?
是關我當中要返工,
得我老公帶亞仔去都有啲擔心!
作者: fa_fa    時間: 10-7-7 09:59

原帖由 fa_fa 於 10-7-6 20:57 發表
想問吓大家有冇唸住買幾多套校服呀?
會唔會响學校買鞋等等呀?
是關我當中要返工,
得我老公帶亞仔去都有啲擔心!

好開心呀!
放倒假啦!
不如約埋一齊去呀,
你地唸住幾點去呀?
作者: donnelgirl    時間: 10-7-7 12:46     標題: 回覆 51# fa_fa 的文章

係啦,我都想知你地會買幾多套校服, 我會買2套恤衫,但運動服而家考慮緊買2套定1套好
作者: ckyc403    時間: 10-7-7 13:51

我諗我會買兩套校服 + 1套運動服. 因為應該都係一星期1-2日要著運動服,而我估計至少都會隔一日吧...唔會連續兩日要著運動服掛...
佢哋大得咁快...真係唔想浪費買好多套...

原帖由 donnelgirl 於 10-7-7 12:46 發表
係啦,我都想知你地會買幾多套校服, 我會買2套恤衫,但運動服而家考慮緊買2套定1套好

作者: ckyc403    時間: 10-7-7 13:54

哈哈,真好...自己嚟好過搵老公...呢家嘢男人都會弱少少...哈哈.

我哋都未定幾時去...想等亞囝精精神神起咗身至去...如果唔係,點考口試呀...
不過,我pm過我的手電過你吖...大家保持contact!!!

原帖由 fa_fa 於 10-7-7 09:59 發表

好開心呀!
放倒假啦!
不如約埋一齊去呀,
你地唸住幾點去呀?

作者: fa_fa    時間: 10-7-7 18:11

原帖由 ckyc403 於 10-7-7 13:51 發表
我諗我會買兩套校服 + 1套運動服. 因為應該都係一星期1-2日要著運動服,而我估計至少都會隔一日吧...唔會連續兩日要著運動服掛...
佢哋大得咁快...真係唔想浪費買好多套...

...

同意!
我都係咁唸!
你地會唔會考慮買二手書呀?
作者: donnelgirl    時間: 10-7-8 11:16     標題: 回覆 56# fa_fa 的文章

二手書,都有諗過,但唔知去邊度買啊????????
作者: pccblack    時間: 10-7-8 11:27

書包最好都係買過新的, 不知為什麼現在的書包都很快殘, 而且好污穢, 更有一些用不到半年已經瀾了

原帖由 donnelgirl 於 10-7-8 11:16 發表

作者: fa_fa    時間: 10-7-8 19:29

原帖由 donnelgirl 於 10-7-8 11:16 發表

我剛剛發現响小學雜談內有好多人買二手書,
我都聯絡緊幾個人,
因為我覺得亞囝用野好粗,
新同舊對佢冇分別,
以及想灌輸一種概念俾佢知唔係每樣野都要用到最好,
錢係要用得其所.
作者: ckyc403    時間: 10-7-8 22:46

二手書,我又冇諗過呀...我怕好煩,同埋唔知入面有幾新...

原帖由 fa_fa 於 10-7-8 19:29 發表

我剛剛發現响小學雜談內有好多人買二手書,
我都聯絡緊幾個人,
因為我覺得亞囝用野好粗,
新同舊對佢冇分別,
以及想灌輸一種概念俾佢知唔係每樣野都要用到最好,
錢係要用得其所. ...

作者: fa_fa    時間: 10-7-9 13:34

哈哈!
我一直都有用二手野嘅習慣,
例如衣服鞋衣篾等等,
亞囝亞女啲衫我都好少買,   
響應環保又可以節儉啲!
作者: fa_fa    時間: 10-7-11 00:26

今日唸住去Dr Kong買皮鞋俾亞囝,
但係冇款又好貴,
所以去咗Jusco買咗對超輕,
亞囝又穿得舒服既鞋,
好開心!
作者: ckyc403    時間: 10-7-11 00:29

係架...dr.kong真係冇咩款...一式一樣!

呢排同亞囝預備小一的物資,真係幾開心...大個仔了. 看見佢今日試穿小學的校服...真係大個仔了!

原帖由 fa_fa 於 10-7-11 00:26 發表
今日唸住去Dr Kong買皮鞋俾亞囝,
但係冇款又好貴,
所以去咗Jusco買咗對超輕,
亞囝又穿得舒服既鞋,
好開心!

作者: 小尚    時間: 10-7-11 16:22

請問你地校車幾錢?幾點上校車
愉翠園
作者: DD仔    時間: 10-7-11 22:55

请问有没有沙田区的保姆车介绍?谢谢!
作者: pineapple0983    時間: 10-7-12 10:14

原帖由 DD仔 於 10-7-11 22:55 發表
请问有没有沙田区的保姆车介绍?谢谢!

