教育王國

標題: 大抽獎怪現象 [打印本頁]

作者: north2010    時間: 10-7-7 17:21     標題: 大抽獎怪現象

朋友個仔在二線小學考6X/12X, 竟然在大抽獎派到
沙田蘇浙, band2學生派入band1中學, 大抽獎怪現象可見一班 !
作者: kitty    時間: 10-7-7 17:33

咁其實可能佢出到黎是band 1呢,
我女個同學都係,估佢是band 2 ,但佢派左一間band 1中學,
作者: smleung    時間: 10-7-7 17:45     標題: 回覆 1# north2010 的文章

我個女係 band 1 中派咗去 band 2 頭,好慘!
作者: tigi    時間: 10-7-7 21:09     標題: 回覆 1# north2010 的文章

我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好.
作者: mrs.so    時間: 10-7-7 21:13

北區其中一間鳳溪兩年前, 有個係將鄧顯放係第六之後, 佢係band three學生, 居然大抽獎入到鄧顯...

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學...
作者: memomixer    時間: 10-7-7 21:22

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:09 發表
我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好. ...

好同情你地, 係Band1一定可以叩門成功, wish you luck!!

其實下屆家長要按自己情況選校,唔好聽人講話Band1一定派不到去Band3便信十足.
作者: moyan    時間: 10-7-7 21:23

你填form排位可能有問題
band 1学生一定比band 2学生先揀中学, 除非你女女係band 2 當 band 1揀, o甘就有機會入左band3

我個女同隔黎班一個女仔都係band 1生.大家居然派到band 3學校..真係好難受..為有努力叩門啦..名次同成績都差個我個女既同學都入到英中.真係唔知講咩好. ...

作者: moyan    時間: 10-7-7 21:26

希望各位家長好好理解派位辦法去揀学校, 有d老師都唔太了解
作者: tigi    時間: 10-7-7 21:39     標題: 回覆 7# moyan 的文章

因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級第14.全班第5.隔黎班個女仔就全級第三. 排係我地第19個位同學都入到band 1學校..我地仲可以講咩好..今日去面試都阻到隔黎班個女同學..見到佢down到極點..我為有向我女兒同佢同學互相鼓勵..要相信自已..成績品行唔差..冇理由會入間band 3學校...如英中冇哂位..唔緊要..仲有band2好既學校...大家比心機.唔好放棄...今日面試左2間..其中一間band 2下午已經話收左我囡囡..一間就等10號通知..聽日有一間英中可以面試..希望成功啦...不過聽日見既英中都講明...要等註冊當日..有其它同學唔黎..有位先再考慮...真係好痛苦
作者: cherrylemon    時間: 10-7-7 21:46

tigi, 我支持你, 吾好氣餒, 一間中就中, 中起上黎有排你開心!!  你女女考得咁好, 重係中西區, 咁多好學校, 唔會冇位的, 而且, 我相信一定會有人唔去註冊的, 你想好的時候, 大把人也同你一樣想法! 或者其他人有其他他們認為更好的呢?! 未知之數,所以現在不要多想了, 叩得幾多叩幾多, 分秒必爭!!

加油!!!!! flighting!!!
作者: tigi    時間: 10-7-7 21:50     標題: 回覆 10# cherrylemon 的文章

多謝支持,希望承你貴言啦.早d訓,希望明天再博殺過,^^
作者: memomixer    時間: 10-7-7 21:51

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:39 發表
回覆 7# moyan 的文章

因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級第14.全班第5.隔黎班個女仔就全級第三. 排係我地第19個位同學都入到band 1學校..我地仲可以講咩好..今日去面試都阻到隔黎班個女同學..見到佢down到極點..我為有向我女兒同佢同學互相鼓勵..要相信自已..成績品行唔差..冇理由會入間band 3學校...如英中冇哂位..唔緊要..仲有band2好既學校...大家比心機.唔好放棄...今日面試左2間..其中一間band 2下午已經話收左我囡囡..一間就等10號通知..聽日有一間英中可以面試..希望成功啦...不過聽日見既英中都講明...要等註冊當日..有其它同學唔黎..有位先再考慮...真係好痛苦

我都唔識講乜安慰你地, 總之100% SUPPORT 你地
作者: moyan    時間: 10-7-7 21:58

全級考第三在自行階段揀2間都唔收要等派位?! 真係好奇加唔好彩喎, 希望你地快d揾到學校!

你個case老師有咩解釋呢?  

原帖由 tigi 於 10-7-7 21:39 發表
因為我地係中西區.中西區本身冇band 2學校揀.band 2學校得他區選擇.位好少.我地都有揀..我最初都好似你咁諗...band 1生抽先,,抽唔到band 1 點都到band2學校...世事就係咁奇怪..玩死你..比間band 3學校你..我個女全級 ...

作者: moochacha    時間: 10-7-7 22:20

點解要我哋玩呢個遊戲 ,雖然未到我個女,但都唔遠了(2年),我好驚,不安......,希望大家都皆大歡喜,叩門成功
作者: greendotdot    時間: 10-7-7 22:38

原帖由 moyan 於 10-7-7 21:58 發表
全級考第三在自行階段揀2間都唔收要等派位?! 真係好奇加唔好彩喎, 希望你地快d揾到學校!

你個case老師有咩解釋呢?  

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛
作者: greendotdot    時間: 10-7-7 23:00

SMLEUNG, TIGI

你哋唔好灰心,我都支持你哋和你哋子女!
作者: ANChan59    時間: 10-7-7 23:32

Three possible reasons:

1. Wrong order and selection of schools, like pick cross-district top band 1 schools with limited seats and with associated primary schools, too many band 1 EMI schools on the list; (Parents)
2. Put band 2/3 schools too soon; (Parents)
3. Low priority of random number assigned to the kid (Luck)

One of my friend made a terrible mistake (1), but the random number is good, so her daughter still got 3rd choice band 1 EMI.

Most mistakes are from parents, of course they won't admit this and then complain about the system. Education Bureau distributed the CD which illustrated the system clearly and some parents never watch that and only try their luck.
作者: ANChan59    時間: 10-7-7 23:40

原帖由 mrs.so 於 10-7-7 21:13 發表
北區其中一間鳳溪兩年前, 有個係將鄧顯放係第六之後, 佢係band three學生, 居然大抽獎入到鄧顯...

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學... ...

I doubt it. Here say only.

No chance from CA, may be other reason, like her parents work there..........
作者: greendotdot    時間: 10-7-8 01:34

原帖由 ANChan59 於 10-7-7 23:32 發表

引用:

Three possible reasons:

1. Wrong order and selection of schools, like pick cross-district top band 1 schools with limited seats and with associated primary schools, too many band 1 EMI schools on the list; (Parents)
2. Put band 2/3 schools too soon; (Parents)
3. Low priority of random number assigned to the kid (Luck)

One of my friend made a terrible mistake (1), but the random number is good, so her daughter still got 3rd choice band 1 EMI.

