教育王國

標題: 請教小一買什麼書包好? [打印本頁]

作者: hoikiuqq    時間: 10-6-26 04:24     標題: 請教小一買什麼書包好?

我女比較細粒, 我看過HELLOMIMI款最細的對於呀女都好大呀, 而DR KONG和SPI又好唔好? 會太重嗎? 我未預計到有幾多書要帶, 請比小小意見我!!!!
作者: 2隻臭豬    時間: 10-6-26 17:11

hello! hoikiuqq, 我阿女用緊dr.kong , 幾好呀, 佢好似有分大細size, 我阿女而家用大size , 不過通常低年級小朋友喜歡卡通書包, 我個女用佐melody , hello kitty書包幾年, 而家4年級先唔鍾意用卡通書包
作者: 馬騮仔    時間: 10-6-27 00:33

我會買 SEVEN
作者: fatbb_mama    時間: 10-6-27 12:18

where coud find those brands ?
作者: alice3802cheng    時間: 10-6-27 12:57

銅羅灣利園二期,唔係好多貨
作者: DrChing    時間: 10-6-27 13:06

Absolutely, se7en. My daughter has used into third years, still quality works. I have bought one more for little boy's P1 study.
Dr.XXXX is cheaper, but really heavy, so hard for kids.
作者: babytai    時間: 10-6-27 13:44

係啦...dr. kong 真係買唔落手呀, 琴日叫亞囡咩上背, 連個sales姐姐都 O 咀呀...因為對於佢黎講...個書包實在太大啦。
我諗住到下個星期返學校攪野時, 問吓D老師通常一日交大約幾多書返學先再約定
作者: miffy    時間: 10-6-27 13:57

作者: surewin    時間: 10-6-27 15:31

zeven係邊度有得買?
作者: hoikiuqq    時間: 10-6-28 02:47

ZEVEN 係邊有得買呀? 幾錢1個呀? DR KONG最細個隻對我來說都係好大, 請問小一的書包係咪要咁大呀? 我見有D細SIZE係好薄質地的, 呢D又O岩唔O岩用?
作者: Loklok2    時間: 10-6-28 04:10

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 02:47 發表
ZEVEN 係邊有得買呀? 幾錢1個呀? DR KONG最細個隻對我來說都係好大, 請問小一的書包係咪要咁大呀? 我見有D細SIZE係好薄質地的, 呢D又O岩唔O岩用?

地址係以下:
Barocco
They have 1 shop in Ocean Terminal and one in Lee Gardens Two.
www.barocco.hk
Tel. 2577-7938 (Lee Gardens)

不過,小一用seven好似大了一些了,就算是細碼都比較長,你要帶小朋友去試試,我兒子九月也升小一,我亦帶過他
試過細碼都覺得比較大,最終我都冇買。
作者: pccblack    時間: 10-6-28 09:39

我覺得dr.kong 是非常差的, 未放書都重到死, 我老婆買了個, 淨重已經1.XKG / 2.XXKG, 忘記了, 我見過一個小一的書包+書超過5KG, 大家要注意書包本身的重量, 你說天下無敵沒有用, 因為小朋友都舉不起, 保護背脊, 變成加重傷害.

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-26 17:11 發表
hello! hoikiuqq, 我阿女用緊dr.kong , 幾好呀, 佢好似有分大細size, 我阿女而家用大size , 不過通常低年級小朋友喜歡卡通書包, 我個女用佐melody , hello kitty書包幾年, 而家4年級先唔鍾意用卡通書包 ...

作者: BabyChristy    時間: 10-6-28 10:21

作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-28 10:50

前兩天買了個SPI SMART-LITE (S碼),攞上手都算輕身,回家磅過有890克。
作者: 2隻臭豬    時間: 10-6-28 10:56

原帖由 pccblack 於 10-6-28 09:39 發表
我覺得dr.kong 是非常差的, 未放書都重到死, 我老婆買了個, 淨重已經1.XKG / 2.XXKG, 忘記了, 我見過一個小一的書包+書超過5KG, 大家要注意書包本身的重量, 你說天下無敵沒有用, 因為小朋友都舉不起, 保護背脊, 變成 ...

