教育王國

標題: 有沒有上幼光班同學仔呢? [打印本頁]

作者: annpoon51    時間: 10-9-3 01:05     標題: 有沒有上幼光班同學仔呢?

等了很耐都無人出post, 不如自己出, 我囝囝名凱光, 讀上幼光班呀, 大家好, 有沒有同班同學仔呢?
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-3 17:31

原帖由 annpoon51 於 10-9-3 01:05 發表
等了很耐都無人出post, 不如自己出, 我囝囝名凱光, 讀上幼光班呀, 大家好, 有沒有同班同學仔呢?

hi, 係la, 真係今岩,我同你差唔多同一時間出post, 因實在等左幾日都無人出.hehe
作者: annpoon51    時間: 10-9-4 00:39

真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問他怎樣乖, 他說個個都坐好, 事實上我見到三十幾個小朋友, 都像公仔般坐在座位上, 很可愛呢.
原帖由 啡色小小熊 於 10-9-3 17:31 發表

hi, 係la, 真係今岩,我同你差唔多同一時間出post, 因實在等左幾日都無人出.hehe

作者: little.sheep    時間: 10-9-4 00:49

hi!我的囝囝都是上幼光班,佢都話同學們很乖,他是蘋果組,你地呢?
原帖由 annpoon51 於 10-9-4 00:39 發表
真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問 ...

作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-4 01:24

原帖由 annpoon51 於 10-9-4 00:39 發表
真的咁啱,  都是那麼晚才上網, 無法了, 待小朋友睡覺了才真正有自已的私人時間, 你的是囝囝還是囡囡呢?  我今天接阿囝放學, 看見班上的小朋友真的很乖, 我也有問囝囝班上的小朋友有沒有曵曵, 他說沒有, 都很乖, 我問 ...

我的都是囝囝,你就好有機會望到課室內情況,這幾天我一送到課室門已被老師打發走,她站在門口一見小朋友回就接過后就說你地可以走ga la,我想望望入面的情況,她再說可以走ga la, 我都唔好意思再留,簡單D講,我連入面有幾張枱都睇唔到.於是我便到其他班房門看看,幾日以來其他各班D家長都可站在門口望望,唯獨是光班的門口是沒人的.
不過我囝囝回家都會扮下老師:他說:你地嘴巴要安靜,老師講緊野時你地唔可以講.
我基本上連有幾位老師在課室都看不到.我問囝囝:他說有4位老師,曾,李,溫,吳!我只知曾同李,但溫和各吳我唔知是真定假,因我囝囝N時有溫同吳老師,不知他說真定假.你地有無問囝囝.所以希望多些光班家長交流下,了解下情況.
作者: little.sheep    時間: 10-9-12 09:15

樂樂話佢係蘋果組,另外仲有提子組和香蕉組.他只是說老師帶曾經帶他到音樂室,老師教他唱有隻雀仔跌落水,唱到被水沖去時要蹲下扮石頭.
你地知唔知佢地仲學左咩呀?
好期待家長會的來臨!
原帖由 啡色小小熊 於 10-9-4 01:24 發表

我的都是囝囝,你就好有機會望到課室內情況,這幾天我一送到課室門已被老師打發走,她站在門口一見小朋友回就接過后就說你地可以走ga la,我想望望入面的情況,她再說可以走ga la, 我都唔好意思再留,簡單D講,我連入面有 ...

作者: annpoon51    時間: 10-9-14 23:20

我個囝是提子組, 他說今天上課有去音樂室, 應是李老師彈琴, 彈由低音至高音便站起來, 彈由高音至低音時就坐下, 有看電視, 他說看小腳板走天路, 另他亦說有一位男同學哭, 又有一個同學昨天嘔今天沒上學, 還有老師會叫他們伏在枱面休息, 零零碎碎, 我都想知多d, 有沒有同班媽咪可分享呢?
原帖由 little.sheep 於 10-9-12 09:15 發表
樂樂話佢係蘋果組,另外仲有提子組和香蕉組.他只是說老師帶曾經帶他到音樂室,老師教他唱有隻雀仔跌落水,唱到被水沖去時要蹲下扮石頭.
你地知唔知佢地仲學左咩呀?
好期待家長會的來臨!
...

