教育王國

標題: 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座 [打印本頁]

作者: swis    時間: 10-6-26 11:00     標題: 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座

我想公去左聽, 聽完後就話校長的present好5掂, 大部份時間講 學校有咩設施, 好少講教育理念, 好似好hard sell....

你地有冇呢種感覺 ?
作者: evacalbee    時間: 10-6-26 13:58

我都有去聽。不過佢係幼稚園簡介會,都無咩理念可言啦。
我就覺得OK,傳統+活動教學。
然後我覺得佢既資料好多,都唔夠時間講。
原本我都有好似你咁諗,但係諗落,佢既配套同設施好好,其他學校都無架。
NET又最多,我覺得有足夠資源比我小朋友。
咁你係咪覺得佢唔好?
作者: 嘻嘻    時間: 10-6-26 15:21

作者: CHANTSINWAI    時間: 10-6-26 15:58

原帖由 swis 於 10-6-26 11:00 發表
我想公去左聽, 聽完後就話校長的present好5掂, 大部份時間講 學校有咩設施, 好少講教育理念, 好似好hard sell....

你地有冇呢種感覺 ?
我都有去聽,大部份時間都講小學,幼稚園只係頭尾講左小部分,我都有hard sell 既感覺..但係佢哋既小學也很貴啊! 今年要$3700一個月..到3年後升小學,價錢又貴d..成4仟蚊個月..還未計其他什費..校車,書簿,校服...
作者: anteater    時間: 10-6-26 15:59

我都有去,聽到佢講八達通咭同cd rom,覺得佢太著意科技,個人覺得學習應該用書本和人手記錄,太依賴電子科技長遠對學生不好,我未聽過其他學校的介紹會,所以無得比較,不過希望所有學校能在一個鐘頭內講完,今時今日要在放工時間座定定聽2個鐘頭野真係幾難,我見好多人都睡著了.
作者: MakBabies    時間: 10-6-26 22:50

我都覺得好悶..頂唔順走左..
作者: kcheng1328    時間: 10-6-27 00:58

作者: evacalbee    時間: 10-6-27 06:45

記得舊年有d媽咪話崇真呃佢地d信封同郵票,仲吵到好大鑊,話投訴到去教處云云。
聽完簡介會,人地咁多資源點會貪你幾蚊....
(不喜勿插)
作者: evacalbee    時間: 10-6-27 06:50

係有點悶,無乜presentation skill,但係我覺得d課程都岩我兩個小朋友,主打英普。

話時話,個短劇真係悶親,原本我都有想報Junior(國際),睇完即刻要轉英小果邊。
聽簡介會真係好重要~ 
作者: evacalbee    時間: 10-6-27 06:58

佢好似係唯一有學券的『國際』幼稚園。呢個價有咁多NET真係搵唔到架。大大部份幼稚園都無得升小學,最重要係學好英普考小學。
我最concern係無全日班,就算到K2都未必有位全日班。

原帖由 CHANTSINWAI 於 10-6-26 15:58 發表
我都有去聽,大部份時間都講小學,幼稚園只係頭尾講左小部分,我都有hard sell 既感覺..但係佢哋既小學也很貴啊! 今年要$3700一個月..到3年後升小學,價錢又貴d..成4仟蚊個月..還未計其他什費..校車,書簿,校服. ...

作者: anteater    時間: 10-6-27 09:32

個短劇有什麼問題??
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 00:59

5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷, 而家扣左學卷後主流每個月學費520蚊, 每日都係NET黎教ORAL 15分鐘。真係好鬼抵!

如果大家係簡介會想聽而又唔覺校長有講既, 都可以POST出黎, 睇下我幫唔幫到大家啦!
作者: mayleong    時間: 10-6-28 05:04

我想問清楚:
1. 主流班,以廣東話為主,English (NET 教每天15 mims),仲有冇其它英文堂(上課時間)?有冇普通話(上課時間)??
2. 佢有好多課外活動(上課前/下課後),有沒有校車接送?
3. 幾多小朋友一班,有幾多位老師同一時間在一班?
4. 老師會主動打電話給家長嗎?(不是指小朋友做錯事或受傷時)
5. 老師是否很嚴?
作者: bellabella_oh    時間: 10-6-28 09:51

原帖由 evacalbee 於 10-6-27 06:45 發表
記得舊年有d媽咪話崇真呃佢地d信封同郵票,仲吵到好大鑊,話投訴到去教處云云。
聽完簡介會,人地咁多資源點會貪你幾蚊....
(不喜勿插)

gum 你知ng知點解個個都話要投訴呢?

