教育王國

標題: 48網叩門成功的分享區 [打印本頁]

作者: 泳媽    時間: 10-6-25 17:30     標題: 48網叩門成功的分享區

本人48網的,統一派位時派到去第29志願,真係好唔開心 叩佐10間學校,收佐嘅學校有 季明,九龍灣基樂,呂明才,聖愛德華,官立(季明道) ,官立(牛頭角)
而家註冊佐聖愛德華,
大家叩成功而又註冊佐邊間呢?
作者: HIN2003    時間: 10-6-25 17:39

原帖由 泳媽 於 10-6-25 17:30 發表
本人48網的,統一派位時派到去第29志願,真係好唔開心 叩佐10間學校,收佐嘅學校有 季明,九龍灣基樂,呂明才,聖愛德華,官立(季明道) ,官立(牛頭角)
而家註冊佐聖愛德華,
大家叩成功而又註冊佐邊間呢? ...

有咁多選擇點解要選聖愛德華?
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-6-25 17:41

泳媽,見你幾個48網既post都冇咩人reply
我需然冇咩意見,但都支持下你先
聖愛德華呢間學校你鐘唔鐘意呢?
作者: 泳媽    時間: 10-6-25 17:45     標題: 回覆 1# HIN2003 的文章

因為呢間近屋企,係唔係呢間唔好啊?
作者: 泳媽    時間: 10-6-25 17:48

都ok嘅,諗住佢近屋企.

原帖由 小木偶媽咪 於 10-6-25 17:41 發表
泳媽,見你幾個48網既post都冇咩人reply
我需然冇咩意見,但都支持下你先
聖愛德華呢間學校你鐘唔鐘意呢?

作者: 泳媽    時間: 10-6-25 17:54

你咁問,係唔係呢間唔好啊?

原帖由 HIN2003 於 10-6-25 17:39 發表

有咁多選擇點解要選聖愛德華?

作者: HIN2003    時間: 10-6-25 18:05

原帖由 泳媽 於 10-6-25 17:54 發表

之前我見好多人覆你, 但都無一個選聖愛得華, 我以為你唔會選, 如果想近不如官秀.
作者: BebeeYY    時間: 10-6-25 18:07

其實我係呢一邊都有答你嫁~

聖愛德華...如果我會撰官小~

其實你都有好幾間小學可以選擇...

我識人係聖愛德華讀...真係mama地好~

不過如果你係喜歡活動教學, 多活動, 好free既...咁佢應岩晒~

作者: BebeeYY    時間: 10-6-25 18:10

HIN2003,

係呢度見到你...吾好意思, 我想問下如果牛基同聖若翰(宜安街)...邊間好?

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:07 發表
其實我係呢一邊都有答你嫁~

聖愛德華...如果我會撰官小~

其實你都有好幾間小學可以選擇...

我識人係聖愛德華讀...真係mama地好~

不過如果你係喜歡活動教學, 多活動, 好free既...咁佢應岩晒~

...

作者: HIN2003    時間: 10-6-25 18:17

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:10 發表
HIN2003,

係呢度見到你...吾好意思, 我想問下如果牛基同聖若翰(宜安街)...邊間好?

啱啱都想問你, 決定選邊間?
好似兩間ge comment 都差不多, sorry, 你係唔係住油塘? 兩間都要搭校車? 你自己喜歡哪一間?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-25 23:27

我吾係住油塘...不過都好近...我住茶果嶺某屋苑...

琴日in左聖若翰...應該好大機會收...我自己比較喜歡聖若翰, 天主教學校好似比較嚴, 校風好d, 琴日見d學生都好似幾乖, 呢間學校原來仲耐過牛基...

不過就係吾知昇中資料...其實兩間都好似無昇中派位資料...網上都搵吾到~

原帖由 HIN2003 於 10-6-25 18:17 發表

啱啱都想問你, 決定選邊間?
好似兩間ge comment 都差不多, sorry, 你係唔係住油塘? 兩間都要搭校車? 你自己喜歡哪一間?

作者: MorriDad    時間: 10-6-26 00:04

原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 23:27 發表
我吾係住油塘...不過都好近...我住茶果嶺某屋苑...

琴日in左聖若翰...應該好大機會收...我自己比較喜歡聖若翰, 天主教學校好似比較嚴, 校風好d, 琴日見d學生都好似幾乖, 呢間學校原來仲耐過牛基...

不過就係吾知昇 ...

