教育王國

標題: 香島中學 [打印本頁]

作者: CCCHUNG    時間: 10-7-7 17:00     標題: 香島中學

SHamShuiPo - 香島中學
Anyone can help of above school ?? What;s the preformance of the students and the result of HKCEE & AL.

Thanks
CCC

作者: bencyli    時間: 10-7-7 23:35

Many people don't like this school because it is pro-China traditionally.  In fact, the results of public exam are quite good and I check the comment from other websites are not bad.  I also knock the door of this school with my son yesterday because this school is better than most Band 2 schools.
作者: motherlau    時間: 10-7-8 01:37

Hi,

我兩個小朋友都讀香島,校風幾好,師資唔錯......
我幾滿意架

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-7 17:00 發表
Anyone can help of above school ?? What;s the preformance of the students and the result of HKCEE & AL.

Thanks
CCC

作者: candylfl    時間: 10-7-8 12:59

作者: motherlau    時間: 10-7-8 13:24

據我所知,好快知結果....祝你們成功la...

原帖由 candylfl 於 10-7-8 12:59 發表
昨天我都去叩門.. 您入唔入到呀! 我都是聽人說不差的.

作者: bwmama    時間: 10-7-8 14:42     標題: 回覆 1# motherlau 的文章

我小朋友都讀緊, 老師有愛心, 當然學生都有好壞, 但不太差.
作者: honly421    時間: 10-7-9 17:28

原帖由 bwmama 於 10-7-8 14:42 發表
我小朋友都讀緊, 老師有愛心, 當然學生都有好壞, 但不太差.

我小朋友都入咗, 唔知多唔多課外話動?
作者: motherlau    時間: 10-7-10 22:51

f1 唔太多, 只可以選一樣,睇下你選d乜,如果入步操 or繩 隊,就一定用好多時間練習 同出外比賽...

原帖由 honly421 於 10-7-9 17:28 發表

我小朋友都入咗, 唔知多唔多課外話動?

作者: CCCHUNG    時間: 10-7-12 00:33     標題: HEUNG TO

Candylfl - how is your child that whether you recd the call from school ??

Mother Lau - what's the grading of your 2 children ?? Is the school hard pushing after S.3 ...??

My daughter will studing this school !!

Thanks
CCC
作者: motherlau    時間: 10-7-12 01:01

恭喜.. 呢到比較小人讀香島.....

大女中5會考,細仔今年 S1....希望唔洗留班LA...聽日先知... 驚緊......細仔成績麻麻

谷就年年都有,因為有幾多 TEST 架,仲年年都"西" D 人走...不過通常都係品行同成績差既人.....
S3 係會 "西"多小小,呀女個年係, 但334 佢地話會"西"小D ..唔知係唔係呢 ...操行好通常有得留低..

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-12 00:33 發表
Candylfl - how is your child that whether you recd the call from school ??

Mother Lau - what's the grading of your 2 children ?? Is the school hard pushing after S.3 ...??

My daughter will studing ...

作者: elbar    時間: 10-7-12 09:56

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-7 17:00 發表

Thanks
CCC

會考成績比較

2009 HKCEE

( Distinct + Credit ) / Candidate

14 points or more from best 6 subjects

Fukien (Kwun Tong)

2.70

57.2%

Heung To

2.40

44.4%

Homantin Gov

2.18

44.7%

Ngan Po Ling

2.10

42.0%

作者: ALAL    時間: 10-7-12 10:09

有些網友說七月六日後到此校扣門不可到派到的學校註冊,是否真有其事?

