教育王國

標題: 請問港島區--男仔有邊個好校網? [打印本頁]

作者: pingu_k    時間: 10-8-3 11:29     標題: 請問港島區--男仔有邊個好校網?

該區有邊d好學校?

因為對港島區學校無乜認識,麻煩大家指教! many tks!
作者: mow-mow    時間: 10-8-3 11:49

Net12 - Wah Yan, St Joseph, Hennessey Government Schools (am & pm), St James'.....

原帖由 pingu_k 於 10-8-3 11:29 發表
該區有邊d好學校?

因為對港島區學校無乜認識,麻煩大家指教! many tks!

作者: spmok1999    時間: 10-8-4 01:21

仲有皇仁
作者: mow-mow    時間: 10-8-4 14:02

皇仁 has no primary school!

原帖由 spmok1999 於 10-8-4 01:21 發表
仲有皇仁

作者: llhlee    時間: 10-8-4 15:35

Precious Blood is not bad too but secondary is a girls school.

原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 發表
Net12 - Wah Yan, St Joseph, Hennessey Government Schools (am & pm), St James'.....

作者: Charlotte_mom    時間: 10-8-4 18:34

軒官上下都有皇仁做聯繫中學
留意第2輪, 策略上只可揀華仁or st jo其中一間, 另一間就最好放棄, 千祈唔好排1,2, 因為咁樣排2間大熱而number又唔靚, 好易出事(西左去好後)
原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 AM 發表

作者: pingu_k    時間: 10-8-5 01:05

好多謝大家!

雖則呢d係抽籤,但又有無話咩幼稚園到時去呢d小學叩門易d?

又有無邊d好小學係有幼稚園一條龍直上?

軒官番半日?幾好喎!我中意好似我以前小學時代咁番半日,時間好用好多!我老公係皇仁舊生,吾知咁樣如果係讀軒官,到時升皇仁有無著數?哈.....

Charlotte_mom,
請問你指既"number唔靚"係咩意思呢?如果係咁,即係2nd choice要揀所謂無咁好既學校?many tks!!!
作者: nicolemummy    時間: 10-8-5 06:46

想上ST JO小學, 就讀ST JO KINDER啦. 入既機會大好多, 因為KINDER入學已經開始計分, 多D分(小學第一輪)既小朋友入KINDER既機會才高. 派位失敗後, 自己學校KINDER當然後叩門必備既條件.

你先生係皇仁舊生, 我朋友都係. 佢都係問我同樣問題. 咁我就問佢,"你小學在那裡". 我朋友係佐敦官小, 唔知你先生係唔係咩官小, 定係其他. 如果你先生係軒官舊生, 咁你當然報軒官, 舊生小朋友差唔多入硬軒官, 而軒官上皇仁有聯系. 如果你先生係香港島其他官小學, 上皇仁都有聯系有機會. 但如果你先生係其他學校(包括九龍的官小)咁上皇仁既機會, 就完全沒有關係.

原帖由 pingu_k 於 10-8-5 01:05 發表
好多謝大家!

雖則呢d係抽籤,但又有無話咩幼稚園到時去呢d小學叩門易d?

又有無邊d好小學係有幼稚園一條龍直上?

軒官番半日?幾好喎!我中意好似我以前小學時代咁番半日,時間好用好多!我老公係皇仁舊生,吾知咁樣如果 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-8-5 14:49

皇仁舊生要到小朋友p5搵中學, 至可以"發功"令到interview時有利d喇, 小一階段就無咩著數了
原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 AM 發表
想上ST JO小學, 就讀ST JO KINDER啦. 入既機會大好多, 因為KINDER入學已經開始計分, 多D分(小學第一輪)既小朋友入KINDER既機會才高. 派位失敗後, 自己學校KINDER當然後叩門必備既條件.

你先生係皇仁舊生, 我朋友都 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-8-5 14:51

小一派位, 無論任何階段,家長都唔知自己咩number喇(去到最後如果派得好差咪知自己number唔好lor)
原帖由 pingu_k 於 10-8-5 01:05 AM 發表
Charlotte_mom,
請問你指既"number唔靚"係咩意思呢?如果係咁,即係2nd choice要揀所謂無咁好既學校?many tks!!!

作者: nicolemummy    時間: 10-8-5 22:41

如果唸聯繫小學如般小, 軒小, 加埋"發功", 機會一定好好多.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-5 14:49 發表
皇仁舊生要到小朋友p5搵中學, 至可以"發功"令到interview時有利d喇, 小一階段就無咩著數了  

作者: daisy17772    時間: 10-8-6 16:02

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 22:41 發表
如果唸聯繫小學如般小, 軒小, 加埋"發功", 機會一定好好多.

What is 般小?  thanks
作者: CHIULHJ    時間: 10-8-6 16:23

中西區的般含道官立小學

原帖由 daisy17772 於 10-8-6 16:02 發表

What is 般小?  thanks

作者: shootingstar    時間: 10-8-6 17:36

般小好好呀, 但大抽獎的位太少啦, 只有廿幾個.

10/11年度for大抽獎只有28個位,

09/10年度23個.  

