教育王國

標題: 將軍澳保良局黃永樹小學 [打印本頁]

作者: elaineho73    時間: 10-9-23 14:55     標題: 將軍澳保良局黃永樹小學

有冇家長一齊傾下?
作者: leetong    時間: 10-9-24 12:40

Happy to see u again  
作者: pauleung    時間: 10-9-24 21:15

hello, my daughter in class 1k
作者: elaineho73    時間: 10-9-24 23:26

原帖由 leetong 於 10-9-24 12:40 發表
Happy to see u again  

HIHI~
Long time no see ~~~
作者: elaineho73    時間: 10-9-24 23:27

原帖由 pauleung 於 10-9-24 21:15 發表
hello, my daughter in class 1k

HIHI~
Nice to meet you~
作者: leetong    時間: 10-9-27 10:39     標題: 回覆 4# elaineho73 的文章

My children are in P.2 now. When will your youngest son go to primary school? Maybe  next year, right?
作者: leetong    時間: 10-9-27 10:45     標題: 回覆 3# pauleung 的文章

Hi leung, the first exam will be held on coming early November, try to scan all worksheets (all subjects) and let ya child has more time to study. The above is the experience I gained last year while my children were in P.1
作者: elaineho73    時間: 10-9-27 23:43

我個細仔要到2013年9月先會返小一, 而家先讀K1咋~

你個小朋友今年讀邊班呀?

原帖由 leetong 於 10-9-27 10:39 發表
My children are in P.2 now. When will your youngest son go to primary school? Maybe  next year, right?

作者: leetong    時間: 10-9-29 10:05

They are in 2R and 2D.
Elaine, how about ya eldest daughter, what grade is she in?
作者: elaineho73    時間: 10-9-29 21:29

leetong,

My eldest daughter in P.5.

Good ar! Your children are in putonghua class woo.

原帖由 leetong 於 10-9-29 10:05 發表
They are in 2R and 2D.
Elaine, how about ya eldest daughter, what grade is she in?

作者: leetong    時間: 10-9-30 11:19     標題: 回覆 10# elaineho73 的文章

Time goes by so fast!!!! She is in P.5, more or less, u will study Secondary School Profile very soon.

If you have time, please review it. I will pay attention of this school in these coming 3 years.

http://www.plktnkc.edu.hk/new/index2.php
作者: elaineho73    時間: 10-10-1 13:47

係呀! 時間真係過得好快好快~
今年要呈分啦!

我想幫阿女跨WTS個邊, 個邊D好學校又唔少, 同埋近我媽咪.
原帖由 leetong 於 10-9-30 11:19 發表
Time goes by so fast!!!! She is in P.5, more or less, u will study Secondary School Profile very soon.

If you have time, please review it. I will pay attention of this school in these coming 3 years. ...

作者: leetong    時間: 10-10-1 17:13

OIC! WTC? Does it mean Wong Tai Sin?
作者: elaineho73    時間: 10-10-1 23:15

係黃大仙~我係打WTS呀~~哈哈~~
原帖由 leetong 於 10-10-1 17:13 發表
OIC! WTC? Does it mean Wong Tai Sin?

作者: leetong    時間: 10-10-4 11:14

Elaine, does Chinese, English and Maths. become difficult in P.3 or P.4? How many words for Chinese and English composition in P.3 or P.4? Did ya eldest daughter take part in Open Examination?

I heard that some of PLK primary schools attend "Australian International Assessments for Schools" (澳洲國際聯校學科評估)? Did WWS attend?

作者: elaineho73    時間: 10-10-5 22:14

leetong,

我覺得都可以, 唔算太過深呀!

作文方面學校都會慢慢TRAIN小朋友, 唔使太緊張.

我試過幫大女報過一個國際學科評估, 但係澳洲國際聯校學科評估, 我就覺得作用唔大報左一次唔會報第二次.

原帖由 leetong 於 10-10-4 11:14 發表
Elaine, does Chinese, English and Maths. become difficult in P.3 or P.4? How many words for Chinese and English composition in P.3 or P.4? Did ya eldest daughter take part in Open Examination?

I hear ...

作者: leetong    時間: 10-10-6 10:49

Elaine, thanks for ya reply. Though this thread has more than 700 views, it seems only we chat only ...
作者: elaineho73    時間: 10-10-6 22:11

哈哈, 係呀! 我只係一日黎一次禁大把! 竟然有禁多人睇~
原帖由 leetong 於 10-10-6 10:49 發表
Elaine, thanks for ya reply. Though this thread has more than 700 views, it seems only we chat only ...

