教育王國

標題: 返k1一個月後 被勸退學 [打印本頁]

作者: evaywwong    時間: 10-9-29 16:40     標題: 返k1一個月後 被勸退學

聽聞曾有小朋友返k1一個月後 因跟唔上進度 而被根德園勸告退學

不知這類型事件普遍嗎 ?
作者: vincenthkg    時間: 10-9-29 16:48

真定假呀?! 咁離普?
作者: sheffield    時間: 10-9-29 16:50

雖則係KV,但K1都係好他調,有咩深到可以跟唔上呀?發生係你朋友身上或是轉黎轉去,已經唔係事實呀?!
作者: kerkermui    時間: 10-9-29 16:58

以一個未返過學嘅小朋友, 佢地分分鐘要兩個月適應..
一個月時間就覺得唔得? 我唔信囉!
咁多人俾佢地揀, 點會咁無能揀到個極品呀?
作者: bbfonghk    時間: 10-9-29 17:00

k1返學都未夠一個月,有d咩"進度"要跟呀?
作者: snow228    時間: 10-9-29 17:19

幾千人報名任你選學生都會選錯?

原帖由 evaywwong 於 10-9-29 16:40 發表
聽聞曾有小朋友返k1一個月後 因跟唔上進度 而被根德園勸告退學

作者: janettang    時間: 10-9-29 18:10

KV好似頭兩個星期都只是返兩個鐘左右, 同返N班冇咩分別, 叫做適應周, 唔好講到KV好似軍訓兼無情咁, 佢哋都好照顧及好體諒K1小朋友自理能力不太好的事實.

而且個小朋友又係學校老師自已揀返唻, 資質應該唔會差好遠.  我知道就算小朋友有懷疑過度活躍, 老師都只會建議家長帶小朋友去睇醫生評估下先, 冇話咁快叫人退學啩?!

原帖由 snow228 於 10-9-29 17:19 發表
幾千人報名任你選學生都會選錯?

作者: chongnicole    時間: 10-9-29 18:56

個小朋友過得到KV的interviews, 真是差極有個譜.
再講,做教育的怎會對一個3歲的小朋友這麼無情?
件事鬧大了,學校都好難看呀!
估計都是愈傳愈夸張
作者: zoesychan    時間: 10-9-29 19:07

今個星期先係正式上堂(返3hr)既第2個week
so far 都只係教左唔係好多野 ..

有乜野會跟唔上呀 ....

唔好又係度嚇d想報既mama等佢地唔報甘你係咪會小d人同你爭位呀 ..
作者: prettygirls    時間: 10-9-29 19:19

將開始申請K1,通常都會一些奇怪傳言。
作者: evaywwong    時間: 10-9-29 19:31

係我叔仔嘅教友個小朋友 係早幾年嘅事 宜家小學啦

我覺得就算係都應該讀埋k1一年先啦 你叫人仲點搵k1位呢

我叔仔就係 warn 我有咁嘅可能性
作者: 小曳人    時間: 10-9-29 21:37

原帖由 janettang 於 10-9-29 18:10 發表
而且個小朋友又係學校老師自已揀返唻, 資質應該唔會差好遠.  我知道就算小朋友有懷疑過度活躍, 老師都只會建議家長帶小朋友去睇醫生評估下先, 冇話咁快叫人退學啩?!

我知道有個confirmed case 收咗..
作者: ysnmama    時間: 10-9-29 22:20

K1初開學兩星期也只是太多看卡通. 不會看卡通也跟不上而要勸退吧?

問多點是好.但通常可能信謠言居多. 有懷疑亦可選擇不報讀.
作者: ysnmama    時間: 10-9-29 22:21

一年收成六百人. 間中有收錯或未被發現有特殊情況. 不出為奇, 比率仍然很低.

原帖由 小曳人 於 10-9-29 21:37 發表

作者: baubaulee    時間: 10-9-30 00:36

Up to this moment, does he/she get any complaint/warning from KV?

原帖由 小曳人 於 10-9-29 21:37 發表

作者: BethMarc    時間: 10-9-30 01:12

That is ridiculous!
作者: Tamama527    時間: 10-9-30 09:52

我都知KV收左d資質未必好但睇人地家庭background以為好的做學生羅,因發生係我朋友身上
作者: 小曳人    時間: 10-9-30 12:02

原帖由 baubaulee 於 10-9-30 00:36 發表
Up to this moment, does he/she get any complaint/warning from KV?

我識佢, 係因為上同一個pg, 導師講嘅..
之後大家人讀同一間N
到小朋友家長日一齊攞成績表時, 知道佢地揀咗KV
之後就無見過喇~
不過, 一路都無聽過話老師有complain (可能班主任好口德.. 定係我嗰隻仲曳?!)
作者: 小曳人    時間: 10-9-30 12:05

原帖由 ysnmama 於 10-9-29 22:21 發表
一年收成六百人. 間中有收錯或未被發現有特殊情況. 不出為奇, 比率仍然很低.

