教育王國

標題: 2010/11 聖保祿天主教小學小四 [打印本頁]

作者: YongXin    時間: 10-7-7 15:00     標題: 2010/11 聖保祿天主教小學小四

又過骨!P.4喇!
作者: candy_kent    時間: 10-7-7 16:29

作者: YongXin    時間: 10-7-7 16:33

OK啦,總平均B。不過大小姐年年都呃到個品行獎返來

4A。係呀,撈到亂0西來編班架。

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 16:29 發表

YONGXIN,

咁快就過來開新檔啦 !!  

囡囡表現滿意嗎 ?

作者: Rattie    時間: 10-7-7 16:45

嘻嘻,等我嚟十卜先。

品行獎,好嘢嚟架,即係話老師likee你囡囡,le d 係風紀、班長人選。

原帖由 YongXin 於 10-7-7 16:33 發表
OK啦,總平均B。不過大小姐年年都呃到個品行獎返來

4A。係呀,撈到亂0西來編班架。

作者: candy_kent    時間: 10-7-7 17:17

作者: candy_kent    時間: 10-7-7 17:19

作者: Rattie    時間: 10-7-7 17:38

(每班計) 十個學業成績優良獎、三個品行獎、三個服務獎、三個禮貌獎。

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 17:19 發表

rattie,
其實品行獎一班有幾多個 ?

即係yongxin個大小姐夠乖, 又得人錫lor.....呵呵 !!

作者: candy_kent    時間: 10-7-7 17:43

作者: Rattie    時間: 10-7-7 18:09

服務獎係俾d班長、風紀攞嘅。

仲有每班三個進步獎。

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 17:43 發表

服務獎是否比班長架 ??

作者: YongXin    時間: 10-7-7 18:35

獎呢0的呢,的確係一種鼓勵/認同,現實0的講,會寫响成績表上面,多幾樣0野責袋。

但係我又覺得,就算0羊獎都攞唔到,又唔代表0的0羊。老老實實我地0的小朋友成年咁辛苦,默測考密密0黎,認真應付到,又學到0野,每一個其實都好力力架喇,就算攞唔到學校0的獎,都要讚。
作者: YongXin    時間: 10-7-7 23:37

今年又茅得响學校買C,又要出去C局同人迫!
作者: irenec    時間: 10-7-8 09:13

Hello, 我囡個班今年有4個進步獎?! 小女有幸分到一杯羹

原帖由 Rattie 於 10-7-7 22:09 發表
服務獎係俾d班長、風紀攞嘅。仲有每班三個進步獎。

作者: YongXin    時間: 10-7-8 09:31

恭喜恭喜!

原帖由 irenec 於 10-7-8 09:13 發表
Hello, 我囡個班今年有4個進步獎?! 小女有幸分到一杯羹

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-8 09:40

yongxin,

冇書咩? 咁小一呢?咁明天即係唔洗交通$2xxx書費? 只給書單出面買?
個鐵校徽在那裡買?

原帖由 YongXin 於 10-7-7 23:37 發表
今年又茅得响學校買C,又要出去C局同人迫!

作者: YongXin    時間: 10-7-8 10:09

剩係P.1新生先至响學校有C買,我地舊生剩係派0左張C單咋
校徽之前出通告定0左,琴日派0左,巧靚。你聽日返學問吓丫。  

原帖由 愛愛地球 於 10-7-8 09:40 發表
yongxin,

冇書咩? 咁小一呢?咁明天即係唔洗交通$2xxx書費? 只給書單出面買?
個鐵校徽在那裡買?

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-8 11:11

哦,咁都好d, 起步都照顧下p.1.
不過之前你比過中英數出版社個名我,我私下買了中英數3本, 唔知可否不買這3本? (中文是"普通話"版,咁可能又唔啱,即係買少2本?!)

校徽大少是同中學部一樣? 唔知可否買兩個呢,因為d野成日出門口時硬係搵唔倒, 放定spare一個穩陣d.

原帖由 YongXin 於 10-7-8 10:09 發表

作者: Rattie    時間: 10-7-8 12:38

恭喜恭喜,叻叻。

作者: Rattie    時間: 10-7-8 12:50

我今日喺Convent註冊都派咗個校徽,藍色,巧靚呀,你哋嗰個係咪一樣架?

書喺天后精工買,唔洗咁早去,可以打電話訂咗先2571-1770,遲d等d書齊d先去買(大概八月中),未到嘅書可以訂,俾埋錢開學後會派俾囡囡。預訂條龍喺短好多。

原帖由 YongXin 於 10-7-8 10:09 發表

作者: YongXin    時間: 10-7-8 13:05

我地綠邊黄字,你地藍邊紅字;我依家两款都有喇,我0個0的古董仲响度。

係播,可以打去精工預定,多謝提點!

