教育王國

標題: net 40,如何排位? [打印本頁]

作者: herojoyce    時間: 10-6-24 00:17     標題: net 40,如何排位?

荔枝角天主教小學,聖公會基福小學,聖公會聖紀文小學,聖公會聖安德烈小學,瑪利諾神父教會學校,旅港開平商會學校,如何排位好呢?請大家給予意見。 Thanks.
作者: CY2004    時間: 10-6-24 00:39

我今年排位如下 :
1.荔枝角天主教小學
2.旅港開平商會
3.聖公會聖紀文小學

結果入左旅港開平商會
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-24 09:40

我今年排位如下 :
1.瑪利諾神父
2.旅港開平商會
3.協和小學

結果也是入了旅港開平商會。
作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-24 11:24     標題: 回覆 2# herojoyce 的文章

乙1. 瑪利諾神父教會學校
(6月時抽中及註冊咗,但22/06取回註冊証了)
乙2. 協和
乙3. 荔枝角天主教小學
作者: MariaTsui    時間: 10-6-24 11:39

荔天,基福,協和,瑪小,聖安德烈都是區內大熱,選它的小朋友多過學位,所以,第1選了它,第2選擇就不要選它,以免浪費第2志願,否則會派得很後的選擇,於是很多家長在策略上填旅港做第2志願,結果,第1志願落空,都會去旅港.
作者: MariaTsui    時間: 10-6-24 11:40

主題回顧
MariaTsui 發表於 10-6-24 11:39
荔天,基福,協和,瑪小,聖安德烈都是區內大熱,選它的小朋友多過學位,所以,第1選了它,第2選擇就不要選它,以免浪費第2志願,否則會派得很後的選擇,於是很多家長在策略上填旅港做第2志願,結果,第1志願落空,都會去旅港.

漏了另一大熱聖紀文.
作者: didi_0121    時間: 10-6-24 12:08

本人兒子明年也升小一, 搬來這區不久, 我也對選校感到頭痛, 15分....請問愛德又怎樣?
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-24 12:27

聽聞愛德是間頗"谷"的學校,紀律都幾嚴,若果小朋友是活躍好動的,選她之前要諗清楚。
作者: didi_0121    時間: 10-6-24 12:42

妹頭媽咪,
我都有聽聞過. 我想兒子開心讀書, 不要太大壓力.
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-24 13:52

didi_0121,

如果想小朋友愉快學習,開心上學,其實旅港開平商會學校是一個不錯的選擇,她是一間唔係"谷"得好厲害的學校,但升中成績也不錯,當初我選她也是這個原因。
作者: ivyhaha    時間: 10-6-24 15:21

1.瑪利諾神父教會學校
2.荔天
3.協和
我誤打誤撞入左大角咀天主教小學,唔G好唔好呢?
作者: zoewo74    時間: 10-6-24 23:17

[quote]原帖由 Tiffannyc0211 於 10-6-24 11:24 發表
乙2. 協和

請問你為何放棄瑪小呢 ?
作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-25 00:46

zoewo74 ,

去左嘉諾撒聖家學校(KLN Tong)叩門,6月19日-9:15am考筆試, 22/06 10:33am 收到電話,囡囡已被取錄!

請問你為何放棄瑪小呢 ? ... [/quote]
作者: CY2004    時間: 10-6-25 12:53

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-24 13:52 發表
didi_0121,

如果想小朋友愉快學習,開心上學,其實旅港開平商會學校是一個不錯的選擇,她是一間唔係"谷"得好厲害的學校,但升中成績也不錯,當初我選她也是這個原因。 ...

無錯, 開平商會學校中學係 Band 1 ~如果成績o.k.學校會優先揀小學部學生架 ~~~
作者: ivyhaha    時間: 10-6-25 14:32

Tiffannyc0211
聖家大概考咩架,我星期一去interview?雖然冇咩信心,但都想博一下.
作者: easonkinki    時間: 10-6-25 14:59

原帖由 ivyhaha 於 10-6-25 14:32 發表
聖家大概考咩架,我星期一去interview?雖然冇咩信心,但都想博一下.
請問點解你入左大天?佢唔係40網,你考入去架?
作者: ivyhaha    時間: 10-6-25 15:06

係叩門入
作者: Tiffannyc0211    時間: 10-6-25 21:16

ivyhaha,

上星期六19/06是考中,英&數筆試ONLY!
中文題-前後兩页纸
Part A 填充題 : 草,跳,春天,小鳥,青蛙
把以上的詞語填在一個故事內

Part B 左邊有幾幅圖畫,右邊有幾句句子,然後配對
其中一題- 我在泳池游泳(句子)
有四題亞囡話唔記得喎! sorry !

英文題-前後兩页纸
P.g 1 Fill in the blank :Kite,Doll,Ball,Boat,Bear
P.g 1 Missing Letters: STUVWXY
P.g 2 Write the Numbers : One to Ten

數學題一頁纸
1. 7+2 =
2. 5+2+1=
3. 11-5=
4. 6+7=
5. 亞囡話唔記得喎! sorry !

五題文字題 :
1.叔叔有公雞1隻,母雞2隻,小雞3隻,共有雞幾隻?
2.我有雞蛋1隻,雨衣2件,蛋糕2件,共有幾多件物件?
3-5題亞囡話唔記得喎! sorry !

