教育王國

標題: 何文田迦密中學家長交流區 [打印本頁]

作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-21 11:16     標題: 何文田迦密中學家長交流區

Hi,大家好~
想問下你地比幾$午飯同零用錢佢地?
作者: sorfn89    時間: 10-9-21 11:40     標題: 回復 1# ngkwaiyee 的帖子

我比 $150 ( 1 星期), 每月 $50 零用, 我想夠用掛.
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-21 11:41     標題: 回復 1# sorfn89 的帖子

你小朋友中幾?
作者: sorfn89    時間: 10-9-21 11:44     標題: 回復 3# ngkwaiyee 的帖子

中二, 你個小朋友中幾呀, 女定仔呀
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-21 11:45     標題: 回復 1# sorfn89 的帖子

我個仔中四
我比lunch$25 * 5days
零用$10/day
作者: sorfn89    時間: 10-9-21 11:51     標題: 回復 5# ngkwaiyee 的帖子

yi, 大家比錢都差不多噃, 不過何文田無mud 食店.
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-21 11:55     標題: 回復 1# sorfn89 的帖子

我驚我比幾多$佢都好,佢都係走去食波仔飯咋
作者: minijelly    時間: 10-9-21 21:21

HELLO,各位家長,小囡下年升中,想請問迦密係咪谷成績谷得好勁?壓力係咪好大?課外活動多唔多呀?聽過有MAMI講,如果成績麻麻,會被暗示自己退學,真唔真呀?我囡而加係BAND 1尾,係體育白痴,入讀機會大嗎?THX
作者: 邪之子    時間: 10-9-23 02:57

我補習的妹妹喺迦密讀緊F2...5...迦密叫做ok谷成績,正常每日要用2-3hrs to finish all the hw and prepare dict/quiz!由於6科都用全英,加上每星期eng都會有篇around 200 words 's writing要寫...我睇住補習妹妹d英文一吓子提升了不少!(she was around band 1 尾when she was in P6)

課外活動except無大型樂團外,一般sch有的都有!

個人覺得迦密是ok好的--老師用心教,學生乖對學校有歸屬感!特點係女多過仔,around 14男:22-24女in 1 class!

至於你講果個暗示離校情況,我都聽講過---平均分/中/英/數 either 1 樣fail就會repeat, repeat 2 次就會被暗示退學...Anyawy,個人認為只要個小朋友hard-working &language底不是太差...應該無問題的!

Carmel 係1 間幾重視"家長"嘅地方, 自行interview時家長亦要interview的! Also,要帶中/英作文1份!

作者: minijelly    時間: 10-9-23 23:39

原帖由 邪之子 於 10-9-23 02:57 發表
我補習的妹妹喺迦密讀緊F2...5...迦密叫做ok谷成績,正常每日要用2-3hrs to finish all the hw and prepare dict/quiz!由於6科都用全英,加上每星期eng都會有篇around 200 words 's writing要寫...我睇住補習妹妹d英文 ...

多謝你既回覆,資料全面又實用,我都知迦密係一間好好既學校,只不過我好驚亞囡跟唔上,我自己又怕幫唔到咩忙,而加都15/16,丘佐榮你又有咩高見呢?謝謝!
作者: 邪之子    時間: 10-9-24 01:39

我都有學生入咗丘佐榮(我的正職是教小學的)...同carmel比,又似乎差咗一等!(k3網內band 2 頭都有chance喺自行or even 抽獎入到)另外就係丘中F1得4班!anyway, the students there are also乖&純!

其實何文田幾間平民band 1 學校中,華英會最多人揀,其次係開平&Carmel!近年3間sch公開試成績相若!

以個人在華英就讀7年+呢幾年teaching experience所見,華英suit 數理强/游泳&辨論勁的學生,開平亦係理強於文and suit PE勁人!至於Carmel,就偏向文强於理,體育方面以排球較佳!音樂就以手鈴較突出!

三間sch的另一共同特點,就係nearly all the students  there are proud of their sch<---個人認為這點是很重要的!^^

至於丘中ma,其實if u sure 阿女 係band 1, need not choose so early...事後叩門亦有不少成功例子!