我地尋日都in左. 想問下你, 點解好似咁有信心咁, 唔通校長比左hint你?

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢? 你點睇?

呀, 重有, 你選呢間第幾呀? 我地就選第三.
作者: MorriDad    時間: 10-6-26 00:30

因為要預備尋日面試, 一直冇上來......

1. 你通知左其它學校放棄學位未? 如果通知左, 就一切都唔須要再講, 即管試下喇, 唔得就下年試轉校.
2. 你自問係思想比較開放(鍾意醒), 定係比較傳統的人(鍾意乖同叻)? 思想開放就容易接受呢間學校.
3. 我去過佢地所謂的入學簡介會, 我都幾欣賞佢地的辦學方法(唔係好記得了, 只記得寫字的功課裏有隻手, 係隻手各處寫字). 只不過我個人係思想開放行為保守, 所以接受唔到個仔係呢間讀.
4. 可能因為教學法的原因, D小朋友一定玩, 所以D小朋友唔會好乖, 不過可能好醒.
5. 派位唔知, 佢地當時搵左個家長話小朋友派左去邊(係一間好好的學校, 但我已忘了.), 但問題係, 任何學校都有人派得好好的, 實際 %唔知. 而且以考試成積派位, 唔谷的學校派位一定是一般般的.
作者: BebeeYY    時間: 10-6-26 07:58

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢?  
我琴日好認真地睇晒佢地學校個網頁...學校發展放向, 師生...好似幾吾錯~
校長問我地有無野想知, 想了解多d...琴日吾記得問佢昇中派位點...吾知佢會吾會答我呢? 哈~

我放佢係第9

琴日in副校長&主任時, 副校長話"(我個女)基本上適合...)...吾知呢...可能我唸多左~ 哈哈~ 不過問定人意見先, 到真係咁好彩收時都可以唸點撰ma~

琴日都同校長傾左好耐...呢間學校好似mainly in家長, 小朋友只係課室畫畫睇圖書, 名女畫左副教堂同小朋友既畫出來, 佢話老師話佢畫得靚wor~

你個時段幾多人in?  我in3點, 我見阿女落來時有9定10個小朋友, 如果只係兩個時段in, 即係大約20人...收10個?  琴日in既都會見埋校長...即係琴日in得既都好大機會收lor~

原帖由 MorriDad 於 10-6-26 00:04 發表

我地尋日都in左. 想問下你, 點解好似咁有信心咁, 唔通校長比左hint你?

校長/主任/學生 比重又唔知點比呢? 你點睇?

呀, 重有, 你選呢間第幾呀? 我地就選第三. ...

作者: wkwok01    時間: 10-6-27 00:44

我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-25 18:10 發表
HIN2003,

作者: 馬騮仔    時間: 10-6-27 01:16

如果我係樓主我會choice 官秀..
我識得個小朋友讀緊..佢over all 我感覺5錯..有禮貌..同佢傾計佢會手擺後面正視望我answer..
同埋官校始終有官中support..雖然5係必入..不過機會都比非官小的大..

另我想一讚油基..朋友b個仔好叻..識好多課外知識佢話老師同佢地傾計時教佢地..
作者: MorriDad    時間: 10-6-27 21:28

原帖由 BebeeYY 於 10-6-26 07:58 發表
校長/主任/學生 比重又唔知點比呢?  
我琴日好認真地睇晒佢地學校個網頁...學校發展放向, 師生...好似幾吾錯~
校長問我地有無野想知, 想了解多d...琴日吾記得問佢昇中派位點...吾知佢會吾會答我呢? 哈~

我放佢係第 ...

邊有兩個時段咁少? 記得Enson.ma也有入表嗎? 他是2:30p, 但有冇去in我就唔知.

我個時段都係差不多, 好似都有好一D人冇到, 應該有其他心儀學校收了.

劃得靚有着數, 佢地會係P1/P2選人出去參加一個國際性的比賽定係考試, 你上網慢慢睇下D校務報告/計劃等就會搵到(我都唔記得exact係邊一份搵到).
作者: MorriDad    時間: 10-6-27 21:29

Deleted......

作者: MorriDad    時間: 10-6-27 21:32

Deleted......

作者: MorriDad    時間: 10-6-27 21:44

原帖由 wkwok01 於 10-6-27 00:44 發表
我本身住得好近聖若翰(宜安街),知道好多街坊都讀呢間,COMMENTS都幾好,不過升中派位應該一般.