我幾時有講過DR.Kong是天下無敵呢??? 咁當然我覺得ok, 唔代表人地都覺得ok, 我都知seven 好, 幾錢個呀? 成千銀一個, 咁有咩書包未放書係好輕架? 輕得黎又要承托到重ga 野? 誠意一問
作者: wootaitai    時間: 10-6-28 11:07

作者: pccblack    時間: 10-6-28 11:10

不好意思, 令你誤會, 我只覺得DR.KONG不是好書包. 只是想給其他家長作參考, 很抱歉, 令你誤會

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-28 10:56 發表

我幾時有講過DR.Kong是天下無敵呢??? 咁當然我覺得ok, 唔代表人地都覺得ok, 我都知seven 好, 幾錢個呀? 成千銀一個, 咁有咩書包未放書係好輕架? 輕得黎又要承托到重ga 野? 誠意一問 ...

作者: pccblack    時間: 10-6-28 11:14     標題: 回覆 1# pccblack 的文章

其實我都不知買什麼好, 因為老婆買了DR.KONG, 覺得好重, 不太適合6歲小朋友
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-28 11:40

我在學校的展銷日買的,原價要$410.00 當日特價$258.00。你可以試試打去SPI問問。TEL: 2708 2078

原帖由 wootaitai 於 10-6-28 11:07 發表
where can you you this?

作者: 曲曲    時間: 10-6-28 11:47

作者: spiderlily    時間: 10-6-28 12:28

My kid uses Zeven.  

I had compared almost all the brands before buying Zeven - SPI, Dr. Kong, LEGO...  Zeven is the lightest and has back support.  The size, even the smaller one, looks big for 6 year old kid but it is ok.

They have shops in Ocean Terminal, Lee Garden II and Elements at Kowloon Station.  The new batches arrived in May and a few popular designs sold out already.  The sales said the best time to buy in May / Jun - if for more choices.  Most of the items are sold out before summer.

Price is around $900 but can use at least 2 years (had used for 2 years but still ok).  We put in the washing machine every 2-3 weeks.
作者: 2隻臭豬    時間: 10-6-28 12:39

原帖由 pccblack 於 10-6-28 11:10 發表
不好意思, 令你誤會, 我只覺得DR.KONG不是好書包. 只是想給其他家長作參考, 很抱歉, 令你誤會

唔緊要 , 大家交流吓, 有好野大家一齊分享, 因我個女10 yrs 大, 所以dr.kong 對我個女ok, 而且價錢我都接受
作者: CY2004    時間: 10-6-28 13:25

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-28 10:50 發表
前兩天買了個SPI SMART-LITE (S碼),攞上手都算輕身,回家磅過有890克。

ME 2 ,我都買左AR...都係SMART-LITE (S碼),OK 唔重wor...
作者: hoikiuqq    時間: 10-6-28 15:43

我女小一都仲未夠6歲呀, 又瘦又細粒又無力, 幼稚園的書包都話重呀, 都唔知點好。DR KONG睇過覺得價錢係OK, 不過小小重, 想問SANIOR護脊個款都係$2XX, 好似輕小小, 但呀女揹上后真係好大個。LEGO係邊有得買?

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-28 12:39 發表

唔緊要 , 大家交流吓, 有好野大家一齊分享, 因我個女10 yrs 大, 所以dr.kong 對我個女ok, 而且價錢我都接受

作者: yingyingma1    時間: 10-6-28 16:25

請問如果唔想書包太重,為何不選用可以拖拉的書包呢?是否拖的書包有什麽缺點 或 有些學校不可以用呢? Please share your comment!

Thanks!
作者: spiderlily    時間: 10-6-28 16:49

I saw LEGO in Sogo months ago.

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 15:43 發表
我女小一都仲未夠6歲呀, 又瘦又細粒又無力, 幼稚園的書包都話重呀, 都唔知點好。DR KONG睇過覺得價錢係OK, 不過小小重, 想問SANIOR護脊個款都係$2XX, 好似輕小小, 但呀女揹上后真係好大個。LEGO係邊有得買?

...

作者: DrChing    時間: 10-6-28 18:01

Both LEGO and SE7EN are the lightest. LEGO is cheaper but SE7EN is more reliable. My daughter's one will work in the 3rd year.

原帖由 spiderlily 於 10-6-28 16:49 發表
I saw LEGO in Sogo months ago.

作者: childrenfirst    時間: 10-6-28 19:23

尋日去Harbour City買左zeven, 好輕,不過真係幾大個,其實佢唔係濶,係稍長。勉強接受到,不過細路好快高,遲D會好D。
作者: DrChing    時間: 10-6-28 21:17

Some years ago, SE7EN had both big and small size. But now, almost one size only.  

