教育王國

標題: 10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦! [打印本頁]

作者: ISISYAN    時間: 10-9-7 17:15     標題: 10-11 K1C 幼勇班同學仔一齊黎傾下啦!

大家好呀! 我個囡叫昕瑜 YOLLIE, 係KIC企鵝組‧呢到有冇幼勇班既同學仔呀? 一齊黎交流下呀!
作者: mic0355    時間: 10-9-7 18:48

hello, 我小朋友都係幼勇班
叫梓祐(Eldon), 章魚組
尋日問佢返學開唔開心, 佢話開心, 但玩過乜就噙唔出, 連老師叫乜名都唔知 .... 唉
作者: ivylwyip    時間: 10-9-8 16:56

我仔仔都係章魚組,佢叫謙謙ISAAC, 真係好有我咃班的TOPIC
作者: mic0355    時間: 10-9-10 13:49

原帖由 ivylwyip 於 10-9-8 16:56 發表
我仔仔都係章魚組,佢叫謙謙ISAAC, 真係好有我咃班的TOPIC

唔通係坐我仔仔隔離個位同學仔, 佢話叫顏xx
作者: ivylwyip    時間: 10-9-10 16:25

係呀, 仔仔叫信謙, 你個仔好叻呀! 星期三晚陳老師打俾我已放了新訂的校服在書包, 順便講下謙謙的情況, 各樣ok, 不過靜d, ms. chan 有無call你?keep in   touch!!!
作者: mic0355    時間: 10-9-11 08:03

你仔仔係咪無搭校車呢? 因我問佢其他同學仔叫乜名, 佢就答我一堆數字, 14號25號...全部校車NUMBER, 比佢激死
無ar, 老師無打比我, 我諗佢只係打比要派校服的同學仔, 我都想知佢响學校的情況, 但或者要等到家長日lu
宜家日日返黎都會問阿仔今日响學校做左d乜, 不過佢次次淨係識講玩車車, 跑跑跑, 跟住就乜都唔知, 都唔知佢上堂有冇聽書ge
作者: ivylwyip    時間: 10-9-11 11:01

佢有搭校車嫁, 問謙謙有無食茶點 - 無! 同佢唱d歌又話無教!!! 梓佑 always say "oh, no!" ?? 我提起梓佑的名,佢會話oh! no.  
有無其他同學仔講下上堂情況
作者: mic0355    時間: 10-9-13 09:12

係ar, 梓祐話謙謙無食茶點, 跟住老師掉左, 但唔知可唔可信.
上星期只係問到佢英文老師係邊個 (ms. csomo), 但英文老師同佢玩乜, 佢答無. 真係好難攞料.
作者: ISISYAN    時間: 10-9-13 13:14

原帖由 mic0355 於 10-9-13 09:12 發表
係ar, 梓祐話謙謙無食茶點, 跟住老師掉左, 但唔知可唔可信.
上星期只係問到佢英文老師係邊個 (ms. csomo), 但英文老師同佢玩乜, 佢答無. 真係好難攞料.

梓祐&謙謙媽咪你地好呀! 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔! 我記得YOLLIE同我講, 星期一係食餅餅, 星期二係食萍果, 星期五就食白色包包喎, 唔知係咩黎呢‧星期三同四佢冇用猪病左, 所以就唔知啦‧基本上MR. CSOMO係一至四都有黎上堂, 星期五就係MS LAWREEN. 日日都有唱ABC歌仔同故事‧有玩具玩, 但佢話唔知咩玩具喎‧

我都好想了解佢地上堂既情況呀, 大家得閒係到8下啦! 等我地可以了解多D呀! 因為呀囡第一次獨立上堂, 佢唔多慣呀! 日日都扭計想唔番學‧但老師打黎又話佢係學生冇扭喎! 仲有呀, 你地收到校服啦, 我仲未喎! 會唔會比漏左呢‧
作者: ivylwyip    時間: 10-9-13 16:29

係呀謙謙有一日看英文書時, 佢話茶點食萍果, 等我仲估佢講錯. 我之前適應週訂多一套夏季校服 (不是外套set, 那套我都未有), later 如果天氣涼少少, 可以著什麼????
作者: 大頭魚    時間: 10-9-13 16:41

Hello, 3位家長你地好ar, 我個女叫卓盈, 鱷魚組架, 佢比較慢熱, 一個同學既名都唔識.
我都未收到校服, 而陳老師冇打過電話比我...
星期三,四茶點食粟米片/朱古力, 麵包/水.
我個女話英文老師同佢地玩捉迷藏, 放學返黎即刻教我玩, 匿埋之後數"one two three", 搵到個人就話"我捉到你"(唔知點解呢句會係中文) , 老師仲印左個hello kitty印0係佢手背.
上星期返學上堂, 佢話睇電視, 睇故事書, 玩滑梯, 跳舞, 唱歌(又有雞仔叫, 又有貓仔叫, 又有狗仔wow wow叫, 又有蘋果樹, 又有芒果樹...)跟住聽唔到佢唱咩.
你地有冇報興趣班, 我唔敢報咁多堂, 驚囡囡未適應, 所以只係揀左英語唱遊班, 創意畫班.
作者: 大頭魚    時間: 10-9-13 16:57

原帖由 ivylwyip 於 10-9-13 16:29 發表
係呀謙謙有一日看英文書時, 佢話茶點食萍果, 等我仲估佢講錯. 我之前適應週訂多一套夏季校服 (不是外套set, 那套我都未有), later 如果天氣涼少少, 可以著什麼???? ...

可以著對及膝長襪頂住先, 我之前訂左冬天既校服都未有貨, 連件冷氣外套都未比到我, 希望快d有la.
作者: mic0355    時間: 10-9-13 18:37

嘩...你地女女好叻ar, 可以講得咁詳細. 第時學校有咩要帶真係要你地提點, 我個仔實唔會話我知.
乜你地咁快買左冬季校服? 我淨係買左2套夏季校服乍, 外套都無買(因為佢未有貨), 諗住open day先返學校買.
興趣班我同佢報左四日,體適能+英語樂園, 留返一日比佢休息.

