教育王國

標題: Interview : 小朋友的挫敗感 [打印本頁]

作者: cecilo    時間: 10-10-5 14:52     標題: Interview : 小朋友的挫敗感

我女女剛於上星期in咗HG (第一個interview), 佢出來時同daddy講 "個比賽我輸咗啦!" 成個人好down~~ 聽到後我好心痛, 點解佢會有咁嘅心情?! 自問從來無迫佢學任何課外活動, 亦都無過份期望。Just be herself and enjoy it! 請問有沒有相類似嘅case?
作者: happycj    時間: 10-10-5 15:10

不如又問下你,當時爸爸點回應?
作者: Chickee    時間: 10-10-5 15:18

有無了解過interview時發生咩事? 會唔會係玩遊戲時輸左?

同埋你地之前係點解釋, 去interview係做咩?
作者: mat媽    時間: 10-10-5 15:21

平時佢玩遊戲輸左會點呀?
作者: cecilo    時間: 10-10-5 16:20

當日老師要佢地5mins內畫畫,佢覺得自己未完成(仲有好多空白地方)而唔開心。我地只同佢講去間學校睇下同玩下, 仲耍畫下畫咁! 事後問佢, 佢直情行開隻字唔提。So, I have no idea what happened?! Daddy 當時話盡力就夠啦, 之後帶咗佢去玩, 但佢要揾我話要練寫字喎!
整個小一選校, 令我替小朋友感到有說不出無奈嘅感覺~!
作者: traeh    時間: 10-10-5 16:41

小一面試,大人細路唔多唔少都會有壓力,尤其我諗你個小朋友比較成熟,有自己想法。希望佢好快收到好消息,開心返!

BK有啲家長話而家政府(計分同抽簽)派位唔公平,不如間間都面試,咁就最好最公平,成王敗寇,能者得學位。如果真係咁,就真係人都癲。

原帖由 cecilo 於 10-10-5 16:20 發表
當日老師要佢地5mins內畫畫,佢覺得自己未完成(仲有好多空白地方)而唔開心。我地只同佢講去間學校睇下同玩下, 仲耍畫下畫咁! 事後問佢, 佢直情行開隻字唔提。So, I have no idea what happened?! Daddy 當時話盡力就夠 ...

作者: happycj    時間: 10-10-5 16:47

我覺得你女女好有鬥心,及有責任感,可在這兩方面多加讚賞。
另外,又或者在家再畫一幅,寄給學校。讓孩子完成過程。
作者: ICbaby    時間: 10-10-5 16:48

我小朋友今個星期6先第一間,
我都驚group interview 時, 如果佢唔肯回答或者唔識答,而睇住其他人係咁表現自己的話,
我好怕會打沉左佢自信,唉~~~所以呢個遊戲係好殘酷!!!
但係我地又要玩, 無得選擇 !
作者: serser    時間: 10-10-5 17:13

不如試下同佢解譯果個唔係一個比賽啦!因我發覺佢地呢個年齡對呢兩個字都幾敏感 ...

我囡囡都有呢個傾向 ... 自細就好 care 輸贏,唯有不停咁同佢講就算排第幾、前或後、頭定尾 ... 都冇所謂!我會諗多 d 遊戲同佢玩,仲同爸爸成日專登令佢輸,但間唔中又比佢贏下,然後令佢覺得最緊要係 enjoy 個過程!由初初佢一輸就嬲同發脾氣唔玩,直到而家有時我地輸,反而同返我講 : 「唔梗要啦媽咪,贏輸都冇所謂啦 ... 我地再玩過啦!」,真係好左好多!!
作者: sweetma    時間: 10-10-5 17:22

唔好太擔心啦。我都明你心疼。但有時小朋友面對小小挫折,都有助佢地成長㗎。早D明白一山還有一山高,認清未來目標都係好事。最緊要爸爸媽媽做到無條件支持佢,俾返個空間佢地,心理平衡番應該反而係好事。
作者: rayckng    時間: 10-10-5 17:42

原帖由 ICbaby 於 10-10-5 16:48 發表
我小朋友今個星期6先第一間,
我都驚group interview 時, 如果佢唔肯回答或者唔識答,而睇住其他人係咁表現自己的話,
我好怕會打沉左佢自信,唉~~~所以呢個遊戲係好殘酷!!!
但係我地又要玩, 無得選擇 ! ...

我想這不只關小學 Interview與否, 而是他們要開始面對這個現實的社會. 就算你不參與小學 Interview 而只是參加大抽獎, 到小學默書, 測驗及考試時, 都會面對這問題. 所以我們要開始教導他們怎樣面對失敗, 而不是害怕他們受到挫折, 打擊自信心.
作者: cecilo    時間: 10-10-5 18:17

我好多谢大家能這樣互相支持, 我嘅心情好多咗。而家都只有盡力做啦! 只係第一個interview係唔太理想, 要做多d心理準備, 同小朋友多d解釋啦! 而家d小朋友好敏感, 我有時都怕自己迷失咗名校潮, 忽略咗佢嘅心情 - enjoyment 先最重要, 大家加油, 祝福d小朋友揾到適合嘅小學!
作者: kaiming8964    時間: 10-10-5 19:53

你的言行舉止都在表示這是一埸比賽。放棄這想法,多關心你小朋友的想法及感受吧!
作者: ferrynferry    時間: 10-10-5 23:13

其實呢個都係一個既考家長既難題~
所以我地最後只係報左一間去IN,
諗落有D笨,不過 又唔想阿仔搭好耐車返學~
仲有你個囡好成熟啦
作者: BBTWIN    時間: 10-10-6 11:32

樓主我鄧你高興有個懂自發思想成熟o既女兒 . 比著我兩個女, 考成點都冇所謂 . 所以樓主你應該好滿足
作者: BBTWIN    時間: 10-10-6 11:35

我都係唔敢幫對女報太多學校, 因為驚有挫敗感果個唔係佢地, 而係我 .
作者: siumao    時間: 10-10-6 11:55

我囝囝都睇輸贏睇得好緊要, 佢係唔輸得的性格
因為清楚佢脾性, 所以早早話佢知見小學老師唔係考佢叻唔叻, 因為之前已經比晒成績表學校, 老師已經知佢叻唔叻, 而係考佢乖唔乖, 唔識答問題或玩遊戲輸左都唔緊要, 最近要有禮貌同乖
咁我又覺佢應該比佢知道去咁多間學校見老師係考小一, 佢都要知道發生緊咩事的, 不過就輕描淡寫d同佢講囉~
咁so far, 佢都ok, 仲覺得次次interview都好掂
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-6 12:44