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 10:14

不過阿女話個老師(倍佢地係課室)只係掛住傾計, 無理佢地...佢地自己睇書, 畫公仔...所以吾知呢兩樣係咪in既一部份呢~

佢有4班小一, 每班兩個叩門位...即係8個位?

原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:28 發表

邊有兩個時段咁少? 記得Enson.ma也有入表嗎? 他是2:30p, 但有冇去in我就唔知.

我個時段都係差不多, 好似都有好一D人冇到, 應該有其他心儀學校收了.

劃得靚有着數, 佢地會係P1/P2選人出去參加一個國際性的比賽定 ...

作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 10:15

我都想知~

原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:44 發表

Comments 都幾好, 不過升中派位應該一般.......咁請問comment 佢乜野好呢? 又係邊度可以知佢升中派位成積呢?

作者: wkwok01    時間: 10-6-28 13:10

我問過d街坊,佢地好多都擺宜安街聖若翰第一志願,第一貪佢夠近,第二佢地話呢間係官塘區band 1.D學生都幾乖,功課量算多,老師好嚴,小班教學.
佢升中派位成績我係參考買反黎果本小一選校天書,佢話升Band 1中學率係30幾%.
佢同牛基程度應該差不多,不過d街坊話兩間比較佢地都會選擇宜安街聖若翰.
原帖由 MorriDad 於 10-6-27 21:44 發表

作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 13:58

不過以地點同計, 好似牛基比較好D, 校舍光孟D, 其實兩間校舍都一樣係好舊, 不過ST.JOHN位置係小巴站旁, 人來人往...雜D~

原帖由 wkwok01 於 10-6-28 13:10 發表
我問過d街坊,佢地好多都擺宜安街聖若翰第一志願,第一貪佢夠近,第二佢地話呢間係官塘區band 1.D學生都幾乖,功課量算多,老師好嚴,小班教學.
佢升中派位成績我係參考買反黎果本小一選校天書,佢話升Band 1中學率係30幾%. ...

作者: HIN2003    時間: 10-6-28 14:05

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 13:58 發表
不過以地點同計, 好似牛基比較好D, 校舍光孟D, 其實兩間校舍都一樣係好舊, 不過ST.JOHN位置係小巴站旁, 人來人往...雜D~

BebeeYY,
其實除了這兩間你有無其他等緊?
叩門位係唔係7月頭才註冊?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 14:08

阿女IN左9間...暫時得1間牛基收咋...

另外IN左聖安當, 都未有通知..

其實聖安當有咩野COMMENT?  好似吾係太多人撰佢..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 14:05 發表

BebeeYY,

作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 14:09

係呀, 7月5日要註冊

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 14:05 發表

BebeeYY,

作者: 馬騮仔    時間: 10-6-28 15:15

唔係7月2日叩門位註冊咩?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 15:19

牛基話7月5日去註冊, 7月2日會收到信...聖若翰都係~

聖安當就7月2日前電話通知, 都係7月5日要註冊~

原帖由 馬騮仔 於 10-6-28 15:15 發表
唔係7月2日叩門位註冊咩?

作者: HIN2003    時間: 10-6-28 17:11

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 15:19 發表
牛基話7月5日去註冊, 7月2日會收到信...聖若翰都係~

聖安當就7月2日前電話通知, 都係7月5日要註冊~

聖安當會唔會好D?
作者: HIN2003    時間: 10-6-28 17:14

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 14:08 發表
阿女IN左9間...暫時得1間牛基收咋...

另外IN左聖安當, 都未有通知..

其實聖安當有咩野COMMENT?  好似吾係太多人撰佢..

星期六畢業聚餐, 你有無去?
有無問吓幼稚園老師?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 18:10

我有去~

你地有無去?

哈~ 阿女係畢業禮拎左品學優異生獎...

之前未撰學校前都有問過老師, 不過始終吾係幼稚園個區, 藍田...老師吾熟啊~  只係話阿女適合讀傳統學校..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 17:14 發表

星期六畢業聚餐, 你有無去?
有無問吓幼稚園老師?

作者: BebeeYY    時間: 10-6-28 18:12

我都想知...

學校環境就聖安當一定好過牛基同聖若翰..

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 17:11 發表

聖安當會唔會好D?

作者: HIN2003    時間: 10-6-28 18:17

原帖由 BebeeYY 於 10-6-28 18:10 發表
我有去~

你地有無去?