作者: peony1234    時間: 10-9-14 13:27

Hello 各位好, 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔, 多多指教!

我個女叫茼茼, 都係章魚組(group A), 但沒有idea 梓祐&謙謙mama, 是否group B 呀?
我個女第1日返學已诐咬牙齒印(手錶印), but 她ok, Ms Chan has called me that night.
作者: ISISYAN    時間: 10-9-14 14:30

卓盈, 你好嗎?! 你好叻叻女喎, 講到咁多學校既事比MAMI知‧ 一定好享受TT的生活啦!

昕瑜禽晚都有唱果首"有猫仔叫, 有狗仔叫, 有雞仔叫比我聽呀, 仲有幾句係"食左香蕉雪糕未? 仲有朱古力雪糕...巴巴巴" 唔知跟住唱咩‧ 睇黎D小朋友好鐘意呢只歌‧希望佢地個個係學校都開開心心學習呀!

原帖由 大頭魚 於 10-9-13 16:41 發表
Hello, 3位家長你地好ar, 我個女叫卓盈, 鱷魚組架, 佢比較慢熱, 一個同學既名都唔識.
我都未收到校服, 而陳老師冇打過電話比我...
星期三,四茶點食粟米片/朱古力, 麵包/水.
我個女話英文老師同佢地玩捉迷藏, ...

作者: ISISYAN    時間: 10-9-14 14:32

HELLO, 茼茼MAMI, 好開心係到識到你呀! 茼茼比咩咬呀? 佢無咩事呀嗎?

原帖由 peony1234 於 10-9-14 13:27 發表
Hello 各位好, 好開心可以係到搵到呀囡既同學仔, 多多指教!

我個女叫茼茼, 都係章魚組(group A), 但沒有idea 梓祐&謙謙mama, 是否group B 呀?
我個女第1日返學已诐咬牙齒印(手錶印), but 她ok, Ms Chan has called  ...

作者: ISISYAN    時間: 10-9-14 14:37

梓祐MAMI, 我都未訂冬季呀, 同你一样訂左外套炸‧禽日我終於收到套夏季細碼了‧今次比上一批深色左‧興趣班方面, 我只係報左兩日英語樂園炸, 我驚個女唔習慣‧依家心大心細想加多1日....

原帖由 mic0355 於 10-9-13 18:37 發表
嘩...你地女女好叻ar, 可以講得咁詳細. 第時學校有咩要帶真係要你地提點, 我個仔實唔會話我知.
乜你地咁快買左冬季校服? 我淨係買左2套夏季校服乍, 外套都無買(因為佢未有貨), 諗住open day先返學校買.
興趣班我同佢 ...

作者: ivylwyip    時間: 10-9-14 16:29

真係開心啦, 雖然謙謙講好少返學嘅野, 但你哋好詳細
原來章魚組仲分a, b 組?我唔知呀!!
作者: 大頭魚    時間: 10-9-14 17:15

PEONY1234, 你好, 茼茼隻手好番未啊, 仲有冇事? 我個囡話第一日返學0係廁所比人"拱".

mic0355, ivylwyip, 可能男仔冇女仔咁talkative呢.

isiayan, 今日盈盈先話唔想返學, 以前讀n班時都未試過, 我估佢仲要一段時間去適應.
作者: ISISYAN    時間: 10-9-14 18:02

唉, 大頭魚, 我個女喊左幾日, 扭左幾日話唔想番學啦! 我詁佢真係有排先慣...  

原帖由 大頭魚 於 10-9-14 17:15 發表
PEONY1234, 你好, 茼茼隻手好番未啊, 仲有冇事? 我個囡話第一日返學0係廁所比人"拱".

mic0355, ivylwyip, 可能男仔冇女仔咁talkative呢.

isiayan, 今日盈盈先話唔想返學, 以前讀n班時都未試過, 我估佢仲要一段時間 ...

作者: mic0355    時間: 10-9-14 18:56

peony1234,
係ar, 梓祐同謙謙都係返group B. 茼茼比邊個咬親呀, 仲有冇事?
isisyan,
昕瑜係咪無返過n1, 第一次無媽咪响身邊唔慣乍, 見佢返屋企又唱歌又講上堂情況你聽應該都好鍾意學校生活
作者: ivylwyip    時間: 10-9-15 11:35

我未同謙謙報課外活動, 因怕佢未得, 你們有無問校車要何時上車?咁lunch when to eat?
作者: mic0355    時間: 10-9-15 11:54

聽d家長講上課外活動唔係到到都有校車到, 所以問左confirm有校車先報, 但要幾點上車就唔知, 要睇到時路線而定. 宜家佢10:15食飯,11:00訓覺,12:25上車, 到時上課外活動, 就提早一個鐘, 9:15食飯, 10:00訓, 比佢帶d包包返學上完課外活動食, 我諗咁係最好, 但唔知佢10:00訓唔訓得著呢
作者: ISISYAN    時間: 10-9-15 11:55

係呀, 佢冇番過N1, 今次係第一次獨立上堂, 成日同我講話番學唔開心呀, 見唔到MAMI...

原帖由 mic0355 於 10-9-14 18:56 發表
peony1234,
係ar, 梓祐同謙謙都係返group B. 茼茼比邊個咬親呀, 仲有冇事?
isisyan,
昕瑜係咪無返過n1, 第一次無媽咪响身邊唔慣乍, 見佢返屋企又唱歌又講上堂情況你聽應該都好鍾意學校生活 ...

