教育王國

標題: 召集10-11 小一 1B班家長請進 [打印本頁]

作者: yanjacky    時間: 10-9-3 09:14     標題: 召集10-11 小一 1B班家長請進

Hi All

請問有冇1B班同學仔呀 ?? 入來傾下計丫
作者: yplcin    時間: 10-9-5 17:26

Hi all,

大家好!我囡囡係1B同學仔,請多多指教
作者: sunphoto88    時間: 10-9-5 22:42

作者: yplcin    時間: 10-9-5 23:09

我想請問D workbook洗唔洗帶晒?定係帶1本就得喇?
作者: yanjacky    時間: 10-9-6 08:49     標題: 回覆 1# yplcin 的文章

yplcin

你指邊一科既workbook呀??? 你可以睇返第一日有一張表寫左上課需用課本及物品架, 你跟住執就得架喇, 我前日同佢執完書包發覺執完之後個書包好重呀, 如果日日都係咁重都唔知點算喇 !!!!!

作者: Tenno    時間: 10-9-7 16:44

HI, 我仔仔都係1B班, 請多多交流. 我都覺得執完書後個書包好重.而且每科連埋WB帶, 每日都會好堅..我自己每日帶佢返學拎個書包都覺重, 更何況是小朋友....

原帖由 yanjacky 於 10-9-6 08:49 發表
yplcin

你指邊一科既workbook呀??? 你可以睇返第一日有一張表寫左上課需用課本及物品架, 你跟住執就得架喇, 我前日同佢執完書包發覺執完之後個書包好重呀, 如果日日都係咁重都唔知點算喇 !!!!! ...

作者: yplcin    時間: 10-9-7 22:57

Hi all,

請問 day 4 "writing II" 帶d咩返去?
作者: bellelau    時間: 10-9-8 18:59

學校網頁上唔到,阿仔D字寫得越醜樣(唔知寫咩)今日有咩功課做呀?有冇人可以幫幫我呀?Please~~
作者: yplcin    時間: 10-9-8 21:55

1.中文工作紙
2.中文書P.3&9
3.普通話抄讀次_ / V \ , _  / v  \
                     a a a a , o o o o
                     (下day3交)
4.成長列車P.4-5

不過唔知我個女有冇錯漏!
作者: bellelau    時間: 10-9-8 22:05     標題: 回覆 9# yplcin 的文章

超級多謝∼
你個女好叻∼
作者: yanjacky    時間: 10-9-9 11:02

Hi

我想問下普通話炒讀5次係抄係邊呀?? 我問我個仔佢話唔知喎!!! thanks!!

原帖由 yplcin 於 10-9-8 21:55 發表
1.中文工作紙
2.中文書P.3&9
3.普通話抄讀次_ / V \ , _  / v  \
                     a a a a , o o o o
                     (下day3交)
4.成長列車P.4-5

不過唔知我個女有冇錯漏! ...

作者: Tenno    時間: 10-9-9 13:10

我朋友講書局有得買, 尼d薄, 專係可以寫普通話音

我個仔話炒係上, 但本薄要自己係出面買, 要有格仔果d....

原帖由 yanjacky 於 10-9-9 11:02 發表
Hi

我想問下普通話炒讀5次係抄係邊呀?? 我問我個仔佢話唔知喎!!! thanks!!

作者: yanjacky    時間: 10-9-9 14:21

Tenno

Many thanks!!!!!!!! 等我今晚去搵下先

原帖由 Tenno 於 10-9-9 13:10 發表
我朋友講書局有得買, 尼d薄, 專係可以寫普通話音

我個仔話炒係薄上, 但本薄要自己係出面買, 要有格仔果d....

