教育王國

標題: 2010年K1 上幼望 [打印本頁]

作者: NICOLE123    時間: 10-8-28 15:53     標題: 2010年K1 上幼望

有無上幼望既家長呀?
星期一開學了.
大家加油呀!
作者: 棉花糖媽媽    時間: 10-8-28 18:05

Hello~ 同學仔~ 請多多指教~

作者: ken_tyho    時間: 10-8-28 18:25

my kid cried all along during the briefing....

原帖由 NICOLE123 於 10-8-28 15:53 發表
有無上幼望既家長呀?
星期一開學了.
大家加油呀!

作者: NICOLE123    時間: 10-8-29 17:44

我仔係星期5坐近門口老師拎左佢份書出去同大家對書果個呀

大家要保持聯絡,多多提點呀
作者: yinghimmeme    時間: 10-8-29 18:09

My son "Him Him"
Hello everymame & every classmates  請多多指教
作者: SamSamMum    時間: 10-8-30 10:20

Just want to say hello to every classmate, uncle and auntie! My daughter was busily cooking her own food during the briefing.  
作者: NICOLE123    時間: 10-8-30 10:34

我仔剛打電話比我
話好好玩
好鍾意鄧老師
今日有2個小朋友喊...
我仔衰到叫佢地喊細聲d
作者: pamelaywy    時間: 10-8-30 12:24

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 10:34 發表
我仔剛打電話比我
話好好玩
好鍾意鄧老師
今日有2個小朋友喊...
我仔衰到叫佢地喊細聲d

等我都報到下先....
我囝係朗翹, 大家多多指教.
佢今日被分配到 "車車組" (好似係, 聽到老師講)
我大囝都係之前讀培幼的, 如果有o的咩問題, 可能我會幫得上忙, 盡量解答大家
作者: NICOLE123    時間: 10-8-30 12:32

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 12:24 發表

等我都報到下先....
我囝係朗翹, 大家多多指教.
佢今日被分配到 "車車組" (好似係, 聽到老師講)
我大囝都係之前讀培幼的, 如果有o的咩問題, 可能我會幫得上忙, 盡量解答大家 ...

hi 朗朗媽, 我係熙哲媽呀
我無問到我仔係咩組. 見佢係坐係近窗既後排坐位
我想問下 果日老師派既既延展習作有咩用架 ? 係唔係我地自己係屋企同佢玩架 ?

thanks!
作者: pamelaywy    時間: 10-8-30 13:01

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 12:32 發表

hi 朗朗媽, 我係熙哲媽呀
我無問到我仔係咩組. 見佢係坐係近窗既後排坐位
我想問下 果日老師派既既延展習作有咩用架 ? 係唔係我地自己係屋企同佢玩架 ?

thanks! ...

熙哲媽, 真係好開心認識你呀 !!
o個本延展習作, 係要o黎follow up 學校教o既課題, 有o的故事, 有o的認字, 有o的延伸問題咁.
我k1 o個年都有同大囝睇下當備課, 不過k2 開始懶了, 沒有再做. 不過有時間, o個套習作都唔錯o既親子活動o架 !!
作者: NICOLE123    時間: 10-8-30 13:59

原帖由 pamelaywy 於 10-8-30 13:01 發表

熙哲媽, 真係好開心認識你呀 !!
o個本延展習作, 係要o黎follow up 學校教o既課題, 有o的故事, 有o的認字, 有o的延伸問題咁.
我k1 o個年都有同大囝睇下當備課, 不過k2 開始懶了, 沒有再做. 不過有時間, o個套習作都 ...

朗朗媽,
thanks!! 明白哂.
我之前仲係度諗會唔會同朗朗一班呢.結果真係咁岩.果日仲要坐埋一齊. 朗朗咁叻仔真係要提點下熙哲呀
作者: Sugarcream    時間: 10-8-30 14:20

大家好! 囝囝係上幼愛, 有無小朋友都係愛班呀?
作者: NICOLE123    時間: 10-8-30 14:25

原帖由 Sugarcream 於 10-8-30 14:20 發表
大家好! 囝囝係上幼愛, 有無小朋友都係愛班呀?

我仔上香兒果班有2個都係幼愛呀
作者: Sugarcream    時間: 10-8-30 14:32

原帖由 NICOLE123 於 10-8-30 14:25 發表

我仔上香兒果班有2個都係幼愛呀

IC! 唔知BK有無呢?!