作者: mic0355    時間: 10-9-15 14:02

咁真係要慢慢等佢習慣, 個時梓祐自己返playgroup又係喊到死, 老師教我多d同佢講學校d野, 話個到好多玩具玩, 好多小朋友同你玩, 我就日日同佢洗腦, 但都要2-3個星期佢先唔喊, 希望昕瑜都快d習慣啦
作者: mic0355    時間: 10-9-15 14:04

係呢, 你地有冇人去聽資優講座? 我見佢之前有同見老師所以參加左, 唔知到時老師會講d乜呢
作者: ivylwyip    時間: 10-9-16 11:35

梓祐媽, 梓祐的通告袋在謙的書包內, sorry!都唔知佢哋上堂攪mud! 我叫謙今日記得俾梓祐.   有2張通告
作者: ISISYAN    時間: 10-9-16 12:54

我都日日做左洗腦機, 日日同佢講番學有幾好, 番到屋企就見到MAMI‧今日開始好啦, 冇再扭住我啦‧

原帖由 mic0355 於 10-9-15 14:02 發表
咁真係要慢慢等佢習慣, 個時梓祐自己返playgroup又係喊到死, 老師教我多d同佢講學校d野, 話個到好多玩具玩, 好多小朋友同你玩, 我就日日同佢洗腦, 但都要2-3個星期佢先唔喊, 希望昕瑜都快d習慣啦 ...

作者: peony1234    時間: 10-9-16 13:10

ISISYAN, 大頭魚

茼茼诐對面的男孩子咬, 他們爭玩具,Ms Chan said the boy very fast to bite her, 平時茼茼都好惡, 可能一山還有一山高

isisyan,
昕瑜(is it group A?), if yes, did she cry during the lesson and find you, I think she is 昕瑜,

各小朋友好好呀識唱歌, 我問茼茼, 她什麼都唔答我
作者: mic0355    時間: 10-9-17 10:42

ivylwyip,

唔緊要啦, 我都大頭蝦, 你唔講我都唔知佢無左通告袋tim
作者: ISISYAN    時間: 10-9-17 12:59

茼茼MAMI, 係呀, 我地係番GP A, 佢未次次一見外籍老師就扭要去VV果個昕瑜LAW! 當日你地坐係邊呀?

原帖由 peony1234 於 10-9-16 13:10 發表
ISISYAN, 大頭魚

茼茼诐對面的男孩子咬, 他們爭玩具,Ms Chan said the boy very fast to bite her, 平時茼茼都好惡, 可能一山還有一山高

isisyan,
昕瑜(is it group A?), if yes, did she cry during the lesson a ...

作者: ISISYAN    時間: 10-9-20 12:27

下午有可能改掛3號, 唔知幾點呢? 希望放學後先掛啦!
作者: rickyfkm    時間: 10-9-21 14:14     標題: 回復 22# 大頭魚 的帖子

Hello各位, 遲來的報到! 我囡囡係伍樂臻, 都係[鱷魚組]......好多野講同好惡死果個, 我哋適應周係group B架....多多指教!

大頭魚, 多多指教, 臻臻同卓盈同組呀!!! 坐同一張檯!

有無人知同學仔賴卓溢呀? 我個女上星期袋咗人哋套衫褲返屋企 (唔知點解)
作者: 大頭魚    時間: 10-9-22 15:00

原帖由 rickyfkm 於 10-9-21 14:14 發表
Hello各位, 遲來的報到! 我囡囡係伍樂臻, 都係[鱷魚組]......好多野講同好惡死果個, 我哋適應周係group B架....多多指教!

大頭魚, 多多指教, 臻臻同卓盈同組呀!!! 坐同一張檯!

有無人知同學仔賴卓溢呀? 我個女上星 ...
.

我記得臻臻, 眼大大, 口齒伶俐, 適應周坐盈盈隔離的.
上年面試, 我地好似係同一組 in, 有個女仔好似臻臻, 好乖同媽咪坐係到聽老師講故事, 唔知係咪呢, 另外有個男仔, 全程走左去玩其他野, 佢爸爸都冇佢符, 派禮物時, 我個女比個男仔搶左條魚架, 有冇印象?
作者: ISISYAN    時間: 10-9-22 15:56

各位KIC同學仔和媽咪, 祝大家中秋節快樂, 人月兩團圓!
作者: rickyfkm    時間: 10-9-27 14:08

Hello 大頭魚,
我知邊個盈盈, 因為臻臻同我講盈盈搶佢d玩具
哈哈....我話:你唔搶人都偷笑啦!

上年interview既情況我又唔記得好清楚, 不過臻臻都算係好留心聽故事, 但當日表現絕對唔係乖囉! 佢入到去扭抱, 唔肯自己坐前排, 老師仲話: 得你一個要人抱咋! 我仲以為衰硬!

原帖由 大頭魚 於 10-9-22 15:00 發表
.

我記得臻臻, 眼大大, 口齒伶俐, 適應周坐盈盈隔離的.
上年面試, 我地好似係同一組 in, 有個女仔好似臻臻, 好乖同媽咪坐係到聽老師講故事, 唔知係咪呢, 另外有個男仔, 全程走左去玩其他野, 佢爸爸都冇佢符, 派禮物 ...

作者: ivylwyip    時間: 10-9-27 16:14

HI, 今個星期生日會要唔要帶書包呢, 好似只要帶學生証, 唔駛上堂????
作者: mic0355    時間: 10-9-27 19:55

好似要自己帶飯盒同餐具, 係咪求其用個袋袋住就得? 仲有冇其他野帶呢?
作者: 大頭魚    時間: 10-9-28 03:04

原帖由 rickyfkm 於 10-9-27 14:08 發表
Hello 大頭魚,
我知邊個盈盈, 因為臻臻同我講盈盈搶佢d玩具
哈哈....我話:你唔搶人都偷笑啦!

上年interview既情況我又唔記得好清楚, 不過臻臻都算係好留心聽故事, 但當日表現絕對唔係乖囉! 佢入到去扭抱 ...