認同~
特別是當小朋友响陌生環境表現自信/活躍, 玩得好開心, 成日對住老師笑.. 對答如流.. 分數仲會高過d怕羞仔添!
作者: LittleKiwi    時間: 10-9-30 13:34

返學一個月, 頭兩個星期返去睇電視玩遊戲唱歌, 到依家都已經9月尾我女都話學校乜都無教又無功課做, 我唔知傳聞所講究竟係咩原因同咁短時間用咩準則去評核小朋友, 如果咁樣都話要比學校勸退學, 我相信個小朋友應該真係好有問題, 佢需要接受比kv更特殊既教育, 咁樣做應該係對佢有幫助囉.....

如果有呢d事, 我相信發生在其他學校都會一樣咁處理, 大家都係為小朋友好。
作者: LittleKiwi    時間: 10-9-30 13:38

咁你覺得學校會因為咩事而quit 你小朋友呢?

比d信心自己小朋友啦!
原帖由 evaywwong 於 10-9-29 19:31 發表
係我叔仔嘅教友個小朋友 係早幾年嘅事 宜家小學啦

我覺得就算係都應該讀埋k1一年先啦 你叫人仲點搵k1位呢

我叔仔就係 warn 我有咁嘅可能性

作者: easybring    時間: 10-9-30 14:56

K1 全年都好易過. 正正常常既小朋友可以自己handle到.  k2 & k3, 叻既小朋友可以自己handle, 冇咁叻既小朋友要家長幫少少, 都一樣可以畢業的.
作者: 牛精仔    時間: 10-9-30 15:08

1個月可以有咩進度可言。
原帖由 evaywwong 於 10-9-29 16:40 發表

作者: sarahlmf    時間: 10-9-30 15:55

我個仔今年升K2先叫忙D, K1係輕鬆嘅, 都要被學校叫退學?
作者: evaywwong    時間: 10-9-30 17:19

太叻

[quote]原帖由 LittleKiwi 於 10-9-30 13:38 發表
咁你覺得學校會因為咩事而quit 你小朋友呢?
作者: snow228    時間: 10-9-30 17:24

收6佰幾人甘多咩? 甘都唔係好難入之wor

原帖由 ysnmama 於 10-9-29 22:21 發表

作者: evaywwong    時間: 10-9-30 17:34

你真係心水清 俾你踢爆咗添

原帖由 prettygirls 於 10-9-29 19:19 發表
將開始申請K1,通常都會一些奇怪傳言。

作者: NICOLE123    時間: 10-9-30 17:40

原帖由 snow228 於 10-9-30 17:24 發表

10選1 咁上下啦
作者: evaywwong    時間: 10-9-30 17:49

你考到記得來報喜

原帖由 snow228 於 10-9-30 17:24 發表

作者: sonsonc    時間: 10-9-30 20:18

家長做咗d乜呀? 3歲小朋友做唔到乜令老師勸退學
作者: YYZ    時間: 10-9-30 20:44

how to define "資質未必好"? your friend's kid is just 2-3 yr old.

原帖由 Tamama527 於 10-9-30 09:52 發表
我都知KV收左d資質未必好但睇人地家庭background以為好的做學生羅,因發生係我朋友身上

作者: 小曳人    時間: 10-9-30 21:58

實際第一輪offer唔止600
佢預有d人唔接受offer架~
作者: ck1997    時間: 10-9-30 22:19

why ?
作者: janp    時間: 10-9-30 23:46

唔會係真掛...
咁細個小朋友, 仲要返得O個1個月...你想佢有幾叻呀...
小朋友要慢慢栽培!
作者: Gerard    時間: 10-10-2 19:51

作者: evaywwong    時間: 10-10-3 14:52

信則有; 不信則冇

原帖由 Gerard 於 10-10-2 19:51 發表
又係朋友, 係事實就叫佢出黎講啦, 我個仔而家先K.2仲係先寫緊A,B,C, 中文就人, 口, 我朋友個女係屯門d 幼稚園已經寫緊"屋"字la, 而且kv的老師真係好好好架, 唔好成日老作啦..:;pppp: ...

作者: 孔乙己    時間: 10-10-5 04:09

原帖由 evaywwong 於 10-10-3 14:52 發表
信則有; 不信則冇

同意,我係自由廣場講,都係有人叫我朋友開POST出來講。
作者: IENGTOU    時間: 10-10-5 15:21     標題: 回覆 3# Gerard 的文章

絕對同事, 如果係真,都係家長問題多d
作者: dad1234    時間: 10-10-5 15:38

原帖由 evaywwong 於 10-10-3 14:52 發表
信則有; 不信則冇

唔信!!!有無第一身出來講呀?
作者: chongnicole    時間: 10-10-5 23:13

希望不是故意放假消息出來, 令其他家長不敢報.
因為這樣做實在低庄.
作者: calbee6    時間: 10-10-5 23:15

我諗無人會因為呢個post而唔報根德園, 因為都無人講得出原因點解要個小朋友退學. 相信自己個小朋友唔係超百厭. :)
作者: evaywwong    時間: 10-10-6 08:12

請賜教如何辨認第一身

原帖由 dad1234 於 10-10-5 15:38 發表

唔信!!!有無第一身出來講呀?

