教育王國

標題: 請問將軍澳邊間小學好呀... [打印本頁]

作者: Wingleung    時間: 10-7-15 13:27     標題: 請問將軍澳邊間小學好呀...

我個女今年升K2, 但係我都唔知將軍澳邊間小學好, 請大家比D意見, 提供幾間比我選擇吓吖..
作者: ziyi    時間: 10-7-15 14:13

TKO有4間直資,所以你要考慮直資定津貼

先說直資:
LHT - 歷史耐,但校舍細,未轉直資前是區內熱門,而6年學費都是跟入學那一年相同,預算較容易,沒有呈分試,升PLK LAWS FOUNDATION
LOGOS - 學制異於正常, 11年制,活動教學, 下年9月有泳將, 還打算起宿舍, 也係沒有呈分的, 近年都加學費 (因我囡囡是問題小女,所以係我其中一間目標)
EC - 半傳統半活動, 一般家長容易接受, 是區內最多人申請的直資, 全英文小學, 校舍漂亮, 中小學是同一校舍 (面積是2間千禧校舍) 但用自行設計的, 但不確定有沒有呈分
GT - NET TEACHER是4間最強, 小3的班主任是NET TEACHER, 但小1至小3要去旺角校舍, 有呈分, TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3, 學費是4間最貴,要交11個月的

津貼
升中勁的,首推馮晴 ,2009/10升中派位成績可參考小弟另一個TOPIC, 以下LINKING:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2217999&extra=page%3D2

而小3開始分精英班,5班裡得2班是精英班
而小1的功課較一些上位中的學校少

其次是將天,黃永樹

而熱門中,宣基也很好
因他有直屬中學BACKUP,而宣基中學雖然是中中, 但其實由今年9月開始係5班中學, 其中4班是英文班,只有1班是中文班

而上位中的好小學有
將循, 功課很多,這幾年都很難入,無記錯來年才第一次有升中成績(記錯請玟正)
梁潔華, 中文用普教, 中英文學校都花很多心機,唔好處是她直屬中學沒有如宣基的好

唔...還有什麼呢...唔記得啦

死啦..忘記問你有多少分,如果你有25分,入Maryknoll, Marymount都得啦,唔使考慮TKO的小學
像我囡囡得15分,才要頭痛

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 13:27 發表
我個女今年升K2, 但係我都唔知將軍澳邊間小學好, 請大家比D意見, 提供幾間比我選擇吓吖..

作者: Charlotte_mom    時間: 10-7-15 14:53

tko好既英文好難爭, 所以好多家長都一早搵定d有"升中保障"既小學, 例如果幾間直資有一條龍中學, 或者派位成績理想既津小

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 01:27 PM 發表

作者: wensi    時間: 10-7-15 15:18

原帖由 Wingleung 於 10-7-15 13:27 發表

你係TKO 邊區, 同埋有幾多分?  有多D 料先好俾意見
作者: Wingleung    時間: 10-7-16 12:49

多謝你D資料, 好詳細, 但係我唔知點計分呀, 我都唔知我囡囡有幾分...

原帖由 ziyi 於 10-7-15 14:13 發表
TKO有4間直資,所以你要考慮直資定津貼

先說直資:
LHT - 歷史耐,但校舍細,未轉直資前是區內熱門,而6年學費都是跟入學那一年相同,預算較容易,沒有呈分試,升PLK LAWS FOUNDATION
LOGOS - 學制異於正常, 11年制,活動教 ...

作者: Wingleung    時間: 10-7-16 12:51

我自己住將軍澳廣場, 我媽咪住坑口, 我個囡而家係青衣商會到, 我唔識計分, 可以告訴我D分係點計...

