教育王國

標題: 住觀塘區媽媽會報邊間KG返N1?? [打印本頁]

作者: 小K    時間: 10-9-16 11:31     標題: 住觀塘區媽媽會報邊間KG返N1??

同上,我幫朋友打聽下,佢都唔知報九龍塘定觀塘區好??
作者: sweeticandy    時間: 10-9-16 16:29

我住藍田..

我都煩緊呢個問題./

暫時會報.
1) 麗港城靈糧堂.
2) 麗港城香港保護兒童會.
3) 麗港城迦南.. (月尾交.FORM)

我都諗緊..如果N1  就過海/九龍塘好似好辛苦咁.

如果係返呢區讀又好似無乜好學校.... 驚之後唔夠其他人爭咁..
作者: JHsbb    時間: 10-9-17 01:15

我個女11月尾出世, 細B, 佢8.5個月大時遞FORM, 1歲1星期大INTERVIEW(其實係舊年12月1日INTERVIEW), 收左正取生插班AM CLASS, 原本今年12月插, 我同主任講想出年1月先插, 佢都OK, 佢返麗港城靈糧堂

**我朋友BB細我個女19日, 大家一齊都係插班, 但佢係PM CLASS
作者: 傻太    時間: 10-9-17 14:07

原帖由 sweeticandy 於 10-9-16 16:29 發表
我住藍田..

我都煩緊呢個問題./

暫時會報.
1) 麗港城靈糧堂.
2) 麗港城香港保護兒童會.
3) 麗港城迦南.. (月尾交.FORM)

我都諗緊..如果N1  就過海/九龍塘好似好辛苦咁.

如果係返呢區讀又好似無乜好學校.... 驚之 ...

你住藍田都好d, 起碼揀番藍田既真係叫"近"…

我住官塘, 阿囝係0902大囝, 我想佢讀九龍塘, 又驚遠; 但其實番藍田都係要搭車…

所以我e+藍田, 官塘&九龍塘都報哂…到時收先再決定…
作者: 翡冷翠    時間: 10-9-17 15:12

原帖由 JHsbb 於 10-9-17 01:15 發表
我個女11月尾出世, 細B, 佢8.5個月大時遞FORM, 1歲1星期大INTERVIEW(其實係舊年12月1日INTERVIEW), 收左正取生插班AM CLASS, 原本今年12月插, 我同主任講想出年1月先插, 佢都OK, 佢返麗港城靈糧堂

**我朋友BB細我個 ...

我個仔都係細仔,今年報n了,應該都要等插班
我都有報靈糧堂,同埋想報d近麗港城既學校,你果時仲有報邊間呀?

其實我想問,如果細仔要插班,係唔係即係要等佢足2歲後,有冇退學先有位架?咁咪好少位law?
作者: JHsbb    時間: 10-9-17 15:25

麗港城D交通真係好唔方便, 我KLNBAY, 只得1架40號巴士仲要等好耐, 所以亞女坐校車...我只報左1間咋, 收左LU....

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到時已經夠2歲8個月足齡讀K1, 同埋返N班個D學生, 可以比你揀升K1時讀返藍田定係鑽石山, 我揀左鑽石山, 因為MTR只係2個站, 勁方便, 同埋我聽我朋友講(我朋友佢2個女係總校讀, 佢地同校長好熟的, 仲幫緊學校攪職青查經班)及一DBK MAMA講, 鑽石山呢間係佢地4間學校入面最好質數的, 佢今年11月夠2歲時12月已經可以返學, 有好多學校唔會收你住, 可能會叫你做WAITING, 到時有位先CALL你, 唔CALL你即係無位....

原帖由 翡冷翠 於 10-9-17 15:12 發表

我個仔都係細仔,今年報n了,應該都要等插班
我都有報靈糧堂,同埋想報d近麗港城既學校,你果時仲有報邊間呀?

其實我想問,如果細仔要插班,係唔係即係要等佢足2歲後,有冇退學先有位架?咁咪好少位law? ...