你敢唔敢搏?
作者: pingu_k    時間: 10-8-7 01:28

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 發表

我老公小學係讀普通港島小學only!  : (
作者: pingu_k    時間: 10-8-7 01:35

原帖由 Charlotte_mom 於 10-8-5 14:51 發表
小一派位, 無論任何階段,家長都唔知自己咩number喇(去到最後如果派得好差咪知自己number唔好lor)

即所謂number係好似籌號咁,排先有得揀先?如果係咁,咁除1st choice選一間心儀學校外,其他心儀學校應該點放?(吾可以排響2nd,3rd??)

另外,可以點"發功",利用皇仁舊生優勢??

...........睇到大家既教路,先知有咁多技巧!唉,仔仔先準備搵K1,咪有排捱??
作者: pingu_k    時間: 10-8-7 01:37

原帖由 shootingstar 於 10-8-6 17:36 發表
般小好好呀, 但大抽獎的位太少啦, 只有廿幾個.

10/11年度for大抽獎只有28個位,

09/10年度23個.  

你敢唔敢搏?

請問點解咁少位?乜吾係大部份位用來大抽獎,只剩少許俾叩門既學生嗎?
作者: nicolemummy    時間: 10-8-7 07:54

邊間普通小學? 在香港島灣仔區既小學都係唔少野. 如果你先生上得皇仁, 好大機會係灣仔區. 如果你覺得穩陣入小學, 咁報其母校都可以, 不過唔會好似軒小, 般小咁有聯繫.
如果真係好想博下, 你就第一輪同第二輪(當然要住12灣仔網)試軒小.

原帖由 pingu_k 於 10-8-7 01:28 發表

我老公小學係讀普通港島小學only!  : (

作者: CrabPincers    時間: 10-8-7 18:28

原帖由 nicolemummy 於 10-8-5 06:46 發表

我吾明, ST JO 小學, 吾係津校咩? 讀津/官校, 係靠計分, 我印象中, 無一個分數係比讀聯系幼稚園的WOR, 吾通呢幾年改左制?

如果講係有利, 我相信只會係叩門時先會有利?
作者: chunheimama    時間: 10-8-7 20:11

原帖由 mow-mow 於 10-8-3 11:49 發表

睇完狀元榜, Net 12 簡直冇得頂.

QC 係咁多界總冠軍, 遠遠拋離其他一倍以上, 而 St Joe 同華仁又係頂班馬, 一個 net, 有咁多頂級英中上, 我想全港最好係佢.
作者: nicolemummy    時間: 10-8-7 22:52

考ST JO 幼稚園, 已經要考生申報
1. 有無父親是舊生
2. 有無兄長在小學部唸書
3. 是否天主教學生.

若校長希望小學部能盡收幼稚園部小朋友, 咁在收幼稚園小朋友時, 呢D小學第一輪收生既條件已經幼稚園入學條件. 即係話, 若你小朋友的分數是有機會第一輪入其小學, 就會有較高機會入幼稚園部. 即係話, 幼稚園要揀一些有比較有機會入小學的小朋友.

直接講, 你小一沒有20分或以上, 應該入不到幼稚園部.

咁樣唔可以話唔公平. 因為幼稚園係有佢地收生既標準, 佢地學校亦希望有"一條龍"既辨學模式, 咁樣安排是合乎情理.

原帖由 CrabPincers 於 10-8-7 18:28 發表

我吾明, ST JO 小學, 吾係津校咩? 讀津/官校, 係靠計分, 我印象中, 無一個分數係比讀聯系幼稚園的WOR, 吾通呢幾年改左制?

如果講係有利, 我相信只會係叩門時先會有利? ...

作者: lyhv    時間: 10-8-9 11:38

想請問軒小除左上皇仁有著數之外, 咁其他中學有無話都喜歡收軒小嘅畢業生呢?  家下政府話要中小學決定一條龍, 大吉利是如果讀讀下軒小同皇仁脫勾, 咁點算?
作者: avislai    時間: 10-8-10 09:11

http://www.kings.edu.hk/documents/report/0910/2008-09_School%20Report.pdf

http://www.qc.edu.hk/ --> about QC--> school report

I think net 12 is better than net 11 for boys.  net 11, people target at king's college (with more place for central allocations).  The other famous boy's secondary school has its own primary school (e.g. St. Joseph, St. Louis, St. Paul, Raimondi) and is more difficult to get in through central allocations.  However, it seems that king's college is dropping.  Only 59.2 % students get 14 points or above in 08/09.  But for Queen's college, 89.2 %students get 14 points or above.  For boys with good result in P5/6, net 12 might be a better choice.  

Please correct me if I am wrong.
作者: shootingstar    時間: 10-8-10 10:34

原帖由 avislai 於 10-8-10 09:11 發表
http://www.kings.edu.hk/documents/report/0910/2008-09_School%20Report.pdf

http://www.qc.edu.hk/ --> about QC--> school report

I think net 12 is better than net 11 for boys.  net 11, people target at ...

雖然英皇今年出左1個狀元, 但平均來看, 英皇竟然有超過4成人會考取不到14分 (上面pdf P.26), 真係出乎意料之外.  

中西區的男仔真係無乜選擇啦, 其他好學校都有小學部.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5