教育王國

標題: 2010年9月小二既朋友們 [打印本頁]

作者: Cathleen    時間: 10-9-1 15:54     標題: 2010年9月小二既朋友們

今日開學日, 各位大人同小朋友又要努力啦.

阿女話班主任盧老師之前係p.1輔導堂教過佢. 您地邊位做班主任呀?

原來2c班有9個小朋友係1b升上去架.
作者: ksltd    時間: 10-9-1 22:52

報到先! 今日好多通告, 睇完通告再入來同大家傾下8掛下 .
作者: kawaiiwan    時間: 10-9-1 23:45

Hello 各位!

好久沒有上來,新一年希望可以多D上來談 。 囡囡今年升2C,多多指教!  今日真係好多通告要睇,仲要交$,真係好累,明天再談吧!

KA YEE MAMI
作者: ksltd    時間: 10-9-2 00:06

亞女2D班主任是黃老師, 教英文科, 中文科老師是(晶), 數學科老師是(茵). 你們呢?
作者: KAnn    時間: 10-9-2 11:49

報告2B是陳()老師做班主任, 英文是()老師, 中文是()老師, 常是()老師, 視藝是蘇老師, 好似多了不同老師教不同科. 又同大家不同老師.

妳地小朋友有沒有講要參加什麽課外活動, 亞女上年度己話要參加合唱和非洲鼓, 唔知要不要選拔才可參加?

聽朋友說, 小朋友升P.2會是媽咪 Honey moon 時間, 唔知系唔系呢? 希望大家小朋友今年再上一層樓, 學業品行都更進步.
作者: ksltd    時間: 10-9-2 13:06

今年的上課時間表裏, 中默係星期二, 英默係星期五, 係唔係每班都同一日呢?
作者: 2009_SHW    時間: 10-9-2 14:47

打個招呼先,阿仔2C,尋晚睇完通好夜啦。聽日跟時間表上堂啦!
作者: 2009_SHW    時間: 10-9-2 14:50

我地中默都係周二,英默唔記得左。
原帖由 ksltd 於 10-9-2 13:06 發表
今年的上課時間表裏, 中默係星期二, 英默係星期五, 係唔係每班都同一日呢?

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-2 14:56

今晚睇下有咩課外活動先上來傾!
原帖由 KAnn 於 10-9-2 11:49 發表
報告2B是陳(山)老師做班主任, 英文是(怡)老師, 中文是(婷)老師, 常是(茵)老師, 視藝是蘇老師, 好似多了不同老師教不同科. 又同大家不同老師.

妳地小朋友有沒有講要參加什麽課外活動, 亞女上年度己話要參加合唱和非 ...

作者: Cathleen    時間: 10-9-3 21:06     標題: 回覆 4# ksltd 的文章

yes, same as 2C
作者: Cathleen    時間: 10-9-3 21:06

yes, same as 2c
作者: elainepekkle    時間: 10-9-4 00:54

係全校各級都係星期二和星期五默書!

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-4 10:34

我阿仔揀左多元數學(周五)同Lego機械人(周三),不過周三我唔係好想佢參加,怕會累。
作者: ksltd    時間: 10-9-4 13:09

Thanks!

原帖由 elainepekkle 於 10-9-4 00:54 發表
係全校各級都係星期二和星期五默書!

作者: ksltd    時間: 10-9-4 13:11

各位
我想報校內的一個興趣班比亞囡, 但4點後才開始, 她沒有參加留校自修, 咁放學後的那段時間去邊呢? 你們有沒有試過這種情況又或知唔知學校有沒有安排一個地方/課室比佢地做住功課先, 留到夠鐘才去上興趣班呢?
作者: ksltd    時間: 10-9-4 13:19

星期三我囡係校外學畫畫, 校內想報星期五的英語話劇, 星期六學琴和游水.

原帖由 2009_SHW 於 10-9-4 10:34 發表
我阿仔揀左多元數學(周五)同Lego機械人(周三),不過周三我唔係好想佢參加,怕會累。

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-5 21:19

同阿仔傾好,下學期先會比佢試下周三參加課外活動。

原帖由 ksltd 於 10-9-4 13:19 發表
星期三我囡係校外學畫畫, 校內想報星期五的英語話劇, 星期六學琴和游水.