原帖由 wensi 於 10-7-15 15:18 發表

你係TKO 邊區, 同埋有幾多分?  有多D 料先好俾意見

作者: ziyi    時間: 10-7-16 14:04

如果是將軍澳廣場,以直徑來說

1. 將循/EC
2. 黃永樹/將天/馮晴/宣基

而真道(LOGOS)/GT是調景嶺
而梁潔華/LHT是寶林

計分可參考
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

如果申請你或你丈夫的母校,那有20分,如果你有跟母校相同的宗教而被認可,有25分
而甘好彩你的母校是Maryknoll, Marymount, St. Mary, 協恩等,恭喜你,很大機會在第1輪自行就入得到,那就不用想上列的學校了
相反,像我讀男校,生了個囡,妻子的母校都唔知去了那,那就因頭生的有15分,去到邊(除了收生不足的例外)都是陪跑或看運氣(相同分數在第一輪很多是抽籤,高分的先收).
而如果你跟我一樣15分,而抽到唔使抽就收,你都要
上列的馮晴/黃永樹/梁潔華,除了世襲生(即兄姊在讀)及有一些兄姊是該校畢業生外,大家都是15分居多,看運氣啦
而其它,看你有沒有宗教分,有的話,恭喜你,應逐入得到

原帖由 Wingleung 於 10-7-16 12:51 發表
我自己住將軍澳廣場, 我媽咪住坑口, 我個囡而家係青衣商會到, 我唔識計分, 可以告訴我D分係點計...

作者: wensi    時間: 10-7-16 14:42

原帖由 Wingleung 於 10-7-16 12:51 發表

適齡10分
大仔/女 + 5分
同學校宗教 + 5 分

黃永樹/將天/馮晴

如果無宗教, 我會要馮晴.

乜TKO 唔係分兩區ge 咩?
作者: ziyi    時間: 10-7-16 14:52

分2區,我沒有說啊
只是以 Wingleung住地方距離分遠近而已
住將軍澳廣場,過一條馬路行5分鐘左右就到將循,而過一條馬路,多行1~2分鐘就是播道
我想是最近的
而黃永樹/將天是近將軍澳中心那邊,遠一些
而馮晴穿過將軍澳運動埸及環保大道的隧道,其實沒有遠大多了,十多分鐘而已
我住坑口,如果帶囡囡租單車踏,也會去將軍澳中心隔壁的居屋商埸租,平一些 ,每次行都是十多分鐘
橫豎是踏去海邊的單車徑

原帖由 wensi 於 10-7-16 14:42 發表

適齡10分
大仔/女 + 5分
同學校宗教 + 5 分

黃永樹/將天/馮晴

如果無宗教, 我會要馮晴.

乜TKO 唔係分兩區ge 咩?

作者: wensi    時間: 10-7-16 16:34

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:52 發表
分2區,我沒有說啊
只是以 Wingleung住地方距離分遠近而已
住將軍澳廣場,過一條馬路行5分鐘左右就到將循,而過一條馬路,多行1~2分鐘就是播道
我想是最近的
而黃永樹/將天是近將軍澳中心那邊,遠一些
而馮晴穿過將軍澳運 ...

唔係話你說, 可能我記錯. 以前好似係分左兩區, 坑口同寶琳係一區,   將軍澳同調景嶺係一區.  入去小學概覽話係95.  可能我記錯
作者: ziyi    時間: 10-7-16 17:01

唔緊要,我只怕我誤導了你
你知啦,我呢排俾人話我前言不對後語,又俾人話扮高貴
有領野
說笑的,因你唔係佢地,之前都有係BK一起討論

原帖由 wensi 於 10-7-16 16:34 發表

唔係話你說, 可能我記錯. 以前好似係分左兩區, 坑口同寶琳係一區,   將軍澳同調景嶺係一區.  入去小學概覽話係95.  可能我記錯

作者: ziyi    時間: 10-7-16 17:50

其實係net 95都幾頭痛的
因大部份家長都是target我說的那幾間,如果唔係都唔會出現兩個極端
一D學校第1輪爭崩頭
一D學校收生唔足,連開班線都唔夠
如沒有記錯全港只有9間在第1輪收唔夠開班線的學校,2間在Net 95
你話幾頭痛,其中一間好彩教育局俾佢下年自費辦小一,唔使殺校住,另一間沒有甘好彩了
所以,很頭痛啊,已經有很多很多家長選擇DSS/私小,跨區
每天早上,成隊校巴不停的接送
去那一間DSS/private小學的簡介會的資料或學校網頁,梗有一條校巴線是由TKO去
但有些成績的仍是超難入
作者: ziyi    時間: 10-7-16 20:32

LOGOS異於平常是說她是11年,唔係分小學6年、初中3年、高中3年
是分基礎2年、DS5年、MS4年
而我囡囡是會尋根問底,問問題到懂為止,而唔係行為或其他有問題,如令任何人唔會,說聲Sorry
作者: culver    時間: 10-7-16 22:14

Hi ziyi,

Want to ask you more about GT:

1. you mentioned"GT - ...TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3..."
高3 = previous F.6?

