教育王國

標題: 請問有冇N1D1(PM)同學仔 [打印本頁]

作者: loloyen    時間: 10-8-14 02:29     標題: 請問有冇N1D1(PM)同學仔

HI!請問有冇N1D1(PM)同學仔?
有既MAMA在此傾下計THX!
作者: 媽珠    時間: 10-8-16 14:12

好開心呀! 我個女係N1D1 (PM) o架. 你問吓你個小朋友知唔知邊個係呂曦童呀?
原帖由 loloyen 於 10-8-14 02:29 發表
HI!請問有冇N1D1(PM)同學仔?
有既MAMA在此傾下計THX!

作者: loloyen    時間: 10-8-17 00:37

HI!你好!等佢返咗學問下佢,不過佢冇乜記性,很高興認識你,多啲係這裡傾計,我頭個幾日都會自己接送,等bb習慣就會搭校車,你bb是否搭校車!thx!
原帖由 媽珠 於 10-8-16 14:12 發表
好開心呀! 我個女係N1D1 (PM) o架. 你問吓你個小朋友知唔知邊個係呂曦童呀?

作者: 媽珠    時間: 10-8-17 17:44

小女第一日就已經坐校車, 第一, 二日有喊, 第三日就冇, 因為我話當日會接佢.
原帖由 loloyen 於 10-8-17 00:37 發表
HI!你好!我bb18號先正式返學,唔好意思!等佢返咗學問下佢,不過佢冇乜記性,很高興認識你,多啲係這裡傾計,我頭個幾日都會自己接送,等bb習慣就會搭校車,你bb是否搭校車?我bb叫黎駿!thx!
...

作者: loloyen    時間: 10-8-17 18:00

你BB好叻,希望我BB都OK!請問班主任是否叫MISS LAM?
你住邊區?你BB返了一星期學開心嗎?THX!
原帖由 媽珠 於 10-8-17 17:44 發表
小女第一日就已經坐校車, 第一, 二日有喊, 第三日就冇, 因為我話當日會接佢.

作者: 媽珠    時間: 10-8-18 00:43

校車 #10A (家住大角咀區)
囡囡今日話佢好開心, 放學返o黎同我講今日老師唔比玩車車, 但可以玩滑梯同遙遙板, 我叫佢如果o個日開心放學記得同老師say thank you!
之前是 MISS LAM同我聯絡的,阿女話之前幾日班到有兩個MISS LAM 同1個MISS SO, 但今日得一個MISS LAM 同1 個MISS LOK, MISS SO去左隔離班房。 我相信MISS LAM 係班主任, 其它係助手.
原帖由 loloyen 於 10-8-17 18:00 發表
你BB好叻,希望我BB都OK!請問班主任是否叫MISS LAM?
你住邊區?你BB返了一星期學開心嗎?THX!

作者: 媽珠    時間: 10-8-18 00:55

如果你自己開車或坐的士要注意呀! 今日因有要事囡囡坐唔到車我O地自己送佢返學, 終於見識到有幾塞車. 由雅息士道入去一路慢駛(好多去YORK 的車, 因對面KINGSTONE 未開學) 去到學校大概成 10 分鐘(只由轉入雅息士道計起). 所以我同C6講冇咩事都係叫阿囡坐校車返學好, 最多接放學.

原帖由 媽珠 於 10-8-18 00:43 發表
校車 #10A (家住大角咀區)
囡囡今日話佢好開心, 放學返o黎同我講今日老師唔比玩車車, 但可以玩滑梯同遙遙板, 我叫佢如果o個日開心放學記得同老師say thank you!
之前是 MISS LAM同我聯絡的,阿女話之前幾日班到有兩個 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-18 17:30

THX!媽珠,我BB今日第一日返學,入去冇喊,完全冇乜反應,可能佢周圍睇緊嘢,有些陌生,放學我去接BB,MISS LAM話BB冇喊過,需要VV時重會自己行出去同老師講,又肯食茶點,第一日算係咁,我呢幾日都會自己接送,怕BB陌生,下星期一就會坐校車,希望佢都可以唔喊啦!想問下你,你之前是否已經收了好多通告,我今天都冇收到,多謝你既回應!THX!

作者: 媽珠    時間: 10-8-19 00:56

上星期五有好多呀! 都係填下表o敢, 不過今天要交4張學生相, 另外下星期一開始要穿sport wear, 每逄 一及三都要穿.
原帖由 loloyen 於 10-8-18 17:30 發表
THX!媽珠,我BB今日第一日返學,入去冇喊,完全冇乜反應,可能佢周圍睇緊嘢,有些陌生,放學我去接BB,MISS LAM話BB冇喊過,需要VV時重會自己行出去同老師講,又肯食茶點,第一日算係咁,我呢幾日都會自己接送,怕BB陌生,下星期 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-19 03:06

hi!你好!乜咁多通告我都冇收到,唔知明天有冇,如果再冇要問下miss lam先,多謝你通知我穿運動服既時間,學生相都未叫我交,thx a lot!
原帖由 媽珠 於 10-8-19 00:56 發表
上星期五有好多呀! 都係填下表o敢, 不過今天要交4張學生相, 另外下星期一開始要穿sport wear, 每逄 一及三都要穿.

作者: 媽珠    時間: 10-8-20 01:14

今日我接個女放學,  MISS LAM 話我個女答應會照顧一個新同學, (因為坐對面). 我問個女知唔知同學仔叫什麼, 她說-- 黎駿

及阿女話今日你個仔飲牛奶唔小心弄衫, 之後姐姐同佢換件黃色衫添.
原帖由 loloyen 於 10-8-19 03:06 發表
hi!你好!乜咁多通告我都冇收到,唔知明天有冇,如果再冇要問下miss lam先,多謝你通知我穿運動服既時間,學生相都未叫我交,thx a lot!

作者: loloyen    時間: 10-8-20 03:26

HI!你好!原來我BB對面既係你個女,等我明天送佢返學睇下先,個衰B食茶點時玩CUP,唔係MILK係麥精嚟,攪到成套校服都有啡色,幾驚洗唔到,好彩都洗到,你個女好叻可以講我個BB名字,我BB唔太講嘢,佢都好遲先識講嘢,個時幾驚佢有語言障礙,呢2日返到HOME問佢係SCHOOL有乜玩,佢都只係講唱歌,CAR,問佢去幾多次VV,食乜嘢,答咗又唔知係唔係真係咁,激死 ,多謝你個女既照顧,我BB現在2歲9個月,你女女幾大,THX!
作者: 媽珠    時間: 10-8-20 14:00

我個女今日請假, 因佢要排舞, 星期日要表演.
我個女係0701BB, 現在3歲7歲啦!
我個女頭兩日都答唔到我o架, 過多兩日熟習o左佢就識答你o架啦!
男仔學講o野係會遲o的o架, 唔駛担心!
原帖由 loloyen 於 10-8-20 03:26 發表
HI!你好!原來我BB對面既係你個女,等我明天送佢返學睇下先,個衰B食茶點時玩CUP,唔係MILK係麥精嚟,攪到成套校服都有啡色,幾驚洗唔到,好彩都洗到,你個女好叻可以講我個BB名字,我BB唔太講嘢,佢都好遲先識講嘢,個時幾驚佢 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-20 15:02

HI!你好!我今日同BB返學,順便問下MISS LAM,我BB對面係唔係你個女,MISS LAM話係,佢話你個女要表演唔係度,你個女女咁快有得表演,好叻女,MISS LAM重同我講你女女自己帶個MELODY茶點盒,食既時間將個蓋放係枱,我BB攞咗,你女女當時有些驚冇咗,好彩MISS LAM同你女女講唔使驚,叫我BB比番你女女,真係SORRY你女女,你女女係大B,唔怪得講嘢咁叻,我BB有排等!
作者: 媽珠    時間: 10-8-23 15:54

Hi! loloyen.

Sorry! 呢幾日冇時間上o黎. 因為要倍個女, 通常 weekend 都係.
其實個女表演係佢 join 的跳舞學校攪的. 尋日終於正式表演o左. 起初都驚阿女出唔到台. 需然係一大班小朋友一齊跳, 但係好似佢呢個年紀的小朋友有幾個次次綵排都喊(但平日上跳舞堂唔喊o架). end up 個個都出到場表演我自己同所有父母都好開心.
我個女係自已帶茶點o架. 因為我想知佢食O左幾多O野, 好似佢以前返 PN 上午班. 早餐唔食, 唔飲奶. 等到茶點時間先食小小, 老師比一次佢, 就算唔飽都唔加. 上星期佢問我點解以前 PN 班時唔整茶點比佢帶返學? 佢問得即係佢好鍾意.
作者: 媽珠    時間: 10-8-23 16:30

每個小朋友發展都唔同, 男仔語言發展會比女仔慢o的. 你試下多o的同佢講o野啦. 可能會好o的. 好似我家姐個仔現在2歲7個月, 以前又係唔多講o野o架, 但返o左PN 班幾個月而家日日響屋企自己講o野同唱歌.
我之前問阿女知唔知咩o野係照顧別人, 佢答同佢玩, 幫下佢...... 我相信呢o的係MISS LAM 教佢, 佢只會REPEAT, 可能唔明白意思 O架! 頭先同佢等校車問佢記唔記得要照顧邊個小朋友, 佢唔答我. 因為已經唔記得o左o羅. 希望佢見到你個仔會記得啦!
作者: loloyen    時間: 10-8-24 00:11

HI!你好!我BB今日第一次搭校車,接佢個時問咗跟車保母,佢話BB上車後喊咗一陣好快收聲,放學就冇喊,跟住見到BB又換咗褲,心諗又玩CUP,問佢只係答我曳,連個學生証都濕晒,唔知攪乜,即刻打返學校問老師,MISS LAM又開緊會,唯有等覆,到7點半到MISS LAM打比我,話番今日既事,原來BB VV唔專心,VV都周圍都係,真係比佢激死,MISS LAM同我講幫BB調咗位,好似話BB成日上堂冇啦啦行出位,MISS LAM比個冇咁易走出嚟既位BB,可能我BB未返過PN,只返過PLAY GROUP,可能未習慣校園生活要有紀律,希望BB快啲學到,MISS LAM又問我BB係未唔多識聽中文,我答係,MISS LAM話同一句說話用中文BB唔太明白,用英文就明白,係HOME因為菲傭姐姐用英文講,所以BB對答係用英文,MISS LAM話下次用英文問先,激死 ,係啦!你有冇MSN架,如果有請你ADD我,THX!
[email protected]
作者: 媽珠    時間: 10-8-24 14:20

我個女就喊o左兩日,第三日就因為我會接佢放學所以佢超開心, 又笑又跳o敢上車. 你小朋友應該好快會習慣, 因為o的姨姨同司機叔叔真係好好人家.