我估一排就冇事, 要考既學校就係有咁既情況嫁喇.....唔洗太責怪自己.
作者: chunlaifat    時間: 10-10-6 15:06

其實自2-3歲返學開始, 學校(特別是名校)就會用不同的尺去量度小朋友.....現實是殘酷的, 只有父母的愛才是無條件的, 你可以告訴囡囡無論 in 成點, 將來讀唔讀到這間學校, 媽咪都是一樣甘 她, 唔會改變...相信你的接納可減低她的壓力和挫折感. 當然, 唔好 in太多學校都是一個減壓方法.
作者: TinHay    時間: 10-10-6 15:33

My case is different....My son studies at KCPSK so naturally I apply KCPS since my son had excellent result in K2, I did not pressure him at all, "it must be sure win"....what do you know.  Kindergarten started Sept 1 & as kindergarten students, we were given the application form first & the deadline was Sept 6. On Sept 9, we receieved the confirmation from school that our interview is scheduled at 1am Sun Sept 12.  (kind of rush)  In the first 5 min, my son was taken to another classroom, (individual interview but 3 students & interview teachers in the three different corner).  Then it was intervie with parents & son.  We communicate in PTH all the time during the interview.  FYI, the acceptance is based on the child's performance during the interview.  He was rejected by KCPS.  I got a call before school started on Sept 17 from his class teacher that my son was rejected...My son hated one-on-one interview.  To be hornest there is no one system would be fair whether the government alloty system or school accepting students after interview.  How much can a 5 - 6 years old kid do?  What can you train or prepare him/her for the interview?  In 5 - 10 min one-on-one interview, (just like our job hurt / interview did you find your prefect boss or vs verse), can you tell this little one can do great in the future?  It's funny when my son went to a group interview, he loved it...he said it's not interview.  So what can I do?  different schools have different interview methods as well as questions, how much can we prepare our child for?

原帖由 cecilo 於 10-10-5 14:52 發表
我女女剛於上星期in咗HG (第一個interview), 佢出來時同daddy講 "個比賽我輸咗啦!" 成個人好down~~ 聽到後我好心痛, 點解佢會有咁嘅心情?! 自問從來無迫佢學任何課外活動, 亦都無過份期望。Just be herself and enjoy ...

作者: TinHay    時間: 10-10-6 15:39

"挫敗感果個係我": Agreed

原帖由 BBTWIN 於 10-10-6 11:35 發表
我都係唔敢幫對女報太多學校, 因為驚有挫敗感果個唔係佢地, 而係我 .

作者: milkonline2    時間: 10-10-6 15:54

"挫敗感果個係我": Agreed X 3
原帖由 TinHay 於 10-10-6 03:39 PM 發表
"挫敗感果個係我": Agreed

作者: ohmama    時間: 10-10-6 22:32

原帖由 milkonline2 於 10-10-6 15:54 發表
"挫敗感果個係我": Agreed X 3   

"挫敗感果個係我": Agreed X 4
作者: vincat    時間: 10-10-7 09:05

我個女已經小一, 但回想上年, 真係好慘, 各位家長, 宜家只係小小唔開心..... 到各學校出結果果陣先至係關鍵, 如果間間都唔得個陣, 一來父母會好DOWN, 仲要同小朋友講, 真係好痛苦GA...... 不過千萬唔好放棄AH, 好似我咁, 最後都有一間心儀既學校收左
作者: 愚人    時間: 10-10-7 12:28

其實當今o既教育, 時常係要家長鼓勵小朋友去嘗試, 小朋友當然係鍾意贏. 但沒有太教育如何面對輸.
當佢贏左1-2次, 就以為次次都贏, 當輸佢就不知所措.
其實我地成個家族, 就係要小朋友學識去輸, 學識輸左自我安慰同改進. 家長你要從旁去解釋同鼓勵. 我家族o既小朋友係從打沉中成長, 無數次輸去攞個獎, 佢地就更加了解, 珍惜, 更有鬥心. 其實依個係社會o既縮影, 小朋友唔細細個練習有挫敗, 大時就好難去handle.
我小朋友現在學識怎樣去面對輸, 鋼琴比賽輸左3場, 就問我幾時再有比賽, 因為佢已經係enjoy 比賽o既moment, 有獎當然更開心. 無就當係一個表演. 盡左力就可以.
所以, 在考學校的過程, 家長有無限壓力, 小朋友都有. 但唔好太怪自己比左依d 壓力佢, 因為佢第時小學, 中學, 大學, 出來做野時都要去面對.
作者: cecilo    時間: 10-10-7 23:55

經過這幾日...呀女已經放開咗好多. 先前担心佢唔肯再去, 好彩我同佢講話今個星期又有interview. 佢無話唔去啫, 只係問要唔要畫畫, 之後佢都ok無野.
今次我用另一個方法同佢傾, 佢都好明白事理知道點解要interview, 同想做好d自己. Thank God~!
作者: misstaisen    時間: 10-10-8 23:38

我今天都有面對這個問題,我女去In女小拔,有一個環節講故事有計時,我女就好擔心,結果就不夠時間回答,返來就不開心。今晚睡覺前喊住問我:媽咪,如果無小學收我點算啊。
感覺一下子就打沉了我女的信心。
宜家先發覺,原來我高估了女的心裡承受能力。
作者: chloechanchan    時間: 10-10-9 03:24

對於樓主既一番話﹐作為現代父母來說真是一種正能量的鼓勵和支持。由決定咗小朋友讀邊間KG開始﹐已早知自己要玩呢個小學遊戲﹐有挑戰才會有進步。雖然我都唔認同香港呢個教育制度﹐但可能因為甘香港這個彈丸之地才有甘多人才雲集﹐千萬唔好打擊小朋友的自信心﹐有士氣便是成功的一半。大家共勉之﹗

今日經過KTS﹐一邊行一邊聽到位家長怪個小朋友 (剛面試完畢)做咩無答老師問題........等等﹐聽了後真係“鄧”個小朋友可憐呢﹗加油﹗

原帖由 愚人 於 10-10-7 12:28 發表
其實當今o既教育, 時常係要家長鼓勵小朋友去嘗試, 小朋友當然係鍾意贏. 但沒有太教育如何面對輸.
當佢贏左1-2次, 就以為次次都贏, 當輸佢就不知所措.
其實我地成個家族, 就係要小朋友學識去輸, 學識輸左自我安慰同 ...