我上年都有同個仔報崇真,都覺得佢地有從中掙錢之嫌.但就不覺得要去教處投訴gum 嚴重.人地間間kg報名時都知收1-2個回郵信封,但崇真要收5個(can't exactly remember whether it is 5 but should not be less than this).假如佢地在interview 後第1round就reject你,你個其餘的4個信封連郵票就mo得取回.有家長計過數,1個家長損失$5.6 (單計郵票),有成幾千人報名,比左佢地ge郵票錢都幾可觀...
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 10:11

我想問清楚:
1. 主流班,以廣東話為主,English (NET 教每天15 mims),仲有冇其它英文堂(上課時間)?NET離開後, 小朋友會貼下本英文書既貼紙, 讀多幾次囉。
有冇普通話(上課時間)??
一星期兩堂, 每堂我唔知幾多分鐘喎, 好似大約15-20掛..

2. 佢有好多課外活動(上課前/下課後),有沒有校車接送?
上午班就下課後, 下午班就上課前, 有校車接送而不需另外加錢。

3. 幾多小朋友一班,有幾多位老師同一時間在一班?
我女而家27人一班, 兩個班主任, 但有時老師會分組帶小朋友落去活動/借書。我記得K1時, 開學時有一段時間一班有成4個老師。

4. 老師會主動打電話給家長嗎?(不是指小朋友做錯事或受傷時)
不會。但家長可打比老師, 可以留言等老師覆。

5. 老師是否很嚴?
K3會嚴D
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 10:13

原帖由 bellabella_oh 於 10-6-28 09:51 發表

gum 你知ng知點解個個都話要投訴呢?

我上年都有同個仔報崇真,都覺得佢地有從中掙錢之嫌.但就不覺得要去教處投訴gum 嚴重.人地間間kg報名時都知收1-2個回郵信封,但崇真要收5個(can't exactly remember whether it  ...

咁你見到要5個信箱都要報?

希望今年報名既家長都想清楚, 如果唔想比5個信封, 就真係唔好報!
作者: lovelyaudrey    時間: 10-6-28 12:36

原帖由 evacalbee 於 10-6-27 06:58 發表
佢好似係唯一有學券的『國際』幼稚園。呢個價有咁多NET真係搵唔到架。大大部份幼稚園都無得升小學,最重要係學好英普考小學。
我最concern係無全日班,就算到K2都未必有位全日班。

...

幼稚園升返祟小會唔會直升或優先?
作者: PhenixMa    時間: 10-6-28 13:40

我覺得課程好緊迫, 3歲小朋友連放學都要留低學野, 食午餐小時最快都要1點半, 我擔心會餓親小朋友, 佢唔係我理想中既幼稚園
作者: kennistang    時間: 10-6-28 15:44

活動興趣班係好自由, 你可以選擇報讀一日,兩日或日日都可以, 唔報又得, 佢地唔會強迫你, 視孚你自己想俾幾多野小朋友學!
作者: yinghung1234    時間: 10-6-28 16:34

作者: 9284    時間: 10-6-28 16:44

聽左係咪真係有分加o既呢? !
作者: tammyhw    時間: 10-6-28 21:20

同意呀... 我上年報左9間, 其中4間要交6個信封(收唔收都無退回). 如果家長覺得交太多信封, 事後又來話學校呃錢, 咁真係要諗清楚..  

不如我都想知道, 崇小係咪多數會收返崇幼學生?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 10:13 發表

希望今年報名既家長都想清楚, 如果唔想比5個信封, 就真係唔好報!

作者: evacalbee    時間: 10-6-28 21:27

我唔覺得掠水, 只係覺得唔環保。d信封寫過哂點都無可能再用。
希望學校可以諗d環保d既方法。
作者: siupp    時間: 10-6-28 21:40

咁,,其實早走會有咩後果呢? 佢份問卷係咪到最後先比大家?
作者: BallBall417    時間: 10-6-28 22:25

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 10:13 發表

認同 ...
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 23:16

原帖由 lovelyaudrey 於 10-6-28 12:36 發表

幼稚園升返祟小會唔會直升或優先?