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-5 21:23

Cathleen,
手冊寫住數學帶補充答案,係咪即是紫色的TSA?因精進的答案巳交,其他補就得紫色的TSA,作業佢就帶左2上AB.

原帖由 Cathleen 於 10-9-1 15:54 發表
今日開學日, 各位大人同小朋友又要努力啦.

阿女話班主任盧老師之前係p.1輔導堂教過佢. 您地邊位做班主任呀?

原來2c班有9個小朋友係1b升上去架.

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-5 21:29

我阿仔未試過,你不如打電話去學校問下。
原帖由 ksltd 於 10-9-4 13:11 發表
各位
我想報校內的一個興趣班比亞囡, 但4點後才開始, 她沒有參加留校自修, 咁放學後的那段時間去邊呢? 你們有沒有試過這種情況又或知唔知學校有沒有安排一個地方/課室比佢地做住功課先, 留到夠鐘才去上興趣班呢? ...

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-5 21:37

sorry,阿仔話補即精進,不過佢帶埋TSA.

原帖由 2009_SHW 於 10-9-5 21:23 發表
Cathleen,
手冊寫住數學帶補充答案,係咪即是紫色的TSA?因精進的答案巳交,其他補就得紫色的TSA,作業佢就帶左2上AB.

作者: ksltd    時間: 10-9-6 13:23

今朝係操場交報名表時問咗一位老師, 回覆是: 會有一個課室比佢地做功課或溫書:

原帖由 2009_SHW 於 10-9-5 21:29 發表
我阿仔未試過,你不如打電話去學校問下。

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-6 14:10

今朝我都見到操場set哂架步,原來係報名~
會有一個課室比佢地做功課或溫書咁都幾好呀!
原帖由 ksltd 於 10-9-6 13:23 發表
今朝係操場交報名表時問咗一位老師, 回覆是: 會有一個課室比佢地做功課或溫書:

作者: ksltd    時間: 10-9-6 18:06

今年校網內 “關愛校園” 裏的 “班相” 真係好好, 有幾班的排位和動作好特別、好有心思!
作者: kawaiiwan    時間: 10-9-7 20:58

想問2C,上星期派的親子敬師海報設計是否要交? 因囡囡每日都帶回來 , 佢話無人交!!
作者: 2009_SHW    時間: 10-9-7 22:37

通告寫住可以喺活動日期內(9月3至20日)交比老師.
原帖由 kawaiiwan 於 10-9-7 20:58 發表
想問2C,上星期派的親子敬師海報設計是否要交? 因囡囡每日都帶回來 , 佢話無人交!!

作者: Cathleen    時間: 10-9-8 21:00

i haven't do it

原帖由 kawaiiwan 於 10-9-7 20:58 發表

作者: kawaiiwan    時間: 10-9-9 20:00

原帖由 2009_SHW 於 10-9-7 22:37 發表
通告寫住可以喺活動日期內(9月3至20日)交比老師.

Thanks!  可能近期太多通告,眼大見唔到, 只係見到張晝紙....
作者: kawaiiwan    時間: 10-9-9 20:17

大家同小朋友報的課外活動有消息未, 我同囡囡報的留校自修ok,另外老師叫左佢入合唱團, 你地呢?
作者: Cathleen    時間: 10-9-9 21:49

我個女都入左合唱團呀.
另外, 今年無報留校自修啦, 因為覺得無嘜作用, 試過好多時d功課做唔晒掛住傾計.

原帖由 kawaiiwan 於 10-9-9 20:17 發表
大家同小朋友報的課外活動有消息未, 我同囡囡報的留校自修ok,另外老師叫左佢入合唱團, 你地呢?

作者: 2009_SHW    時間: 10-9-9 23:33

唔使客氣,你地咁叻整好張畫呀,我阿仔都無乜動工既意~
原帖由 kawaiiwan 於 10-9-9 20:00 發表

Thanks!  可能近期太多通告,眼大見唔到, 只係見到張晝紙....

作者: KAnn    時間: 10-9-10 12:58

亞女ok咗合唱團和敲擊樂组, 她最後改變主意不玩非洲豉, 她佷高興可參加合唱團, 因見到她1B時的好朋友都報名交錢, 不過好似兩隊都要用很多時間排練, 加上敲擊樂组要4.30pm先開始, 還頭痛她在學校等上活動時會不會自動自覺做功課:cry:

原帖由 kawaiiwan 於 10-9-9 20:17 發表

作者: kawaiiwan    時間: 10-9-17 23:14

你地25/9會否出席家長會,如果會的話, 一同吃早餐???
作者: ksltd    時間: 10-9-17 23:56

好呀! 預我.