原帖由 Rattie 於 10-7-8 12:50 發表
我今日喺Convent註冊都派咗個校徽,藍色,巧靚呀,你哋嗰個係咪一樣架?
書喺天后精工買,唔洗咁早去,可以打電話訂咗先2571-1770,遲d等d書齊d先去買(大概八月中),未到嘅書可以訂,俾埋錢開學後會派俾囡囡。預訂條龍喺短好多。
...

作者: candy_kent    時間: 10-7-8 13:26

作者: Rattie    時間: 10-7-8 14:59

服咗你喇亞聖保祿代表,咁又俾你儲齊兩款。

原帖由 YongXin 於 10-7-8 13:05 發表
我地綠邊黄字,你地藍邊紅字;我依家两款都有喇,我0個0的古董仲响度。

係播,可以打去精工預定,多謝提點!

作者: YongXin    時間: 10-7-8 15:50

嘻嘻!得閒記得多0的0黎呢度八0的SPCS既0野過我地聽呀,世外高人,唔好忘記我地。

原帖由 Rattie 於 10-7-8 14:59 發表
服咗你喇亞聖保祿代表,咁又俾你儲齊兩款。

作者: Rattie    時間: 10-7-8 16:16

唉,我驚到時係我自己寂寞難耐,唔該你哋唔好嫌我煩,得閒招呼吓我喇,好心。

原帖由 YongXin 於 10-7-8 15:50 發表
嘻嘻!得閒記得多0的0黎呢度八0的SPCS既0野過我地聽呀,世外高人,唔好忘記我地。

作者: candy_kent    時間: 10-7-8 17:45

作者: 愛愛地球    時間: 10-7-8 22:55

好似對面藍田仲有一款黃色邊喎, 不過可能不是你杯茶. 哈.

原帖由 candy_kent 於 10-7-8 17:45 發表

rattie, yongxin
恭喜你, 中左獎啦, 集齊兩款, 可以換到xxx大獎 !!

作者: GiCa    時間: 10-7-9 00:47

係 ar, 小女今年有幸得到左一個.

原帖由 candy_kent 於 10-7-7 17:43 發表

服務獎是否比班長架 ??

作者: candy_kent    時間: 10-7-9 10:04

作者: 媽媽儀    時間: 10-7-9 11:25

各位好,轉轉眼女兒要踏入P4了,真的光陰似箭.  近排較少上來,但昨晚上來爬文,找到了一個網站, 原來我o地隔離排名都幾高下,呵呵.. 大家看下無防.
http://maths1000.com/index.php?action=schoolranksdetail&id=6

大家繼續努力,我們是兒女的領航員..
作者: 愛愛地球    時間: 10-7-9 11:54

ranked #37, right?

原帖由 媽媽儀 於 10-7-9 11:25 發表
各位好,轉轉眼女兒要踏入P4了,真的光陰似箭.  近排較少上來,但昨晚上來爬文,找到了一個網站, 原來我o地隔離排名都幾高下,呵呵.. 大家看下無防.
http://maths1000.com/index.php?action=schoolranksdetail&id=6

大家繼續 ...

作者: 媽媽儀    時間: 10-7-9 12:06

只是參考下無妨,不要盡信,有幾準確就真係答妳唔到..
作者: 愛愛地球    時間: 10-7-9 12:52

明白嘅. 不過照呢個site的資料, rattie跳升了30級, 恭喜恭喜.

原帖由 媽媽儀 於 10-7-9 12:06 發表
只是參考下無妨,不要盡信,有幾準確就真係答妳唔到..

作者: YongXin    時間: 10-7-9 14:59

從來都唔睇呢0的學校排名,唔只得啖笑,茅跟據,仲係錯漏百出既。
作者: Rattie    時間: 10-7-9 16:07

哈哈! 我即刻覺得自己高高在上,好 high 呀!

同意,基本上幾高排名嘅學校都會有人讀得差,其實邊一間英中都冇所謂,最緊要係遠離d品行兼成績嘛嘛嘅學生。

作者: 媽媽儀    時間: 10-7-9 17:36

試問那個父母希望自己兒女品行差成績嘛嘛..老師也希望成績好的學生幫忙成績不太好的同學, 為人父母的我也不會灌輸這樣意識給兒女,P4了,她們應該有判斷能力了.....
這些只是我的個人感受。

原帖由 Rattie 於 10-7-9 16:07 發表
哈哈! 我即刻覺得自己高高在上,好 high 呀!
同意,基本上幾高排名嘅學校都會有人讀得差,其實邊一間英中都冇所謂,最緊要係遠離d品行兼成績嘛嘛嘅學生。 ...