Most mistakes are from parents, of course they won't admit this and then complain about the system. Education Bureau distributed the CD which illustrated the system clearly and some parents never watch that and only try their luck.

你嘅理論有你的道理,不過更要考慮埋實際情況和為人父母心態!

TIGI 的囡囡 校網是中西區:
Band One
高主教  9(學位數目)
St. Clare's  18
St. Stephen's Girls'  6
英華女校 95

BPS(東區)   6
聖公會鄧肇堅(灣仔區)  4
香港真光(大坑)(灣仔區)  4
中華基金 (東區) (直資)  8
金文泰 (東區)   6
嘉諾撒聖心 (南區)  2
聖公會呂明才(華富)(南區)    8

Band Two
香港真光(南區)   42
嘉諾撒培德(南區)   18
漢華(東區)    8
鄧肇堅維官(灣仔區)  6
何東(灣仔區)    8
培僑(東區) (直資)   9
束華三院李潤田 (東區)    10
聖伯多祿(南區)        10
文理(香港)(東區)   10
寶血女中(東區)   4
陳白沙 (南區)         24
香港仔呂明才 (南區)   24

Band Three
樂善堂梁銶琚 104
閩僑      8
慧姸雅集   24
培英(華富)    30
余振強第二中        24
束華三院馬振玉       2
明愛馬鞍山      2
香港聖瑪加利   48
聖士提反堂   84
黃鳳翎   8
孔聖堂          8
玫瑰崗  8
明愛馬登基金    8
北角協同    10
伊斯蘭脫維善    8
蘇浙公學       35
嶺南衡怡     3
嶺南中學    10
明愛莊月明     24
明愛胡振中     18

男校不適用
皇仁  4
張振興       4
King's 66
St. Joseph's  12
St. Louis   40
香港仔工業     24
航海      2

今年2010中西區小六人數約有1939人,即是有646 Band One學生,Band One女生如果就讀非直屬的小學,统一派位乙部第一志願必定揀英華女校(95個位),但是英華女校明年搬去深水埗暫時校舍大約4年才搬返羅便臣道,你諗吓如果父母唔想囡囡舟車勞頓,放棄英華,你地咁多專家唔該教吓TIGI和其他中西區囡囡家長一個更穩陣的選擇,就算揀英華第一,抽完95個抽不到,到第二輪你揀邊間Band One都係咁少位,抽輸埋到第三輪(If your 3rd choice is still Band One)機會更微,咁你地又話,應該一早投降,第三志願放間Band Two(只有他區),Band One生仲要去他區讀Band Two,俾係你會甘心?你哋可有考慮佢哋嘅處境?南區的小學生仲惨啲添呀。

係呢度BK升中派位,我只最敬佩一位Mummy KHMAMA,因為佢俾嘅意見,係有佢花費很多時間搜集整理和不斷更新的資料去支持,唔係好似有些人上嚟隨便講兩句,便閃咗,咁叫show off,唔係有心幫人。
作者: moyan    時間: 10-7-8 02:29

原帖由 greendotdot 於 10-7-7 22:38 發表

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛 ...

有位專家話派位都有電腦出錯的可能,甚至乎學校呈錯分,應該聯絡學校向教育局查究。band 1生最唔好彩只會入band 2, 除非考生填band3 学校先過band2。所以樓主個case好有問題!
作者: ANChan59    時間: 10-7-8 02:52

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 01:34 發表

Personally, I appreciate your kind heart even we all know we can't do anything just wish them good luck.

I learnt a lot in BK 4 years ago about the SSPA. But very sad, many parents didn't learn from other's painful experience and repeat similar mistakes every year. My comments and not theories are harsh, but so real.

Back to your "factual info" also have room for discussion. (I don't add other schools which may create further arguement that's not my intention.)

Just refer to your numbers: 646 band one students, 30% allocated in DP, so only 452 students remaining for CA. Just take 60% girls in Band 1 vs 40% boys, so 271 Band 1 girls (316 for 70% girls split) for CA.

Open         Nominated
St Clara                         18                  70
St Stephen Grils               6                  99
Ying Wa                         95
                                    119                169

Total = 288 > 271 (60% girls)
Total = 288 < 316 (70% girls) the shortage can be compensated by other districts vacancies as per your list.

Why you take away 169 nominated vacancies? As some Band 1 girls in CWD will fill it up and spare more open vacancies for Tigi's daughter in open category? Am I correct?

Nothing personal, search in BK and you can see I did contribute some detail info related Eastern District date back 3 years ago. I did a model to illustrate how to work out the chance of boys vs girls in Band 1 and formulated the strategy in both DP an CA stages.
作者: Radar    時間: 10-7-8 03:03

請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人,都中晒,派到頭3志願既,個no.不約而同都係1,派得吾好既都係大no.最慘係細no.個d成績都係band2尾,但佢地有band1學校讀,我個女好不幸都係受害人之一,佢成績吾係特別好,都只係band2中,但佢間小學係band1小學,所以都幾難讀,依家佢被派去band3中既band3學校,其實我都吾係貪心,我係統一派位時都只係揀d band2學校.
唉!依家我連band3頭而校風好既學校都要叩,因為我個女點夠d band1尾band2頭既學生爭丫,d學校收都收佢地先啦,真係好傷心呀!
作者: greendotdot    時間: 10-7-8 03:08

原帖由 moyan 於 10-7-8 02:29 發表

引用:
原帖由 greendotdot 於 10-7-7 22:38 發表

而家睇X-Files 大電影咩, 要探究乜嘢, 人家都講得清楚佢個情況,老師講乜對佢地有乜嘢幫助,有無幫佢地倆母女揾番間好啲學校吖,好多人只係識上嚟扮吓專家,針唔拮到肉唔知痛 ...

有位專家話派位都有電腦出錯的可能,甚至乎學校呈錯分,應該聯絡學校向教育局查究。band 1生最唔好彩只會入band 2, 除非考生填band3 学校先過band2。所以樓主個case好有問題!

人地聖心小學個case係抽「保留位」,呢度講緊係抽「非保留位」,都成日教啲小朋友唔好一本通書睇到老啦。不過,如果閣下想多些了解抽「保留位」和抽「非保留位」的分別,我樂意抽時間說說嘅。

此外,這標題的「樓主」是NORTH2010喎,佢個case又有問題?
作者: ANChan59    時間: 10-7-8 03:15     標題: 回覆 1# Radar 的文章

The last digit, you mean the number in the bracket or the last digit of the number?

My son's case Y...........9 (1), you know why I ask this question.
作者: Radar    時間: 10-7-8 05:12

係括弧內的數字.

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 03:15 發表
The last digit, you mean the number in the bracket or the last digit of the number?

My son's case Y...........9 (1), you know why I ask this question.

作者: greendotdot    時間: 10-7-8 05:34

原帖由 Radar 於 10-7-8 05:12 發表
係括弧內的數字.