原帖由 kawaiiwan 於 10-9-17 23:14 發表

作者: hellokm    時間: 10-9-18 00:04

請問2c班今日(17/9)詞10行寫什麼字
小朋友今日病左冇番呀
老師/同學又冇幫佢起字頭...
唔該晒先
作者: kawaiiwan    時間: 10-9-19 11:18

原帖由 hellokm 於 10-9-18 00:04 發表
請問2c班今日(17/9)詞10行寫什麼字
小朋友今日病左冇番呀
老師/同學又冇幫佢起字頭...
唔該晒先

小朋友無事嗎?
詞10行是28/9默書範圍頭兩行
作者: ksltd    時間: 10-9-24 13:08

Hi, kawaiiwan

明天8:45am係上年食開的餐廳等, 我還約了幾個家長一起來, 明天見.

KAnn,
你join唔join我地一起吃早餐呀?

原帖由 kawaiiwan 於 10-9-17 23:14 發表

作者: KAnn    時間: 10-9-24 14:23

Hi,

我老公join.  明早我要帶亞女出九龍, 下次先見倒各位.

原帖由 ksltd 於 10-9-24 13:08 發表

明天8:45am係上年食開的餐廳等, 我還約了幾個家長一起來, 明天見.

KAnn,
你join唔join我地一起吃早餐呀?

作者: kawaiiwan    時間: 10-9-25 07:56

原帖由 ksltd 於 10-9-24 13:08 發表

OK! 今日會和囡囡一同來, 一陣見!
作者: KAnn    時間: 10-9-29 10:22

知唔知下星期中默是不是讀默第四課全課課文?
作者: 2009_SHW    時間: 10-9-29 13:04

係呀,阿仔話係全課,老師會抽黎默
原帖由 KAnn 於 10-9-29 10:22 發表
知唔知下星期中默是不是讀默第四課全課課文?

作者: KAnn    時間: 10-9-30 09:05

Thank You :)  

原帖由 2009_SHW 於 10-9-29 13:04 發表
係呀,阿仔話係全課,老師會抽黎默

作者: Cathleen    時間: 10-10-7 18:16

各位2c班媽媽,可否寫一次英文默書範圍給我,因女兒不見了張紙。謝謝
作者: kawaiiwan    時間: 10-10-7 19:45

原帖由 Cathleen 於 10-10-7 18:16 發表
各位2c班媽媽,可否寫一次英文默書範圍給我,因女兒不見了張紙。謝謝

Please check pm.
作者: Cathleen    時間: 10-10-7 21:09     標題: 回覆 1# kawaiiwan 的文章

thank you very much
作者: KAnn    時間: 10-10-9 09:25

各任2年班媽媽可否都pm Dict 4給我, 亞女沒有拿默書紙做唔倒工課. 謝謝

原帖由 Cathleen 於 10-10-7 18:16 發表

作者: 2009_SHW    時間: 10-10-9 14:10

Please Check pm

作者: KAnn    時間: 10-10-11 09:05

Thank You.
作者: 2009_SHW    時間: 10-10-13 10:26

唔使客氣,互勉。

quote]原帖由 KAnn 於 10-10-11 09:05 發表
Thank You. [/quote]

作者: Cathleen    時間: 10-10-16 17:51

2c班媽咪, 爹地, 請問普作 part 2 點做, 實在無從入手. 謝謝
作者: 2009_SHW    時間: 10-10-16 23:45

please check pm
原帖由 Cathleen 於 10-10-16 17:51 發表
2c班媽咪, 爹地, 請問普作 part 2 點做, 實在無從入手. 謝謝

作者: Cathleen    時間: 10-10-17 18:27

原帖由 2009_SHW 於 10-10-16 23:45 發表

thank you very  much
作者: KenixSoSum    時間: 10-10-18 09:43

我係今年一年班新丁家長, 話咁快就嚟考試, 各位師姐, 可唔可以比d貼士我地, 究竟一年班各科嘅考試形式係點ca.... 真係有d唔知點溫好, 請各位指較...
作者: chungyivianne    時間: 10-10-18 12:16

係呀, 我都係一年班新丁家長, 今日收到考試時間表同考試範圍, 真係頭都痛埋...唔該各位分享一下啦!!