原帖由 childrenfirst 於 10-6-28 19:23 發表
尋日去Harbour City買左zeven, 好輕,不過真係幾大個,其實佢唔係濶,係稍長。勉強接受到,不過細路好快高,遲D會好D。

作者: bb2    時間: 10-6-28 22:24

請問TLC書包又如何?聽人講呢個牌子輕d喎...有冇人用緊, ok嗎?邊度有得賣?想去look look....
作者: 2隻臭豬    時間: 10-6-28 22:39

原帖由 yingyingma1 於 10-6-28 16:25 發表
請問如果唔想書包太重,為何不選用可以拖拉的書包呢?是否拖的書包有什麽缺點 或 有些學校不可以用呢? Please share your comment!

Thanks!

我地學校就唔可以用拖拉式書包
作者: yingyingma1    時間: 10-6-29 01:21

2隻臭豬,

好多謝你的回覆:D ,我哋重未有入學簡介會,所以唔知D小學規則,我想我明天都要打電話去間小學問一問先。

原帖由  於 10-6-28 22:39 發表

我地學校就唔可以用拖拉式書包

作者: Bowl    時間: 10-6-29 09:23

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 15:43 發表

...

上個月在tst海運剛買了seven, 入反x城,見有lego書包,可作比較.
我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用.
作者: googoo    時間: 10-6-29 09:54

原帖由 yingyingma1 於 10-6-28 16:25 發表

Thanks!

我仔學校講左唔好用拖拉式書包,因為佢地時時要上落樓梯,有得拖拉既係會仲重d,變左仲辛苦。
作者: ckyc403    時間: 10-6-29 10:04

多謝提供資料,咁就去尖沙咀睇睇,對比吓.

原帖由 Bowl 於 10-6-29 09:23 發表

上個月在tst海運剛買了seven, 入反x城,見有lego書包,可作比較.
我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用. ...

作者: googoo    時間: 10-6-29 10:22

想問下係咪一定要護脊既呢? 因為係護脊果塊野好鬼重wor,我尋日見 lesportsac 個背囊超輕,放左幾本書既重量可能先同個護脊書包既重量一樣
作者: ziyi    時間: 10-6-29 10:40

http://forum.baby-kingdom.com/thread-658243-1-1.html###

係小一雜談也有有關topic,家長們也可參考
作者: spiderlily    時間: 10-6-29 11:01

For Zeven, I think the loading spread out and hence my boy told me the bag was not as heavy as holding by hand.  

As a user, I think this is a good one. Though it is not cheap, it is durable.  My friend's boy has used for 4 years.
作者: hoikiuqq    時間: 10-6-29 14:26

請問小一的書是否很多? 書包是否要貼背才不會令背脊受傷害? 我現在找緊LEGO的資料, ZEVEN太貴了, 如SIZE細點會考慮, 就是想找個唔好太大和重。
原帖由 Bowl 於 10-6-29 09:23 發表

我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用. ...

作者: TMMA    時間: 10-6-29 14:55

...

I will buy "lXfuma", it's good!
作者: hoikiuqq    時間: 10-6-29 14:55

邊有得買呀? HOW MUCH?
原帖由 TMMA 於 10-6-29 14:55 發表

I will buy "lXfuma", it's good!

作者: Mandyor306    時間: 10-6-30 13:10

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-28 10:50 發表

SPI SMART-LITE (S碼)係邊度有得買及多少錢?
作者: ziyi    時間: 10-6-30 14:54

www.spi.com.hk
她的網站說SOGO, JUSCO, 千色都有

原帖由 Mandyor306 於 10-6-30 13:10 發表

SPI SMART-LITE (S碼)係邊度有得買及多少錢?

作者: TMMA    時間: 10-6-30 15:04

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-29 14:55 發表
邊有得買呀? HOW MUCH?

在專門店買,之前有特價,約$250左右。
作者: 妹頭媽咪    時間: 10-6-30 16:47

原帖由 Mandyor306 於 10-6-30 13:10 發表

我是在學校的展銷內買的,原價$410.00 當天特價$258.00。你可以打去SPI問問,電話:2708 2078 地址:彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓
作者: flostangraphy    時間: 10-6-30 18:34

agree!!! not necessary lafuma, however,me too, i'm more into hiking or cycling backpack (for shorter back) as well!!!
ergonomic, durability, waterproof, light weight, back protection, load support, no fancy cartoon figure!
and lower price as it's not a niche product like school backpack, a lot of choices in the sport-ware shops in mong kok or camping equipment shop.
however, be aware the size of the books and the shape of the backpack. sometime the lower corners of the books will be bended.....

