教育王國

標題: 2010, 請進! [打印本頁]

作者: goodmama2003    時間: 10-8-27 20:31     標題: 2010, 請進!

作者: pearlkam    時間: 10-8-28 07:06

Did you mean 2B of 2010?
作者: goodmama2003    時間: 10-8-28 10:05

作者: towngas    時間: 10-8-30 15:33     標題: 2010, 2B班, 請進!

thanks thanks
作者: shwamy    時間: 10-8-30 18:21

請問可唔可以不參加課外活動的, 會不會扣考試分的?
作者: goodmama2003    時間: 10-8-30 18:58

作者: goodmama2003    時間: 10-8-30 18:59

作者: connieorchid    時間: 10-9-1 02:49

原帖由 goodmama2003 於 10-8-30 18:59 發表

hi, 新同學家長, 你好, 開學啦.. 買齊書未呵 ?

我閱讀理解2下未買, 問過旺角間天利行, 仲未有貨..

Hi Goodmama,

Glad to know that my daughter remains in class B with your daughter. Hope the kids will enjoy their second year in APS.

EC Ma
作者: goodmama2003    時間: 10-9-1 10:00

作者: irisdog    時間: 10-9-1 13:29

Hi Goodmama,

小女都被編入2B班, 多多指教.
作者: shwamy    時間: 10-9-1 14:11

Goodmama, Thank you for your sincere rely.
作者: goodmama2003    時間: 10-9-1 14:29

作者: goodmama2003    時間: 10-9-1 14:30

作者: connieorchid    時間: 10-9-2 02:01

Thanks for your inf. Please check PM.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-1 10:00 發表

hi, EC Ma,
你好, 今日係最後一日放假啦, 我地小朋友玩埋今日,明天又開始新的學年, 真係時日如飛,希望新一年又好像小一一樣, 開開心心,

(請check pm.)

goodmama2003. ...

作者: goodmama2003    時間: 10-9-2 08:51

作者: may58    時間: 10-9-2 18:40

Hi all,

小女都被編入2B班
作者: goodmama2003    時間: 10-9-2 20:28

作者: goodmama2003    時間: 10-9-2 20:30

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-3 09:03

我囡囡都入左2B.  大家多多關照.  

原帖由 goodmama2003 於 10-9-2 20:30 發表
哇, 勁多通告呀.. 上年今日仲係手忙腳亂, 今年就老定好多,

作者: goodmama2003    時間: 10-9-3 10:07

作者: goodmama2003    時間: 10-9-3 19:51

作者: may58    時間: 10-9-5 21:57

原帖由 goodmama2003 於 10-9-2 20:28 發表

Hi,

多多關照...  請check pm.

Hi,

Please check PM

May58
作者: sixdollar    時間: 10-9-6 15:06

Hi, 很高興加入宣道這個大家庭,小兒叫靖施.,
原帖由 may58 於 10-9-5 21:57 發表

Hi,

Please check PM

May58

作者: 蕉媽    時間: 10-9-6 17:22

Goodmama, 我想問下你小朋友係咪有係學校學游水? 之後係咪自己換衫呢??

我想比仔仔上學校體育堂的游泳班, 我有dd擔心佢換衫問題囉。
作者: goodmama2003    時間: 10-9-6 19:12

作者: goodmama2003    時間: 10-9-6 19:53

作者: connieorchid    時間: 10-9-7 01:55

I haven't joined any extra- curricular activity for my daughter either except the religious cell group on Friday as it takes so long (nearly 1 hr ) for the school bus return trip.

From the message of other class, it is a bit rush for the kids to shower after swimming, they may just simply dry up and leave. Anyway, it is necessary for them to learn how to take care themselves.

EC Ma

原帖由 goodmama2003 於 10-9-6 19:12 發表

我女女沒有在學校學游水, 原因之一係貴, 學校學同出面學沒有分別.
我女參加海天游泳班, 平時游水後沖涼, 係女女自己更換, 不過慢到飛起 ... ...

作者: connieorchid    時間: 10-9-7 02:02

Glad to see my daughter have close friend on the same class at 2B. Hope to meet you someday in the school gathering. Please check PM & E-mail.