作者: yplcin    時間: 10-9-10 18:16

Hi all,

請問中文默書~~~"默(一)"嘅意思係指淨課文"我的家"~(P.4),咁P6-11要唔要默呀?Thanks!
作者: Tenno    時間: 10-9-10 21:08

我都搵唔到我朋友所講普通話薄, 我係書店買左一本單行薄, 我個仔都話OK...我諗其實要一本NOTE BOOK做練習

原帖由 yanjacky 於 10-9-9 14:21 發表
Tenno

Many thanks!!!!!!!! 等我今晚去搵下先

作者: yplcin    時間: 10-9-12 15:37

Hi all,

請問各位知唔知下堂project learning除咗要帶file外,仲要帶d咩?
作者: yanjacky    時間: 10-9-12 16:58

Hi all

請問你地小朋友本常識workbook 1AB, 係咪比人老師收左呀????  定唔知係唔係我個仔唔見左本workbook呢, thanks!!!

yplcin

project learning 我都係諗住幫佢執個file就算喇!!!
作者: yanjacky    時間: 10-9-12 22:12

請問你地有冇library lesson"閱讀樂趣多"果本書呀 ???????
作者: yplcin    時間: 10-9-12 22:36

yanjacky

我個女話GS workbook 1AB 比老師收咗,
"閱讀樂趣多"我都冇,我諗應該會喺第一堂派掛!
作者: yanjacky    時間: 10-9-12 23:56

yplcin

真係十萬個thanks呀!!!! 因為我個仔好大頭蝦架, 問乜都話唔知架!!! 寫手冊成日都寫唔齊架 !!!

原帖由 yplcin 於 10-9-12 22:36 發表
yanjacky

我個女話GS workbook 1AB 比老師收咗,
"閱讀樂趣多"我都冇,我諗應該會喺第一堂派掛!

作者: honghong    時間: 10-9-13 11:40

各位好呀, 我仔仔都係讀1B班

真係好啦, 多個地方可以同你地交流, 有時上5到學校eclass都知道可以點做
作者: honghong    時間: 10-9-13 11:42

我個仔帶咗我去買本數學薄, 都5知啱5啱, 老師又冇收到

原帖由 Tenno 於 10-9-10 21:08 發表
我都搵唔到我朋友所講普通話薄, 我係書店買左一本單行薄, 我個仔都話OK...我諗其實要一本NOTE BOOK做練習

作者: yanjacky    時間: 10-9-13 13:47

Hi honghong

應該向day 3 普通話堂先會收架, 我都係用出面買果d細格功課簿比佢寫咋!!!

原帖由 honghong 於 10-9-13 11:42 發表
我個仔帶咗我去買本數學薄, 都5知啱5啱, 老師又冇收到

作者: yanjacky    時間: 10-9-13 15:12

大家知唔知幾時默中文(一)呀,我個仔本上week話 day 5默中文, 咁我就同佢溫左啦, 點知day5果日佢又話冇默,話要星期一默, 點知今日都係冇默, 咁你地知唔知究竟邊一日默呢 ???

仲有我想問係開學後買既, "Classroom Primary TSA English Mock Papers"係唔係放係屋企同佢地做就得架喇, 要唔要拎返學架 ??? 真係唔好意思呀, 實在太多野問架, 十萬個唔該 !!!!!

作者: honghong    時間: 10-9-13 16:40

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 15:12 發表
大家知唔知幾時默中文(一)呀,我個仔本上week話 day 5默中文, 咁我就同佢溫左啦, 點知day5果日佢又話冇默,話要星期一默, 點知今日都係冇默, 咁你地知唔知究竟邊一日默呢 ???

仲有我想問係開學後買既, "Classroom Pri ...

我問過阿仔話呢本"Classroom Primary TSA Englsih Mock Papers"係留番長假期先做喎
作者: honghong    時間: 10-9-13 16:43

請問有冇人知係咪要寫生字呀"中文: 詞語(三)9行", 但我搵5到本生字薄喎?????
作者: yplcin    時間: 10-9-13 16:45

Yanjacky,

中文默書係下個day5,即係下星期一(20/9)

英文<Classroom Primary TSA English Mock Papers>我個女話不用帶,老師話係遲d放假嘅功課
作者: yanjacky    時間: 10-9-13 17:26

yplcin

你個女好叻呀, 咩都好留心老師講既野呀, 仲有我想問下今日中文既詞語同英文既詞語寫邊d字呀, 我個仔話佢圈唔切呀, 唔好意思, 我個仔比較唔專心呀!!! thanks!

原帖由 yplcin 於 10-9-13 16:45 發表
Yanjacky,

中文默書係下個day5,即係下星期一(20/9)

英文我個女話不用帶,老師話係遲d放假嘅功課

作者: honghong    時間: 10-9-13 17:43

yanjacky,

英文有 Thirty, September, April, June, November, thirty-one, February, twenty-eight, leap.