原帖由 elbar 於 10-7-12 09:56 發表

會考成績比較

2009 HKCEE( Distinct + Credit ) / Candidate14 points or more from best 6 subjectsFukien (Kwun Tong)2.7057.2%Heung To2.4044.4%Homantin Gov2.1844.7%Ngan Po Ling2.1042.0%

作者: bencyli    時間: 10-7-13 14:21     標題: 校風ok

今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文班。校舍不大,但校風不錯,F1至F3要留校午膳。
作者: motherlau    時間: 10-7-13 22:47

hi,

好開心呀 ,我泡 bk 咁多, 今年係最多香島家長既一年

你同邊個係副校傾呀 有兩個,如果係女既,佢教我大女數架 (死!!比學校知我係邊個添 )超好人架!!你有咩問題都可以個佢講,佢好細心,會幫到你既

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

作者: motherlau    時間: 10-7-13 22:50

基本上由F.1 - F.7 d 學生都鐘意係學校食飯, or 買飯返學校食....

原帖由 bencyli 於 10-7-13 14:21 發表
今日個仔考分班試,同副校傾了很久,應還有2-3個位,如有興趣可去考,每個cycle都有test, 佢哋雖屬Band 2,但對學生管教很嚴,我選第4志願都派唔到,放榜當日去考才考到。論成績可跟band one 學校去比,中ニ開始分中or 英文 ...

作者: motherlau    時間: 10-7-13 22:56

我諗唔會....佢收你,都要你肯讀先得,就算註冊證比左學校,都可以返,可況註冊證係自己手..

原帖由 ALAL 於 10-7-12 10:09 發表
有些網友說七月六日後到此校扣門不可到派到的學校註冊,是否真有其事?

作者: bencyli    時間: 10-7-14 21:08     標題: 問香島校園生活

係女副校,的確好好人,香島D程度點樣?你個女中幾?可否分享多些校園生活?香島D數是否好勁?是否有好多來自國內的勁學生?

原帖由 motherlau 於 10-7-13 22:47 發表
hi,

好開心呀 ,我泡 bk 咁多, 今年係最多香島家長既一年

你同邊個係副校傾呀 有兩個,如果係女既,佢教我大女數架 (死!!比學校知我係邊個添  ...

作者: bencyli    時間: 10-7-14 21:15     標題: 升唔升到中ニ?

你個仔升唔升到中ニ英文班,唔合格可以補考,我問過副校,並非隨便踢人走,所以應無問題。

原帖由 motherlau 於 10-7-12 01:01 發表
恭喜.. 呢到比較小人讀香島.....

大女中5會考,細仔今年 S1....希望唔洗留班LA...聽日先知... 驚緊......細仔成績麻麻

谷就年年都有,因為有幾多 TEST 架,仲年年都"西" D 人走...不 ...

作者: motherlau    時間: 10-7-14 22:09

check pm...

作者: motherlau    時間: 10-7-14 22:24

check pm...

作者: bwmama    時間: 10-7-15 15:07     標題: 回覆 3# bencyli 的文章

你好,

相問你小朋友中一讀那一班, 我小朋友中二張會讀英文班, 你呢?
作者: bencyli    時間: 10-7-15 22:53     標題: 回覆

要八月才知,恭喜你的小朋友入英文班。佢讀得開心嗎?

原帖由 bwmama 於 10-7-15 15:07 發表
你好,

相問你小朋友中一讀那一班, 我小朋友中二張會讀英文班, 你呢?

作者: CCCHUNG    時間: 10-7-16 12:23     標題: also want to know

I also want to know more !!!

原帖由 bencyli 於 10-7-14 21:08 發表
係女副校,的確好好人,香島D程度點樣?你個女中幾?可否分享多些校園生活?香島D數是否好勁?是否有好多來自國內的勁學生?

作者: bwmama    時間: 10-7-16 12:45     標題: 回覆 2# bencyli 的文章

很開心, 壓力都有, 暫時可以應付到.

你呢 ?  叫小朋友努力, 加油, 一定沒有問題.
作者: motherlau    時間: 10-7-17 21:30

hi,

香島D程度點樣?

開頭都唔深既,但慢慢就開始深,中文、數都比較深,英文就一般啦,唔太深....

你個女中幾?

大女未代考生,等緊放榜,希望原校升到la...有15分都安全升到.......

可否分享多些校園生活?

仔仔今年好開心,老師、同學都關係好好...佢地有自己班既facebook 群組架,佢班主任今年結婚,仲成班去觀禮 ....