作者: fatherfather    時間: 10-10-9 20:44

作者: fatherfather    時間: 10-10-9 20:51

作者: ICbaby    時間: 10-10-9 21:07

其實小朋友真係唔明白何謂面試? 當佢唔明既時候會做成害怕同壓力, 所以我女女今日要IN 兩埸, 我都係同佢講去學校同一班小朋友玩, 有老師同你玩遊戲, 問吓你問題咁LOR,
佢今日IN 完我都有問番佢老C問咩野, 佢講完比我知, 我話佢叻叻, 女女都好開心, 其實佢講唔曬比我知考咩野都係正常.
作者: ICbaby    時間: 10-10-9 21:09

原帖由 fatherfather 於 10-10-9 20:44 發表
今時今日小朋友都好多慘!

其實現今小朋友咁慘,係邊個做成?
藉得我們反思.
作者: cecilo    時間: 10-10-9 23:48

今晚又再同呀女傾, 話佢知聽日要去陳守仁interview. 希望佢可以開開心心啦~!
如果小朋友interview後唔開心, 仲要睇大人面色, 其實都幾可憐!
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-9 23:53

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:07 發表
其實小朋友真係唔明白何謂面試? 當佢唔明既時候會做成害怕同壓力, 所以我女女今日要IN 兩埸, 我都係同佢講去學校同一班小朋友玩, 有老師同你玩遊戲, 問吓你問題咁LOR,
佢今日IN 完我都有問番佢老C問咩野, 佢講完比我 ...

今早是我的兒子第一間要面試的小學, 他完成後無論結果怎樣我也有讚賞他. 我讚他能乖乖跟從哥哥姐姐去面試, 沒有害怕, 那下一次表現一定更加好. 他其實知道自己表現不好, 但聽到我還讚他, 他也很開心 .
作者: DrBabyAlex    時間: 10-10-10 07:50

作者: hellojl    時間: 10-10-11 01:32

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:09 發表

藉得我們反思.

是政苦 / 家長/ 學校 .......etc ?

唉... 我覺得以上个个都有份

政苦: d政策幾十年唔 update, 苦了家長更苦了小朋友

家長: 想比最好的學校小朋友, 咪報10間8間直資, 私校.....谷...谷...再谷

學校: 咁多人黎in, 唔憂冇人讀, 最緊要收哂d叻仔叻女, 省靚个招牌, 1於18般武藝都考埋. 咁d家長咪想盡方法令自己小朋友能突圍而出

咁咪惡性循環law, 當然家長絕對有權選睇餸食飯, 不防1試, 求求其其 等的選校方法, 式隨專便.

大家努力!!
作者: may6b    時間: 10-10-11 09:20

無論你點同佢講, 其實她都知是面試及看學校會否收佢. 知道自己唔識答即係唔識, 她們真的知道是什麼事的. 所以她去完一間她識答大部分題目的學校, 得意洋洋的同我講很易, 她很開心. 她去到一些她好多唔識答的學校, 她又有些挫敗話好多唔識. 佢唔識答的題目, 我們又會耿耿於懷, 成日諗應該可以咁答...

跟住些學校陸續話你知佢地收唔收, 收唔到大人同小朋友點都會唔多開心, 好係覺得我地唔得咁. 不過唯有自我安慰話那些唔收我們的學校其實都唔係好啱我地、 塞翁失馬, 嫣知非福、好學校都有不好的學生, 不好的學校都有好學生之類, 之類...

不過可能重要的是我們同孩子一同經歷, 一同面對...同憂同喜...
作者: nicolemummy    時間: 10-10-11 09:34

想點update?

全部面試或校長畀分? 仲慘.

全部大抽奬? 唔係因為大抽奬所以d家長先去考私校做backup咩?

原帖由 hellojl 於 10-10-11 01:32 發表

政苦: d政策幾十年唔 update, 苦了家長更苦了小朋友

作者: mimame    時間: 10-10-11 10:05

藉得我們反思.

IT IS CAUSED BY OUR GOVERNMENT !!

(1) I don't understand why central allocation has to wait till Jan 2011 to fill in the form and then on 4 June 2011 to get the result ! If Central allocation is much earlier, I doubt there are so many people applying for DSS and private schools.

(2) This NET thing is ridiculous. My daughter is studying in Kln Tong since K1. Now why central allocation has to be based on where we live?? All government schools should be opened to everyone  for central allocation for the sake of fairness!

(3) For discretionary place admission, the 5 marks for religion background is again ridiculous! I studied in Kln Tong elite primary and secondary school, but I am not a Catholic ! Why nowadays this religion thing is so essential. 15 marks and 20 marks make a huge difference in this stage.

I just can't sleep well after 9 and 10 Oct, I feel the chance of being admitted by any one of the schools is so minimal ...
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-11 10:38

其實小朋友都唔係傻, 知道INTERVIEW係一個重要場合, 見父母不停提自己呢樣果樣, 見個個如臨大敵(忍唔住丫嘛), 都知有D野啦

試下同小朋友講, 係要認真D, 因為老師想認真認識下D小朋友, 而小朋友亦可以襯呢個機會感受下對間學校有咩感覺, 所以如果小朋友係叻, 就要俾老師知喇, 另外, 覺得D老師係點學校好唔好, 你都要靠小朋友OBSERVE架, 所以媽媽要靠佢架喇(唔好一出黎就追住佢問識唔識啦, 努力忍下口, 關心左佢感覺先嘛)

得與唔得, 唔係重點, 最緊要係TRY YOUR BEST認真去做呢件事, 呢個都係小朋友應該有既態度呀! 既然你地小朋友咁醒, 你咪理智咁話佢知點解要經過呢D PROCESS, 黎緊仲有咁多場就完喇, 咁等佢有個心理準備都係好的