講真,既然choose a 全EMI sch to study, why don't u choose a better one?

Anyway,你哋有無宗教信仰?If u are 基督徒,華英/Carmel/銀禧(後備)/丘中(後備)If not ,choose 開平or 黄勿南啦(especially if yr daughter is good at music)

吖,仲有一樣嘢要提,上述一堆sch中,好似except 黃勿南, others到F2 都係無分精英班! By the way, which primary sch is yr daughter studying in now?
作者: redredchan    時間: 10-9-24 08:52

Dear 邪之子:
在你的介紹中,得知你是華英人.我女兒現在是F1生.我想請教你華英有分精英班嗎?華英的試卷是不是很深的?有地方找到 past paper嗎?或者哪裡有適合華英程度的補充練習買呢?----------請賜教!!!!
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 10:51

平均分/中/英/數 either 1 樣fail就會repeat?!

我個仔中文都試過唔合格,但都冇repeat 喎...
我個仔之前成日都要叫佢先攞一兩樣出黎做,
今年中四先見佢開始多d功課咋
作者: sorfn89    時間: 10-9-24 12:15     標題: 回覆 13# ngkwaiyee 的文章

我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交功課已丸遲了.
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 14:06

Agree...
但係check手冊都睇到佢去dentention既....
但係我個仔成日都唔帶or唔見手冊....
咁你比幾多lunch+零用錢比你個女呀?
原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

作者: sorfn89    時間: 10-9-24 16:22     標題: 回覆 15# ngkwaiyee 的文章

你忘了嗎? 我是第一個答你的.
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 17:08

Oh.....係喎....sor....
我個仔hea左3年,而家終於見佢做下功課/notes...

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 16:22 發表
你忘了嗎? 我是第一個答你的.

作者: minijelly    時間: 10-9-24 17:40

原帖由 邪之子 於 10-9-24 01:39 發表
我都有學生入咗丘佐榮(我的正職是教小學的)...同carmel比,又似乎差咗一等!(k3網內band 2 頭都有chance喺自行or even 抽獎入到)另外就係丘中F1得4班!anyway, the students there are also乖&純!

其實何文田幾間平民b ...

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦,鋼琴,合唱團攞過一D豬肉獎,另外有做義工,劍橋英文考左flyer,11月考埋個ket,其實一切都要等考埋第二次程分,先可以再決定,不過丘佐榮俾我既感覺就好似多D活動全面D
作者: minijelly    時間: 10-9-24 17:42

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-24 10:51 發表
平均分/中/英/數 either 1 樣fail就會repeat?!

我個仔中文都試過唔合格,但都冇repeat 喎...
我個仔之前成日都要叫佢先攞一兩樣出黎做,
今年中四先見佢開始多d功課咋 ...

會唔會係囝囝只係一次失手呀?你囝囝讀得開心嗎?
作者: minijelly    時間: 10-9-24 17:43

原帖由 sorfn89 於 10-9-24 12:15 發表
我個女都係無功課做ge, 邊要每日用2 個鐘做功課同寫200個字英文writing呀, 我覺得上咗中學好少功課, 個人又好hea lor, 無交功課老師又唔會同家長聯絡, 3個月先有一個 功課提交記錄派比家長查閱簽名, 到時先發現無交 ...

會唔會係因為初中仲係蜜月期?
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 18:00

一黎啦...二黎佢中文係差d...^^"

佢梗係開心啦,冇咁多功課嘛,
其實當初都想揀華英,
但小學老師講華英都係好操練既學校,
咁當然入大學率相對地高啦,
但去完兩間學校既open day,都係決定揀迦密,
佢小學經已係狂操練,唔想佢中學讀得咁辛苦,
始終小學都仲幫到佢,中學都逼唔到啦,要靠佢自己lu~

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:42 發表

作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 18:04

其實讀得迦密都會係band 1,
程度對佢地黎講應該唔算好深,
我仔應該頭兩年都唔使點讀,
中三就多左幾科,但應該都唔太難...
但一定要keep住唔好比佢太hea,

我估普遍各科都會教得比普通學校快半年至一年...
至少英文同chem係,我仔仲話舊年中三,
考試仲試過出會考pass paper添呀~!

