教育王國

標題: 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左 [打印本頁]

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-19 01:29     標題: 忍唔住上黎報喜: 女女考琴ok左

to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯拍子, 錯左分分鐘會fail, 我女有時唔夠專心就會成隻錯晒)
不過sight reading就唔合格喇  (唔好賴老師, 係我女有時表現太飄忽姐)

想問下各位高人意見: 我女2年前考2級, 今年考4級, 老師唔suggest跳6級, 佢話6級超級多scale, 練到喊, 寧願考5,7,8, 咁咪好似有排都未到岸??!!
(暫時計劃係下一個暑假開始準備5級樂理)
作者: 小木偶媽咪    時間: 10-9-19 02:08

好叻女呀
不過好多人都唔會級級考,我囡囡3,5,8咁考
上年考左3級,出年就5級,你共要考5次
囡囡會唔會覺得辛苦d呢?
不過我唔係鋼琴..係小提琴
anyway恭喜你先
作者: ming2    時間: 10-9-19 08:23

作者: Singpiano    時間: 10-9-19 08:54

Very Happy ar! Congrats
作者: 音樂人長老    時間: 10-9-19 09:18

恭喜哂 ,做媽咪真係勞苦功高,要好好獎勵自己和囡囡。琴試要高分,關鍵就在signt reading 同aural test,妳由囡囡分數可以睇到,未來一年好好跟老師練好signt reading,下次考試就更有把握,學樂理對呢兩個考試項目有好大幫助,妳可以試下提早俾佢學。

純粹我個人意見,學習之道要循序漸進,現時流行補習班專教考試貼士,無形中削弱了學生自學能力。好多考完琴試學生之後無興趣再彈,正因為喺佢哋記憶中大部份時間都係練考試歌,無時間和機會俾佢哋領略到音樂廣和深。請原諒我咁長氣,如果唔啱聽,請多多包涵
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-19 14:19

多謝!
點會嫌長氣丫, 多謝晒tim啦
我女唔算急進喇, 佢未夠4歲開始學, 岩岩足10歲, 即時間上係剛好6年, 考左2次
中間都係彈好多其他歌, 係我女衰姐, 有時short到c (d)上一個音, 佢夠膽死話係m (真係爆炸, 連我呢個音樂白痴都知係錯啦), 老師 到幾乎一本書拍落佢個頭度
總之每次考試比賽都心驚膽跳

ming2,
辛苦你喇~! 忙完考琴又到音樂節了
作者: ming2    時間: 10-9-19 15:28

作者: beetle    時間: 10-9-19 18:34

Charlotte_mom, 恭喜哂!
我個女都係8月11日考鋼琴,考2級,不過我地未收到成績ar........
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
to be honest, 我有信心佢pass的, 當然merit就會開心d ("叮"就唔駛唸架喇, distinction機會同中六合彩差唔多)
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...

作者: w_y    時間: 10-9-19 19:45

恭喜你呀! 做父母見到子女有成績, 真係好高興呢! 我都等緊有呢一日!
作者: wbmom    時間: 10-9-19 20:46

恭喜呀!Merit已經好好,繼續努力!

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈,真係費解!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-19 01:29 發表
今晚收到成績單(8月11考4級), 125分merit, 順利過關, 其中好擔心既c歌, 竟然有29分(因為好易錯 ...

作者: Snoopy_Mom    時間: 10-9-19 21:09

咁你有無問老師點解?

因為5級o的scale多過4級好多?
D歌仔難過4級o個D好多?
抑或個老師無信心教5級?

原帖由 wbmom 於 10-9-19 20:46 發表

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈, ...

作者: blackbeauty    時間: 10-9-19 21:09

恭喜晒!

我女8月26日考, 唔知幾時會收到成績呢?
作者: Snoopy_Mom    時間: 10-9-19 22:17

弓起弓起~~
我都o岩o岩收到電話, 121分(5級)~~

作者: 音樂人長老    時間: 10-9-19 22:24

原帖由 wbmom 於 10-9-19 20:46 發表

我仔仔個琴老師成日叫我個仔出年考4級(舊年4月考咗2級,merit都冇,得118分),我就問可唔可以出年唔考住,遲些到ready就考5級,等幾耐唔係問題,但琴老師死叫我俾個仔考四級,話5級的歌唔適合我個仔彈, ...