小朋友可能好奇, 覺得學校o的o野樣樣都好新奇,   所以周圍望四圍行, 過多一排睇慣o左就唔會o架啦!

原帖由 loloyen 於 10-8-24 00:11 發表
HI!你好!我BB今日第一次搭校車,接佢個時問咗跟車保母,佢話BB上車後喊咗一陣好快收聲,放學就冇喊,跟住見到BB又換咗褲,心諗又玩CUP,問佢只係答我曳,連個學生証都濕晒,唔知攪乜,即刻打返學校問老師,MISS LAM又開緊會,唯 ...

作者: 媽珠    時間: 10-8-24 17:47

我個女話今日有外國人老師同佢o地玩, 叔叔叫 MR. LIP.(唔知佢有冇聽錯個名, 因佢聽人名有時會個音唔準 ).叔叔帶    o左好多玩具同佢o地一齊玩. 問佢o地問題.............

原帖由 媽珠 於 10-8-24 14:20 發表
我個女就喊o左兩日,第三日就因為我會接佢放學所以佢超開心, 又笑又跳o敢上車. 你小朋友應該好快會習慣, 因為o的姨姨同司機叔叔真係好好人家.

小朋友可能好奇, 覺得學校o的o野樣樣都好新奇,    ...

作者: loloyen    時間: 10-8-25 00:03

HI!媽珠,今日BB第2日坐校車冇喊重笑,唔知係唔係BB上車時安排坐司機後面,特別HAPPY!我都有問佢今日食乜飲乜,唱乜,教乜,都係答到唔知真定假,都唔知答乜,都唔問咁多啦,好似迫BB答問題咁,昨日已經唔見咗條DRY手巾,已叫MISS LAM找下,應該都冇咗啦!今日又係唔見咗第2條,問BB又唔知答乜,剩係講冇,夜晚同BB訓練放DRY手巾落褲袋,叫佢做咗幾次,佢都OK,希望聽日真係記得用完放回褲袋啦!司機叔叔&姨姨真係好好人,我都放心,諗住逢星期五去接佢放學順便同MISS LAM傾下佢係學校怎樣,BB又會開心,想問下你,如果那天星期五不用放學搭校車,係未用個張不搭校車紙比校車姨姨就得?THX!
作者: 媽珠    時間: 10-8-25 00:31

可能你個仔真係重未習慣返學同佢真係唔知老師做咩! 所以佢未能夠講比你聽, 佢遲o的習慣o左, 開心o個時就會講o架啦!
我個女今日同我講net teacher o既o野可能係我上星期問  o左佢幾次 (問佢o個陣佢都係唔知我講咩), 所以佢先主動同我講.
條手巾仔有冇寫名同班別o架? 如果有應該會找到的, 我相信可能響toilet 唔見, 因為o個條手巾洗完手先用.
唔坐校車表一式兩份交比姨姨, 但都要通知學校o架.

原帖由 loloyen 於 10-8-25 00:03 發表
HI!媽珠,今日BB第2日坐校車冇喊重笑,唔知係唔係BB上車時安排坐司機後面,特別HAPPY!我都有問佢今日食乜飲乜,唱乜,教乜,都係答到唔知真定假,都唔知答乜,都唔問咁多啦,好似迫BB答問題咁,昨日已經唔見咗條DRY ...

作者: loloyen    時間: 10-8-25 01:18

HI!媽珠,咁夜都未訓,THX你既回覆,BB手巾寫唔到名字,希望明天BB記得放落袋啦!唔搭校車幾時要通知學校?THX!
作者: 媽珠    時間: 10-8-25 14:41

而家我叫阿女自己約 11:00 PM 前自己先上床瞓, 我就可以唔駛倍瞓, 可以做下自己o野.
如果冇名未必可以找到, 可能要你自己去認返.
我用有相有名的熨貼
http://photos.baby-kingdom.com/hk/default.asp

上年都係好似你o敢, 買o左好多唔同o既筆都寫得唔滿意, 無意中比我見到呢隻label, 熨曬響o的衫到, 用o左成年我覺得ok. 好似阿女條學校手巾要日日洗, 到年尾o的色都係淺o的, 但個名都重好清楚睇到.
唔搭校車我會早o的通知, 如我sure 一定唔搭, 校車我會即刻(可能係幾日前) 比紙通知佢, 另外當日返學o個程車口頭再提多次姨姨, 學校(幾日前) 比信都得o架又或者即 日3:00 前(校長提意) 打電話通知學校.

原帖由 loloyen 於 10-8-25 01:18 發表
HI!媽珠,咁夜都未訓,THX你既回覆,BB手巾寫唔到名字,希望明天BB記得放落袋啦!唔搭校車幾時要通知學校?THX!

作者: loloyen    時間: 10-8-26 00:35

HI!
THX你媽珠!
今日BB冇唔見手巾,等我睇多2日先,如果再唔見就真係要用熨貼,我諗住明天接BB校車時比張紙校車姨姨,星期五3點前通知學校,應該咁樣冇做錯是嗎?你女女今日有冇講係學校啲事,我問我BB都係答同之前一樣,真難攪
原帖由 媽珠 於 10-8-25 14:41 發表
而家我叫阿女自己約 11:00 PM 前自己先上床瞓, 我就可以唔駛倍瞓, 可以做下自己o野.
如果冇名未必可以找到, 可能要你自己去認返.
我用有相有名的熨貼
http://photos.baby-kingdom.com/hk/default.asp

上 ...

作者: 媽珠    時間: 10-8-26 01:04

我睇到人o地第二班連個袋仔成個都可以唔見, 幾日都找不到. 都係要老師小心幫佢o地睇住先得, 佢o地o敢細邊識認呀!

我問阿女今日穿 sport wear 有咩玩, 佢話有得玩滑梯, 但有o的冇得出去玩, 我問係咪分兩批出去佢又話唔係, 問佢有幾多個冇得出去玩佢又話好多, 佢話唔乖就唔比玩出去要在課室坐, 問佢坐在課室o的小朋友係咪玩玩具佢又話唔係........佢講得我都唔 make sense 有o的亂 , 唔知真唔真, 不過 MISS LAM 今日做佢O地阿四 幫佢o地拿住學生証等佢o地玩滑梯我信係真o既.

原帖由 loloyen 於 10-8-26 00:35 發表
HI!
THX你媽珠!
今日BB冇唔見手巾,等我睇多2日先,如果再唔見就真係要用熨貼,我諗住明天接BB校車時比張紙校車姨姨,星期五3點前通知學校,應該咁樣冇做錯是嗎?你女女今日有冇講係學校啲事,我問我BB都係答同之前一樣,真 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-26 01:09

我問過下BB今日玩乜,佢話揸車同玩滑梯,不過唔知是否這些是星期一個啲事,我星期五都要問下MISS LAM,BB星期三有冇份出去玩,如果冇直係佢唔乖啦!
原帖由 媽珠 於 10-8-26 01:04 發表
我睇到人o地第二班連個袋仔成個都可以唔見, 幾日都找不到. 都係要老師小心幫佢o地睇住先得, 佢o地o敢細邊識認呀!

我問阿女今日穿 sport wear 有咩玩, 佢話有得玩滑梯, 但有o的冇得出去玩, 我問係咪分兩批出 ...

作者: 媽珠    時間: 10-8-27 11:48

尋日佢o地好似做手工, 我個女話有個手袋, 有爸爸媽媽響度.
原帖由 loloyen 於 10-8-26 01:09 發表
我問過下BB今日玩乜,佢話揸車同玩滑梯,不過唔知是否這些是星期一個啲事,我星期五都要問下MISS LAM,BB星期三有冇份出去玩,如果冇直係佢唔乖啦!

作者: loloyen    時間: 10-8-28 00:40

HI!媽珠
今日終於都見到你,NICE TO SEE YOU!
你女女講嘢真係好叻,我BB唔知幾時先可以咁,今日又收到幾份通告同功課,不過睇過啲通告都唔係好明,有一張通告叫帶書返學,又星期幾帶乜星期幾又帶乜,好似好亂,另1張學校進度表又講幾時帶普通話書要自己跟進,我睇極都唔多明,可能我蠢,請問你睇完明唔明?THX!
昨天回來BB開始會講當日老師教過乜,不過我都唔知真定假,之後MISS LAM打比我,我再問,原來真係有教BB講既嘢,MISS LAM話都有進步,係SCHOOL都有進步,不過都有時繼續自己行出位,有小小繼續攪其他同學物品,我同MISS LAM講會係HOME教BB這些唔好既行為,希望BB快些改善,還想問下你,你女女自己帶茶點,會帶什麼?飲品是否要自己帶?因為我BB有病唔多食得油同肥既食物,可能下學期唔JOIN學校茶點,見到份餐單有叉燒包怕有肥膏,所以怕怕,其他就OK!
作者: 媽珠    時間: 10-8-28 14:23

HI! 黎駿媽媽,

SORRY! 尋日冇同你詳談, 因我驚阿女走失, 佢成日周圍走, 周身郁, 好在MISS LAM 話佢 上堂好定.

進度表係講比你知佢o地會每星期教咩, 好多學校都有.

另外一張叫你 執 書包, 即係:-

23/8 至1/10 每個星期二帶普通話書第一卌

不過我都要再group 多一個表, 比自己同阿女睇, 等佢知道要執書包.