之前未撰學校前都有問過老師, 不過始終吾係幼稚園個區, 藍田...老師吾熟啊~  只係話阿女適合讀傳統學校..

...

晚上聚餐有去! 重抽到蜜糖!
你全選官塘? 無選九龍城?
作者: wkwok01    時間: 10-6-29 07:14

你囡囡好醒呀!你PORTFOLIO度有否提到你囡囡拎左品學優異生獎,如果沒有,你再試下寫多幾封信比心儀ge學校,順便提埋你個囡囡剛攞到個奬,我諗一定會有人放棄學位.
努力呀!
原帖由ebeeYY 於 10-6-28 18:10 發表
我有去~

你地有無去?

...

作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 09:49

其實阿女年年都有獎, k1 & k2都拎過成績優異獎, 操行獎...我都有copy獎狀放入profo度比學校...不過可惜真係吾夠人爭, 阿女面試表現又吾理想喇..哈~

琴晚收到聖若翰電話通知...收左阿女, 聽日註冊~

再寫叩門信?  no la...我第一位選德田李兆強...呢間吾收真係賽翁失馬...始終收都未必讀得上...阿女又吾係好醒個隻, 我又要返工...不過撰佢都係因為佢派位好, 而又想比個機會阿女~

始終認為, 讀到書既係邊間學校都會讀得好...我比較著重校風, 聖若翰...如果要求吾高既, 普普通通都ok~

原帖由 wkwok01 於 10-6-29 07:14 發表
你囡囡好醒呀!你PORTFOLIO度有否提到你囡囡拎左品學優異生獎,如果沒有,你再試下寫多幾封信比心儀ge學校,順便提埋你個囡囡剛攞到個奬,我諗一定會有人放棄學位.
努力呀!
...

作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 09:51

哈哈~ 我都係抽到honey..

你坐幾多號檯?  我坐12號檯...可能你係我附近~~

我無選九龍城區...因為想阿女係反屋企附近讀~

原帖由 HIN2003 於 10-6-28 18:17 發表

晚上聚餐有去! 重抽到蜜糖!
你全選官塘? 無選九龍城?

作者: HIN2003    時間: 10-6-29 10:04

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 09:51 發表
哈哈~ 我都係抽到honey..

你坐幾多號檯?  我坐12號檯...可能你係我附近~~

我無選九龍城區...因為想阿女係反屋企附近讀~

我坐19, 應該好近.
因為官塘區ge小學對kllc 認識不多, 所以比較蝕底. 反而九龍好多小學都喜歡收kllc ge 學生.
你最心儀哪幾間? 再send profoilo update 張 獎狀 加上誠意, 唔好灰心!
作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 10:14

之前都好想入李兆強,不過唸唸下都係無謂免強...阿女喇~哈~

油基..連in都無得in

官小in左又吾收(可能因為阿女吾識寫地址)..

以上呢兩間都係比較喜歡而我係放佢地係頭3志願~

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 10:04 發表

我坐19, 應該好近.
因為官塘區ge小學對kllc 認識不多, 所以比較蝕底. 反而九龍好多小學都喜歡收kllc ge 學生.
你最心儀哪幾間? 再send profoilo update 張 獎狀 加上誠意, 唔好灰心! ...

作者: HIN2003    時間: 10-6-29 10:50

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 10:14 發表
之前都好想入李兆強,不過唸唸下都係無謂免強...阿女喇~哈~

油基..連in都無得in

官小in左又吾收(可能因為阿女吾識寫地址)..

以上呢兩間都係比較喜歡而我係放佢地係頭3志願~

...

快d再入信官秀啦!
官秀應該一路會有位放出黎, 因有d小朋友有幾間收的話, 有機會放棄官秀.
打多幾次電話! 要表現出好有誠意/好想入間學校.
作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 10:58

打電話去問有無位?

c啦..真係吾識玩呢個遊戲~

再send信去...就咁交去學校?

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 10:50 發表

快d再入信官秀啦!
官秀應該一路會有位放出黎, 因有d小朋友有幾間收的話, 有機會放棄官秀.
打多幾次電話! 要表現出好有誠意/好想入間學校.

作者: wkwok01    時間: 10-6-29 11:03

你真係有興趣入官秀,我幫你問下我朋友可以點做,佢係該校家教會主席.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 10:58 發表
打電話去問有無位?