作者: Rattie    時間: 10-7-9 19:37

同意,我哋間學校嘅小學生,品行差極有限,亞囡一路有幫忙成績不太好的同學,佢亦唔會睇成績去交朋友。

學壞容易學好難,去到中學,同輩嘅力量非同小可,特別係喺青春期。品行好,成績差,起碼唔會學壞。品行差,成績好,起碼佢肯讀書。品行兼成績嘛嘛,sorry,咁我唔知佢平時會做d乜囉。

原帖由 媽媽儀 於 10-7-9 17:36 發表
試問那個父母希望自己兒女品行差成績嘛嘛..老師也希望成績好的學生幫忙成績不太好的同學, 為人父母的我也不會灌輸這樣意識給兒女,P4了,她們應該有判斷能力了.....
這些只是我的個人感受。

...

作者: YongXin    時間: 10-7-10 00:16

絕對同意。

我地學校既出品,學術同品行都真係唔差得去邊;唔達標既早就被out0左喇,又或者跟本唔會0黎讀。

原帖由 Rattie 於 10-7-9 19:37 發表
同意,我哋間學校嘅小學生,品行差極有限,亞囡一路有幫忙成績不太好的同學,佢亦唔會睇成績去交朋友。

學壞容易學好難,去到中學,同輩嘅力量非同小可,特別係喺青春期。品行好,成績差,起碼唔會學壞。品行差,成績好,起碼佢肯讀書。品 ...

作者: snkwok    時間: 10-7-10 01:14

好有同感!

另外想問吓,成績表上話整個小學階段只可留班一次,但两年都聽到小女話有同學要留班,一二年級已要留班,咁萬一去到三四五年級跟唔上,點算?難道照升班??
原帖由 Rattie 於 10-7-9 19:37 發表

學壞容易學好難,去到中學,同輩嘅力量非同小可,特別係喺青春期。品行好,成績差,起碼唔會學壞。品行差,成績好,起碼佢肯讀書。品 ...

作者: snkwok    時間: 10-7-10 01:29

irence:
恭喜恭喜
你女女升哪一班?

作者: Rattie    時間: 10-7-10 14:31

所以間學校位置方便介意.

只可留班一次, 唔掂就要被勸離場.
聽聞有人過兩次班, 係用家姐個quota,
?
家姐+細妹之後都可以留班.

原帖由 snkwok 於 10-7-10 01:14 發表
好有同感!

另外想問吓,成績表上話整個小學階段只可留班一次,但两年都聽到小女話有同學要留班,一二年級已要留班,咁萬一去到三四五年級跟唔上,點算?難道照升班?? ...

作者: snkwok    時間: 10-7-11 14:53

咁都得
原帖由 Rattie 於 10-7-10 14:31 發表
之所以間學校位置咁唔方便我都唔介意.

只可留班一次, 再唔掂就要被勸離場.
我聽聞有人留過兩次班, 係用埋佢家姐個quota,
咁即係點?
即係家姐+細妹之後都唔可以留班囉.

...

作者: YongXin    時間: 10-7-12 10:10

位置都好方便。。。我0者
咁都得?留班都有quota!两姐妹一齊用!絕橋!  

原帖由 Rattie 於 10-7-10 14:31 發表
之所以間學校位置咁唔方便我都唔介意.

只可留班一次, 再唔掂就要被勸離場.
我聽聞有人留過兩次班, 係用埋佢家姐個quota,
咁即係點?
即係家姐+細妹之後都唔可以留班囉.

...

作者: Rattie    時間: 10-7-12 15:48

唉,家長嘅苦心,為咗個囡出盡八寶,學嘢喇。

學校咁都ok,算係咁啦。

聽聞註冊隔離中學時,老師會見小朋友,有個小小嘅interview。

分班試出咗 results後,邊科成績唔理想邊科就要返學校"輔導"。

原帖由 YongXin 於 10-7-12 10:10 發表
位置都好方便。。。我0者
咁都得?留班都有quota!两姐妹一齊用!絕橋!  

作者: GiCa    時間: 10-7-12 18:24

都係多得老帥選她做班長傘!
話時話, 我大女做左班長後自信心真係增加左好多, 以前同人地講野得陣風甘,細聲 依家雖然都仲係好怕羞, 但起碼人地都聽到她講既野

原帖由 candy_kent 於 10-7-9 10:04 發表

GiCa,
叻女 !!