你慢慢o黎啦! 你BB 開始知道而家自己做緊咩, 知多o的就會同你講多o的. 佢講多o的你就會開心o的o架啦! 個個小朋友都唔同, 唔好做比較. 我個女7個月第一次講o野, 講爸爸媽媽 (我媽媽教她的), 之後日日自己當歌o敢唱, 1歲就講   o野成句講, 不過次序有o的亂 . 唔講 BB 話 (但返PN 班就學人o地講, 激死我! )

我平時比佢會有兩part.
1) 生果 -- 提子, 車王厘子, 藍梅. (stawberry 阿女唔食), 比o的一粒o既生果, 唔駛切o個o的.
2) 餅乾,  cookie, 細蛋糕 (一口一個o個種), 有味排包或方包(用有形狀的 cookie 模印出一個個小形狀, 方便佢食又靚o的)
因為阿女食lunch 食得好少, 所以我會比多o的. 學校茶點最多一件起兩件止. 唔夠可以再加, 但小朋友會怕醜, 通常都唔加.
如果你個仔食o野好叻唔扭計, 你可以自己帶. 但如果唔係, 我suggest你比佢食學校茶點,等佢咩都試下, 同一大班小朋友一齊食佢會自動食, 好多小朋友唔食過o既o野佢唔肯食, 大大下就會偏食, 一齊食都係一種訓練o黎o架!
不過原來冇 join 學校茶點係冇有味飲品o架, 昨天 MISS LAM 同我講, 尋日茶點有橙汁飲, 我個女見人o地個個都有, 但佢只有水. 望o左兩眼, 我問阿女, 佢話飲水都就得o架啦!  我下星期開始會比多支橙汁佢帶返學(因為其他小朋友飲料佢唔係好飲o架, 次次都係飲兩啖, 之後就飲水) 等佢想飲就可以飲.  

原帖由 loloyen 於 10-8-28 00:40 發表
HI!媽珠
今日終於都見到你,NICE TO SEE YOU!
你女女講嘢真係好叻,我BB唔知幾時先可以咁,今日又收到幾份通告同功課,不過睇過啲通告都唔係好明,有一張通告叫帶書返學,又星期幾帶乜星期幾又帶乜,好似好亂,另1張學校進度 ...

作者: 媽珠    時間: 10-8-28 14:48

重有呀! 阿女改o左口, 原來net teacher 叫MR. WIN. 放學   o個陣重見到佢o添.
放學o個時阿女叫我同佢上二樓, 原來佢o地上音樂堂係響二樓, 有個課室, 個老師叫 MISS LU ??? . 有琴重有咪o架! 一上堂重唱 "good afternoon childred".
佢上次表演完, 我話送一樣玩具比佢, 佢尋日買o左個有咪有琴連椅o既玩具, 返到o黎好開心, 話佢自己係 MISS LU.  

原帖由 媽珠 於 10-8-28 14:23 發表
HI! 黎駿媽媽,

SORRY! 尋日冇同你詳談, 因我驚阿女走失, 佢成日周圍走, 周身郁, 好在MISS LAM 話佢 上堂好定.

進度表係講比你知佢o地會每星期教咩, 好多學校都有.

另外一張叫你 執 書包, 即係:-

23/8 至1/10 每 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-29 00:54

hi!媽珠
唔使唔好意思!可以下星期五再傾,不過我當時都要搵番個仔,因為唔放心得佢daddy一起,始終男人比較粗心大意
thx你既回答,我昨晚再睇多次帶書通告,開始有些明白,但係普通話書要下星期先派,應該派完先有得帶,想問下你今個星期啲功課,最尾有到叫用糖果紙整個勞作,我諗唔到邊有咁大張糖果紙 ,你女女睇嚟好like音樂,有考慮比佢學琴嗎?我有時睇下其他班別既topic,見到他們有些兒歌平時我仔仔冇唱,例如london bridge is falling down,咁我今日試下唱比佢聽,睇下有乜反應,點知佢話school,即係係school有唱過,跟住我叫佢一齊唱,出奇地又識唱,不過唔係好完整,現在多咗個進度表,令我可以知道嗰個星期school教過乜,等佢返嚟問下就知道佢講得真唔真!
miss lam上星期都打咗2次電話比我,你同我講冇打比你,可能我仔仔真係比較唔乖又係細b,又唔習慣,所以miss lam打得比較多比我,等我可以知道仔仔係學校有乜問題,我係home再調教,盡快改善!
作者: 媽珠    時間: 10-8-30 00:05

我都冇糖紙呀! 有張花紙咪剪o的出來摺o羅.
明天只帶中文書, 其餘書應該下星期先帶. 明天要帶o個本中文書 MISS LAM 應該上堂時同小朋友睇過七成, 因為我個女識同我講內容, 由其是獅子力力故事, 我個女講到七成內容比我聽, 其餘佢自己作.
之前佢返 PN 時會返屋企學老師彈琴, 唔聽音o的手勢好似, o個時未到3 歲, 我有帶佢去試堂, 入到課室有老師響度唔肯彈, 又要我同佢一齊坐. 最後都係學唔成. 而家有時會帶佢去o的大 o既琴行玩下, 等佢自動同我提出先帶佢去學.
而家星期六同日, 會帶佢跳舞, 如果唔係佢 日日響度跳跳到我頂佢唔順 (須然跳完返屋企都會跳).

原帖由 loloyen 於 10-8-29 00:54 發表
hi!媽珠
唔使唔好意思!可以下星期五再傾,不過我當時都要搵番個仔,因為唔放心得佢daddy一起,始終男人比較粗心大意
thx你既回答,我昨晚再睇多次帶書通告,開始有些明白,但係普通話書要下星期先派,應該派完先 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-30 00:13

hi!
我都諗住用張4方型紙摺,不過唔知得唔得,你女女可以講到7成比你聽,勁 ,我比bb睇過下本書,佢冇同我講內容,只係指住個封面話lion,都唔知佢上堂有冇留心,可能有但唔多識講,唉 唔知明天下午會唔會突然掛3號風球,希望放咗學先啦!唔想返返下學要返home.
作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-8-30 10:03

Hi, 唔好意思,我係N1A2 既媽咪!

見你地講功課,摺跳舞人,駛唔駛交返學校架? 我以為只係我地同小朋友摺手工,摺完我無放入書包呀!
作者: loloyen    時間: 10-8-30 15:52

hi!
我摺完放係個功課袋,應該要交回學校!thx!

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-30 10:03 發表

見你地講功課,摺跳舞人,駛唔駛交返學校架? 我以為只係我地同小朋友摺手工,摺完我無放入書包呀!

作者: 媽珠    時間: 10-8-30 22:03

寫返名放入書包, 睇下明天老師收唔收啦!
原帖由 蚊蚊PIG 於 10-8-30 10:03 發表

作者: 媽珠    時間: 10-8-30 22:38

我平日臨瞓前有同佢講故事, 所以佢會識得講下, 但只係講比佢o的公仔聽.唔會講比大人聽.
你個仔應該知道 MISS LAM 有同佢講過呢個故事, 佢有印象先會有反應同你講 LION, 但 MISS LAM 應該用廣東話講同長篇大論, 所以佢聽唔曬o羅. 如果用英文講可能你個仔會聽到多o的. 有進步o架啦!

阿女今日又改口啦! 音樂老師叫做 MISS LEUNG....

原帖由 loloyen 於 10-8-30 00:13 發表
hi!
我都諗住用張4方型紙摺,不過唔知得唔得,你女女可以講到7成比你聽,勁 ,我比bb睇過下本書,佢冇同我講內容,只係指住個封面話lion,都唔知佢上堂有冇留心,可能有但唔多識講,唉 唔知明天下午會唔會突 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-30 23:50

hi!媽珠
今日bb回來後睇佢書包,發覺冇派到書,正常今日會派一些,咁我即刻打返學校搵下miss lam問下,因為驚可能派咗比bb整唔見,好彩miss lam未走,miss lam話今日比較趕,所以冇派書,赫得我,跟住miss lam同我講一兩句,佢話bb今日好乖,冇出位,冇攪人嘢,問我係未教過bb,我話有,miss lam話雙方面一齊教會好好,大家合作!
我bb臨訓前都會同佢隻bear唱歌同say goodnight,男仔like公仔 ,唉!
原帖由 媽珠 於 10-8-30 22:38 發表
我平日臨瞓前有同佢講故事, 所以佢會識得講下, 但只係講比佢o的公仔聽.唔會講比大人聽.
你個仔應該知道 MISS LAM 有同佢講過呢個故事, 佢有印象先會有反應同你講 LION, 但 MISS LAM 應該用廣東話講同長篇大論, 所以 ...

作者: 媽珠    時間: 10-8-31 00:27

你個仔進步得好快呀!  又肯聽你講. 我個女唔係好受我教 , 佢係o個o的要外人教先聽o個種. 都係留返比 miss 教啦!
玩具冇分男女, 我睇過本書, 佢話男仔都要比佢玩下煮飯仔, 等佢響個過程同中學會分享同合群. 而且你仔仔應該當bear 係 best friend, 所以將所學所見所聞都同佢分享. 你要記住如果你個仔同你分享佢o既學校生活, 你要表現得好鍾意聽同同佢感覺相同. o敢佢就會成日都同你分享所見所聞.
我同你講o既學校情況就係我個女得閑同我講o既兩句兩句加起o黎o既. 佢唔同爸爸講, 因為佢成日聽都唔用心. 小朋友都知邊個係知心友o架!
原帖由 loloyen 於 10-8-30 23:50 發表
hi!媽珠
今日bb回來後睇佢書包,發覺冇派到書,正常今日會派一些,咁我即刻打返學校搵下miss lam問下,因為驚可能派咗比bb整唔見,好彩miss lam未走,miss lam話今日比較趕,所以冇派書,赫得我,跟住miss lam同我講一兩句,佢 ...

作者: loloyen    時間: 10-8-31 17:24

HI!媽珠
我BB今日冇返學,因為昨日回家後已經係咁打乞次,我都知道出事,臨訓前比咗啲之前醫生既收鼻水藥,不過成晚BB都訓得唔好,聽到啲鼻水聲好勁,今早起身重有埋咳,即刻打返學校請假,下午去睇醫生,醫生話係小感冒,不過都要睇下明天重有冇鼻水同咳,如果有都唔返得學,唔想傳染比人,今日決定請假後,同BB講今日唔返學啦,BB話唔好重喊 咗一陣,希望明天可以好番有得返學啦!