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round of application? I just missed the 1st!

Many thanks,
Culver
作者: ziyi    時間: 10-7-16 22:39

新高中制度是3-3-4
即中一至中三 是第1個3
中四至中六是第2個3
大學是那個4
所以你可以這樣理降

因我沒有申請GT,答你唔到,或者你post你的問題去GT的版

原帖由 culver 於 10-7-16 22:14 發表
Hi ziyi,

Want to ask you more about GT:

1. you mentioned"GT - ...TKO校舍是加大版的千禧校舍, 即36個班房, FOR 小4至高3..."

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round ...

作者: angelsue    時間: 10-7-16 22:48

作者: sky2011    時間: 10-7-16 23:24

作者: 小玲    時間: 10-7-17 08:19

有時不是肯不肯比錢的問題,你肯比錢都要間學校肯收。比錢就肯收的學校,我都要考慮一下。

係呢,Ziyi,我個女今年或出年要報幼稚園,介唔介意pm你囡囡間幼稚園個名比我參考呢?

原帖由 sky2011 於 10-7-16 23:24 發表
寧願比$讀播道, 學費平得益大。

作者: angelsue    時間: 10-7-17 08:57

作者: twin1411    時間: 10-7-17 09:34

Last year, GT still have 2 round, but this year had only one round.

原帖由 culver 於 10-7-16 22:14 發表
Hi ziyi,

2. do you know if GT had a practice of having 2nd round ...

作者: ziyi    時間: 10-7-17 10:30

只是其中一間
我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心,始終英文幼稚園是謀利的,跟非謀利的老師壓力不一樣
而區內有愛心而非謀利半日的可選的是
PLK, 救世軍 (但她們的用書程度較淺)
全日的可選播道
課程比較深的可選宣道,她也有全日的,但好多人爭
而雖然與馮晴都是PLK,但受限與政府收生的程序,第1輪及第2輪沒有優勢,但叩門是有幫助的
而如果你target是LHT,恭喜你,絕對有優惠的,因今年她都在幼稚園推介了幾次
如果你目標是一些英文小學或名校,那受限於英文程度,你可能要係外邊補或申請英文幼稚園比較好
但如果你要小朋友在有愛心,啟發她們探索,快樂學習的
那你就選PLK,救世軍,播道等比較好
死啦,呢道是小一選校,唔係幼稚園選校

原帖由 angelsue 於 10-7-17 08:57 發表
i think he is talking about
保良局方王換娣

作者: wensi    時間: 10-7-17 11:44

原帖由 ziyi 於 10-7-17 10:30 發表
只是其中一間
我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
其實這間幼稚園是區內熱門的,用書尤其英文跟區內英文幼稚園是一樣的,差別是英文課沒有英文幼稚園那麼多堂
而她的老師是非常有愛心 ...

你好Pro

如果唔打算出去讀小學, 留係本區讀幼稚園好D.  幼稚園校長同本區小學有交情叩門有用.

早幾年將天收好多"德寶"學生, 幼稚園畢業典禮都請將天校長去.
作者: Wingleung    時間: 10-7-27 13:17

請問點解我係全港小學架西貢區找不到黃永樹/將天這2間小學?

原帖由 ziyi 於 10-7-16 14:04 發表
如果是將軍澳廣場,以直徑來說

1. 將循/EC
2. 黃永樹/將天/馮晴/宣基

而真道(LOGOS)/GT是調景嶺
而梁潔華/LHT是寶林

計分可參考
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

如果申請你或你丈夫的母校,那有20分,如果 ...