作者: leetong    時間: 10-10-7 10:20

Elaine, did ya daughter have a study tour in WWS? (eg. Singapore, or mainland)  I find there is one time from P.3 and above. Am I right?

Does WWS stop using story book for English learning after P.3?
作者: Kennisliu107    時間: 10-10-7 13:51     標題: 求冬季新款運動服

小兒週一/二要田徑訓練,週四PE,週三/五必須要穿運動服,買新的很大負擔. 現求冬季新款運動服, 34/36碼. 可以幫忙嗎?
謝謝!
作者: elaineho73    時間: 10-10-7 23:37

大女今年係五年級, 會全級一齊去廣州遊學呀!

三年級應該唔會有遊學住架? 我真係唔太清楚~ ^^

以我所知學校好似未決定四年級會唔會用故仔書教~
原帖由 leetong 於 10-10-7 10:20 發表
Elaine, did ya daughter have a study tour in WWS? (eg. Singapore, or mainland)  I find there is one time from P.3 and above. Am I right?

Does WWS stop using story book for English learning after P.3? ...

作者: elaineho73    時間: 10-10-7 23:41

Kennisliu107,

係喎今年要轉曬喎! 我都唔記得tim~ 禁我都要買兩套比大女~ 嘩! 仲有校褸喎~唔知有冇得買~~~

你阿仔幾年級呀? 要買到34/36碼?

原帖由 Kennisliu107 於 10-10-7 13:51 發表
小兒週一/二要田徑訓練,週四PE,週三/五必須要穿運動服,買新的很大負擔. 現求冬季新款運動服, 34/36碼. 可以幫忙嗎?
謝謝!

作者: leetong    時間: 10-10-8 12:04

Elaine, if my children were in P.5, I would prefer to buy dark color coats in winter. It should be less than 4 months for 2 years (P.5 and P.6) to wear.
作者: elaineho73    時間: 10-10-8 22:47

leetong,

我都會買羽絨, 我仲有個細女所以我都會買既~

上次你講起呢個TOPIC真係好多人入黎, 但係真係得我同你傾禁~哈哈~我今日再睇個數字差唔多1千啦~
原帖由 leetong 於 10-10-8 12:04 發表
Elaine, if my children were in P.5, I would prefer to buy dark color coats in winter. It should be less than 4 months for 2 years (P.5 and P.6) to wear.

作者: Kennisliu107    時間: 10-10-10 12:12     標題: 回覆 3# elaineho73 的文章

my son is p.4, 140cm, size 34 is fit for him.
as i know, "fung cheong shun" will arrange measuring at other school  next week.  i think you can buy winter uniform at shop from now.
作者: elaineho73    時間: 10-10-10 20:40

Kennis,

Thank you for your information.

Elaine
原帖由 Kennisliu107 於 10-10-10 12:12 發表
my son is p.4, 140cm, size 34 is fit for him.
as i know, "fung cheong shun" will arrange measuring at other school  next week.  i think you can buy winter uniform at shop from now.

作者: leetong    時間: 10-10-11 19:14     標題: 回覆 24# elaineho73 的文章

Elaine, it is so good. U set a good topic for this thread. At least, if there is no relation with WWS primary school, they won't come in. Right?

If u have time, u can share any personal ideas on WWS here.

I remembered when I found info. (especially Eng. learning) about WWS, they stated out most of daily Eng. used vocab. list, I just wanna know what was it. Sure I know yet, but sounds funny.
作者: elaineho73    時間: 10-10-11 23:04

leetong,

HAHA! You are right!

其實一間學校好唔好唔係單方面既, 如果付出只有學校既教職員真係未必係好事! 我喜歡參與及了解多D!

講真如果學校教小朋友一套, 但係屋企又教小朋友一套, 你又估下小朋友會學左邊套多D?

CHECK PM~

原帖由 leetong 於 10-10-11 19:14 發表
Elaine, it is so good. U set a good topic for this thread. At least, if there is no relation with WWS primary school, they won't come in. Right?

If u have time, u can share any personal ideas on WWS  ...

作者: leetong    時間: 10-10-12 12:31

Sure, Elaine. Before I wanna teach something to my children, I must ask them how do they learn at school. Eg. Story book reading, I used to speak it out once, then taught vocab., and/or some simple sentence structure. However, right now, I will use "Who/When/What/Why/Where and How" techniques. Good, it works well. They don't request stopping and watching TV again.