咁我應該認錯左

盈盈搶臻臻d玩具   , 個衰妹真係
我問盈盈, 學校裡面邊個係你好朋友, 佢話係臻臻
作者: 大頭魚    時間: 10-9-28 03:07

生日會要帶毛巾盒, 杯, 食物盒, 叉, 學生証.

作者: 嗅屎忽    時間: 10-9-29 01:18

遲來的報到II,
各位K1C家長你哋好,
我係陳景諾媽咪,企鵝組,
同昕愉同組嫁\(^0^)/,景諾坐昕愉左手邊^^
好開心可以搵番同一班同學仔相認,

其實我有件關於我哋班住任嘅事想講,但唔知方唔方便喺度講呢?

景諾同我講佢星期一至四嘅英語老師個名叫MR.粗毛--->唔知諾諾發音有冇錯呢? 但...我好衰囉! 因為我笑咗。
作者: 大頭魚    時間: 10-9-30 00:30

原帖由 嗅屎忽 於 10-9-29 01:18 發表
遲來的報到II,
各位K1C家長你哋好,

景諾同我講佢星期一至 ...

盈盈同我講個英文老師叫"mr.多毛", 我都忍唔住笑左
原來你囝囝都係勇班, 我地住好近架, 搵日湊左佢地上校車可以一齊食lunch.
班主任既事, 關於邊方面?  我好想知, send pm.

作者: ISISYAN    時間: 10-9-30 14:12

景諾MAMI你好呀! 昕瑜成日提起諾諾架, 佢話企鵝組有諾諾同埋靜霖! 好開心係到識到你呀!

英文老師星期一至四係MR. 粗毛呀, 星期5就係MS. LAWREEN. 其實我第一日聽到都笑左出黎^^

有咩關於班主任架? 講黎聽下! OR PM大家!

原帖由 嗅屎忽 於 10-9-29 01:18 發表
遲來的報到II,
各位K1C家長你哋好,

景諾同我講佢星期一至 ...

作者: mic0355    時間: 10-9-30 19:27

I want to know too.....
作者: 嗅屎忽    時間: 10-10-1 01:51

大家有冇好似我咁,上教育王國成日有毒?? 唔知點解我去親教育王國成日都話有毒,所以不如我哋轉個地方傾吖...交換E-mail或Facebook吖...我已經pm咗我嘅E-mail同Facebook比你哋嫁喇!

原帖由
大頭魚
10-9-30 00:30 發表

盈盈同我講個英文老師叫"mr.多毛", 我都忍唔住笑左
原來你囝囝都係勇班, 我地住好近架, 搵日湊左佢地上校車可以一齊食lunch.
班主任既事, 關於邊方面?  我好想知, send pm. ...

諾諾而家已經記得好多唔同組嘅同學仔名,其中一個就係卓盈,唔知諾諾所講嘅係咪就係你囡囡呢?
「多毛」...... 幫佢改埋名o忝...勁!!!
我同朋友講諾諾叫佢個英文老師叫Mr.粗毛,朋友就會即刻問我有冇幼毛
你住邊嫁!? 你又知我住邊嘅? 點解我一啲頭緒都冇嘅? 咁就搵日一齊食lunch啦! 你全職媽定在職媽呀? 我全職嫁!
班主任件事,我pm你吖...唔知可唔可以一次過pm晒咁多個媽咪呢? 我想大家一齊討論吓,睇吓大家有何高見?
其實我覺得喺度唔太方便講嘢,講啲公開嘢就無問題,大家有冇成日check嘅e-mail/facebook呀? 不如...交換吖! 我喺pm裡面打埋吖。

原帖由 ISISYAN
10-9-30 14:12 發表

景諾MAMI你好呀! 昕瑜成日提起諾諾架, 佢話企鵝組有諾諾同埋靜霖! 好開心係到識到你呀!

英文老師星期一至四係MR. 粗毛呀, 星期5就係MS. LAWREEN. 其實我第一日聽到都笑左出黎
^^

有咩關於班主任架? 講黎聽下! OR  ...

我諗昕瑜、諾諾同靜霖一定好好朋友,因為一齊坐^^不過...今日諾諾同我講昕瑜"meet"佢個鼻,我問佢痛唔痛,佢話唔痛,我諗昕瑜想同佢玩吓,不過...你唔好介意,我唔係有心告狀 XP~

原帖由 mic0355 於 10-9-30 19:27 發表
I want to know too.....

希望可以一次過pm晒你哋啦...好! 我而家去send pm先...

作者: ISISYAN    時間: 10-10-5 12:50

諾諾, 昕瑜有冇整親你呀, EE同你講對唔住呀! 我已經教訓左佢, 叫佢唔好蝦小朋友仔, 如果佢仲係咁, 你一定要講比EE知呀!

諾諾MAMI我諗我記得你, 最後一日係你帶諾諾番學既, 好YOUNG又SLIM既MAMI黎呀! 諾諾都好叻仔, 記得咁多同學仔, 昕瑜只係講到企鵝組既同學名比我知炸...

今個月開始課外活動啦, 唔知大家小朋友上得開唔開心呢?
作者: peony1234    時間: 10-10-5 13:12

陳景諾媽咪, 我是茼茼媽咪已pm 我的e-mail
作者: mic0355    時間: 10-10-5 13:26

尋日第一日返興趣班, 整左d三文治同蘋果粒比祐祐帶返去食, 點知佢完封不動拎返黎, 問佢仲乜唔食, 佢同我講"我飽啦肥ar", 問佢有冇ee提佢食野, 佢話無, 咁有冇其他小朋友拎野出黎食, 又係無, 都唔知真係無人叫定佢掛住玩唔食, 有冇媽咪知道情況係點?
作者: ISISYAN    時間: 10-10-5 14:47

我個女今日第一日番興趣班, 我比左一個面包加一盒維他奶佢, 一陣放學就知道有冇食‧到時問下佢情況係點, 再上黎講

原帖由 mic0355 於 10-10-5 13:26 發表
尋日第一日返興趣班, 整左d三文治同蘋果粒比祐祐帶返去食, 點知佢完封不動拎返黎, 問佢仲乜唔食, 佢同我講"我飽啦肥ar", 問佢有冇ee提佢食野, 佢話無, 咁有冇其他小朋友拎野出黎食, 又係無, 都唔知真係無人叫定佢掛 ...