嘩你仲未瞓呀,我個(?)係"A",咁我一定執輸啦
作者: greendotdot    時間: 10-7-8 05:40

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 02:52 發表

引用:
原帖由 greendotdot 於 10-7-8 01:34 發表

Personally, I appreciate your kind heart even we all know we can't do anything just wish them good luck.

I learnt a lot in BK 4 years ago about the SSPA. But very sad, many parents didn't learn from other's painful experience and repeat similar mistakes every year. My comments and not theories are harsh, but so real.

Back to your "factual info" also have room for discussion. (I don't add other schools which may create further arguement that's not my intention.)

Just refer to your numbers: 646 band one students, 30% allocated in DP, so only 452 students remaining for CA. Just take 60% girls in Band 1 vs 40% boys, so 271 Band 1 girls (316 for 70% girls split) for CA.

Open         Nominated
St Clara                         18                  70
St Stephen Grils               6                  99
Ying Wa                         95
                                    119                169

Total = 288 > 271 (60% girls)
Total = 288 < 316 (70% girls) the shortage can be compensated by other districts vacancies as per your list.

Why you take away 169 nominated vacancies? As some Band 1 girls in CWD will fill it up and spare more open vacancies for Tigi's daughter in open category? Am I correct?

Nothing personal, search in BK and you can see I did contribute some detail info related Eastern District date back 3 years ago. I did a model to illustrate how to work out the chance of boys vs girls in Band 1 and formulated the strategy in both DP an CA stages.

哈,我成日都後知後覺,講嘢得罪人多,稱呼人少,我諗你都係有修養和學識,咁都唔鬧我,你都幾好人呀!

Why I take away those nominated vacancies?
不如我用我的方法推算,有錯請你correct我啦。

首先抽起中西區果4間有直屬嘅女校和男校:
聖心下午 小六全級159人
St. Stephen's Girls'   104
聖心上午  107
St. Clare's  103

男校
聖保羅書院小學  90
St. Louis 小學  37

剩番的男女校約1357人,其中有兩間官小(共122人)有聯繫官中。我會認為上面果4間有直屬嘅女校,會佔有較多Band One學生,所以我假設呢1357人分2/7=388人為Band One,依你所說30%DP, (388x70%)=272 for CA,又take 60% for girls so (272x60%)=163 girls 抽中西區非保留位  (這個數字還未包括果4間女校放棄保留位出嚟抽英華女校和BPS等的學生,200幾個Band One起碼都有20個卦)(不過也可以減番官小聯繫BPS及金文泰共8人)

咁即是(163+20-8)=175個Band One girls for CA

根據我提供的中西區加埋佢他區的Band One非保留位數字:
高主教  9
St. Clare's  18
St. Stephen's Girls'  6
英華女校 95
BPS(東區)   6
聖公會鄧肇堅(灣仔區)  4
香港真光(大坑)(灣仔區)  4
中華基金 (東區) (直資)  8
金文泰 (東區)   6
嘉諾撒聖心 (南區)  2
聖公會呂明才(華富)(南區)    8
Therefore
(9+18+6+95+6+4+4+8+6+2+8)=166個位   less than  上面推算可以參與CA非保留位的175人

咁你覺得reasonable嗎?就算有誤差都close,會有機會,就算選校無排錯位都出事呀?由這方面推算係咪可以不計果啲保留位嗎。

睇完西班牙出線後都好眼瞓,有乜錯漏請幫我修改,下次睇完決賽再請教。
作者: ALAL    時間: 10-7-8 09:56

我朋友又是這樣,BAND 2 大抽獎選兩間受歡迎BAND2但多位的同區 齋校,但派左去後D 的BAND 3 學校,究竟點解?

原帖由 Radar 於 10-7-8 03:03 發表
請你地快D睇下你地少朋友張身份證號碼最後個數字係大定細就知內裡既原因了.

原來只要你身份證號碼最後個數字係1或2就恭喜你,你一定中頭三志願,因為你地會被抽先,呢個就係所謂隨機no.

我做過統計,我大約問過十個人, ...

作者: LittleKidult    時間: 10-7-8 10:38

原帖由 小寶 於 10-7-8 10:22 發表
吓!隨機NO即係身份証括弧既NO

今年話成9成派頭3志願, 即係9成學生尾數係細no.....唔會掛!
作者: primary2007    時間: 10-7-8 10:44

我細佬個仔在12網,band 1生派左band 2學校,好慘好慘!!

原帖由 smleung 於 10-7-7 17:45 發表
我個女係 band 1 中派咗去 band 2 頭,好慘!

作者: primary2007    時間: 10-7-8 11:00

好無奈,好多個成績差過佢都入到英中!

原帖由 primary2007 於 10-7-8 10:44 發表
我細佬個仔在12網,band 1生派左band 2學校,好慘好慘!!

作者: Radar    時間: 10-7-8 11:17

係呀!訓吾着呀!天光訓左一陣,10點又醒左.

你小朋友未派位呀?我建議去考直資囉,又或者係band1既就算要叩門都着數d囉.

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 05:34 發表

嘩你仲未瞓呀,我個(?)係"A",咁我一定執輸啦

作者: Radar    時間: 10-7-8 11:25

傻啦,你仲信d數字呀,呃人架,我見d band2學校都吾知幾多人叩門呀,如果吾係,我都不用連band3頭既都叩埋啦,依家真係等運到呀,希望有band2學校收啦,唉!

原帖由 LittleKidult 於 10-7-8 10:38 發表

今年話成9成派頭3志願, 即係9成學生尾數係細no.....唔會掛!

作者: Nov    時間: 10-7-8 11:36

唔好比政府公佈數字誤導, 舉例:

友人A囝囝有學障, 成績幾近滿江紅, 家長只好報BAND 3 頭中中做第一志願. 咁佢咪派到第一志願囉! 人地問佢派成點, 佢咪又係話派到第一志願.

原帖由 Radar 於 10-7-8 11:25 發表
傻啦,你仲信d數字呀,呃人架,我見d band2學校都吾知幾多人叩門呀,如果吾係,我都不用連band3頭既都叩埋啦,依家真係等運到呀,希望有band2學校收啦,唉!

...

作者: davidmimi    時間: 10-7-8 11:59

講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得校長及高層知,佢大大約約咁話俾班主任知,咁班主任估下估下咁教同學選校。
作者: waic    時間: 10-7-8 12:03

TIGI AND SMLEUNG, 我非常明白您們的心情, 小兒當年亦是BAND ONE派去BAND THREE, 但因沒有特殊技能, 最後都只係叩到BAND TWO頭中中,小兒其實喜愛英文教學多過中文.
當時身邊親戚,同事 都有人判斷小兒應該不是BAND ONE生, 所以才會派到BAND THREE 學校, 他們確信電腦不會出錯, 我們當時的確很痛心.  .
雖然現在他讀得很開心和輕鬆, 完全不需要補習, 也不用我擔心, 保持全級十多名內, 但始終好像有遺憾, 覺得他有能力讀英中.  
anyway, support you all, 加油!在此為派位不理想的同打氣.
作者: KWT    時間: 10-7-8 12:22

係括弧內的數字.