樓主, 講返你女女既CASE, 其實你有無唸過, 5分鐘完成唔到幅圖畫, 其實表示左你女女好認真去畫同修飾, 俾我, 我會讚佢TIM! 畫畫從來都唔係鬥快, 呢樣大家都好清楚, 不過"當局者迷", 聽到完成唔到就覺得自己做得唔好, 你自己心情都影響埋, 你可以開導下女女, 叫佢唔好怕左畫畫, 正面面對問題(點樣再好好用好D時間, 又快又靚好緊要架)
我2個小朋友從來都無心機畫畫的, 所以"畫唔晒"呢樣野真係從來唔會O係佢地身上發生 , 倒轉如果我女去INTERVIEW, 係呀, 好快畫晒呀, 咁係咪等於贏左?
作者: ohmama    時間: 10-10-11 11:32

"小朋友從來都無心機畫畫的, 所以"畫唔晒"呢樣野真係從來唔會O係佢地身上發生"

me too...
作者: ferrynferry    時間: 10-10-11 12:21

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-11 10:38 發表
其實小朋友都唔係傻, 知道INTERVIEW係一個重要場合, 見父母不停提自己呢樣果樣, 見個個如臨大敵(忍唔住丫嘛), 都知有D野啦

試下同小朋友講, 係要認真D, 因為老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery ...

好認同呀~盡左力係重點,做唔好既話~
就要問問自己(父母),會唔會比左太大壓力
或者又太無心理準備~
盡力,認真係重要,不過失敗左都應該係過程學習下~
大人同小朋友有咩改善既地方囉~
不過真係唔係好容易做得到同做得好~
作者: terryeric    時間: 10-10-11 12:36

經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報名志在參與/買一個希望/吸取一個經驗, 我不是扮清高, 如果奇蹟地收左小女, 我都會開心到訓唔著!

面試過後, 我很不開心(之前我沒有想過我會唔開心), 不是因為女兒的表現, 亦不是因為準備不足, 而是苦惱於我對女兒的能力要求...應該在哪一點劃上準則!

在part one, 要寫上中文姓名時, 小女未能完成, 我之前已有教她寫自己個名, 不是為了什麼interview, 只是認為她需要識寫自己個名, 可是她力有不逮, 因為她的"姓"筆劃頗多,裝字亦頗難, 所以我個人認為可以慢慢去練, 沒有迫她...結果令她在interview task 中做不到!

我好責備我自己,我是一個不合格的媽媽, 一些最基本的能力我都忽略, 反思:是我抹煞我女兒的機會!!! 是我拖慢我女兒的能力發展!!! 是我令我的女兒追不上"這個社會"的"標準程度" 我究竟在"快樂童年"和"有壓力才有進步"這條線上怎去決擇平衡點???? (十分苦惱)

不過, 當然一切已成定局, 一切已過去, 我唔開心也無補於事, 我要為我的女兒向前看, 她不能寫自己的名字也表示唔開心, 我要做的不是責備, 而是教她如何從經驗中去學習(作為父母自己都要學習) : (1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個"姓"難寫, 就先寫左你另外兩個名字先啦, 將來你會測驗考試默書, 捨難取易 (3) .....

經過interview, 我更了解自己女兒的強弱之處, 從中去想方法去develop the strength and remedy the weakness

各位父母, 一同努力 !!!!

作者: thomasha    時間: 10-10-11 12:52

睇過咁多討論:

1 全部面試/校長決定

(a)黑箱作業
(b)小朋友細細個就要被操練,太可憐
(c)家長疲於奔命

2 全部大抽獎,甚至唔分區
(a)細路仔可能要長途跋涉跨區返學,太辛苦
(b)家長失去選擇權,或者唔理咁多周圍叩門心儀學校,令抽獎形同虛設
(c)如有超過一名子女,可能被派到不同學校,照顧較難

3 部份自行申請,部份抽獎
(a)自行申請o既學校收生條件對有關各方或其中一方唔公平 (例如唔同類別有分加)
(b)自行申請同抽獎學位分配比例可能引起爭議
(c)有一定不確定性,於是家長盡量hold住學位唔放,直到最後階段,學校o係掌握實際入學人數會有困難

似乎各種方法各有弊端,唯有選擇弊端較少或影響人數最少o既方法黎實行。
原帖由 nicolemummy 於 10-10-11 09:34 發表
想點update?

全部面試或校長畀分? 仲慘.

全部大抽奬? 唔係因為大抽奬所以d家長先去考私校做backup咩?

作者: caa    時間: 10-10-11 12:57

我認為這是政府做成的!

為什麼要將學校分banding?我們家長為什麼出盡九牛二虎之力要子女入band 1之學校? 如果我的理解沒錯,band2 or 3學校之學生是很難入或根本入不了band 1中學的,但banding不是取決於個別學生,而是整所小學之average??

原帖由 mimame 於 10-10-11 10:05 發表
藉得我們反思.

IT IS CAUSED BY OUR GOVERNMENT !!

(1) I don't understand why central allocation has to wait till Jan 2011 to fill in the form and then on 4 June 2011 to ...

作者: ferrynferry    時間: 10-10-11 12:59

Terry
我個仔仲未IN,不過我亦可想像個感受係點啦
因為個比例比9死一生更低MA~
你講得好好,對我黎講唯一呢度有問題

1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個"姓"難寫, 就先寫左你另外兩個名字先啦, 將來你會測驗考試默書, 捨難取易 (3) .....

就算係都唔好俾佢知先啦,咁我係小朋友我更憎寫字
應該係先提高寫字既興趣同專注力,
如果專注力好係唔使太長時間架~
`解釋同實踐文字既作用 好處,係現實表現俾佢睇下~
一齊為自己子女努力啦

作者: thomasha    時間: 10-10-11 13:08

希望你不要再責備自己了,小孩子各有長處,以寫名字為例,寫"林小一"當然比寫"譚耀燊"容易得多,如果有小學硬要用這種測試來作"標準",實在有欠公平;倒是應該著重小孩是否全力以赴,就算做不到也應嘉許她的做事態度。如果小學只重結果不問過程,小弟實不可苟同此等學校的教學方向。

雖然我不是媽媽,但作為兒子,媽媽的偉大在於對孩子無微不至的照顧和無條件的愛和關心,就算一個文盲的母親也可以教出出色的子女,她沒有教育水平,教不了小孩學術上的東西,不代表她是個不稱職的母親。

的確,這個小一選校 (或應該說是"學校選秀") 過程對家長絕對是個非常寶貴的學習過程。
原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表
經過今次DGJS interview, 我有好深的感受, 希望可以同各位家長分享一下!