作者: ziyi    時間: 10-7-27 13:43

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=312

這是學校概覽上保良局黃永樹小學的link

http://www.plkwws.edu.hk/

這是黃永樹自己的網頁

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=319

這是學校概覽上將軍澳天主教小學的link

http://www.tkocps.edu.hk/

這是將軍澳天主教小學自己的網頁

原帖由 Wingleung 於 10-7-27 13:17 發表
請問點解我係全港小學架西貢區找不到黃永樹/將天這2間小學?

作者: fatherfather    時間: 10-7-27 17:56     標題: 我會推薦保良局馮晴小學

作者: beywat496    時間: 10-7-28 09:27

派 BAND ONE 同區 or 誇區出名中學  ?  前後兩者差很遠耶!

原帖由 fatherfather 於 10-7-27 17:56 發表
我會推薦保良局馮晴小學,戶外活動很多,差不多每月都會OUTING,著重活動學習。我好欣賞。
學校發展方向非常正確,學生中文寫作幾好,同學好多機會進行匯演,從網頁可以見到到。
升中派位好勁,派BAND ONE中學的百分率應該係全區之冠。勁過好多傳統名校

作者: ziyi    時間: 10-7-28 09:54

50個同區英中
22個跨區英中
當然比不上那些99%升名校的小學
但在同區或一般性比較,唔失禮

原帖由 beywat496 於 10-7-28 09:27 發表
派 BAND ONE 同區 or 誇區出名中學  ?  前後兩者差很遠耶!

作者: 塵大聞    時間: 10-7-28 12:03

原帖由 wensi 於 10-7-17 11:44 發表

你好Pro

如果唔打算出去讀小學, 留係本區讀幼稚園好D.  幼稚園校長同本區小學有交情叩門有用.

早幾年將天收好多"德寶"學生, 幼稚園畢業典禮都請將天校長去. ...

如果將天收好多"德寶"學生, 係自行or大抽獎or叩門?
自行同大抽獎應該無得揀學生呢, 可能叩門有d幫助,
前幾日經過將天, 學校外牆掛住幾間幼稚園招生廣告,
有德x,獅x會,比x利,比x...唔知呢幾間同佢有無關係
作者: wensi    時間: 10-7-28 12:53

原帖由 塵大聞 於 10-7-28 12:03 發表

如果將天收好多"德寶"學生, 係自行or大抽獎or叩門?
自行同大抽獎應該無得揀學生呢, 可能叩門有d幫助,
前幾日經過將天, 學校外牆掛住幾間幼稚園招生廣告,
有德x,獅x會,比x利,比x...唔知呢幾間同佢有無關係:question ...

係叩門位! "德寶" 教得幾深下, 佢似都好喜歡收. 同幼稚園又會推薦. lee d 係兩3年前ge 事,而家係唔係我唔知.
作者: easybring    時間: 10-7-28 13:13

聽朋友今年叩門將天, 人山人海, 有超過一百人叩.
作者: ziyi    時間: 10-7-28 15:02

如果不計玩音樂椅的(即有私校做back up)最多大約有10個叩門位. 如果100人申請,10%都唔算低

原帖由 easybring 於 10-7-28 13:13 發表
聽朋友今年叩門將天, 人山人海, 有超過一百人叩.

作者: klcps    時間: 10-7-31 18:41     標題: 最好帶同小朋友參加學校活動,去了解學校是否適合小朋友

作者: Wingleung    時間: 10-8-4 13:24

請問將軍澳官立小學好嗎... 大家請比意見, 謝謝~
作者: ziyi    時間: 10-8-4 14:47

好唔好,看你以什麼標準啦

如果以熱門程度來說,過去幾年是在第一輪,無分也可以入到的

年度       自行學額          自行收生學額          百分比
07/08    80                  45                        56.25%
08/09    75                  38                        50.66%
09/10    63                  47                        74.60%
10/11    63                  28                        44.44%

但有一優勝地方是聯繫學校是將軍澳官立中學,即如果他們真的照升學指引,其中最高分的25%可以入將官中

原帖由 Wingleung 於 10-8-4 13:24 發表
請問將軍澳官立小學好嗎... 大家請比意見, 謝謝~

作者: YCDad    時間: 10-8-6 17:40

上《小學概覽》一看,為什麼將軍澳「香港華人基督教聯會真道書院」,2008/09學年(2009年4月8日) 的註冊人數,各年級的人數都是零?即是無人讀?