今日中文有詞語寫生字????

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 17:26 發表
yplcin

你個女好叻呀, 咩都好留心老師講既野呀, 仲有我想問下今日中文既詞語同英文既詞語寫邊d字呀, 我個仔話佢圈唔切呀, 唔好意思, 我個仔比較唔專心呀!!! thanks!

...

作者: yanjacky    時間: 10-9-13 17:55

唔該晒呀!, 中文做詞語(三) 寫9行呀, 我想對下寫d咩字!!!

原帖由 honghong 於 10-9-13 17:43 發表
yanjacky,

英文有 Thirty, September, April, June, November, thirty-one, February, twenty-eight, leap.

今日中文有詞語寫生字????

作者: yplcin    時間: 10-9-13 17:58     標題: H

Hi all,

我個女話唔見本中文詞詞生字簿,請問你哋見唔見呀?Thanks!
作者: yanjacky    時間: 10-9-13 18:06

我都係呀, 我仲以為我個仔咩都唔拎留左係學校呀, 佢話留左係屋企喎, 我日日都會放晒佢d功課簿落書包架, 點會留左係屋企呀!!!! 如果咁搵唔到詞語簿 你會點做呀??? 我諗住搵本簿比佢寫住先咋, 有d咩宇要寫呀???

原帖由 yplcin 於 10-9-13 17:58 發表
Hi all,

我個女話唔見本中文詞詞生字簿,請問你哋見唔見呀?Thanks!

作者: Tenno    時間: 10-9-13 19:35

我個仔書包都無中文詞語簿, 佢話老師未改好簿, 所以未派簿, 唔洗做住喎.....你地都問問小朋友...

原帖由 yanjacky 於 10-9-13 18:06 發表
我都係呀, 我仲以為我個仔咩都唔拎留左係學校呀, 佢話留左係屋企喎, 我日日都會放晒佢d功課簿落書包架, 點會留左係屋企呀!!!! 如果咁搵唔到詞語簿 你會點做呀??? 我諗住搵本簿比佢寫住先咋, 有d咩宇要寫呀???

...

作者: honghong    時間: 10-9-14 11:31

原帖由 Tenno 於 10-9-13 19:35 發表
我個仔書包都無中文詞語簿, 佢話老師未改好簿, 所以未派簿, 唔洗做住喎.....你地都問問小朋友...

我都係搵極都搵唔到本生字薄, 我重問過阿仔有冇圈過中文字要寫, 佢又話冇喎
作者: yanjacky    時間: 10-9-14 12:54

我最後都係冇做到詞語, 因為真係冇簿做!!!

honghong
你個仔係咪姓林架, 我個仔話同過2個男同學去輔導室玩咋!
作者: honghong    時間: 10-9-14 14:13

原帖由 yanjacky 於 10-9-14 12:54 發表
我最後都係冇做到詞語, 因為真係冇簿做!!!

honghong
你個仔係咪姓林架, 我個仔話同過2個男同學去輔導室玩咋!

yanjacky,
我仔仔5係姓林, 我仔仔個名得兩個字
作者: yanjacky    時間: 10-9-14 15:06

咁我知你個仔係邊個喇!!! 希望你個仔會鍾意同我個仔玩啦!!咁我個仔就唔洗成日自己一個人玩喇 hehe

原帖由 honghong 於 10-9-14 14:13 發表

yanjacky,
我仔仔5係姓林, 我仔仔個名得兩個字

作者: honghong    時間: 10-9-14 16:55

原帖由 yanjacky 於 10-9-14 15:06 發表
咁我知你個仔係邊個喇!!! 希望你個仔會鍾意同我個仔玩啦!!咁我個仔就唔洗成日自己一個人玩喇 hehe

yanjacky,
你5洗咁擔心你仔仔啦, 我日日都聽到你仔仔的名, 我估你仔仔係班內都好活躍, 始終只是開學14日, 比d時間, 比d空間, 佢地會慢慢學習同適應
作者: yplcin    時間: 10-9-14 19:36

