教育王國

標題: 有野問~請"協下" 1W 班家長入黎 [打印本頁]

作者: AA媽媽    時間: 10-8-29 20:52     標題: 有野問~請"協下" 1W 班家長入黎

星期六果日, 阿仔抄咗張每日家課, 寫住:

中文-
習作P.12
補充練習P.4

英文-
Textbook P.3
Workbook P.11,12
Supplementary P.10

數學-
習作練習 P.1,2
課本練習P.18

通告-
校1,2
活3,4

其實都未正式返學, 我想問下張野係咪只係俾小朋友學下點抄手冊架咋? 定係真係要睇架??
作者: ahli528    時間: 10-8-30 09:12

作者: AA媽媽    時間: 10-8-30 10:08

哦, 唔該晒你~

我係果位中途, 有事要趕住走既媽咪, 所以可能後尾有d野我聽唔到呀~

諗起我都有d唔好意思早走, 但跟住又有活動要去~

原帖由 ahli528 於 10-8-30 09:12 發表
It is used for practise only. You haven't gone there that day? That day really quity noisy, cannot hear what does the teacher say.

作者: ahli528    時間: 10-8-30 17:25

作者: AA媽媽    時間: 10-8-31 00:13

噢~果日係呀...
老師一邊講野, 阿仔一邊好高興咁又同我講野...我都好難聽到老師講乜....其實又難怪, 好少可, 可以兩母子一齊坐係班房麻~

1/9果日我未必帶到佢返學呀,. 因為唔就返工時間, 但都盡量就下囉...你呢?

我同hei314相認咗喇, 唔知下次點認你呢?

原帖由 ahli528 於 10-8-30 17:25 發表
唔駛客氣,場面太混亂,我都唔知有人早走。1/9你會唔會帶小朋友返學?

作者: hei314    時間: 10-8-31 15:46

hello媽媽們

明天真正開學了﹗希望大家的小朋友一樣有愉快的學年﹗
我仔仔會搭校車,未必可以在咁容易在學校見到大家,有機會多d上黎交流,加油﹗
作者: ahli528    時間: 10-8-31 20:08

作者: AA媽媽    時間: 10-8-31 23:29

希望明天各位小朋友適應得順順利利...

我老闆啱啱去完旅行返黎, 都有幾多野要清, 所以我聽日有請假呀。 希望遲D睇下學校再有咩活動的話, 再可以同各位家長見面~

hei314, 我就煩喇, 我住土瓜灣, d校車、保姆車全部都唔肯兜入黎我果邊呀~要靠工人姐姐接送.....你住邊頭呀?
作者: hei314    時間: 10-9-1 10:15

AA媽媽

我住大角咀,今日我哋個站都有20多人乘校車。不過今日校車遲大到,成8:25分才有校車到!!!!
作者: AA媽媽    時間: 10-9-1 15:58

hei314,
咁你地係大角咀, 幾點上車呀要?
作者: ahli528    時間: 10-9-1 18:20

作者: AA媽媽    時間: 10-9-2 09:41

ahli, 搭校車有度好, 就係遲到都唔計數...

我尋晚放咗錢係阿仔個書包度, 希望佢記得俾錢班主任啦~
作者: ahli528    時間: 10-9-7 21:27

作者: AA媽媽    時間: 10-9-8 12:39

係呀! 我望過本中文書, 果七個詞語, 就係書入面語文精華果七個.

你地小朋友有冇join到"托管班"呀? (即係功課輔導班呢)

我個仔join咗呀, 我暫時覺得幾好喎~
阿仔話放學後, 係返自己班房做功課, 有人睇住, 阿仔話1W班參加既小朋友唔夠十個, 我覺得人太多都反而唔好, 驚會掛住玩~

原帖由 ahli528 於 10-9-7 21:27 發表
係啦,搭校車就唔怕遲到○我驚有課外活動所以先唔搭校車o

今曰阿仔抄手冊小咗幾樣, 真係要叫佢小心啲.

咩叫詞語7個, 語文精華(一)

阿仔只係在語文精華裏寫咗七組詞語. Correct? ...

作者: hei314    時間: 10-9-8 12:53

Hi !