香島D數是否好勁?

都幾啦!佢地d數出名深,我初初都唔知架,係我中數教數既呀 sir 同我講先知。大女出去同d小學同學溫過書之後,都發現,原來佢地學校d數真係深架  

是否有好多來自國內的勁學生?
每班都有幾個啦,好多時佢地都係講"煲冬瓜",所以我兩件都講到"煲冬瓜" ,佢地d中文同數都好勁 ,不過唔會認叻架,佢地重會教d唔識既同學,帶起學習氣氛

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-16 12:23 發表
I also want to know more !!!

作者: motherlau    時間: 10-7-17 21:32

恭喜

原帖由 bwmama 於 10-7-15 15:07 發表
你好,

作者: bwmama    時間: 10-7-22 13:02     標題: 回覆 1# motherlau 的文章

Thanks

那你的小朋友如何? 希望有好消息.
作者: CCCHUNG    時間: 10-7-22 13:47     標題: thank you

Mother Lau,

Thanks a lot of your inf...

However, my daughter is weak of Chinese & Maths..So I really hope the teacher and classmate can help her alof of learning ....

Hope can see you in school !!!

Million THANKS
CCC
原帖由 motherlau 於 10-7-17 21:30 發表
hi,

香島D程度點樣?

開頭都唔深既,但慢慢就開始深,中文、數都比較深,英文就一般啦,唔太深....

你個女中幾?

大女未代考生,等緊放榜,希望原校升到la...有15分都安全升到.......

可否分享多些校園生活?

仔仔今年好開心,老 ...

作者: CCCHUNG    時間: 10-7-23 12:23     標題: MATHS

Mother Lau,

One more question that whether the Maths's book has english translation ....that is same as the Maths exercise for SUMMER homework ???

Thanks
CCC

原帖由 motherlau 於 10-7-17 21:30 發表
hi,

香島D程度點樣?

你個女中幾?

可否分享多些校園生活?

作者: motherlau    時間: 10-7-23 21:47

條件性升班......

原帖由 bwmama 於 10-7-22 13:02 發表
Thanks

那你的小朋友如何? 希望有好消息.

作者: motherlau    時間: 10-7-23 22:01

They will use chinese version in S1. but they will give some english translation notes for addition.

原帖由 CCCHUNG 於 10-7-23 12:23 發表
Mother Lau,

One more question that whether the Maths's book has english translation ....that is same as the Maths exercise for SUMMER homework ???

Thanks
CCC

作者: motherlau    時間: 10-7-23 22:16

Does she need to join the 補習班 in summer holiday? If not, that mean she had the good result in the 中一入學試, no need to worry about that...
原帖由 CCCHUNG 於 10-7-22 13:47 發表
Mother Lau,

Thanks a lot of your inf...

However, my daughter is weak of Chinese & Maths..So I really hope the teacher and classmate can help her alof of learning ....

Hope can see you in school  ...

作者: Gogojuly    時間: 10-7-25 16:09

hi,

香島D程度點樣?

你個女中幾?

可否分享多些校園生活?

我路過的,15分就升到中六啦? 1x年前文科收18分,理科收20 or 22分喎........
作者: motherlau    時間: 10-7-25 17:56

我個女文科,佢話15-16分都得la...理科就20幾.....
學校話文科平均19分 ...........

依家我都驚到 佢估自己12-18分
唔知有冇la...

原帖由 Gogojuly 於 10-7-25 16:09 發表

我路過的,15分就升到中六啦? 1x年前文科收18分,理科收20 or 22分喎........

作者: Gogojuly    時間: 10-7-26 00:30

原帖由 motherlau 於 10-7-25 17:56 發表
我個女文科,佢話15-16分都得la...理科就20幾.....
學校話文科平均19分 ...........