If you have time, u can take a look on it. The web site contain complete E-book, u can think it is a chapter book from 1 to 38. Apart from E-book itself, it also has worksheets and teaching note. Sound great !!! For ya eldest daughter, it could be a little bit late, but it should be now to let ya younger daughter to start to read.
Enjoy it.

http://www.learningpage.com/page ... ooks_printable.html
作者: elaineho73    時間: 10-10-12 22:31

leetong,

Thank you for your sharing~

你下星期五會唔會去家長會呀?

原帖由 leetong 於 10-10-12 12:31 發表
Sure, Elaine. Before I wanna teach something to my children, I must ask them how do they learn at school. Eg. Story book reading, I used to speak it out once, then taught vocab., and/or some simple se ...

作者: leetong    時間: 10-10-13 10:22

Elaine, I can't go to next week. How about you? Did you participate before? Will school announce some info. at that night? Please share with me after Parent Night, thank you.

Today my children have a visit at Sha Tin, they have more various activities than my primary school life!
作者: elaineho73    時間: 10-10-14 19:25

leetong,

OKOK!

I will go and share with you later.

Did you mean the "Hong Kong Heritage Museum" at Sha Tin? You can see some photo at our school website. I feel our child are very happy in their primary school life.

Elaine

原帖由 leetong 於 10-10-13 10:22 發表
Elaine, I can't go to next week. How about you? Did you participate before? Will school announce some info. at that night? Please share with me after Parent Night, thank you.

Today my children have a ...

作者: leetong    時間: 10-10-15 10:08

Thank you at advance.
Exam is coming very soon.

Cheers
作者: hosumman    時間: 10-10-15 13:07

唔好意思, 我想問大家d 仔女係第一輪或第二輪入黃永樹呢?有無家長係叩門入去呀?
我而家真係好擔心,怕個女入唔到這間學校. 因為我幫左個女報左這間學校,不過佢只得15分, 所以我已經灰到要諗住帶佢去叩門嗰個時間啦.
作者: elaineho73    時間: 10-10-15 22:42

leetong,

Welcome!

原帖由 leetong 於 10-10-15 10:08 發表
Thank you at advance.
Exam is coming very soon.

Cheers

作者: elaineho73    時間: 10-10-15 22:47

hosumman,

我大女係第二輪先入到呀!

唔好太緊張~ 第一輪好難入, 但係我都有朋友係第一輪入左呀! 如果到復活節有時間, 整返一份profolio 預定叩門個時用~

我大女個屆都有人係叩門入, 所以唔好太過擔心住~ ^^

如果係真係禁想入既話, 記住第一及第二輪都要揀呀!

Elaine
原帖由 hosumman 於 10-10-15 13:07 發表
唔好意思, 我想問大家d 仔女係第一輪或第二輪入黃永樹呢?有無家長係叩門入去呀?
我而家真係好擔心,怕個女入唔到這間學校. 因為我幫左個女報左這間學校,不過佢只得15分, 所以我已經灰到要諗住帶佢去叩門嗰個時間啦. ...

作者: leetong    時間: 10-10-16 13:23     標題: 回覆 34# hosumman 的文章

Hi hosumman,

My children accepted by WWS at second round 2 years ago, they were all 15 pts. Elaine told you the truth, right now it is a little bit difficult to get in at first round, u can start to prepare profolio in coming Easter.

Cheers
作者: elaineho73    時間: 10-10-17 00:18

原帖由 leetong 於 10-10-16 13:23 發表
Hi hosumman,

My children accepted by WWS at second round 2 years ago, they were all 15 pts. Elaine told you the truth, right now it is a little bit difficult to get in at first round, u can start to  ...

作者: elaineho73    時間: 10-10-18 20:46

leetong,

兩個女而家放學好多時都留校, 真係有時到我返到屋企都未做曬功課!

你兩個小朋友估成點呀?
作者: leetong    時間: 10-10-19 11:13     標題: 回覆 39# elaineho73 的文章

Elaine, my domestic helper brings them to home on time, I remember there was only 1 or 2 days they saved homework for me to teach at night, no problems so far.

Right now, my plan is 2-book reports (1 for English, and 1 for Chinese) each week. Basically I prefer extensive reading rather than exercise practising.

What is the volume of homework in P.3/P.5? Does it huge?