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:43 發表

會唔會係因為初中仲係蜜月期?

作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-24 18:07

你有冇去到丘既open day,去完唔太鐘意,
旅港之前覺得佢太著重體育所以冇揀,
另外我仔果時考埋london test,
我仔都冇特異功能架喎...都係抽到入去咋...

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:40 發表

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦 ...

作者: 邪之子    時間: 10-9-24 19:39

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:42 發表

no la...I mean not 中文一次test/exam fail,而係整科subject fail...通常d初中人係中文閱讀fail but 寫作/中聆/中說都pass and get overall pass 的!

通常初中要repeat 係因為english/maths fail....
上年F1無repeat人,but there are 5 repeaters in F2 and more than 7 repeaters in F3...
作者: 邪之子    時間: 10-9-24 19:44

原帖由 minijelly 於 10-9-24 17:40 發表

我囡而加讀紅磡灣馬頭涌,上年大約80-90人入英中,第一次程分係6X/180,應該係BAND 1尾,我地既目標係旅港,不過以呢個成績應該入唔到,但我都會博一博,所以我諗second choice揀丘佐榮好似保險D,我囡無特異功能,只係朗誦 ...

70名前@紅馬好有chance 係band 1 la...Thus其實放開平--->carmel--->丘中is also safe 的!

haha,似乎我同你有d緣, I wa studied in 馬官下which is in 土瓜灣when I was a child!^^
作者: 邪之子    時間: 10-9-24 19:52

55...2 hrs include all the time she uses for study after sch...我唸係因為上年成日都有Quiz/dict,加上阿女屬band 1尾,要努力追,加上佢緊張,thus 才會咁忙!By the way,幾次exam,佢都叫做keep 到全級頭50!

Anyway,weekly writing 係堅的,通常做在home readingA/B簿上,with 200 words writing and 5 reading records..每周輪住用!

係po, who is yr son/daughter Eng's teacher, Mine are taught by Ms Kwo(last yr) and Ms Cheung(this yr)She said both of them are gd!
作者: 邪之子    時間: 10-9-24 19:59

原帖由 redredchan 於 10-9-24 08:52 發表
Dear 邪之子:
在你的介紹中,得知你是華英人.我女兒現在是F1生.我想請教你華英有分精英班嗎?華英的試卷是不是很深的?有地方找到 past paper嗎?或者哪裡有適合華英程度的補充練習買呢?----------請賜教!!!! ...

華英由我讀個代(nearly 10 yrs la)到now 都無分精英班 but have 精英group for eng and Maths!

個人認為WYC 的卷比起上來叫做深d! Anyway, need not do extra 補充 so early...其實攪得掂學校俾嘅嘢is fine!

至於past paper ma, sch library/student Union 應該可以借到的
作者: 邪之子    時間: 10-9-24 20:08

講真,無帶HW而打俾學生家長只係我哋小學老師會做的事!中學,要靠自律了!Btw, 據我所知,常欠Hw係要落DC 補做up to 4:30的,thus 家長應該會知的!
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-25 09:21

其實中學生遲返屋企大把藉口,
haha...有時家長真係好難知....

我個仔開左學咁耐,準時返到屋企既5隻手指數得晒,
佢用過既理由有:
留低拍介紹自己班既video(每班都要拍),
bio/maths test,班會康樂組開會,陸運會開會,
VQ義工開會,睇學生會辯論啦....etc.
多到我都唔記得...@@"

所以我覺得睇手冊最準,如果佢真係唔見手冊就冇計

原帖由 邪之子 於 10-9-24 20:08 發表

講真,無帶HW而打俾學生家長只係我哋小學老師會做的事!中學,要靠自律了!Btw, 據我所知,常欠Hw係要落DC 補做up to 4:30的,thus 家長應該會知的!

作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-25 09:44

我個仔舊年係蔣懿珊,今年係Rebecca Kho教英文

原帖由 邪之子 於 10-9-24 19:52 發表

55...2 hrs include all the time she uses for study after sch...我唸係因為上年成日都有Quiz/dict,加上阿女屬band 1尾,要努力追,加上佢緊張,thus 才會咁忙!By the way,幾次exam,佢都叫做keep 到全級頭50!