我仔仔no.是Yxxxxx2(0),派左第一志願,但不清楚究竟是自行得左還是統一派位攪珠得左.如果是(x)內的字是0,大林把應該沒有機會,如果是(x)前一個數字是2,似乎有機會.
作者: Radar    時間: 10-7-8 12:30

你甘信政府既,你不如去做下資料搜集,問下身邊既人,睇下佢地係大no.定細no.囉,我依家都仲做緊資料搜集.

講真,我係一個好自量既人,如果係技不如人,我無話可說,但依家出來既結果吾係甘,係人地成績差過自己果個都入到好學校.

原帖由 davidmimi 於 10-7-8 11:59 發表
講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得 ...

作者: KWT    時間: 10-7-8 12:31

原帖由 waic 於 10-7-8 12:03 發表
TIGI AND SMLEUNG, 我非常明白您們的心情, 小兒當年亦是BAND ONE派去BAND THREE, 但因沒有特殊技能, 最後都只係叩到BAND TWO頭中中,小兒其實喜愛英文教學多過中文.
當時身邊親戚,同事 都有人判斷小兒應該不是BAND ON ...

我記得大仔派位時,有個女同學,一至六年級都是考全級第一或第二名,結果攪珠抽左band 2學校,都要花很多時間叩門,雖然最終入番英中,但不是最top那些.這個制度真是玩死人,最好那些制定這套制度的教統局高官子女參與玩下,就知道味道,可惜,佢地唔會玩,多數讀國際學校或領津貼去英國讀書.
作者: KWT    時間: 10-7-8 12:34

重有忘記講當年考band 1尾的一個男生,入左區內知名英中.
作者: Radar    時間: 10-7-8 12:49

拿!呢個就係我想做資料搜集既目的,睇下如果括弧內係英文字母同埋係0既係吾係睇括弧前果個no.

大家幫下手啦,問下人,或者睇下自己果個,上來講下,我果個就已成定局,但都想幫下以後既小朋友.

仲有,我朋友話,有陣時會2號抽先,有時會1號抽先,但號碼大就無咩機.

不過大no.都不用驚,只要你係band1生,讀緊一條龍學校,又或者有直屬中學就不用怕,又或者自行考到都不用怕.

原帖由 KWT 於 10-7-8 12:22 發表

我仔仔no.是Yxxxxx2(0),派左第一志願,但不清楚究竟是自行得左還是統一派位攪珠得左.如果是(x)內的字是0,大林把應該沒有機會,如果是(x)前一個數字是2,似乎有機會. ...

作者: KWT    時間: 10-7-8 13:07

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:49 發表
拿!呢個就係我想做資料搜集既目的,睇下如果括弧內係英文字母同埋係0既係吾係睇括弧前果個no.

大家幫下手啦,問下人,或者睇下自己果個,上來講下,我果個就已成定局,但都想幫下以後既小朋友.

仲有,我朋友話,有陣時會2 ...

早幾年我大仔派到第一志願,no. xxxxxx4(9).會不會是年年不同,好似六合彩咁攪珠一個號碼出來?
作者: ALAL    時間: 10-7-8 13:29

今早我個補習老師有話他另一個學生又是BAND2 生派了BAND 3 學校

他說可能受歡迎的BAND2學校 BAND 1&BAND 2 中間人都會選,所以可能競爭激烈.

原帖由 ALAL 於 10-7-8 09:56 發表
我朋友又是這樣,BAND 2 大抽獎選兩間受歡迎BAND2但多位的同區 齋校,但派左去後D 的BAND 3 學校,究竟點解?

作者: aryee    時間: 10-7-8 13:41

原帖由 memomixer 於 10-7-7 21:22 發表

好同情你地, 係Band1一定可以叩門成功, wish you luck!!

其實下屆家長要按自己情況選校,唔好聽人講話Band1一定派不到去Band3便信十足.

其實睇點擺位個wor,如果頭幾位好進取,後邊又放band 3,lucky #又唔及人,咁band 1入左band 3 一d都唔出奇wor。
作者: davidmimi    時間: 10-7-8 14:14

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:30 發表
你甘信政府既,你不如去做下資料搜集,問下身邊既人,睇下佢地係大no.定細no.囉,我依家都仲做緊資料搜集.

講真,我係一個好自量既人,如果係技不如人,我無話可說,但依家出來既結果吾係甘,係人地成績差過自己果個都入到好 ...

唔使咁勞氣...

1. 我唔係信政府,而係政府班庸官無誘因去呃你,按本子辦事已經唔使孭鑊,反而學校會為掩識跌band,會不清不楚說banding的。

2. 假設學校有30% band 1位,全級200人即係約70人係band 1,統一派位時考70派得好過考第1的,這些情況經常出現,呢個係政府想來的"差異共融"的教育政策,願景係將好學生派去差學校,同時亦將差學生派去好學校.....極無聊的!

3. 填統一時,如果隨機編號差,而家長又無考慮該排位,就好容易出現"選擇題順延式錯誤",即係將答案填了下一題,如是者...下面的繼續錯落去。

4. 隨機編號係一個謎,一世都唔會查得出的謎!
作者: iantsang    時間: 10-7-8 14:30

Basically not necessary to research.  A primary school in C&W district has over 92% receiving their first choice this year.  I guess unless they select students based on ID card number, otherwise, your theory is hard to be proved.

原帖由 Radar 於 10-7-8 12:49 發表

仲有,我朋友話,有陣時會2 ...

作者: greendotdot    時間: 10-7-8 14:43

原帖由 aryee 於 10-7-8 13:41 發表

其實睇點擺位個wor,如果頭幾位好進取,後邊又放band 3,lucky #又唔及人,咁band 1入左band 3 一d都唔出奇wor。

Band One小朋友的媽咪是不會願意選任何Band Three學校,好似中西區網,就讀於無直屬中學的小學生家長,统一派位乙部也不大願意選Band Two做後備,因為所有Band Two學校都屬於他區,果張表可能填幾間Band Two便算,連我自己都是衹填咗1-8志願,咁如果唔好彩連第8志願都抽輸,就一定派Band Three俾我,呢間學校不是位於東涌我都偷笑。

ANCHAN59都講得啱,家長填表有一定責任,不過我覺得呢種「不甘心」的家長心態不算mistake,如果小朋友真是好的Band One學生,就算我乖乖填滿晒30個志願呢啲他區Band Two,真係派到做後備的Band Two,都依然一樣盡量去叩Band One門,最後盡咗力都唔得,咪同自己講,塞翁失馬,焉知非福  囉,「明天仍要繼續」嗎!
作者: CrabPincers    時間: 10-7-8 15:01

你係指( ) 入邊果個數字? 如果是的話, 我可以同你講, 我個女係8, 夠大啦卦, 但佢派到第一志願
作者: ac602    時間: 10-7-8 15:05

作者: ##21#    時間: 10-7-8 17:06

我都聽過呢個講法,我個仔派到第一志願,
而佢個最尾號碼係7
作者: ANChan59    時間: 10-7-8 17:23

原帖由 primary2007 於 10-7-8 11:00 發表
好無奈,好多個成績差過佢都入到英中!