BTW, 囡囡係PC升小二, 日後有咩問題大家可以多多交流!  :
作者: aloymom    時間: 10-8-31 01:14

hi 我仔仔係讀上幼愛
開頭都怕佢唔肯返學
今日我特登請假(heehee, 特登將產檢調去今日朝早)去接佢返學放學
好彩佢都冇喊 只係好慢熱 起初十問九唔應...
我見培正的小朋友返學都冇乜點喊 好叻!

sugarcream,
我想問問, 培幼上培小 課程銜接到嗎? 培小係普教中, 培幼響普通話方面支援足夠嗎?

原帖由 Sugarcream 於 10-8-30 14:32 發表

IC! 唔知BK有無呢?!

BTW, 囡囡係PC升小二, 日後有咩問題大家可以多多交流!  ::" />

作者: Sugarcream    時間: 10-8-31 11:17

原帖由 aloymom 於 10-8-31 01:14 發表
hi 我仔仔係讀上幼愛
開頭都怕佢唔肯返學
今日我特登請假(heehee, 特登將產檢調去今日朝早)去接佢返學放學
好彩佢都冇喊 只係好慢熱 起初十問九唔應...
我見培正的小朋友返學都冇乜點喊 好叻!

sugarcream,
我想問 ...

aloymom :
培幼課程好淺, 英文三年都只係學PHONICS! 上到小學就要默書測驗考試, 測驗考試已經有comprehension!  所以小朋友都要適應下架! 不過, 我又覺得小朋友適應力係好快既, 反而係我要適應耐d! 普通話方面, 上年開始小一中文已經全普通話教, 我個囡三年幼稚園生涯都無接觸過, 當初都有擔心, 所以係暑假搵人教下佢拼音囉, 頭一兩個月佢都話唔係好明老師講咩, 但之後就完全無問題啦, even係屋企都好肯去講普通話! 所以我覺得小學普教中非常好! 我自己會覺得唔駛過份擔心, 上左小學只要肯溫習, 測驗考試都唔會差得去邊! 所以好好俾小朋友enjoy下三年幼稚園生活啦!
作者: aloymom    時間: 10-8-31 15:15

sugarcream
唔該哂你!
我知培幼係比較輕鬆既幼稚園
但印象中培小要求比較高同嚴
所以先問問!

我仲有個大仔讀P3, 不過唔係培小, 黎緊仲有個細出世
真係分身不暇... 冇咩時間理細仔
有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上培小會好吃力

原帖由 Sugarcream 於 10-8-31 11:17 發表

aloymom :
培幼課程好淺, 英文三年都只係學PHONICS! 上到小學就要默書測驗考試, 測驗考試已經有comprehension!  所以小朋友都要適應下架! 不過, 我又覺得小朋友適應力係好快既, 反而係我要適應耐d! 普通話方面, 上 ...

作者: Sugarcream    時間: 10-9-1 14:16

原帖由 aloymom 於 10-8-31 15:15 發表
sugarcream
唔該哂你!
所以先問問!

有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上 ...

依家肯生3小朋友既家庭好少, 要照顧佢地都好忙, 你真係好叻! 請收pm!
作者: NICOLE123    時間: 10-9-8 09:58

有無家長知道而家佢地番學個流程係點 ?
有咩玩 ?
我仔十問九唔答
作者: pamelaywy    時間: 10-9-8 10:25

原帖由 NICOLE123 於 10-9-8 09:58 發表
有無家長知道而家佢地番學個流程係點 ?
有咩玩 ?
我仔十問九唔答

根據朗朗這幾天的描述
九月一日: 開始食茶點後, 老師教小朋友諗感謝文
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一個有關小鴨子找媽媽的故事
九月六日: 第一天運動, 學習排隊, 同埋有教跑同跳 (朗朗仲示範動作, "跳跳, 拍拍拍 (拍手三下))
九月七日: 都有落地下操場, 不過小朋友排隊仲未得, 所以都係練習集隊為主 (朗朗仲不停問老師點解仲未可以玩體育玩具, 搞到老師一放學就向我解釋話小朋友未排好隊, 所以無得玩, 要先訓練常規才開始玩和學習)
昨天還有自選時間, 朗朗用一些美勞用品做了一張類似書簽的東西

培幼很著重常規訓練的, 所以這星期我想都是以訓練課室常規, 秩序, 聽指令, 排隊等為主. 不是說笑, 我係大仔K1 那年曾經靜靜在門口看過他們自己交手冊, 交功課等程序, 非常有條理, 相信就是老師早期花的時間和功夫
作者: pamelaywy    時間: 10-9-8 10:27

原帖由 aloymom 於 10-8-31 15:15 發表
sugarcream
唔該哂你!
所以先問問!