作者: candy_kent    時間: 10-7-13 09:46

作者: Rattie    時間: 10-7-13 10:03

所以d家長 (包括我) 恨囡囡做班長、風紀係有實際原因,唔係淨係想成績表上多個銜頭。

啱啱放低亞囡考分班試,見到有十零人嚟考 F2。

原帖由 GiCa 於 10-7-12 18:24 發表
都係多得老帥選她做班長傘!
話時話, 我大女做左班長後自信心真係增加左好多, 以前同人地講野得陣風甘,細聲 依家雖然都仲係好怕羞, 但起碼人地都聽到她講既野

...

作者: snkwok    時間: 10-7-15 21:51

講開做班長、風紀,我想問吓:到底老師有什麼準則去選?
猶其小一生,老師對她們可以說是亳無認識,點選?
原帖由 Rattie 於 10-7-13 10:03 發表
所以d家長 (包括我) 恨囡囡做班長、風紀係有實際原因,唔係淨係想成績表上多個銜頭。

作者: chatroom台長    時間: 10-7-16 11:45

Hi Rattie,

你囡唔係讀 St. Paul's Convent 咩 ? 點解會去 SPSS 考分班試, 唔係你女又番去 SPSS

原帖由 Rattie 於 10-7-13 10:03 發表

作者: YongXin    時間: 10-7-16 12:23

SPCS都有分班試考。我當年都要考。

原帖由 chatroom台長 於 10-7-16 11:45 發表
Hi Rattie,

你囡唔係讀 St. Paul's Convent 咩 ? 點解會去 SPSS 考分班試, 唔係你女又番去 SPSS

作者: Rattie    時間: 10-7-16 13:56

Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。

XongYin, 記得當年去咗邊班冇?

小一點揀班長? 多數揀d生得高d、大隻d,唔係點幫老師攞嘢。

原帖由 YongXin 於 10-7-16 12:23 發表
SPCS都有分班試考。我當年都要考。

作者: YongXin    時間: 10-7-16 14:07

SPCS係S,T,P,A,U,L咁分6班。民婦我當年分0左去A班,班中有外籍人仕。

傳統上非官方未經証實路邊社消息一向都係S,A係精零班。

原帖由 Rattie 於 10-7-16 13:56 發表
Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。XongYin, 記得當年去咗邊班冇?
小一點揀班長? 多數揀d生得高d、大隻d,唔係點幫老師攞嘢。

作者: chatroom台長    時間: 10-7-16 14:38

哦...明白哂 !

原帖由 Rattie 於 10-7-16 13:56 發表
Sorry 呀,我係講緊 SPCS。嚟考F2嘅都係。XongYin, 記得當年去咗邊班冇?

作者: Rattie    時間: 10-7-16 16:19

嘻嘻,原來應該尊稱亞聖保祿精零代表,失覺失覺,嘻嘻。

原帖由 YongXin 於 10-7-16 14:07 發表
SPCS係S,T,P,A,U,L咁分6班。民婦我當年分0左去A班,班中有外籍人仕。

傳統上非官方未經証實路邊社消息一向都係S,A係精零班。

作者: YongXin    時間: 10-7-16 16:40

陳年舊樹喇;今日,我只不過係一個返工棄G lar,放工去格價既民婦。

原帖由 Rattie 於 10-7-16 16:19 發表
嘻嘻,原來應該尊稱亞聖保祿精零代表,失覺失覺,嘻嘻。

作者: GiCa    時間: 10-7-17 19:29

Thanks

原帖由 candy_kent 於 10-7-13 09:46 發表

GiCa,
咁又真係幾好, 提昇了自信心呢家野係好事來,  叫佢keep住啦 !!

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-3 16:11

請問師姐們是要自備小食袋嗎. 還是放餐盒在書包? 是可以周圍走, 如出操場...,所以用一個袋仔會方便d咁解?
作者: YongXin    時間: 10-8-4 12:03

比個細細地既袋佢裝住個食物盒同水壺,咁小息就咁力個袋仔出操場就得。

C包剩係擺C都差唔多架喇,食物袋/視藝袋分開力茅咁重。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-3 16:11 發表
請問師姐們是要自備小食袋嗎. 還是放餐盒在書包? 是可以周圍走, 如出操場...,所以用一個袋仔會方便d咁解?

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-5 15:40

YONGXIN,
THANKS.

視藝袋是學校的嗎? 定第時都要自己買?