原帖由 KenixSoSum 於 10-10-18 09:43 發表
我係今年一年班新丁家長, 話咁快就嚟考試, 各位師姐, 可唔可以比d貼士我地, 究竟一年班各科嘅考試形式係點ca.... 真係有d唔知點溫好, 請各位指較...

作者: Cathleen    時間: 10-10-18 22:12

考試模式跟評估差唔多,  不過要留意:

中文: 填充 (要小朋友理解詞語, 因為好多時唔係跟課文, 如果唔係就唔識放返係邊個答案)

數學 : 好多時最尾有一至兩題係羅輯思維題,  無得貼.

不過小一老師會讀題, 所以唔駛擔心.

出,
原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:16 發表
係呀, 我都係一年班新丁家長, 今日收到考試時間表同考試範圍, 真係頭都痛埋...唔該各位分享一下啦!!

作者: KenixSoSum    時間: 10-10-19 08:41

多謝師姐指較, 因為平日學校做評估的試劵都冇派回, 都唔知形式, 我見到有d係英文和中文作文, 係咪即係作句呢?  常識又係唔係填充, 有冇得選擇呢?

真係好緊張呵...

原帖由 Cathleen 於 10-10-18 22:12 發表
考試模式跟評估差唔多,  不過要留意:

中文: 填充 (要小朋友理解詞語, 因為好多時唔係跟課文, 如果唔係就唔識放返係邊個答案)

數學 : 好多時最尾有一至兩題係羅輯思維題,  無得貼.

不過小一老師會讀題, 所以唔駛擔 ...

作者: KAnn    時間: 10-10-19 09:57

不用太緊張, 如小朋友上課留心和自己可做功課, 考試不會太差的, 以下是我教亞女小一温習的方法,我只是要求小朋友進步的家長, 要高分可能要其他家長給你竟見

中文- 可溫習作, 補充, 字咭/課文下面的字, 有詞語填充, 中作要作句子, 多認字, 量詞要識.

英文- 溫GP, LW, AB, 串課文一些重要的字, 英作會有example 好似LW, 小朋友作一些似example 的句字

數學 - 可溫習作, 補充, 高階思維題2題, 沒有得溫, 看小朋友理解

常 - 溫習作和書, 考試有詞語選擇, 上課要留心老師講的時事.

聖經 - 背金句, 有配對, 温課文, 有填充

原帖由 chungyivianne 於 10-10-18 12:16 發表

作者: KenixSoSum    時間: 10-10-19 10:57

師姐, 很多謝你給我的貼士, 對我來說很有用, 起碼個心定左d. 好多謝你的分享, 希望大家在禧年的小朋友都考試順利啦..

原帖由 KAnn 於 10-10-19 09:57 發表
不用太緊張, 如小朋友上課留心和自己可做功課, 考試不會太差的, 以下是我教亞女小一温習的方法,我只是要求小朋友進步的家長, 要高分可能要其他家長給你竟見

中文- 可溫習作, 補充, 字咭/課文下面的字, 有詞語填充,  ...

作者: 2009_SHW    時間: 10-10-19 22:50

唔計分既試前評估應未做,到時會知形式,至於中文,要知道詞語意思,而作句工作紙平時老師教左好多,但我仔話老師教過工作紙寫幾難都得,而作句考試切記要寫自己識既字(簡潔通順)。
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好以為永無止境,考試定個目標,如:溫到幾時就休息,吃茶點或什麼,先再黎過,我果個會踏單車或閱讀。
其他既媽咪們分析得好好!
大家唔使驚,我舊年仲驚過你地,加油!
我樓下阿李太個女(2C),一直自己溫書,隔離座阿鄭太個仔又係自己溫書(2A),好強架佢地,我都學緊放手~
原帖由 KenixSoSum 於 10-10-19 08:41 發表
多謝師姐指較, 因為平日學校做評估的試劵都冇派回, 都唔知形式, 我見到有d係英文和中文作文, 係咪即係作句呢?  常識又係唔係填充, 有冇得選擇呢?

真係好緊張呵...

...