不會直升, 仍需面試, 但會優先及有額外的機會給予有需要學生。
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 23:18

原帖由 yinghung1234 於 10-6-28 16:34 發表
校長個 presentation 真係好 , 我老公瞓左半場 , 成8:40先完 , 真係幾煎熬下. 其實一個鐘都夠晒 , 但校長樣樣都想講下 , 連必卡都講得好詳細, 好難攪.
講左好多小學既野 , 反而到主任講幼稚園 , 真係快到 ...

哈哈...校長平時唔係咁長氣, 亦都唔太多機會講野既。反而崇拜聽傳道人講野既機會多D。
佢除左講DO卡, 仲有冇講NETMEETING呀?
作者: silvia_ng    時間: 10-6-28 23:21

原帖由 tammyhw 於 10-6-28 21:20 發表
同意呀... 我上年報左9間, 其中4間要交6個信封(收唔收都無退回). 如果家長覺得交太多信封, 事後又來話學校呃錢, 咁真係要諗清楚..  

不如我都想知道, 崇小係咪多數會收返崇幼學生?

...

暫時黎講, 我冇聽過唔收自己幼稚園生。只係自己幼稚園生會唔會繼續讀, 因為始終私校, 學費都幾甘。所以小學果邊都好多公務員子女就讀。
作者: lyhv    時間: 10-6-29 00:33

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 23:18 發表

哈哈...校長平時唔係咁長氣, 亦都唔太多機會講野既。反而崇拜聽傳道人講野既機會多D。
佢除左講DO卡, 仲有冇講NETMEETING呀?

有講NET MEETING呀!  一講到依PART, 佢又好似開左AUTO, 講極都唔停~~

係呀, Silvia, 想請教你啲野!  當日我老公問左個好似係負責幼稚園部嗰位Miss, 問佢K2英普全日班係會收K1英普班啲同學先或係無論中英/英普跟成績排隊, 個Miss就話主要會係收番K1英普班啲同學先, 請問你知唔知係唔係?  

另外想請問我知學校係會有安排課餘活動喺下晝, 但我想請問會上到幾多點?  學校係唔係會安排1pm-2pm, 2pm-3pm, 3pm-4pm, 如此類推安排活動俾小朋友可以在整個晏晝都在校內參與活動?  thank you!
作者: bellabella_oh    時間: 10-6-29 10:09

ng 通因為要比5個信封就ng? 5 個信封當然ng夠個仔ge 前途緊要la!

而且都ng知點解要5個信封,每間學校ge行政都ng ,報名時邊得閑估佢地點解要5個信封je, 更加ng 會估佢地會reject 自己個仔la!
作者: spain    時間: 10-6-29 11:49     標題: 回覆 20# yinghung1234 的文章

o..really...how long is the whole session?? how helpful is the talk arr???

作者: yingtsun    時間: 10-6-29 12:16

上年,是簡介會加面試,所以沒有這麼長時間,中途我都離場。我替囡囡選這所幼稚園讀書不是看校長presentation,而是看學校俾唔俾到我所需要嘅嘢,學校資源充足,可以有這麼多net teacher & PTH teacher,而且又有學卷。至於,活動方面又可以自由參加,價錢又唔貴。其實,有很多家長認為簡介會舉行在晚上實在太晚,試問如果在日間舉行,你哋又會怨特登請假一天或半天浪費時間,如果家長們真的投考這所幼稚園或小學的話,你們要有心裏準備,很多家長會都選擇在晚上六時後舉行,以便家長們放工後參與。可能,家長們還未正式開始參戰,記得上年Interview時,每間幼稚園主任或校長開始時先作簡介會然後才開始Interview,往往過程起碼一個小時,再加上我們會比預約時間早半小時,大人不耐煩,小朋友就更加煩燥不安,所以奉勸各位要忍耐!
作者: yinghung1234    時間: 10-6-29 12:51

作者: yinghung1234    時間: 10-6-29 12:58

作者: swis    時間: 10-6-29 14:56

Silvia_ng,

真係好啦...我正想問下一些有子女就讀的家長的意見,

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?

2) 完成 K3後, 孩子的語言能力又如何 ?