依家我都驚到 佢估自己12-18分
唔知有冇la...

n年前香島是金字塔式升學的,所以到預科時只有很少同學能升原校.當年的福建中學亦沒有預科班,香島會預留少許位收其轉來會考成績佳的的學生.沒記錯的話,本校生文科最少16分,校外生收18分.但如今學位多了,就不大清楚了..........
但升不了原校,只要夠14分,還有很多學校收的,不用擔心
作者: motherlau    時間: 10-7-26 09:25

thanks...
依家都係金字塔式升學架 不過文科好d, d分冇爭得咁勁囉 但都係得廿幾個位
尋日同呀女搵定d資料時,佢先死死地氣講...... 第一輪先收16分....之後有位先收15-14 分個d 佢話舊年有師兄14分收,返唔知呀女有冇咁好彩

..........依家先講 真係想殺左佢

原帖由 Gogojuly 於 10-7-26 00:30 發表

n年前香島是金字塔式升學的,所以到預科時只有很少同學能升原校.當年的福建中學亦沒有預科班,香島會預留少許位收其轉來會考成績佳的的學生.沒記錯的話,本校生文科最少16分,校外生收18分.但如今學位多了,就不大清楚 ...

作者: bwmama    時間: 10-7-26 12:24     標題: 回覆 7# motherlau 的文章

要補考那一科, 如果是中文, 數學應該知道,
希望收到好消息

bwmama
作者: motherlau    時間: 10-7-26 21:27

Thank you

係英、數........要 30/7 先知.......

原帖由 bwmama 於 10-7-26 12:24 發表
要補考那一科, 如果是中文, 數學應該知道,
希望收到好消息

bwmama

作者: Gogojuly    時間: 10-7-28 21:46

原帖由 motherlau 於 10-7-26 09:25 發表
thanks...
依家都係金字塔式升學架 不過文科好d, d分冇爭得咁勁囉 但都係得廿幾個位
尋日同呀女搵定d資料時,佢先死死地氣講...... 第一輪先收16分....之後 ...

而家的學生只要佢想繼續讀書,係有許多機會的.當然若能在原校升學係好事啦.香島的老師真係好有心去教書,且身教亦好.
作者: motherlau    時間: 10-7-29 08:59

呢個係我想佢可以原校升既原因,當然,佢地入 U%高都好吸引

原帖由 Gogojuly 於 10-7-28 21:46 發表

而家的學生只要佢想繼續讀書,係有許多機會的.當然若能在原校升學係好事啦.香島的老師真係好有心去教書,且身教亦好.

作者: Gogojuly    時間: 10-7-29 21:47

原帖由 motherlau 於 10-7-29 08:59 發表
呢個係我想佢可以原校升既原因,當然,佢地入 U%高都好吸引

因是金字塔式升學的效果嘛,入u的機會當然大啦.
作者: motherlau    時間: 10-7-30 16:05

其實中六七係精英制,大部份學校都係由4-5 班縮為2-3班.......入到大學個d真係精英中既精英....

原帖由 Gogojuly 於 10-7-29 21:47 發表

因是金字塔式升學的效果嘛,入u的機會當然大啦.

作者: skytrain    時間: 11-3-21 03:21

請問是否用Mandarin上堂?
英文班F.1 開甚麼科目?
小兒英强中數較弱,适合讀這校嗎?
收生是否以band 2 為主? 有band1 or band 3 生嗎?
老師惡嗎? 會否成日鬧學生? 老師有心机教學生嗎?
前2天小兒的考官真的very nice, 在小學裏難得一見, 他自已十分喜歡 (他很怕嚴肅黑面的老師), 我想了解多一点,謝謝各位幫忙!
作者: 多利是    時間: 11-7-11 23:06

唔知今年有無人讀呢間呢? ok 5 ok 呢?
作者: motherlau    時間: 11-7-11 23:29     標題: 回復 44# 多利是 的帖子

welcome...
作者: lucia6119    時間: 11-7-12 02:43

想問 interview 係用 中文 ? 英文 or 普通話 ?
作者: 知知姐    時間: 11-7-12 14:47

請問有冇家長知道《天水圍香
作者: 多利是    時間: 11-7-12 14:52

阿女話interview著重普通話, 要讀古文和應對, 無用英文做過interview
作者: 知知姐    時間: 11-7-12 14:55

原帖由 知知姐 於 11-7-12 06:47 發表

請問有冇家長知道《天水圍香島》如何呢!今早去咗考分班試!唔該!
作者: 知知姐    時間: 11-7-12 14:59     標題: 回復 48# 多利是 的帖子

