教育王國

標題: 頭痛中...唔知揀邊間好? [打印本頁]

作者: viva4ever    時間: 10-6-23 03:35     標題: 頭痛中...唔知揀邊間好?

作者: magiccandy    時間: 10-6-23 08:20

有小朋友等緊學位的家長會更頭痛!
作者: bbb2007    時間: 10-6-23 08:51     標題: 回覆 2# viva4ever 的文章

嘉諾撒聖家學校
作者: karen55407    時間: 10-6-23 08:54

Agree!!!!!!!!!!!!!!
原帖由 bbb2007 於 10-6-23 08:51 發表
嘉諾撒聖家學校

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 09:04

未有學校收仲頭痛

原帖由 magiccandy 於 10-6-23 08:20 發表
有小朋友等緊學位的家長會更頭痛!

作者: luiluimama    時間: 10-6-23 09:06

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 09:04 發表
未有學校收仲頭痛

作者: magiccandy    時間: 10-6-23 09:10

又唔會冇學校收既,放心

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 09:04 發表
未有學校收仲頭痛

作者: fatbb_mama    時間: 10-6-23 09:40

your post 好"曬"
作者: miffy    時間: 10-6-23 09:44

作者: bb108    時間: 10-6-23 09:46

hold 住成六間學校, 係waiting list 既家長仲頭痛la, 樓主請快快決定, 放番位俾D有需要既家長.
作者: 10022004    時間: 10-6-23 09:51

真係有好多家長仲頭痕緊架! 勸樓主快快決定啦!!!

原帖由 bb108 於 10-6-23 09:46 發表
hold 住成六間學校, 係waiting list 既家長仲頭痛la, 樓主請快快決定, 放番位俾D有需要既家長.

作者: fatbb_mama    時間: 10-6-23 09:55

陳守仁 not yet 2nd in for 2nd phase, your place should be got from 1st phase,

then else 3 津小 should be by knocking door...???

so many backup, still go to knock so many door.... sigh...
作者: fatbb_mama    時間: 10-6-23 09:59

many this type parents...

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1
作者: kukukoo    時間: 10-6-23 10:04

Don't hold many seats as many people are waiting for result.

原帖由 fatbb_mama 於 10-6-23 09:59 發表
many this type parents...

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2207497&extra=&page=1

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 10:06

麻煩請快快選好一間, 放番其他學校學位出黎, 可以嗎? 好多家長都好心急(包括我)

作者: go123456    時間: 10-6-23 10:11

Agree ! All these schools are very good indeed. Many moms are waiting. Pls be considerate.

作者: muima    時間: 10-6-23 10:12

十分應同 ... 唔該唔好再hold, 真係好多人等緊

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 10:06 發表
麻煩請快快選好一間, 放番其他學校學位出黎, 可以嗎? 好多家長都好心急(包括我)

作者: hinhin2828    時間: 10-6-23 11:02

係呀, 你女好叻, 可憐下人地啦, 唔好咁hold位, 做好心啦
作者: brian61950    時間: 10-6-23 11:03

先放左一定唔會去讀個d先啦,唔該.
作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 11:05

通常d津校都一兩天就要交註冊証, 點解你可以hold噤多間嘅?
作者: AJ    時間: 10-6-23 11:27

註冊証規定7月2日後先可以交去新校,

佢最多都只係浪費左一些薄費/有關學校登記費, 所以可以hold咁多位!

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:05 發表
通常d津校都一兩天就要交註冊証, 點解你可以hold噤多間嘅?

作者: k.kung    時間: 10-6-23 11:35

我都可以出個post講現在很煩因為有St. Paul co-edu, DGJS, MCS, St. Mary,........etc 收了我女兒, 又有DBS, LS, St. Paul co-edu, YW, St. Paul boy收了我兒子。真係唔知點算好。

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:05 發表

作者: hinhin2828    時間: 10-6-23 11:40

原帖由 k.kung 於 10-6-23 11:35 發表
我都可以出個post講現在很煩因為有St. Paul co-edu, DGJS, MCS, St. Mary,........etc 收了我女兒, 又有DBS, LS, St. Paul co-edu, YW, St. Paul boy收了我兒子。真係唔知點算好。

...

作者: 文謙媽咪    時間: 10-6-23 11:43

OMG!!!!!

...

作者: k.kung    時間: 10-6-23 11:45

最慘我對小朋友係龍鳯胎, 雙倍煩惱呀!!!

原帖由 hinhin2828 於 10-6-23 11:40 發表

作者: o^^o    時間: 10-6-23 11:52

好明白家長揾定啲"水泡"既心態, 但都唔駛咁多呀?
作者: kevin_bb    時間: 10-6-23 11:53

...