作者: mic0355    時間: 10-10-5 20:50

THX
等你消息

原帖由 ISISYAN 於 10-10-5 14:47 發表
我個女今日第一日番興趣班, 我比左一個面包加一盒維他奶佢, 一陣放學就知道有冇食‧到時問下佢情況係點, 再上黎講

作者: ISISYAN    時間: 10-10-6 11:16

昕瑜飲左盒維他奶同食左半個包‧佢話呀羅老師係到睇住佢地食喎, 但係就要自己打開餐盒食, 冇人幫佢開喎 (但平時佢都慣左叫人幫手開, 唔知係未蝦我><) 如果冇人幫小朋友開餐盒, 可能大家要準備D小朋友開到既盒仔黎裝野食啦‧

原帖由 mic0355 於 10-10-5 20:50 發表
THX
等你消息

作者: littlegoldenpig    時間: 10-10-6 22:37

Hello, just notice this group recently.  My son 李文軒(Jaden) also in K1C. He is in dolphin group.

Hi 梓祐媽, I think Jaden is good friend with 梓祐.  He mentioned 梓祐's name quite often and said that he play 梓祐.

卓盈媽, 卓盈 is so smart and talkative.  She can tell you so many things happened in school.

Will any of you be at the 開放日 this Saturday?
作者: mic0355    時間: 10-10-7 18:52

thx 昕瑜 and 昕瑜媽
尋日準備左餅餅比梓祐, 佢終於有食啦, 但唔知係咪因為上完運動堂肚餓所以先食, 還是之前帶ge包包唔岩佢口味呢, 問佢又九唔搭八, 下下都要我估.
hi, Jaden媽, 開放日我會去ar, 睇下到時見唔見到大家.
作者: ireneyklo    時間: 10-10-8 00:53

茼茼媽
我是朗皚媽,星期一我帶囡囡返學校興趣班,在課室門口見到茼茼,佢當時唔認得我同老公,之後我同佢講琴日剛剛去完你家玩,茼茼之後即刻笑。真比你個囡激死
原帖由 peony1234 於 10-10-5 13:12 發表
陳景諾媽咪, 我是茼茼媽咪已pm 我的e-mail

作者: ISISYAN    時間: 10-10-8 14:36

唔駛客氣, 明天你會同祐祐去開放日呀? 我地都打算下午去, 唔知你地幾點去呢? 希望見到可以傾下計‧

見到通告話有2手校服賣, 唔知大家有冇興趣, 按上年D家長講, 一早上去先買到D岩心水既衫褲喎‧

原帖由 mic0355 於 10-10-7 18:52 發表
thx 昕瑜 and 昕瑜媽
尋日準備左餅餅比梓祐, 佢終於有食啦, 但唔知係咪因為上完運動堂肚餓所以先食, 還是之前帶ge包包唔岩佢口味呢, 問佢又九唔搭八, 下下都要我估.
hi, Jaden媽, 開放日我會去ar, 睇下到時見唔見到 ...

作者: mic0355    時間: 10-10-9 09:54

我地一陣食完早餐就去, 我諗朝早無咁多人, 到時見到再傾

原帖由 ISISYAN 於 10-10-8 14:36 發表
唔駛客氣, 明天你會同祐祐去開放日呀? 我地都打算下午去, 唔知你地幾點去呢? 希望見到可以傾下計‧

見到通告話有2手校服賣, 唔知大家有冇興趣, 按上年D家長講, 一早上去先買到D岩心水既衫褲喎‧

...

作者: ISISYAN    時間: 10-10-15 16:19

昕瑜病左, 已經4日冇番學了, 大家可唔可以UPDATE下我學校既情況呢? THANK YOU!
作者: mic0355    時間: 10-10-18 21:27

ISISYAN,

HI, 昕瑜媽, 昕瑜無事MA? 好返未?
呢排天氣時涷時熱,真係多左人病,岩岩學校出通告話多左學生出現流感徵狀,所以18/10開始要戴口罩返學. 另外仲有一張4/11去旅行GE通告, 但唔記得地點. 我係記得咁多, 溜左GE等其他媽咪補充.
作者: ivylwyip    時間: 10-10-19 09:50

謙謙今日都FEVER.冇返學, 真係好多小朋友病,希望他們快啲好番
仲有一張通告係INTRANET - LOGIN & PASSWORD 已貼在手冊內, 但我試過都唔得
作者: ISISYAN    時間: 10-10-19 15:36

唔該晒你地既UPDATE呀! 禽日昕瑜番學啦, 佢冇晒燒, 仲有幾聲咳, 我驚佢野比同學仔, 所以我要佢帶口罩番學校‧ 原來禽日開始所有同學仔都帶口罩, 唔怪得佢同我講今日都要帶口罩番學啦!

謙謙佢冇野呀嗎? 近期流感好利害, 我幾個朋友仔都中左招‧大家要小心呀!

親子旅行你地會去嗎? 我報左名, 希望到時見到你地啦!

禽日有張大小肌肉訓練既通告, 唔知岩唔岩我地既小朋友去上呢? 我見手冊寫昕瑜協調能力係"正方型", 可能要改善下...
作者: peony1234    時間: 10-10-20 13:46

希望小朋友快啲好番, 茼茼都有幾聲咳

昕瑜媽媽,
我沒有收都張大小肌肉訓練既通告, 請問其他媽咪有沒有收都呀!