Anyw ...

作者: 邪之子    時間: 10-9-25 15:58

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-25 09:44 發表
我個仔舊年係蔣懿珊,今年係Rebecca Kho教英文

yr son is in F4?Ms Kho is a gd  English teacher .^^
作者: minijelly    時間: 10-9-25 17:13

邪之子 / ngkwaiyee

多謝回覆呀!一路以為迦密淨係識得讀死書,聽完你地講發覺其實都好多采多姿呀,其實我自己都覺得迦密會比較啱我囡,因為我囡真係運動白痴,我諗旅港自行果時未必俾我囡interview,唔想白白浪費一次機會

係呢,迦密係咪有宗教科要讀架?
作者: ngkwaiyee    時間: 10-9-26 14:49

一個cycle一堂,但唔計分~

原帖由 minijelly 於 10-9-25 17:13 發表
邪之子 / ngkwaiyee

多謝回覆呀!一路以為迦密淨係識得讀死書,聽完你地講發覺其實都好多采多姿呀,其實我自己都覺得迦密會比較啱我囡,因為我囡真係運動白痴,我諗旅港自行果時未必俾我囡interview,唔想白白浪費一次機 ...

作者: minijelly    時間: 10-9-27 18:49

原帖由 ngkwaiyee 於 10-9-26 14:49 發表
一個cycle一堂,但唔計分~

OIC~~thanks!
作者: sorfn89    時間: 10-10-14 12:23

今年的家長會點解仲未有消息?
作者: ngkwaiyee    時間: 10-10-14 14:06

原帖由 sorfn89 於 10-10-14 12:23 發表
今年的家長會點解仲未有消息?

應該要考完試先知?
作者: sorfn89    時間: 10-10-27 16:06     標題: Uniform Test

29 號 test, 你地ge仔女溫書溫成點呀?, 我個女就話係補習社溫咗, 回家至上床瞓覺之間個幾個鐘都唔去再溫一下. 好擔心呀,
作者: ngkwaiyee    時間: 10-11-8 13:01

原帖由 sorfn89 於 10-10-27 16:06 發表
29 號 test, 你地ge仔女溫書溫成點呀?, 我個女就話係補習社溫咗, 回家至上床瞓覺之間個幾個鐘都唔去再溫一下. 好擔心呀,

我個仔佢成日溫書溫到十一二點,
都唔知佢真係溫書定係打比同學吹水,
但今日派左成績都OK喎,比我想像中好~
作者: hotin    時間: 10-11-10 14:30

Hi,

我個仔剛讀中一,但昨天派回來的測驗唔係好理想。我擔心呀!

想問你仔女讀中幾呢?
作者: minijelly    時間: 10-11-16 16:50

星期日去完學校巡禮,亞囡好鍾意呀,校長都好NICE,有問必答,唔似某D BAND 1英中咁高竇,不過成績方面俾我感覺真係谷得幾勁
作者: Siuchoi    時間: 10-11-17 12:30

其實我女(P.6 now)都好鍾意迦密, 上星期六開放日, 佢話感覺好好.....

呀女讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (中英數常keep到B).  操行有B+, 冇運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做班長.

我地2/12開始考2nd呈分試, 會再努力~  唔知會唔會有d機會入迦密呢?
作者: 第二任媽媽    時間: 11-1-4 10:19

原帖由 Siuchoi 於 10-11-17 12:30 發表
其實我女(P.6 now)都好鍾意迦密, 上星期六開放日, 佢話感覺好好.....

呀女讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (中英數常keep到B).  操行有B+, 冇運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做 ...

hi, 妳好呀,

好o岩喎! 我個仔就係讀九官, 佢6年班上學期考得都唔錯.
主科, 中, 英, 數, 常, 全部 A, 操行全部 A,
不過就冇乜野學科獎, 只係由 4-6年班, 都有 做過班展, 風紀咁樣O者.