原帖由 媽珠 於 10-8-31 00:27 發表
你個仔進步得好快呀!  又肯聽你講. 我個女唔係好受我教 , 佢係o個o的要外人教先聽o個種. 都係留返比 miss 教啦!
玩具冇分男女, 我睇過本書, 佢話男仔都要比佢玩下煮飯仔, 等佢響個過程同中學會分 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-1 00:34

如果唔係太犀利, 你比佢帶口罩反學啦!
今日派o左好多書呀, 即係memo 入面星期一及二要派的書.

今日MISS LAM 終於打比我啦! 校長講得ARM. 冇消息即係好消息. 阿女今日響學校跌到, 佢自己都有同我提過, 當然講唔曬成個案發經過啦! MISS LAM 話MR WINS 一入課室, 成班細路就開心到蜂勇上去, 我個女一跳起就撞到後尾"怎". 佢o地同佢睇o左幾次都冇 "總"冇起樓, 但佢o地都好 擔心. 所以打o黎問侯下. 我冇同佢講阿女骨頭硬, 唔怕跌.   上次最嚴重o個次佢同表弟打架, 佢又撞到後尾"怎" "總"o左兩日. 我覺得學校都幾交帶呀!
MISS LAM 重話阿女開始有自己走出位, 我一直都好擔心, 因為佢一開心就會周圍走o架. 希望佢受老師教啦!

原帖由 loloyen 於 10-8-31 17:24 發表
HI!媽珠
我BB今日冇返學,因為昨日回家後已經係咁打乞次,我都知道出事,臨訓前比咗啲之前醫生既收鼻水藥,不過成晚BB都訓得唔好,聽到啲鼻水聲好勁,今早起身重有埋咳,即刻打返學校請假,下午去睇醫生,醫生話係小感冒,不過 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-1 02:32

HI!媽珠
我都有考慮帶口罩,不過我怕佢成日除,因為今日去診所我都同佢帶番個口罩,見佢時不時都攪,我要出聲先唔再攪,可能BB覺得唔自然,MISS LAM今晚都打過比我問我BB乜病,佢話今日都有幾個同學仔都請咗病假,MISS LAM話可能昨天太熱出咗去玩,回到課室又有冷氣,一冷一熱就中招,我都要睇下明天BB個鼻水顏色同埋咳成點先再決定,MISS LAM都話休息一兩日好啲,我問MISS LAM唔番2日會唔會跟不上學習,MISS LAM話唔會,我都知道要派書,MISS LAM都問我星期五會唔會去接BB放學,我話會,佢話留番星期五比我幫BB拎,因為太多書會好重,MISS LAM會幫我KEEP起,希望BB快啲好番!
THX!
你女女冇事就好啦!小朋友一開心就乜都唔記得啦!我BB可能過幾日又會發作,攪人啲嘢,行出位,大啲會定啲,唔使擔心,你女女已經好過我BB!

原帖由 媽珠 於 10-9-1 00:34 發表
如果唔係太犀利, 你比佢帶口罩反學啦!
今日派o左好多書呀, 即係memo 入面星期一及二要派的書.

今日MISS LAM 終於打比我啦! 校長講得ARM. 冇消息即係好消息. 阿女今日響學校跌到, 佢自己都有同我提過, 當然講唔曬成 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-1 14:47

我覺我要教小朋友自理, 教佢熱要除衫抺汗, 凍要著衫. 尋日送個女返學見到有個女仔落校車已經成頭汗 (但著住外套) , 上星期放學見到有o的小朋友未上車又成身汗. 真係好客易攝親.  我個女都重未識抺汗同凍要著衫, 只識除衫. 所以日日著校服時我都放條手巾響背脊, 等到上o左車先裸返出o黎, 因為等車時有時冇風都幾熱, 話曬中午時段.

可能著 sport wear 會出操場玩, 所以留曬汗都唔出奇. 阿女成日都唔話比我知, 我問o左幾次著 sport wear o個日會玩咩, 去邊度玩?  如果真係會成身汗我下次同佢攝多塊手巾, 教佢玩完自己裸返出o黎.
原帖由 loloyen 於 10-9-1 02:32 發表
HI!媽珠
我都有考慮帶口罩,不過我怕佢成日除,因為今日去診所我都同佢帶番個口罩,見佢時不時都攪,我要出聲先唔再攪,可能BB覺得唔自然,MISS LAM今晚都打過比我問我BB乜病,佢話今日都有幾個同學仔都請咗病假,MISS LAM話 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-1 16:55

HI!媽珠
今日BB都係冇返學,傷風 已經好番好多,只剩咳,希望明天可以返學,我之前都已經成日同BB講凍要著外套,熱要用手巾抺汗,講又講咗,到時佢唔記得都冇計,盡量日日返學前提佢,咁細個BB邊識抺汗,唉!睇怕都有排攪.
原帖由 媽珠 於 10-9-1 14:47 發表
我覺我要教小朋友自理, 教佢熱要除衫抺汗, 凍要著衫. 尋日送個女返學見到有個女仔落校車已經成頭汗 (但著住外套) , 上星期放學見到有o的小朋友未上車又成身汗. 真係好客易攝親.  我個女都重未識抺汗同凍要著衫, 只識 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-2 01:14

希望你 BB 快o的好返啦!
今日我個女話有兩件唔開心o既事 :-
1) 坐校車時(應該回程) 佢隔離個boy 車一開就捉住佢o既手臂, 當時佢差不多瞓著, 我教佢下次如果再同呢個男仔坐, 佢都重係o敢, 佢自己要教o個個男仔要捉住前面坐位背個扶手, 捉佢隻手臂唔安全o架!
2) MISS LAM 話佢今日唔叻 , 我鼓中 因為佢又走出位........., 佢話自己明天一定會乖o的.......

原帖由 loloyen 於 10-9-1 16:55 發表
HI!媽珠
今日BB都係冇返學,傷風 已經好番好多,只剩咳,希望明天可以返學,我之前都已經成日同BB講凍要著外套,熱要用手巾抺汗,講又講咗,到時佢唔記得都冇計,盡量日日返學前提佢,咁細個BB邊識抺汗,唉!睇怕都有排 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-2 02:11

hi!媽珠
多謝關心!你女女應承咗你應該明天會乖,唔使擔心,起碼佢同你講學校唔開心同開心既事,我就重等緊 ,父母同仔女既溝通好重要,第時大個你想聽佢哋都唔同你講,現在啲大大既小朋友好難攪,希望我個仔第日唔好唔啋我,講小小都好滿足!
睇我bb情況,好大機會可以返到學,不過我都要佢帶口罩先,以防萬一!
原帖由 媽珠 於 10-9-2 01:14 發表
希望你 BB 快o的好返啦!
今日我個女話有兩件唔開心o既事 :-
1) 坐校車時(應該回程) 佢隔離個boy 車一開就捉住佢o既手臂, 當時佢差不多瞓著, 我教佢下次如果再同呢個男仔坐, 佢都重係o敢, 佢自己要教o個個 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-2 18:16

Hi! loloyen,

黎駿今日重未返得學呀?
你想佢同你講感受, 你不如試下你同佢講你o的感受先, 講講下佢或者會同你講返o架.
頭先比茶點阿女食, 原來都要唱歌o架! (唔怪得知校長話返學好忙, 時間好緊迫啦!)

"打開蚊帳melody"
Are you hungry? are you hungry?
Yes I am, Yes I am.
Hurry up to eat now. Hurry up to eat now.
La la la. La la la.
講 : Thank you teacher. Thank you classmate.
May I eat now? Yes you may.

原帖由 loloyen 於 10-9-2 02:11 發表
hi!媽珠
多謝關心!你女女應承咗你應該明天會乖,唔使擔心,起碼佢同你講學校唔開心同開心既事,我就重等緊 ,父母同仔女既溝通好重要,第時大個你想聽佢哋都唔同你講,現在啲大大既小朋友好難攪,希望我個仔第日唔好 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-3 00:45

hi!媽珠
本來今日預比bb返,點知昨晚4點幾咳醒咗,攪咗一輪又6點,跟住今日起身咳就小咗,鼻水都冇問題,不過又多一樣係氣喘,不是勁喘,但我都冇聞藥係home,所以又請假去睇醫生,唔知聽日可唔可以返呢,真 ,如果聽日又返唔到,我要親自去學校幫bb攞書,唔知冇返幾日bb會唔會跟唔到進度 !我之前係第2班啲topic睇過,知道食茶點時會唱are you hugry,我係屋企都有同bb唱,佢都識2句咁多 ,成日聽miss lam講上課時間好趕,點解呢?
星期一又話改放學時間,我都唔清楚咁校車係未又遲10分鐘呢?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-2 18:16 發表

黎駿今日重未返得學呀?
你想佢同你講感受, 你不如試下你同佢講你o的感受先, 講講下佢或者會同你講返o架.
頭先比茶點阿女食, 原來都要唱歌o架! (唔怪得知校長話返學好忙, 時間好緊迫啦!)

" ...

作者: 蚊蚊PIG    時間: 10-9-3 09:23

我今早問過校車ee,佢話更改上堂時間唔影響校車喎!

原帖由 loloyen 於 10-9-3 00:45 發表
hi!媽珠
本來今日預比bb返,點知昨晚4點幾咳醒咗,攪咗一輪又6點,跟住今日起身咳就小咗,鼻水都冇問題,不過又多一樣係氣喘,不是勁喘,但我都冇聞藥係home,所以又請假去睇醫生,唔知聽日可唔可以返呢,真 ,如果聽 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-3 14:19

Hi ! 蚊蚊 PIG
我尋日問校車姨姨都係同我講時間差不多, 沒有影響.但頭先返學姨姨比左張紙我話上車遲 10 分鐘. 可能返下午o的車冇o敢塞, 所以可以遲o的上車啦!

Hi! loloyen

希望係 BB 快o的好返啦! 如果你BB 今日唔坐校車記得打去問下校車姨姨啦!
頭先阿女話佢有個新同學 "XXX" (我唔記得o左個名, 但聽個名知係 boy o黎o架!   he he! 學o左個女講o野o添))

原帖由 蚊蚊PIG 於 10-9-3 09:23 發表
我今早問過校車ee,佢話更改上堂時間唔影響校車喎!