有d擔心依家幼稚園唔打好個底 上 ...

aloymon,

如果無記錯, 我係咪同你係1101 媽媽會傾過計那個呀 ?
真有緣呀, 你第二個小朋友都讀上幼望....
大家多o的交流下
作者: NICOLE123    時間: 10-9-8 10:32

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:25 發表

根據朗朗這幾天的描述
"感謝主, 賜我食, 求祝福, 保我力, 逢主名求, 阿門"
九月二日: 有看大電視, 內容不肯定, 應該看一些與主題書有關的卡通
九月三日: 老師講了一 ...

嘩朗朗交代得好清楚呀! thanks!
我仔同以前n1 一樣 次次問學校野就唔答我...
作者: pamelaywy    時間: 10-9-8 10:41

原帖由 NICOLE123 於 10-9-8 10:32 發表

嘩朗朗交代得好清楚呀! thanks!
我仔同以前n1 一樣 次次問學校野就唔答我...

其實佢都唔係交待得好清楚, 只係我不停套料, 佢少少咁講番俾我聽, 我再自己重組故事. 再加上哥哥會不時問下佢有無自選呀, 有無做乜, 做乜, recall 番佢先話有
作者: 棉花糖媽媽    時間: 10-9-8 11:01

熙哲媽,
我問亞仔佢又係十問九唔知啦

朗朗媽,
朗朗真係好醒呀~ 全靠佢我先知多d 學校教咗d 咩, 同埋滿足到我既好奇心
作者: yinghimmeme    時間: 10-9-9 09:53

朗朗媽,
多謝朗朗的描述上堂程序,好叻呀 ,起碼知道他們上堂做什么。問阿仔上堂做什么,次次回覆“吾知窩”!!
作者: aloymom    時間: 10-9-10 01:33

hi pamelaywy

係呀, 我細女應該係1101 or 1012出世 :)
我細仔讀隔離班, 上幼愛

朗朗好叻仔, 識得講返哂d 程序出黎, 連感謝文都識!
(我聽過佢唸一次..不過係響細仔發開口夢個陣!)
就算我套我細仔,佢都唔肯講
有時放學打電話俾我話 今日好開心呀, 返學唱歌仔..
我問佢唱咩歌仔咁開心, 佢話.唔知呀!
一舊飯咁
試過有一日 佢放學之後好累 hb問佢做咩咁累既
佢話, 今日聽故事要坐定定 坐得好直 好累呀!!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:27 發表

aloymon,

如果無記錯, 我係咪同你係1101 媽媽會傾過計那個呀 ?
真有緣呀, 你第二個小朋友都讀上幼望....
大家多o的交流下

作者: pamelaywy    時間: 10-9-11 12:10

原帖由 aloymom 於 10-9-10 01:33 發表
hi pamelaywy

係呀, 我細女應該係1101 or 1012出世 :)
我細仔讀隔離班, 上幼愛

朗朗好叻仔, 識得講返哂d 程序出黎, 連感謝文都識!
(我聽過佢唸一次..不過係響細仔發開口夢個陣!)
就算我套我細仔,佢都唔肯講
...

呢個星期佢地應該學咗唱早晨歌, 放學歌
早晨歌大概係:
"早晨呀, 早晨呀, 我歡喜見你,
早晨呀, 早晨呀, 上天也歡喜" (可能歌詞有錯)
放學歌
"啦啦啦, 現在放學啦, 讀書遊戲暫時停止啦
背起書包回家去, 唱著回家xxx"
老師亦教了書後那首詩歌:
小寶寶, 咪咪笑, 背著書包上學去.
星期五老師教了數數字 (教數一)
作者: NICOLE123    時間: 10-9-12 21:12

原帖由 pamelaywy 於 10-9-11 12:10 發表

早晨歌大概係:
放學歌
背起書包回家去, 唱著回家xxx" ...