去註冊嗰日,唔知係唔係揀英文班,所以有用英文interview。
作者: 多利是    時間: 11-7-12 15:04

天水圍唔識呀, 我地in香島正校, 係九龍塘
作者: lucia6119    時間: 11-7-12 15:57     標題: 回覆 50# 知知姐 的文章

去註冊, 也要 interview ?
作者: lucia6119    時間: 11-7-12 15:59     標題: 回覆 48# 多利是 的文章

吓.古文 ? D 小朋友 掂識呀 ??
作者: 多利是    時間: 11-7-12 16:16

係呀, 阿女係咁講架, 佢話讀個篇野幾深架, 仲要好多兒化音tim, 不過都收左阿女~
作者: motherlau    時間: 11-7-12 16:25

年年唔同,之前係一對一,用中文 、英文  & 普通話 interview, 之後再 in 家長.......

叩門就筆試加 in 小朋友...

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 02:43 發表
想問 interview 係用 中文 ? 英文 or 普通話 ?

作者: motherlau    時間: 11-7-12 16:32

係呀! 因為用普通話教中文,佢地要知小朋友既普通話程度...所以有一篇普通話朗讀,都唔洗驚既,佢地預左小朋友唔ok架! 暑假有補課比佢地...

如果派位入,仲會見埋家長,講下學校既要求咁...

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 15:57 發表

作者: lucia6119    時間: 11-7-12 16:47

我想問 :

如果我 自行 和 大抽獎 都 填了 <香島>
而 AS A 自資 學校 我又報了
那我小朋友 是否 要去 IN 2次??
作者: motherlau    時間: 11-7-12 16:58     標題: 回復 57# lucia6119 的帖子

sorry...唔太明
作者: lucia6119    時間: 11-7-12 17:12

1. 經派位的
a..自行分配學位 -- 如果 我選了香島為其中一間 , 那麼 我兒子 要去 面試 (suppose 學校有 provide 面試機會)

b. 電腦派位 : 甲部選 -- 香島 , 乙部也選 -- 香島 ( 雖然 我不是 ssp 校網 , 不過 九龍城區 好像 也有香島這選項)

2. 因為 香島 是自資 學校 , 所以 可以 自己報名去考 ? 如果我又循 這途徑去報名.那麼 我兒子是否 又要 在 另外一個 stream面試 ?
即是 要面試 2 次 ??

另外 我有去他校網看..那表格 是 申請 英文班的, 那如果 我兒子想讀中文班..那便不能申請 嗎 ??
作者: 知知姐    時間: 11-7-12 20:29

原帖由 lucia6119 於 11-7-12 07:57 發表

係呀,去註冊要見老師架,重會問我哋d問題。
作者: motherlau    時間: 11-7-13 00:59     標題: 回復 59# lucia6119 的帖子

1. 經派位的
a..自行分配學位 -- 如果 我選了香島為其中一間 , 那麼 我兒子 要去 面試 (suppose 學校有 provide 面試機會)

=yes

b. 電腦派位 : 甲部選 -- 香島 , 乙部也選 -- 香島 ( 雖然 我不是 ssp 校網 , 不過 九龍城區 好像 也有香島這選項)

=yes

2. 因為 香島 是自資 學校 , 所以 可以 自己報名去考 ? 如果我又循 這途徑去報名.那麼 我兒子是否 又要 在 另外一個 stream面試 ?
即是 要面試 2 次 ??

=香島係派位直資,所以自行報左,就等派位.
當然,如果你要報英文班,可以留意網頁,睇下幾時報名,呢個時候,呢d係叩門位,當然要再in,仲有筆試添,如果中文班,可能要到放榜當日叩門啦....