Cheers
作者: hosumman    時間: 10-10-19 12:56

謝謝你們.
最初我個心態就係唔得最多去叩門,但係經嗰次聽完校長的簡介會之後就更擔心, 因為她話唔會收誇區的學生, 而且叩門時只收全部填第一的學生(甲部及乙部的一及二部份) , (我正是誇區而且乙部根本就填唔到這間學校) , 所以我就更加擔心.
作者: leetong    時間: 10-10-19 13:13     標題: 回覆 41# hosumman 的文章

What is your original district?
作者: elaineho73    時間: 10-10-19 22:57

leetong,

平時都OK呀!

真係有時做唔曬呀~

原帖由 leetong 於 10-10-19 11:13 發表
Elaine, my domestic helper brings them to home on time, I remember there was only 1 or 2 days they saved homework for me to teach at night, no problems so far.

Right now, my plan is 2-book reports (1 ...

作者: elaineho73    時間: 10-10-19 22:58

下~你係出面竟然入黎? 你本身係邊區呀?
原帖由 hosumman 於 10-10-19 12:56 發表
謝謝你們.
最初我個心態就係唔得最多去叩門,但係經嗰次聽完校長的簡介會之後就更擔心, 因為她話唔會收誇區的學生, 而且叩門時只收全部填第一的學生(甲部及乙部的一及二部份) , (我正是誇區而且乙部根本就填唔到這間 ...

作者: hosumman    時間: 10-10-21 09:15

我本身係48網, 所以我真係有d 擔心
作者: elaineho73    時間: 10-10-21 23:13

hosumman,

48網係觀塘? 好多人都想去觀塘讀, 禁點解你又會入黎讀黃永樹呀?

原帖由 hosumman 於 10-10-21 09:15 發表
我本身係48網, 所以我真係有d 擔心

作者: hosumman    時間: 10-10-28 14:02

我都知道好多人都想去48網讀 (因為有很多出名的傳統小學 - 李兆強, 循道衛理........), 但係我亦都知這網根本唔夠學位, 而且個女的班主任亦提議叫我報這間, 所以我就抱住心態搏一搏..............
作者: leetong    時間: 10-11-5 12:49

My children finished 1st exam. yesterday.
作者: elaineho73    時間: 10-11-10 18:59

原來係禁, 明白曬!

原帖由 hosumman 於 10-10-28 14:02 發表
我都知道好多人都想去48網讀 (因為有很多出名的傳統小學 - 李兆強, 循道衛理........), 但係我亦都知這網根本唔夠學位, 而且個女的班主任亦提議叫我報這間, 所以我就抱住心態搏一搏.............. ...

作者: elaineho73    時間: 10-11-10 19:00

大家禁話~ 今日阿大女仲考埋"皇家音樂試"~

原帖由 leetong 於 10-11-5 12:49 發表
My children finished 1st exam. yesterday. ;-)

作者: leetong    時間: 10-11-11 17:40

Which grade is ya daughter in?
Did she exam. on music theory?
作者: elaineho73    時間: 10-11-12 00:19

leetong,

阿大考三級而已!
佢未考樂理~ 應該再等佢大少少先考~

原帖由 leetong 於 10-11-11 17:40 發表
Which grade is ya daughter in?
Did she exam. on music theory?

作者: leetong    時間: 10-11-12 19:39

Good. Keep it on.
作者: Kennisliu107    時間: 10-11-22 21:06

好心急幾時派成績表? 
作者: angelmumy    時間: 10-11-25 16:42

真係好耐無見呢個topic, hi, 大家好!

Elaine, 原來我們是認識的. 我囡囡4R ,星期六敲擊樂團的. 前天收到囡囡考鋼琴成績, 這次考得不錯, GRADE 4/138分.
作者: leetong    時間: 10-11-25 16:49

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 16:42 發表

Elaine, 原來我們是認識的. 我囡囡4R ,星期六敲擊樂團的. 前天收到囡囡考鋼琴成績, 這次考得不錯, GRADE 4/138分.

Smart!!!
作者: angelmumy    時間: 10-11-25 18:01

Thanks, TongTong.

我女兒參加了中山-廣州二日一夜遊學團, 好緊張, 明天出發了. 係我好緊張, 因為是她第一次雜開爸爸媽媽在外. 不過我相信她,從小她就比較獨立的, 當然也相信老師會把她們管得好好的.
作者: elaineho73    時間: 10-11-28 11:10

HI, angelmumy~

好耐冇見你出現啦~ ^^

我同你係識? 真係呀~哈哈~ 你下星期六你同我相認啦~HEHE~

你阿女好勁喎! 加油呀~

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 16:42 發表

作者: elaineho73    時間: 10-11-28 11:18

angelmumy,

阿女返左黎啦, 係咪? 一定好開心啦! 我大女佢地都會係10-11/12全級遊學.