作者: ladykin    時間: 10-6-23 12:05

咁我都睇得出樓主真係好頭痛, 頭痛到瞓唔著, 凌晨 3 點幾開個 account 出 post, 您哋可憐下佢, 幫佢解開心中鬱結, 等佢有覺好瞓, 亦令其他為子女揾緊學校既家長有覺好瞓啦
作者: panbaby    時間: 10-6-23 12:22

去叩得門都會知間學校好不好?  不好會去叩? 在你心目中間間都可接受有什麼頭痛?  只是九十幾和一百分之差. 一定不去讀請不要HOLD 住位, 試想你個細佬到今天還沒著落的心情會怎樣??
作者: wunma    時間: 10-6-23 12:32

作者: 1125bbmama    時間: 10-6-23 13:31

真係唔識講 , 大把家長叩緊幾間學校既門 , 無聱氣 , 又無著落 ,現在都唔知點算
作者: miaooo    時間: 10-6-23 15:49

作者: viva4ever    時間: 10-6-23 16:07     標題: 回覆 8# fatbb_mama 的文章

作者: viva4ever    時間: 10-6-23 16:08

作者: qqzzma    時間: 10-6-23 16:27

[deleted]

作者: monkey妹    時間: 10-6-23 17:03

其實你hold的學校間間都好, 邊間適合你小朋友性格你自己會清楚D, 其實又唔需諗定驚揀錯學校會累左個女, 大長遠好多野唔係我地可以預知同控制到, 做番家長本份, 其他等小朋友做化喇 (好阿Q精神呵), 祝大家做家長都搵到心儀學校比小朋友, 小朋友就有個開心學習生活, 大家加油呀
作者: hoyuyu    時間: 10-6-23 17:44

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:43 發表
OMG!!!!!

真係OMG囉!!!!!
作者: beywat496    時間: 10-6-23 18:17

其實到九月開學時, 一人實有一個位, 還有兩個月時間, 大家不必要急於一時, 我相信學校都有比期限給呢位家長, 到時d 位就會放翻出來, 大家唔好駡她啦。

即使她現在全部唔要放晒出來, 可能又到下一位媽咪 hold 位呢 ?  

唔好再插佢啦,

我係路過, 唔識得樓主架。

原帖由 viva4ever 於 10-6-23 16:07 發表
我唔係曬, 請你唔好小人之心, 因為我真係唔識, 唔知邊間好, 而我真係唔想揀錯學校累左個女!!!

要讀6年, 選邊間學校真係好影響佢!

而你咁樣係度話我曬, 完全係出於妒忌之心! ...

作者: panbaby    時間: 10-6-23 18:47

學校不識又去叩門...
作者: viva4ever    時間: 10-6-23 19:11

作者: 絡絡    時間: 10-6-23 20:05

如果陳守仁收了, 我就唔會玩叩門 "遊戲"
作者: fatbb_mama    時間: 10-6-24 11:39

yes, 陳守仁收了, still go to some 2nd-line school knock door...
有 D 玩野...:tongue:

原帖由 絡絡 於 10-6-23 20:05 發表
如果陳守仁收了, 我就唔會玩叩門 "遊戲"

作者: Ophelia2007    時間: 10-6-24 12:42

問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢,佢又識你,
有什麼好晒呀?
我都係新加入的, 唔通新加入個個都作嘢架
作者: jacky123456    時間: 10-6-24 12:59     標題: 回覆 40# viva4ever 的文章

+oil 我都揀左kts la
作者: fatbb_mama    時間: 10-6-24 21:40

you may not know the rule yet.

if DSS accepted, then can't play lucky draw,so should be no 「小一註冊證」, even knock door successful, still can't 註冊,

Some schools will check  lucky draw form or request copy to avoid from these parents.

原帖由 Ophelia2007 於 10-6-24 12:42 發表
問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢, ...

作者: yellowyan    時間: 10-6-24 23:02

點解「陳守仁」是直資學校,又可以去大抽獎。
作者: k.kung    時間: 10-6-25 14:32

del

作者: k.kung    時間: 10-6-25 16:09

樓主同時持有陳守仁和三間官津小offer只有一個可能性。 就是樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 待派位後去叩門三間官津校而又全部成功。事實是否如此, 要樓主本人才知道。

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平相差不遠, 從樓主一直未能決定選那一間學校, 最後才選了KTS推測陳守仁不是她第一選擇。 她會為陳守仁放棄小一派位的可能性又很低。

另一個可能性是樓主曾經有陳守仁offer但派位前已放棄。若是這樣, 樓主便不應該把放棄了和現有的offer一起討論, 容易令人產生誤會。

為何樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 郤又四處叩門又是另一個疑問。

原帖由 yellowyan 於 10-6-24 23:02 發表
點解「陳守仁」是直資學校,又可以去大抽獎。

作者: naoch    時間: 10-6-25 19:07

Ha, what  a good detector! it is a mysteria......
原帖由 k.kung 於 10-6-25 16:09 發表
樓主同時持有陳守仁和三間官津小offer只有一個可能性。 就是樓主肯為陳守仁放棄小一派位, 待派位後去叩門三間官津校而又全部成功。事實是否如此, 要樓主本人才知道。

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平 ...

作者: surewin    時間: 10-6-25 20:23

原帖由 k.kung 於 10-6-25 16:09 發表

但樓主已有宣道和KTS offer在手, 三間學校水平 ...

只有一個原因就是: "哂命"
作者: mimifans    時間: 10-6-25 20:26

佢講出嚟都是好的, 起碼仲知道邊間學校仲有機會會有位, 只是心急的家長受苦了!
作者: naoch    時間: 10-6-25 20:38

How about if it is only a story?

JUST KIDDING, NO SERIOUS!

原帖由 mimifans 於 10-6-25 20:26 發表
佢講出嚟都是好的, 起碼仲知道邊間學校仲有機會會有位, 只是心急的家長受苦了!

作者: mimifans    時間: 10-6-25 20:46

Agree!!!

Too many unreal things in bk.
作者: k.kung    時間: 10-6-25 21:06

晒命與否, 要由大家判判斷。

樓主應該心中有數, 6個offer中, 只有4個值得考慮, 其它無須提出討論, 另外樓主的發問的確有點兒戲。 從無說出她女兒的性格, 優點和自己的期望, 只問那間學校好, 別人是很難提供意見, 還有可能引發各校擁護者激辯。

樓主強調不想"累左個女", 如果是認真, 早已應該自己查清楚各校的教育方針和優點, 4間學校在bk亦常被討論, 應該不難找到吧!

由參加私小面試到現在都過了9個月, 難道在本月23號半夜3點才驚覺會"累左個女"?

原帖由 surewin 於 10-6-25 20:23 發表

只有一個原因就是: "哂命"

作者: k.kung    時間: 10-6-25 21:10

I am afraid that Ophelia2007 disagreed with you.

"問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考親都中,
佢都上來問意見啦,為何話人哂啫, 你又唔識佢,佢又識你,
有什麼好晒呀?
我都係新加入的, 唔通新加入個個都作嘢架"

原帖由 naoch 於 10-6-25 20:38 發表
How about if it is only a story?

JUST KIDDING, NO SERIOUS!

作者: naoch    時間: 10-6-25 21:21

frankly, i'm disagree with her 2!
We are discussing a topic with "LOGIC" and common sense, but not only what a person had said.

If I had offence anyone, I appologize in advance!

原帖由 k.kung 於 10-6-25 21:10 發表
I am afraid that Ophelia2007 disagreed with you.

"問心呀, 入得BK 嘅家長,個個都是想搵間啱嘅好嘅比自己小朋友嘅學校, in 多幾間做back up , 有什麼問題,如果1間唔收, 可能第2間會收, 只不過樓主個女叻啫,可能考 ...

作者: smartmatt    時間: 10-6-25 21:22     標題: selection criteria

原帖由 viva4ever 於 10-6-23 03:35 發表
個女有以下學校收左佢,依家好頭痛,唔知邊間好,大家可唔可以比d comment我呀!

因為我真係唔想揀錯學校,累左個女呀!

九龍塘學校(小學部),九龍塘基華,黄大仙官立, 九龍塘宣道,陳守仁, 嘉諾撒聖家學校? ...

Try this...

very clever girl 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道,陳守仁
musically inclined 九龍塘宣道

tough school work and standard 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道

easier school life 嘉諾撒聖家學校

give up 九龍塘基華,黄大仙官立 (don't know much about these schools)

You should really keep 2 (max 3) and give up the rest.   Finding the most suitable for girl can only be done by you as you know your kid.  You can also speak to her teachers.

There is no wrong school.
作者: k.kung    時間: 10-6-25 21:33

樓主話已選KTS。但無表示何時放其它位。

原帖由 smartmatt 於 10-6-25 21:22 發表

Try this...

very clever girl 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道,陳守仁
musically inclined 九龍塘宣道

tough school work and standard 九龍塘學校(小學部), 九龍塘宣道

easier school life 嘉諾撒聖家學校

g ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5