作者: ziyi    時間: 10-8-6 17:45

那一頁忘記它吧,年年都係咁
從2010/11學年,FS1 (即小一)應該是198個位
之前好似220個

原帖由 YCDad 於 10-8-6 17:40 發表
上《小學概覽》一看,為什麼將軍澳「香港華人基督教聯會真道書院」,2008/09學年(2009年4月8日) 的註冊人數,各年級的人數都是零?即是無人讀?

...

作者: YCDad    時間: 10-8-6 17:54

原帖由 ziyi 於 10-8-6 17:45 發表
那一頁忘記它吧,年年都係咁
從2010/11學年,FS1 (即小一)應該是198個位
之前好似220個

請到以下網址看看:

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=320&viewpart=5

http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_320.pdf
作者: ziyi    時間: 10-8-6 18:06

我就是說你attach的網頁可忘記它,年年都是這樣的(起碼2年都是這樣的了,沒有update)

原帖由 YCDad 於 10-8-6 17:54 發表

請到以下網址看看:

http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=320&viewpart=5

http://www.chsc.hk/primary/tc/print/school_320.pdf

作者: YCDad    時間: 10-8-6 18:10

原帖由 ziyi 於 10-8-6 18:06 發表
我就是說你attach的網頁可忘記它,年年都是這樣的(起碼2年都是這樣的了,沒有update)

真道書院有問題,為何不把此等重要資料交予有關機構?
作者: ziyi    時間: 10-8-6 18:18

我相信唔係無俾,而係唔知點update
真道係得11年
這2年用FS1,FS2, DS1, DS2, DS3,DS4, DS5, MS1, MS2, MS3,MS4代表
之前開校是
FS1,FS2, FS3, DS1, DS3...
你叫人點分

原帖由 YCDad 於 10-8-6 18:10 發表

真道書院有問題,為何不把此等重要資料交予有關機構?

作者: YCDad    時間: 10-8-6 18:21

原帖由 ziyi 於 10-8-6 18:18 發表
我相信唔係無俾,而係唔知點update
真道係得11年
這2年用FS1,FS2, DS1, DS2, DS3,DS4, DS5, MS1, MS2, MS3,MS4代表
之前開校是
FS1,FS2, FS3, DS1, DS3...
你叫人點分

...

明白

你點解咁熟將軍澳學校的情況,難道你是官嚟?
作者: ziyi    時間: 10-8-6 18:31

梗係唔係官啦,係官有好,我一定申請SPCC,有津貼
只係一個超緊張的爸爸,由K1開始留意學校的緊張大師

原帖由 YCDad 於 10-8-6 18:21 發表

明白

你點解咁熟將軍澳學校的情況,難道你是官嚟?

作者: Wingleung    時間: 10-8-12 13:18

請問大家對港澳信義會(富寧)呢間學校有咩意見, 因為我見我個女間學校年年都有大概1/4人入呢間學校....
作者: PriscillaNg    時間: 10-8-17 11:09

hi 各位好,

我大仔係宣道會茵怡, 想問吓

將軍澳循道衛理小學基督教宣道會宣基小學

本來心儀將循, 但宜家又好似宣基好d, 有一條龍!
大家覺得如何?
作者: ziyi    時間: 10-8-17 12:12

將循剛有第1次升中成績,但在網頁上找不到,而在她們的校門通告欄上有張貼,是否詳細至像馮晴,我沒有太大留意,可自行去看
而將循是將軍澳小學來說校舍最大,四合院式設計,比其他千禧校舍漂亮
但功課比較多,因我囡囡有同學的哥哥在將循就讀,但說沒有時間參加課外活動
但我只有這消息來源,卻不能代表整體及學校的,你要自己再進深了解比較好
而這2年,第1輪都是收滿學生的,是區內熱門學校
而宣基因一條龍中學有4班是英文班,1班是中文班而變得更熱了
想想按照升中辦法,85%可直升,只要是在頭80%成績,可入英文班,所以是好難入,較將循更難在第1輪入
將循除了世襲生,及宗教分外,宣基有阿哥家姐是畢業生的機會率高於將循,因將循只有1年畢業生
如果是15分,將循第1輪的機會應該較高

原帖由 PriscillaNg 於 10-8-17 11:09 發表
hi 各位好,

我大仔係宣道會茵怡, 想問吓

將軍澳循道衛理小學基督教宣道會宣基小學

本來心儀將循, 但宜家又好似宣基好d, 有一條龍!
大家覺得如何? ...