3) 很開心學校提供很多課後活動, 那老師是否很忙很累(要做行政及教學),我也是打工仔, 也不想自己常常很忙, 弄至十分疲勞, 所以也希望老師們也不要太勞累, 她們心境愉快才會教得開心及有精神, 你觀察老師們的表現又是怎樣呢?

4) 之前有topic講校車的問題, 說孩子受傷了學校卻不知道, 其實學校如何監管校車隊呢?

謝謝.....

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表
5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷,  ...

作者: silvia_ng    時間: 10-6-29 23:17

原帖由 lyhv 於 10-6-29 00:33 發表

有講NET MEETING呀!  一講到依PART, 佢又好似開左AUTO, 講極都唔停~~

係呀, Silvia, 想請教你啲野!  當日我老公問左個好似係負責幼稚園部嗰位Miss, 問佢K2英普全日班係會收K1英普班啲同學先或係無論中英 ...

照計英普就係英普, 佢地叫全日班。而主流果邊係叫全方位(keep), KEEP好似只得15個位。

課外活動 - 上午班的, 就是放學後12:00-1:00, 下午班的, 就是上課前, 也是12:00-1:00。無論校隊或ECA, 都是同一時段。如果小朋友入左校隊, 就冇得上某D既課外活動架啦。
作者: silvia_ng    時間: 10-6-29 23:21

原帖由 yinghung1234 於 10-6-29 12:58 發表

呵呵 , 原來校長是診此機會講多d野 , 最好笑佢連新裝修既厠所都講左一餐 , 重叫家長們一陣試用下.

我都會幫阿女報 , 因為我鐘意個環境 , 個教堂好靚, 最重要係在幼稚園已經會有些宗教原素既活動 , 我好認同校長講 ...

哈哈....校長呢方面真係好有趣...想當年我第一次聽仍講野, 我以為佢係賣開花既添...

至於宗教方面, 真係非常非常咁鼓勵, 就連家長教育都做埋(給家長的- 影子計劃), 家長查經班等等。但如果家長本身唔信教既亦可以放心, 冇人迫你入會架! =P
作者: silvia_ng    時間: 10-6-29 23:33

原帖由 swis 於 10-6-29 14:56 發表
Silvia_ng,

Silvia_ng,

---唔好客氣, 知幾多就盡答啦!

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?
---而家已經冇以前咁谷, 我仔以前K2下學期要做聽寫練習(即默書), 而家已經取消左了。聽聞要K3先再有。我就覺得唔谷, 因為小朋友都係遊戲中學習。功課每日兩樣, 週末會多D。我兩個小朋友都讀得好開心, 大仔畢業後仲成日想返去, 仲會想拉老師飲茶。@.@

2) 完成 K3後, 孩子的語言能力又如何 ?
---小兒托賴, 目前在一所全英文直資讀小一, 英文老師也讚他英文好, 上課及學習毫無問題。而小女目前K2, 自己也可以讀到小學四年級的英文課本, 有賴學校教PHONICS。BTW, 我兩個都係讀主流班。每日都只係得15分鐘NET架咋。不過老師好肯教我地係屋企點配合, 如果做足, 個個小朋友都可以做得到。

3) 很開心學校提供很多課後活動, 那老師是否很忙很累(要做行政及教學),我也是打工仔, 也不想自己常常很忙, 弄至十分疲勞, 所以也希望老師們也不要太勞累, 她們心境愉快才會教得開心及有精神, 你觀察老師們的表現又是怎樣呢?
---做行政既老師好少教書喎, 除左吳老師仲會教聖經外, 其餘仲教書既就係級主任囉。老師個個都OK呀, 無咩特別。

4) 之前有topic講校車的問題, 說孩子受傷了學校卻不知道, 其實學校如何監管校車隊呢?
---係PTA主要監測校車, 校車有成幾十條線, 又有埋小學部, 都幾煩架。但PTA有4個委員每個月開一次例會, 有校方及校車代表一齊檢討, 有COMPLAIN既家長可以去一齊開會, 當面質詢。而校車每3年投標一次。
作者: prinia    時間: 10-6-30 14:17

請問k1各班會收幾多學生呢?
作者: chrysan    時間: 10-6-30 15:38

國際部: 4班 @ 28-30 人
作者: 陳皮爸媽    時間: 10-6-30 17:46

我都有聽talk, 我最buy係學校會加強小朋友的自信心, eg 有比小朋友上電視去present...同佢d it technique, 資原真係好好, 不過校舍好似舊左d....
不過想問下Silvia_ng, 你對小寶貝係不係真係train到好有自信心?
我又不太清楚其他名牌kg 會不會有呢d 自信心training?
知的家長可不可以share下
作者: Pertra    時間: 10-6-30 21:42

作者: swis    時間: 10-7-1 00:11

謝你的詳細回答呀 ~~~~
我第一時間話左比老公聽啦

原帖由 silvia_ng 於 10-6-29 23:33 發表

Silvia_ng,

---唔好客氣, 知幾多就盡答啦!