我聽我 D FRIEND 講, 其中一個係做校長O既, 佢都好 RECOMMEND 迦密, 其實之前我O既第一選擇係銀禧,
但係我個 FRIEND 話, 銀禧轉O左校長之後變得麻麻地.
所以叫我唸O下迦密, 佢話迦蜜真係係一間好學校.

其實我係住將軍澳, 如果返何文田會唔會好遠,
冇直接車去到. 實要轉一程車.
又好擔心要 SIDE 好多時間係搭車方面.

好煩.
作者: minijelly    時間: 11-1-13 10:27

已經交左表喇,有d担心INTERVIEW IN 家長個PART,因我講野唔叻,請問大概會問d咩架呢?
作者: 第二任媽媽    時間: 11-1-13 13:01

原帖由 minijelly 於 11-1-13 10:27 發表
已經交左表喇,有d担心INTERVIEW IN 家長個PART,因我講野唔叻,請問大概會問d咩架呢?

妳交o左表喇, 請問妳有冇交埋 d portfolio 呀,
學校收唔收呀?

thanks
作者: minijelly    時間: 11-1-16 01:43     標題: 回復 44# 第二任媽媽 的帖子

我就咁print左summary,再attach埋d cert.用個膠file入住,全部都收呀!張application有話可提供任何有幫助既文件架
作者: karenho_ma    時間: 11-6-9 17:40

作者: mybabykingdom    時間: 11-7-9 10:38

Hello all parents,

There is no detailed student performance (e.g. 會考成績 of all students or each subject) in current school report and I could not find the school reports of previous years. Any strong after-school activities?

I would like to know more about 迦密 in all aspects. Is it a very good school?
Please share your opinion and experience -- both good and bad points of the school.

Thank you very much for your great help.
作者: boboli99    時間: 12-3-2 17:20

我想知道迦密好唔好,因為有朋友話好,有朋友又話校風唔好,好多學生拍拖,唔知真定假。請各位家長比下意見呀?
作者: Florida    時間: 12-4-13 13:39

請問上課\放學時間幾點?

作者: PinkHamster    時間: 12-4-14 00:14

summer time : 8:00 am - 3:00 pm
winter time : 8:00 am - 3:30pm
作者: lcn2009    時間: 12-4-14 14:49

第二任媽媽 發表於 11-1-4 10:19
hi, 妳好呀,

好o岩喎! 我個仔就係讀九官, 佢6年班上學期考得都唔錯.

I want to know How to go to this school  too because I also live in Hang Hau (Tseung Kwan O),please!

作者: Jackieson    時間: 12-4-16 11:40

Hi 邪之子 and all parents,
請問華英,迦密,開平,丘中,銀禧and黄勿南有無叩門位? many thanks.
作者: karenho_ma    時間: 12-6-22 11:47

作者: clhong    時間: 12-7-17 20:08

請問迦密有無精英班.
作者: money88^^    時間: 12-7-21 23:15

回復 clhong 的帖子

無精英班
作者: kidslover    時間: 12-7-22 01:00

班班都係精英班
作者: PinkHamster    時間: 12-7-22 05:37

好似S2開始有精英班 (舊年家長會講過, 但唔知有無記錯), 但sure有拔尖班
作者: lauerica    時間: 12-7-22 09:14

boboli99 發表於 12-3-2 17:20
我想知道迦密好唔好,因為有朋友話好,有朋友又話校風唔好,好多學生拍拖,唔知真定假。請各位家長比下意見 ...
男女校拍拖預左,所以我鐘意個女讀女校,唔使分心拍拖,扣門日去過迦密同華英當日所見迦密學生印象良好,華英學生比我印象麻麻地。

作者: clhong    時間: 12-7-23 13:11

我都覺得迦密給我的印象好一點包括校長, 老師和學生.
作者: kidslover    時間: 12-7-23 13:56

有冇人知道迦密中學的中學文憑試結果? 唔覺學校網站有公佈
作者: evergreenj    時間: 12-9-3 12:31

個日中1家長日校長話考得好好, 入名牌大學有61% (20個入科大),如果計埋其他有100%
作者: mo-ma    時間: 12-9-3 15:14     標題: 回覆:evergreenj 的帖子

100%? 我諗多咗啲,希望副校會盡快post啲資料上網啦。我最深刻就係Oxford university全港 5個conditional 同2個unconditional offers中迦密各有一位同學,呢個真係好嘅表現!