另外 我有去他校網看..那表格 是 申請 英文班的, 那如果 我兒子想讀中文班..那便不能申請 嗎 ??

=呢d係今年既料,下年係點,真係唔知
作者: lucia6119    時間: 11-7-13 13:34     標題: 回復 61# motherlau 的帖子

多謝晒 ..現在 明白很多了

不過想問 那 應該 巡 派位 途徑 還是 自己 報名 考  ?
那一種 機會大 d ??

還是我 應該 2 樣 都要試呀 ??

作者: motherlau    時間: 11-7-14 23:05

報兩次,當然機會大d..........

原帖由 lucia6119 於 11-7-13 13:34 發表
多謝晒 ..現在 明白很多了

不過想問 那 應該 巡 派位 途徑 還是 自己 報名 考  ?
那一種 機會大 d ??

還是我 應該 2 樣 都要試呀 ??

作者: hinhin-mother    時間: 11-7-15 01:08

It means we could choose Heung Tao for 3 times:-
(1) 直資自行報左
(2) 自行分配學位 (其中一間)
(3) 電腦派位

Right???

作者: suet_ma    時間: 11-7-15 09:19

學費多少?
作者: sisikoko    時間: 11-7-20 19:51

原帖由 知知姐 於 11-7-12 14:47 發表
請問有冇家長知道《天水圍香
我有朋友個女讀英文班,佢話讀得好好呀……
作者: hinhin-mother    時間: 11-7-20 22:22

This school is my second choice!!
作者: marskat    時間: 11-7-22 01:27     標題: 回復 25# motherlau 的帖子

多謝你的分享,讓我對此校有多些認識!

阿仔都在這校讀中一中文班,都是自行及統一都揀這校才派到!我報中文班的!
作者: 多利是    時間: 11-7-22 10:45

阿女入左英文班, 不過會轉校啦~

我想問下, 係未1st round自行選兩間學校, if 去考而又收左, 係未要提早註冊? 咁到大抽獎時, 派到另外1間, 係未可以都拎返派位証去第2間學校架? 我其實都幾like呢間學校, 要幫細仔唸定啦....

原帖由 marskat 於 11-7-22 01:27 AM 發表
多謝你的分享,讓我對此校有多些認識!

阿仔都在這校讀中一中文班,都是自行及統一都揀這校才派到!我報中文班的!

作者: Emouse    時間: 11-7-22 11:59

原帖由 多利是 於 11-7-22 10:45 發表
阿女入左英文班, 不過會轉校啦~

我想問下, 係未1st round自行選兩間學校, if 去考而又收左, 係未要提早註冊? 咁到大抽獎時, 派到另外1間, 係未可以都拎返派位証去第2間學校架? 我其實都幾like呢間學校, 要幫細仔唸 ...

八掛問吓,係唔係過黎唐中呢?
作者: 知知姐    時間: 11-7-22 12:00     標題: 回復 69# 多利是 的帖子

點解要轉校?

自行遞表收咗,都要放榜5/7才知,唔係自行收咗就唔會大抽奬咩。
作者: 多利是    時間: 11-7-22 12:35     標題: 回復 70# Emouse 的帖子

唔係呀, 去左培x, 男女
作者: 多利是    時間: 11-7-22 12:38     標題: 回覆 71# 知知姐 的文章

我唔知呀, 我上次睇forum, 見好似有位同學, 第1輪in完收左, 跟住讀英文輔助班咁架...

之後又有人講佢係直資, 會係大抽獎前知道收5收, 收左都可以轉校, 仲話380留位費好抵tim, just wanna make sure, as I may consider for my younger son.
作者: Emouse    時間: 11-7-22 12:38

原帖由 多利是 於 11-7-22 12:35 發表

恭喜!恭喜!
作者: marskat    時間: 11-7-22 13:19

據我所知就算自行收左都要等5/7先知,不過我聽佢開放日講如果報英文班就會早過5/7知道收唔收,收左後亦可參加統一派位。
阿仔個同學就是報英文班收左,統一派位就派左第一志願唐乃勤,但佢都係揀番香島!
作者: 多利是    時間: 11-7-22 14:47