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試scales同 pieces無咁易攞高分,sight-reading可以拉高分數。
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-19 23:00

THANKS EVERYBODY
希望繼續聽到各位都有好消息

音樂人長老
我女係一直keep住有學, 不過除非考試比賽, 否則我平時好少捉佢練琴
我女好怪架........好難果d(十個有8個學生都要花d時間去攪), 我女又一take ok, 超低能果d佢就錯, 轉頭問佢仍又識架wor, 隻手就彷彿唔受控制咁彈錯, 我同老師都R晒頭

原帖由 音樂人長老 於 10-9-19 10:24 PM 發表

係呀,我都唔明,妳都無話即刻考5級。咁唔考試,琴老師有無話打算教啲咩嘢?

Charlotte_mom,我好奇問下啫,妳囡囡係咪學吓停吓咁?因為學咗6 年琴又彈咗好多歌,sight-reading應該唔錯,可能要同老師研究點樣改善,之後考試s ...

作者: davisma    時間: 10-9-19 23:03

原帖由 小木偶媽咪 於 10-9-19 02:08 發表
好叻女呀
不過好多人都唔會級級考,我囡囡3,5,8咁考
上年考左3級,出年就5級,你共要考5次
囡囡會唔會覺得辛苦d呢?
不過我唔係鋼琴..係小提琴
anyway恭喜你先 ...

小兒10月初考3級violin,呀sir話佢 sight reading麻麻,minor有啲亂,只有3首歌仔好啲.會不會肥佬.請問有什麼要留意和經驗可分享下.我好擔心啦!!謝謝!
作者: cpcog    時間: 10-9-19 23:08

Congrat!! :) I should ask my student too while he had exam on 10/8!
作者: fcbttkw    時間: 10-9-20 11:29

恭喜你和囡囡呀!

考完4級又考5級?之後先考6、8級,咁咪晒好多時間!倒不如用多D時間嚟預備考樂理和6級琴試;考咁多試,小朋友好大壓力架!!!
作者: CandyBB    時間: 10-9-20 12:23

我見您地報喜, 我又報喜一下, 呀仔5月考volin grade 3 "丁"左, 我同miss都好開心, 呀仔第一次考琴, 有好成績, 之前大家辛苦&努力真係冇白費.
初初仲唸住呀仔會唔pass, 琴日終於收到ABRSM 張正CERT., 真係想"相"起張CERT.   
大家一齊努力.

原帖由 fcbttkw 於 10-9-20 11:29 發表

恭喜你和囡囡呀!

考完4級又考5級?之後先考6、8級,咁咪晒好多時間!倒不如用多D時間嚟預備考樂理和6級琴試;考咁多試,小朋友好大壓力架!!! ...

作者: 洛婷    時間: 10-9-20 12:50

原帖由 w_y 於 10-9-19 19:45 發表
恭喜你呀! 做父母見到子女有成績, 真係好高興呢! 我都等緊有呢一日!

agree

Charlotte_mom , 恭喜哂
作者: 芝麻街    時間: 10-9-20 13:31

恭喜 ! 恭喜 !

只要彈得多樂曲, sight reading 應該會好啲架。
嚟緊, 我地都會考樂理, G6, G8 咁考落去。
作者: fcbttkw    時間: 10-9-20 14:39

原帖由 CandyBB 於 10-9-20 12:23 發表
我見您地報喜, 我又報喜一下, 呀仔5月考volin grade 3 "丁"左, 我同miss都好開心, 呀仔第一次考琴, 有好成績, 之前大家辛苦&努力真係冇白費.
初初仲唸住呀仔會唔pass, 琴日終於收到ABRSM 張正CERT., 真係想"相"起張C ...

恭喜你同囝囝呀!叻叻!