多謝朗朗媽報料
不過點解我唔見你講最後果首歌既?
你係唔係講"上學了"果本書呀?
最後首兒歌係"來來來, 來上課,來遊戲,來唱歌,上學樂趣多"

作者: pamelaywy    時間: 10-9-12 22:27

原帖由 pamelaywy 於 10-9-11 12:10 發表

早晨歌大概係:
放學歌
背起書包回家去, 唱著回家xxx" ...

記錯了, 不是書後, 而是好像是課室內的短詩
作者: aloymom    時間: 10-9-12 23:15

朗朗媽

唔該哂你! 等我聽真d阿仔唸咩口黃先!

原帖由 pamelaywy 於 10-9-12 22:27 發表

作者: NICOLE123    時間: 10-9-13 09:26

原帖由 pamelaywy 於 10-9-12 22:27 發表

ICIC 真係羨慕朗朗會講番咁多學校既野你聽
好彩有佢呢個小線人
thanks!!!
作者: gunsou    時間: 10-9-14 00:23

9月2日的電視內容應該係講一隻唔沖涼嘅bear。

原帖由 pamelaywy 於 10-9-8 10:25 發表

根據朗朗這幾天的描述
九月三日: 老師講了一 ...

作者: pamelaywy    時間: 10-9-14 09:29

這兩天我帶朗朗返學, 見到桌上己經沒有玩具了. 每個小朋友要學習自己從書包取出手冊蓋印和體溫表給老師檢查. 然後自已去圖書角取圖書看.
另外, 朗朗尋日好開心同我講, 終於去到家庭角玩. (家庭角只有五個QUOTA, 手快有手慢無, 所以小朋友個個都好想排到入去玩)
作者: NICOLE123    時間: 10-9-14 09:46

原帖由 pamelaywy 於 10-9-14 09:29 發表
這兩天我帶朗朗返學, 見到桌上己經沒有玩具了. 每個小朋友要學習自己從書包取出手冊蓋印和體溫表給老師檢查. 然後自已去圖書角取圖書看.
另外, 朗朗尋日好開心同我講, 終於去到家庭角玩. (家庭角只有五個QUOTA, 手快 ...

我呢排唔舒服都無帶仔仔上學..唔知原來已經無玩具玩.
家庭角有咩玩架 ? 等我番去都問下仔仔有無入去玩先
作者: pamelaywy    時間: 10-9-15 10:30

原帖由 NICOLE123 於 10-9-14 09:46 發表

我呢排唔舒服都無帶仔仔上學..唔知原來已經無玩具玩.
家庭角有咩玩架 ? 等我番去都問下仔仔有無入去玩先

Dear Nicole,

你要保重了. 我都O岩O岩過咗最唔舒服階段, 叫做好少少.
家庭角應該有類似煮飯仔, 洗手盤等玩具, 讓小朋友模仿家人活動.
而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸爸, XX 扮媽媽, 佢就扮哥哥, XX 扮妹妹, 然後幾個同學係家庭角玩一家人遊戲. 好搞笑!
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-16 00:32

原帖由 pamelaywy 於 10-9-15 10:30 發表

家庭角應該有類似煮飯仔, 洗手盤等玩具, 讓小朋友模仿家人活動.
而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸 ...

hi 各mami好,我不是你們那班的,不過亦會留意其他班的topic,想知多少少.請見諒.你地就好la,可以向門口望到班內情況,仲話入到去見到貼著的詩歌,我仔上幼光,我而家班裡有幾張台都望唔到,因一小朋友一入課室老師便叫我們可以走,不同你地其他班可在課室門外望望,有時真的想看一看小朋友的情況,但每次結果都是被老師叫走,作為父母老師開到口,亦不好意思望了.不過這情況好像只發生在光班,其他班課室係可以望下的.
好彩有各班mami有報料,可了解一二.多謝各mami
作者: NICOLE123    時間: 10-9-16 09:51

原帖由 pamelaywy 於 10-9-15 10:30 發表

而家佢地仲細同未熟, 遲O的會好好玩. 因為我大囝以前, 大少少會同我講XX 扮爸 ...