Hi all,

有冇人知道中文功課"自學網址"係咩嚟ga?
點做?Thanks!
作者: honghong    時間: 10-9-15 12:26

原帖由 yplcin 於 10-9-14 19:36 發表
Hi all,

有冇人知道中文功課"自學網址"係咩嚟ga?
點做?Thanks!

yplcin
我聽個仔講, 老師建議佢地每日都入個網一次, 昨日己經有幾個小朋友上咗去玩, 不過有d topic(尤其是reading)都幾深
作者: yplcin    時間: 10-9-15 12:58

honghong

多謝你呀!我問佢做邊度、做幾多、幾時做佢都話唔知,佢話老師冇講喎,可能佢上堂發白曰夢!無論如何,我都非常非常多謝你的幫忙!
作者: yanjacky    時間: 10-9-15 16:32

Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ??
作者: honghong    時間: 10-9-15 16:42

[quote]原帖由 yanjacky 於 10-9-15 16:32 發表
Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ?? [/quote

yanjacky,
yes, 係homework底底有個"DO HOMEWORK" ICON, 按入去, 就可以ON-LINE 做
作者: honghong    時間: 10-9-15 16:43

原帖由 yplcin 於 10-9-15 12:58 發表
honghong

多謝你呀!我問佢做邊度、做幾多、幾時做佢都話唔知,佢話老師冇講喎,可能佢上堂發白曰夢!無論如何,我都非常非常多謝你的幫忙!

yplcin,
小事小事, 5洗多謝, 大家互相幫忙
作者: yanjacky    時間: 10-9-15 17:11

thanks thanks.....

原帖由 honghong 於 10-9-15 16:42 發表
[quote]原帖由 yanjacky 於 10-9-15 16:32 發表
Hi all

請問今日既English e-homework 係咪係綱上面做架 ?? [/quote

yanjacky,
yes, 係homework底底有個"DO  ...

作者: Tenno    時間: 10-9-16 10:31

今日都有數學網上功課做..大家記得留意!
你地小朋友識唔識到新同學仔, 我見仔仔好似仍未識到,佢成日話小息無得玩..只可以坐定定食下嘢,所以無機會同其他同學仔玩下...請問其他家長, 你地小朋友是否都有這樣告訴你?
作者: honghong    時間: 10-9-16 11:23

原帖由 Tenno 於 10-9-16 10:31 發表
今日都有數學網上功課做..大家記得留意!
你地小朋友識唔識到新同學仔, 我見仔仔好似仍未識到,佢成日話小息無得玩..只可以坐定定食下嘢,所以無機會同其他同學仔玩下...請問其他家長, 你地小朋友是否都有這樣告訴你? ...

Tenno
我自己5鍾意sfa on line功課模式, do homework個板面只可填答案, 要另外開一個word模式板面比小朋友睇題目<---我寧願print out咗等小朋友睇住嚟做
5該晒你呀, 你一早提醒, 咁我就可以print定出嚟等小朋友返來做
我聽個仔講, 小息冇得玩乜制, 因為佢地要坐係禮堂地下食茶點/去下洗手間, 到lunch食完飯又只可以坐係班房個位到不能出禮堂玩<----所以我個仔好鍾意yanjacky個仔帶佢去輔導室玩

不過佢地係班房到都有傾計, 我成日都聽到我個仔提起d同學仔個名
作者: Tenno    時間: 10-9-16 13:08

hong hong
網上功課我都是PRINT出黎比佢做, 我都覺得會方便D,你仔仔都好, 可以小息時去輔導室玩下, 我仔仔未習慣小學生活, 因為佢以前諗小學生活是小息可以同同學仔玩及可以到食物部買嘢食, 但依家兩樣都無. 佢有點失望. 幸好老師有時上堂時,都講下笑話....佢一講尼D笑話, 佢先雀躍..

原帖由 honghong 於 10-9-16 11:23 發表

Tenno
我自己5鍾意sfa on line功課模式, do homework個板面只可填答案, 要另外開一個word模式板面比小朋友睇題目

作者: honghong    時間: 10-9-16 13:45

原帖由 Tenno 於 10-9-16 13:08 發表
hong hong
網上功課我都是PRINT出黎比佢做, 我都覺得會方便D,你仔仔都好, 可以小息時去輔導室玩下, 我仔仔未習慣小學生活, 因為佢以前諗小學生活是小息可以同同學仔玩及可以到食物部買嘢食, 但依家兩樣都無. 佢有點 ...

