教育王國

標題: 有冇人心水清知道點解? [打印本頁]

作者: happy2010    時間: 10-7-14 07:48     標題: 有冇人心水清知道點解?

舊年(2009):
英華有2222人申請(學費$12000/年)
St. Paul Co-Ed 都有21xx人申請(學費$60000/年),
St.Paul boys 只有1096人申請 (學費$30000/年),
連陳守仁都有3000人申請 (學費$1xxxx/年)

St.Paul boys 應該出有過英華及陳守仁

但點解St.Paul boys 少D人報名?

校舍太細? 2012會搬大舍有埋泳池添。

問過好多準小一父母都不明白,有冇人心水清知道點解?
作者: ysnmama    時間: 10-7-14 08:26

陳守仁(學費平)及聖保羅是男女校. 所以男女也可申請, 申請人數可能也較多. 雖然聖保羅男女學費貴. 但很多公務員家庭也喜歡. 因為有津貼很抵讀亦是不少家長的dream school.

至於英華比St. Paul Boys多. 可能英華學費也較平. 一條龍及住新界及九龍也會報考. 而St. Paul Boys在香港區, 會有住新界區的家長會認為太遠. 但報考人數其實相差不遠.

我的想法大慨是這樣.

原帖由 happy2010 於 10-7-14 07:48 發表
舊年(2009):
St. Paul Co-Ed 都有21xx人申請(學費$60000/年),
St.Paul boys 只有1096人申請 (學費$30000/年),

St.Paul boys 應該出有過英華 ...

作者: Wingwingtong    時間: 10-7-14 09:10     標題: 回覆 2# ysnmama 的文章

想問問公務員津貼, 如學校學費$1500, 咁即係要比幾多呢?
作者: happy2010    時間: 10-7-14 14:43

but St.Paul boys also have an excellent academic,

why do parents love YW so much? except for it's cheaper school fee?

原帖由 ysnmama 於 10-7-14 08:26 發表
陳守仁(學費平)及聖保羅是男女校. 所以男女也可申請, 申請人數可能也較多. 雖然聖保羅男女學費貴. 但很多公務員家庭也喜歡. 因為有津貼很抵讀亦是不少家長的dream school.

至於英華比St. Paul Boys多. 可能英華學費 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-7-14 15:14

SPCC係父母心目中超級名校, 又免報名費, 好多家長都覺得報左至算可能就咁幸運碌左入去, 就算明知唔得亦當見識, 無蝕底
陳守仁同一般傳統學校唔同, 外藉學生比例高, 英文水平好, 一般會覺得比傳統學校開心但升中成績又好好, 所以家長亦好鐘意
英華好多人傾慕SNOOPY校長
至於ST PAUL BOYS, 一黎由於位處港島, 住得遠既未必考慮, 2黎有唔D家長覺得成績不如前(總有家長鐘意比較......呢........每人2.34個A VS 每人2.44個A果D呢), 以咁既學費就唔抵喇 (人地話架咋, 唔好丙我)

原帖由 happy2010 於 10-7-14 07:48 AM 發表
舊年(2009):

St.Paul boys 應該出有過英華 ...

作者: traeh    時間: 10-7-14 15:25

非常認同。

除咗地點相對偏遠,少咗大量新界同九龍家長來報名,St Paul Boys校長亦比較少見報,少咗廣告效應,比起英華林校長差好遠。英華呢兩年新轉直資,小學部又係同另一間merge埋,無track record,只有靠校長名氣、vision同口才,增加報名人數,提高收生質素。英華好聰明咁搵咗林校長過檔,好識得做宣傳推廣工作。你睇而家協恩都無以前咁高見報率。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-14 15:14 發表
SPCC係父母心目中超級名校, 又免報名費, 好多家長都覺得報左至算可能就咁幸運碌左入去, 就算明知唔得亦當見識, 無蝕底
陳守仁同一般傳統學校唔同, 外藉學生比例高, 英文水平好, 一般會覺得比傳統學校開心但升中成績 ...

作者: easybring    時間: 10-7-14 15:40

同意.  另一方面, 陳守仁多人申請, 因為申請方法十分十分方便, 填on-line form就可以了.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-14 15:14 發表
陳守仁同一般傳統學校唔同, 外藉學生比例高, 英文水平好, 一般會覺得比傳統學校開心但升中成績又好好, 所以家長亦好鐘意

作者: lsltennis    時間: 10-7-14 15:54

英華2009-10學費$1500X10期,津貼後每月要俾$375 (津貼學費75%,上限$3000零)

原帖由 Wingwingtong 於 10-7-14 09:10 發表
想問問公務員津貼, 如學校學費$1500, 咁即係要比幾多呢?