作者: loloyen    時間: 10-9-3 15:27

HI!蚊蚊PIG THX!
HI!媽珠
今日BB已經返咗學,不過要帶住口罩,隱陣啲,今日我會去接BB放學,已經通知咗學校啦!THX你!
昨日又有新同學,我BB都算遲插班,原來呢個重遲,你今日都係去接女女放學,校車我都要一陣問下先得,呢2天見校車都遲成15分鐘先到,問清楚唔使BB係下面等咁耐,又可以去多次VV先落樓,成日好怕BB係校車急VV ,驚佢忍唔到,因為都坐成9個字車!
原帖由 媽珠 於 10-9-3 14:19 發表
Hi ! 蚊蚊 PIG
我尋日問校車姨姨都係同我講時間差不多, 沒有影響.但頭先返學姨姨比左張紙我話上車遲 10 分鐘. 可能返下午o的車冇o敢塞, 所以可以遲o的上車啦!

Hi! loloyen

希望係 BB 快o的好返啦! 如果你 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-3 21:00

其實由我屋企自己開車去學校唔塞車都係20 分鐘車程, 但坐校車要 12:35 落街等. 而家開曬學車通常遲10-15 分鐘, 但我都會12:35 前到, 我等佢好過佢等我.無為成車人等我o地又或者送車尾要自己騰來騰去我都唔想.

而家通常都係12:20 要阿女食完飯, 跟住辨大小事, 換衫, 穿鞋, 查防蚊水, ......... 最prefect 就係 10 分鐘內完成.    o敢樣我會比一粒魚肝油糖阿女食, 但通常佢都係 要我吹佢...........

我除o左擔心佢用圍走, 我重擔心 佢亂講o野, 就好似MISS LAM 今日講佢話 MR. WIN o既o野 , 都唔知佢響邊度學   o既, 如果我同佢一齊聽到我可以即刻教佢, 但................  

原帖由 loloyen 於 10-9-3 15:27 發表
HI!蚊蚊PIG THX!
HI!媽珠
今日BB已經返咗學,不過要帶住口罩,隱陣啲,今日我會去接BB放學,已經通知咗學校啦!THX你!
昨日又有新同學,我BB都算遲插班,原來呢個重遲,你今日都係去接女女放學,校車我都要一陣問下 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-4 01:04

Hi!媽珠
我今日都直接打比校車負責人,問過星期一上落車時間,果然要推遲10分鐘,現在起碼知道唔使係下面呆等,我bb都係食完午飯攪完大小事先換衫,同你差唔多,今日我bb都唔乖,miss lam話佢玩水,因為佢見其他小朋友有提子汁飲,佢就唔用口講用行動(動作)諗住令miss lam知道佢想飲,所以倒咗啲水係枱,重要2次,最後miss lam睇住佢要佢飲先飲,因為miss lam知bb有咳,所以唔敢比bb飲怕有痰,我之前冇同miss lam講唔好比bb飲,呢樣事令我覺得miss lam好細心 ,今日成日攪其他小朋友摸佢哋,出課室又唔跟住miss lam,唉 !返到home已經教訓bb一輪,希望佢記得,今日幫bb攞埋書,不過返到home發覺冇咗1套6本英文書同普通話書同碟,打返學校miss lam又走咗,留咗電話同留言,希望快些知道,是否miss lam比漏我!
你女女件事我係門口唔覺意聽到小小  ,其實你女女講咗個乜字?唔介意講我知嗎?你返到home有冇教番你女女,現在咁細個應該受教,不要太擔心!
原帖由 媽珠 於 10-9-3 21:00 發表
其實由我屋企自己開車去學校唔塞車都係20 分鐘車程, 但坐校車要 12:35 落街等. 而家開曬學車通常遲10-15 分鐘, 但我都會12:35 前到, 我等佢好過佢等我.無為成車人等我o地又或者送車尾要自己騰來騰去我都唔想. :wahah ...

作者: loloyen    時間: 10-9-4 03:56

hi媽珠
想問下今個星期有乜通告,我想同你對下,因為怕bb冇返幾日學,miss lam比漏!thx!
作者: 媽珠    時間: 10-9-4 15:44

只有兩份通告
1) 課外活動 (3 PAGES)
2) #YORK-N013 (1 PAGE)
3) 1 張功課
4) 手冊
5) 1本功課簿

原帖由 loloyen 於 10-9-4 03:56 發表
hi媽珠
想問下今個星期有乜通告,我想同你對下,因為怕bb冇返幾日學,miss lam比漏!thx!

作者: loloyen    時間: 10-9-4 16:11

hi!媽珠thx!
想問一下你上星期派既書已經齊嗎?
thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-4 15:44 發表
只有兩份通告
1) 課外活動 (3 PAGES)
2) #YORK-N013 (1 PAGE)
3) 1 張功課
4) 手冊
5) 1本功課簿

作者: 媽珠    時間: 10-9-5 16:17

已經齊晒啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-4 16:11 發表
hi!媽珠thx!
想問一下你上星期派既書已經齊嗎?
thx!

作者: 媽珠    時間: 10-9-5 16:50

小朋友都係動作行先, 點解我個女成日同佢表弟打架就係因為o敢. (佢o地相差一年). 玩玩下見到人o地o的o野又想玩, 又唔開日問, 一手就拿去, 比人拿了玩具的就 自然反應出手. 我o地成班大人唔會幫手, 只會教佢o地要出聲先問, 人o地ok 先拿. 唔ok 唔準拿. 而家我個女有時都會問, 但係一口問一手即取(人o地都未有 answer, 因為佢都未問完....)
我覺得老師同校長都真係好有心機又細心, 真係會 take care o的小朋友, 如果唔係有o的真係明知都唔理你o架.
我問o左我個女佢知錯所以佢唔肯講佢對MR. WIN 講咩. MISS LAM 同我講佢話 MR. WIN 係壞人, 好需, 唔鍾意你之類的說話.........    阿女話因為佢上次上佢堂整親, 所以入MR. WIN 數 唔鍾意佢............
佢知要同MR. WIN say sorry, 明天我會加張 memo 紙比MISS LAM 叫佢幫我提阿女要道歉 . 因為MISS LAM 得閑o個時, 我好唔得閑, 我響度

原帖由 loloyen 於 10-9-4 01:04 發表
Hi!媽珠
我今日都直接打比校車負責人,問過星期一上落車時間,果然要推遲10分鐘,現在起碼知道唔使係下面呆等,我bb都係食完午飯攪完大小事先換衫,同你差唔多,今日我bb都唔乖,miss lam話佢玩水,因為佢見其他小朋友有提子 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-6 00:48

hi!媽珠
今日miss lam打咗比我講番啲書問題,原來我bb遲入學所以校務處未update我之後訂書既文件,所以miss lam都冇收到,miss lam話應該明天會比番我,
你女女係未睇電視學呢?平時係home有冇講過,你係全職mama定係要返工,平時你有冇同女女睇下書,即係教育小朋友行為個啲,不過小朋友都係要慢慢教,我都教訓咗我個仔,佢話記得喎,係未記得要過幾日問下miss lam先知啦!
昨日司機叔叔打比我,提我要遲10分鐘上落車,都幾有交帶,我成日想問下你,平時放學係門口負責指揮啲校車個位係未校長嚟架 !thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-5 16:50 發表
小朋友都係動作行先, 點解我個女成日同佢表弟打架就係因為o敢. (佢o地相差一年). 玩玩下見到人o地o的o野又想玩, 又唔開日問, 一手就拿去, 比人拿了玩具的就 自然反應出手. 我o地成班大人唔會幫手, 只會教佢 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-6 15:27

我現在是全職媽媽, 因為我眼見個女1歲多o的已經學o野學得好快, 但係你講佢唔聽 , 佢睇見或聽見就去學, 重細細個已經識便工人. 好似有次我o地去公公屋企食飯, 大家一齊食緊飯, 佢突然大叫 " xx, 拿柸水比我. " 我即時 . 平日我兩公婆都唔會o敢樣叫姐姐做o野, 佢都唔知響邊度學??跟住佢兩歲幾我已經開始教佢自理, 要佢自己食飯佢唔肯食, 只係望住姐姐, 好多o野佢知係姐姐會做佢就唔做, 所以姐姐約滿後都冇再續約. 等佢自己學自理. ...

如果平時係佢自己一個睇電視, 我只會開playhouse disney 同小朋友 VCD, 晚上就睇劇習. 佢講o既o野實係佢平時聽到的.
尋日我又再問佢, 佢話佢同 MR. WIN 講佢係" 壞人, 同 FUXX", 我即時 . 問佢邊個教佢 FUXX. 佢話迦南幼兒園教, 我問佢知唔知點解, 佢講o左一串我聽極都聽唔明  o既中文. 我估佢應該想講 FOX ....
平日我都有同佢睇你講o個o的書, 響街見到有o的唔 arm 唔好o既o野會即刻教佢講佢知, 等佢第一時間入o左腦先 ...

我同你o個o架校車都幾好, 姨姨同司機都好交帶, 我見有o的媽咪話成日白等........

學校門日做指揮o個個如果我冇記錯佢係副校長. 上次開學前有個 家長會校長第一次介紹佢....
可能你上次冇去, 不過校長提我o地每次家長會最好抽時間去聽, 因為有好多o野提我o地o架.

原帖由 loloyen 於 10-9-6 00:48 發表
hi!媽珠
今日miss lam打咗比我講番啲書問題,原來我bb遲入學所以校務處未update我之後訂書既文件,所以miss lam都冇收到,miss lam話應該明天會比番我,
你女女係未睇電視學呢?平時係home有冇講過,你係全職mama ...

作者: loloyen    時間: 10-9-6 16:03

hi!媽珠
你女女可能之前係讀個間學校聽到其他小朋友講,所以學咗,都係個句慢慢嚟啦 !你有冇報學校課外活動?我見到時間唔係咁好都唔報,bb嚟緊都去上門學鋼琴,本來想比佢學非洲鼓班,不過星期六一定要一次過學2樣,時間又長,都係等下期先,星期一個班又唔知點咁,返下午班唔係咁好,上午班接住落就ok!我都覺得我哋個司機同姨姨好好,我個仔搭咗2日,佢哋已經記得我bb叫乜名,唔知係未我bb係車都攪攪震 ,所以特別記得!
原帖由 媽珠 於 10-9-6 15:27 發表
我現在是全職媽媽, 因為我眼見個女1歲多o的已經學o野學得好快, 但係你講佢唔聽 , 佢睇見或聽見就去學, 重細細個已經識便工人. 好似有次我o地去公公屋企食飯, 大家一齊食緊飯, 佢突然大叫 " xx, 拿柸水比我. ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-6 18:34

都冇計啦! 都要教o架啦!