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-20 16:42

勁呀
正能量正能量
可唔可以借張CERT黎摸下呀

原帖由 CandyBB 於 10-9-20 12:23 PM 發表
初初仲唸住呀仔會唔pass, 琴日終於收到ABRSM 張正CERT., 真係想"相"起張C ...

作者: Kanax    時間: 10-9-20 17:41

恭喜晒!

我個仔8月17日考5級,唔知係咪都就會收到成績呢?好心急!因為我覺得阿仔應該可以有merit,但distinction就唔多可能。
作者: 琬晴B    時間: 10-9-20 18:35

Charlotte_mom:

恭喜晒!!
作者: kwokyk    時間: 10-9-20 18:55

恭喜大家 !!
我囡囡四月考完piano grade 5 ,好好彩有130分 distinction。10月考theory,但係佢一D都唔熟,真係好擔心 ....
作者: fcbttkw    時間: 10-9-20 19:42

原帖由 Kanax 於 10-9-20 17:41 發表
恭喜晒!

我個仔8月17日考5級,唔知係咪都就會收到成績呢?好心急!因為我覺得阿仔應該可以有merit,但distinction就唔多可能。

預祝你囝囝有好成績!

作者: fcbttkw    時間: 10-9-20 19:50

原帖由 kwokyk 於 10-9-20 18:55 發表
恭喜大家 !!
我囡囡四月考完piano grade 5 ,好好彩有130分 distinction。10月考theory,但係佢一D都唔熟,真係好擔心 ....

唔好講好彩,咁會抹殺咗你囡囡嘅努力,不過點都要恭喜你同囡囡!

放心啦,我囝囝都係10月考theory,佢做到依家都未合格過,我都未驚,你唔駛咁快驚住!
一齊努力,加油呀!!
作者: yukico    時間: 10-9-20 22:41

不要擔心, 離十月還有兩個星期有多, 可以在這段時間內"盡谷", 做多D past paper, 應該沒有問題的。
記得當年小囡又係考5級樂理, 考試前一個星期做paper, 都仲係俾琴老師駡到死下死下, 佢唔係呢度粗心, 就係果度大意......於是考試前果個星期內係咁"死谷", 好彩最後都俾個傻妹考到96分返黎。
加油!!!
作者: kwokyk    時間: 10-9-20 23:54     標題: 回復 29# yukico 的帖子

嘩! 你囡囡好勁呀! 希望阿女可以過關. 其實佢放暑假才開始上堂,平時又多活動,真係唔多時間做paper.
作者: fcbttkw    時間: 10-9-21 11:00

原帖由 yukico 於 10-9-20 22:41 發表
不要擔心, 離十月還有兩個星期有多, 可以在這段時間內"盡谷", 做多D past paper, 應該沒有問題的。
記得當年小囡又係考5級樂理, 考試前一個星期做paper, 都仲係俾琴老師駡到死下死下, 佢唔係呢度粗心, 就係果度大意. ...

已經收到theory嘅准考證,死期迫近!
我個仔係冇得谷,只有順其自然!!
請問小囡考樂理時幾大?
作者: fcbttkw    時間: 10-9-21 11:09

原帖由 kwokyk 於 10-9-20 23:54 發表
嘩! 你囡囡好勁呀! 希望阿女可以過關. 其實佢放暑假才開始上堂,平時又多活動,真係唔多時間做paper.

我地都係暑假先開始。你囡囡幾大,可唔可以谷佢做多D paper?
我嗰件……唉!!

作者: ken9989    時間: 10-9-21 11:21

作者: yukico    時間: 10-9-21 12:12     標題: 回復 31# fcbttkw 的帖子

小囡考樂理時是10歲;
你們過獎了, 佢其實只是好運而已 :loveliness:
祝你們的小朋友考試順利!

差點忘記: 恭喜樓主的囡囡!
作者: fcbttkw    時間: 10-9-21 12:59

原帖由 yukico 於 10-9-21 12:12 發表
小囡考樂理時是10歲;
你們過獎了, 佢其實只是好運而已 :loveliness:
祝你們的小朋友考試順利!

差點忘記: 恭喜樓主的囡囡!