學校冇校車咩?
作者: ckyc403    時間: 10-7-12 10:19

嗰日學校都有派校車資料,從愉翠上車$360.
7.10從愉翠上車
3.20返到愉翠

原帖由 小尚 於 10-7-11 16:22 發表
請問你地校車幾錢?幾點上校車
愉翠園

作者: fa_fa    時間: 10-7-12 11:41

有冇人知道小學飯盒安排呀?
作者: DD仔    時間: 10-7-12 13:55

本来15分钟车程变1个小时...

原帖由 pineapple0983 於 10-7-12 10:14 發表

學校冇校車咩?

作者: pineapple0983    時間: 10-7-12 15:34

原帖由 DD仔 於 10-7-12 13:55 發表
本来15分钟车程变1个小时...

但係保母車會車幾多個小朋友?如果多,同校車差唔多左喎!
作者: donnelgirl    時間: 10-7-12 17:55     標題: 回覆 67# ckyc403 的文章

你會唔會自己湊返學啊, 放學先搭校學
作者: fa_fa    時間: 10-7-13 23:41

有幾多媽咪19/7會參與學校家長工作坊呀?
作者: donnelgirl    時間: 10-7-14 09:03     標題: 回覆 72# fa_fa 的文章

我會去, 但3日係唔同人去聽
作者: nat2004    時間: 10-7-14 10:03

我都去哦!  小朋友係咪要著學校的運動衫 ??
作者: donnelgirl    時間: 10-7-14 13:11     標題: 回覆 74# nat2004 的文章

唔洗著校服
作者: fa_fa    時間: 10-7-14 13:54

原帖由 donnelgirl 於 10-7-14 09:03 發表
我會去, 但3日係唔同人去聽

咁你去邊曰呀?
我都只係可以去星期一、三,
仲要完咗即走趕返工!
作者: ckyc403    時間: 10-7-14 14:27

我去唔到...好在老公得,所以嗰3日都會係老公同亞囝一起去.

原帖由 fa_fa 於 10-7-14 13:54 發表

咁你去邊曰呀?
我都只係可以去星期一、三,
仲要完咗即走趕返工!

作者: fa_fa    時間: 10-7-14 21:45

各位媽咪會點樣為囝囝囡囡預備入小一呀?
係咪要開始同小朋友溫習書本呀?
作者: ckyc403    時間: 10-7-14 23:51

我囝囝間學校好好呀...有為期一個月的新生適應"月",安排到一間小學上堂,所以,我哋都冇咩特別預備. 當然,會比啲升小一習作比佢做吓,同埋比佢睇多啲小學資料,上吓將會升讀的小學網址咁囉.

原帖由 fa_fa 於 10-7-14 21:45 發表
各位媽咪會點樣為囝囝囡囡預備入小一呀?
係咪要開始同小朋友溫習書本呀?

作者: donnelgirl    時間: 10-7-15 11:46     標題: 回覆 76# fa_fa 的文章

我星期二(20/7)先得閒去
作者: donnelgirl    時間: 10-7-15 11:48     標題: 回覆 78# fa_fa 的文章

亞仔有參加幼稚園既升小一預習班(一個月)
作者: fa_fa    時間: 10-7-15 13:41

原帖由 ckyc403 於 10-7-14 23:51 發表
我囝囝間學校好好呀...有為期一個月的新生適應"月",安排到一間小學上堂,所以,我哋都冇咩特別預備. 當然,會比啲升小一習作比佢做吓,同埋比佢睇多啲小學資料,上吓將會升讀的小學網址咁囉.

...

嘩!好好喎!
咁去果間小學係好似正式小學返全日架?
我個囝間幼兒園都有小一適應月,
要佢地帶筆、水、小食、毛巾返學,
仲教佢地寫家課冊,
里兩星期都開始有簡單中英文默書。

想問下睇乜小學資料呀?
暑期作業有冇話邊間出版社好呀?
作者: fa_fa    時間: 10-7-18 23:36

原帖由 fa_fa 於 10-7-15 13:41 發表

嘩!好好喎!
咁去果間小學係好似正式小學返全日架?
我個囝間幼兒園都有小一適應月,
要佢地帶筆、水、小食、毛巾返學,
仲教佢地寫家課冊,
里兩星期都開始有簡單中英文默書。

想問下睇乜小學資料呀?
暑期作業有冇話邊間出版 ...

嘩三日冇人回應,
就落到差啲搵唔倒,
所以大家要活躍啲啦!
作者: ckyc403    時間: 10-7-19 14:59

今日老公參加了梁小工作坊,嘩,原來梁小今年除了收足5班,仲有百多個waiting list (當然,有好多會打電話登記,宜家都有著落,去了其他小學). 確實喜出望外,事關梁小一向給大家的感覺係"實有位剩啦".

梁小,努力!
我哋嘅囝囝囡囡,努力!

原帖由 fa_fa 於 10-7-18 23:36 發表

嘩三日冇人回應,
就落到差啲搵唔倒,
所以大家要活躍啲啦!

作者: fa_fa    時間: 10-7-19 22:32

原帖由 ckyc403 於 10-7-19 14:59 發表
今日老公參加了梁小工作坊,嘩,原來梁小今年除了收足5班,仲有百多個waiting list (當然,有好多會打電話登記,宜家都有著落,去了其他小學). 確實喜出望外,事關梁小一向給大家的感覺係"實有位剩啦".