朗朗媽,
今早送熙哲上班房時見到朗朗喊呀. 不過我見到既時候係已經喊完. 我見副校長仲係度同佢傾幾. 唔知咩事呢
作者: pamelaywy    時間: 10-9-16 20:54

原帖由 NICOLE123 於 10-9-16 09:51 發表

朗朗媽,
今早送熙哲上班房時見到朗朗喊呀. 不過我見到既時候係已經喊完. 我見副校長仲係度同佢傾幾. 唔知咩事呢

Nicole

係呀, 今朝朗朗喊, 我走時佢己經喊, 不過饒老師示意叫我走. 事緣前一日朗朗收拾東西時發夢, 叫了幾次他都無收拾, 所以鄧老師叫了他名要他收拾. 他以為老師責罵他, 而且他是那一種很在意別人覺得他做不到的人, 所以就哭了起來. 昨天跟他說了好幾遍, 提示他老師說的事要快手快腳做 (他是一個 "芝油"的人), 所以今朝老師一說要拿手冊, 他覺得又好像要責備他做得慢, 所以忍不住又流眼淚.....
他可能未返過學, 很多學校的routine 他未適應, 覺得自己做慢了就是比別人差, 所以很在意.
作者: NICOLE123    時間: 10-9-17 09:24

原帖由 pamelaywy 於 10-9-16 20:54 發表

Nicole

係呀, 今朝朗朗喊, 我走時佢己經喊, 不過饒老師示意叫我走. 事緣前一日朗朗收拾東西時發夢, 叫了幾次他都無收拾, 所以鄧老師叫了他名要他收拾. 他以為老師責罵他, 而且他是那一種很在意別人覺得他做不到的 ...

朗朗媽,
原來如此, 鄧老師都話熙哲有時遊雲 而且自尊心好強.
有一日熙哲同我講聽唔到老師講野 可能其他小朋友嘈/ 佢自己去左遊雲. 咁我寫左紙仔同老師講. 老師同所有同學講如果佢地聽唔清楚老師講野要舉手. 熙哲就好在意覺得老師係話佢囉.
小朋友既思想真係難捉摸
作者: pamelaywy    時間: 10-9-21 10:37

報告一下上週做過的事先:(根據朗朗的描述)

1) 有到音樂室唱歌, 唱了好朋友, 早晨歌等
2) 上星期有為大圓圈的填色.
3) 運動日有得玩滑梯同豆袋
4) 外籍老師終於上課教B, 老師叫MISS MARISA
5) 上星期老師教小朋友握筆, 教的方法是要小朋友用手指做出TICK (或數字7), 然後握筆. 老師仲話 " 支筆不要太高, 又不要太低,中間剛剛好" -- 因為朗朗係講"不要"而唔係口語的"唔好", 所以似係COPY 老師番說話.

朗朗唱晒成首<<好朋友>> 出來, 好搞笑, 歌詞大概
你是我的朋友, 分享我的喜與憂
手牽手, 一起走, XXXXXX (這句朗朗有唱, 不過是我忘記了)
作者: NICOLE123    時間: 10-9-21 12:16     標題: 回復 1# pamelaywy 的帖子

哈哈
多謝朗朗媽既報料
我知星期三會整月餅
作者: NICOLE123    時間: 10-10-6 12:34

推番個topic上來先

我仔話上星期老師應該教左中國/香港旗
仲有講有關中國同香港既野

想問下你地個貼紙咭上面係唔係所有人都有貼紙架 ?
作者: dondonchu    時間: 10-10-6 14:54

Hello, 我地(培正k1家長)攪左個gathering 30/10  12:30AM 長沙灣名車博覽館, 你地有無興趣jon? 若有, 請到click 入以下的link

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1
作者: NICOLE123    時間: 10-10-6 16:03

原帖由 dondonchu 於 10-10-6 14:54 發表
Hello, 我地(培正k1家長)攪左個gathering 30/10  12:30AM 長沙灣名車博覽館, 你地有無興趣jon? 若有, 請到click 入以下的link

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... p;extra=&page=1 ...

你條link 唔work..
作者: dondonchu    時間: 10-10-7 12:48

不好意思, 不如直接去上幼愛班個post 到報名.

原帖由 NICOLE123 於 10-10-6 16:03 發表

你條link 唔work..