作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 11:04

好呀~

真係吾該晒你呀~ 

你真係好好人~

原帖由 wkwok01 於 10-6-29 11:03 發表
你真係有興趣入官秀,我幫你問下我朋友可以點做,佢係該校家教會主席.

作者: HIN2003    時間: 10-6-29 11:13

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 10:58 發表
打電話去問有無位?

你可以簡單update新資料比學校, 如小朋友獎狀&見得人的評估表(但如比上一次差的話就不用加) or 小朋友畫ge圖畫, 加一封誠意信比校長, 用folder放整齊, 交去學校, 見到校工時, 問吓可唔可以親手交校長, 如不可以便請校工代勞交給校長.
因我個人覺得官秀好過牛基/聖若翰. 唔知啱唔啱呢?
作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 11:19

吾該晒~

等我預備下d資料~

另請問..我係咪先去聖若翰註冊左先好呢? 楊仲明一定吾會讀~

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 11:13 發表

你可以簡單update新資料比學校, 如小朋友獎狀&見得人的評估表(但如比上一次差的話就不用加) or 小朋友畫ge圖畫, 加一封誠意信比校長, 用folder放整齊, 交去學校, 見到校工時, 問吓可唔可以親手交校長, 如不可以便 ...

作者: HIN2003    時間: 10-6-29 11:22

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 11:19 發表
吾該晒~

等我預備下d資料~

另請問..我係咪先去聖若翰註冊左先好呢? 楊仲明一定吾會讀~

係呀!
你要先註冊一間之後有學校收再取回註冊証, 再註冊.
作者: BebeeYY    時間: 10-6-29 11:24

明白~ 

咁牛基..我係咪要通知學校放棄學位? 我吾想d keep住個位,留反比人地可能等緊既~

原帖由 HIN2003 於 10-6-29 11:22 發表

係呀!
你要先註冊一間之後有學校收再取回註冊証, 再註冊.

作者: HIN2003    時間: 10-6-29 11:28

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 11:24 發表
明白~ 

咁牛基..我係咪要通知學校放棄學位? 我吾想d keep住個位,留反比人地可能等緊既~

yes!!!!!
作者: wkwok01    時間: 10-6-30 05:24

BebeeYY,

我朋友覆左我LA,詳情我已經PM給你.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-29 11:04 發表
好呀~

真係吾該晒你呀~ 

你真係好好人~

作者: BebeeYY    時間: 10-6-30 09:43

吾該晒你幫我問呀~

明白了~

嘩~~ 阿女有份入圍in...我都已經覺得好好彩喇~

今日去左聖若翰註冊...或者讀住先..睇下點, 吾好先轉校~

我同老公都喜歡教會學校, 我唸呢間都應該吾會太差既~

原帖由 wkwok01 於 10-6-30 05:24 發表
BebeeYY,

我朋友覆左我LA,詳情我已經PM給你.

作者: wkwok01    時間: 10-6-30 11:24

係喎!你小朋友官秀有份in,咁即係重有機會,咁你快d準備馬上再入叩門信.請再看pm.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-30 09:43 發表
吾該晒你幫我問呀~

明白了~

嘩~~ 阿女有份入圍in...我都已經覺得好好彩喇~

今日去左聖若翰註冊...或者讀住先..睇下點, 吾好先轉校~

我同老公都喜歡教會學校, 我唸呢間都應該吾會太差既~

...

作者: BebeeYY    時間: 10-6-30 11:28

收吾到你既PM..PLS RESEND~ THX~

原帖由 wkwok01 於 10-6-30 11:24 發表
係喎!你小朋友官秀有份in,咁即係重有機會,咁你快d準備馬上再入叩門信.請再看pm.

作者: BebeeYY    時間: 10-6-30 11:42

CALLING~~

你未飛線呀~

原帖由 BebeeYY 於 10-6-30 11:28 發表
收吾到你既PM..PLS RESEND~ THX~

作者: wkwok01    時間: 10-6-30 11:47

Sorry.Pls call me again.
原帖由 BebeeYY 於 10-6-30 11:42 發表
CALLING~~

你未飛線呀~

作者: wkwok01    時間: 10-7-2 01:09

德田兆強媽咪,你地今日會幾點去註冊呢?唔知有沒有機會相認?
作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 09:10

wkwok,

我寫多封叩門信, 加埋張獎狀 & 功課COPY...今朝叫老公交左去官秀...不過係校工代收, 轉個頭官秀就CALL我話有個位...叫我地星期一去註冊, 封野應該無咁快傳到校長手掛....真係上天自有安排..