不要說好運,你囡囡都有付出努力架!
多謝你嘅祝福先!!
作者: Kanax    時間: 10-9-21 14:54

原帖由 fcbttkw 於 10-9-20 19:42 發表

預祝你囝囝有好成績!

多謝晒!

預祝考theory嘅小朋友考試順利,取得好好嘅成績!
作者: 濤兒    時間: 10-9-21 23:21     標題: 回復 34# yukico 的帖子

我囡囡4月時考左grade 5 piano, 黎緊10月都會考theory.  2004-2009 d past papers已經做晒勒, 希望唔會唔記得啦!

大家知唔知係考幾點架? 老師話準考証通常好mun先寄到黎架喎.

祝大家小朋友都考試順利,取得好成績!
作者: 洛婷    時間: 10-9-21 23:55

原帖由 濤兒 於 10-9-21 23:21 發表
我囡囡4月時考左grade 5 piano, 黎緊10月都會考theory.  2004-2009 d past papers已經做晒勒, 希望唔會唔記得啦!

大家知唔知係考幾點架? 老師話準考証通常好mun先寄到黎架喎.

祝大家小朋友都考試順利,取得好成績! ...

有人收到喇 :loveliness:

10 月9 日  2:00-4:00 pm
作者: kwokyk    時間: 10-9-21 23:56     標題: 回復 32# fcbttkw 的帖子

阿囡 9 歲 ( P.5)。佢開始又D抗拒,一聽到要温 theory 就...... 但我好想佢呈分試前完成,可專心溫書。
作者: kwokyk    時間: 10-9-22 00:01     標題: 回復 37# 濤兒 的帖子

你囡囡真乖,一定掂呀!
我都收到準考證,聖匠中學,2-4 pm
作者: stumum    時間: 10-9-22 10:07

作者: fcbttkw    時間: 10-9-22 10:33

原帖由 kwokyk 於 10-9-21 23:56 發表
阿囡 9 歲 ( P.5)。佢開始又D抗拒,一聽到要温 theory 就...... 但我好想佢呈分試前完成,可專心溫書。

讀5年級雖然功課忙D,但應該都可以谷吓嘅,盡最後努力啦!祝你囡囡一 take過 pass!
作者: kwokyk    時間: 10-9-22 10:46     標題: 回覆 42# fcbttkw 的文章

還有兩星期,add oil
作者: Rabo    時間: 10-9-23 23:21

作者: Rabo    時間: 10-9-23 23:30

作者: mkwok    時間: 10-9-24 12:05

各位媽咪,

妳地的小朋友考樂理係考中文定英文, 邊樣容易d, 長笛老師建議用英文, 但囝囝英文程度麻麻地, 能應付嗎?
作者: 88violin    時間: 10-9-24 12:16     標題: 好緊張啊!

恭禧考試通過的小朋友們,希望我的囡囡都可以pass!
今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...???
作者: 88violin    時間: 10-9-24 12:18

我囡囡英文唔好,所以揀咗考中文,但好多中文字唔識佢~有排學寫...

原帖由 mkwok 於 10-9-24 12:05 發表
各位媽咪,

妳地的小朋友考樂理係考中文定英文, 邊樣容易d, 長笛老師建議用英文, 但囝囝英文程度麻麻地, 能應付嗎?

作者: kiwaiwong    時間: 10-9-24 12:51

恭喜呀 !  我女8月尾考, 可能到10月至有成績. 有d心急添   .

作者: fcbttkw    時間: 10-9-24 13:34

各位媽咪,

我報中、英譯本,到時可中英混合作答!
作者: fcbttkw    時間: 10-9-24 13:37

原帖由 88violin 於 10-9-24 12:16 發表

今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...??? ...

試都考完了,一切已成定局,唔駛咁緊張,順其自然吧!
祝你囡囡有好成績!
作者: mkwok    時間: 10-9-24 15:33

原來可以中英混合, 咁都幾好喎.

原帖由 fcbttkw 於 10-9-24 13:34 發表

我報中、英譯本,到時可中英混合作答!