作者: SamSamMum    時間: 10-10-15 11:56

先排囡囡隻腳多左好多蚊叮痕, 唔知大家用甚麼方法驅蚊呢?

作者: NICOLE123    時間: 10-10-15 15:07

原帖由 SamSamMum 於 10-10-15 11:56 發表
先排囡囡隻腳多左好多蚊叮痕, 唔知大家用甚麼方法驅蚊呢?

其實我都覺得d蚊幾嚴重.我仔仔日日都噴左蚊怕水
不過我琴日見d 蚊都追住佢黎咬.
我見書局既員工都係入面點左蚊香 不過open area d蚊真係好勁..
唔知點同學校反映好
作者: SDTsoi    時間: 10-10-30 00:39

Hi,大家好呀!
臻臻都係上幼望架,各位同學媽咪你哋好。
熙哲媽,你認得我嗎?
作者: NICOLE123    時間: 10-10-30 17:37

原帖由 SDTsoi 於 10-10-30 00:39 發表
Hi,大家好呀!
臻臻都係上幼望架,各位同學媽咪你哋好。
熙哲媽,你認得我嗎?

臻臻媽,你好呀
我工人姐姐講臻臻好似學DADDY剃"蘇"整到喎
佢無事下嘛?
作者: SDTsoi    時間: 10-11-2 00:05     標題: 回覆 1# NICOLE123 的文章

係呀,唔知好嬲定好笑,佢晌我個化妝箱揾到把剃鬚刀,剃左三下,損左。因為係瞓晏覺時間,無大人睇到。姐姐話當時都流好多血。我番到屋企見佢貼了塊膠布響下巴,以為仆親。點知問極都唔肯講,可能佢都覺得自己好儍,好樣衰。
作者: yinghimmeme    時間: 10-11-3 10:15

Hi朗朗媽、臻臻媽、熙哲媽及各位同學媽咪:
你哋好,進謙都係上幼望,請多多指教。

我個囡在高班有家長在Facebook做咗個群組,好方面post相及互双通話,請問有無家長識set?

作者: NICOLE123    時間: 10-11-4 15:19

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-3 10:15 發表
Hi,朗朗媽、臻臻媽、熙哲媽及各位同學媽咪:

我個囡在高班有家長在Facebook做咗個群組,好方面post相及互双通話,請問有無家長識set?

...

進謙媽咪你好呀...我有用facebook不過我唔識整...
進謙係邊組架 ?? 熙哲係飛機組. 佢成日話鄧老師o鍚佢
你地d小朋友有無講老師會o鍚佢地架
作者: pamelaywy    時間: 10-11-4 20:24

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-3 10:15 發表
Hi,朗朗媽、臻臻媽、熙哲媽及各位同學媽咪:

...

你好, 進謙媽媽,
進謙應該同朗朗同組, 因為佢開學第一個星期己經話佢個同學叫黃進謙, 係第一個講到全名o既同學仔呀 !
作者: yinghimmeme    時間: 10-11-5 10:07

熙哲媽:
Morning 呀!進謙係汽車組 ? 熙哲嘅運動褲size 6 可以穿嗎?仲要唔要問惡阿姨(書局)有無貸?
佢就好啦鄧老師o鍚佢,我一提鄧老師進謙就驚,即刻乖哂!
作者: yinghimmeme    時間: 10-11-5 10:21     標題: 回覆 1# pamelaywy 的文章

你好, 朗朗媽,

進謙喺汽車組,多多指教。
我想問你大仔學樂器是由幾時報架?是否培正有得學?P1及K3有什么課外活動玩架?

進謙媽媽上
作者: NICOLE123    時間: 10-11-5 10:34

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-5 10:07 發表
熙哲媽:
Morning 呀!進謙係汽車組 ? 熙哲嘅運動褲size 6 可以穿嗎?仲要唔要問惡阿姨(書局)有無貸?
佢就好啦鄧老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115o鍚佢,我一提鄧老師進謙就驚,即 ...