After confirming the banding (1, 2, 3), all base on random number and no more rely on examination results.

My experience, focus on DP and not on CA, in CA luck more important than results.
作者: tigi    時間: 10-7-8 17:34

多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡囡面前呼天搶地.第一時間跑去叩門.叩得幾多得幾多.最多等佢訓左.返房狂cry.第日再叩過.盡量做.比個積極既態度比佢.唔係仲可以點.親戚朋友放榜個日,個個打黎問候,派成點,自已就講一次cry一次.唉.自已都好難去控訴自已既情緒.上黎訴下苦,舒緩下就算啦,不過有時得我同囡囡2個人既時候.佢會無啦啦講句..媽咪.我覺得自已好無用..一聽到.個心up到死...唯有解釋比佢聽.安慰佢.作為父母真係好難過,算啦!!聽日就有間英中公佈收唔收..其它個d..要再等有冇位先知可唔可以再in...希望再明天..有好消息..再話你地知...
作者: carchu12    時間: 10-7-8 17:37

初初見到個資料,都有d驚,因為亞囝係8(A),下年參加,好彩見到你地既reply,咁都無咁驚

原帖由 ##21# 於 10-7-8 17:06 發表
我都聽過呢個講法,我個仔派到第一志願,
而佢個最尾號碼係7

作者: ANChan59    時間: 10-7-8 17:37     標題: 回覆 26# greendotdot 的文章

I read all you posts on this topic before reply to your comments and that's why I said you are kind hearted. You may not agree with what I said but I am no need to show off here and this timing.

Your method also fine and now we can tell our estimation are pretty close to the no. of Band 1 students and the vacancies. Unless the estimated banding is wrong or the order of selection is unreasonable, you may drop one band only. Drop from Band 1 to Band 3, must be something terribly wrong.

I suggest parents should quote their orders of choices and their estimating banding here. We can discuss here and may help other parents to make a better choice next year.
作者: greendotdot    時間: 10-7-8 17:49

原帖由 tigi 於 10-7-8 17:34 發表
多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡囡面前呼天搶地.第一時間跑去叩門.叩得幾多得幾多.最多等佢訓左.返房狂cry.第日再叩過.盡量做.比個積極既態度比佢.唔係仲可以點.親戚朋友放榜個日,個個打黎問候,派成點,自已就講一次cry一次.唉.自已都好難去控訴自已既情緒.上黎訴下苦,舒緩下就算啦,不過有時得我同囡囡2個人既時候.佢會無啦啦講句..媽咪.我覺得自已好無用..一聽到.個心up到死...唯有解釋比佢聽.安慰佢.作為父母真係好難過,算啦!!聽日就有間英中公佈收唔收..其它個d..要再等有冇位先知可唔可以再in...希望再明天..有好消息..再話你地知...

我覺得你囡囡很懂事,因為佢有位懂事的媽咪,你囡囡佢唔係無用,無用嘅係我哋呢啲係度嘈嘈閉嘅大人,當事人心情咁沉重,仲要係到做和事姥,對不起!And wish your girl good luck !
作者: ANChan59    時間: 10-7-8 17:49     標題: 回覆 3# tigi 的文章

Your positive attitude, caring and put her first are so important to her upbring; you are a perfect model for her and for us.

Keep it up and wish to hear your good news asap.

My son's school is good, the students will have the result slip in the classroom and the parents knows the result simanteously.

Just in case the result not as expected, the principal and other teachers can clam down upset parents. Even later the unhappy kids join their parents, parents are clamed down and can comfort the kids and ready to "knock doors".

It's parents-friendly.........
作者: Joe媽媽    時間: 10-7-8 18:34

係括弧內的數字.

我估不是吧? 我仔(9),  本身成績 band 1尾, band 2頭. 但好好彩, 都派到第一志願. band 1尾英中. 都要去還神.
作者: Radar    時間: 10-7-8 19:06

我只係勞氣點解仲話政府吾會呃人,佢吾呃人點做靚條數,點顯得佢公平呀,其實甘多年上甘多網,我覺得政府係玩緊報復,因為d家長成日嘈要政府取消公開試,所以佢地就想出呢個攪珠方法,又話用隨機no.抽,你想投訴佢出術都吾得,因為你無可能有證據,佢今次玩你依區,下次又可以玩第二區都得.

仲有政府果d吾係庸官,佢食左你都吾知,依家就開始擔心334,都吾知佢會點玩你班人,其實我就比較鍾意以前既制度,可能我個人比較古老,其實一生人考三次公開試都吾係多啫.

不過今次既錯節我都有好大既得着,就係個女乖左好多,做事認真左,吾再馬乎了事.其實我只係擔心個女去到d黑學校啫,而吾係擔心去到d程度低既學校,因為我有能力既大可以中二中三轉校,係吾係?

大家吾如意既家長互勉啦,明天會更好.

原帖由 davidmimi 於 10-7-8 14:14 發表

唔使咁勞氣...

1. 我唔係信政府,而係政府班庸官無誘因去呃你,按本子辦事已經唔使孭鑊,反而學校會為掩識跌band,會不清不楚說banding的。

2. 假設學校有30% band 1位,全級200人即係約70人係band 1,統一派位時考70派得好 ...

作者: Radar    時間: 10-7-8 19:27

tigi,

我都祝你個女快快考入英中,不用再四處叩門.

我都祝我個女快快有間band2學校收,呵呵呵!不好意思用左你個位祝福自己個女添.

多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡 ...

作者: greendotdot    時間: 10-7-8 19:38

原帖由 Radar 於 10-7-8 19:27 發表
tigi,

我都祝你個女快快考入英中,不用再四處叩門.

我都祝我個女快快有間band2學校收,呵呵呵!不好意思用左你個位祝福自己個女添.

你一啲都唔古老噃,我覺得仲幾睇得開添,我都祝福你個女啦
作者: greendotdot    時間: 10-7-8 19:42

原帖由 ANChan59 於 10-7-8 17:37 發表
I read all you posts on this topic before reply to your comments and that's why I said you are kind hearted. You may not agree with what I said but I am no need to show off here and this timing.

Your ...

I think I have learned a bit from you how to tolerate and respect other people.  