原帖由 YongXin 於 10-8-4 12:03 發表
比個細細地既袋佢裝住個食物盒同水壺,咁小息就咁力個袋仔出操場就得。

C包剩係擺C都差唔多架喇,食物袋/視藝袋分開力茅咁重。

作者: YongXin    時間: 10-8-6 11:19

又係自己買0個0的公仔袋,一袋裝0西所有視藝用品。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-5 15:40 發表
YONGXIN,
THANKS.

視藝袋是學校的嗎? 定第時都要自己買?

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-7 09:03

咁係唔係個食物袋要放得入大袋視藝袋?否則要拎三個袋(計埋書包)? 有D食物袋三尖八角,或個底可能好闊...闊過一般F4長型手抽袋...

原帖由 YongXin 於 10-8-6 11:19 發表
又係自己買0個0的公仔袋,一袋裝0西所有視藝用品。

作者: YongXin    時間: 10-8-7 09:31

最好啦。通常視藝0個日阿女都要令C包+2個袋。

有0的老師可以比同學長期放個視藝袋响學校,課室外面有條走廊仔叫做有個locker,幾個小朋友share一格;學校地方真係唔大,所以只可以放視藝袋。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-7 09:03 發表
咁係唔係個食物袋要放得入大袋視藝袋?否則要拎三個袋(計埋書包)? 有D食物袋三尖八角,或個底可能好闊...闊過一般F4長型手抽袋...

作者: GiCa    時間: 10-8-7 16:07

仲有想提下, 有d老師會比小朋友放一件雨衣或傘响locker, 但亦試過有d老師連視藝袋都唔比放.

原帖由 YongXin 於 10-8-7 09:31 發表
最好啦。通常視藝0個日阿女都要令C包+2個袋。
有0的老師可以比同學長期放個視藝袋响學校,課室外面有條走廊仔叫做有個locker,幾個小朋友share一格;學校地方真係唔大,所以只可以放視藝袋。

...

作者: hellobaby888    時間: 10-8-10 14:09

請問要視藝袋個size要幾大?要準備咩?木顏色筆, 膠水, 剪刀?

thx
作者: YongXin    時間: 10-8-11 11:17

視藝通常只需A4既畫簿就OK,所以個視藝袋放得落A4簿就得。其他要既視藝用品,响開學後0個次家長日就會詳細講,其他科目既事項都會講。

原帖由 hellobaby888 於 10-8-10 14:09 發表
請問要視藝袋個size要幾大?要準備咩?木顏色筆, 膠水, 剪刀?

thx

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-11 13:49

師姐,我想問放學安排.  之前路過, 見學生只自己落樓梯, 不用出示接送卡? 小一是自行接送的話, 都係在樓梯下面等?咁阿女點知我幾時到?萬一我都可能遲下到.  家長不可上去吧?!

原帖由 YongXin 於 10-8-11 11:17 發表
視藝通常只需A4既畫簿就OK,所以個視藝袋放得落A4簿就得。其他要既視藝用品,响開學後0個次家長日就會詳細講,其他科目既事項都會講。

作者: YongXin    時間: 10-8-11 14:12

家長,nannybus姨姨,賓姨,印姨,全部唔准上樓梯上面,要响梯底玩尋人,所以接送時間梯底行人路會有一大班人响度頭顎顎等女。

樓梯會有一位當值老師,如果仲未尋到親,老師會叫小朋友企埋一邊,等到家長來先准出校門。

唔係幼稚園囉,唔水接送卡;放學會有好多小朋友落來,個個都識自己搵人/搵車架喇。我家大小姐小一放學係搭nannybus,咁跟車姨姨好鬼眼利快手就執齊人出車。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-11 13:49 發表
師姐,我想問放學安排.  之前路過, 見學生只自己落樓梯, 不用出示接送卡? 小一是自行接送的話, 都係在樓梯下面等?咁阿女點知我幾時到?萬一我都可能遲下到.  家長不可上去吧?!

...

作者: hellobaby888    時間: 10-8-12 11:15

唔該晒

原帖由 YongXin 於 10-8-11 11:17 發表

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-12 16:16

thx. 但好難想像...咁多班, 咁多學生, 唔係個個都可以攞倒個好位, 望正鐵閘口阿媽吧?! 要大叫阿女個名比樓梯上的當值老師?  咁下雨天, 一定不是企在樓梯頂吧?!  只感到會很混亂添.....

今天到北角華生取了夏季運動服(一早請求的,因28日先攞,萬一要換就煩,佢話定送去分店都可能只快一兩日,好在快咁多日.) . 28碼我真係怕阿女賴褲, 校裙都只是26碼,睇怕今晚試完, 結果都係要換. 裙腰圍23, 哎,都唔知點解是當日度身, 都預咁鬆. 22腰沒有現貨, 21好似有, 都係自己度好d, 仲有時間再訂造.