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

作者: goo_littlebb    時間: 10-10-11 13:21

I'm glad that my girl's kinder taught her to write her name before the summer holiday, but does it mean she has great chance in the interview? I don't think so.

More to share:
My hubby saw 2 girls (not sure twins? but should come from the same family) came out from DGJS after the interview, 2 maids were already waiting at the entrance, and 1 maid 抱 1 girl and walk away, hey! It is the interview for primary school, not for the kindergarten, they were not babies anymore.

I think the interview for Primary school should not only focus on the kids' academic level & spoken language but should also include something like self care and attitude, it is also important.

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 發表

由始至終, 我都沒有抱任何祈望可以入到呢間學校, 自問不是專業人仕, 不是富有家庭, 不是名人高官, 亦不是全職母親, 女兒亦不是十分出眾, 報 ...

作者: A8888    時間: 10-10-11 13:39

老實講, 我比小朋友考名校真係純粹攞經驗為叩門(大攪珠)作準備而已, 冇諗過要比佢入讀呢D所謂名校,  好似DBS咁, 考到嘅話, 囝囝咪仲慘, 何苦要個小朋友受咁大壓力呢! 囝囝如果有資質+家庭之栽培, 去到邊所學校都冇問題! 反而小朋友的品格較看重吧! 成績差有得追, 品格差就好難搞啦!  

原帖由 ICbaby 於 10-10-9 21:09 發表

藉得我們反思.

作者: roychi    時間: 10-10-11 14:04

其實成個遊戲就係取決於間學校同老師用咩收生標準去選學生, 就算幾叻或者唔係好叻都唔會影響個賽果好多, 因為間間學校有唔同的標準!  依家做小朋友真係好慘!
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-11 14:26

千祈唔好咁唸, 我記得幾年前, 我見過我老闆為個仔寫既小一申請信(當年咩都未識, 見識下姐), 信入面話, 好緊張又興奮, 因為仔仔終於又去申請自己母校, 好開心, 亦好緊張, 因為呢個係一個俾仔仔好好地assess自己既機會
過左咁多年, 我覺得呢番說話好岩聽--係啊, 收與唔收, 好多野自己控制唔到, 但呢個小一面試, 真係一個好comprehensive既機會, 讓小朋友作出一個全面既評估, 做到比人好, 做父母都有滿足感, 做得唔夠人好, 做父母睇下點樣補足, 邊d係小朋友能力唔到, 邊d係自己無教
無父母會點條黑路俾自己仔女行, 今次發現唔ok, 下次做好佢lor, 唔駛唔開心呀
(講個秘密你聽: 我家係蕭宅..........哈.........)

原帖由 terryeric 於 10-10-11 12:36 PM 發表

作者: ladykin    時間: 10-10-11 14:35

仔仔今年小一, 回想去年面試既情形, 都仲好深印象.
仔仔知自己係去面試, 要去答問題, 但我同佢講, 面試時要有禮貌, 答問題要大聲, 之後就話盡咗力就得, 同比佢知道每間學校都有好多小朋友報(佢自己都睇到), 唔一定會揀佢, 而且祇要佢努力讀書, 每間都係好學校, 佢又唔會覺得呢間學校唔收佢就冇書讀. 但佢久唔久就會問學校有冇邀請佢去讀咁 lor ^^

(宜家叫佢温習, 佢就會同我講佢已經盡咗力, 真係比佢激 c)
作者: cecilo    時間: 10-10-11 23:17

經過尋日嘅interview, 令我對呢d所謂小一interview完完全全失望透. 上到去見到有d小朋友 , 真係有d心痛, 好好地要佢地入去比人測試, 嗰一刻真係唔知自己点解係其中一份子~~~~
而家先至開始, 嗰過程仲有排, 真辛苦!
作者: ANChan59    時間: 10-10-11 23:30

原帖由 caa 於 10-10-11 12:57 發表
我認為這是政府做成的!

為什麼要將學校分banding?我們家長為什麼出盡九牛二虎之力要子女入band 1之學校? 如果我的理解沒錯,band2 or 3學校之學生是很難入或根本入不了band 1中學的,但banding不是取決於個別學生,而 ...

Only students have banding and eventually no banding for schools. Most students like 80+% are band 1 join the school and we "claimed" those schools are band 1.......That's my understanding...
作者: goo_littlebb    時間: 10-10-12 09:56

Having interviewed 6 DSS & PS, no offer yet but 2 in waiting list, really nervous to pick up phone call and check the mail box, sometimes really feel frustrated.

I told my girl "Don't know if these schools like you or not, but Dad & Mom promise to find you a suitable one!"

My girl replied "It doesn't matter, let's interview some more."

She is so mature and optimistic, woo..woo...
I love her so much and so glad to have her in my life, Dad and mom will work hard to find a good school for her!
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-12 10:06

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-12 09:56 AM 發表
Having interviewed 6 DSS & PS, no offer yet but 2 in waiting list, really nervous to pick up phone call and check the mail box, sometimes really feel frustrated.

I told my girl "Don't know if these  ...

作者: BBTWIN    時間: 10-10-12 11:06

我都覺小朋友好慘, 短短果十幾廿分鍾面試就要比人決定你得唔得. 收到acceptance letter固然高興, 對子女能力有一定肯定性. 但一收到rejection letter或多或少都會懷疑小朋友能力, 點解人地得自己小朋友唔得, 點都有點失望. 唔知好定唔好我對女一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 .
作者: ohmama    時間: 10-10-12 11:08

"一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 "

Totally the same!!!
作者: BBTWIN    時間: 10-10-12 11:55

原帖由 ohmama 於 10-10-12 11:08 發表
"一d都唔成熟, 對面試得失冇所謂. 挫敗感佢地一定冇. 雖然暫時未知結果, 不過我都做好心理準備去承受我的挫敗感 "

Totally the same!!!

小朋友唔成熟, 就冇競爭心, 唔識去盡全力. 樣樣求求其其, 是是但但. 你有你緊張, 我有我自在. 我對女在某方面叻(串字認字)都冇用. 我而家等緊我兩個女開"曉" .
作者: siumao    時間: 10-10-12 14:10

原帖由 may6b 於 10-10-11 09:20 發表
無論你點同佢講, 其實她都知是面試及看學校會否收佢. 知道自己唔識答即係唔識, 她們真的知道是什麼事的. 所以她去完一間她識答大部分題目的學校, 得意洋洋的同我講很易, 她很開心. 她去到一些她好多唔識答的學校, 她 ...