作者: clma    時間: 10-9-15 10:06

Hi,

我的仔仔(卓成)是香蕉組的. 他也是回家唱有隻雀跌落水, 然後雙手要放在頭上扮石頭, 否則會被水沖走. 老師教了他唱"上學了"書中的歌. 大家知唔知"中秋節"的歌詞在那兒可以找到? 培正有兒歌冊派嗎?
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-15 17:40

我昨天睇手冊見到教小寶寶,我便問我仔,佢唱左出黎,大約是: 小寶寶小寶寶,微微笑,背著書包上學去.做埋手勢.之后我問中秋節講咩,佢又唱: 氹氹轉,花燈轉,我愛月亮大又圓,天空裡有月亮圓,餅裹也有月亮圓.
佢都話是李老師彈琴,同去音樂室,音樂室係向toliet 隔離wow.
其他mami 又有無唔到料報.
作者: clma    時間: 10-9-16 09:52

啡色小熊熊:
你個小朋友咁叻, 能夠咁清楚表達出來.  
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-16 10:35

原帖由 clma 於 10-9-16 09:52 發表
啡色小熊熊:
你個小朋友咁叻, 能夠咁清楚表達出來.  

多謝!不過其實你的仔及其他mami 的小朋友都有講d零碎野,不過要引導佢講lor, 如果我唔問佢係無講ga. 我見到其他班的會話有電視睇.我仔無講,另外有自選時間都無講,有隻雀仔趺落水扮石頭無講,不過我問反佢係唔係有唱佢話有,同埋佢話昨天曾老師話:我要徒時間要你地安靜la.仔又話:你地嘴巴要安靜,老師講緊野時你地唔好講野.不過好彩有mami 上黎分亨,大家夾夾埋埋都可以略知一二.希望大家各mami 可分亨下.
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-17 16:16

我個仔話昨天有外國人,係女人,金頭髮,束辮子的,連眼睛都無金色wow.你地d小朋友有無提及.
今周的功課是否要配合睇phonics 個隻CD先做.
作者: yanniewyh    時間: 10-9-17 22:36

你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就話果日睇電視,講得最多就係食茶點!試過無端端拍三下手,然後舉起兩隻手指公話GOOD... ANYWAY,多多指教!
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-18 01:10

原帖由 yanniewyh 於 10-9-17 22:36 發表
你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就 ...

你好,我個囝係用"外國人"黎形容佢,我問有無名,佢話唔知,我問囝佢同你講咩,佢話無ar,之后佢就拍拍手跟住就話無la。我仲以為阿囝拍手係阿囝自己D動作,聽你今講應該係外國人做ga bor。
作者: yanniewyh    時間: 10-9-18 11:35

聽完你地講,我今朝問亞囝佢係咩組,佢原來係香蕉組,跟住又話每人食一隻香蕉,都唔知真定假!
作者: NICOLE123    時間: 10-9-20 11:19

原帖由 yanniewyh 於 10-9-17 22:36 發表
你地好!諗住上BK睇吓有無亞仔D同學仔既媽咪係度,果然搵到!我囝囝都係上幼光班嫁!佢叫溢希!你地D小朋友好叻噃!返屋企講到咁多野你地聽...我個仔唔多願講學校野,可能未適應啦!佢淨係話過擒日有個外國人老師出現過,然後耐不久就 ...

hi 咁岩既 我仔係上幼望班佢果組有一個小朋友又係叫 "溢希"
作者: dondonchu    時間: 10-9-20 18:49

HI, 我係下幼光班, 囡囡叫"溱溱"呀. 你地好!

點解你地的小朋友咁叻, 返到屋企可以講番咁多上堂的情況出黎既? 我個囡淨係識得唱"中秋節"的歌.
作者: cloud120    時間: 10-9-21 17:10     標題: 回復 1# dondonchu 的帖子

我個仔都係下幼光...又淨係識得唱"中秋節"的歌咋
作者: dondonchu    時間: 10-9-21 18:34

cloud120 : 你好呀! 你仔仔叫咩名呀?
溱溱返左學之後開心左好多, 日日唱歌唱不停, 不論任何地方都可以好大好大好大聲咁唱.
雖然唔知平日上課教咩學咩, 但見到佢咁開心, 自己都覺得無選錯學校.
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-22 01:01

我亦覺得我的小朋友講說話時大聲左,唱起歌時仲係非常大聲,小朋友看似講每句說話都有自信左,唔知老師用咩方法.
作者: cloud120    時間: 10-9-22 13:28

我仔仔叫文哲.  佢昨晚捉我去買咗支玩具咪...唱歌唱不停.