我都冇報呀! 因為之前已check o左知道課外活動有咩同時間. o的時間就唔到阿大小姐, 而家返學返 PM 更加起唔到身(今朝11:40 起身 , 重要叫先起. 尋晚唔肯瞓, 成點幾先瞓著) . 所以同佢報o左而家跳緊舞o個間學校星期六及日都上堂.
原帖由 loloyen 於 10-9-6 16:03 發表
hi!媽珠
你女女可能之前係讀個間學校聽到其他小朋友講,所以學咗,都係個句慢慢嚟啦 !你有冇報學校課外活動?我見到時間唔係咁好都唔報,bb嚟緊都去上門學鋼琴,本來想比佢學非洲鼓班,不過星期六一定要一次過學2樣, ...

作者: loloyen    時間: 10-9-6 19:47

HI!媽珠
你女女今日有冇收到奶粉同一個水樽?點解會有水樽!THX!

原帖由 媽珠 於 10-9-6 18:34 發表
都冇計啦! 都要教o架啦!mouth:" />

我都冇報呀! 因為之前已check o左知道課外活動有咩同時間. o的時間就唔到阿大小姐, 而家返學返 PM 更加起唔到身(今朝11:40 起身 , 重要叫先起. 尋晚唔肯瞓, 成點幾先瞓 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-6 22:09

有奶粉, 但係冇水樽和. 個樽係新定用過o架, 如果用過可能係其他小朋友o架!

原帖由 loloyen 於 10-9-6 19:47 發表
HI!媽珠
你女女今日有冇收到奶粉同一個水樽?點解會有水樽!THX!

作者: loloyen    時間: 10-9-7 00:06

HI!媽珠
我諗都係其他小朋友,但我開頭問BB點樣飲,佢又識,我開頭以為MISS LAM比佢,因為呢幾日BB都唔飲得果汁/維他奶/總之係甜都唔得,我星期五有同MISS LAM講BB重有小小痰,真係一頭霧水 ,如果我BB有你個女女講嘢咁叻,我就唔使成日估估下啦
!
原帖由 媽珠 於 10-9-6 22:09 發表
有奶粉, 但係冇水樽和. 個樽係新定用過o架, 如果用過可能係其他小朋友o架!

作者: 媽珠    時間: 10-9-7 01:14

各有各煩啦!
今日 PE 堂玩平衡木, 可能辛苦過做地盤 , 阿女瞓覺比較自動自覺, 重比平時快o左好多瞓著

原帖由 loloyen 於 10-9-7 00:06 發表
HI!媽珠
我諗都係其他小朋友,但我開頭問BB點樣飲,佢又識,我開頭以為MISS LAM比佢,因為呢幾日BB都唔飲得果汁/維他奶/總之係甜都唔得,我星期五有同MISS LAM講BB重有小小痰,真係一頭霧水 ,如果我BB有你個女女 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-8 00:14

hi!媽珠
你女女同你講話玩平衡木,我問過我bb一啲都冇提過做過關於呢樣運動 ,好彩你講番比我聽,先知道多啲每日佢係學校做過乜,係啦星期一有冇記得交家庭照,星期三要交功課紙(認識自己),啲通告成日都好早比,有啲又有排先到,好似中秋節個安排,成廿幾號先做,咁快比你睇,好易唔記得,我現在用薄寫低,邊曰做乜,好怕到時又唔記得,如果睇多次疊通告會好!
原帖由 媽珠 於 10-9-7 01:14 發表
各有各煩啦!
今日 PE 堂玩平衡木, 可能辛苦過做地盤 , 阿女瞓覺比較自動自覺, 重比平時快o左好多瞓著

作者: 媽珠    時間: 10-9-8 00:56

可能你個仔唔係好知o個o的係咩! 所以唔識講比你聽. 阿女成日話唔乖冇得玩, 冇著 sport wear 冇得玩, 著錯衫我知冇得玩, 但"唔乖" 我有o的保留, 下次要記得問下 MISS LAM 咩情況之下先冇得玩.

所有o野我星期一已經交晒啦! 因我怕唔記得交.
所有事我都 mark  在日曆上面, 因為好容易唔記得o架. 上年阿女學校開年我唔記得同佢著中國服, 返到學校見到先記得. 阿女冇o野, 但我自己就有o的唔開心.
頭先阿女要同我上完 PTH 堂 佢先肯瞓, 第一課"上學去"比較熟, 第二課可能剛開始教, 所以唔係好識.

原帖由 loloyen 於 10-9-8 00:14 發表
hi!媽珠
你女女同你講話玩平衡木,我問過我bb一啲都冇提過做過關於呢樣運動 ,好彩你講番比我聽,先知道多啲每日佢係學校做過乜,係啦星期一有冇記得交家庭照,星期三要交功課紙(認識自己),啲通告成日都好早比,有 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-8 01:56

HI!媽珠
我都唔知事實我BB有冇出去玩,可能有又可能冇,冇既原因係佢唔乖 ,我今日都有同BB睇下普遍話書,不過佢真係唔多識,剩係答我有,因為我問佢今日係未教呢個咁 ,真係暈暈地,真係怕佢跟唔上!
原帖由 媽珠 於 10-9-8 00:56 發表

可能你個仔唔係好知o個o的係咩! 所以唔識講比你聽. 阿女成日話唔乖冇得玩, 冇著 sport wear 冇得玩, 著錯衫我知冇得玩, 但"唔乖" 我有o的保留, 下次要記得問下 MISS LAM 咩情況之下先冇得玩.:question ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-8 22:50

其實我個女好似部錄音機同錄影機o敢, 見過同聽過o既o野會做返出o黎.

我見佢用個 board 夾住本書響度睇, 佢話MISS LAM 都係   o敢睇書 (MISS LAM 有一本好大o既書). 重有呢幾日阿女話佢o地冇用自己本書, 只係睇  MISS LAM 本大書. 我都信, 今日阿女自己執書包時將所有書反轉晒. 放學我開書包睇o的書真係原封不動和.

不如你試下開CD 比黎駿聽, 我都係打開本書一路聽CD 再指住比阿女睇, 但佢唔係好睇書. 只係自己響度 solo............

原帖由 loloyen 於 10-9-8 01:56 發表
HI!媽珠
我都唔知事實我BB有冇出去玩,可能有又可能冇,冇既原因係佢唔乖 ,我今日都有同BB睇下普遍話書,不過佢真係唔多識,剩係答我有,因為我問佢今日係未教呢個咁 ,真係暈暈地,真係怕佢跟唔上!mouth:" /> ...

作者: loloyen    時間: 10-9-8 23:56

hi!媽珠
thx你既提議,我都差啲唔記得有cd ,不過今晚daddy都同bb睇住本書教同要佢跟住讀,開頭唔肯講,要讚佢叻同乖先讀,你話激死未 ,你明天接唔接你女女放學?我要睇情況,如果好大雨就唔接啦,因為上次我係出面等的士等到發咗霉,但bb又成日講要我去接,都唔知點好 !
原帖由 媽珠 於 10-9-8 22:50 發表

其實我個女好似部錄音機同錄影機o敢, 見過同聽過o既o野會做返出o黎.

我見佢用個 board 夾住本書響度睇, 佢話MISS LAM 都係   o敢睇書 (MISS LAM 有一本好大o既書). 重有呢幾日阿女話佢o地冇用 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-9 11:56

CD 入面有歌o架, 唱歌仲有動作, 我個女一去到o個 part 就成個彈起..........

我會去接放學, 阿女都係日日問我接唔接佢放學? 不過最緊要係我想同  MISS LAM 傾下........睇下阿女平日上堂   o既情況, 因為阿女日日都話佢自己乖...

原帖由 loloyen 於 10-9-8 23:56 發表
hi!媽珠
thx你既提議,我都差啲唔記得有cd ,不過今晚daddy都同bb睇住本書教同要佢跟住讀,開頭唔肯講,要讚佢叻同乖先讀,你話激死未 ,你明天接唔接你女女放學?我要睇情況,如果好大雨就唔接啦,因為上次 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-10 17:59

HI!媽珠
你昨晚都同BB聽CD,不過興趣不大,唯有睇住本書同佢讀下,昨天真係唔好意思,有些阻住你同MISS LAM傾計,我同MISS LAM傾完,佢話BB放完病假回來好似唔記得晒之前既事,病假前剛剛好啲,MISS LAM都話佢乖咗,現在又要由頭嚟過 ,今日係學校假期,不過我昨天同BB講,(我講大話)話因為你係學校唔乖,所以今日唔比返學,佢係咁講唔好,又話會乖,問BB冇得返學開心定唔開心,佢話唔開心,希望咁既方法令佢知道要乖先有得返學,快啲唔好再聽到MISS LAM話佢小小唔乖啦 !
原帖由 媽珠 於 10-9-9 11:56 發表
CD 入面有歌o架, 唱歌仲有動作, 我個女一去到o個 part 就成個彈起..........

我會去接放學, 阿女都係日日問我接唔接佢放學? 不過最緊要係我想同  MISS LAM 傾下........睇下阿女平日上堂   o既情況, 因為阿 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-11 00:44

你唔好太介意, 有時兩個家長一齊時miss 傾下學校o既o野重好啦! 大家一齊知多o的麻. 尋日我o地分手之後找了很一會才在滑梯附近見到阿女, 但 C6不見了, 問佢爸爸去了那裡她說不見了 ....... 又找了一會連手電都打了都找不到, 阿女又四圍走.........
最後找到原來去了 VV, C6話有講低, 個細又掛住玩冇聽到, 真係 .........