我就得失心唔重, 至今收到一封reject信, 又無話覺得唔開心, 亦都無同囝囝提, 同佢講一定影響佢情緒同信心, 所以唔講好過講~~
作者: siumao    時間: 10-10-12 14:28

以我囝囝in過的學校中, 好似有3間都要寫中文名...
我囝幼稚園k2開始已經要所有工作紙都自己寫名/日期/班級, 如果唔係學校train, 我囝都未必可以寫得好自己個名...
我同佢報讀的面試班都要練自己寫名, 其實唔好話面試班好定唔好, 起碼, 你會知道小朋友面試其實需要有邊d"技能"係自己唔為意之前無諗過的, 當然最終最好都係自己幫佢執返自己教返
其實叫小朋友寫名係咪犯左"筆試"哩一項?
咁你又唔好話為左練好一樣野就要剝削佢玩的時間, 小朋友會反感的, 不如婉轉d話要安排好d時間, 又可以學到野, 又有得玩~
作者: siumao    時間: 10-10-12 14:30

原帖由 goo_littlebb 於 10-10-11 13:21 發表
I'm glad that my girl's kinder taught her to write her name before the summer holiday, but does it mean she has great chance in the interview? I don't think so.

More to share:
My hubby saw 2 girls (n ...

這是理想和現實的分別...
作者: suewong    時間: 10-10-12 15:06

lee個月in左7間學校.....反而讓我知道我女兒適合那一種學校模式.  
雖然大家interview都抱住hope, 但唔好看得失多重啦.  反而跟小孩子有一段經歷, 我覺得可更認識女兒多一點.
我女姓"戴", 都一樣多筆劃, kinder K2 2nd term教寫自己名....多練習今年寫得好一点.
但我都唔相信寫名字會佔好多分......mami唔好咁自責呀
作者: ohmama    時間: 10-10-12 15:11

我都係臨面試前三日收到風要寫名, 先開始訓練亞女寫; 臨考前一日, 佢先寫齊晒d筆劃, 冇甩漏咋.
作者: ohmama    時間: 10-10-12 15:14

原帖由 BBTWIN 於 10-10-12 11:55 發表

小朋友唔成熟, 就冇競爭心, 唔識去盡全力. 樣樣求求其其, 是是但但. 你有你緊張, 我有我自在. 我對女在某方面叻(串字認字)都冇用. 我而家等緊我兩個女開"曉" . ...

我覺得唔成熟亦有唔成熟好處, 起碼佢面試前從來冇驚, 每次都話好好玩 (即係起碼冇同小朋友閙交).

我個女唔識串字, 但認中英文字都好叻.
作者: BBTWIN    時間: 10-10-12 15:40

原帖由 ohmama 於 10-10-12 15:14 發表

我覺得唔成熟亦有唔成熟好處, 起碼佢面試前從來冇驚, 每次都話好好玩 (即係起碼冇同小朋友閙交).

我個女唔識串字, 但認中英文字都好叻.

我自己就希望兩個女變成熟d, 容易教d. 不過都冇得講, 好多野要靠佢地自己. 我一個人點幫得甘多 .
作者: most    時間: 10-10-13 18:02

大家不要睇成敗得失太緊要,始終呢個遊戲實有勝負。
我的囝囝interview完DBSPD後,我們行着山路下山,我的老公對著條馬路,大聲説:「it's only a game.」
哈。哈。我也估不到他會這樣說。
而每次interview後,我只會問囝囝3個問題。
1.頭先好唔好玩?
2.你俾自己嘅表現幾多分?
3.想唔想喺度讀小一?
作者: most    時間: 10-10-13 18:17

始終係5歲的人仔,不要讓他感到壓力。讀書的路還有很漫長要行。大家作為父母的,試想想自己5歲的時候做緊D乜?有無為自己入邊間小學緊張過?
細佬仔始終係細佬仔,留番D童真俾佢哋,不要強迫佢哋快D思想成熟。
作者: thomasha    時間: 10-10-13 19:03

BK好多家長面試完後狂問小朋友考乜,跟住o係BK分享,仲會有好多人多謝佢地添。:)
原帖由 most 於 10-10-13 18:02 發表
我的囝囝interview完DBSPD後,我們行着山路下山,我的老公對著條馬路,大聲説:「it's only a game.」
而每次interview後,我只會問囝囝3個問 ...

作者: ahchungma    時間: 10-10-13 22:26

It's absolutely pathetic! We shouldn't use the assessment in the individual school to determine our kids' ability. What we do now is to try our best to provide a wonderful learning environment to our kids and that's why we  let our kids explore more to increase their chance. Even if they are not accepted, it doesn't mean there are insufficiency in this kids or the parents. Every kid has his or her own potential in different areas. Some show it now and some show it later. If the kid is not accepted, it only means the school can't see his/ her potential now. It doesn't mean parents or kids didn't do their best. Good luck, parents, don't give up. It's only a beginning of the kids' lives. And I'm sure even if our kids can't get into our dream schools, they can still learn happily and fruitfully in other less prestigious schools.

Just my little comment!
作者: hiellen    時間: 10-10-14 00:25

我都有感言發, 其實小朋友的挫敗感係我地為人父母製造俾佢地, 其實佢地只係一個5歲天真可愛既小朋友,  佢地點知間學校好還是唔好呢; 還有些家長會灌輸不正確既信息給小朋友, 令小朋友增加了無形既壓力; 點解d家長要d小朋友去in咁多間學校呢? 住港島過九龍考, 住九龍就去香港考, 其實各位父母有無唸過佢地每天返學時間已經好長, 仲要加埋交通時間, 分分佢地仲辛苦過大人返工, 我都明白每位父母都想自已子女入讀一間好學校, 令佢地行既路無咁辛苦, 但係你地有無唸過佢地開唔開心呢?

我聽我個仔同學既媽咪話in st. paul boy個陣時有一個小朋友問佢仔仔, "我有信心考到e間學校咁你有無信心考到e間學校呢? ", 還有仲聽到有位小朋友同佢爸爸講"Daddy唔使擔心, 我一定考到", 你地話係唔係唔應該有一個5歲既小朋友講出黎既野, 個d小朋友好似已失去左童真, 我想信上天一早已安排一間適合各位小朋友入讀既好學校, 大家努力.
作者: terryeric    時間: 10-10-14 10:12

Dear ferrynferry and parents,

Thank you for your sharing.