Tenno,
我仔仔冇得入輔導室玩, 只有yanjacky仔仔帶入去先可以入去玩, 我仔仔只入了一次
我仔仔諗住小息的生活係可以係操場踢波, 跳繩, .......
原來係乜都冇
作者: yanjacky    時間: 10-9-16 13:53

Hong Hong , Tenno

我都有print d 綱上功諜出來做左先係綱上做, 我覺得好d, 原來小息係咁悶架, 只係坐定定係課室 (我個仔冇話我知架), 唔掛得之我個仔日日借d "依"去輔導室搵何姑娘啦, 佢只不過cry左幾日,何姑娘驚佢唔開心頭幾日一小息就叫佢去輔導室玩下, 何姑娘話可以叫佢叫多2個同學仔去一齊玩咁囉, 不過佢依2日返學都冇cry, 但佢就自己去搵何姑娘囉............不過何姑娘話都歡迎佢入去搵佢既, 可能何姑娘想觀察佢多d掛
作者: yanjacky    時間: 10-9-16 13:56

點解咁少1B班同學仔既媽咪既, 1B班家長快d入來傾下計啦!!!
作者: Tenno    時間: 10-9-16 14:19

Yanjacky
如果你話你仔仔之前返學cry, 我諗係學校門口見過你, 因為我每日都帶仔仔返學, 希望有機會大家會撞見, 交流下.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 13:53 發表
Hong Hong , Tenno

我都有print d 綱上功諜出來做左先係綱上做, 我覺得好d, 原來小息係咁悶架, 只係坐定定係課室 (我個仔冇話我知架), 唔掛得之我個仔日日借d "依"去輔導室搵何姑娘啦, 佢只不過cry左幾日,何姑娘驚 ...

作者: yanjacky    時間: 10-9-16 14:57

Tenno

Haha, 唉你話丫, 亞仔cry幾多人會睇到丫, 真醜怪丫, 好呀,我都想真係可以搵一d同班同學既媽咪傾下計呀, 上綱其實我都係唔係可以成日上, 係度講得太多又唔係咁好, 我仔仔唔係好講野比我知架!!! 我都唔認得邊d係同班同學仔, 我係認得一兩個咋, 不過依家你認我就容易喇!!!! 係呢, 你洗唔洗返工架 ??

原帖由 Tenno 於 10-9-16 14:19 發表
Yanjacky
如果你話你仔仔之前返學cry, 我諗係學校門口見過你, 因為我每日都帶仔仔返學, 希望有機會大家會撞見, 交流下.

作者: Tenno    時間: 10-9-16 15:18

yanjacky

你仔仔都好叻...依家已經無再cry,小朋友cry起碼你知佢有不快事, 可以盡快幫佢.我每晚都有問仔仔係學校的事, 佢都有不快或開心事,尼d都係佢地成長經過...
我每日帶完仔仔返學, 先返工. 我見學校門口有好多一群群家長交流心得, 而我只在開學時.認識一位1B班家長.
但仔仔就有講班內有2位同學是佢幼稚園同班同學.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 14:57 發表
Tenno

Haha, 唉你話丫, 亞仔cry幾多人會睇到丫, 真醜怪丫, 好呀,我都想真係可以搵一d同班同學既媽咪傾下計呀, 上綱其實我都係唔係可以成日上, 係度講得太多又唔係咁好, 我仔仔唔係好講野比我知架!!! 我都唔認得邊d ...

作者: yanjacky    時間: 10-9-16 15:29

Tenno

你仔仔都好丫肯講野比你知, 我問親佢佢都話冇咩事發生架, 佢鍾意果陣你唔問佢佢都會講囉, 佢唔想講既,你點問佢都話冇野架..........我依2日冇送佢到學校,我叫姐姐送, 我只係陪佢坐mtr, 可能咁樣佢依2日都冇cry喇, 但我聽日都會送佢到學校, 你多數幾點到學校架 ????