作者: ohmygosh    時間: 10-9-24 16:09

別低估孩子的能力﹐我全部學生(部份也是讀中文小學﹐英文程度麻麻地)都是跟我用全英語學習樂理﹐考時也是選全英的試卷﹐沒一點問題﹗大部份Distinction﹐其餘也全是Merit﹔學生都話好似跟埋我學英文0甘﹐一舉兩得﹐也更有自信。其實只要老師從一開始就用全英語教﹐就一定得﹗

各位媽咪,

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-24 17:09

標準時間係7 WEEK, 有可能早D
原帖由 88violin 於 10-9-24 12:16 PM 發表

今早佢先考完五級琴試,考完佢輕鬆晒,但我仲緊張唔知到時分數會係點?  我計有些結果是5week就有, 但助手話等7week...??? ...

作者: beetle    時間: 10-9-25 11:10

收到了成績,阿女鋼琴都"叮"左,好開心!
作者: blackbeauty    時間: 10-9-25 11:24

原帖由 beetle 於 10-9-25 11:10 發表
收到了成績,阿女鋼琴都"叮"左,好開心!

Congrat!

請問幾號考的?
是今早收到嗎?
作者: beetle    時間: 10-9-26 23:41

多謝!希望妳囝囝/囡囡都取得好成績。我個女係8月11日考,其實上星期一已有成績,只是老師放假星期四才通知我。
作者: wootaitai    時間: 10-9-26 23:57

作者: blackbeauty    時間: 10-9-27 14:41

原帖由 beetle 於 10-9-26 23:41 發表
多謝!希望妳囝囝/囡囡都取得好成績。我個女係8月11日考,其實上星期一已有成績,只是老師放假星期四才通知我。

Thanks!  我都好心急,希望快d收到啊!

我女係8月26日考, 上星期六老師問我女收到成績未?佢另外一個學生己經收到幾日了。
作者: ohmygosh    時間: 10-9-27 15:02

8月24日至今﹐我有兩個鋼琴和四個小提琴學生考了試﹐我也很心急希望快d收到成績﹗

原帖由 blackbeauty 於 10-9-27 14:41 發表

Thanks!  我都好心急,希望快d收到啊!

我女係8月26日考, 上星期六老師問我女收到成績未?佢另外一個學生己經收到幾日了。

作者: kellymami    時間: 10-9-27 23:11

Hi ohmygosh,

I want to ask you something but I can't pm you ! Can you pm me , pls?
Many thanks!

原帖由 ohmygosh 於 10-9-27 15:02 發表
8月24日至今﹐我有兩個鋼琴和四個小提琴學生考了試﹐我也很心急希望快d收到成績﹗

作者: tinyee    時間: 10-9-28 12:42

原帖由 ohmygosh 於 10-9-27 15:02 發表

請問成績是怎樣通知的? 寄信通知? 我女8月19日考,我仍未收到成績.
作者: blackbeauty    時間: 10-9-28 12:58

原帖由 tinyee 於 10-9-28 12:42 發表

請問成績是怎樣通知的? 寄信通知? 我女8月19日考,我仍未收到成績.

by post
作者: ohmygosh    時間: 10-9-28 14:22

和收取準考證的情況一樣﹐會寄給為考生報名的人(e.g.老師/琴行/學生家長)。

原帖由 tinyee 於 10-9-28 12:42 發表

作者: Flying-Man    時間: 10-9-28 14:28

Just got the result, piano grade one 121 marks. 請問算唔算好差? Need to retake? 個衰仔一直練琴都唔認真,玩玩吓,有 d 唔太滿意佢 ge 成績.
作者: blackbeauty    時間: 10-9-28 14:37

原帖由 Flying-Man 於 10-9-28 14:28 發表
Just got the result, piano grade one 121 marks. 請問算唔算好差? Need to retake? 個衰仔一直練琴都唔認真,玩玩吓,有 d 唔太滿意佢 ge 成績.

Merit, Congrat!
作者: 洛婷    時間: 10-9-28 16:26

原帖由 Rabo 於 10-9-23 23:21 發表
我同你一樣, 我個仔 9 歲 (P.5), 今年暑假開始學 theory, 十月考, 我又係唔想拖到呈分試考, 利用暑假學,
希望佢一次 pass, 不然就要踏住呈分試期間再考, 老實說要重覆讀同一樣野不單浪費時間, 而且會好悶, 希望大家好運!