我都報左名旅行, 希望到時見到你地,多多交流啦!
作者: mic0355    時間: 10-10-20 13:54

謙謙媽 - 謙謙無事ma? 聽祐祐講有好多同學仔無返學, 而祐祐尋日返黎都開始有d鼻水, 又要帶佢去睇下醫生. 個login account 我都試過, 又係login唔到, 尋日miss chan打黎又唔記得問佢, 失策.
昕瑜媽 - 我都覺得祐祐佢小肌肉唔多惦, 所以近排買左套lego比佢砌, 當係比佢訓練下, 又有得玩, 佢都好happy. 但老師又覺得佢呢方面無問題bor, 只係坐姿唔好同唔留心聽書, miss比左square佢, 其他都係circle. 你平時係咪自己帶昕瑜返學? 見張通告寫住如果報讀, 係無校車接送. 個旅行我仲未報, 要睇下放唔放到假先.
作者: ISISYAN    時間: 10-10-20 14:33

祐祐媽, 早D帶祐祐睇醫生, 會快D好番‧

原來要自己送番學呀, 我都未細心睇個通告添‧我係WORKING MAMI黎架, 平時呀女都係校車出入‧所以都係參加唔到‧

希望你拎到假去旅行啦, 到時可以傾下計‧

原帖由 mic0355 於 10-10-20 13:54 發表
謙謙媽 - 謙謙無事ma? 聽祐祐講有好多同學仔無返學, 而祐祐尋日返黎都開始有d鼻水, 又要帶佢去睇下醫生. 個login account 我都試過, 又係login唔到, 尋日miss chan打黎又唔記得問佢, 失策.
昕瑜媽 - 我都覺得祐祐佢 ...

作者: ISISYAN    時間: 10-10-20 14:39

茼茼媽咪, 張通告既名叫做"啟發潛能資優教育計劃" PKG03/1011‧你睇下有冇收到‧如果冇問下MISS CHAN‧

茼茼都要快D好番呀! 我地學校旅行見呀! ^^

原帖由 peony1234 於 10-10-20 13:46 發表
希望小朋友快啲好番, 茼茼都有幾聲咳

昕瑜媽媽,
我沒有收都張大小肌肉訓練既通告, 請問其他媽咪有沒有收都呀!

我都報左名旅行, 希望到時見到你地,多多交流啦! ...

作者: ivylwyip    時間: 10-10-20 20:24

祐祐媽, 多謝你關心, 謙謙今日都冇返, 仲有FEVER, 但好D啦, 唔知明天返唔返到呢, 呢兩日有冇特別呀?
作者: peony1234    時間: 10-10-21 13:25

昕瑜媽-願來我有收到通告,真大夢, 唔該你呀!
作者: ivylwyip    時間: 10-10-22 08:37

今晚講座係咪繼續呢, 你哋會唔會去?驚天氣轉差!!!
作者: mic0355    時間: 10-10-22 10:24

呢兩日打風唔洗返學, 個仔就响屋企拎住盒LEGO日砌夜砌, 再唔係就上網打保齡, 真HAPPY.
祐祐佢D鼻水都收左, 只係仲有D咳, 天氣一凍就係咁, 醫生話佢敏感, 無得醫.
謙謙媽, 呢個星期學校又無乜突特事WOR. 前兩日問祐祐佢鍾唔鍾意返學, 佢竟然擰頭, 可能因為謙謙無返啦. 聽MS CHAN講, 謙謙祐祐同另一個女同學仔好friend, 三個人經常一齊玩, 出課室又拖住手仔. 今晚個講座我都有報, 上學校個網頁又唔見佢有話取消, 但今日返工要返到零晨12點, 所以都係無得去.
係WOR, 個內聯網我LOGIN到啦, 原來英文字母要入大楷, 不過入到去都係無乜野睇.

作者: ivylwyip    時間: 10-10-22 12:21

祐媽, THANKS A LOT!!!! 我無問你都講今個星期的情況, MISS CHAN 打俾你定係你打俾佢呀, 邊個係另外個女仔呢。 今晚可能唔去啦, 阿妹又開始病,要睇住; 而且天氣可能轉壞。你要OT咁夜, SO POOR!!! 加油!!
作者: mic0355    時間: 10-10-24 08:03

謙謙媽, 係MS CHAN打比我架, 因為祐祐佢連續2次欠交功課(星期一,三個樣功課),老師寫字條叫我記得每日同佢CHECK書包, 我有CHECK GA, 但見唔到佢有個本功課MA, 問個仔又話比同學仔拎左, 所以寫返比老師知LOR, 個晚陳老師就打黎. 岩岩問過祐祐, 佢話個女仔叫"黃詩婷".
作者: rickyfkm    時間: 10-10-25 13:43

請問各位媽媽, 係幾多號轉冬季校服呀? 係咪1-NOV ? 我唔記得咗!
作者: babydolover    時間: 10-10-25 15:15     標題: 大家好!!!我來報到啦!!!

Hello! 大家好呀!!  我係K1C幼勇班郭祈智媽咪呀.....好多謝筒筒媽媽話比我知呢度可以同亞仔同學的家長交流...如果唔係仲係傻傻下....

請多多指教!!!
作者: babydolover    時間: 10-10-25 15:21

hihi, 係 11月16日呀! 但在11月1日至11月15日可按個人需要自由更換,不過學校話:但請勿把兩季校服混雜一起穿著
作者: ivylwyip    時間: 10-10-27 16:36

想請問你們有新的主題書 - 弟弟出生了- 未呢? 通告話唔駛帶舊個本, 但冇新一本!!