其實家長真係要學識放手, 學校帶得佢地去遊學, 一定仲緊張過我地呀!小朋友係家長教出來如果唔比佢地做一定唔識呀! 要佢地獨立就一定要家長學識放手.

Elaine

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 18:01 發表
Thanks, TongTong.

我女兒參加了中山-廣州二日一夜遊學團, 好緊張, 明天出發了. 係我好緊張, 因為是她第一次雜開爸爸媽媽在外. 不過我相信她,從小她就比較獨立的, 當然也相信老師會把她們管得好好的. ...

作者: angelmumy    時間: 10-11-29 12:54

係呀, 星期六差不多七點先返到學校, 個樣好累. 可能廣州到中山再到深圳,香港, 車程好遠.
昨天又要趕功課, 下午又要去上課(三個鐘啊), 昨晚十一點多才能睡, 我都怕她頂唔住. 呢個星期要早d "訓" 先得la.
作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 14:36

作者: elaineho73    時間: 10-11-29 23:43

angelmumy,

其實對小朋友黎講係一個好好既經歷呀!  真係要休息休息~

Elaine

原帖由 angelmumy 於 10-11-29 12:54 發表
係呀, 星期六差不多七點先返到學校, 個樣好累. 可能廣州到中山再到深圳,香港, 車程好遠.
昨天又要趕功課, 下午又要去上課(三個鐘啊), 昨晚十一點多才能睡, 我都怕她頂唔住. 呢個星期要早d "訓" 先得la. ...

作者: elaineho73    時間: 10-11-29 23:44

Hi,

Nice to meet you!
原帖由 MYMYCHENG 於 10-11-29 14:36 發表
GOOD SCHOOL WITH GOOD PROGRAM

作者: anson*baby    時間: 10-11-30 17:35

妳地好呀,,,我個仔今年在WWS讀小一,,,,想問下妳地對這間學校的評價,,,,我覺得這間學校的英文及普通話不是太足夠, 又没有外籍老師,,,,聽講坐時校長講,,,要小二才分班,,,若想入讀普通話班或英文班要我地比小朋友在出面學好些,,,到時分班就有機會入選,,,好似好大壓力咁,,,反而出面一些不太出名的學校小一中文堂就開始全普通話教授,,,而英文堂一星期都有一,二堂是外籍老師教的. 所以真想知道妳們的意見.....
作者: herman-mame    時間: 10-11-30 20:25

亞仔今年P3,讀得很辛苦,我的心情越來越DOWN
作者: elaineho73    時間: 10-11-30 23:36

anson*baby,
Nice to meet you!
我兩個女都係普通話班, 大女五年級係第一屆普通話教中文, 細囡而家三年級~ 我又唔覺得學交普通話同英文唔太足夠. 另外學校有外籍老師架, 你可以去學校網頁睇睇呀! 仲有係唔好太過擔心, 小朋友係學校係學到野架, 你自己可唔可以教到佢普通話? 如果唔得可以到出面上下堂, 以我所知教育中心都有得學.
Elaine
原帖由 anson*baby 於 10-11-30 17:35 發表
妳地好呀,,,我個仔今年在WWS讀小一,,,,想問下妳地對這間學校的評價,,,,我覺得這間學校的英文及普通話不是太足夠, 又没有外籍老師,,,,聽講坐時校長講,,,要小二才分班,,,若想入讀普通話班或英文班要我地比小朋友在出面 ...

作者: elaineho73    時間: 10-11-30 23:38

herman-mame,
你好! 阿仔讀邊班? 點樣讀得辛苦? 你要支持阿仔呀, 你心情DOWN小朋友都一樣呀, 千其唔好令小朋友覺得你唔開心, 加油呀!
Elaine
原帖由 herman-mame 於 10-11-30 20:25 發表
亞仔今年P3,讀得很辛苦,我的心情越來越DOWN

作者: herman-mame    時間: 10-11-30 23:45

我仔和囡囡應該是同一班。

原帖由 elaineho73 於 10-11-30 23:38 發表
你好! 阿仔讀邊班? 點樣讀得辛苦? 你要支持阿仔呀, 你心情DOWN小朋友都一樣呀, 千其唔好令小朋友覺得你唔開心, 加油呀!
Elaine

作者: anson*baby    時間: 10-12-1 09:23     標題: 回覆 66# elaineho73 的文章

elaineho73 妳好呀,,,
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了,,,能多聽多講就最好,,,她們真的是中文堂全部用普通話上堂的嗎? 是怎樣才可入選架?
作者: leetong    時間: 10-12-1 16:38

原帖由 anson*baby 於 10-12-1 09:23 發表
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了 ...