梁小,努力!
我哋嘅 ...

同意!
實在越來越喜歡梁小,
因為無論校長,副校長同主任都一樣好親切,
並且睇見學校係不斷發展同進步緊.
作者: nat2004    時間: 10-7-20 16:36

明天10點前已掛三號風球的話, 活動便取消, 不用返學校了, 你們有收到電話嗎?
作者: fa_fa    時間: 10-7-20 22:02

原帖由 nat2004 於 10-7-20 16:36 發表
明天10點前已掛三號風球的話, 活動便取消, 不用返學校了, 你們有收到電話嗎?

有呀!希望唔好啦!
因為已請咗半日假,
以及都想聽好啲, 學好啲!
作者: ckyc403    時間: 10-7-21 00:38

我都收到電話呀,唔好掛風啦,等佢哋可以玩,我哋又可以繼續參與工作坊!

原帖由 fa_fa 於 10-7-20 22:02 發表

有呀!希望唔好啦!
因為已請咗半日假,
以及都想聽好啲, 學好啲!

作者: fa_fa    時間: 10-7-21 22:57

感恩主!今日天氣都OK!
小朋友可以參加埋結業禮,
估唔到亞囝返到屋企都不斷唱首歌!
作者: ckyc403    時間: 10-7-21 23:22

係呀! 感恩!:loveliness:
今日第一次參與,感覺真係唔錯. 校長,副校長,訓導主任,主任都好nice好pro.
只是校長不太善於即時答問,但看得出她很有心,每事親力親為.

原帖由 fa_fa 於 10-7-21 22:57 發表
感恩主!今日天氣都OK!
小朋友可以參加埋結業禮,
估唔到亞囝返到屋企都不斷唱首歌!

作者: lucky1002    時間: 10-7-22 15:02

好開心喺學校能認識到某兩位媽咪,當初好驚識唔到,因為第時喺學校亞仔如果有d功課或其他唔知,我就真係唔知點算嘞!我都覺得呢間學校越來越會進步,真的很開心亞仔喺度讀書。
祝各位囝囝囡囡喺呢間學校開心愉快渡過六年嘅學者生涯:loveliness:
作者: fa_fa    時間: 10-7-22 16:28

原帖由 lucky1002 於 10-7-22 15:02 發表
好開心喺學校能認識到某兩位媽咪,當初好驚識唔到,因為第時喺學校亞仔如果有d功課或其他唔知,我就真係唔知點算嘞!我都覺得呢間學校越來越會進步,真的很開心亞仔喺度讀書。
祝各位囝囝囡囡喺呢間學校開心愉快渡過六年嘅學者 ...

Me too!
Pls check your pm!
作者: nat2004    時間: 10-7-22 16:53

你們咁快搵到自己班的同學了, 真係好哦!
作者: fa_fa    時間: 10-7-26 13:53

好失望呀!
之前重意為今日會知可唔可以入普通話班,
原來要等到20/08先知。
作者: ckyc403    時間: 10-7-26 16:06

係呀,有提過係喺8月20日post係website.
唔知點解要咁耐架呢? 哈哈哈.
唔緊要啦...讀唔讀到普通話班都唔緊要啦,只要佢哋開開心心上小學,有好老師好同學就好了.

原帖由 fa_fa 於 10-7-26 13:53 發表
好失望呀!
之前重意為今日會知可唔可以入普通話班,
原來要等到20/08先知。

作者: ckyc403    時間: 10-7-26 16:07

你好呀!
未知係咪同班呀...不過,至少認識了.
大家多啲係bk交流啦!

原帖由 nat2004 於 10-7-22 16:53 發表
你們咁快搵到自己班的同學了, 真係好哦!

作者: ckyc403    時間: 10-7-26 16:08

yeah,相認了,大好啦!
大家多啲交流交流啦...識多啲媽媽,多個照應呀!

原帖由 lucky1002 於 10-7-22 15:02 發表
祝各位囝囝囡囡喺呢間學校開心愉快渡過六年嘅學者 ...

作者: nat2004    時間: 10-7-26 17:17

我仲以為果日返去樂學大課堂時, 貼在板上的名已是分班了, 這個不是嗎??  這個只是這三天的分班??

原帖由 ckyc403 於 10-7-26 16:07 發表
你好呀!
未知係咪同班呀...不過,至少認識了.
大家多啲係bk交流啦!

作者: FionChan    時間: 10-7-26 17:55

學校網搵唔到果3日D相. 請問响邊個位置??

原帖由 nat2004 於 10-7-26 17:17 發表
我仲以為果日返去樂學大課堂時, 貼在板上的名已是分班了, 這個不是嗎??  這個只是這三天的分班??

作者: fa_fa    時間: 10-7-26 23:03

原帖由 FionChan 於 10-7-26 17:55 發表
學校網搵唔到果3日D相. 請問响邊個位置??

我都未搵倒,
不過知道佢間學校既IT效率低,
所以可能要等吓先有啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5