原帖由 dondonchu 於 10-9-21 18:34 發表
cloud120 : 你好呀! 你仔仔叫咩名呀?
溱溱返左學之後開心左好多, 日日唱歌唱不停, 不論任何地方都可以好大好大好大聲咁唱.
雖然唔知平日上課教咩學咩, 但見到佢咁開心, 自己都覺得無選錯學校. ...

作者: dondonchu    時間: 10-9-22 15:19

啡色小小熊: 同意呀, 真係唱得非常之大聲. 而每個字都唱得十分之清晰....

cloud120: 好有趣呢!!
作者: yanniewyh    時間: 10-9-22 23:31

咁啱既... :)

原帖由 NICOLE123 於 10-9-20 11:19 發表

hi 咁岩既 我仔係上幼望班佢果組有一個小朋友又係叫 "溢希"

作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-23 01:46

有無小朋友唱過你是我的好朋友,因我都是看手冊有這些字就問囝,佢話唔知,但叫佢唱小寶寶及中秋節佢就大大聲唱.
原來佢地有學號,囝有日學點名,講了十個八個名同屬那一個學號,照佢講個D名同學號,又係真ga bor,因1號真是姓陳的.
作者: dondonchu    時間: 10-9-24 16:11

我都想知呀, 阿囡都話唔識唱呀!

原帖由 啡色小小熊 於 10-9-23 01:46 發表
有無小朋友唱過你是我的好朋友,因我都是看手冊有這些字就問囝,佢話唔知,但叫佢唱小寶寶及中秋節佢就大大聲唱.
原來佢地有學號,囝有日學點名,講了十個八個名同屬那一個學號,照佢講個D名同學號,又係真ga bor,因1號真是 ...

作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-25 00:41

ar 囝今日終於唱左你是我的好朋友:
你是我的好.....(拖長個音唱)朋友,永共我享喜與憂;手牽手,一起走(踏住腳唱),友誼永長久.
你是我的好.....朋友,永共我享喜與憂,手牽手,一起走,心裹樂悠悠.
請注意,2段最后歌詞係唔同的.
可能是今天先教,因昨天問他,他說不知,但如果今日先教,又覺得無咩可能可以一天唸到出來,我都要重複聽幾次先記得歌詞,莫非小朋友的記憶力真的今強.
你地d小朋友有無其他野報告給你聽,望分享
作者: 啡色小小熊    時間: 10-9-25 00:44

想請問各MAMI 小腳板走天路親子手冊,話第一課天父造天地話播放課程詩歌cd第2首,與孩子同唱,你地有無個隻cd,我無,不知是否個個MAMI 都無.如果你地有,今我要問問老師係唔係無俾我地. 謝
作者: little.sheep    時間: 10-9-26 19:49

溢希是不是蘋果組的呢?因我的仔仔說坐在他旁邊的同學叫溢希.

作者: dondonchu    時間: 10-9-30 11:02

喂, 25/9 的家長會你地有無去呀?
我見你地上幼光好多家長參加呀!!
老師都同你地傾左好耐喎!  我地好早就散場lu...
作者: little.sheep    時間: 10-9-30 14:49

下幼光的班主任是李老師嗎?
我們也不是傾了很耐,因李老師來找曾老師,說要去開會.

原帖由 dondonchu 於 10-9-30 11:02 發表
喂, 25/9 的家長會你地有無去呀?
我見你地上幼光好多家長參加呀!!
老師都同你地傾左好耐喎!  我地好早就散場lu...

作者: little.sheep    時間: 10-9-30 15:03

囝囝都有唱你是我的好朋友,
早幾天佢話老師叫同學帶紅色的東西回校分享,他帶了後又說忘記了給老師,大家知道嗎?我想這個活動可能已經完結.
我諗可能老師想訓練同學自己主動告訴家長一些事情

原帖由 啡色小小熊 於 10-9-25 00:41 發表
ar 囝今日終於唱左你是我的好朋友:
你是我的好.....(拖長個音唱)朋友,永共我享喜與憂;手牽手,一起走(踏住腳唱),友誼永長久.
你是我的好.....朋友,永共我享喜與憂,手牽手,一起走,心裹樂悠悠.
請注意,2段最后歌詞係唔 ...