Actually, I can say that this is a very good experience. It makes us (my daughter and me) understand more to ourselves. We can learn the area to which we are lacking of, so that we can pay attention to and improve ourselves.

I am so glad to see my daughter's positive attitude to this senario "unable to write down her chinese surname". She has practised automatically everyday and she showed me last night that she could write it by her own without following the printed guideline, just within one week after the interview.

What I want her to learn is "failure is not a big deal". The importance is what you do after the failure.

What I want to share as well is - I know that my daughter is unable to face the "losing". Frankly speaking, she is not an agressive girl. When she plays with her classmates, like ball games, she feels unhappy and even in bad mood if the ball is caught by others. As you said, I don't think my girl is less intelligent than those who are agressive. What I need to do is to guide her being survival in our real world, and how to face the "result". Her future life is on her own and we cannot control. As her parents, what we can do is to make our best effort to guide her in her early life.

(same release under DGJS 1ST interview)

原帖由 ferrynferry 於 10-10-11 12:59 發表
Terry
我個仔仲未IN,不過我亦可想像個感受係點啦
因為個比例比9死一生更低MA~
你講得好好,對我黎講唯一呢度有問題

1) 既然唔識, 就要多練習, 要成功就要付出努力, 要付出努力就要減少玩玩具的時間 (2) 變通-如果個" ...

作者: ferrynferry    時間: 10-10-14 11:46     標題: 回覆 72# terryeric 的文章

努力啦~
作者: most    時間: 10-10-14 11:52

我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近一條龍的2線DSS作首選,仲有一間同區的DSS次選,並沒有報DGS, SPCC 或其他,我問她為什麼不給你女兒一個考入名校的機會,她說她只想給女兒快樂的學校生活。
我問她現在大部份香港的名校,都在中、英、數科目教快半年、1年。我問她的女兒學校有沒有教快?她笑說,我們香港人、甚至中國人,什麼都想比別人學得早,但到了在外國大學,還不是一樣的level。早學並不代表到最後的成績會好。點解人哋外國D鬼仔鬼妹,在小學、中學玩、玩、玩,而我哋香港細佬仔就日日都谷、谷、谷,到了大學的level,還是一樣的,甚至中國人不及外國人。大家請細心諗一下。
作者: Charlotte_mom    時間: 10-10-14 12:01

e? 咁似我朋友
佢o係港島某間名女校讀到中學, 去左加拿大讀u, 入到去識左d新同學, 發現d同學以前都唔駛點讀咁又入u, 於是佢發現自己過去十幾年, 究竟咁辛苦, 付出比人多既努力為咩?
於是而家佢決定俾個女讀esf

原帖由 most 於 10-10-14 11:52 AM 發表
我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近 ...

作者: ggoo    時間: 10-10-14 12:24

我女面試當是去玩,好輕鬆,冇壓力,遇到唔識答既問題我問佢有冇唔開心,佢答我,唔緊要,以後再努力,我好開心我女可以咁樂觀,雖然我預著我女可能冇私校直資收,但我經過呢次面試,見到我女樂觀既一面,我覺得好開心.
我噚日贈著幾個字比我老公:謀事在人,成事在天,我同我老公講我地盡著力就OK,其他等上天去安排.
作者: TelleTelleMom    時間: 10-10-14 12:30

如面試時分年齡組別計分,那升上小一時又如何計?
原帖由 DrBabyAlex 於 10-10-10 07:50 發表
Nowaday, parents already all push their kids to private interview classes in HK there with many side classes for DGS/ DS, SPCC , etc suiting their different styles of interview.
Should there be a cen ...

作者: IWAT    時間: 10-10-14 12:49

原帖由 TelleTelleMom 於 10-10-14 12:30 發表
如面試時分年齡組別計分,那升上小一時又如何計?

好難答... 可能因為咁, 有d學校只收大囡大囝吧 ... !!!

(當然, 同年比他們通常都比細囡細囝醒少少... ...)

作者: jm1874    時間: 10-10-19 12:56

我好認同你既睇法~~~
原帖由 most 於 10-10-14 11:52 發表
我想分享一下:
我曾經和我的朋友傾談,(她是專業人仕,是普通屋村長大的,曾經大學畢業後留學於澳洲,她有2個女兒,現在是P.1&P.2),我問她關於選小一的問題。她說她沒有為女兒報考最top的DSS/private school,只是揀了一間屋企附近 ...

作者: mocha    時間: 10-10-19 14:26

作者: hui3328    時間: 10-10-19 15:29

據我了解, 香港一些官津校的催谷程度及功課量唔會少過幾間直資學校. 個別官津校由於無直屬中學, 為咗爭取派到好的中學, 只能不停催谷學業.

想愉快學習, 無功課壓力, 只能考國際學校.

原帖由 most 於 10-10-14 11:52 發表
我想分享一下:

作者: jeremyphlam    時間: 10-10-19 17:08

原帖由 hui3328 於 10-10-19 15:29 發表
據我了解, 香港一些官津校的催谷程度及功課量唔會少過幾間直資學校. 個別官津校由於無直屬中學, 為咗爭取派到好的中學, 只能不停催谷學業.

想愉快學習, 無功課壓力, 只能考國際學校.

...

Totally agreed!
作者: kids411    時間: 10-10-19 18:31

作者: thomasha    時間: 10-10-19 18:47

Will you spend time to train your child so that he/she can do well in the interviews?  Depending on your child's personality, these interviews may strengthen or crush your child's self-confidence.  You should seriously consider the consequences.

It may be a good experience, but don't let it side-track your goals.  

For me, if I didn't plan to let my child go to a DSS school, I would rather arrange more useful and enjoyable activities for my child than have him go through the pointless interviews.
原帖由 kids411 於 10-10-19 18:31 發表
由頭到尾冇諗過 IN 直資,
不過今日想小朋友 IN 下 / 試下 / 玩下/ 見識下,
我係講真, 冇諗過要入,
有冇 D 家長係想小朋友見識下,
而唔係想佢入 GA ?

不過冇人好似我咁傻呱 ?
...