原帖由 YongXin 於 10-8-11 14:12 發表
家長,nannybus姨姨,賓姨,印姨,全部唔准上樓梯上面,要响梯底玩尋人,所以接送時間梯底行人路會有一大班人响度頭顎顎等女。

樓梯會有一位當值老師,如果仲未尋到親,老師會叫小朋友企埋一邊,等到家長來先准出校門。

唔係幼稚園囉 ...

作者: YongXin    時間: 10-8-12 16:29

又唔覺好亂播,亂中有序。唔會12班一齊衝出0黎既,係一群群咁,有先有後一條條隊咁行落0黎,然後响梯底執人,阿媽未0黎就企返响門邊咁囉。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:16 發表
thx. 但好難想像...咁多班, 咁多學生, 唔係個個都可以攞倒個好位, 望正鐵閘口阿媽吧?! 要大叫阿女個名比樓梯上的當值老師?  咁下雨天, 一定不是企在樓梯頂吧?!  只感到會很混亂添.....

今天到北角華生取了夏季運動 ...

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-12 16:39

yongxin,

另外請問影學生相,長髮的話,也要紮頭髮?可以放直,不帶夾,不紮辮嗎.

原帖由 YongXin 於 10-8-12 16:29 發表
又唔覺好亂播,亂中有序。唔會12班一齊衝出0黎既,係一群群咁,有先有後一條條隊咁行落0黎,然後响梯底執人,阿媽未0黎就企返响門邊咁囉。

...

作者: GiCa    時間: 10-8-12 16:52

Cannot.
私人建議紮2條辮, 好看d.

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:39 發表
yongxin,

另外請問影學生相,長髮的話,也要紮頭髮?可以放直,不帶夾,不紮辮嗎.

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-12 16:55

影左一次, 辮子影了出來不太對稱 :( 怕又入手.

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-12 16:55

==> 怕又失手. :p

原帖由 GiCa 於 10-8-12 16:52 發表
Cannot.

作者: GiCa    時間: 10-8-12 17:04

如果一條辮就會好似無hair 甘

原帖由 愛愛地球 於 10-8-12 16:55 發表
影左一次, 辮子影了出來不太對稱 :( 怕又入手.

作者: YongXin    時間: 10-8-12 17:28

!

係呀,頭髮撒開後面學校唔會收貨架喇,前面留海都唔好長,總之要扎得整齊乾净。两條啦,鬢2條辮咪靚囉。

原帖由 GiCa 於 10-8-12 17:04 發表
如果一條辮就會好似無hair 甘

作者: GiCa    時間: 10-8-12 18:20

所以要紮2條辮, 好看d.
原帖由 YongXin 於 10-8-12 17:28 發表
!

係呀,頭髮撒開後面學校唔會收貨架喇,前面留海都唔好長,總之要扎得整齊乾净。两條啦,鬢2條辮咪靚囉。

作者: @MAAK@    時間: 10-8-13 12:56

我想問吓9月1日開學.係唔係照平時咁吖,有乜要帶,返放幾點吖???
阿大小姐乜都話唔知,都3年班架啦,都唔知佢點算!!!
作者: chingching8888    時間: 10-8-14 01:50

我都想知, 亞女升二年級, 想問9月1日開學那天, 家長可以入學校嗎? 家長需要回校嗎?

:loveliness:

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-13 12:56 發表
我想問吓9月1日開學.係唔係照平時咁吖,有乜要帶,返放幾點吖???
阿大小姐乜都話唔知,都3年班架啦,都唔知佢點算!!!

作者: YongXin    時間: 10-8-16 17:56

Sep 1 (Wed)
P.1/3/5: 1300-1500
P.2/4/6: 0800-1000

開學日只需帶簡單文具用品(同埋要搵返個腦同個魂魄出0黎帶返學。。。)

Sep 2 (Thu) 正常時間:
P.1/3/5: 1300-1750
P.2/4/6: 0755-1245

開學日家長基本上唔水返學;如果送返學,最可能都只可响梯底/梯頂遠觀。

作者: @MAAK@    時間: 10-8-16 21:29     標題: 回覆 78# YongXin 的文章

我想問吓係唔係有出通告o架?因為阿女好似乜都唔知咁!!!
另外唔知你清唔清楚田徑隊D嘢呢?
thx
作者: YongXin    時間: 10-8-16 23:07