作者: dondonchu    時間: 10-9-30 17:39

係呀, 李老師都係咁講, 佢話想提升小朋友同家長的溝通, 所以會不定期叫小朋友帶一些物件回校. 家長亦都要多些和子女溝通, 多了解小朋友日常返學的程況.

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 15:03 發表
早幾天佢話老師叫同學帶紅色的東西回校分享,他帶了後又說忘記了給老師,大家知道嗎?我想這個活動可能已經完結.

...

作者: dondonchu    時間: 10-9-30 17:43

oh..原來如此, 當日我都有跟李老師落去幼光班幫阿囡攞番d野.
我見你地仲meeting 緊, 但我地早早就散場lu.

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 14:49 發表
下幼光的班主任是李老師嗎?
我們也不是傾了很耐,因李老師來找曾老師,說要去開會.

作者: annpoon51    時間: 10-10-1 19:42

手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物?
作者: dondonchu    時間: 10-10-1 22:53

老師話當個小朋友上課時識答問題, 有做好小郵差的工作, 每做好一件事就貼一個貼紙係貼紙咭上. 集齊20個貼紙, 老師就會送一份小禮物畀小朋友.

原帖由 annpoon51 於 10-10-1 19:42 發表
手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物? ...

作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-2 01:09

原帖由 annpoon51 於 10-10-1 19:42 發表
手冊內有一張貼紙咭, 請問有什麼用? 另昨天在書包內發現一個新的小銀包, 個囝說是他上課乖, 所以老師送給他的, 你們有沒有呢? 是否真如他說, 抑或是其他禮物? ...

我個囝都有,佢話係大抽獎,我問佢係唔係個個小朋友都有佢話唔係,係乖的小朋友先有.不過我相信應該是每個小朋友都有.
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-2 01:10

原帖由 dondonchu 於 10-10-1 22:53 發表
老師話當個小朋友上課時識答問題, 有做好小郵差的工作, 每做好一件事就貼一個貼紙係貼紙咭上. 集齊20個貼紙, 老師就會送一份小禮物畀小朋友.

我囝的貼子咭未有貼子,你地呢
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-2 01:11

原帖由 little.sheep 於 10-9-30 15:03 發表

...

我個囝無同我提過要帶紅色的東西,你囝是上幼光定下幼光
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-2 01:13

我又發現左我的坐位在那兒在主題書內搵到,你地囝囝有無唱你聽
作者: dondonchu    時間: 10-10-2 12:32

有唱呀.......
原帖由 啡色小小熊 於 10-10-2 01:13 發表
我又發現左我的坐位在那兒在主題書內搵到,你地囝囝有無唱你聽

作者: dondonchu    時間: 10-10-2 12:37

你囝囝好叻呀! 佢完全可以一字不漏咁覆述老師所講的說話.

無錯份禮物係要小朋友自己抽的.
老師講明係要乖的小朋友先有, 但老師係家長會時仲補充一句, 基本上每個小朋友最少都會有一個貼紙. 因為小朋友上堂時要輪流做組長, 幫老師做野的. 所以基本上每個小朋友係學期尾時都有可能有禮物的.

原帖由 啡色小小熊 於 10-10-2 01:09 發表

我個囝都有,佢話係大抽獎,我問佢係唔係個個小朋友都有佢話唔係,係乖的小朋友先有.不過我相信應該是每個小朋友都有.

作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-3 00:33

原帖由 dondonchu 於 10-10-2 12:37 發表
你囝囝好叻呀! 佢完全可以一字不漏咁覆述老師所講的說話.

無錯份禮物係要小朋友自己抽的.
老師講明係要乖的小朋友先有, 但老師係家長會時仲補充一句, 基本上每個小朋友最少都會有一個貼紙. 因為小朋友上堂時要輪流 ...