進謙媽,
條褲唔岩都要著住先架喇 有貨先工人再去惡人谷買
鄧老師好惡既咩?? 我仔係屋企一唔聽話 我就會話我寫手冊講比老師知 / 我打電話比鄧老師 佢都知驚
作者: SDTsoi    時間: 10-11-6 23:26

.-
原帖由 NICOLE123 於 10-11-5 10:34 發表
^-
進謙媽,
條褲唔岩都要著住先架喇 有貨先工人再去惡人谷買
鄧老師好惡既咩?? 我仔係屋企一唔聽話 我就會話我寫手冊講比老師知 / 我打電話比鄧老師 佢都知驚 ...

各位媽媽好!
臻臻係輪船組。我估鄧老師唔惡的。雖然臻臻無話鄧老師鍚佢,但試過話鄧老師好斯文,然後偷笑。
當有時佢駁咀問點解話佢做錯,我都會話去問鄧老師,佢就知驚
作者: BeBeKan    時間: 10-11-9 14:57

Hi!各位媽咪, 我個女盡心,係飛機組,各位多多指教。
見到你地小朋友真係叻,有講學校d野, 我個女隻字不提, 間唔中先講少少...
作者: NICOLE123    時間: 10-11-9 15:11

原帖由 BeBeKan 於 10-11-9 14:57 發表
Hi!各位媽咪, 我個女盡心,係飛機組,各位多多指教。
見到你地小朋友真係叻,有講學校d野, 我個女隻字不提, 間唔中先講少少...

hi
同我仔一組喎
我個仔都無講野啦
問佢果組有咩名 佢都只係講到2個
作者: yinghimmeme    時間: 10-11-9 16:10

熙哲媽:

今午去惡阿姨(書局)買冷衫,問她有無動褲size 5,只餘下size 8 & 9!Sorry......

進謙媽
作者: NICOLE123    時間: 10-11-9 17:20

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-9 16:10 發表
熙哲媽:

今午去惡阿姨(書局)買冷衫,問她有無動褲size 5,只餘下size 8 & 9!Sorry......

進謙媽

進謙媽,
真係麻煩哂你呀..我多謝你幫忙就真啦
其實熙哲入到培正呢個大家庭真係好開心
呢度既媽咪個個都好肯幫人.
星期六有一個媽咪送左一條舊既5碼褲比我呀
而家熙哲都著緊
多謝哂大家既幫忙.
作者: pamelaywy    時間: 10-11-9 21:20

原帖由 yinghimmeme 於 10-11-5 10:21 發表
你好, 朗朗媽,

進謙喺汽車組,多多指教。
我想問你大仔學樂器是由幾時報架?是否培正有得學?P1及K3有什么課外活動玩架?

進謙媽媽上

進謙媽媽,
我大囝係k3 開始跟學校學大提琴, k3 開學有張通告, 俾小朋友選不同的管弦樂團樂器的.
k3除了樂器外, 都有游水, 芭蕾舞等
至於p1, 多到數唔晒, 超過三十項都有, 有要錢的, 有免費旳, 有星期六, 有放學, 有午膳時間, 有些要選拔的, 有些不用選
作者: pamelaywy    時間: 10-11-9 21:23

星期六朗朗突然問我, 精子同卵子有乜o野分別, 嚇我一跳
原來學校教 "弟弟出生了"的一課時, 有告訴小朋友精子同卵子, 同埋話男仔係 (有)精子, 女仔係 (有)卵子, 精子同卵子一齊就會有bb.....
想不到現在的性教育走得那麼快.....
作者: NICOLE123    時間: 10-11-9 21:58

原帖由 pamelaywy 於 10-11-9 21:23 發表
星期六朗朗突然問我, 精子同卵子有乜o野分別, 嚇我一跳
原來學校教 "弟弟出生了"的一課時, 有告訴小朋友精子同卵子, 同埋話男仔係 (有)精子, 女仔係 (有)卵子, 精子同卵子一齊就會有bb.....
想不到現在的性教育走得 ...

哦......朗朗真係叻..可以講番出來.我仔提都無提過
作者: My-BeeBoy    時間: 10-11-10 12:57

阿仔仲好笑,將我教佢蝌蚪變青蛙同弟弟出世了合埋一齊講。佢話"虫虫係媽咪個肚腩度有條尾,食多d嘢就有好短手腳長出來。再食多d嘢手腳長咗就出大了。"我話係出世呀!佢話係出大呀,因為長好大,唔係出細。俾佢笑死!
作者: NICOLE123    時間: 10-11-10 14:41

原帖由 My-BeeBoy 於 10-11-10 12:57 發表
阿仔仲好笑,將我教佢蝌蚪變青蛙同弟弟出世了合埋一齊講。佢話"虫虫係媽咪個肚腩度有條尾,食多d嘢就有好短手腳長出來。再食多d嘢手腳長咗就出大了。"我話係出世呀!佢話係出大呀,因為長好大,唔係出細。俾佢笑死! ...