EC Ma

原帖由 goodmama2003 於 10-9-2 08:51 發表

原來我女兒經常提起你女兒, 她們原來一早就是好朋友了,
我這麼方便就識到阿女好朋友的媽媽, 有互聯網真好., 多謝光纖之父高昆.. 哈哈.. (please check pm)
  ====
今日第1日返學, 你有無發覺阿女真係大個 ...

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-7 09:19

明天體育堂是游水, 重要帶大毛巾.  一定要自己換衫褲.

之前聽高年級講是, 上完堂是無得沖涼.  抹乾著校服就走.  因為要趕車返學校坐校車喎.
作者: goodmama2003    時間: 10-9-7 10:44

作者: goodmama2003    時間: 10-9-7 11:08

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-7 12:49

阿女係保暖厚果仲.) --->  佢識唔識自己著同除呀?

因為濕左水是好難除架.  
更衣室是無教練幫手的.
唔知有無義工mama係到幫手.

我預備左一條簿的大毛巾,
一件頭的背心泳衣.  膠拖鞋, 泳帽同泳鏡.
盡量減輕啦.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-7 10:44 發表

都好, 唔洗等, 如果唔係, 等到蚊訓阿女都未沖完....
我反而覺得, wet 泳衣 (阿女係保暖厚果仲.) + 大毛巾再加6磅半大書包,好重呵... 阿女聽晚可能會因而矮左. ...

作者: irisdog    時間: 10-9-7 13:19

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-7 12:49 發表
阿女係保暖厚果仲.) --->  佢識唔識自己著同除呀?

因為濕左水是好難除架.  
更衣室是無教練幫手的.
唔知有無義工mama係到幫手.

阿女有潔癖WOR..., 今晚要比定心理準備佢先...
作者: goodmama2003    時間: 10-9-7 15:48

作者: 蕉媽    時間: 10-9-7 17:28

原帖由 goodmama2003 於 10-9-7 15:48 發表

係呀.. wet 既一件頭厚泳衣真係好難除呢,  真令人掛心啦..

不過.... 就掛多1-2年吧, 好快, 我地小朋友就會有毛有翼架啦.. , 不掛心泳衣, 但到時是掛心升中學lu...... ...

goodmama
最後都報左喇, 我估男仔除泳褲應該易d既。或者我真係諗多左, 呀仔平時都係自己沖涼, 我估佢攪得掂掛! 同埋, 我報左做家長義工, 睇下到時幫唔幫到老師手喇
作者: goodmama2003    時間: 10-9-7 19:57

作者: filleul    時間: 10-9-8 14:07

Hello goodmama2003,

路過同你打過招呼先!!哎呀,今年又同你無缘同班喇,好彩大家可以在BK碰面!!

Keep in touch!!

Filleul (my kid is in 2D)

原帖由 goodmama2003 於 10-9-6 19:12 發表

我女女沒有在學校學游水, 原因之一係貴, 學校學同出面學沒有分別.
我女參加海天游泳班, 平時游水後沖涼, 係女女自己更換, 不過慢到飛起 ... ...

作者: goodmama2003    時間: 10-9-8 15:38

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-8 15:46

HELP!!!

趕住游水, 寫唔晒自修簿喎.   

請問今日有咩功課呀?  

作者: goodmama2003    時間: 10-9-8 15:48

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-8 16:07

唔該晒  

原帖由 goodmama2003 於 10-9-8 15:48 發表

無使怕, 我放工回家第一時間post 上來..

作者: goodmama2003    時間: 10-9-8 18:15

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-8 19:06

many thanks

原帖由 goodmama2003 於 10-9-8 18:15 發表
9月8日自修薄.

中文: 作 (1.1)  p.2-3.

英文:1) Supp EX (1)
            Part D in GE
        2) Part C Corr

數學 : 1) 二上作. p.18.
          2) 二上良 P.19.

常識: 帶作專題資料, 起源圖片,   剪刀及膠 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-9-8 19:28

作者: may58    時間: 10-9-8 21:49

原帖由 goodmama2003 於 10-9-8 18:15 發表
9月8日自修薄.

常識: 帶作專題資料, 起源圖片,   剪刀及膠 ...

這些明天帶嗎?
作者: goodmama2003    時間: 10-9-9 10:06

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-9 10:48

囡囡話9/15帶, 個日有無常識堂我就無check過.