同埋大家有冇上tt web, upload 了校車schedule (kindergarten), 但校車公司握人, 上車個站寫就話係我屋苑, 跟本係假, 日日要行兩個bus stop咁遠, 之前又話好趕, 俾佢試下先, 再回覆, 又係冇影, 但最嬲係upload 出來的文件竟然話係我樓下有站, 仲話12:30先至上車 (依家要12:15) - 造假!!!!!
作者: peony1234    時間: 10-10-28 12:59

hello ivylwyip
弟弟出生了有呀, 你寫手冊告知ms chan.
我無上tt web, 吾知校巴的站, 近日有校巴調查, 你可以寫上去呀
作者: ISISYAN    時間: 10-11-2 17:59

謙謙媽咪, 我都睇左校車路線表啦! 好認同你所講, 係呃人架! 根本係寫一套, 做一套, 學校所知又係另一套‧個表話17:30就到我樓下, 但日日冇18:00都唔見人‧仲有, 話明我地只係中間站, 但校車EE就話我地係尾站! 根本係司機為求自己方便, 就亂咁改個路線‧

之前上唔到內聯網我就唔知, 以為我地係尾站, 所以日日要個幾鐘車程‧今日我打去學校問‧校務處辛生都係聽個校車呀E講, 同我講係尾站‧我問佢, 咁網上個路線圖係咩回事? 如果唔係咁行, 就唔好POST出黎啦!

再留心睇下佢條路線, 仲激氣, 如果我樓下比人改左做尾站, 咁小朋友之前就冇啦啦去左牛池灣一圈先番轉頭‧為左司機自己喜好, 亂咁改路線, 令小朋友冇啦啦坐係車到個幾鐘陪佢遊車河‧實在太過份啦!

原帖由 ivylwyip 於 10-10-27 16:36 發表
想請問你們有新的主題書 - 弟弟出生了- 未呢? 通告話唔駛帶舊個本, 但冇新一本!!

同埋大家有冇上tt web, upload 了校車schedule (kindergarten), 但校車公司握人, 上車個站寫就話係我屋苑, 跟本係假, 日日要行兩個b ...

作者: ivylwyip    時間: 10-11-3 19:16

SCHOOL BUS TIMETABLE 寫得真係好睇, 時間又快, 但係假!!!

我想問你們知唔知上個星期有張通告係賣獎券, 抬頭係寫咩呢? 我唔見咗上一半部份回條!!!仲有你地收到WINTER校服未呀? 仲有未返學前訂的JACKET呢? 所有都冇喎!
作者: mic0355    時間: 10-11-3 21:47

我都睇過學校POST的校車時間表, 寫就17:00到, 但現實係17:30先到, 無啦啦要坐多半個鐘, 唉, 唔知上星期填個份校車資料會唔會有人跟進呢?
謙謙媽, 獎券支票抬頭寫"基督教香港崇真會社會服務有限公司". 而冬季校服, 前日家長日後問過校務處, 佢地話宜家陸續派緊, 應該就快收到.
作者: ISISYAN    時間: 10-11-13 12:33     標題: 回復 78# mic0355 的帖子

我到今日都未收到冬季校服呀, 不過學校打左比我, 話有D缺貨, 收唔到既同學仔, 如果太涷, 可以著自己褸‧

我想問下大家, 旅行果時有冇影到靚相呀? 可唔可以SHARE睇下嗎? :loveliness:
作者: mic0355    時間: 10-11-30 23:49

好耐無上黎,近排超忙,都好少上網
昕瑜媽,祐祐都仲未收齊D冬季校服,只係得運動外套同長褲, 我暫時都未比佢著, 見天氣都唔係好凍,由得佢著住D夏季短衫褲先。前2個星期陳老師打黎話祐祐上英文PLAYGROUP時撞左落枱,牙齒咬親嘴仔留血,返到去問佢佢又唔仲講,可能知自己錯。
個親子聖誕吊飾你地整左?我仲未諗到整乜,要環保唔難,但要有創意真係R頭。
作者: ivylwyip    時間: 10-12-1 16:26

祐祐冇事嗎? 我都未收齊校服, 下星期涷啦, 學校話可以著自己衫先
作者: rickyfkm    時間: 10-12-3 23:33     標題: 內聯網登入失敗

請問大家有無登入學校內聯網? 我嘗試過登入但不成功, 我是根據手冊第一頁頂的loginid & password登入的, 但沒有反應, 請問有無家長識點做呀? Thank you !
作者: ivylwyip    時間: 10-12-5 15:18

你試下個英文字母用大楷
作者: ISISYAN    時間: 10-12-8 15:24     標題: 回復 80# mic0355 的帖子

祐祐媽咪, 我都好耐冇上黎呢到, 祐祐佢個咀仔冇野呀嗎?
講開個聖誕吊飾, 我都有D亂, 之前果果係環保, 之後又有一個冇要求環保‧結果我又要整多一個交‧
再黎就係個聖誕主題報告啦, 都冇寫幾時交, 結果我係前日先比個女交番去‧ 問佢有冇出去講解, 佢又話冇喎, 祐祐有冇呀?
作者: mic0355    時間: 10-12-15 13:52

多謝咁多位姨姨關心, 祐祐佢嘴仔無事啦. 其實平時佢响屋企都坐唔定, 試過有一次食食下飯差D响張椅到跌左落黎, 好彩當時响佢隔離捉得佢住.
昕瑜媽, 乜要做兩個吊飾咩? 我淨係做左一個乍. 前幾日問祐祐知唔知個(聖誕樹)吊飾老師放左响邊, 佢話响上面, 問佢咁其他同學仔整D乜, 佢話無, 心諗, 唔係ma, 得我一個整.....原來佢講野仲未可信.....
"聖誕主題報告" 係乜黎ga? 係咪搵同聖誕有關ge圖片個份? 我無問佢有冇出去講解, 今晚問下先, 不過我估佢都唔記得
係bor, 你地d冬季校服齊未? 尋日打去學校問搵唔到負責個位老師, 只係問左職員話可以著其他褸但要淨色, 即刻頭痕邊到搵件淨色褸比佢, 唯有著返以前n班時ge校褸先啦.