...

作者: silvia_ng    時間: 10-7-1 02:32

原帖由 陳皮爸媽 於 10-6-30 17:46 發表
我都有聽talk, 我最buy係學校會加強小朋友的自信心, eg 有比小朋友上電視去present...同佢d it technique, 資原真係好好, 不過校舍好似舊左d....
不過想問下Silvia_ng, 你對小寶貝係不係真係train到好有自信心?
我又 ...

還記得小兒K1時, 班主任話佢係比較冇自信既小朋友, 之後老師亦教我點幫佢同埋係學校比機會佢, 所以佢後尾K3懇親會時, 做了大會的小司儀呢。一個小朋友, 在理工大學會堂做小司儀, 真係唔簡單呢! 而細女本身都係算有自信既小妹妹, 今年既畢業典禮, 老師都選左佢代表學生致惜別詞呢。
其實崇真有好多機會比小朋友建立自信, 等我數一數, 可能其他學校都有, 但我就唔係太清楚係咪大家都有咁多啦。
1. 鼓勵學生堂上做小老師, 帶領祈禱, 派茶點或派薄。
2. 每年遇到有公開比賽, 學校都會派通告通知學生, 會代為幫忙報名(當然要自己比錢+訓練)
3. 校隊- K2開始有校隊: 中國舞, 小蜜蜂, 交通安全隊, 小天使合唱團, 朗誦校隊等等
4. 每年一次PTA舉辦:小小大會堂, 比小朋友上台表演。
5. 每年年尾懇親會, 每個小朋友都有機會同班上同學一齊表演。

我覺得呢D機會非常難得, 亦唔係太多幼稚園可以提供呢。
作者: silvia_ng    時間: 10-7-1 02:36

原帖由 Pertra 於 10-6-30 21:42 發表
But, during the talk, the principal said there is only 2 international classes available. ????
That is why it is very competitive.

唔出奇....因為到你地小朋友讀K1時, 前一年就只得上午3班主流, 下午3班主流及2班國際小朋友畢業, 所以冇咁多課室開咁多班亦好正常。教師可以請, 但課室就只有咁多了...
作者: silvia_ng    時間: 10-7-1 02:37

原帖由 swis 於 10-7-1 00:11 發表
謝你的詳細回答呀 ~~~~
我第一時間話左比老公聽啦

唔好客氣, 有咩想問可以再POST出黎, 呢度都有好多崇真家長願意解答。我只係比較清楚主流, 國際我就唔係好知啦。
作者: Evan_mama    時間: 10-7-5 21:22

I've registered for this week's session, but didn't received any confirmation yet.  For those who have joined the talk before, could you pls share whether they will confirm or I can just go directly?  thx in advance
作者: beegoo    時間: 10-7-5 22:50

I found a name list for the briefing session posted on their website.
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//kg/briefing_session_8_7_parents_1278062307.pdf

原帖由 Evan_mama 於 10-7-5 21:22 發表
I've registered for this week's session, but didn't received any confirmation yet.  For those who have joined the talk before, could you pls share whether they will confirm or I can just go directly?  ...

作者: JodisMama    時間: 10-7-6 00:41

作者: potato081    時間: 10-7-6 09:59

請問幾時再有講座, 我都想聽及如何報名
作者: 9284    時間: 10-7-6 10:53

無啦, 佢淨係搞呢2場咋
作者: tiroro    時間: 10-7-6 13:11

HI silvia,
我聽完個TALK反而唔覺得悶(除左表演果PART)

我想問問你有無比小朋友再自己喺出面補習呀?
定係上學校果D呀?