上學年年尾有出過關於新學年既通告。同埋要帶C期作業返去交呀。
你問着個運動白痴 ,啊女盡得我真傳,所以田徑隊既0野我唔豬呀。

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-16 21:29 發表
thx

作者: Rattie    時間: 10-8-17 13:40

田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。

學校會請教練 (溫健儀) 教。

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-16 21:29 發表
thx

作者: @MAAK@    時間: 10-8-17 15:12     標題: 回覆 81# Rattie 的文章

thx Rattie ,我想再問多少少,通告話8月下旬開始,但又冇再通知實際日期......
作者: Rattie    時間: 10-8-17 16:28

sorry呀,囡囡小四操咗一年就唔再繼續,佢樣樣嘢都係扮吓代表就算,我冇乜印象會喺暑假開始 bor。

點解唔打電話問學校 / 同學呢?

原帖由 @MAAK@ 於 10-8-17 15:12 發表
thx Rattie ,我想再問多少少,通告話8月下旬開始,但又冇再通知實際日期......

作者: @MAAK@    時間: 10-8-17 18:22     標題: 回覆 83# Rattie 的文章

負責嘅羅老師未返學,阿女又冇其他同學有參加,不過都唔該哂你 我會再打返學校問吓,thx
作者: YongXin    時間: 10-8-27 10:47

昨日行過學校大門口,鐡閘上面掛0左個綠色邊新校徽喇
作者: Rattie    時間: 10-8-27 11:30

又開波喇,同各位靚太囡囡打吓氣先。

作者: 愛愛地球    時間: 10-8-27 11:34

唔知幾年班開始? 小一有冇份?

原帖由 Rattie 於 10-8-17 13:40 發表
田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。學校會請教練 (溫健儀) 教。

作者: Rattie    時間: 10-8-27 15:36

冇記錯應該小三學期尾選拔,小四開始操,其實年年都有運動會,跑步、接力、跳遠、擲豆袋等,努力d小一開始做定小運動員喇。

原帖由 愛愛地球 於 10-8-27 11:34 發表
唔知幾年班開始? 小一有冇份?

作者: cmchang0927    時間: 10-8-30 01:00

Haha, she is my 師姐.  When she was in secondary school (St Stephen's College, Stanley), she always represented our school to enrol for the 校際比賽and always won.  
原帖由 Rattie 於 10-8-17 13:40 發表
田徑隊係老師選拔,逄星期六1.30 - 3pm,小朋友要帶飯,家長要安排接送,要買釘鞋。學校會請教練 (溫健儀) 教。

作者: YongXin    時間: 10-8-30 16:05

高人,啊女準備成點?中學生喇,唔水再好似小學咁跟到貼凑bb咁。。。有茅少少失落呢?

原帖由 Rattie 於 10-8-27 11:30 發表
又開波喇,同各位靚太囡囡打吓氣先。

作者: Rattie    時間: 10-8-30 18:07

亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!

講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星星河一等獎同一張華廈奧數一等獎,雖然係遲咗d --- 考完學校至收到,算係給小學生涯一個美好句號。

星期六 SPCS S1 orientation,感覺 Sister Wong 好有 heart為學生。Sister 話今年有54個拔尖 ----- 好 encouraging : 9A 10A對我嚟講太遙遠,整體成績好反而令我有少少憧憬,希望他朝有日我囡掹車邊有佢份。

囡囡話 "第九堂" 多數有佢份喎,我同佢講佢唔洗留班就係幫我慳咗 $$。。。

Q&A好攪笑,d家長仲問緊小一開學問題,如 1/9 要帶d乜嘢。Sister話要帶。。。個心返來。。。

Sister同家長講係時候放手喇。

中學生喇。

原帖由 YongXin 於 10-8-30 16:05 發表
高人,啊女準備成點?中學生喇,唔水再好似小學咁跟到貼凑bb咁。。。有茅少少失落呢?

作者: GiCa    時間: 10-8-30 19:29

Wa..... 今年有54個拔尖? 真係唔係野少, 好勁啊!

原帖由 Rattie 於 10-8-30 18:07 發表
亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星 ...

作者: YongXin    時間: 10-8-31 00:06

都話高人出品係有返咁上吓,叻叻!