Hi, I got the same feeling like Elaine. Teachers will use Mandarin and English in P.2.
My children are in P.2 right now, and they start to have guided writing, so please don't worry at all. If u have time, try to borrow story books and conduct shared reading with ya child.
In my mind, if a child can understand what the teaching material content (Chinese, English, and Maths), no problem to apply "普通話班". By the way, u may be find there are too much learning material made by the teachers. I am so appreciate what the teachers made.
P.1 and P.2 are different, some of my children's exercises' level (both for Chinese and English) are quite close to tutor class for P.3.
Extensive reading is good for primary school students.
Something about the principal saying, I attended 2 times last year, I could remember that she said there was no need to buy extra exercise books for children, why? Teaching material from WWS is enough. My experience is ... try to share enough time for children's learning, I haven't heard principal suggestion of learning from outside.
作者: herman-mame    時間: 10-12-1 17:45     標題: 回覆 4# elaineho73 的文章

P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。
作者: leetong    時間: 10-12-1 18:43

原帖由 herman-mame 於 10-12-1 17:45 發表
P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。 ...

Does your son afraid of going to school?
作者: elaineho73    時間: 10-12-1 20:48

係呀! 你阿仔同我細囡同班?
原帖由 herman-mame 於 10-11-30 23:45 發表
我仔和囡囡應該是同一班。

作者: herman-mame    時間: 10-12-1 20:49

是同一班

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:48 發表
係呀! 你阿仔同我細囡同班?

作者: elaineho73    時間: 10-12-1 20:52

anson*baby,
我都知D有家長唔識普通話但係小朋友入到普通話班, 所以唔使太過擔心呀!
係面試同測試之前, 老師會教佢地架, 另外, 如果入左普通話班中文科係用普通話教.
Elaine
原帖由 anson*baby 於 10-12-1 09:23 發表
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了 ...

作者: elaineho73    時間: 10-12-1 20:58

唔好比禁太壓力自己吖! 最緊要小朋友讀得開心~
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩事, 但係點都好, 小朋友係會知家長鍾唔鍾意個老師, 唔好令小朋友唔鍾意老師. 如果可以拎出黎傾下, 記住, 當局者迷~ 可能傾唔舒服曬呢!

Elaine
原帖由 herman-mame 於 10-12-1 17:45 發表
P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。 ...

作者: elaineho73    時間: 10-12-1 20:59

岩岩問左阿囡, 佢知~ 哈哈~

原帖由 herman-mame 於 10-12-1 20:49 發表
是同一班

作者: herman-mame    時間: 10-12-1 23:17

我真的FEEL唔到這個老師可以用好字來形容,不是我一個咁講是有其他的家長都是咁講,我用不到私人PM妳

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:58 發表
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩 ...

作者: herman-mame    時間: 10-12-1 23:19

她話幫我唔到的事,我會試下找社工幫忙

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:58 發表
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩 ...

作者: anson*baby    時間: 10-12-2 10:43

原帖由 leetong 於 10-12-1 16:38 發表

Hi, I got the same feeling like Elaine. Teachers will use Mandarin and English in P.2.
My children are in P.2 right now, and they start to have guided writing, so please don't worry at all. If u ha ...

leetong,,,
多謝你的分享,,,,如果可以入到普通話班或英文班當然最好啦,,,但若入不到,,,就會按正常的上課了,,,所以覺得這間學校的資源是否不足,要小一5班130多人中抽20多個入普通話班,,20多個入英文班,,而不能全部學生都有同樣的教育,,,我個人認為,,,既然這間學校算在將軍澳區比較出名,,就應投放多些資源在教育上,讓小朋友們每日都可以接觸2文3語,,,,,,
作者: leetong    時間: 10-12-2 12:54

原帖由 anson*baby 於 10-12-2 10:43 發表

leetong,,,
多謝你的分享,,,,如果可以入到普通話班或英文班當然最好啦,,,但若入不到,,,就會按正常的上課了,,,所以覺得這間學校的資源是否不足,要小一5班130多人中抽20多個入普通話班,,20多個入英文班,,而不能全部 ...