作者: ziyi    時間: 10-8-17 15:46

對不起,有資料要更正
宣基在2009/10學年只保証31個學額給宣基小學的
而2010/11學年只有29個
其他要跟其他學校爭的
但這就唔明白了,明明是一條龍,但保証的得20%

整個西貢區不計自行的那30%,每間學校的學額如下列的link

而觀塘區分配給西貢的英中,平均每間只得3個位,即如果靠抽籤而中,那恭喜你可去買六合彩了

聖言/聖潔靈/觀中都是3個位,要靠自行機會可能還高一些

原帖由 ziyi 於 10-8-17 12:12 發表
將循剛有第1次升中成績,但在網頁上找不到,而在她們的校門通告欄上有張貼,是否詳細至像馮晴,我沒有太大留意,可自行去看
而將循是將軍澳小學來說校舍最大,四合院式設計,比其他千禧校舍漂亮
但功課比較多,因我囡囡有同 ...

作者: MIHO.WAH    時間: 10-8-17 19:09

原帖由 ziyi 於 10-8-17 15:46 發表
對不起,有資料要更正
宣基在2009/10學年只保証31個學額給宣基小學的
而2010/11學年只有29個
其他要跟其他學校爭的
但這就唔明白了,明明是一條龍,但保証的得20%

整個西貢區不計自行的那30%,每間學校的學額 ...

弄錯了, 正確宣基小學是聯繫學校不是一條龍.
我想宣基中學要想變為英中收生方面便要求高掛.
作者: ziyi    時間: 10-8-17 21:53

弄錯了,sorry
但聯繫也應該收25%啊

頭痛完小學,又要擔心升中
又要看成績不停改變目標,又要看政府又攪什麼
現今做家長多難
我們小時侯,有書讀就係

原帖由 MIHO.WAH 於 10-8-17 19:09 發表

弄錯了, 正確宣基小學是聯繫學校不是一條龍.
我想宣基中學要想變為英中收生方面便要求高掛.

作者: fatherfather    時間: 10-8-17 22:59     標題: 有無邊間準小同中學係一條龍

作者: gillianchan    時間: 10-8-26 00:58

hi!各位,我住調景嶺彩明苑,囡囡九月升k3,現正為選'津貼小學'而煩惱中,希望大家可以俾d意見我,thanks!

老公叫我揀 最近屋企的'港澳信義會' (一落樓就係)
我同囡囡參觀過'東華三院王余家潔'的暑期親子班,我地都幾鐘意,不過學校就係寶琳將軍澳泳池附近,一定要坐校車...

其餘的學校只識  保良局黃永樹 及 馮晴,請問仲有邊間好介紹?

你地有無子女同親友子女讀緊小學,請分享,謝謝!
作者: ggoo    時間: 10-8-26 11:50

比以下條link你地參考下,summichalle個排位唔一定100%啱,但都離事實不遠.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2227879&page=1#pid33096125
以上條link只是學校排位,填表時唔好真是咁填,因為照咁填最後可能會去到一間冇揀既小學.

以下呢個topic都講得唔錯,比你地參考.(不過是兩年前既資料)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1635849&extra=page%3D4&page=1

作者: fatherfather    時間: 10-8-26 22:10     標題: 馮晴

作者: summichalle    時間: 10-8-28 00:12     標題: 回覆 50# gillianchan 的文章

作者: summichalle    時間: 10-8-28 00:22     標題: 回覆 50# gillianchan 的文章

作者: summichalle    時間: 10-8-28 00:31

作者: summichalle    時間: 10-8-29 21:53     標題: 回覆 51# ggoo 的文章

作者: daisymanyu    時間: 10-9-8 17:16

想幫我個仔報誇區北角官立小學(自選),如果唔得的話,在第二次選校時,會報FC(睇了幾個帖, FC學校好似幾好,不過都報咗明天的簡介會, 打算親自去聽和了解)
作者: rainbowcov    時間: 10-9-9 11:07

原帖由 ziyi 於 10-7-17 10:30 發表
只是其中一間, 我係好似上期星島親子王說的,自制全日制家長
原因也是差不多
而她的老師是非常有愛心 ...