原帖由 Tenno 於 10-9-16 15:18 發表
yanjacky

你仔仔都好叻...依家已經無再cry,小朋友cry起碼你知佢有不快事, 可以盡快幫佢.我每晚都有問仔仔係學校的事, 佢都有不快或開心事,尼d都係佢地成長經過...
我每日帶完仔仔返學, 先返工. 我見學校門口有好 ...

作者: Tenno    時間: 10-9-16 16:17

我同仔仔都是搭MTR返學, 每日到學校大約7:35左右.如你明天都帶仔仔返學, 約你係學校門口見.上網睇功課見ENG DICT.派左, 唔知仔仔有幾分.昨天仔仔話有一個錯左, 而且佢話唔係黙晒課文句子, 而係抽左單字黙.
下次英文黙書範圍都出左. 大家又要努力.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 15:29 發表
Tenno

你仔仔都好丫肯講野比你知, 我問親佢佢都話冇咩事發生架, 佢鍾意果陣你唔問佢佢都會講囉, 佢唔想講既,你點問佢都話冇野架..........我依2日冇送佢到學校,我叫姐姐送, 我只係陪佢坐mtr, 可能咁樣佢依2日都冇cr ...

作者: yanjacky    時間: 10-9-16 16:26

Tenno

好丫, 聽日大家見下面傾下計丫, 我認唔到你架, 你見到我就叫我喇, 我一陣PM我電話比你丫, 亞仔都話派左英文默書喇, 佢有個字漏左寫s都扣左4分呀, 好唔底呀!!!

下次英默要叫佢聽清楚d先得!!!! 來緊day 5 既中默大家都要努力呀!!!!

原帖由 Tenno 於 10-9-16 16:17 發表
我同仔仔都是搭MTR返學, 每日到學校大約7:35左右.如你明天都帶仔仔返學, 約你係學校門口見.上網睇功課見ENG DICT.派左, 唔知仔仔有幾分.昨天仔仔話有一個錯左, 而且佢話唔係黙晒課文句子, 而係抽左單字黙.
下次英文 ...

作者: Tenno    時間: 10-9-16 16:47

Yanjacky

明天見, 我都PM左, 我電話給你.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 16:26 發表
Tenno

好丫, 聽日大家見下面傾下計丫, 我認唔到你架, 你見到我就叫我喇, 我一陣PM我電話比你丫, 亞仔都話派左英文默書喇, 佢有個字漏左寫s都扣左4分呀, 好唔底呀!!!

下次英默要叫佢聽清楚d先得!!!! 來緊day 5 既中 ...

作者: honghong    時間: 10-9-16 16:58

原帖由 Tenno 於 10-9-16 16:47 發表
Yanjacky

明天見, 我都PM左, 我電話給你.

早上係我老公車個仔返學, 見你地相認, 我又嚟湊熱閙, 明天一齊呀
作者: yanjacky    時間: 10-9-16 17:00

hong hong

咁你係咪都會送仔仔返學架, 如果係既, 聽日一齊見見面丫
作者: yanjacky    時間: 10-9-16 17:02

好呀, 明天一齊見 :)

原帖由 honghong 於 10-9-16 16:58 發表

早上係我老公車個仔返學, 見你地相認, 我又嚟湊熱閙, 明天一齊呀

作者: Tenno    時間: 10-9-16 17:03

好..真熱鬧.

原帖由 yanjacky 於 10-9-16 17:00 發表
hong hong

咁你係咪都會送仔仔返學架, 如果係既, 聽日一齊見見面丫

作者: honghong    時間: 10-9-16 17:11

原帖由 Tenno 於 10-9-16 17:03 發表
好..真熱鬧.

yanjacky/tenno

PM 咗我電話比你地啦, check check
作者: Tenno    時間: 10-9-16 17:19

hong hong

我都PM左我電話給你....

原帖由 honghong 於 10-9-16 17:11 發表

yanjacky/tenno

PM 咗我電話比你地啦, check check

作者: yplcin    時間: 10-9-16 22:39

hong hong, yanjacky & tenno,

我都好想同你哋相認,不過我要返早,等我遲D返晏約你哋好嗎?
作者: yplcin    時間: 10-9-16 22:39

:( :( :( :(
作者: yanjacky    時間: 10-9-17 00:52

yplcin

仲有大把機會啦, 到時你返早既就call 我地啦!!!!