我要囡囡嘔番自修簿d野出黎,
好彩大致同你post的差不多!  

原帖由 goodmama2003 於 10-9-9 10:06 發表

我覺得係有常識堂先帶.

作者: goodmama2003    時間: 10-9-9 11:12

作者: goodmama2003    時間: 10-9-9 20:26

作者: may58    時間: 10-9-9 22:42

原帖由 goodmama2003 於 10-9-9 20:26 發表
help ~~~~

阿女自修薄 9月9日.

英文 : 寫左11/19 Bring Sci TB   I  love Nature.

請問家長們, 11/19 ???? 阿女一定抄錯, 正確係咩呢 ?

我個女自修簿:

1) My dream job picture (10/9)

2) Oral sign
作者: goodmama2003    時間: 10-9-9 23:05

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-10 06:54

oh, 禽晚無上黎. 可能太遲了.

Bring Sci TB   I love Nature -- 我囡話今日science堂帶的.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-9 23:05 發表

謝謝你回覆我.

但我女的自修薄, 英文欄內 :

1) My dream job picture (13/9) (11-10)
      11/19 Bring Sci TB   I love Nature.

完全天書一樣, r 晒頭呵...

神奇係.. (11-10 ).  11/19  ...

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-10 06:56

我囡自選了要做 easter呀.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-9 11:12 發表

常識專題.. 又係我地家長埋位做功課時間啦, 我"度"緊寫咩節日好, 如果我自己做呢, 我會寫 " 情人節"   , 不過, 現在同女女做囉... 就想寫" 端午節" ... , 講下古人屈原的故事,  ...

作者: IP    時間: 10-9-11 19:13

goodmama, 我今天過來聊天, 剛好遇到你這個問題, 試下答:
13/9交my dream job picture, 11-10可能是女女oral presentation的日子, 我仔仔的是11/10 可參看綠色的英文指引.

至於11-19? 我就不知了。

原帖由 goodmama2003 於 9-9-2010 23:05 發表

謝謝你回覆我.

但我女的自修薄, 英文欄內 :

1) My dream job picture (13/9) (11-10)
      11/19 Bring Sci TB   I love Nature.

完全天書一樣, r 晒頭呵...

神奇係.. (11-10 ).  11/19  ...

作者: goodmama2003    時間: 10-9-12 21:03

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-14 08:33

請問sup 1個張ws是否老師收左, 未派返黎呀?
上星期要改正之後就唔見左, 阿囡話係老師到.

另外gp 1的ws有未呀?

many thanks
作者: goodmama2003    時間: 10-9-14 22:21

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-15 09:01

唔趕的, 我驚我囡唔見左咋.

禽晚唔該晒你啦, 本來囡囡上左床準備架啦, 我都要叫佢起身做埋個part先.

一定又是發白日夢啦, 唔係點解會唔知點做架!  

原帖由 goodmama2003 於 10-9-14 22:21 發表

sorry.. 幾日無上黎, 無覆添.下次call 我呀.

作者: goodmama2003    時間: 10-9-15 10:16

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-15 13:54

我個囡唔認第一, 都要認第二夢后架喇!  

係呀, 專登買部防水相機.  一有機會就影佢游水相.

話時話, 你囡囡今個暑假有無學游水呀?  進度如何呀?

原帖由 goodmama2003 於 10-9-15 10:16 發表

發白日夢係我女強項黎架, 申請左專利架啦....
你bk 阿女張相好型呵  , 仲有你部相機都好正, 防水架 ! .

作者: goodmama2003    時間: 10-9-15 18:43

作者: connieorchid    時間: 10-9-16 09:02     標題: 回覆 1# goodmama2003 的文章

Hi goodmama,

My daughter has not been selected to the School Drama, either.

Anyway, she feels happy as she's free on Friday after school at all.

EC Ma
作者: LianaMamaa    時間: 10-9-16 10:20

劇團都無收我囡, 佢話無面試過.  你囡囡有無講過呀?

因為我都鐘意游水的, 我地一定去成日去游水.  不過公眾泳池唔畀影相.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-15 18:43 發表

劇團唔收我女呀...嗚嗚嗚.  不過如果收我仲怕... 因為我女咁款佢都收.. 等於個劇團癈架.. 哈哈哈..