不好意思, 雖然這裡是講小學, 但都想問一下, 樂道幼稚園又如何? 聽聞這間非常出名, 請賜教, 謝謝。
作者: DKiu    時間: 10-9-14 11:48

我都聴咗幾個小學的講座, 每間都比家長的議見是一条心... 由第一階段開始要選同一間在第一位. 机会較大, 及如果在這2輪都未能入心儀的學校. 在第三輪"扣門". 學校会睇返之前是否"一心一意"選佢哋, 學校會以此為首選. 但我在其他討論區, 有家長遵從這個做法, 但在最後"扣門"也是失敗... 是否有人可以分享...
作者: BSCYL    時間: 10-9-14 12:48     標題: 回覆 59# DKiu 的文章

出席學校簡介會, 已假設是家長心儀的小學.  當然是鼓勵一心一意只將他們作為首選, 在學校立場, 不可能鼓勵家長三心二意

至於由始至終都將該校放在首選, 只可以表達足夠誠意, 但一些受歡迎的小學, 首選該校的遠超過提供的學位.  當然無辦法保証所有申請人都可獲配學位
作者: ziyi    時間: 10-9-14 13:33

熱門學校,個個都有誠意是,但位就得這麼多.始終有人失望
剛星期天,東港城有擺學校展
而我同將循的老師談了一下
她說上年15分都有機會入

原帖由 DKiu 於 10-9-14 11:48 發表
我都聴咗幾個小學的講座, 每間都比家長的議見是一条心... 由第一階段開始要選同一間在第一位. 机会較大, 及如果在這2輪都未能入心儀的學校. 在第三輪"扣門". 學校会睇返之前是否"一心一意"選佢哋, 學校會以此為首選. ...

作者: DKiu    時間: 10-9-14 13:37

Thank you ! 大家心儀的都是一線學校, 所以我想是不是要有策略, 要選一線尾, 或二線頭... 真的很頭痛

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 12:48 發表
出席學校簡介會, 已假設是家長心儀的小學.  當然是鼓勵一心一意只將他們作為首選, 在學校立場, 不可能鼓勵家長三心二意

至於由始至終都將該校放在首選, 只可以表達足夠誠意, 但一些受歡迎的小學, 首選該校的遠超過 ...

作者: DKiu    時間: 10-9-14 13:39     標題: 回覆 61# ziyi 的文章

Thank you ! 我都有去到
作者: BSCYL    時間: 10-9-14 14:01     標題: 回覆 62# DKiu 的文章

其實將軍澳區小學水準不錯, 都各具特色.  只是中學相對其他區比較遜色. 以致部份家長揀選區外小學

反正大家都是憑運氣, 當然考慮將自己心儀小學放在首選, 若果心儀是本區小學, 不論自行, 甲部, 乙部均選同一小學, 可以增加抽中的機會.  況且有部份小學更說明不是自行及統一均以該校為首選, 連叩門機會也沒有

若果認為派一線尾, 2線頭也開心就讀, 當然抽中機會大一點, 但獲派後又不甘心的話, 最好都是先選心儀, 即盡人事, 聽天命
作者: BSCYL    時間: 10-9-14 14:06     標題: 現場推介

小朋友今年升中一, 亦有到東港城協助推介母校小學
作者: DKiu    時間: 10-9-15 15:30     標題: 回覆 64# BSCYL 的文章

Thank you !
作者: DKiu    時間: 10-9-15 15:34

那一間小學 ? 星期日去將天聴講座, 都有好多巳升中的學子, 回母校講感受. 都幾感人. 他們有些多謝的老師, 巳沒有在此校教了....我個覺得感動的地方, 是小朋友識得感恩.