Anson, sorry for misleading you. There are 3 classes of "普通話班" in P.2. My children told me when they were in English lesson, teacher use English to communicate with them, but there is no English class in WWS. Chinese is the only language for teaching (except English) in WWS.
Last year, I also confused elite class and "普通話 班". You will know more later.
Hope WWS can adopt Mandarin as a teaching tools for Chinese in near future.
作者: angelmumy    時間: 10-12-2 14:00

Hi, 大家好! 看見你們熱烈的討論, 我也想講下我自已的睇法.
1) 我地學校普通話教中文係用循序漸進的方法去過渡, 如果一刀切未必對個個學生都好. 其實還是在試驗階段, 老師還要在不斷嘗試中改進. 說穿了, 我地四五年班普通話班還是白老鼠, 而家三年班已經擴展到三個班了. 我相信將來肯定會全部過渡.
2) 再者, 讀普通話班的中文唔一定曉"飛",有d同學可能適得其反.我覺得普通話課, 是可以提升普通話. 以我所見, 我女兒的普通話也還是半咸不淡, 不過有樣好, 她夠膽講夠膽讀. 有時轉唔到channel , 講廣東話夾雜普通話.
3) 我女兒去年三年班也遇到你地所講的問題. 因為 TSA 學校要補課, 其實間間學校都如此. 剛上三年班時候好辛苦, 做功課做到好夜, 好忙. 第一次考試成續落了很多,搞到我好唔開心. 我分析原因係我地的課外活動太多, 一至星期七日日放學後都要去學野, 基本上晚晚都係8,9點才有時間做功課. 後來 我地減左兩樣, 叮囑女兒平時上堂要留心, 合理安排時間, 持之以衡,終於第四次考試回復正常.
4) 現在四年班比起三年班的感覺好多了, 不過我們的課外活動也還是超多的, 現在除了星期一&二, 其他日子放學後都要上堂. 尤其參加學校的數訓班, 一個星期有三日要上堂.不過, 上到四年班, 小朋友已經有能力去應付.
所以, 各位媽媽多D鼓勵和支持我地的小朋友,相信她們一定"得".有問題, 一起去解決.
作者: leetong    時間: 10-12-2 16:06

原帖由 angelmumy 於 10-12-2 14:00 發表
Hi, 大家好! 看見你們熱烈的討論, 我也想講下我自已的睇法.
1) 我地學校普通話教中文係用循序漸進的方法去過渡, 如果一刀切未必對個個學生都好. 其實還是在試驗階段, 老師還要在不斷嘗試中改進. 說穿了, 我地四五年 ...

Good sharing.
作者: angelmumy    時間: 10-12-7 13:16

Elaine,
      星期六唔見你wo, 可能我比較早, 8:30-10:30敲擊. 本來 1:30-3:30 數訓, 上星期唔使返, 所以走少一轉.  不過星期六可以同d 高年班家長聊聊天,  大家交流下真好.  尤其是六年班的家長, 有好多經驗同我地分享.
        明天班際音樂比賽, 我女兒為她們班合唱伴奏, 但一次都沒有夾過, 到時出錯就笑死人了. 音樂老師仲話要佢背譜, 但昨天才說的, 點搞啊. 難得的是我女兒竟然照單全收, 昨晚真係在家練習....星期三默書也不理啦.
     見到女兒咁主動和積極, 我都好開心. 其實小朋友都有壓力. 我女兒去年班里有4個同學要參加鋼琴表演, 老師只好抽籤決定2個出賽. 最慘係攞唔到獎還要承受其他同學的冷言冷語. 所以我女話說以後都唔參加校內獨奏. 今次全班一齊上, 她說聲勢浩大, 容易攞獎. 但唔知她有沒想過伴奏可能更加難呢.....?我跟她說志在參與, 有沒有獎是其次的. 但她說比賽不為獎, 比來幹什麼, 不參加好了  
作者: angelmumy    時間: 10-12-8 23:30     標題: 唔通真係人多勢眾

呵呵, 又真係比亞女個班拿到冠軍wo, 全班合唱, 亞女伴奏
作者: angelmumy    時間: 10-12-10 12:27

Elaine, 你阿大女今日去廣州wo. 老師真係辛苦, 成級150人, 少d 精力都唔得啊. 唔知校長會唔會跟埋去呢? 以前去北京她有跟埋去架.
作者: angelmumy    時間: 10-12-15 23:28