我攞左佢地D課外活動唻睇, 睇到我眼花花~
作者: 靚太太    時間: 10-7-6 14:44

作者: sundae525    時間: 10-7-6 15:56

我重未去個talk(今個星期去).
見到你地話有好多課外活動, 甘請問午飯時間點呢?
如果活動後才吃, 小朋友未必頂得住.
要家人去送飯定係學校會安排?
thank you.
作者: 嘻嘻    時間: 10-7-6 23:44

作者: giant_japan    時間: 10-7-8 11:49

想問係咪真係要去聽先有分加?
作者: 軟弱    時間: 10-7-8 23:38

請問各位媽媽
崇真主流班同國際班有什麼分別.
我只知國際上課是2小時普通話1小時英語.
主流是怎樣? 兩者有什麼分別.

謝!
作者: QtieBB    時間: 10-7-8 23:49

原來聽talk既name list係網上自己睇架? C啦.....我報左25/06個場,見無REPLY,以為自己寄得太遲信件,去唔到添.....依家都唔知點添.
作者: silvia_ng    時間: 10-7-8 23:52

原帖由 tiroro 於 10-7-6 13:11 發表
HI silvia,
我聽完個TALK反而唔覺得悶(除左表演果PART)

我想問問你有無比小朋友再自己喺出面補習呀?
定係上學校果D呀?

我攞左佢地D課外活動唻睇, 睇到我眼花花~ ...

我小朋友冇係外面補習的, 又冇學其他課外活動, 只有填滿放學在校學的活動。
女女星期一體操, 二四中國舞校隊, 星期三操作式數學, 星期五跆拳。之後放學返屋企就係食飯, 訓覺同埋玩囉。
作者: silvia_ng    時間: 10-7-8 23:55

原帖由 sundae525 於 10-7-6 15:56 發表
我重未去個talk(今個星期去).
見到你地話有好多課外活動, 甘請問午飯時間點呢?
如果活動後才吃, 小朋友未必頂得住.
要家人去送飯定係學校會安排?
thank you. ...

如果半日班, 學校唔會安排食飯。所以報之前想清楚會唔會要太耐先可以返屋企食飯。再者, 每日可以比小朋友帶點小食, 上課外活動之前食。我亦見過有家長叫工人姐姐帶飯到學校接小朋友, 食完先返屋企。
作者: silvia_ng    時間: 10-7-8 23:57

原帖由 giant_japan 於 10-7-8 11:49 發表
想問係咪真係要去聽先有分加?

應該不會吧! 我想面試最主要係睇家長平時點教小朋友, 同埋小朋友既表現。禮貌同埋尊重老師都好緊要呀! 因為而家真係好多家長都唔會好尊重老師/校工/校車司機等等。
作者: silvia_ng    時間: 10-7-8 23:59

原帖由 軟弱 於 10-7-8 23:38 發表
請問各位媽媽
崇真主流班同國際班有什麼分別.
我只知國際上課是2小時普通話1小時英語.
主流是怎樣? 兩者有什麼分別.

謝!

主流每日15分鐘net教oral, 每星期兩堂普通話。主流有上午, 國際班只有下午(k1)。主流班學費扣學卷後學費520蚊一個月, 需交十期。國際班我就唔係好知幾多錢啦。
作者: 嘻嘻    時間: 10-7-9 00:55

作者: MusicTV    時間: 10-7-9 02:01

[interview要注意乜野?有冇讀面試班呢?quote]原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷,  ... [/quote]
作者: sundae525    時間: 10-7-9 09:49

原帖由 silvia_ng 於 10-7-8 23:52 發表

我小朋友冇係外面補習的, 又冇學其他課外活動, 只有填滿放學在校學的活動。
女女星期一體操, 二四中國舞校隊, 星期三操作式數學, 星期五跆拳。之後放學返屋企就係食飯, 訓覺同埋玩囉。 ...