作者: maglam1985    時間: 10-7-8 20:32

原帖由 carchu12 於 10-7-8 17:37 發表
初初見到個資料,都有d驚,因為亞囝係8(A),下年參加,好彩見到你地既reply,咁都無咁驚

隨機編號一定唔係身分証括弧內嘅數字, 係另一組由電腦隨機編配的號碼, 返而我覺得電腦會唔會出錯, 因為我朋友個仔係BAND 1, 派到BAND 2尾嘅學校, 佢個仔一定係BAND1生, 因為成績差過去嘅同學可以派到Band 1 學校,不過我唔知佢個同學嘅選校策略,唔可以一口斷定電腦出錯,不如樓主試下去教育局查吓。
作者: toyocat    時間: 10-7-8 21:26

前年個女隔離班個男同學,經過兩次呈分試後,係band2學生,但他自行選校時,選band1的英中,亦有面試,但唔知大抽獎點排.因佢有個人課外獎項(非學術性),而且本身英文科都不太差,是其他科拉低平均分而變band2,可能那間中學看到這兩點而收佢,所以大家如有個人強項,都可以在自行收生時進取些.

另外,又可能有學生在頭兩次呈分成績好,在自行時學校已收,到第三次成績差而跌grade,跌名次,所以便有錯覺名次後的派得仲好.
作者: ricetaster    時間: 10-7-8 21:38

係呀! 自行收生只計頭兩次呈分試成績而取錄, 第三次呈分係用嚟定Banding 作大抽獎之用, 所以頭兩次呈分試對自行收生很重要, 差都唔好差喺頭兩次呈分試。

原帖由 toyocat 於 10-7-8 21:26 發表
前年個女隔離班個男同學,經過兩次呈分試後,係band2學生,但他自行選校時,選band1的英中,亦有面試,但唔知大抽獎點排.因佢有個人課外獎項(非學術性),而且本身英文科都不太差,是其他科拉低平均分而變band2,可能那間中學 ...

作者: davidmimi    時間: 10-7-9 01:28

補充多一點,呈分式計法,即中英數x9、常x6、其他科x1or2,有些學校5-6年級,成績表無跟呈分試計法,還是按小1-小4計法,全部科x1,呢個就好大問題,因為你永遠唔知呈分試真實排名,根本就計唔到banding,兩種計法可以相差10幾名的。

我最近先知有些學校係派位當天先派成績,完全無理學生叩門的需要,政府有幾"庸"我知道,學校(少部分)可以幾"庸",真是計不到的。

作者: north2010    時間: 10-7-13 10:30

我唸唔會, 因為我所講個怪case嘅小朋友嘅身份證號碼最後個數字係"7" !

作者: judy    時間: 10-7-13 13:11

原帖由 north2010 於 10-7-7 17:21 發表
沙田蘇浙, band2學生派入band1中學, 大抽獎怪現象可見一班 !

band1学生派去band3中学就怪。

band2、3学生派去band1中学就一啲都唔怪!
作者: ZZdaphne    時間: 10-7-13 14:27

原帖由 north2010 於 10-7-7 17:21 發表

沙田區band 2 派 band 1 都好平常,
2年前已經有.

作者: bnene    時間: 10-7-14 00:34

看了您女兒的CASE,我也明白我家大少算是走運了。但著實我也在您身上學懂了很多很多。因為大少派不到心儀那一間後,我們都放出了一個失望的樣子,後來我才發現,我這個表情及樣子確實影響了他,令他自信心受了打擊。

我們將會繼續為您和令嬡打氣的,請加油及不要放棄,小朋友也不要灰心,這個是運氣的問題,並不代表小朋友的能力,要看真正的實力,就在您叩門、甚至小朋友上中一以後,就可以看到真功夫了。WORST CASE的話,找一家BAND 2中學努力讀好書,中二時轉回英中,我深信是可以的。我已告訴大少,他只是運氣稍遜,但他有的是實力,我們可以一起努力,用自己的實力戰勝運氣的。

另外,有退休的老師告訴我,可以試試在八月下旬,甚至九月初再打電話給心儀中學的校長,問問是否有中一插班位。既然中西區有那麼多好中學,相信學生流動性也頗大的,令嬡未必無機會。加油啊!

多謝咁多位家長既事後分析.和氣討論就算了.事實已經擺在眼前.是但哪一方面出錯.已經冇得再追溯,為有努力叩門.比多d正面既思想比囡囡.只要有心讀.一樣冇問題.只不過當日實在太難接受咁既派位結果.又要強忍唔可以係囡 ...

作者: catcatmom    時間: 10-7-14 08:17

沙田好多學生BAND2派英中, 唔出奇. 派曬BAND1,間英中仲有位, 比BAND2生NO前果批入.

BAND1生派BAND3中學, 機會唔大, 一定有內情.
朋友個仔話自己係BAND1尾, 間小學係敦佐, 自己住沙田, 番去沙田抽, 佢考沙呂中, 連個面試機會都無, 佢將勁學校放係前, 結果派了去BAND3裡面BAND3中學.
其實個小朋友已經係BAND2.

而同佢同班, 都係BAND1尾既同學, 成績好少少, 第一志願選林看光,入埋.  

作者: pineapple0983    時間: 10-7-14 10:04

原帖由 bnene 於 10-7-14 00:34 發表
看了您女兒的CASE,我也明白我家大少算是走運了。但著實我也在您身上學懂了很多很多。因為大少派不到心儀那一間後,我們都放出了一個失望的樣子,後來我才發現,我這個表情及樣子確實影響了他,令他自信心受了打擊。

我們將會 ...

冇錯,入英中校門ge最後機會將會係8月中/下旬出現,千其唔好放棄!
但有一嘢你要清楚,如果你自已走出搵校長,我唔覺得個 Band1 校長會賣喱個"人情"比你囉!因為除左你,可能仲有其它人"猴"住ed位架,點解個校長會揀你?
作者: smleung    時間: 10-7-14 17:48     標題: 回覆 7# moyan 的文章

我個case絕對唔係填錯form的問題,亞囡選校第一志願係band 1 中的學校,第二志願已经楝band 1尾。其實同班band1的同學選校都是這樣,可惜ranking比亞囡後的同學都派到英中。

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中
作者: greendotdot    時間: 10-7-14 18:04

原帖由 smleung 於 10-7-14 17:48 發表

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中 ...

Congratulations !!!
作者: ANChan59    時間: 10-7-14 21:41

原帖由 smleung 於 10-7-14 17:48 發表
我個case絕對唔係填錯form的問題,亞囡選校第一志願係band 1 中的學校,第二志願已经楝band 1尾。其實同班band1的同學選校都是這樣,可惜ranking比亞囡後的同學都派到英中。

好彩亞囡終於叩到第一志願的英中 ...

Ranking -> Banding -> Random number
Central Allocation - Random number

Most districts, Band 1 bottom achool are CMI schools. So your daughter's case may be random number not favourable.