原帖由 BSCYL 於 10-9-14 14:06 發表
小朋友今年升中一, 亦有到東港城協助推介母校小學

作者: BSCYL    時間: 10-9-15 23:15     標題: 回覆 67# DKiu 的文章

將天 及 保良局 幾間小學 都是區內較受歡迎的小學, 除此以外, 當然尚有若干出色的小學

阿仔於王余家潔畢業, 學校裁培及教導, 我及小朋友亦心存感激, 所以樂於協助回報母校
作者: Valy    時間: 10-9-16 01:48

我有20分, 一心一意揀宣基. 另考三間直資,決定了,就這樣吧! 其他交給大老闆. 不想一夜白髮. 有時人算不如天算.

作者: iris0703    時間: 10-9-16 09:56

Valy, 同你一樣, 不過只唸住考一間直資...結果真係要交比老闆安排啦....

原帖由 Valy 於 10-9-16 01:48 發表
我有20分, 一心一意揀宣基. 另考三間直資,決定了,就這樣吧! 其他交給大老闆. 不想一夜白髮. 有時人算不如天算.

作者: BSCYL    時間: 10-9-16 13:08     標題: 回覆 69# Valy 的文章

若果區內只心儀宣基, 自行, 甲一, 乙一均選宣基, 甲二, 甲三漏空不填, 增加中選機會, 祝好運!
作者: gallylaitse    時間: 10-9-16 15:24

請問係咪第一輪唔中,等第二輪只填第一志願,其餘第二第三就留空,咁先會增加中選機會?不過如果真係咁唔好采,第二輪都唔中第一志願,但係你又無填二三志願,會唔會求其派你去一間架??
原帖由 BSCYL 於 16-9-2010 01:08 PM 發表
若果區內只心儀宣基, 自行, 甲一, 乙一均選宣基, 甲二, 甲三漏空不填, 增加中選機會, 祝好運!

作者: ziyi    時間: 10-9-16 16:20

新手你好,我前年都係新手
第1輪是自行
第2輪是統一,即大抽獎
而第2輪是約50%學位(多少要看第1輪,如果第1輪世襲生多於總學額的60%,而計分又足額那第2輪少於50%,相反,世襲生及計分的用唔盡,那第2輪多於50%)
而TKO - 第2輪少於50% 的如黃永樹,宣基約10所
TKO第2輪多於50%的如田家炳等
而這50%的第2輪是分2部份
全港一起爭的甲部,可填3間,不論區,這部份佔第2輪的10%
為什麼有人說不要填甲2及甲3,是因為所有申請者先輪完甲部才到乙部, touch wood,如果你心儀乙1多於甲2,
而你咁好彩入了甲2,那對不起,你沒有機會去乙部了,即你沒有機會派去你心儀的
而乙部是本區,佔第2輪的90%,這是必須填晒的
像net 46有9間,你要填晒9間
而net 95,應該接近30間,你要填晒
否則,你黑仔而你只填了乙1,派唔到,那電腦會派晒其他有填的申請人先,最後才看有什麼學校有位,才給你的小朋友.
Amen
所以,一定要填晒乙部.不要只看一些文章
我會替你怕

原帖由 gallylaitse 於 10-9-16 15:24 發表
請問係咪第一輪唔中,等第二輪只填第一志願,其餘第二第三就留空,咁先會增加中選機會?不過如果真係咁唔好采,第二輪都唔中第一志願,但係你又無填二三志願,會唔會求其派你去一間架?? ...

作者: BSCYL    時間: 10-9-16 23:01     標題: 回覆 72# gallylaitse 的文章

我講的只是針對區內只有一間心儀的小學, 相比獲派其他小學, 會失望, 建議甲二,甲三漏空, 是希望乙一增加成功機會.  

若果區內有另外兩間心儀程度相約的, 則甲二, 甲三亦要填寫

乙部則必須填滿, 避免派了一間完全沒揀過的學校  (這部份另一位網友 ZIYI #73) 介紹詳細清楚
作者: Valy    時間: 10-9-16 23:51

BSCYL, 我都係諗住咁填. 謝謝你的提醒

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 13:08 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5