作者: rickyfkm    時間: 11-1-7 17:12

有無同學仔2/16去旅行呀??
作者: MEOWKLP    時間: 11-1-8 00:25

请问你地知唔知有没同学退学呢?因为我想考插班
作者: ISISYAN    時間: 11-1-10 17:39

我地報左名‧ 你地去嗎?

原帖由 rickyfkm 於 11-1-7 17:12 發表
有無同學仔2/16去旅行呀??

作者: mic0355    時間: 11-1-10 19:16

我無報名, 因為見佢都唔平, 又唔知到時得唔得閑, 所以無報lu

係呢, 祐祐佢上個星期本手冊老師比佢全部triangle, 我都好r頭, 放假前都只係得2個triangle, 其他全部circle, 過左2個星期無返學係咪真係咁進步神速ar, 好懷疑係咪老師比錯分. 你地小朋友又有幾多個triangle?

仲有, 上星期有張工作紙要家長寫感言, 都唔知係做D乜, 寫字條問老師又唔答, 結果到宜家都未做, 你地知唔知係做乜GA?
作者: SSnow123yy    時間: 11-1-11 10:14     標題: 回復 1# mic0355 的帖子

是寫家長對聖誕節主題的感言.
作者: rickyfkm    時間: 11-1-21 18:22     標題: 回復 2# mic0355 的帖子

樂臻呢2個weeks都係全部三角型, 其實我都覺得佢唔會咁進步......不過又好難質疑, 佢哋係學校點樣我哋又唔知, 唯有信佢囉!!!
作者: rickyfkm    時間: 11-1-21 18:24     標題: 回復 4# ISISYAN 的帖子

去呀去呀!!! 一齊去啦......
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-2-10 23:39

各位好...

我係幼勇插班生...ho lam媽咪呀.

請多多指教. !!
一次過追晒 5板 Post,好開心有呢個 chat room俾我知多d幼勇班發生緊咩事 !!

peony1234、jaden媽咪、樂臻媽咪、謙謙媽咪、mic0355、(記唔晒咁多) ...請你地多多指教呀...

係呢,我想知有咩興趣班呀..老師話 email俾我...我等左好耐都未收到 !!

今日澔霖第1日返學,一上新校車就喊到七彩 @@
不過放左學又無事 lu. 仲同我講佢入左海豚組添呀 !!!

作者: 大頭魚    時間: 11-2-11 17:06

ho lam媽咪你好!

下學期開始, 盈盈話轉左去企鵝組, 你地囝囝囡囡有冇轉組別啊?
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-2-15 12:16

Hi Jaden mami

我個仔 (澔霖) 呢2日成日同我講住 Jaden lee,又問: 邊個叫 JAden Li 唔該舉手..

又成日提住 Anson....

大魚媽媽你好

ho lam 一時話自己企鵝組, 一時又話自己海豚組 @@

原帖由 littlegoldenpig 於 10-10-6 22:37 發表
Hello, just notice this group recently.  My son 李文軒(Jaden) also in K1C. He is in dolphin group.

Hi 梓祐媽, I think Jaden is good friend with 梓祐.  He mentioned 梓祐's name quite often and said t ...

作者: rickyfkm    時間: 11-2-15 14:04

樂臻好似話自己轉咗去章魚組, 不過我唔肯定係咪, 因為佢成日亂up !

大家有無去2/12旅行呀? 大棠渡假村都幾ok喎, 阿女第一次玩跳彈床勁開心呀!
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-2-15 14:18

Hi rickykfm

係啦.佢一時又話海豚、一時又話企鵝 @@
不過佢成日 up d 英文名, 又 Jaden, Anson

都唔知邊樣真 !!

係呢,你地小朋友有無 Join 興趣班架 ?
我幫阿仔報左 English Phonics, Monday,wed,friday ar

原帖由 rickyfkm 於 11-2-15 14:04 發表
樂臻好似話自己轉咗去章魚組, 不過我唔肯定係咪, 因為佢成日亂up !

大家有無去2/12旅行呀? 大棠渡假村都幾ok喎, 阿女第一次玩跳彈床勁開心呀! ...

作者: littlegoldenpig    時間: 11-2-21 12:20     標題: 回覆 3# 高齡牛師奶 的文章

Hi 澔霖媽咪,
Just saw your post.  Since there's not much activity recently so I haven't been to this website for a while.    Nice to meet you.  I have asked Jaden about 澔霖.  I think they are in the same group.  Jaden was in the 海豚組上學期.  Not sure if he has changed.  But, I know they do rotate.  

Jaden has joined two 興趣班, one is the English Musical playgroup on Monday and the other one is the 中華小墨寶 on Thursday.

大家多多交流
作者: 高齡牛師奶    時間: 11-2-21 16:39

Hi jayden mami

多謝你回覆呀.我估澔霖好鍾意同 jayden玩.佢日日都會提下佢個名, 同埋 anson, 仲有一個叫孫婉琳嘅女同學..

我俾佢返1、3、5 phonics, 我估返埋3月我會轉返2、4 Only
因為我都想佢返小墨寶. 今次因為太 rush,無時間俾我唸.所以我好快咁報左 Phonics,之後其實又想佢學好d Putonghua.....

多多交換意見 !
作者: rickyfkm    時間: 11-3-2 18:10

牛師奶,

我個女阿臻臻返緊星期二既英語唱遊班, 因為我覺得佢英文唔係幾好, 其實我仲搵緊屋企附近上Phonics, 乜學校都有Phonics上咩? 我無留意喎, 如果有, 下次一定會參加

原帖由 高齡牛師奶 於 11-2-15 14:18 發表
Hi rickykfm

係啦.佢一時又話海豚、一時又話企鵝 @@
不過佢成日 up d 英文名, 又 Jaden, Anson

都唔知邊樣真 !!

係呢,你地小朋友有無 Join 興趣班架 ?
我幫阿仔報左 English Phonics, Monday,wed,friday ar

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5