Anyway, congratulation. Still have have time to plan for the holiday with your daughter.
作者: Sindy    時間: 10-7-14 22:07

原帖由 CrabPincers 於 10-7-8 15:01 發表

你係指( ) 入邊果個數字? 如果是的話, 我可以同你講, 我個女係8, 夠大啦卦, 但佢派到第一志願

我聽到都話係身份證()內既數字,但每年都會抽一個起始號碼, 即唔係1最先,有可能係234567890.....不過,我都唔信,老實講,做學位分配,咁多年都傳唔到一d風聲出黎係點排,無乜可能,而家資訊咁發達,我信真係無人知多d
作者: tigi    時間: 10-7-15 00:40

有時隨機號碼唔好彩就係唔好彩! 我要更改下.我上次話隔黎班個位女同學..佢唔係全級考第三...係全級第二先真...畢業禮我睇住佢take獎學金..排全級第十九位女同學入左庇理羅士女子中學...有時我都唔太明d中學點計分..舉例..我囡囡同考全級第二位女同學.一齊去叩一間中中門...最後我囡囡入左..佢落選...不過去到後補註冊完左後...個位女同學又收到電話..話有位比佢註冊....真係不幸之中既大幸...我地都為佢感到高興....始終..要一位b1生入去b3學校...無論心理同身理上絕對難受..仲要發生係一位十一,二歲既小朋友身上..係e段時間....我囡囡...in 左2間中中...3間英中...有2間英中已經落選左...最後個間仲要等消息..不過我地已經預最壞打算..曾經in其中一間英中個校長同我囡囡講...妳雖然成績同各方面都唔差,但我地得幾個叩門位...但我地又要in成5x人,所以我地要係裡面挑選最top既...有時搞珠既野好難講.就算派到邊間妳有心讀既就一定讀到.當時因為我地都在場(因為要見埋家長)個刻我囡囡就cry左出黎!!事後我地同囡囡講...妳已經好叻女...叩門有得比妳in已經代表妳有機會..妳既成績及各方面已經合符佢地既基本要求..好多人連in都唔會有機會嘛...已家入到一間校風同各方面都唔錯..只要入到英文班..同英中唔會差太遠....等等安慰既說話.有時我又覺得好殘忍...好似e家我地叩到既中學咁.in 7x個學生..但只收9個...最大問題係佢地有份面試名單...約分1-15組..(每組5人)但最後公佈入選名單..除左第1-4組入面有9位同學個名之外...根本第五組打後既同學一個都冇份入選...雖然囡囡入左選...唔知係咪我諗多左...既然學校一早已經有一定既分數分左排名...又點解要in咁多位呢? 同學派得唔理想,已經唔開心,仲要周圍搵學校去叩門,東奔西走,難道辦教育界既就係用e個心去為學生?
作者: greendotdot    時間: 10-7-15 01:20

tigi

原帖由 tigi 於 10-7-15 00:40 發表

有時隨機號碼唔好彩就係唔好彩! 我要更改下.我上次話隔黎班個位女同學..佢唔係全級考第三...係全級第二先真...畢業禮我睇住佢take獎學金..排全級第十九位女同學入左庇理羅士女子中學...有時我都唔太明d中學點計分..舉例..我囡囡同考全級第二位女同學.一齊去叩一間中中門...最後我囡囡入左..佢落選...不過去到後補註冊完左後...個位女同學又收到電話..話有位比佢註冊....真係不幸之中既大幸...我地都為佢感到高興....始終..要一位b1生入去b3學校...無論心理同身理上絕對難受..仲要發生係一位十一,二歲既小朋友身上..係e段時間....我囡囡...in 左2間中中...3間英中...有2間英中已經落選左...最後個間仲要等消息..不過我地已經預最壞打算..曾經in其中一間英中個校長同我囡囡講...妳雖然成績同各方面都唔差,但我地得幾個叩門位...但我地又要in成5x人,所以我地要係裡面挑選最top既...有時搞珠既野好難講.就算派到邊間妳有心讀既就一定讀到.當時因為我地都在場(因為要見埋家長)個刻我囡囡就cry左出黎!!事後我地同囡囡講...妳已經好叻女...叩門有得比妳in已經代表妳有機會..妳既成績及各方面已經合符佢地既基本要求..好多人連in都唔會有機會嘛...已家入到一間校風同各方面都唔錯..只要入到英文班..同英中唔會差太遠....等等安慰既說話.有時我又覺得好殘忍...好似e家我地叩到既中學咁.in 7x個學生..但只收9個...最大問題係佢地有份面試名單...約分1-15組..(每組5人)但最後公佈入選名單..除左第1-4組入面有9位同學個名之外...根本第五組打後既同學一個都冇份入選...雖然囡囡入左選...唔知係咪我諗多左...既然學校一早已經有一定既分數分左排名...又點解要in咁多位呢? 同學派得唔理想,已經唔開心,仲要周圍搵學校去叩門,東奔西走,難道辦教育界既就係用e個心去為學生?

作者: ANChan59    時間: 10-7-15 01:32     標題: 回覆 2# tigi 的文章

校長可能好心做壞事,佢想比多少少人有機會面試而已,如果面試20人,果100+學生同家長更失望。
作者: smleung    時間: 10-7-15 10:37     標題: 回覆 77# tigi 的文章

Hi Tigi,

我與你同一感受,我哋都去咗7間英中叩門,雖然囡囡沒有哭過,我知道她的心情是非常不好受。希望囡囡能夠努力讀書,因為辛苦得來的學位真不容易(對我囡囡來講)。
作者: ac602    時間: 10-7-15 11:01

作者: CrabPincers    時間: 10-7-15 11:14

原帖由 Sindy 於 10-7-14 22:07 發表

我聽到都話係身份證()內既數字,但每年都會抽一個起始號碼, 即唔係1最先,有可能係234567890.....不過,我都唔信,老實講,做學位分配,咁多年都傳唔到一d風聲出黎係點排,無乜可能,而家資訊咁發達,我信真係無人知多d ...

我反而聽到一個rumour, 就係話, 官校的學生的number 係會排先, 之後先到直資, 再到私校

嗱.........rumour, 我吾知真定假

但官校有d 好既官中係聯繫位, 吾知係吾係因為甘, 所以先比人有錯覺, 官校的學生的number 係會前過其他學校的學生
作者: CrabPincers    時間: 10-7-15 11:15

原帖由 ac602 於 10-7-15 11:01 發表
Want to share with you one strange case.

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher ...

今年, 有個女仔放一間好top 既女校係第二位都入到........... 喊到cc 下, 我們成班家長望住佢係樹喊, 都吾知講乜野好..............難為人地band 1 入到band 2 中學

講漏, 但同校有band 1 既女仔, 放呢間top band 1 中學係第一位, 都入吾到, 但點解佢放第二位會入到呢?

我諗, 唯一既可能性係, 自行時比人收入左..........

我甘諗, 係吾係合理d 呢?

作者: ac602    時間: 10-7-15 11:23

作者: greendotdot    時間: 10-7-15 11:25

Want to share with you one strange case.

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher advised him to fill the form like this).  Admitted by QC.  My colleague was not happy as she's afraid her son will study very hard in QC.  Can anybody explain this strange situation?

當然要假設佢個仔自行和统一派位甲部都無揀皇仁啦!