作者: DebuPegg    時間: 10-10-20 12:11

原帖由 most 於 10-10-13 18:02 發表
而每次interview後,我只會問囝囝3個問 ...

好認同
interview後, 我主要係問大仔
1/. 好唔好玩呀, 有無遊戲架
2/. 咁你鍾唔鍾意呢間學校既環境, 同埋老師/校長

淨係考HKUGA個時, 問得比較多, 因為要報番俾佢同校未interview既同學家長知

作者: DebuPegg    時間: 10-10-20 12:28

同埋....  我好呀Q
如果, 考個間學校唔收我個仔. 都唔代表個仔能力差.  只不過係遇個老師(interviewer) 唔鍾意我個仔個type.
我相信大部份小朋友, 5歲人仔, 能力個個差唔多 (當然, 我都識一兩個表達能力好好既小朋友. 一班20個同學裡面咪係係兩三個).  個個小朋友都差唔多既話, 咪睇 interviewer既喜好心情.
所以, 唔好睇到個interview 咁大件事.

我真係想開解每位家長啫
好似大人見工既 30-min interview. 都係人夾人緣!! sigh!
作者: himseema    時間: 10-10-20 13:46

我都有安慰自己, 個個小朋友都好unique, 入唔到唔係佢問題, 只係學校要其他種類的小朋友, 仲有luck呢! 呢個遊戲都講少少luck.

平常心.
作者: DebuPegg    時間: 10-10-20 14:42

上星期, 我去interview

有一刻我好心痛... (唔關我個仔事)
老師見完小朋友之後, 就安排家長同小朋友一齊 interview..   咁我同大仔, 老公係課室出面等入房.
其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸行到近樓梯口時, 擰轉身同小朋友講"you disappointed me" (語氣雖然唔係大聲唔係惡, 不過, 有乜分別?)
個小朋友就好戲劇性咁係個一刻, 跪左一跪(我唔知係因為"click"親, 定真係腳軟)..
我真係好心痛!! (到呢刻諗起, 都心痛)

我相信個小朋友, 一定自信跌到谷底. 我全程望住佢地(個小朋友背住我地.  如果, 小朋友睇到我地, 我同我老公都唔會望實, 小朋友要面架麻)... 但小朋友, 個頭"dup"低晒....
好 hurt

小朋友個挫敗感, 好多時都係父母, 身邊最親既人俾佢架!!

作者: Sumyeema1    時間: 10-10-20 14:50

好心痛 x 2

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 14:42 發表

老師見完小朋友之後, 就安排家長同小朋友一齊 interview..   咁我同大仔, 老公係課室出面等入房.
其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸 ...

作者: himseema    時間: 10-10-20 15:07

面個試啫, 唔使咁勞氣wor.  父母都唔support 子女, 還有誰support 佢?? 好可憐.
作者: goo_littlebb    時間: 10-10-20 15:12

So poor~We can't blame the children for their performance! What they performed was what we input to them, the father should blame himself instead.
作者: cecilo    時間: 10-10-20 15:17

Wah....只係一個interview啫! 日後仲有咁多關, 人生有咁多唔暢順嘅時間, 咪成日要講"you disappointed me" ?!!
基本上interview完咗, 我都唔問咁多, 等佢自己講。

P.S. 嗰位小朋友加油呀! 都有很多人心痛你!
心痛X3

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 14:42 發表

其間有個家庭出左黎...  爸爸行頭, 媽咪拖個仔行後, 爸爸 ...

作者: DebuPegg    時間: 10-10-20 15:19

係囉, 面試啫...
唉!!

家長/大人interview 都唔係次次掂啦!! 唉
作者: milkonline2    時間: 10-10-20 15:23

我睇完你依個post,真係眼濕,好心痛!
我好開心我同我囝囝喺依一刻仍然係談天談地,有乜開心唔開心亦會同我分享,希望佢成為一個樂觀、開心、有自信、有責任心、珍惜身邉一切的人,這是我作為父母的心願,我相信他一定做到!
原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 02:42 PM 發表

作者: cecilo    時間: 10-10-20 15:23

Agreed. 我地大人見工都唔係一定得啦!

原帖由 DebuPegg 於 10-10-20 15:19 發表
係囉, 面試啫...
唉!!

家長/大人interview 都唔係次次掂啦!! 唉

作者: Blessings    時間: 10-10-20 17:11

I am totally agreed with you. The kids have already felt pressure in interviews, no matter how their performance is, we should not blame them anymore. I saw my relatives scolded at her son after interview last year, it was really sad. Until he was allocated to a famous school by luck, she stop blamed him, how sad it is! The boy has got hurted! I always remind myself to encourage and support my own kids especially during the harsh time. Add oil!
作者: happycj    時間: 10-10-20 17:17

結果都未知,為何這麼快便 "disappointed",是否小朋友忘記一些爸爸的囑咐,例如和老師說再見等。

作者: DebuPegg    時間: 10-10-20 17:40

原帖由 happycj 於 10-10-20 17:17 發表
結果都未知,為何這麼快便 "disappointed",是否小朋友忘記一些爸爸的囑咐,例如和老師說再見等。

我都唔知係個小朋友係答錯晒, 定係無答野, 定係點, 我係課室出面等緊...  
唉....  我都覺得唔使咁嚴重用到 "you disappointed me"

其實, 我個小朋友都唔係表現得好. 佢比較怕羞, 慢熱
今次係第一次同埋我個仔一齊 interview.  唔知係咪有我地係身邊. 佢反而依賴左, 好似等我地答問題咁.   老師問佢野, 佢答得好細聲, 答問題前又會望吓我同爸爸, 見我地唔答佢先自己答.
interview之後, 唯有同個仔講, 下次一齊interview你唔可以咁唔專心, 老師問你野, 你要自己答番....  唔係仲可以點呀?
作者: happycj    時間: 10-10-20 17:44     標題: 回覆 98# DebuPegg 的文章

I see.  
So the parents could see the whole process of interview.
Poor kids!
作者: smartmatt    時間: 10-10-20 17:54     標題: false expectations

Disappoint always come with high expectations. I hope the father can reflect and make amends to his kid.

Encouragement, encouragement, and more encouragement - all that is needed.   Children are smart and will learn to meet assessors requirements.  

Never show your disappointment to your kid as this is sure way for future failures as a happy kid is always a better performing kid.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5