作者: KenixSoSum    時間: 10-10-20 11:51

多謝各師姐分享,希望各位小朋友都可以在他們小學第一次的考試, 都可以順順利利啦! 多謝, 多謝

原帖由 2009_SHW 於 10-10-19 22:50 發表
唔計分既試前評估應未做,到時會知形式,至於中文,要知道詞語意思,而作句工作紙平時老師教左好多,但我仔話老師教過工作紙寫幾難都得,而作句考試切記要寫自己識既字(簡潔通順)。
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好 ...

作者: chungyivianne    時間: 10-10-21 15:35

各位二年班家長,

想請問一下中文評估內的 "中說"係要考咩呀?  讀課文呀?
請指教!!

原帖由 2009_SHW 於 10-10-19 22:50 發表
中文,可叫孩子先Gothrough 一次範圍,等佢定D唔好 ...

作者: 2009_SHW    時間: 10-10-23 18:57

中說?係咪中作呀?

原帖由 chungyivianne 於 10-10-21 15:35 發表
各位二年班家長,

想請問一下中文評估內的 "中說"係要考咩呀?  讀課文呀?
請指教!!

作者: ksltd    時間: 10-11-8 23:07

睇咗亞女派回來的試卷, 今年的成績無上年咁好, 不小心的情況繼續存在

例如: 其中一題數學的答案
他餘下:  (答對 tick)
55-28 (寫漏 -26)  (答錯 X)
=27-26  (答對 tick)
=1(元)    (答對 tick)
直式: 全對   (tick)

全題4分, 扣咗3分, 只得1分

作者: 2009_SHW    時間: 10-11-9 10:47

我果個都係呀,都有D粗心大意,希望佢慢慢改善啦。今年無得讀卷,我預左全軍覆沒(除左英文),佢幼稚園畢業時話要去英國讀書,因英國無中文,但尋日我睇到D卷,我想喊,佢終於都唔似文盲啦,今年仲好生性,自己溫習,又好體諒媽咪,已經足夠,佢乖已經好安慰~

原帖由 ksltd 於 10-11-8 23:07 發表
睇咗亞女派回來的試卷, 今年的成績無上年咁好, 不小心的情況繼續存在

直式:  ...

作者: KenixSoSum    時間: 10-11-10 10:59

其實在一年班, 咩先叫好成績?

原帖由 ksltd 於 10-11-8 23:07 發表

直式:  ...

作者: Cathleen    時間: 10-11-19 13:30     標題: 回覆 2# 2009_SHW 的文章

我想問今年D卷係咪深左好多呢? 因為阿女派卷個段時間我出左TRIP,  佢考得真係麻麻, 除左英文有90分.

cathleen
作者: Sandwiches    時間: 10-11-19 22:50

2D班主任好似是黃素娥老師?
原帖由 ksltd 於 10-9-2 00:06 發表
亞女2D班主任是黃老師, 教英文科, 中文科老師是(晶), 數學科老師是(茵). 你們呢?

作者: ktmama    時間: 10-11-20 13:39

是的

原帖由 Sandwiches 於 10-11-19 22:50 發表
2D班主任好似是黃素娥老師?

作者: 2009_SHW    時間: 10-11-21 22:24

原帖由 Cathleen 於 10-11-19 13:30 發表
我想問今年D卷係咪深左好多呢? 因為阿女派卷個段時間我出左TRIP,  佢考得真係麻麻, 除左英文有90分.

cathleen

作者: chungyivianne    時間: 11-1-18 14:02

我係今年一年級既媽咪, 想請問一下乜野叫做D卷呀?
謝謝!
作者: Cathleen    時間: 11-2-2 12:12

各位, 同大家拜過早年.  祝大家身體健康, 小朋友聰明伶俐, 聽教聽話:)
作者: 2009_SHW    時間: 11-2-17 15:37

阿仔話班主任病左無返,希望佢早日康復;流感高峰,大家小心保重。
作者: Cathleen    時間: 11-7-9 00:40

各位,你地小朋友三年級派左邊班?欣欣去左3C
作者: ksltd    時間: 11-7-9 23:19

Cathleen, 亞女3B.
作者: glennis    時間: 11-7-10 01:22

各位兄弟姊妹們,

Hello! 很久沒上親子王國傾計了.

阿女, 明年也是讀 3B.
作者: 2009_SHW    時間: 11-7-11 12:55

我都好耐無上黎,阿仔3B。

作者: Cathleen    時間: 11-7-16 00:58

OH ! 靜恩同婷婷又可以同班啦.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5