作者: 翡冷翠    時間: 10-9-17 16:24

原帖由 JHsbb 於 10-9-17 15:25 發表
麗港城D交通真係好唔方便, 我KLNBAY, 只得1架40號巴士仲要等好耐, 所以亞女坐校車...我只報左1間咋, 收左LU....

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到 ...

我個仔10月出世,希望入到啦~
作者: 翡冷翠    時間: 10-9-17 16:25

我唔知靈糧堂用咩準則收插班生, 我估可能插到班個D係出年9月已經夠2歲8個月, 所以比佢地插班, 因為到 ...

作者: raysnow    時間: 10-9-24 04:56

乜diamond hill靈糧堂有2歲班咩???

作者: waffle    時間: 10-9-26 11:35

只有藍田有. 但如藍田收左2歲班, K1可直升藍田或鑽石山.
原帖由 raysnow 於 10-9-24 04:56 發表
乜diamond hill靈糧堂有2歲班咩???

作者: sweeticandy    時間: 10-9-28 09:59     標題: 回覆 4# 傻太 的文章

我想請問你依家報左邊幾間呀..  我囡係.. 0904 BB... LAM TIN 都無乜好選擇.. 但去九龍塘又好遠咁..

我依家報左..

1) 啟思
2) 香港保護兒童會.
3) 靈糧堂.
4) THINK
5) CANNAN

同埋請問你地知唔知.INTERVIEW 會考乜.. 我個女好似咩都唔識咁....
作者: cincin_ko    時間: 10-9-28 14:23

作者: chingching323    時間: 10-9-28 15:05

我住麗港城呀, 我個女係0903出世, 下年9月讀N班, 個女到時係2歲5個月多D, 已經報咗迦南,啟思,靈糧堂, 唔知夠唔夠呢? 我見其他網友都報咗好多間....
我prefer麗港城附近, 方便d!!
話時話, 尋日去迦南(麗港城)交表, 勁多人呀! 我排咗1.5鐘先交到表......
作者: chingching323    時間: 10-9-28 15:09

我都想知呀, 會唔會主力interview 父母呢? 個b咁細.....

原帖由 cincin_ko 於 10-9-28 14:23 發表

請問lam tin THINK N1 好似全cantonese , right?

作者: sweeticandy    時間: 10-9-28 15:15

chingching323, 我先生昨天都CANNAN 交表..

佢9 點去到, 話已經有.. 40/50 人係度, 佢都排左個半鐘..

我都唔知 IN D 咩..

LT THINK 唔係雙語班?
作者: sweeticandy    時間: 10-9-28 15:16     標題: 回覆 12# cincin_ko 的文章

請問lam tin THINK N1 好似全cantonese , right?  << 佢話雙語... 我諗住頭幾個月.. 不過佢地目標話係頭一年要講到流利母語...

等我再了解一下先~~
作者: JOESPHINE    時間: 10-9-28 15:22

我0108大仔宜家讀緊KT-迦南, 因為係當時最好既選擇(自己覺得OK學校又收), SOFAR 返佐個幾月覺得唔錯, 但都幾遠, 校車係頭站....
今年到0609阿妹, 又開始頭痛, 除佐阿哥0個間報, 仲報多幾間 :
THINK - 麗港城
朗思 - 麗港城 (但好多人報, 打定輸數)
作者: chingching323    時間: 10-9-28 15:40

原帖由 JOESPHINE 於 10-9-28 15:22 發表
我0108大仔宜家讀緊KT-迦南, 因為係當時最好既選擇(自己覺得OK學校又收), SOFAR 返佐個幾月覺得唔錯, 但都幾遠, 校車係頭站....
今年到0609阿妹, 又開始頭痛, 除佐阿哥0個間報, 仲報多幾間 :
THINK - 麗港城
朗思 -  ...

咁你個b是否無讀N班? 直接讀K1呀?
我個B係2009年3月出世的, 下年9月只係2歲5個月多D, 咁是否都係讀N1呢? 好似好大咁.....咁K1埋成3歲5個月先讀.....
作者: chingching323    時間: 10-9-28 15:44

原帖由 sweeticandy 於 10-9-28 15:15 發表
chingching323, 我先生昨天都CANNAN 交表..