ANYWAY, 真係好多謝你之前幫我問...吾該晒~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 01:09 發表
德田兆強媽咪,你地今日會幾點去註冊呢?唔知有沒有機會相認?

作者: 泳媽    時間: 10-7-2 14:16

想問油塘基顯vs聖愛德華,大家會選擇邊一間呢?
thank you!
作者: HIN2003    時間: 10-7-2 14:40

原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

我寫多封叩門信, 加埋張獎狀 & 功課COPY...今朝叫老公交左去官秀...不過係校工代收, 轉個頭官秀就CALL我話有個位...叫我地星期一去註冊, 封野應該無咁快傳到校長手掛....真係上天自有安排..

ANYWAY, 真係好 ...

BebeeYY,
咁你點決定?
我覺得基督教學校真係好好!!
但聖若翰又好似舊左小小, 官秀又大又新. 真係好難取捨!
作者: HIN2003    時間: 10-7-2 14:44

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:16 發表
thank you!

梗係油塘基顯啦!
你出咁多次post我都無見過有人答聖愛德華.

作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 14:56

今朝又去聖若翰拎反張註冊証...真係玩野~ 哈~
星期一會去官秀註冊...應該最後都係官秀~ 始終學校新d, 而且官校資源配套都應該好d, 都想阿女有個好既學習環境, 同埋聽有人讀緊既都話好喜歡呢間學校...讀得好開心...咁我唸應該ok既~~

聖若翰...真係太舊啦...須然我吾係睇表面既人, 但係個日見間學校既牆身油漆一塊塊起晒, 其實點解吾維修下呢~

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 14:40 發表

BebeeYY,
咁你點決定?
我覺得基督教學校真係好好!!
但聖若翰又好似舊左小小, 官秀又大又新. 真係好難取捨!

作者: HIN2003    時間: 10-7-2 15:14

原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 14:56 發表
今朝又去聖若翰拎反張註冊証...真係玩野~ 哈~
星期一會去官秀註冊...應該最後都係官秀~ 始終學校新d, 而且官校資源配套都應該好d, 都想阿女有個好既學習環境, 同埋聽有人讀緊既都話好喜歡呢間學校...讀得好開心...咁 ...

我之前都有諗過, 如果囝囝讀唔到基督教小學, 可能星期日會同佢返教會. (但我們不是教徒, 只是我囝囝對基督教很投入.)
或者小一讀官秀, 星期日有時間可以返教會. (KLLC 有部分老師星期都會返主日學)
作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 15:19

我都覺得教會學校既學生係特別乖同純...kllc出來既學生都係~ 哈~  我個女食飯都祈禱..

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 15:14 發表

我之前都有諗過, 如果囝囝讀唔到基督教小學, 可能星期日會同佢返教會. (但我們不是教徒, 只是我囝囝對基督教很投入.)
或者小一讀官秀, 星期日有時間可以返教會. (KLLC 有部分老師星期都會返主日學) ...

作者: wkwok01    時間: 10-7-2 17:12

哇!Congratulations!

你個囡好叻,好彩你行動快.不過佢係waiting list就已經好有希望.無論如何,再次恭喜你.

]原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

ANYWAY, 真係好 ... [/quote]
作者: wkwok01    時間: 10-7-2 17:18

我今日去油基攞番註冊証,覺得佢地d小朋友好開心好活潑,我當時有點質疑自己的選擇是否正確.
我相信油基應該係一所開心的學校.

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:16 發表
thank you!

作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 17:24

油塘基顯vs聖愛德華...兩間都係活動教學, 但係口卑就差好遠...一定係油基好d~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:18 發表
我今日去油基攞番註冊証,覺得佢地d小朋友好開心好活潑,我當時有點質疑自己的選擇是否正確.

作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 17:27

多謝~

呢個遊戲總算告一段落喇~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:12 發表
哇!Congratulations!

你個囡好叻,好彩你行動快.不過佢係waiting list就已經好有希望.無論如何,再次恭喜你.

]原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

...

作者: BebeeYY    時間: 10-7-2 17:31

wkwok,

比d信心你個仔, 佢得既, 只要信...就比個機會佢..難得你仔仔又咁叻考到~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:18 發表

作者: MorriDad    時間: 10-7-3 02:09

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 14:44 發表

梗係油塘基顯啦!
你出咁多次post我都無見過有人答聖愛德華.