我女放假有學游水呀, 佢都游得幾步, 但就游唔到100米. 也沒有參加水運會.

專登買部防 ...

作者: goodmama2003    時間: 10-9-16 14:46

作者: goodmama2003    時間: 10-9-16 14:51

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-16 17:19

肯定玩到連咪都聽唔到啦!

原帖由 goodmama2003 於 10-9-16 14:51 發表

有interview. 某日小息. 阿女聽到校務處開咪叫同學仔去. 老師叫女女唱歌.阿女唱 " 誰曾應許 " 唔記得歌詞.衰左.

作者: goodmama2003    時間: 10-9-16 17:38

作者: HEI29A    時間: 10-9-16 22:19

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-14 08:33 發表
請問sup 1個張ws是否老師收左, 未派返黎呀?
上星期要改正之後就唔見左, 阿囡話係老師到.

另外gp 1的ws有未呀?

many thanks

我也想請問GP 1, 是否未派?
作者: goodmama2003    時間: 10-9-16 23:02

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-17 09:48

唔好啦, 費時多時.
又唔一定選中.  

原帖由 goodmama2003 於 10-9-16 17:38 發表

唔一定呢, 可能去左廁所呢, 不如你打電話去學校問下補返個機會啦.

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-17 09:49

早兩日派左啦.  好似是個張 question words黎.

原帖由 HEI29A 於 10-9-16 22:19 發表

我也想請問GP 1, 是否未派?

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-20 12:52

請問分左弦樂組, 管樂組同聲樂組是咩意思呀?

囡囡話每週音樂堂都要帶樂器返學.
作者: goodmama2003    時間: 10-9-20 14:08

作者: towngas    時間: 10-9-20 21:03     標題: 回復 72# LianaMamaa 的帖子

made the orchestra at the music class
作者: IP    時間: 10-9-21 08:54     標題: 回復 2# goodmama2003 的帖子

我想可能係方便大家填寫音樂科報告之樂器訓練證明一欄, 那裡有三個選擇: 管樂、弦樂、聲樂。我仔玩的是敲擊樂, 不知填哪一項。結果上周音樂堂蓋了印「管樂組」, 我就知填什麼了。
作者: goodmama2003    時間: 10-9-21 16:09

作者: goodmama2003    時間: 10-9-21 19:35

作者: 黃詩淇    時間: 10-9-22 07:41

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 19:35 發表
阿女現在中文科, 帶 :
1)閱讀理解.
2)26周,
3)識字,
4)語文新天地& 作業,
個書包重到飛起,
唔知係未一定要帶齊4本呢?
我想唔畀阿女帶閱讀理解同26周, 但阿女話唔得喎. ...
我問過小女(2A班)的中文科老師,佢話平時只須帶課文書及作,其他書如果上堂要用老師會頭一日通知既,唔知你地班係咪一樣呢?
作者: LianaMamaa    時間: 10-9-22 13:37

我囡話4班一齊上, 佢地坐到好似去演奏會咁, 不過就無左吹的樂器個部份.  類似初弦喎.  

入唔到樂團, 有多d練習機會都好.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 16:09 發表
IP 媽,
正呀, 我地宣小音樂堂教樂器, 又唔額外收費. 有so 啦..  .

作者: LianaMamaa    時間: 10-9-22 13:40

1)閱讀理解
2)26周, -->  如果講左做邊幾頁同幾時交, 我就叫佢唔好帶囉.  如果是剛check完, 又未講要做邊到都會一直帶係身.
佢話驚萬一要用, 所以都又佢.

3)識字, -->  前日寫左要帶, 佢先拎返學.
4)語文新天地& 作業,  -->  日日都帶

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 19:35 發表
1)閱讀理解.
2)26周,
3)識字,
個書包重到飛起,

作者: 蕉媽    時間: 10-9-22 13:45

1)閱讀理解.
2)26周,
3)識字,
個書包重到飛起,

仔仔個班主要帶語文新天地, 識字就叫先帶, 閱讀理解同二十六周都係交個日先帶
作者: goodmama2003    時間: 10-9-22 13:52

作者: goodmama2003    時間: 10-9-22 13:56

作者: 蕉媽    時間: 10-9-22 13:56

原帖由 LianaMamaa 於 10-9-22 13:37 發表
我囡話4班一齊上, 佢地坐到好似去演奏會咁, 不過就無左吹的樂器個部份.  類似初弦喎.  