作者: kidslover    時間: 12-9-3 20:39

等學校 post 上網? 不如我 post 先啦

作者: mo-ma    時間: 12-9-3 23:51     標題: 引用:等學校+post+上網?+不如我+post+先啦

原帖由 kidslover 於 12-09-03 發表
等學校 post 上網? 不如我 post 先啦
真係吾夠你快!

作者: doggyxxx    時間: 12-9-4 01:17

作者: jemm    時間: 12-9-4 04:35

Wah Ying - 1student got 6 subjects 5** (told by one Wah Ying volunteer parent)

Hoi Ping - 2 students got 6 subjects 5** & other results (thro school website)
作者: doggyxxx    時間: 12-9-4 09:53

作者: jemm    時間: 12-9-4 12:02

黃芴南 - 2 students got 4 subjects 5** ( toldy by their parents)
作者: evergreenj    時間: 12-9-4 12:41

回復 mo-ma 的帖子

真係好好成績! 希望小朋友讀得開心,  唔好太大壓力!

作者: mo-ma    時間: 12-9-4 13:34     標題: 回覆:evergreenj 的帖子

我都係咁諗... 以後大家多多指教!

作者: evergreenj    時間: 12-9-4 14:35     標題: 回覆:mo-ma 的帖子

作者: sowasabe    時間: 12-9-5 12:34

evergreenj 發表於 12-9-3 12:31
個日中1家長日校長話考得好好, 入名牌大學有61% (20個入科大),如果計埋其他有100% ...

正常應該不會有100%入大學喎, 61%名牌大學是不是指三大,有沒有數據在校內公佈,
作者: evergreenj    時間: 12-9-7 10:24

返左幾日學, 老師及學兄姐協助, 小朋友已經好快適應, 真係好感謝!
作者: doggyxxx    時間: 12-9-7 10:31

作者: evergreenj    時間: 12-9-7 10:35

回復 doggyxxx 的帖子

班主任的人生分享, 令小朋友獲益不少

作者: doggyxxx    時間: 12-9-7 10:51

作者: evergreenj    時間: 12-9-7 11:06

回復 doggyxxx 的帖子

係呀! 好驚喜!  老師都好風趣, 科科老師佢都鍾意, 比起小學自由好多喎! 佢話放學都好熱鬧!

作者: alkyng    時間: 12-10-10 09:22

大家好, 本人女兒今年選中學, 我想知道你們的小朋友在迦密讀得如何? 我聽過幾位家長講, 佢地小朋友讀到日日喊...我想知係唔係咁辛苦...謝謝
作者: mo-ma    時間: 12-10-11 13:39     標題: 回覆:alkyng 的帖子

allying - 我呀仔讀得開心,功課比小學少好多,加上可能由於佢讀英文小學,所以冇乜唔識應。佢亦有提過啲野小學時學過,吾系太深,所以日日都輕輕鬆鬆,都好寫意。但我都提醒佢,慢慢可能就會深好多嫁喇。佢參加左好多活動,學校生活,認真多姿多彩。
我覺得學校好關心佢地,聽佢講老師同師兄師姐都有approach佢同佢傾偈,所以我都好放心。聽日有家長分享會,都系一個機會俾老師同家長溝通下,睇下佢地番左個幾月學讀成點。所以如果讀得吃力,應該有支援嘅。

作者: evergreenj    時間: 12-10-15 10:45

真係讀得開心! 開心過小學!一D都無后悔! 老師好好! 最近功課好似多咗,  但都可自行完成
作者: doggyxxx    時間: 12-10-15 12:29

作者: mo-ma    時間: 12-10-29 19:50

大家好!已到UT的中段了,你們的小朋友準備如何呢? 之前果幾科考成如何?我呀仔讀中一,話D嘢都吾淺,但又吾肯坐定定讀書,我諗佢派卷時應該會開始後悔!人地話男仔未必咁快開"hue“,希望佢份卷返離,吾好離哂大譜啦。。。
作者: doggyxxx    時間: 12-10-30 11:50