你唔好太緊張, 小朋友重細, 而且都係剛剛學習上學, 可能重未清楚咩係返學, 比o的時間佢佢遲o的o的o野會上心       o架! 起碼你試到佢佢係鍾意返學, 佢已經好乖        o架啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-10 17:59 發表
HI!媽珠
你昨晚都同BB聽CD,不過興趣不大,唯有睇住本書同佢讀下,昨天真係唔好意思,有些阻住你同MISS LAM傾計,我同MISS LAM傾完,佢話BB放完病假回來好似唔記得晒之前既事,病假前剛剛好啲,MISS LAM都話佢乖咗,現在又要 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-11 01:04

HI!媽珠
明白晒!THX!我會努力每日BB返學前再訓話,直到BB改善!
想問下你下星期五個家長會你會唔會去?我想去但一早約咗入TUEN MUN同娘家做節食飯,真係 !
今個星期個功課只係印手指模,我有冇睇錯
THX!
都話啲C6粗心大意 ,成日唔知行咗去邊!
原帖由 媽珠 於 10-9-11 00:44 發表

你唔好太介意, 有時兩個家長一齊時miss 傾下學校o既o野重好啦! 大家一齊知多o的麻. 尋日我o地分手之後找了很一會才在滑梯附近見到阿女, 但 C6不見了, 問佢爸爸去了那裡她說不見了 .......  ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-12 14:40

只係做手指晝, 不過其他 題目我都照同阿女響屋企做晒, 你有時間可以平日都同你仔仔做下, o敢樣隻手會靈活o的, 快   o的識用手指手腕o既力.以前我做女 讀 PN 班, 學校每個月都有一份玩具/習作送比佢o地, 等佢o地返屋企玩.

我會去呀! 聽下都好. 因為我家沒有宗教信仰, 如果佢可以教我唔駛入教又有多5 分就好啦! 阿女現在只有15 分, 多得一分得一分......
C6 成日問我點樣先可以實入到想讀o個間, 我答佢一係你係校董, 一係你去做校工o羅
如果你唔得閑, 我話反比你知都得.

我最近響書局見到有幾本圖畫書, $15一本又唔貴(我係大眾會員仲有 10% off ), 可以比小朋友學寫字學繪畫, 用白枝板筆畫, 用完可以抺o左去 , 你有興趣去書局睇下 :-

出版社 : 巧肓幼教圖書
書名: 迷宮運筆遊戲
        創意運筆遊戲
        國字描寫練習
        畫畫運筆練習
               :
               :
               :

原帖由 loloyen 於 10-9-11 01:04 發表
HI!媽珠
明白晒!THX!我會努力每日BB返學前再訓話,直到BB改善!
想問下你下星期五個家長會你會唔會去?我想去但一早約咗入TUEN MUN同娘家做節食飯,真係 !
今個星期個功課只係印手指模,我有冇睇錯
T ...

作者: loloyen    時間: 10-9-12 16:43

HI!媽珠
THX你介紹既書,等我去睇下先!
其實我真係好想去,不過一早約咗改唔到,重要係入TUEN MUN咁遠,冇計,咁麻煩你聽完講番大概內容比我知,VERY THX! 我都算係半個基督徒,不過未返教會,我預計下年就會同埋BB返,呢個不是因為要入小學而返,而是當BB出世冇耐要做手術,當時情況有些危險,好彩我舅父係牧師,佢嚟幫我BB祈禱,可以過到呢關,所以我之後一路都有祈禱 ,其實我唔係好明小一入學個啲分點計,你個15分可唔可以講解比我知,唔該晒!
功課內手部運動我都有同BB做一些,不過唔係做晒,因為搵唔到咁多樽 !
作者: 媽珠    時間: 10-9-12 19:12

15分計法:-
適齡 :10分
第一名子女 : 5 分
如果佢阿爸做校工/校董 : 20 分 ttl 30 分 (冇打錯, 請看下), sure
詳情請看l-
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

原帖由 loloyen 於 10-9-12 16:43 發表
HI!媽珠
THX你介紹既書,等我去睇下先!
其實我真係好想去,不過一早約咗改唔到,重要係入TUEN MUN咁遠,冇計,咁麻煩你聽完講番大概內容比我知,VERY THX! 我都算係半個基督徒,不過未返教會,我預計下年就會同埋BB返 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-13 15:53

hi!媽珠
thx你既回答!咁我bb都有15分 ,你有冇諗過小一想你女女入邊間?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-12 19:12 發表

15分計法:-
適齡 :10分
第一名子女 : 5 分
如果佢阿爸做校工/校董 : 20 分 ttl 30 分 (冇打錯, 請看下), sure
詳情請看l-
http://www.chsc.hk/primary/tc/app_method_a.htm

...

作者: 媽珠    時間: 10-9-13 16:24

我o地兩公婆希望阿女可以讀到油天或者陳守仁, 因為唔需要用太多錢, 同最大好處好近屋企, 行唔駛5 分鐘就到......
o敢阿女又可以遲o的先起身

原帖由 loloyen 於 10-9-13 15:53 發表
hi!媽珠
thx你既回答!咁我bb都有15分 ,你有冇諗過小一想你女女入邊間?thx!

作者: 媽珠    時間: 10-9-13 18:05

記得 check 下書包, 要做功課呀!!
原帖由 媽珠 於 10-9-13 16:24 發表
我o地兩公婆希望阿女可以讀到油天或者陳守仁, 因為唔需要用太多錢, 同最大好處好近屋企, 行唔駛5 分鐘就到......
o敢阿女又可以遲o的先起身

作者: loloyen    時間: 10-9-13 19:48

hi!媽珠
我睇到有功課啦!thx!但我見功課印住16號,是否16號先交?你選擇個2間我都有考慮過,唔通第日大家又同一間小學 唔介意嗎 !
原帖由 媽珠 於 10-9-13 18:05 發表
記得 check 下書包, 要做功課呀!!

作者: 媽珠    時間: 10-9-13 22:06

我都冇留意日子o添, 一次過做晒 o添. 已經放o左落書包. 睇下 MISS LAM收唔收啦!

我覺得好多o野一早都有安排, 做同學做到幾時, 就要睇佢   o地o既緣份啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-13 19:48 發表
hi!媽珠
我睇到有功課啦!thx!但我見功課印住16號,是否16號先交?你選擇個2間我都有考慮過,唔通第日大家又同一間小學 唔介意嗎 !

作者: loloyen    時間: 10-9-14 00:13

HI!媽珠
我今晚都同BB做晒放係書包,唔知明天MISS LAM收唔收 ,係未只有JOHN&JACK面,同3個橙?我見雞雞米BB回來已經做完咁,咁就睇下佢哋有冇緣份 !
原帖由 媽珠 於 10-9-13 22:06 發表

我都冇留意日子o添, 一次過做晒 o添. 已經放o左落書包. 睇下 MISS LAM收唔收啦!

我覺得好多o野一早都有安排, 做同學做到幾時, 就要睇佢   o地o既緣份啦!

...

作者: 媽珠    時間: 10-9-15 15:02

SORRY! loloyen,

尋日唔得閑上o黎, 因為尋晚同今早MISS LUI (即係我個女 )要捉住我上PTH 課, 而家又要趕住去花園街買生果, 因為上星期成個星期茶點都食提子(雖然唔同色). 大小姐唔係好想食話有骨(即係核), 青提冇骨佢都唔係好想食.  跟住今個星期我去o左果欄(平時我會去supermarket買,不過個這兩個星期都係o的大大個o既生果)買佢最鍾意o既blueberry 比佢食, 真係好新鮮, 但佢又咋形話辣 (唔係酸) , 頭先試過真係酸, 一o的甜都冇. 而家唯有去花園街睇下有冇又甜又新鮮o既生果買啦!
呢兩日上車都有個boy 同阿女打朝孚, o個個同學仔唔知叫咩名呢?

原帖由 loloyen 於 10-9-14 00:13 發表
HI!媽珠
我今晚都同BB做晒放係書包,唔知明天MISS LAM收唔收 ,係未只有JOHN&JACK面,同3個橙?我見雞雞米BB回來已經做完咁,咁就睇下佢哋有冇緣份 !

作者: loloyen    時間: 10-9-15 15:09

HI!媽珠
我BB今日又唔返得學啦,今早開始嘔,跟住食乜飲乜都嘔,請咗假已睇醫生,醫生話有小小腸胃炎,見到佢係咁嘔好心痛 ,今朝佢又冇乜訓覺,現在係度訓覺休息,不過冇咗個肚仔,等佢起身試下飲水,要等BB飲水都唔嘔先可以食其他嘢,唉 !
原帖由 媽珠 於 10-9-15 15:02 發表
SORRY! loloyen,

尋日唔得閑上o黎, 因為尋晚同今早MISS LUI (即係我個女 )要捉住我上PTH 課, 而家又要趕住去花園街買生果, 因為上星期成個星期茶點都食提子(雖然唔同色). 大小姐唔係好想食話有骨(即係核),  ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-15 18:58

你同黎駿又要幸苦一排啦!
我個女都試過, 有次直情半夜嘔o左67次(因我每次嘔完都比小小水佢飲, 因o個時我唔知嘔完唔可以飲水), 去o左醫院打針, 第二朝再去家庭醫生度睇, 但食o左藥個肚都陣痛 , 我只有抱住佢同佢個肚做按摩.

醫生有冇講可以食咩?
上次我個女o個次就要食清淡o的, 白粥, 白方包, 芝麻餅. 記得剛嘔完唔好飲水, 會嘔得仲勁o架!