唔知會唔會出D題目一樣,希望幫到你啦!
GOOD LUCK !

原帖由 ivyhaha 於 10-6-25 14:32 發表

作者: easonkinki    時間: 10-6-26 23:54

原帖由 ivyhaha 於 10-6-25 15:06 發表
係叩門入
咁大抽獎有無寫過佢架?
作者: ivyhaha    時間: 10-6-30 15:24

考完LU,阿女話有卡通片睇,OMG,睇黎都好渺......
作者: ivyhaha    時間: 10-6-30 15:25

考完LU,阿女話有卡通片睇,OMG,睇黎都好渺......
作者: HelenGE    時間: 10-6-30 16:51     標題: 回覆 21# herojoyce 的文章

我的小朋友是讀開平, 暑假便升2年級, 他很喜歡上學, 老師很有愛心
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-30 18:10

原帖由 HelenGE 於 10-6-30 16:51 發表
我的小朋友是讀開平, 暑假便升2年級, 他很喜歡上學, 老師很有愛心

HelenGE,

請問開平每天多功課做嗎?中英默書和評估多嗎?謝謝!
作者: HelenGE    時間: 10-7-1 09:20

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-30 18:10 發表

HelenGE,

請問開平每天多功課做嗎?中英默書和評估多嗎?謝謝!
功課平均5-6樣, 中英默書每週一次, 全年2測
2考, 你可放心. 老師會幫小朋友. 我小朋友是讀普通話班
他是完全不懂普通話, 但現一年級快讀完, 他已可說和聽
當然不是流利, 但有時在家我和他談天, 他有時會用簡單的普通話對答 .
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-7-2 10:03

原帖由 HelenGE 於 10-7-1 09:20 發表
  功課平均5-6樣, 中英默書每週一次, 全年2測
2考, 你可放心. 老師會幫小朋友. 我小朋友是讀普通話班
他是完全不懂普通話, 但現一年級快讀完, 他已可說和聽
當然不是流利, 但有時在家我和他談天, 他有時會用簡單的普 ...

HelenGE,

我想問問中英默書會計入考試成績嗎?謝謝!
作者: HelenGE    時間: 10-7-2 11:33

原帖由 妹頭媽咪 於 10-7-2 10:03 發表

HelenGE,

我想問問中英默書會計入考試成績嗎?謝謝!

在測驗和考試時是要考中英文默書, 其實開頭我也擔心
我小朋友能否應付測驗.考試. 但結果他是可以應付. 所
以你不用太擔心, 開平的老師大多很年青, 我小朋友的班
主任像大姐姐, 她很愛護學生和很用心教導他們.令到每
位小朋友都愛上學. 我現在很放心. 其實當初我也有擔心
校舍地方細的問題, 但我覺得任何事都好難做到十全十美.
作者: maggieszt    時間: 10-7-2 16:46

HelenGE,

小女今年9月小一啊!請問開平是否有兩個外籍老師,一個星期有幾堂外籍老師堂啊?多謝你
作者: HelenGE    時間: 10-7-3 10:54

原帖由 maggieszt 於 10-7-2 16:46 發表
HelenGE,

小女今年9月小一啊!請問開平是否有兩個外籍老師,一個星期有幾堂外籍老師堂啊?多謝你

一個星期有2天, 這堂叫英閱堂, 他們會玩下遊戲, 有次還
做蛋糕, 每星期比2本英文圖書回家看.
作者: maggieszt    時間: 10-7-3 11:11

HelenGE,

請問你可以Send pass paper 或工作紙給我嗎?
多謝!
作者: HelenGE    時間: 10-7-3 11:52

原帖由 maggieszt 於 10-7-3 11:11 發表
HelenGE,

請問你可以Send pass paper 或工作紙給我嗎?
多謝!

SORRY, 這個不可以. 請見諒
作者: maggieszt    時間: 10-7-3 15:24

HelenGE,

唔緊要,我只是想看看程度的深淺,sorry! 另你為難了!
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-7-3 18:07

HelenGE,

請問你覺得開平的校風如何呢?
作者: HelenGE    時間: 10-7-3 22:31

原帖由 妹頭媽咪 於 10-7-3 18:07 發表
HelenGE,

請問你覺得開平的校風如何呢?

我覺得校風o.k.
大多學生都守規. 另程度方面, 大家可放心. 我覺得程度
o.k., 由其中文程度有一定要求. 若你小朋友平時多看
圖書, 應可應付.
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-7-8 15:17

HelenGE,

我想問問學期成績的百分比計算是否測驗+考試 (50% + 50%) ?及各科成績是否以60分為合格?

謝謝 !
作者: HelenGE    時間: 10-7-8 15:25

原帖由 妹頭媽咪 於 10-7-8 15:17 發表
HelenGE,

我想問問學期成績的百分比計算是否測驗+考試 (50% + 50%) ?及各科成績是否以60分為合格?

謝謝 !

測驗40%, 考試60% , 合格分數好像是60分, (sorry,
這個不肯定). 謝
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-7-9 16:17

HelenGE,

請想問問開平的午飯供應商是哪間呢?價錢如何?質數如何?

謝謝您 !

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5