佢9 點去到, 話已經有.. 40/50 人係度, 佢都排左個半鐘..

我都唔知 IN D 咩..

LT THINK 唔係雙語班?

你知唔知TOBAL KIDS (1期商場2樓那間)好唔好呀? 我諗緊幫個女報佢D course....
作者: sweeticandy    時間: 10-9-28 17:25     標題: 回覆 19# chingching323 的文章

TOBAL KIDS?? FOR Playgroup?? 其實我無聽過呀.. 唔知好唔好.. 不過我都想搵附近既 weekday playgroup 俾囡囡玩~

我依家返緊天后既.. 有一間.messy fun class,  10 月會上.kindermusik.

你呢?
作者: chingching323    時間: 10-9-28 20:24

原帖由 sweeticandy 於 10-9-28 17:25 發表
TOBAL KIDS?? FOR Playgroup?? 其實我無聽過呀.. 唔知好唔好.. 不過我都想搵附近既 weekday playgroup 俾囡囡玩~

我依家返緊天后既.. 有一間.messy fun class,  10 月會上.kindermusik.

你呢? ...

哈哈, 我以為你住麗港城附近, 所以先咁問....

我未報任何PLAYGROUP呀, 不過應該要報了, 等BB早D適應群體生活....

我都prefer屋企附近報呀! 方便d....
作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 00:20

作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 00:22

作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 00:25

作者: moominfloren    時間: 10-9-29 08:54

my husband also queued up for 1.5 hours for the application of cannan kg.  he said the 2 ladies were so so so slow in handling the forms and fee. and finally, a lady who looks like the principal also helped them.
作者: sweeticandy    時間: 10-9-29 09:46     標題: 回覆 21# chingching323 的文章

我住鯉安苑呀...

不過係附近搵唔到好既.PLAYGROUP..

咁之前試過天后呢間覺得幾好..所以咪JOIN 囉..
作者: sweeticandy    時間: 10-9-29 09:54     標題: 回覆 24# cincin_ko 的文章

原來係咁.. 謝謝~

等我打去問下佢先~

如果全.CANTONESE. 我諗我應該唔會去.IN..因為係..WEEKDAY.. 要請日假去
作者: sweeticandy    時間: 10-9-29 11:46     標題: 回覆 25# moominfloren 的文章

我先生話... CANNAN 仲賣埋回郵信封.. 如果發現有人唔齊回郵的話, 就$5 一個賣俾.D 家長.. 仲有人代填地址..所以攪到咁慢喎...
作者: JOESPHINE    時間: 10-9-29 12:03

原帖由 chingching323 於 10-9-28 15:40 發表

咁你個b是否無讀N班? 直接讀K1呀?
我個B係2009年3月出世的, 下年9月只係2歲5個月多D, 咁是否都係讀N1呢? 好似好大咁.....咁K1埋成3歲5個月先讀.....

我大仔係08年1月, 宜家讀N班, 因為唔夠年齡, meet 唔到小學既要求, 讀算宜家夾硬比佢讀k1, 第日到k3都要留多一年...係比其他小朋友大0的, 但相對好多學校都喜歡收大仔架, 有著數啦!!
作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 17:23

作者: cincin_ko    時間: 10-9-29 17:24

作者: ARWING8    時間: 10-9-30 11:40

原帖由 翡冷翠 於 10-9-17 16:24 發表

你仔仔係咪08年出世?
我仔仔0809,上年報左幾間都係收後備,要等人退學先有位,我好想比佢讀n1,依家都唔知點好..唔知報唔報第間好
作者: cincin_ko    時間: 10-9-30 16:52

作者: sweeticandy    時間: 10-10-4 16:48     標題: 回覆 30# cincin_ko 的文章

HIHI..cincin_ko

好喎.. 我地得閒可以自組.playgroup 玩下~~
作者: sweeticandy    時間: 10-10-4 16:50     標題: 回覆 31# cincin_ko 的文章

cincin_ko, 我打左去問喇..

佢話唔係每日都會有廣東話老師, 英文老師一齊係課室上課..

每日有..15 mins 係英文時間, 15 mins 係普通話時間.. for 學習..