1. 佢個仔一定屬Band One.
2. 佢唔好彩!1st choice St. Louis的 40個非保留位,都抽唔到!
3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過3個敢搏)
4. 中西區Band1男仔更加無人敢2nd choice搏皇仁,簡值係浪費,更加會影響3rd choice機會!
5. 中西區男仔只會再後啲無得揀,才會揀皇仁填數,但巳經一早派咗俾佢個仔。
6. 佢個仔也是所有中西區Band1男仔2nd choice選皇仁的最幸運的一位。

都唔知恭唔恭喜佢個仔好....

作者: ac602    時間: 10-7-15 11:39

作者: CrabPincers    時間: 10-7-15 11:42

原帖由 greendotdot 於 10-7-15 11:25 發表

2. 佢唔好彩!1st choice St. Louis的 40個非保留位,都抽唔到!
3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過 ...

好有point 的分析!
作者: Sindy    時間: 10-7-15 11:43

原帖由 greendotdot 於 10-7-15 11:25 發表

3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過 ...

有時就係咁,因為無人敢咁填,所以第二先抽到
作者: greendotdot    時間: 10-7-15 11:45

我諗佢咁唔情願,自行可能無報名,反而甲部大抽獎可能諗住唔會中六合彩,揀咗1st choice,全香港抽9個位都俾佢個仔抽到,這是最合理解釋。

引用:

My colleague's son, a Band1C-Band2A pupil, who studied in St. Peter's in Western District.  First choice St. Louis, second choice Queen's College (his teacher advised him to fill the form like this).  Admitted by QC.  My colleague was not happy as she's afraid her son will study very hard in QC.  Can anybody explain this strange situation?

3. 中西區Band1男仔無人敢1st choice搏皇仁(得4個非保留位)(或者只有不超過3個敢搏)
4. 中西區Band1男仔更加無人敢2nd choice搏皇仁,簡值係浪費,更加會影響3rd choice機會!
5. 中西區男仔只會再後啲無得揀,才會揀皇仁填數,但巳經一早派咗俾佢個仔。
6. 佢個仔也是所有中西區Band1男仔2nd choice選皇仁的最幸運的一位。

都唔知恭唔恭喜佢個仔好....

作者: ac602    時間: 10-7-15 13:56

作者: KWT    時間: 10-7-15 15:03

原帖由 Radar 於 10-7-8 19:06 發表
仲有政府果d吾係庸官,佢食左你都吾知,依家就開始擔心334,都吾知佢會點玩你班人,其實我就比較鍾意以前既制度,可能我個人比較古老,其實一生人考三次公開試都吾係多啫.

我重懷舊,最好行番升中試制度,跟成績依次派位.不用像現時要學琴棋詩畫,舞蹈.即使有文憑,也不一定有用.如果不是得獎(公開或校內)多數沒用,自行報名都放不下去.有沒有國際獎項?港隊代表?區域代表?校內代表?有時會問為什麼小朋友學咁多才藝?舊舊制度升中試使很多家庭脫貧,你看今日幾多醫生律師會計師都是從這制度冒出頭來,若升中如今日要求,往昔有幾多家庭可以負擔得起?

又334新制,認受性仍存問題,舊制的B grade怎樣處理?又通識教育,好似樣樣題材都教的,考試又用什麼標準?明年8月就知道,到時又會有新的控訴.

總之,在我而言,一句話:新不如舊.

作者: myww    時間: 10-7-15 15:48

總算經歷完'大抽獎'   .... 幸好最後都能叩門成功入番第一志願學校!

我囡囡係band 1頭, 大抽獎派咗第二志願, 雖然這學校唔差, 係今年上車英中, 但唔係囡囡最心儀嗰間. 校長&班主任叫我哋去第一志願那間叩門, 最後叩門成功.

我囡囡同學個case跟我囡囡差不多, 同我囡囡一樣揀同一間老牌英中做第一志願, 但佢派咗第三志願. 佢都有去番第一志願那間中學叩門, 結果都成功了.

反而, 我囡囡學校有超過10個學生派入這間老牌英中, 但他們的成績全部到比囡囡&叩門同學低, 有d重係band 2頭...

我d朋友都話... 我囡囡嗰number唔靚...無'計'啦....

所以大抽獎, 真係大抽獎!! 好講彩數!

我同囡囡講, 雖然要經歷叩門先入到這間學校, 但證明佢真係有能力, 佢反而多咗d自信和更加珍惜這個機會.

希望响大抽獎派得唔理想的學生, 早日叩門成功, 入到心儀中學!!

作者: wingyindd    時間: 10-7-15 16:06

myww 恭喜你. 邊間中學. 自行有無報呀?
作者: mrsanthony    時間: 10-7-20 13:23

Tigi & smleung,

這段日子真不容易經過, 要加油!

Band 1 英中生都未必入到 U,   不要太介懷  :-|
作者: KitBo    時間: 10-7-21 19:48

原帖由 mrs.so 於 10-7-7 21:13 發表

呢d情況, 我都難以置信, 但事實係朋友個女既同班同學... ...

唔係化!
就算係band 1 生放在第六, 都死硬啦!
可況是band 3生?!
但太神奇la, 會唔會係電腦有bug.
Band three 生, 入到都讀死佢la.
難以置信的神話!
作者: smalle    時間: 10-7-21 22:59

咁大鑊
原帖由 moyan 於 10-7-7 21:26 發表
希望各位家長好好理解派位辦法去揀学校, 有d老師都唔太了解

作者: smalle    時間: 10-7-21 23:02

yes , me too.
原帖由 moochacha 於 10-7-7 22:20 發表
點解要我哋玩呢個遊戲 ,雖然未到我個女,但都唔遠了(2年),我好驚,不安......,希望大家都皆大歡喜,叩門成功

作者: smalle    時間: 10-7-21 23:25

咁如果係英文字母呢?? 咁A抽先,OR 11抽先呢?

作者: smalle    時間: 10-7-21 23:36

唉~~!!!
原帖由 davidmimi 於 10-7-8 11:59 發表
講真....教育局就唔會呃人,不過學校就可能會,如果學校得20% band 1位,佢夠唔夠膽如實講俾家長聽呢?通常都係含含糊糊,band 2就話band 1尾,好心的會填統一時提點家長保守點選多d band 2,但更多的情況係,真實banding比率,只係得 ...

作者: smalle    時間: 10-7-22 00:11

當日先知, 咁咪叩咩門都冇得預計??omg:(
原帖由 davidmimi 於 10-7-9 01:28 發表
補充多一點,呈分式計法,即中英數x9、常x6、其他科x1or2,有些學校5-6年級,成績表無跟呈分試計法,還是按小1-小4計法,全部科x1,呢個就好大問題,因為你永遠唔知呈分試真實排名,根本就計唔到banding,兩種計法可以相差10幾名的。

我 ...

作者: KWT    時間: 10-7-22 17:10

原帖由 smalle 於 10-7-22 00:11 發表
當日先知, 咁咪叩咩門都冇得預計??omg:(

.
所以參加統一派位,父母真是有排驚.好在我已經渡過這難關.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5