入唔到樂團, 有多d練習機會都好.

咁又真係幾好喎
作者: goodmama2003    時間: 10-9-22 13:58

作者: goodmama2003    時間: 10-9-22 14:09

作者: 蕉媽    時間: 10-9-22 14:51

原帖由 goodmama2003 於 10-9-22 14:09 發表

係呵, 宣小對小朋友音樂培養真係出左力,
我大鄉李,  都係阿女入左宣小後, 有個音樂報告要做, 所以生平第一次倍埋女女走去聽音樂會,原來又真係幾好聽. ...

same here la! 我都係因為呀仔入左宣小先第一次去聽音樂會架咋
作者: IP    時間: 10-9-25 18:36     標題: 回覆 2# goodmama2003 的文章

goodmama, 我來訴下苦: 阿仔星期五放學上游泳班, 換完衫後竟然不見了件短袖運動衫(唔知係咪比同學仔攞錯了), 過一陣姐姐發現, 再同工作人員入去男更衣室找都找不見, 真慘! 要著住件底衫回家   希望有人發現攞錯衫後, 可以自動送回校務處就好了!  
作者: IP    時間: 10-9-25 18:53

我都要多謝詩琪媽, 我都不大知中文科什麼時候帶什麼, 阿仔有時在我問多幾句時都會放下一兩本中文書, 但數學科都一樣帶齊三本---書, 作, 良師---加埋中文那幾本,真係重得好交關!
原帖由 黃詩淇 於 22-9-2010 07:41 發表
我問過小女(2A班)的中文科老師,佢話平時只須帶課文書及作,其他書如果上堂要用老師會頭一日通知既,唔知你地班係咪一樣呢?

作者: goodmama2003    時間: 10-9-25 19:44

作者: IP    時間: 10-9-26 16:38

Thanks! 今天的生日會玩得好心嗎? 沒有去錯地方吧?
原帖由 goodmama2003 於 25-9-2010 19:44 發表

IP媽媽,
本人對你仔仔要著件底衫回家深感同情,遇到這種問題, 真係好無奈,  希望你可早日找回仔仔件短袖運動衫....

作者: goodmama2003    時間: 10-9-29 20:27

作者: IP    時間: 10-9-29 22:00

國慶三天未安排啊, 嘉朗就話想去婆婆家住兩晚, 仲要打鬼主意在星期天awana開學禮請假 你地去邊sh?
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 20:27 發表

IP 媽,
多謝你指路, 玩得開心啊.. 來緊又國慶3日假期, 你們去邊度玩啊?

作者: goodmama2003    時間: 10-9-29 22:47

作者: IP    時間: 10-10-2 00:50

其實各有各好, 小二主日學就好似小班教學, closed啲架!
awana就動靜皆宜, 可以報住waiting list, 一有人走就有位的。我舊年就成一月先報名, 結果等足半年都沒位, 到新學年才有位!
原帖由 goodmama2003 於 29-9-2010 22:47 發表

我地想去海洋公園, 我地買左年票, 但都係去左2次咁大把, 就快過期啦.. 唔好白唔去. . 但去又好多人.. 煩惱 ing...

你就好啦. join 到 awana, 我都想個女jion 呀, 唔知仲收唔收呢 ? ...

作者: connieorchid    時間: 10-10-3 00:44

原帖由 goodmama2003 於 10-9-21 16:09 發表
IP 媽,
正呀, 我地宣小音樂堂教樂器, 又唔額外收費. 有so 啦..  .

Yes, it so great to learn instructment without addition charge in music class. But, my kid only assigned to choral. What a pretty!

EC Ma

P.S. Goodmama, please check PM.
作者: goodmama2003    時間: 10-10-3 11:57

作者: goodmama2003    時間: 10-10-3 12:00

作者: goodmama2003    時間: 10-10-3 12:10

作者: goodmama2003    時間: 10-10-3 12:43

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5