我仔仔沒有join托管班因為我唔想佢太長時間在學校。暫時都唔算太多功課,都可以應付。

校車問題我覺得比較嚴重,放學遲咗40分鐘才到,要成個多小時才返到樓下。我打過去校車公司反映......又如何......=[ 遲下再考慮會否再搭車。

今早返學校做義工,睇佢地小息都頗混亂。小朋友去得洗手間再食小許食物就要準備排隊。暫時小朋友都未太識守規則,老師都要較惡,希望嚴格開始小朋友會自律。因為我都要返工所以睇唔到食飯時間了。
作者: ahli528    時間: 10-9-9 11:42

作者: AA媽媽    時間: 10-9-10 00:05

英文班我唔會join住呀, 暫時d英文唔太深, 我都仲應付到, 同埋而家一上小學, d時間好似好多咗好多呀, 所以我唔敢咁快報班住, 我係驚我安排唔到啫....

哎呀, 今日收到泳班通告, 時間就係同托管班撞咗。 不過我真係覺得托管班"好駛好用"喎, 我又真係唔想放棄呀......
你地小朋友冇返托管, 3:30放學後d時間係點安排呀??

原帖由 ahli528 於 10-9-9 11:42 發表
我都無join托管班,你哋會唔會join英文班? 我選星期一或星期三。如果返課外活動,校車會唔會等?校車方面,遲D可能好D。

我都好想睇吓阿仔食飯食成點?可惜我要返工。 ...

作者: AA媽媽    時間: 10-9-10 00:08

我有朋友早兩日話, 佢個囡坐果架校車, 因為入唔夠油, 係半路拋錨=.=!

原帖由 hei314 於 10-9-8 12:53 發表
Hi !

我仔仔沒有join托管班因為我唔想佢太長時間在學校。暫時都唔算太多功課,都可以應付。

校車問題我覺得比較嚴重,放學遲咗40分鐘才到,要成個多小時才返到樓下。我打過去校車公司反映......又如何......=[ 遲下再考 ...

作者: ahli528    時間: 10-9-10 12:07

作者: hei314    時間: 10-9-10 12:30

hi!

這兩天放學時校車又算ok,太約遲10-15mins。

揀課外活動都幾煩,返完課外活動又怕好夜才返到屋企,又撞時間...都考慮唔學太多嘢住,想仔仔適應好小學的學習模式先。
作者: AA媽媽    時間: 10-9-10 17:30

ahli528, hei314,

我個仔而家得一樣課外活動, 就係學琴...
本來係星期一傍晚學的, 而家要改時間了...
平日夜晚又實在驚佢太攰, 星期六/日又驚其他有家庭活動....

(煩~)
作者: ahli528    時間: 10-9-10 21:15

作者: AA媽媽    時間: 10-9-13 11:35

hihi, 我果日冇去呀, 25號有個talk(12:00nn), 關於"專注力增強", 如果請到假的話, 我都想去聽下呀~

原帖由 ahli528 於 10-9-10 21:15 發表
你哋明天返唔返講座???如果返,我就可以見吓你地.

作者: ahli528    時間: 10-9-13 14:00

作者: AA媽媽    時間: 10-9-13 17:57

我個仔本身都鍾意食飯架, 所以對佢黎講, 佢話覺得d飯ok好食。

你地9月份係幫佢揀飯, 定係叫埋小朋友一齊揀架?
我下個月先叫埋佢一齊揀, 順便等佢學下睇menu..

原帖由 ahli528 於 10-9-13 14:00 發表
好彩我唔洗返星期六。經常請假都唔掂。

你地D小朋友鍾唔鍾意食學校D飯?阿仔平時都很偏食,不過佢話食倒一半啦,你地D小朋友點呀?

