教育王國

標題: 民生書院(小學)派位成績如何? [打印本頁]

作者: S.H.K    時間: 10-7-8 21:38     標題: 民生書院(小學)派位成績如何?

民生書院派位成績如何? 有無人可以分享?
作者: CINDYC    時間: 10-7-8 22:50

我囡直上中學.
作者: S.H.K    時間: 10-7-9 14:00

請問你囡考第幾? 屬band幾學生? 民生中學填第幾志願?
原帖由 CINDYC 於 10-7-8 22:50 發表
我囡直上中學.

作者: CINDYC    時間: 10-7-9 17:48

妳有小朋友在民小讀緊?
我囡一心一意希望入回民中, 在自行(無考其它中學)+甲部(只填了自己中學)+乙部第一志願都係民中.
學校在三次呈分試之後, 校長將小六全級25x人, 在校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C. (囡囡被學校編定為A1學生組別.)
A1學生原校直升機會係99% ; A2係75%, B1係50%, B2係25%, 而C應該係無機會原校直升(在四月乙部選校前之選校講座, 家長已有組別資料, 方便家長選校).
原帖由 S.H.K 於 10-7-9 14:00 發表
請問你囡考第幾? 屬band幾學生? 民生中學填第幾志願?

作者: YLKElaine    時間: 10-7-12 10:07     標題: 民生書院(小學)派位成績如何?

Hi Cindy

我囡囡也是直升民生中一。她是B2的, 好彩能夠返回原校
聽聞她也有很多同學仔都入到, 有個仲係C的, 不過體育很叻。不知道今年收多少個民小生呢?
作者: S.H.K    時間: 10-7-12 17:55

恭喜你地如願以償..我小朋友正在讀民幼..我考慮緊搬家, 所以想知多些民小的派位..再決定屆時會否讓小朋友讀民小(如果學校收佢)..
請問如果民小讀得好的同學, 會否有些選擇了其他中學? 派位結果又如何? 讀得一般果d, 又派成點? 我其實好想知道民小的學生在外的競爭力?始終民小要交學費, 希望物有所值..
原帖由 CINDYC 於 10-7-9 17:48 發表
妳有小朋友在民小讀緊?
我囡一心一意希望入回民中, 在自行(無考其它中學)+甲部(只填了自己中學)+乙部第一志願都係民中.
學校在三次呈分試之後, 校長將小六全級25x人, 在校內分成5組: A1, A2, B1, B2, C. (囡囡被學校 ...

作者: CINDYC    時間: 10-7-13 09:24

Hi YLKElaine,
您好!
真好, 您囡囡可以升回原校, 佢地真係好開心, 因為大部份同學都係從小一起讀上, 歸屬感好強
我囡同班聽聞有人去咗dbs, 亦有B1生派唔番原校, 其他人情況不太清楚.
原帖由 YLKElaine 於 10-7-12 10:07 發表
Hi Cindy

我囡囡也是直升民生中一。她是B2的, 好彩能夠返回原校
聽聞她也有很多同學仔都入到, 有個仲係C的, 不過體育很叻。不知道今年收多少個民小生呢? ...

作者: CINDYC    時間: 10-7-13 09:55

Hi S.H.K,
我囡由幼稚園到升中, 中小幼校長都已轉過, 只可以分享但未必合時宜
1. 小道消息, 今年聽聞有兩位同學去咗dbs, 其他不太清楚, 因為我不是一個太social既人, 資料不太多, 唔好意思!
2. 以學校往年資料, 以P.6全級約25x人計, 過往每年都有約18x人升回原校(6班約2班舊生要走, 換外來新生).
其實妳可想想當初為什麼讓小朋友讀民幼? 如果期望小朋友要好top, 民生未必係一個好選擇, 但平平穩穩升英中, 咁應該相對無直屬中學既小學, 應該壓力比較細.
我本人而言, 當初想阿囡有開心既校園生活, 不太大既壓力, 到今天仍然可以做到. 學校方面, 有好多機會給不同學生, 培養到好好既自信心, 呢點我好欣賞!
原帖由 S.H.K 於 10-7-12 17:55 發表
恭喜你地如願以償..我小朋友正在讀民幼..我考慮緊搬家, 所以想知多些民小的派位..再決定屆時會否讓小朋友讀民小(如果學校收佢)..
請問如果民小讀得好的同學, 會否有些選擇了其他中學? 派位結果又如何? 讀得一般果d,  ...

作者: YLKElaine    時間: 10-7-13 10:00

Hi Cindy

我囡班頭三名派到DBS, La Salle, Maryknoll, 其他的我也不清楚

今天的PreS1我特別提醒她要努力做好, 為師弟, 師妹取得好成績。日後要加倍努力, 畢竟Band 2生讀英中是頗吃力的, 希望她開竅啦
作者: S.H.K    時間: 10-8-5 10:01

謝謝你地啊..我想知, 民生小學的學生, 英文水平高唔高? 學校運用英文(聽和講)的機會多嗎? 同學仔有沒有出外補習英文? 我好想囡囡學好英文啊..
作者: Bonnie    時間: 10-8-10 13:12

我都好擔心..呀仔係小四插班生..讀咗一年民小..叫做啱啱適應..成績同之前比..差咗好多..可能程度唔同..今年小五要呈分...希望佢努力d..過兩年可以讀番民中啦..
作者: priscilla168    時間: 10-8-13 18:10

我呀仔是 interview + 甲部考入民生中學的, 都好擔心他的英文跟不上, 唔知有冇家長可以交流下呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5