原帖由 TMMA 於 29/6/2010 14:55 發表

作者: googoo    時間: 10-6-30 21:28

原帖由 flostangraphy 於 10-6-30 18:34 發表
agree!!! not necessary lafuma, however,me too, i'm more into hiking or cycling backpack (for shorter back) as well!!!
ergonomic, durability, waterproof, light weight, back protection, load support, n ...

岩岩想問,你就連答案都已經比埋~  thanks!
我剛剛響 一田 d 運動用品counter 見到d backpack,全部都有 back protection,有水樽位,好間格,多款式,仲幾形仔添。  一千蚊樓下真係有好多款~
作者: 林嬌嬌    時間: 10-7-1 00:14

去開日本百貨公司,有個decorative牌子書包,同zeven 個設計一樣,雙扣兩大格放書沒側袋,有大和小size ,好輕,約八千yen 。紅,黑,綠,三個色冇公仔。
作者: Loklok2    時間: 10-7-1 04:25

原帖由 林嬌嬌 於 10-7-1 00:14 發表
去開日本百貨公司,有個decorative牌子書包,同zeven 個設計一樣,雙扣兩大格放書沒側袋,有大和小size ,好輕,約八千yen 。紅,黑,綠,三個色冇公仔。 ...

在香港的日本百貨,還是日本那裡的日本百貨公司??

作者: Bowl    時間: 10-7-2 08:50

原帖由 googoo 於 10-6-29 10:22 發表
想問下係咪一定要護脊既呢? 因為係護脊果塊野好鬼重wor,我尋日見 lesportsac 個背囊超輕,放左幾本書既重量可能先同個護脊書包既重量一樣

我個人覺得 Lespxx 不適合上學, 沒間格,  單看背帶已沒有加厚護墊, 放書後背部不舒服, 所以只在學校旅行和考試時用, 較輕便.
作者: Chumeiying    時間: 10-7-2 23:22     標題: School Bags

Have any of you heard of a taiwanese brand called "UnMe"?  Do you think this brand is good for kids? http://shopping.pchome.com.tw/?mod=store&func=style_show&SR_NO=BBAR7X
作者: karen55407    時間: 10-7-7 10:19

I just brought a 'SEVEN' school bag, credit card discount 10% off $891.
作者: TaiMo    時間: 10-7-7 10:55

原帖由 karen55407 於 10-7-7 10:19 AM 發表
I just brought a 'SEVEN' school bag, credit card discount 10% off $891.

Where u bought the school bag?  My friend told me out of stock and need to wait until May 2011.

Any mum order the "SEVEN" in seven web-site before?  Please advise.
作者: karen55407    時間: 10-7-7 12:39

我喺海運買,無晒細碼,不過大碼都只係多個冚,Size差唔多,呀女生得高有一米二,揹得起。
[quote]原帖由 TaiMo 於 10-7-7 10:55 發表

Where u bought the school bag?  My friend told me out of stock and need to wait until May 2011.

Any mum order the "SEVEN" in seven web-site before?  Please advise. [/q油uote]
作者: VivianKeung    時間: 10-7-10 22:55

Agreed absolutely !

My daughter is the smallest & shortest in P.1.  Honestly, Zeven is too big to her, but it is really light and the back support is perfect.  

It is durable too, sometimes she "tows" her school bag on the floor because it is too heavy.  But it still looks 80% new after 1 year used.

Since it is long, the worksheet / file (legal size) will not wrinkle.

Personally, I highly recommend Zeven

原帖由 spiderlily 於 10-6-29 11:01 發表
For Zeven, I think the loading spread out and hence my boy told me the bag was not as heavy as holding by hand.  

As a user, I think this is a good one. Though it is not cheap, it is durable.  My fri ...

作者: sfplam    時間: 10-7-11 15:07

Hi 妹頭媽咪        ,

Wa, very good price ar... I buy in UNY, after all the discount, still needs $350 ar... Which school your kids study has that excellent arrangement ar...