作者: hei314    時間: 10-9-14 12:43

我有同亞仔一齊揀飯,但佢比較細食所以一定食唔晒。亞仔就覺得學校d飯都好食。
作者: ahli528    時間: 10-9-15 15:32

作者: hei314    時間: 10-9-18 09:35

hi!
你o地最終有無幫小朋友報外活動?我仔仔參加中樂敲擊班,在星期三放學後。不過當天就沒有校車,我要自己去接仔仔,又益咗校車公司。

嘩!終於有默書範圍,雖然不是太難但我覺得中文老師對寫字的要求都幾高(都是好事),因為我仔仔d功課有時都要改正。希望到時仔仔寫字要小心d。加油!
作者: AA媽媽    時間: 10-9-20 10:35

我就幫阿仔報咗小提琴班, 我揀咗星期三, 數學導修時段。

呢個班係有少少奇怪, 佢個時間唔係定係放學後, 不過我諗住阿仔反正有托管班, 所以都照俾佢學囉。  
反正食飽野上堂咁易恰眼訓, 俾佢玩下樂器都好既~

原帖由 hei314 於 10-9-18 09:35 發表
hi!
你o地最終有無幫小朋友報外活動?我仔仔參加中樂敲擊班,在星期三放學後。不過當天就沒有校車,我要自己去接仔仔,又益咗校車公司。

嘩!終於有默書範圍,雖然不是太難但我覺得中文老師對寫字的要求都幾高(都是好事),因為我 ...

作者: waiwinglaiyee    時間: 10-9-30 19:57

各位1w班家長:

30/9家課一問:
請問有冇人知英文 Penmanship要抄幾多次?老師冇寫喎.
另外, 有冇人可以有方法聯絡到女班長Lea, 我個仔坐佢隔離, 冇帶數學習作返黎. 有的請pm我, 謝謝.
作者: AA媽媽    時間: 10-10-2 13:04

hi, 歡迎歡迎~又多一個1W家長 "

" Penmanship"<< 等我問下阿仔, 睇下佢記唔記得老師有冇講幾多次先(不過你預佢唔記得都得嘞 )

數學習作<< 我星期四啱啱有事打俾陳老師, 順便都有問到, 陳老師話派習作既時候, 正準備去打混合針, 打完針返課室冇派到, 所以疊數學習作還在陳老師處, 未派。 請放心。

原帖由 waiwinglaiyee 於 10-9-30 19:57 發表
各位1w班家長:

30/9家課一問:
請問有冇人知英文 Penmanship要抄幾多次?老師冇寫喎.
另外, 有冇人可以有方法聯絡到女班長Lea, 我個仔坐佢隔離, 冇帶數學習作返黎. 有的請pm我, 謝謝. ...

作者: ahli528    時間: 10-10-20 18:37

作者: dudu19812002    時間: 10-10-26 02:23

原帖由 ahli528 於 10-10-20 18:37 發表
近來怎樣呀?我要搬office,所以好耐無上來。阿仔中文評估唔係幾好,其他都ok。今日返學見到個媽媽,佢同佢個仔講怎樣先可以同我個仔一班?佢個仔講"中文要100分",.....證明許多父母都希望小朋友升讀普通話班(p.2)  我個仔都唔 ...

唔需要咁大壓力既,小二唔ok,咪小三再黎囉~普教中又唔代表係精英班,只係中文及普通話係好似夠係最後3個學期中文總分有一定既分數,都會入到既~~relax!

作者: ahli528    時間: 10-10-26 18:21

作者: hei314    時間: 10-11-6 12:37

各位ma ma

星期五考試啦﹗加油﹗
作者: AA媽媽    時間: 10-11-10 00:05

hello~

感覺上開學冇耐就已經要考試....
希望大家都有能力應付~
加油!!

原帖由 hei314 於 10-11-6 12:37 發表
各位ma ma

星期五考試啦﹗加油﹗

作者: ahli528    時間: 10-11-23 09:07

作者: AA媽媽    時間: 10-11-25 00:11

我睇完d卷, 覺得都ok啦, 雖則話小一d野唔難, 但始終都未完全適應, 所以我對佢要求都唔高呀~

你地小朋友pick up得ok嗎?

原帖由 ahli528 於 10-11-23 09:07 發表
大家好,考試終於完成,考試試卷亦看了。大家滿意嗎?阿仔第一次考試都唔可以要求咁高。等家長日聽吓老師怎樣講。

作者: ironstraight    時間: 10-11-26 20:34

睇你地講都睇到我緊張哂!下年就到我喇..................
作者: i_am_winnie    時間: 11-9-2 09:10

Me too. 我好緊張!

原帖由 ironstraight 於 10-11-26 20:34 發表
睇你地講都睇到我緊張哂!下年就到我喇..................

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5