哈, 咁都比你留意到......係啦, 官秀/聖愛德華我都話選官秀, 油基就更唔駛諗, 油基啦.

咦, 油基今日應該有人注册, 幾時收通知架 ?
作者: HIN2003    時間: 10-7-3 10:40

原帖由 MorriDad 於 10-7-3 02:09 發表

哈, 咁都比你留意到......係啦, 官秀/聖愛德華我都話選官秀, 油基就更唔駛諗, 油基啦.

hi,
咁你依家註冊邊間?
有冇叩門好消息?
作者: 泳媽    時間: 10-7-3 18:30

我係2/7下午收到電話通知,叫我星期一去註冊.

原帖由 MorriDad 於 10-7-3 02:09 發表

作者: 穎妍媽媽    時間: 10-7-4 00:01

原帖由 泳媽 於 10-7-3 18:30 發表

Me too.....:loveliness: :loveliness:
作者: MorriDad    時間: 10-7-4 02:08

原帖由 泳媽 於 10-7-3 18:30 發表

個人意見, 你星期一真的要去注册啊. 記得我以前在這答過一位朋友, 他有父母的畢業生分, 這是必選的了. 在這裏, 包括我們, 最少也有三個油基位放了出來, 兩位既然得到了, 希望可好好珍惜呢. 相信她是很不錯的.
作者: MorriDad    時間: 10-7-4 02:13

原帖由 HIN2003 於 10-7-3 10:40 發表

hi,
咁你依家註冊邊間?
有冇叩門好消息?

經過一個很難的決擇.....聖若翰天主教.
作者: enson.ma    時間: 10-7-4 14:42

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 02:13 發表

點解唔留係柏德呢?
作者: HIN2003    時間: 10-7-4 19:17

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 02:13 發表

油基有offer? 你放棄油基?
作者: MorriDad    時間: 10-7-4 21:13

原帖由 HIN2003 於 10-7-4 19:17 發表

油基有offer? 你放棄油基?

所以說是很難的決擇嘛. 唔同人有唔同的考慮點, 我都係賭一局, 希望冇揀錯.
作者: MorriDad    時間: 10-7-4 22:15

原帖由 enson.ma 於 10-7-4 14:42 發表

點解唔留係柏德呢?

其實我們最初對柏德也是一無所知 (因我們屬48區的), 或者說, 只知她是一所不錯的學校. 派到後, 照原定計劃報了數所區內最心儀的學校, 一邊等消息一邊搜集柏德的資料, 最後的結論是:-柏德應是一所好學校. 若論派位成積, 網上看到柏德應是46區首二名的, 唯一可能比她好的是九龍灣聖若翰天主教. 而九龍灣聖若翰天主教的派位成積是可比美李兆強的. 但究竟兩者現時差距多大, 我就不得而知.

我們對是否放棄柏德也考慮了好一段時間, 最後就以下原因, 還是決定放棄了.

一來聖若翰近D, 大人行路都到, 中午送飯都好D. 近D咁校車都應該係區內上落站位多D.

二來對柏德認識太少 (其實聖若翰也少, 不過網上資料多D).

三來好似聖若翰有的課外活動較多, 可以多D選擇.

成積兩間學校無從比較, 我只能估計聖若翰不會差(真的是估, 我找不到資料, 只憑一些蛛絲馬跡去估), 但校舍, 空氣等就柏德優勝.

如果你到現在還是只有柏德, 放心吧, 個人估計她也是很好的學校. 我們都只是上個月尾才有其它的offer, 之前是準備入讀柏德的了, 而且也覺得可很安心的入讀呢.

另有一點我覺得值得一提, 柏德注册時只須交$60元雜費 (做証件和其它), 我們取回注册証時只要把當時她給我們的東西交回, $60也退了給我們. 一間有這樣氣度的學校, 我想一切也是很正面的.
作者: BebeeYY    時間: 10-7-5 09:51

其實真係賭一局, 間間學校都會有人話好有人話吾好...

個日去聖若翰拎反個註冊証, 咁岩係佢地畢業禮, 書記銷左個櫃老師拎吾到個証比我地...老師call左我兩次係咁話吾好意思...驚阻住我地~~ 我覺得呢間學校既老師好有愛心~

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 21:13 發表

所以說是很難的決擇嘛. 唔同人有唔同的考慮點, 我都係賭一局, 希望冇揀錯.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5