其實係要問佢先講,唔問唔講,有少佢會覺得我煩,話我講完啦.個銀包係我向書包見到問佢佢先講.
是否貼子咭暫時是無貼子的?
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-3 00:36

想問下mami圍裙下星期二要不要帶,因手冊無寫.但我又聽過老師話某日開始唔會再寫在手冊,自己逢星期二帶,今即是開始左未
作者: annpoon51    時間: 10-10-5 00:23

上學期老師有寫手冊就帶, 無就不需要, 下學期就逢週二都要帶, 不會再通知
原帖由 啡色小小熊 於 10-10-3 00:36 發表
想問下mami圍裙下星期二要不要帶,因手冊無寫.但我又聽過老師話某日開始唔會再寫在手冊,自己逢星期二帶,今即是開始左未

作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-6 10:45

原帖由 annpoon51 於 10-10-5 00:23 發表
上學期老師有寫手冊就帶, 無就不需要, 下學期就逢週二都要帶, 不會再通知

唔該哂
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-6 10:50

ar  囝反黎講話老師帶佢地落樓下睇樹,摸下d樹硬唔硬,又話有個同學仔掹左支樹支.
你地有無聽你d小朋友提及此事.
作者: dondonchu    時間: 10-10-6 14:29

我個囡話老師帶佢地去執樹葉.

原帖由 啡色小小熊 於 10-10-6 10:50 發表
ar  囝反黎講話老師帶佢地落樓下睇樹,摸下d樹硬唔硬,又話有個同學仔掹左支樹支.
你地有無聽你d小朋友提及此事.

作者: dondonchu    時間: 10-10-6 14:51

上幼光班同學仔家長, 我地(培正k1家長)攪左個gathering 30/10  12:30AM 長沙灣名車博覽館, 你地有無興趣join?(大家一齊多d交流) 若有, 可以直接到上幼愛班的post 到報名

作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-8 00:38

原帖由 dondonchu 於 10-10-6 14:29 發表
我個囡話老師帶佢地去執樹葉.

今即是真有其事wow
作者: ii_baby    時間: 10-10-11 14:31

我亞仔係下幼光班, 每次運動堂去完地下玩, 都會被蚊蟲咬, 腳仔紅腫,  多數是星期五. 同學校講過, 都是一樣. :evil:
作者: dondonchu    時間: 10-10-11 16:27

我阿囡都係呀, 所以憑著短褲的日子, 我地都會先噴蚊怕水, 才比她回校
作者: ii_baby    時間: 10-10-12 17:52

唔知老師有無留意同學仔被蚊咬到紅腫, 應該註意一下, 特別落完雨後. 小朋友好容易惹蚊.
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-13 00:36

囝囝上個星期都幾粒不過我無留意是否運動服的日子.其實早在注冊個日我只係向校巴處企了一陣已咬到隻腳5,6粒,當時D校巴處話因今天天氣熱.但我聽左就算.不過個下肯定囝囝開始反學實被咬,無計
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-13 00:43

有無聽個小朋友唱:大山可以挪開,小山可以遷移!
我都唔知係歌定係朗讀.
另我的坐位在那兒就似反一首歌.
想問下mami,上學了主題書是否己教完,我又不見"已授"印,但內裹的習作又做左.因而家多了本"我做得到"主題書.你地仲有無帶上學了那本書在書包.
作者: dondonchu    時間: 10-10-13 14:31

有聽过呀! "大山可以挪開,小山可以遷移"  阿囡就咁讀出黎(我諗老師教著一部份先, 因為大山可以挪開其實係一首詩歌來的)

我的坐位在那兒係唱出黎架.
上學了果本教完啦, 現在淨係帶我做得到就可以了.

原帖由 啡色小小熊 於 10-10-13 00:43 發表
有無聽個小朋友唱:大山可以挪開,小山可以遷移!
我都唔知係歌定係朗讀.
另我的坐位在那兒就似反一首歌.
想問下mami,上學了主題書是否己教完,我又不見"已授"印,但內裹的習作又做左.因而家多了本"我做得到"主題書.你地 ...

作者: ii_baby    時間: 10-10-13 17:25

我個仔可以念主禱文 (85-90% 準確), 最好笑是他每次都要閉上眼睛先開始念. 同埋要合拾手指, 他說每次茶點前都要念的.
作者: dondonchu    時間: 10-10-13 18:08

係呀, 開學3個星期已經識背50%, 但現在背的次數頻密左, 不过都背到90-95%啦!