其餘食茶點, 玩遊戲兩位老師都係同時在場.. 所以可以係呢d 時間都學到英文既我諗....
作者: twinsstar    時間: 10-10-4 17:23

No ar :) It has English every day plus PTH too. But I forgot how many PTH lessons a week. However, the class teacher is a chinese and the native english teacher won't be a class teacher. Unless you're enrolling the international class then everything will be in English.

It is true that THINK stresses on developing the kids' mother-tongue in N1 first but they still give English exposure to the kids everyday. Depends on what you want .... if you compared with those govt-voucher school, the students would have more Eng exposure already. But in N1, they mainly train their oral English and English listening, not reading nor writing.

原帖由 cincin_ko 於 10-9-28 14:23 發表

請問lam tin THINK N1 好似全cantonese , right?

作者: twinsstar    時間: 10-10-4 17:43

Yes ga .. cos they just have 10-12 students a class for language lessons in N1 only so they just have a local class teacher to deal with class matters.

They will group students together during snack time / playtime ...

原帖由 sweeticandy 於 10-10-4 16:50 發表
cincin_ko, 我打左去問喇..

佢話唔係每日都會有廣東話老師, 英文老師一齊係課室上課..

每日有..15 mins 係英文時間, 15 mins 係普通話時間.. for 學習..

其餘食茶點, 玩遊戲兩位老師都係同時在場.. 所以可以係呢d ...

作者: 小K    時間: 10-10-5 00:26

I also checked THINK many times through phone calls. The teacher said N1 had Eng class for 15 minutes with Native teacher. For Cannon, they don't answer me directly whether they had Native speaking teacher or not. Just told me they will arrange. So I can 100% sure that Cannon didn't provide Eng Native speaker for teaching Eng.

Any KG can provide Eng Native Speaker to teach N1 students??
作者: cincin_ko    時間: 10-10-5 01:27

作者: garykokk    時間: 10-10-5 14:12

我上年幫我囡囡都報左麗港城CANNAN-N1, 我囡係10月B , 佢今年一月份去INTERVIEW 個陣佢先得個15個月大, 都未識自己行, 講單字都未識 , INTERVIEW 既時候老師就比架車仔佢, 叫佢你推比媽咪啦...我個囡就揸住唔放, 老師就叫我你做一次比佢睇丫..咁我做左之後我個囡就跟住做啦..老師就再叫佢推比我啦..我個囡都做到, 跟住老師又比幾個積木佢叫佢疊高佢, 我個女都有做! 跟住老師就會問我一D既日常既生活,比如係邊個湊佢, 平時小朋友有咩活動呀..有冇返PLAYGROUP 呢D問題, 實際考小朋友既野唔多...講真一個1歲左右字都未識講既..你想考佢D咩呀... 走既時候記得教小朋友講BYE BYE !  最後都收左佢但只有下午班插班, 我就冇比佢讀..因為我想返上午的 !
作者: xowpooh    時間: 10-10-6 00:44

原帖由 sweeticandy 於 10-10-4 16:48 發表
HIHI..cincin_ko

好喎.. 我地得閒可以自組.playgroup 玩下~~

hello, 我都係住匯景, 有自組Playgroup預埋我呀!! 我個女係0902, 只係報咗啟思同靈糧, 啟思this sat interview.
作者: cincin_ko    時間: 10-10-6 02:09

作者: sweeticandy    時間: 10-10-8 10:19

我終於都收到信去.IN Creative 了..

17 oct 去.in KLN Tong Creative
23 oct 去.in LT Creative ..

有無朋友都收到信同一日去.IN 呀..
作者: venus_mama08    時間: 10-10-9 12:24

You are wrong, my son is studying in Cannan PN now. They have native Eng and PTH teacher that i saw in school

原帖由 小K 於 5-10-2010 00:26 發表
I also checked THINK many times through phone calls. The teacher said N1 had Eng class for 15 minutes with Native teacher. For Cannon, they don't answer me directly whether they had Native speaking te ...

作者: 小K    時間: 10-10-12 19:37

I said Laguna City Cannon.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5