原帖由 yplcin 於 10-9-16 22:39 發表
:( :( :( :(

作者: yplcin    時間: 10-9-18 08:40

Hi all,

請問係唔係要做九行詞語,我個女本簿返嚟得8個詞語,係咪寫漏咗,手冊點解無寫要做?
作者: Tenno    時間: 10-9-18 10:06

yplcin,

我仔仔都係得8個詞語, 但我見第三課詞語表是有9個,少左個"吃"字, 唔通個"吃"唔洗寫, 定還是佢地遺漏左....尋晚發現時仔仔都訓左, 今日放工後都會問下佢先, 你都問下你仔仔要唔要寫個"吃"字.
我仔仔手冊有寫做詞語及中文工作紙改正, 但上網睇中文科就無寫有功課做.

原帖由 yplcin 於 10-9-18 08:40 發表
Hi all,

請問係唔係要做九行詞語,我個女本簿返嚟得8個詞語,係咪寫漏咗,手冊點解無寫要做?

作者: yplcin    時間: 10-9-18 15:28

Tenno,

我問我個女,佢話老師淨係寫咗8個字咋喎,我都係冇個<吃>字,可能真係唔洗寫,仲有冇人都係寫8個字ga?Thanks!
作者: yanjacky    時間: 10-9-21 09:26

Hi all

請問你地有library lesson既"閱讀樂趣多"有未呀???? 上堂都仲未派咩 ????
作者: Tenno    時間: 10-9-21 09:44

無....上一堂都無派過比佢地, 唔知今日會唔會派呢.
可能尋日佢地打針, 上少左堂, 連功課都無, 只做改正, 我諗尋日是最少功課的 一天.
請問你地知唔知30號中文assessment考邊課?唔知會點考呢?

原帖由 yanjacky 於 10-9-21 09:26 發表
Hi all

請問你地有library lesson既"閱讀樂趣多"有未呀???? 上堂都仲未派咩 ????

作者: yanjacky    時間: 10-9-21 10:12     標題: 回復 1# Tenno 的帖子

Thank!! 我都係咁話最少功課都係噚日架喇, 所以噚日比左d數學亞仔做下囉, 中文assessment 我都係唔知點溫丫, 唯有同佢溫下佢教過果d加比d中文練習佢做下咋
作者: honghong    時間: 10-9-21 11:39     標題: 回復 71# yanjacky 的帖子

我都冇呢本書, 5知幾時要買呢??
作者: honghong    時間: 10-9-21 12:27

請問你地會5會做個個gift child test, 如果會, 會揀邊間
作者: yanjacky    時間: 10-9-21 16:41     標題: 回復 1# honghong 的帖子

我都考慮緊做唔做,不過如果我做既都會做白色form個間,因為佢地話佢地以往係做開全人果間,今年多左一間喎!!!

仲有我想問下今日既英文功課, file writing II Topic (1)係做d咩呀 ?? 上次唔係做左咩? many thankssss!!!!!!
作者: honghong    時間: 10-9-21 16:52     標題: 回復 76# yanjacky 的帖子

writint II冇嘢做, 只係將worksheet打孔放入老師比的file中
作者: yanjacky    時間: 10-9-21 17:55     標題: 回復 1# honghong 的帖子

萬分感激!!!!! hehe
作者: Tenno    時間: 10-9-22 14:19

Hong Hong & Yanjacky,

我sent左e-mail比你地, 你地check下收唔收到.
中秋節快樂.
作者: honghong    時間: 10-9-22 16:32

原帖由 Tenno 於 10-9-22 14:19 發表
Hong Hong & Yanjacky,

我sent左e-mail比你地, 你地check下收唔收到.
中秋節快樂.

收到啦, 非常有用, 多謝你, 中秋節快樂
作者: honghong    時間: 10-10-5 09:14

Hi all
請問你地有冇中文作文一, 明天要帶作文一&二返學校, 但我搵極都只有作文二
作者: yplcin    時間: 10-10-5 23:26

Hi honghong,

唔洗驚,因為我都冇,我問過其他同學仔,佢哋都冇,我諗應該喺老師度
作者: honghong    時間: 10-10-8 11:51

Hi all
我突然有事不能出席明天下午的交流會, 如果各位有出席的話, 麻煩返來交流一下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5