..我個囡通常係屋企食食下先記得要背..hehe

原帖由 ii_baby 於 10-10-13 17:25 發表
我個仔可以念主禱文 (85-90% 準確), 最好笑是他每次都要閉上眼睛先開始念. 同埋要合拾手指, 他說每次茶點前都要念的.

作者: gunyip8    時間: 10-10-14 02:16

「大山可以挪開 大山可以挪開,小山可以遷移, 但主的慈愛永不離開你」 X2
作者: gunyip8    時間: 10-10-15 23:00

各位,你們小朋友的手冊今個星期有冇「學校通知事項」,即是有沒有功課、通告等等??
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-16 01:39

原帖由 gunyip8 於 10-10-15 23:00 發表
各位,你們小朋友的手冊今個星期有冇「學校通知事項」,即是有沒有功課、通告等等??

係呀,個難無任何野寫.不過要做活動冊3頁.
沒有通告派.
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-16 01:41

好開心見到多左mami報料,大家繼續聯絡啦
作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-16 01:43

原帖由 ii_baby 於 10-10-13 17:25 發表

呀囝無唸過,內容是怎樣,請分享, 但今日又唱左首禮貌歌,好長ga bor.
作者: little.sheep    時間: 10-10-16 23:11

好似有首重陽節歌:
小朋友
,手拉手,去登高,o野食,同遊戲,真快樂啦啦啦我唔記得啦
阿囝話佢由蘋果組轉左香蕉組,唔知係唔係?

原帖由 啡色小小熊 於 10-10-16 01:43 發表

呀囝無唸過,內容是怎樣,請分享, 但今日又唱左首禮貌歌,好長ga bor.

作者: annpoon51    時間: 10-10-17 00:06

我個囝星期四跟我說由提子組轉左去蘋果組
原帖由 little.sheep 於 10-10-16 23:11 發表
好似有首重陽節歌:
小朋友,手拉手,登高山,燒o野食,同遊戲…啦啦啦…我唔記得啦

作者: 啡色小小熊    時間: 10-10-17 02:17

原帖由 little.sheep 於 10-10-16 23:11 發表
好似有首重陽節歌:
小朋友,手拉手,登高山,燒o野食,同遊戲…啦啦啦…我唔記得啦

我個仔有話要唱重陽節歌,但又無唱出黎.而家有歌詞,等我引導下佢先.
轉左組,有D今既事,等我問問佢先.
另禮貌歌的歌詞大約是:
小朋友見到老師要"鞠躬"
小朋友接受禮物說"謝謝"
做錯了事情要講"對不起"
小朋友分別要byebye 手"
呀仔話係一首歌,但我聽落去係唔似一首歌,似講野.但又有高低音bor,我都要叫呀仔唱幾次我先唱到.不過我D歌詞唔知有無錯.大約係今la
作者: little.sheep    時間: 10-11-2 15:18

今日我問阿仔學左咩,佢話學左企,因為同學企得唔好,佢話企/行左好耐,好累,不過他不是說老師罰.
他一向都說老師不會罵同學,只會教同學,阿仔講得好正面,相信老師真係處理得好好.
最近佢無我到曾老師的貼紙,之前就話老師無俾佢答,最近又話唔記得舉手,都唔知阿仔攪咩,唔知係唔專心定唔願舉手呢?
你地d小朋友有無講咩呀?
原帖由 啡色小小熊 於 10-10-17 02:17 發表

我個仔有話要唱重陽節歌,但又無唱出黎.而家有歌詞,等我引導下佢先.
轉左組,有D今既事,等我問問佢先.
另禮貌歌的歌詞大約是:
小朋友見到老師要"鞠躬"
小朋友接受禮物說"謝謝"
做錯了事情要講"對不起"
小朋友分別要b ...

作者: annpoon51    時間: 10-11-7 07:17

上幼愛班有位熱心媽咪辦了一個外遊活動, 我見到只有我一個上幼光家庭, 其他班都有家庭參加, 有沒有上幼光的家庭想參加呢? 快點去上幼愛的討論區報名, 大家玩下認識下
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2235157&extra=page%3D1
作者: little.sheep    時間: 11-1-13 19:02

最近又轉組了
好期望星期六的家長日
原帖由 annpoon51 於 10-10-17 00:06 發表
我個囝星期四跟我說由提子組轉左去蘋果組

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5