咁我好d喇 因為我而家大緊肚 講比佢聽佢易明d
琴晚我問佢老師係唔係教左精子同卵仔
佢同我講有個膜包住bb 我問個膜要來做咩
佢話保護住bb囉
我月尾會去照u/s 到時會有隻dvd
我都打算比佢睇下bb係肚入面係點
作者: yinghimmeme    時間: 10-11-15 09:44

原帖由 pamelaywy 於 10-11-9 21:20 發表

進謙媽媽,
我大囝係k3 開始跟學校學大提琴, k3 開學有張通告, 俾小朋友選不同的管弦樂團樂器的.
k3除了樂器外, 都有游水, 芭蕾舞等
至於p1, 多到數唔晒, 超過三十項都有, 有要錢的, 有免費旳, 有星期六, 有放學,  ...

朗朗媽,

唔該哂呀!

進謙媽媽上
作者: NICOLE123    時間: 10-12-21 13:05

唔知你地既小朋友有無呢個轉變呢 ?
唔知老師用左咩魔法...令到我仔係都要做功課
琴日派左假期功課 一放學就拉住工人姐姐同佢做.
做剩中文姐姐唔識. 叫佢等我番去教佢做
我琴日夜左番屋企.....佢已經訓左
今日一早又拉住我要我同佢做 我趕住番工 同佢做左一part 跟住同姐姐講埋下一part 不過我都係話放工番來陪佢做 佢係咁問我幾點番...
而家放學番來...我見佢又拉住姐姐做功課.....
作者: ken_tyho    時間: 11-3-10 21:50     標題: 生日會 聚集

K1 上幼望家長 您好

小兒"兆焯"想邀請同班同學參加他4歲生日會

明天送上邀請卡...希望可以大家聚一聚!!

作者: NICOLE123    時間: 11-3-11 11:56

原帖由 ken_tyho 於 11-3-10 21:50 發表
K1 上幼望家長 您好

小兒"兆焯"想邀請同班同學參加他4歲生日會

明天送上邀請卡...希望可以大家聚一聚!!

多謝你先..不過我個肚大到隨時生得...唔知到時去唔去到喎 學校旅行我都比左錢...不過我估...真係8成去唔到...
作者: ken_tyho    時間: 11-3-11 12:27

你幾時預產期呀? 預祝一切順利!

希望可以見到你和熙哲啦!兆焯話現在跟熙哲同一組(汽車組)

原帖由 NICOLE123 於 11-3-11 11:56 發表

多謝你先..不過我個肚大到隨時生得...唔知到時去唔去到喎 學校旅行我都比左錢...不過我估...真係8成去唔到...

作者: NICOLE123    時間: 11-3-11 12:33

原帖由 ken_tyho 於 11-3-11 12:27 發表
你幾時預產期呀? 預祝一切順利!

希望可以見到你和熙哲啦!兆焯話現在跟熙哲同一組(汽車組)

我book左4月4日開刀.不過都驚會早呀
你地邊日開生日會呀
作者: ken_tyho    時間: 11-3-12 15:38

26-Mar.

邀請咭在星期五已交老師...

原帖由 NICOLE123 於 11-3-11 12:33 發表

我book左4月4日開刀.不過都驚會早呀
你地邊日開生日會呀

作者: NICOLE123    時間: 11-3-14 09:26

原帖由 ken_tyho 於 11-3-12 15:38 發表
26-Mar.

邀請咭在星期五已交老師...

熙哲好好好想來...
不過星期六 daddy要番工
我一個人+工人都怕有心無力....個肚實在太太太大了.
都係答唔到你住呀...
作者: yinghimmeme    時間: 11-3-28 12:32     標題: 回覆 2# ken_tyho 的文章

多謝你的邀請,這個生日會安排得好好呀,好特別!我個仔進謙玩得很開心,到今日都吾肯洗咗手上的印水紙。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5