作者: flostangraphy    時間: 10-7-14 16:06

而且陳守仁無論 open-day, 同P.1 Admission Talk 安排都非常好, 有條有理, 家長自然印象分都大加!
我同老婆去咗兩年open-day先幫阿仔報! 咁多間小學open-day覺得陳守仁小朋友最自主, 最幫手同最有才華! (有d擦鞋咁... )
自己發覺(純個人意見)反而一兩間名校, 家長同老師出力重多過學生, 小朋友就算幫手, 佢媽咪其實都企係背後...

原帖由 easybring 於 14/7/2010 15:40 發表
同意.  另一方面, 陳守仁多人申請, 因為申請方法十分十分方便, 填on-line form就可以了.

作者: spmok1999    時間: 10-7-14 16:29

學費貴, 校舍細同舊係主要原因, 同中學部位置都有段距離, 仲有可能係可比人感覺係好傳統o既老校, 可能近代家長的想法唔同o左, 校舍位置亦是一個問題, 位處西環又未有港鐵, 在心理上覺得和同樣沒有港鐵的土瓜環般的舊區沒多大分別, 在有得選擇的情況下當然想揀一間較新同設備較完善的學校...

St.Paul boys 搬o左之後可能會多返人申請呢?

作者: hogwarts    時間: 10-7-14 17:45

原帖由 spmok1999 於 10-7-14 16:29 發表
學費貴, 校舍細同舊係主要原因, 同中學部位置都有段距離, 仲有可能係可比人感覺係好傳統o既老校, 可能近代家長的想法唔同o左, 校舍位置亦是一個問題, 位處西環又未有港鐵, 在心理上覺得和同樣沒有港鐵的土瓜環般的舊 ...

As a matter of fact, the difference in ratio is not great except for the overwhelming response for TSL.
Ying Wah - around 13.88:1
SPCC - around 14.2:1
SPCPS - around 12.18:1
TSL - around 18.5:1
作者: happy2010    時間: 10-7-14 23:23

Wow... would you please further explain on the meaning of the ratio? example: around 13.88:1 means what?
作者: Geni    時間: 10-7-14 23:38

我反而鍾意ST PAUL BOYS 多過 其他O個幾間喎~~~ 如果佢收我個仔, 我搬屋都肯O家~~~ 不過佢冇咁O既本事!

我鍾意佢因為佢係老牌學校, 英小, 天主教, 男校, 校風好, 小朋友好乖, 同佢中學出O左個任總!
作者: nicolemummy    時間: 10-7-15 00:03

St Paul's Boy 是聖公會, 不是天主教, 聖公會同系有協恩, 聖保羅男女...

原帖由 Geni 於 10-7-14 23:38 發表
我反而鍾意ST PAUL BOYS 多過 其他O個幾間喎~~~ 如果佢收我個仔, 我搬屋都肯O家~~~ 不過佢冇咁O既本事!

我鍾意佢因為佢係老牌學校, 英小, 天主教, 男校, 校風好, 小朋友好乖, 同佢中學出O左個任總! ...

作者: Geni    時間: 10-7-15 10:26

原帖由 nicolemummy 於 10-7-15 00:03 發表
St Paul's Boy 是聖公會, 不是天主教, 聖公會同系有協恩, 聖保羅男女...

係喎~~~ 搞亂哂o忝, 唔怪得之唔收我啦!
作者: hogwarts    時間: 10-7-15 13:54

原帖由 happy2010 於 10-7-14 23:23 發表
Wow... would you please further explain on the meaning of the ratio? example: around 13.88:1 means what?

It means the no. of applicatnts Vs the no. of P1 places available in each school.
作者: Sindy    時間: 10-7-15 16:52

原帖由 hogwarts 於 10-7-15 13:54 發表

It means the no. of applicatnts Vs the no. of P1 places available in each school.

係每幾人收1人
作者: spmok1999    時間: 10-7-15 17:16

原帖由 Sindy 於 10-7-15 16:52 發表

係每幾人收1人

以我o既理解:

e.g.

即係 13.88 人去爭 1 個小一學位, 以四捨五入計, 即係每人約有 1/14 (十四份之一) o既機會獲得學位, 數就係咁計, 但實際要視乎面試/筆試的表現, 另外可以還存在其他未知因素 (有關係/內定) ...
作者: 林嬌嬌    時間: 10-7-15 18:09

肯定是,硬件上的問題啦!
游泳池,音樂廳,運動場。有齊以上,報名人數遂項加多一千。
作者: Charlotte_mom    時間: 10-7-15 18:29

唔一定
咁真光咪迫爆?!
原帖由 林嬌嬌 於 10-7-15 06:09 PM 發表
肯定是,硬件上的問題啦!
游泳池,音樂廳,運動場。有齊以上,報名人數遂項加多一千。

作者: Sindy    時間: 10-7-15 18:38

原帖由 spmok1999 於 10-7-15 17:16 發表

以我o既理解:

e.g.