作者: mo-ma    時間: 12-10-30 14:48     標題: 回覆:doggyxxx 的帖子

係呀,呀仔都有咁講,佢話有D系冇得讀架喎... 真系祝佢好運... 明天中文,睇佢今晚起碼要攪到11:00。

作者: evergreenj    時間: 12-11-5 12:27

今日派卷, 佢話死硬! 無科有信心! 我話唔合格唔緊要啦!
作者: evergreenj    時間: 12-11-5 12:29

PS: 尋日係屋企要做99條數, 死火! 儲埋一次做!
作者: doggyxxx    時間: 12-11-5 16:09

作者: evergreenj    時間: 12-11-5 16:27

doggyxxx 發表於 12-11-5 16:09
回復 evergreenj 的帖子

派左啦

我個未見影呀! 都係衰晒啦!一陣我仲要扮鎮定!
作者: mo-ma    時間: 12-11-6 09:03     標題: 回覆:evergreenj 的帖子

派左英數同EPA 。都ok,希望跟住都無驚無險啦!

作者: evergreenj    時間: 12-11-6 10:10

mo-ma 發表於 12-11-6 09:03
派左英數同EPA 。都ok,希望跟住都無驚無險啦!

係呀! 我個有驚喜! 超碼3科合格, 第一次無咩要求!
作者: mo-ma    時間: 12-11-6 11:28     標題: 引用:Quote:mo-ma+發表於+12-11-6+09:03+派左英

原帖由 evergreenj 於 12-11-06 發表
係呀! 我個有驚喜! 超碼3科合格, 第一次無咩要求!
祝大家好運!我老公話頂我吾順,測驗緊張到好似考試咁

作者: doggyxxx    時間: 12-11-6 11:29

作者: evergreenj    時間: 12-11-6 11:49

doggyxxx 發表於 12-11-6 11:29
回復 evergreenj 的帖子

我個女三科都合格,不過同小學時的成績就差很遠。我個女話中學係甘gor wor… ...
小朋友好介意今次成績, 只有少數人唔合格, 有D係同一小學上迦密, 互問考成點, 須然合格, 但都唔肯講考咩成績,  因為同小學相差很遠...

作者: mo-ma    時間: 12-11-6 14:03     標題: 回覆:evergreenj 的帖子

呀仔話老師講左好幾次求學不是求分數,佢猛咁提我,佢就認真吾想睇分數至真!

作者: evergreenj    時間: 12-11-6 14:21

mo-ma 發表於 12-11-6 14:03
呀仔話老師講左好幾次求學不是求分數,佢猛咁提我,佢就認真吾想睇分數至真!

...

我個就話, 入牛津大學個都唔係平時考得最好個D啦!
作者: mo-ma    時間: 12-11-6 15:39     標題: 引用:Quote:mo-ma+發表於+12-11-6+14:03+呀仔話

原帖由 evergreenj 於 12-11-06 發表
我個就話, 入牛津大學個都唔係平時考得最好個D啦!
哈哈,真犀利'

作者: mo-ma    時間: 12-11-6 18:50     標題: 回覆:mo-ma 的帖子

最担心果科派埋,中文緊緊合格,呢位人兄仲觉得幾ok ,真俾佢激死。

作者: evergreenj    時間: 12-11-7 10:31

mo-ma 發表於 12-11-6 18:50
最担心果科派埋,中文緊緊合格,呢位人兄仲觉得幾ok ,真俾佢激死。

中文掙一分先合格, 佢話有大概一半 班唔合格, 又話個亞SIR改卷勁手緊.....算吧啦, 下次努力D囉!
作者: doggyxxx    時間: 12-11-7 11:50

作者: evergreenj    時間: 12-11-8 10:24

doggyxxx 發表於 12-11-7 11:50
暫時叫做科科合格,但成績一般。有幾個同學成積好勁,多科取90%以上!
遲D仲會將全級各科排名&全級名次登出, 壓力唔小呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5