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-28 11:40 發表
我在學校的展銷日買的,原價要$410.00 當日特價$258.00。你可以試試打去SPI問問。TEL: 2708 2078

作者: jessc    時間: 10-7-11 23:27

原帖由 googoo 於 10-6-29 10:22 發表

不過lesportsac本身個脊位好軟,好易變彎. 如果考試/無乜書要戴的時侯都幾好, full-load就似乎唔太適合。
作者: jessc    時間: 10-7-11 23:28

原帖由 bb2 於 10-6-28 22:24 發表
請問TLC書包又如何?聽人講呢個牌子輕d喎...有冇人用緊, ok嗎?邊度有得賣?想去look look....

TLC同4S等都係SPI其下的品牌o者
作者: jessc    時間: 10-7-11 23:34

原帖由 sfplam 於 10-7-11 15:07 發表
Hi 妹頭媽咪        ,

Wa, very good price ar... I buy in UNI, after all the discount, still needs $350 ar... Which school your kids study has that excellent arrangement ar...

唔係喎, 之前jusco用匯豐卡買都好似係近300元喎. (星期五六買夠400元仲有10%現金回贈)
作者: sfplam    時間: 10-7-12 08:36

Hi Jessc,

Thank you very much for your kind information, let me go to Jusco to have a look sin.

原帖由 jessc 於 10-7-11 23:34 發表

唔係喎, 之前jusco用匯豐卡買都好似係近300元喎. (星期五六買夠400元仲有10%現金回贈)

作者: babytai    時間: 10-7-12 09:57

原帖由 jessc 於 10-7-11 23:34 發表

上個禮拜去完megabox 間jusco....spi 賣 $410,
作者: paltiBB    時間: 10-7-12 10:54

上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多, 最重要是 lego 比 spi 輕身一點.
作者: babytai    時間: 10-7-12 11:03

原帖由 paltiBB 於 10-7-12 10:54 發表
上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多,  ...

咁請問你買個lego..係細定大size呀??同埋邊間sogo???尖沙咀個間唔知會唔會有呢???我都睇過lego個網呀..佢d女仔書包都幾靚架
作者: ladykin    時間: 10-7-12 11:10

原帖由 paltiBB 於 10-7-12 10:54 發表
上個星期去Sogo 買了個Lego $3xx 書包俾仔仔.  佢幾鍾意. Lego隔離是SPI, 我試過比較兩者分別, lego 較大舊, 有護脊, 兩邊有水樽位, 前格裡又在暗格, 裡面有橡皮筋可放file, file 唔會卷起晒, 整體覺得兩者差不多,  ...

請問喺 sogo 賣咩個層呀? 我行咗幾次 (cwb sogo) 都唔見有既
作者: TYOHKG    時間: 10-7-12 23:20

Today I went to SPI at Yau Ma Tei.
(彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓)
Finally, I could buy Smart-Lite/Navy Blue School bag (Small size).
I already checked 6-7shops because Navy blue one is out of stock in every shops.  
If you like other colour (Red, Pink and Sky Blue), I think you can buy more easily.
作者: babytai    時間: 10-7-13 09:36

原帖由 TYOHKG 於 10-7-12 23:20 發表
Today I went to SPI at Yau Ma Tei.
(彌敦道515-517號好收成商業大廈16樓)
Finally, I could buy Smart-Lite/Navy Blue School bag (Small size).
I already checked 6-7shops because Navy blue one is out of st ...

咁想問吓你...去油麻地買..幾$$$呀???會唔會平d / 有無咩discount???
作者: TYOHKG    時間: 10-7-13 11:57

Hello! babytai

Original price was HKD410, after discount HKD389.  Just little bit discount.
But I am very satisfied because I can't find SPI Smart LITE/Small/Navy Blue.

I saw other colours at Jusco(Taikooshing).
It's HKD369 now!! (10%OFF)

原帖由 babytai 於 10-7-13 09:36 發表

咁想問吓你...去油麻地買..幾$$$呀???會唔會平d / 有無咩discount???

作者: MandyBee    時間: 10-7-13 12:02

作者: TYOHKG    時間: 10-7-13 12:07

I think it is good.
It is light and the price is acceptable.
Because I don't like 卡通 for school bag.

原帖由 MandyBee 於 10-7-13 12:02 發表
SPI 個D真係好D?

作者: babytai    時間: 10-7-13 14:46

原帖由 TYOHKG 於 10-7-13 11:57 發表
Hello! babytai

Original price was HKD410, after discount HKD389.  Just little bit discount.
But I am very satisfied because I can't find SPI Smart LITE/Small/Navy Blue.