原帖由 marskat 於 11-7-22 01:19 PM 發表
據我所知就算自行收左都要等5/7先知,不過我聽佢開放日講如果報英文班就會早過5/7知道收唔收,收左後亦可參加統一派位。
阿仔個同學就是報英文班收左,統一派位就派左第一志願唐乃勤,但佢都係揀番香島! ...

thanks for inf.  好有用的資料, 我女差d同你仔做同學tim
作者: yauhon135    時間: 12-7-13 01:41

我係新會員黎,請各位多多指教先!!!
我想問下e間學校係band幾???
同埋入左e間學校後中一成績不錯的話有無機會插番去傳統band1英中津校的中一or中二???
作者: cameo    時間: 12-7-13 03:22

多利是 發表於 11-7-22 12:35
上年大家派位都有pm閒聊啊,你個case都真係有D風迴路轉hahaha,,恭喜晒
作者: worldpeace    時間: 12-7-13 07:26

回復 yauhon135 的帖子

香島中學

中中

深水埗

1C

直資

男女

作者: wusummie    時間: 12-7-28 09:37

家人話此校是極左派學校, 心急想知對學生有否壞影響。
因扣了門戶2/8/12 就有清息, 但老公反對。
作者: worldpeace    時間: 12-7-29 08:22

回復 wusummie 的帖子

依家仲有叩門位?
作者: wusummie    時間: 12-7-29 12:24     標題: 回覆:worldpeace 的帖子

係後補

作者: busypa    時間: 12-8-5 09:59

明報     2012年8月5日

港英當局在1966年年底的一份機密卷宗,早已把福建中學、香島中學、培僑中學等列為「共產黨控制的學校」Communist Controlled Schools,而控制的年份
(YearControlled)全部始於創校的上世紀40至50年代。(香港歷史檔案館 HKRS907-2-5)

「共產黨控制的學校」幾十年來推行了一套什麼樣的黨化教育——愛國等於愛政府、愛共產黨,資料確鑿,毋庸諱言。(有興趣的讀者可以參考拙著《中共在香港》下卷 1949-2012,天地圖書,2012年7月。)

己所不欲,勿施於人,古有明訓。現今一些把國民教育叫得震天價響的人,不少早早已將子女送往英美等西方國家留學。除了被人議論最多的林鄭月娥兩位留學英國的公子外,一位曾任教灣仔聖公會鄧肇堅中學的老友告訴筆者,工聯會榮譽理事長鄭耀棠的兒子是他的學生,中學未畢業已負笈海外,不再像上世紀五、六十年代的老一輩愛國人士,一律把子女送回內地升學。

文/ 江關生
 編輯 梁詠璋

作者: lauerica    時間: 12-8-7 19:14

如現在叩門仲可否,還有無機會,代友問
作者: wusummie    時間: 12-8-7 19:53     標題: 回覆:lauerica 的帖子

打電話問下最方便。27790182

作者: ohnono    時間: 12-8-7 20:24

busypa 發表於 12-8-5 09:59
明報     2012年8月5日

港英當局在1966年年底的一份機密卷宗,早已把福建中學、香島中學、培僑中學等列為 ...

現今一些把國民教育叫得震天價響的人,不少早早已將子女送往英美等西方國家留學。

更諷剌的是李卓人的九優女兒卻留在香港讀書!

作者: lauerica    時間: 12-8-7 20:39

回復 wusummie 的帖子

thanks so much

作者: bbchan731    時間: 12-8-30 09:53

其實間學校有咩背景又有什麼關係呢? 我先懶理佢左定右, 總之教好管好我個女就得啦! c6從幼稚園到中學都係讀教會學校, 咪一樣只信訓覺, 點會有洗腦這回事呢?
作者: wusummie    時間: 12-8-30 19:47     標題: 回覆:bbchan731 的帖子

You are right!

作者: 燁燁媽    時間: 12-8-30 21:43     標題: 回覆:香島中學

難唔難入呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5