Hi Silvia, thank you for your reply. 昨天老師都話最好比小朋友一d 小食, 等佢可以上放學後的活動之前食.
你囡囡上咁多活動, 又幾好喎.
其實d活動貴唔貴? 收費大約幾多呢?
thanks!
作者: sundae525    時間: 10-7-9 09:51

原帖由 嘻嘻 於 10-7-9 00:55 發表
入學申請程序話明先要上簡介會,咁咪即係無上就唔駛報名!!
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=4&refid=458&mode=published&nocache1278607951

不如打電話試下問下, 話宜家至知有簡介會, 問下可以點做?
電話: 2777 3679
作者: sundae525    時間: 10-7-9 09:59

有無媽咪仔女讀祟真國際班?
想知如果讀國際班, 之後如果轉讀主流小學有無問題? 小朋友會唔會好辛苦呢?
thanks!
作者: tsangws    時間: 10-7-9 10:56

我去咗上次果場簡介會, 當時既安排係有網上報名既家長, 係告示板有名的, 就到大禮堂聽同埋係入場前收到一份"家長問卷"; 無網上報名既家長, 就去一間課室睇轉播. 換言之, walk-in都可以去聽, 不過可能無得攞果份"家長問卷".

原帖由 sundae525 於 10-7-9 09:51 發表

不如打電話試下問下, 話宜家至知有簡介會, 問下可以點做?
電話: 2777 3679

作者: christy87750    時間: 10-7-9 14:40

想問吓 IN 國際班, 問家長問題係用廣東話定係英文?
作者: garykokk    時間: 10-7-9 16:01

我昨晚都去聽完... 其實佢地可以簡單D囉...講到9:00PM 先完..真係幾攞命 ! 昨晚係幼稚園部主任先介紹佢地幼稚園個 PART 都講左成 50分鐘, 跟住又到個 NET 講英文介紹國際班既都講左成25分鐘...跟住又再來個普通話既老師又講左25分鐘... 其實廣東話第一PART巳經介紹得好詳細啦...唔駛 REPEAT又 REPEAT 啦 ! 最後由校長講..但係佢唔係講小學喎..係講中學既比較多 ... 足足坐左2個半鐘 !不過都好既..起碼對呢間學校了解多左 , 呢間學校既配套同設施好好,但上到小學又真係貴左少少..P1-P2 要 $3600.- 上到 P3-P6 就平返D $2600.- , 上到中學 F1 都好像話要$2,XXX.-
作者: NICOLE123    時間: 10-7-9 16:12

原帖由 christy87750 於 10-7-9 14:40 發表
想問吓 IN 國際班, 問家長問題係用廣東話定係英文?

都有可能 , 國語都有可能
我上次好彩係廣東話
作者: christy87750    時間: 10-7-9 16:30

吓...咁死啦, 我英文又唔得, 普通話更加衰, 咁點算好
作者: mianyang_99    時間: 10-7-9 16:56

原帖由 NICOLE123 於 10-7-9 16:12 發表

都有可能 , 國語都有可能
我上次好彩係廣東話

請問係咪只可報either國際班or主流班, 唔可以報兩邊嫁?
作者: mianyang_99    時間: 10-7-9 16:57

有冇人知今年有幾多班國際班??thank you:loveliness:
作者: 心姐你好野    時間: 10-7-9 17:16

佢有講教學理念呀: 透過辦學來傳福音, focus 靈育 & 德育

原帖由 swis 於 10-6-26 11:00 發表

你地有冇呢種感覺 ?

作者: beegoo    時間: 10-7-9 17:39

我地上年係用廣東話問家長,我見我地interview間課室除咗講故事嘅外籍老師,其他都係本地老師。不過唔知其他課室係咪有外籍或普通話老師問問題。

原帖由 christy87750 於 10-7-9 16:30 發表
吓...咁死啦, 我英文又唔得, 普通話更加衰, 咁點算好

作者: beegoo    時間: 10-7-9 17:41

應該有3班

原帖由 mianyang_99 於 10-7-9 16:57 發表
有冇人知今年有幾多班國際班??thank you:loveliness:

作者: garykokk    時間: 10-7-10 11:56

原帖由 mianyang_99 於 10-7-9 16:56 發表

請問係咪只可報either國際班or主流班, 唔可以報兩邊嫁?

冇錯你只可以報一邊..唔可以兩邊都報 ! 個日聽完簡介會有家長都問左呢個問題..校長答左唔可以只可報一邊 !
作者: mianyang_99    時間: 10-7-10 15:08

原帖由 garykokk 於 10-7-10 11:56 發表

冇錯你只可以報一邊..唔可以兩邊都報 ! 個日聽完簡介會有家長都問左呢個問題..校長答左唔可以只可報一邊 !