I saw other colours at Jusco ...

O....THANKS....其實我幾鍾意SPI D款架, 因為佢好似無咁厚身...平平凡凡咁...OK架....最緊要係亞囡無咩意見麻, 佢見到SANRIO個D又無特別反應咁...哈哈哈
作者: mingb    時間: 10-7-13 23:20

今日去海運睇SEVEN,細碼冇哂貨,要出年先有,兩間鋪既Sales都極力推大碼,好Hard Sell,又話小學要放A4 file,大碼書包唔高,只係闊,講到小一應該用大碼咁,係我地唔識野,咁我想問d細碼出黎做咩?賣哂又點解?係咪d家長買錯書包?

大家去買既時候要慬慎d~
作者: Sarah.hk    時間: 10-7-14 00:31

我都係買SPI,佢哋有細碼,阿女細粒,試咗都幾好。
作者: sababy    時間: 10-7-14 03:34

[quote]原帖由 karen55407 於 10-7-7 12:39 發表
我喺海運買,無晒細碼,不過大碼都只係多個冚,Size差唔多,呀女生得高有一米二,揹得起。
seven 於07年已經沒有細碼(有冚),其實是兩個款,參考網上資料
你們所指的細碼是L31XH42XP17 CM , 而大碼是L28XH40XP9-13 CM,學校所派worksheet多數是F4 size(210 × 330 mm)
作者: bbmm-mom    時間: 10-7-30 09:41

what about SPI Vision, 可放cartoon printout, 亞仔中意!但都幾重!
作者: yeemelody    時間: 10-7-30 10:38

請問係海運邊間shop 呀?

原帖由 sababy 於 10-7-14 03:34 發表
[quote]原帖由 karen55407 於 10-7-7 12:39 發表
seven 於07年已經沒有細碼(有 ...

作者: karen55407    時間: 10-7-30 11:38

玩具反斗城旁邊Barocco童裝店
原帖由 yeemelody 於 10-7-30 10:38 發表
請問係海運邊間shop 呀?

作者: yeemelody    時間: 10-7-30 15:31

many thanks.

原帖由 karen55407 於 10-7-30 11:38 發表
玩具反斗城旁邊Barocco童裝店

作者: Sindy    時間: 10-7-30 18:34

原帖由 mingb 於 10-7-13 23:20 發表
今日去海運睇SEVEN,細碼冇哂貨,要出年先有,兩間鋪既Sales都極力推大碼,好Hard Sell,又話小學要放A4 file,大碼書包唔高,只係闊,講到小一應該用大碼咁,係我地唔識野,咁我想問d細碼出黎做咩?賣哂又點解?係咪d家長買錯書包?

大家去買既 ...

我度過兩種碼喇....細碼修左圓角,扁身d,大碼就多個'come', 可以有條拉鍊放厚佢, 直角.....高度差唔多,闊度都差唔多.......細粒既就麻麻啱,普通至大碼人仔都ok
作者: chingchingb.ma    時間: 10-7-31 10:09

我見SPI Vision喺Book Fair減到賣$3XX,好抵!!不過亞女唔太鍾意,覺得重咗dd。

原帖由 bbmm-mom 於 10-7-30 09:41 發表
what about SPI Vision, 可放cartoon printout, 亞仔中意!但都幾重!

作者: bbmm-mom    時間: 10-8-3 14:17

謝謝你的意見!我都買了SPI Vision...亞仔鍾意可換相喔!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-31 10:09 發表
我見SPI Vision喺Book Fair減到賣$3XX,好抵!!不過亞女唔太鍾意,覺得重咗dd。

作者: ellang    時間: 10-8-3 22:47

3年前, 朋友送了一個有冚的細碼seven給我女, 當年要$690, 我好記得, 因好貴.

但好輕好好用,書包內有橡筋cold住d書, 所以背起好貼背. 用左3年仍然好新, 所以留給妹妹用, 我相信可以用多3年.

我買了一個大碼給大女用, 但書包內沒有橡筋cold, 為有自己釘了一條粗橡筋來用. seven 款式特別, 女仔款好靚, 大女相信可以用至完成小學階段, 再可以留給妹妹.

在我來說, 我只需要2個書包給2個女用 for 小學. 雖然單看一個書包價錢是超貴, 但平均計起來就超值.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5