大家咁話
作者: 洛婷    時間: 10-9-28 16:30

原帖由 Flying-Man 於 10-9-28 14:28 發表

都攞 merit , 冇須要再重考一級啦 :loveliness:
作者: Paris    時間: 10-9-28 19:18

考完4冇奶油去考5,我仔都考完4, 11月考6,佢無話scale難,我一個月前同佢練琴,比D壓力佢就背到.

作者: Paris    時間: 10-9-28 19:22

你學生幾大呀,每日練幾耐?好有天份嗎?佢孝試彈那幾隻?

原帖由 ming2 於 10-9-19 08:23 發表

恭喜..恭喜...可以開開心心過中秋啦.. ..我尋日都收到個學生成績...兩年考六級,仲"叮"埋..開心c個媽咪同學生啦...

作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-29 00:14

THANKS
經過呢排考慮, 我都覺得先考5再考6, 真係太花時間了, 雖然我唔係心急想achieve d 咩, 但預備一個考試真係好多心血的, 我唔想duplicate 左d effort
我會同琴老師講的, 而家, 先攪掂校際........i mean報名

原帖由 Paris 於 10-9-28 07:18 PM 發表
考完4冇奶油去考5,我仔都考完4, 11月考6,佢無話scale難,我一個月前同佢練琴,比D壓力佢就背到.

作者: tinyee    時間: 10-9-29 12:54

謝謝各位,我女剛收到成績,有distinction, 她好開心。
作者: Master167    時間: 10-9-29 13:19

我個女連"肥" aural & sight reading 兩parts, 都有125 分(Merit).... 都算滿意啦
作者: Charlotte_mom    時間: 10-9-29 13:20

佢開心, 你都開心啦
原帖由 tinyee 於 10-9-29 12:54 PM 發表
謝謝各位,我女剛收到成績,有distinction, 她好開心。

作者: fcbttkw    時間: 10-9-29 13:24

原帖由 tinyee 於 10-9-29 12:54 發表

恭喜你和囡囡呀!

作者: fcbttkw    時間: 10-9-29 13:28

原帖由 Master167 於 10-9-29 13:19 發表
我個女連"肥" aural & sight reading 兩parts, 都有125 分(Merit).... 都算滿意啦

恭喜晒!有Merit都好好啦!

作者: Singpiano    時間: 10-10-3 03:47

Worry time again, my son will have g7 on 14/10,
not fully prepare yet!!!!
作者: Singpiano    時間: 10-10-3 03:47

Worry time again, my son will have g7 on 14/10,
作者: blackbeauty    時間: 10-10-4 13:56

原帖由 Singpiano 於 10-10-3 03:47 發表

加油~

我仲未收到成績啊!
作者: 洛婷    時間: 10-10-4 14:04

原帖由 Singpiano 於 10-10-3 03:47 發表

你指邊一 part  ???

加油呀 :loveliness:

我地都 9 號考樂理
作者: hhma    時間: 10-10-5 22:05

細仔8月尾考, 岩岩收到成績 grade 5, 122
作者: ohmygosh    時間: 10-10-6 09:26

我今期第一個考的學生﹐25/8 考G.3 Violin﹐昨天已收到成績﹗133﹗27﹐28﹐27﹐18﹐18﹐15 - 每個部份的成績都很平均﹐也頗滿意。

還很期待收到其餘六個學生的成績呢﹗緊張又興奮﹗第一個考的學生﹐已經是我這群學生中﹐在試前相對上最需要加強訓練的。如今﹐看見他的成績也相當滿意﹐其餘學生我就應該更放心了﹗應該也可以保持往年記錄﹐100%distinction。
作者: kiwaiwong    時間: 10-10-6 09:32

我昨晚都收到喇, 132 呀 !  有兩首pieces 29分.  其他 ok.  
作者: blackbeauty    時間: 10-10-6 09:43

收到 , G8 oboe 137
作者: beetle    時間: 10-10-6 11:03

Wow! Congrats! 勁!!!