唔該晒~~:loveliness:
作者: mianyang_99    時間: 10-7-10 15:09

原帖由 beegoo 於 10-7-9 17:41 發表
應該有3班

唔該晒~~:loveliness:
作者: ireneyklo    時間: 10-7-11 04:28

舊年in(國際班)的時候,老公話第一個老師問是普通話,然後第二個是廣東話的。
作者: pandabonita    時間: 10-7-11 16:03

我都覺得中英粵重復很多,同學校想show off d net. 老公直頭餓到肚痛,又問d老師有冇夾過個presentation.  

我覺得這學校很有心去辦學,亦有很多$,不過我估會幾谷,但如果同一些kln tong 名牌 kg比,我都會揀佢
作者: ikyau    時間: 10-7-12 10:31

我有以下問題想問讀緊TT的家長
1. 主流班的學生英普能力是否遜色於國際班?
2. 主流班+課後上英文堂可否與國際班看齊?
我心儀國際班, 但又希望小朋友返am

ps: 爸爸普通話好惦, 媽媽英文中上, 加上工人姐姐是讀elementary edu, 在這個背景下, 讀邊班會有利小朋友學習呢?
另外, 小學99%唔會讀TT

你們可否給些意見?
作者: spain    時間: 10-7-12 12:49

[quote]原帖由 ikyau 於 10-7-12 10:31 發表

If what you concern is good English+ AM class, there's lots of choice in other places la.
作者: silvia_ng    時間: 10-7-12 16:24

原帖由 ikyau 於 10-7-12 10:31 發表

ps: 爸爸普通話好惦, 媽媽英文中上, 加上工人姐姐是讀eleme ...

1. 我兩個子女英文能力好ok, 但無話刻意同其他小朋友比。兒子現於一間英文小學讀書, 老師都話佢英文好。
2. 我小朋友沒有上過課後樂園既英文班, 唔識答你。

經驗分享, 我小朋友在家跟菲律賓姐姐溝通, 必須用英文, 姐姐亦只可以回答英文。再加上屋企係無安裝任何免費電視台, 小朋友平日要看就只可以看now既442, 亦只可以選擇英文或普通話。唯一既中文電視, 就只有看新聞了。平時兩個都愛看英文書, 反而中文會差d。因此我兩個都係比佢讀主流班, 但中文程度仍需努力...
作者: silvia_ng    時間: 10-7-12 16:27

原帖由 spain 於 10-7-12 12:49 發表 If what you concern is good English+ AM class, there's lots of choice in other places la.

咁又係呀...不過崇真既賣點係net teacher + 地道普通話老師, 又唔係咁多學校有仲咁平既學費。

我又唔見有任何一間學校係咁平又有咁多呢類既師資, 你有冇好介紹?
作者: silvia_ng    時間: 10-7-12 16:32

原帖由 MusicTV 於 10-7-9 02:01 發表
原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif

不過我最後都比小朋友讀 ...

唔洗上面試班啦!!!!! 如果小朋友真係適合一間學校, 唔洗面試班都會收。學校不外乎考品格, 禮貌等等, 呢d係面試班幫唔到小朋友架!

我想崇真面試都會睇埋家長有冇心配合學校既教學囉, 唔知有一張約章大家有冇留意? 如果自問做得到的話先好報, 而學校亦會優先考慮呢d家長既小朋友。
作者: silvia_ng    時間: 10-7-12 16:34

原帖由 sundae525 於 10-7-9 09:49 發表

Hi Silvia, thank you for your reply. 昨天老師都話最好比小朋友一d 小食, 等佢可以上放學後的活動之前食.
你囡囡上咁多活動, 又幾好喎.
其實d活動貴唔貴? 收費大約幾多呢?
thanks! ...

一堂大約60蚊, 而入左中國舞校隊, 學校支助半費, 35蚊一堂。其他有d校隊未必要比錢上。但校隊既制服或舞衣,. 要家長自己比錢買。我地中國舞400蚊, 成年都係果件。
作者: 嘻嘻    時間: 10-7-13 01:46

作者: silvia_ng    時間: 10-7-13 13:38

原帖由 嘻嘻 於 10-7-13 01:46 發表
請問知唔知主流班學費大概會係幾多?

我9月份比520蚊一個月, 要比10期。好似之後既學卷會扣得仲多錢, 反正你計1920一個月, 再減學卷既錢啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5