原帖由 loloyen 於 10-9-15 15:09 發表
HI!媽珠
我BB今日又唔返得學啦,今早開始嘔,跟住食乜飲乜都嘔,請咗假已睇醫生,醫生話有小小腸胃炎,見到佢係咁嘔好心痛 ,今朝佢又冇乜訓覺,現在係度訓覺休息,不過冇咗個肚仔,等佢起身試下飲水,要等BB飲水都唔嘔 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-15 19:48

HI!媽珠
係未剛返學都係咁架?THX你既問候!
醫生同你講既一樣,只可以食白粥,白方包咁,今日痾咗都有10次,嘢都冇乜食過,佢成日都話要飲水,我只一啖一啖比佢,因為試過飲太多即嘔,BB痾到個PATPAT好痛,喊到拆天,剛剛又訓咗,可能好累 !唉!
原帖由 媽珠 於 10-9-15 18:58 發表

你同黎駿又要幸苦一排啦!
我個女都試過, 有次直情半夜嘔o左67次(因我每次嘔完都比小小水佢飲, 因o個時我唔知嘔完唔可以飲水), 去o左醫院打針, 第二朝再去家庭醫生度睇, 但食o左藥個肚都陣痛 ,  ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-16 01:00

以前響屋企, 有咩菌都習慣o左. 到而家返學, 多少少病都唔出其.希望佢今日已經將o的菌放晒出o黎, 明天就不用太辛苦啦!
o野點都要食, 但水就真係唔好太多, 或者比佢含住o的水, 之後吐返出o黎, 等個口濕下, 但如果係喉嚨 , 就要比水佢飲.
抺patpat 你有冇用濕紙巾呀? 會好o的o架. 再唔係用每次用水洗, 係就係有o的核突, 但好好多o架. 如果可以同佢搽o的cream, 即係 BB 搽 PATPAT o個o的就ok o架啦!
好似我個女流鼻水, 我都係比濕毛巾佢申, 申完用梘液洗. 出街就用濕紙巾抺鼻. 個鼻好小痛.
我估星期五都返唔到學o架啦! 你call MISS LAM 叫佢比     o的通告同功課你啦! 同時你要問下校車姨姨可唔可以幫你送到落車o個度比你.

原帖由 loloyen 於 10-9-15 19:48 發表
HI!媽珠
係未剛返學都係咁架?THX你既問候!
醫生同你講既一樣,只可以食白粥,白方包咁,今日痾咗都有10次,嘢都冇乜食過,佢成日都話要飲水,我只一啖一啖比佢,因為試過飲太多即嘔,BB痾到個PATPAT好痛,喊到拆天,剛剛又訓咗 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-16 02:08

hi!媽珠
夜晚食多次止嘔藥已經冇嘔啦,食咗啲白粥,不過都重有小小瀉,我已經係用濕紙巾抺,不過情況好惡劣,bb次次都好小好小咁瀉,已經強行同佢查cream,因為太痛唔肯open個pat,痛到喊叫help,臨訓前食多次止痾藥,剛剛1點又痾一次,又係抺pat同佢大搏鬥,我很累,睇情況都唔肯定星期五返唔返到學,要睇埋聽日先,星期四重玩提燈大會,bb冇得玩,好慘 ,不過現在佢重慘,希望bb快啲好番,唔好再咁易病 !
原帖由 媽珠 於 10-9-16 01:00 發表

以前響屋企, 有咩菌都習慣o左. 到而家返學, 多少少病都唔出其.希望佢今日已經將o的菌放晒出o黎, 明天就不用太辛苦啦!
o野點都要食, 但水就真係唔好太多, 或者比佢含住o的水, 之後吐 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-16 13:41

黎駿今日有冇好o的呀?
今日冇得玩咪下星期囉(中秋節同生日會), 最緊要健康, 精神好咩都有得玩啦!

今朝阿女一早起身就響度講,
狐狸小姐幾多點?
(如3點就拍3下手, 如此類推....
但如果12點就要下爬響枱度瞓, 唔可以出聲, 如果唔係狐狸小姐就會捉o架呢!)
你試下同黎駿玩下.

原帖由 loloyen 於 10-9-16 02:08 發表
hi!媽珠
夜晚食多次止嘔藥已經冇嘔啦,食咗啲白粥,不過都重有小小瀉,我已經係用濕紙巾抺,不過情況好惡劣,bb次次都好小好小咁瀉,已經強行同佢查cream,因為太痛唔肯open個pat,痛到喊叫help,臨訓前食多次止痾藥,剛剛1點 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-16 19:08

hi!媽珠
今日冇乜嘔啦多謝關心!
不過昨晚都痾咗3次,今朝起身後直到去睇醫生都痾咗幾次,已經睇多次醫生,轉埋藥,食咗小小粥,剛食咗藥訓覺,醫生話如果再嚴重要入醫院,希望唔使入,今日打咗比miss lam,如果明天bb都返唔到,話會叫校車ee攞功課比我,唉!
你會幫你女女買中國服嗎?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-16 13:41 發表

黎駿今日有冇好o的呀?
今日冇得玩咪下星期囉(中秋節同生日會), 最緊要健康, 精神好咩都有得玩啦!

今朝阿女一早起身就響度講,
狐狸小姐幾多點?
(如3點就拍3下手, 如此類推....
但如果12點就要下爬 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-16 23:41

睇情況已經好o左家啦!我相信介多幾日口就冇o野o架啦!

今日功課要做 JOHN & JACK + ORANGE, 我o地都做o左啦!

中國服年頭已經買o左, 因為我知好多幼稚園都會響節日時要小朋友著, 所以買o左一件薄身o既, 今次又可以著啦!

原帖由 loloyen 於 10-9-16 19:08 發表
hi!媽珠
今日冇乜嘔啦多謝關心!
不過昨晚都痾咗3次,今朝起身後直到去睇醫生都痾咗幾次,已經睇多次醫生,轉埋藥,食咗小小粥,剛食咗藥訓覺,醫生話如果再嚴重要入醫院,希望唔使入,今日打咗比miss lam,如果明天bb都返唔到 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-17 00:15

hi!媽珠
今日夜晚叫好啲,都肯自己話食啲嘢,不過成日攤係度,冇乜力咁,明天都唔返得學架啦,咁樣攪法點追成績,不過都係個句健康至上,唉 !
中國服我星期六或日出花園街睇下,如果啲衫太厚就唔買,由佢著便服啦!不過都唔知到時好番未 ,你上次女女有冇痾架?幾多日好番,thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-16 23:41 發表

睇情況已經好o左家啦!我相信介多幾日口就冇o野o架啦!

今日功課要做 JOHN & JACK + ORANGE, 我o地都做o左啦!

中國服年頭已經買o左, 因為我知好多幼稚園都會響節日時要小朋友著, 所以買o左一件薄身o ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-17 15:04

冇食o野實冇力, 你唔駛担心, 佢要食o野即係在康服中, 你比多o的o野佢食啦(但要介口), 小朋友好快就會精力充沛o架啦.
現家幼稚園唔返幾日唔會跟唔上, 如果你担心, 你睇返老師派o個張 schedule, 入面有講佢o地每星期教咩! 你同佢睇啦! 有o的重有DVD o架.

上次我個女只係嘔同肚痛. 不過都成個星期冇返學.

記得呀. 就算好返都要同佢介一排口呀! 由其是唔好食肥膩   o野呀!

原帖由 loloyen 於 10-9-17 00:15 發表
hi!媽珠
今日夜晚叫好啲,都肯自己話食啲嘢,不過成日攤係度,冇乜力咁,明天都唔返得學架啦,咁樣攪法點追成績,不過都係個句健康至上,唉 !
中國服我星期六或日出花園街睇下,如果啲衫太厚就唔買,由佢著便服啦! ...

作者: loloyen    時間: 10-9-17 16:07

hi!媽珠
bb情況開始好轉,起碼現在分開vv同boo boo,之前一想vv就痾埋,現在都係痾緊,不過人就精神咗,今日食林飯,佢唔like食粥,今早都分2次食共半碗飯到,多謝你既提醒,肥膩食物bb不嬲都唔會比佢食,因為佢個肝唔好,肯定可以做到 ,thx!
下星期都唔知點 ,
原帖由 媽珠 於 10-9-17 15:04 發表

冇食o野實冇力, 你唔駛担心, 佢要食o野即係在康服中, 你比多o的o野佢食啦(但要介口), 小朋友好快就會精力充沛o架啦.
現家幼稚園唔返幾日唔會跟唔上, 如果你担心, 你睇返老師派o個張 schedule, 入面有 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-17 21:07

唔好太担心, 小朋友病唔係太緊要, 最緊要有精神唔扭計. 佢應該康安服中o架啦! 如果你明天覆診, 問下醫生可以加咩比佢食-- 肉? 菜? 魚?
如果唔覆診o既話, 試下打比醫生問下, 睇下醫生答唔答到你.

另外請你睇私人訊息.

原帖由 loloyen 於 10-9-17 16:07 發表
hi!媽珠
bb情況開始好轉,起碼現在分開vv同boo boo,之前一想vv就痾埋,現在都係痾緊,不過人就精神咗,今日食林飯,佢唔like食粥,今早都分2次食共半碗飯到,多謝你既提醒,肥膩食物bb不嬲都唔會比佢食,因為佢個肝唔好,肯定 ...

作者: loloyen    時間: 10-9-18 01:04

hhi!媽珠
私人訊息冇嘢 !
今日精神超正常,重想去街玩 !我今日已打過比診所,姑娘話係咁,如果bb精神肯食下嘢,又有vv去,就ok!痾未咁快止架,要等佢痾清啲先,我諗bb今日開始好,雖然都有booboo,不過小咗,冇咁密,都係水水地,希望佢快啲好番,可以中秋節係學校玩燈籠,其實22號個日穿便服,使唔使帶書呢?我淨係知生日會個日唔使帶書 ,thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-17 21:07 發表
唔好太担心, 小朋友病唔係太緊要, 最緊要有精神唔扭計. 佢應該康安服中o架啦! 如果你明天覆診, 問下醫生可以加咩比佢食-- 肉? 菜? 魚?
如果唔覆診o既話, 試下打比醫生問下, 睇下醫生答唔答到你.

另外請你睇私人訊 ...

作者: 媽珠    時間: 10-9-18 01:30

頭先我send 完都先覺得自己蠢, 冇 cc 比自己. 如果找唔返明天再打過給你.

原帖由 loloyen 於 10-9-18 01:04 發表
hhi!媽珠
私人訊息冇嘢 !
今日精神超正常,重想去街玩 !我今日已打過比診所,姑娘話係咁,如果bb精神肯食下嘢,又有vv去,就ok!痾未咁快止架,要等佢痾清啲先,我諗bb今日開始好,雖然都有booboo,不過小咗, ...

作者: loloyen    時間: 10-9-18 03:11

hi!媽珠辛苦你thx!
請問可唔可以對下通告同功課?thx!
原帖由 媽珠 於 10-9-18 01:30 發表

頭先我send 完都先覺得自己蠢, 冇 cc 比自己. 如果找唔返明天再打過給你.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5