拔尖就要會考叻,JUPAS就要AL叻;你問我,Cert同AL簡直係两個世界,Cert真係易到,肯背吓C就得。。。考過AL先知0羊係思考力/分析力/表達力;我地當年讀AL就等同人地U讀既0野。

我地當年都有0的人S6後就比CU暫取0左,但係有更多人S7考AL,結果大半班人入到HKU。

原帖由 Rattie 於 10-8-30 18:07 發表
亞代表,見到 d P1 mami 咁緊張幫囡囡問咁多嘢,我真係滴汗,之前我烏吓烏吓,見步行步,冇同我囡準備得咁足。就算我囡小四攞咗張星星河三等獎,我都唔知可以報俾學校放落成績表度,俾囡囡話我!!講開獎狀,囡囡今年大豐收,攞到兩張星 ...

作者: Rattie    時間: 10-8-31 10:12

講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。

家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。

有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。

我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅好處就係都叫做入到間唔錯嘅英中,可以(希望)喺中學再嚟過。

作者: YongXin    時間: 10-8-31 11:16

我0個件,讀C前後左右上下勁一向都茅物,玩勁就過多

原帖由 Rattie 於 10-8-31 10:12 發表
講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。
我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅 ...

作者: Rattie    時間: 10-8-31 11:52

呵呵呵,我囡都係,玩勁多多貨都有,讀C就算住算住,荒C讀多咗會蝕水!!!

原帖由 YongXin 於 10-8-31 11:16 發表
我0個件,讀C前後左右上下勁一向都茅物,玩勁就過多

作者: chatroom台長    時間: 10-8-31 15:46

Hi Rattie,

我想問下SPSS中一編班試係咪暑假7月1X號去SPSS考中, 英, 數(英maths)3科, 一舖過唔計你小五, 六成績 ? 其實係咪A班係我地小學精英班, B班就係過江龍既精英班, 其他C,D,E 多數係收番我地小六學生 ? 聽D媽咪講如果讀D,E班d老師唔多理佢地半放棄態度, 不過如果我女考到E班我都會叫佢比心機讀 :D

原帖由 Rattie 於 10-8-31 10:12 發表
講返 SPSS,有d平時成績唔錯嘅同學被編入D班,好唔開心。家長會有叫入咗 D、E 班嘅家長唔好責罵佢哋嘅囡囡。。。有入咗A班嘅同佢亞媽講定出年多數會燉去B班。。。
我見到唔少同學低小時成績好好,但後勁不繼,有直屬中學嘅 ...

作者: Rattie    時間: 10-8-31 16:42

SPSS中一編班試嘛,緊係用嚟編班喇,計中英數,計唔計平時成績?? errrrrr,CDE班都有SPPCS嘅學生。我知有個平時成績中等嘅同學 miss 咗個編班試,佢被編入D班,e個 case 我覺得有 reference 到佢嘅平時成績囉,否則都應該E硬喇係咪?

A精靈班係全SPPCS ----- 我覺得係淨計編班試嘅成績,因為有d估唔到嘅人入咗。又有d平時成績幾好嘅卻被編入D班。

B精靈班係過江龍。

外來生人數其實佔咗兩班,都會按照編班試成績分散喺CDE班。

S2 就見真章。

不過我都識個 friend 個囡S3至發力,我覺得讀C主要靠自己,le 間學校嘅老師都希望教好學生嘅,半放棄態度 ------ 我諗係學生多d。家長要多多鼓勵才是。

原帖由 chatroom台長 於 10-8-31 15:46 發表
Hi Rattie,

我想問下SPSS中一編班試係咪暑假7月1X號去SPSS考中, 英, 數(英maths)3科, 一舖過唔計你小五, 六成績 ? 其實係咪A班係我地小學精英班, B班就係過江龍既精英班, 其他C,D,E 多數係收番我地小六學生 ? 聽D媽 ...

作者: chatroom台長    時間: 10-8-31 17:21

Hi Rattie,

而家清楚哂喇, thanks a lot ! 唔好意思我唔記得左約你食 lunch tim, 開左學搵日出黎傾傾升中大計 :)

原帖由 Rattie 於 10-8-31 16:42 發表
SPSS中一編班試嘛,緊係用嚟編班喇,計中英數,計唔計平時成績?? errrrrr,CDE班都有SPPCS嘅學生。我知有個平時成績中等嘅同學 miss 咗個編班試,佢被編入D班,e個 case 我覺得有 reference 到佢嘅平時成績囉,否則都應該E硬喇係咪 ...

作者: Rattie    時間: 10-8-31 17:56

客氣客氣,亞囡學業緊要d,吃飯係閒事啫。

編班試考嘅數係中英對照。

原帖由 chatroom台長 於 10-8-31 17:21 發表
Hi Rattie,

而家清楚哂喇, thanks a lot ! 唔好意思我唔記得左約你食 lunch tim, 開左學搵日出黎傾傾升中大計 :)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5