作者: evaywwong    時間: 10-10-6 08:17

forum 嘅嘢 for ref only 咁容易就俾人動搖

你唔報對我有咩好處

小人之心

原帖由 chongnicole 於 10-10-5 23:13 發表
希望不是故意放假消息出來, 令其他家長不敢報.
因為這樣做實在低庄.

作者: Sindy    時間: 10-10-6 09:07

原帖由 evaywwong 於 10-10-6 08:17 發表
forum 嘅嘢 for ref only 咁容易就俾人動搖

你唔報對我有咩好處

小人之心

得一個原因作為一個ex幼稚園老師會係咁短時間叫佢退學既啫,就係....佢返到學校會極度驚慌,大哭不止(超過兩三星期)唔係普通喊下停下果隻,對老師學校不能建立安全感

所以呢d唔係普通既case....一般小朋友都唔會..
作者: chongnicole    時間: 10-10-6 18:36

[quote]原帖由 evaywwong 於 10-9-30 17:34 發表

我見你好似認左,仲話人小人!?
回答你真是浪費時間.
作者: mini_cc    時間: 10-10-6 18:52

我自己有個朋友o既仔3歲剛入左yoxk的k1,佢就未被勸退學,但就被投訴唔識講野唔識表達自己,雖然佢聽得明老師的說話,但學校對佢唔識用語言表達不滿囉....要見家長
但我想講interview時,佢都係唔識講野ga喇.....我唔明點解會收,而且小朋友講野有快有慢眾所周知,老實講就係因為唔識先想佢返學學到.....但又比人投訴~~我自問仔仔係10月細仔+講野慢,所以我唔敢報了......驚跟唔上而被投訴
我宜家唯有報寶山,希望肯收佢出年入2歲班個大仔喇!!~~

作者: ysnmama    時間: 10-10-6 18:53

那有那麼多第一身發言? 一個人不能讀很多學校. 很多真的由身邊朋友親友得知不同情況. 但可能真會有在傳遞中有錯, 偏差或不詳細. 大家唯有自己分析及衡量吧.
作者: evaywwong    時間: 10-10-6 18:54

OMG 原來有人係get唔到"反話"

原帖由 chongnicole 於 10-10-6 18:36 發表
[quote]原帖由 evaywwong 於 10-9-30 17:34 發表

我見你好似認左,仲話人小人!?
回答你真是浪費時間. ...

作者: ysnmama    時間: 10-10-6 18:57

寶山收當然寶山好. 名氣也相差很遠.

原帖由 mini_cc 於 10-10-6 18:52 發表
我自己有個朋友o既仔3歲剛入左yoxk的k1,佢就未被勸退學,但就被投訴唔識講野唔識表達自己,雖然佢聽得明老師的說話,但學校對佢唔識用語言表達不滿囉....要見家長
但我想講interview時,佢都係唔識講野ga喇.....我唔明點 ...

作者: 媽珠    時間: 10-10-6 23:42

我個女都係讀YORK, 我好想知你朋友個仔讀邊班同班主班叫咩名, 等我查下先.

原帖由 mini_cc 於 10-10-6 18:52 發表
但我想講interview時,佢都係唔識講野ga喇.....我唔明點 ...

作者: baubaulee    時間: 10-10-7 10:17

希望所有學校都有教無類, 小朋友得三歲幾, 要佢明道理和改善品行不是一兩個月就成功
作者: mimi218    時間: 10-10-8 16:32

作者: baubaulee    時間: 10-10-8 17:35

老師超級有問題!!!小朋友未3歲啊!!!
作者: titanlow    時間: 10-10-8 17:42

我表姨甥讀了一年, 因為佢係坐唔定好活躍o既人, 老師真係有勸我表嫂幫佢轉校, 不過最後又無轉到喎, 唔知點解...現在都已p2了
作者: bluemarry    時間: 10-10-9 01:46

點解成日都傳到KV好像好嚴咁.我仔仔算係偏向活躍的,返佐大約一個月到.頭兩個星期只是返去玩.都唔預佢會識好多野.點知,佢可以識晒,(人,口,腳,手,大,眼,耳).等字.但又無聽仔仔講話唔開心,有時返來仲同我講,點解咁快放學架.
作者: smartmatt    時間: 10-10-9 03:02     標題: very happy

原帖由 bluemarry 於 10-10-9 01:46 發表
點解成日都傳到KV好像好嚴咁.我仔仔算係偏向活躍的,返佐大約一個月到.頭兩個星期只是返去玩.都唔預佢會識好多野.點知,佢可以識晒,(人,口,腳,手,大,眼,耳).等字.但又無聽仔仔講話唔開心,有時返來仲同我講,點解咁快放 ...

My boy loves going to school and likes the teachers a lot.  Always singing songs when he is at home and play with the character cards.   Made friends with kids on his table.   No problems with getting up in the mornings or going to school.  

I seriously doubt this story has any truth to it. At one parent teacher meeting,  I've saw both parents of K2 kid having to meet with the head teacher to discuss the kid unwilling to do home work. There were no talk of asking the kid to change school, but asking the parents to more to encourage the kid.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5