原帖由 blackbeauty 於 10-10-6 09:43 發表

作者: blackbeauty    時間: 10-10-6 11:10

原帖由 beetle 於 10-9-26 23:41 發表

原帖由 beetle 於 10-10-6 11:03 發表
Wow! Congrats! 勁!!!

多謝你之前的祝福, 不過今次真係好彩咋
作者: kiwaiwong    時間: 10-10-6 11:15

恭喜恭喜, g8 都咁好成績 ...
原帖由 blackbeauty 於 10-10-6 09:43 發表

作者: blackbeauty    時間: 10-10-6 11:21

原帖由 kiwaiwong 於 10-10-6 11:15 發表
恭喜恭喜, g8 都咁好成績 ...

多謝, 本來收到成績後不太開心, 因為aural只得12
作者: Heidi媽    時間: 10-10-6 12:02

作者: kiwaiwong    時間: 10-10-6 14:56

謝謝呀.  係妹妹考g5.   家姐出年考g8.
原帖由 Heidi媽 於 10-10-6 12:02 發表
係咪G8呀, 真係恭喜晒呀 !

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-6 15:19

我朋友尋日打俾我, 話女女考琴G4, 彈到B歌已經開始喊, 喊到出黎, 睇黎都........
佢話女女唔肯練, 次次都黑口黑面練半個鐘"得喇"收檔, 問佢鐘唔鐘意佢又話鐘意, 我都唔知點安慰佢好.....
佢話算啦下次報G5, 我話你重考G4好過啦, 起碼練唔夠熟都叫練過, 仲可以同個女傾傾, 好過G5由零開始WOR
作者: grandpiano    時間: 10-10-6 17:00

作者: kiwaiwong    時間: 10-10-6 22:01

一定有長短架啦,我女sight-reading都吾好架。
原帖由 blackbeauty 於 10-10-6 11:21 發表

多謝, 本來收到成績後不太開心, 因為aural只得12

作者: 洛婷    時間: 10-10-6 22:52

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-6 15:19 發表
我朋友尋日打俾我, 話女女考琴G4, 彈到B歌已經開始喊, 喊到出黎, 睇黎都........
佢話女女唔肯練, 次次都黑口黑面練半個鐘"得喇"收檔, 問佢鐘唔鐘意佢又話鐘意, 我都唔知點安慰佢好.....
佢話算啦下次報G5 ...

你朋友個女女係考緊試果時喊 ???
作者: 音樂人長老    時間: 10-10-6 23:13

原帖由 kiwaiwong 於 10-10-6 22:01 發表
一定有長短架啦,我女sight-reading都吾好架。

只要知道練習方法就可以改善sight-reading,要俾心機練,之後唔易過關。
作者: grandpiano    時間: 10-10-7 13:40

作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-7 14:32

係呀, 由試場入面開始喊, 一路考一路喊
其實都唔細喇, 6年班, 我朋友不嬲唔想迫佢太緊, 唔迫佢又唔做, 唔合格又唔開心.........
而家做媽媽真係難
原帖由 洛婷 於 10-10-6 10:52 PM 發表

你朋友個女女係考緊試果時喊 ???

作者: 洛婷    時間: 10-10-7 15:55

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-7 14:32 發表
係呀, 由試場入面開始喊, 一路考一路喊
其實都唔細喇, 6年班, 我朋友不嬲唔想迫佢太緊, 唔迫佢又唔做, 唔合格又唔開心.........
而家做媽媽真係難

唔知個考官會點諗 ???
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-7 17:01

無o既..........
老實講, 準備不足, 就算考官肯手鬆都未必pass, 而且一路喊住彈, 好難唔影響表現wor

原帖由 洛婷 於 10-10-7 03:55 PM 發表

唔知個考官會點諗 ???

作者: kiwaiwong    時間: 10-10-7 18:14

明白晒 . Thanks.
原帖由 音樂人長老 於 10-10-6 23:13 發表

只要知道練習方法就可以改善sight-reading,要俾心機練,之後唔易過關。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5