放聖誕假了, 跟住又考試, 時間真是太快了. 各位媽咪, 你們假期點安排 ?
作者: angelmumy    時間: 10-12-17 11:28

今日學校開聖誕 PARTY, 一大早我就起身幫個囡整 SUSHI , 希望同學仔人人有份. 亞囡話好多同學仔媽咪都有去 PARTY, 但我要返工啊, 唯有整SUSHI, 當 SUPPORT 佢 . 祝大家 聖誕快樂 .
作者: elaineho73    時間: 10-12-19 22:54

angelmumy,
我兩個女都係返8:30至12:30架!
我有時要返工, 所以唔係成日出見.
原帖由 angelmumy 於 10-12-7 13:16 發表
Elaine,
      星期六唔見你wo, 可能我比較早, 8:30-10:30敲擊. 本來 1:30-3:30 數訓, 上星期唔使返, 所以走少一轉.  不過星期六可以同d 高年班家長聊聊天,  大家交流下真好.  尤其是六年班的家長, 有好多經驗同我地 ...

作者: elaineho73    時間: 10-12-19 22:56

恭喜曬呀! ~~~~~~~
原帖由 angelmumy 於 10-12-8 23:30 發表
呵呵, 又真係比亞女個班拿到冠軍wo, 全班合唱, 亞女伴奏

作者: elaineho73    時間: 10-12-19 22:57

真係辛苦曬D老師! 校長今次冇去.
原帖由 angelmumy 於 10-12-10 12:27 發表
Elaine, 你阿大女今日去廣州wo. 老師真係辛苦, 成級150人, 少d 精力都唔得啊. 唔知校長會唔會跟埋去呢? 以前去北京她有跟埋去架.

作者: elaineho73    時間: 10-12-19 22:58

考試真係好快又一次, 都好似考左唔係好耐, 又考~
原帖由 angelmumy 於 10-12-15 23:28 發表
放聖誕假了, 跟住又考試, 時間真是太快了. 各位媽咪, 你們假期點安排 ?

作者: elaineho73    時間: 10-12-19 23:02

我個日都去唔到呀! 你都好有心機呀~
我都祝大家聖誕快樂~
原帖由 angelmumy 於 10-12-17 11:28 發表
今日學校開聖誕 PARTY, 一大早我就起身幫個囡整 SUSHI , 希望同學仔人人有份. 亞囡話好多同學仔媽咪都有去 PARTY, 但我要返工啊, 唯有整SUSHI, 當 SUPPORT 佢 . 祝大家 聖誕快樂 . ...

作者: angelmumy    時間: 10-12-27 12:40     標題: 升中成績

在某中學中一收生表看到同區另一間plk 小學有5位同學升讀, 真係勁!於是心血來潮chick入同區其他小學的net 看看各校的升學情況.但發現了一個有趣的現象, 幾乎找不到有哪一間好像我們學校一樣list 有幾多同學升入哪間中學的report.我地學校
作者: elaineho73    時間: 10-12-28 22:50

angelmumy,

我地學校係區內都辦得好好既一間小學! 希望可以keep 住!
作者: angelmumy    時間: 11-1-6 17:57     標題: 考試喇,各位小朋友加油啊!

明天考中作了, 大家準備好未 ?
作者: elaineho73    時間: 11-1-13 00:44

考多兩日就考曬啦!

原帖由 angelmumy 於 11-1-6 17:57 發表
明天考中作了, 大家準備好未 ?

作者: angelmumy    時間: 11-1-17 22:58

話咁快, 新學年又開始了, 大家都買齊書了嗎 ?

今日阿囡返來話上次去遊學的遊記得獎, 要去元朗領獎. 話要家長帶去, 媽咪要返工, 點算 ?
作者: elaineho73    時間: 11-1-18 23:29

angelmumy,

你阿女好勁呀! 遊記都有獎攞! 平日拎獎呀?

原帖由 angelmumy 於 11-1-17 22:58 發表
話咁快, 新學年又開始了, 大家都買齊書了嗎 ?

今日阿囡返來話上次去遊學的遊記得獎, 要去元朗領獎. 話要家長帶去, 媽咪要返工, 點算 ?

作者: angelmumy    時間: 11-1-19 12:13

好似話每40人一團有4個小朋友有獎, 可能老師分豬肉分左比佢 , 係下個月的星期五, 所以又要請假, 唔知咁算唔算缺席呢. 我記得上年星期一考芭蕾舞要請半日假, 係當缺席架.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5