即係 13.88 人去爭 1 個小一學位, 以四捨五入計, 即係每人約有 1/14 (十四份之一) o既機會獲得學位, 數就係咁計, 但實際要視乎面試/筆試的表現, 另外可以還存在其 ...

咪即係平均每十四人收一人囉
作者: iantsang    時間: 10-7-15 22:10

任總 only studied in St. Paul's (Boys) for matriculation (F.6 & 7) because......

He is from St. Louis actually but he doesn't mention it now......

我鍾意佢因為佢係老牌學校, 英小, 天主教, 男校, 校風好, 小朋友好乖, 同佢中學出O左個任總! ...

作者: starrybb    時間: 10-7-15 23:26

TSL - so many applied I guess partly because of the ease of application, no need to prepare portfolio, meet parents etc
Anyone can apply by just hitting the buttons!
(Dont get me wrong it is a very good school)
作者: chaned12    時間: 10-7-16 01:14

so more applicants  ≠ better school

for example, st.paul boys is a very good and famous school, there's only 10xx applicants

作者: haodimama    時間: 10-7-16 12:00

好多人以為Paul Boys 係英小, 其實係中小來架 wor...

作者: ziyi    時間: 10-7-16 12:08

同意
但幾好對我都無用
因我那個是男仔頭的囡囡
性格是男仔,但入唔到男校

原帖由 chaned12 於 10-7-16 01:14 發表
so more applicants  ≠ better school

for example, st.paul boys is a very good and famous school, there's only 10xx applicants

作者: Geni    時間: 10-7-16 12:55

原帖由 haodimama 於 10-7-16 12:00 發表
好多人以為Paul Boys 係英小, 其實係中小來架 wor...

應該咁講, 佢係"漸變"英小, 由小一得一科英文至高小3科用英文教, 較容易同英中接軌.

其實我自己鍾意 st paul boys 大部份原因都係情意結. 我o個時去交form, 入到佢地個禮堂, 好有feel. 佢到個禮堂其實冇乜特別, 只係同我小學個禮堂好似, 所以好鍾意咁解. 所以到最後冇收我個仔我都冇乜特別唔開心, 因為我唔係一個有備而來o既家長 (係咪應該有d慚愧呢).
作者: haodimama    時間: 10-7-16 17:17

唔知Paul Boys轉左直資後成績係咪勁左好多呢? 有媽媽講我知, 當年佢讀書時, 14分(好似係文科/商科)入唔到原校, King's 中六收左佢, 而佢有2, 3 個同學 12, 13 分, King's 唔收, 結果入晒隔離 Paul Boys 中學...所以, 我一直都唔覺得Paul Boys 係好勁0既學校...不過, 無可否認, 佢d 學生可能家庭背景好d, 依家轉左DSS, 更加係tim lar...不過成績好jor幾多, 就真係唔知lar...
作者: wcjc    時間: 10-7-16 19:08

原帖由 chaned12 於 10-7-16 01:14 發表

Totally agree.

St. Paul Boys has very limited seats, i.e. 96.
Although I submitted the application form for TSL, finally my son did not show up for interview.  As I know, a lot of candidates submitted the application form for TSL but they did not show up for interview at all.
作者: traeh    時間: 10-7-16 23:48

唔係啩? 你講緊邊年呀? 計幾多科呀? 分數點計呀?

原帖由 haodimama 於 10-7-16 17:17 發表
唔知Paul Boys轉左直資後成績係咪勁左好多呢? 有媽媽講我知, 當年佢讀書時, 14分(好似係文科/商科)入唔到原校, King's 中六收左佢, 而佢有2, 3 個同學 12, 13 分, King's 唔收, 結果入晒隔離 Paul Boys 中學...所以, ...

作者: Ving    時間: 10-7-17 01:14

Hi,

Just want to confirm if St paul boy primary is english primary or chinese primary?

Also St paul boy secondary is english secondary or chinese secondary? thx

原帖由 haodimama 於 10-7-16 12:00 發表

作者: haodimama    時間: 10-7-19 13:22

oh, 原來係 n 年前, 98年wor... 不過個媽媽話肯定係真gei...

原帖由 traeh 於 10-7-16 23:48 發表
唔係啩? 你講緊邊年呀? 計幾多科呀? 分數點計呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5