教育王國

標題: 啟基小學巳開始SECOND IN?? [打印本頁]

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-16 12:24     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN??

10月9日才第一次面試, 昨天巳收到SECOND IN的電話. 我兒子面試了的其他學校至少要3星期才出result, 但啟基卻那麼有效率. 其實她只是後備的最後之選, 因學費及雜費實在太貴了. 如SECOND IN沒問題的話, 會不會馬上被要求交學費???留位費我或會交, 學費就應該不會了.
作者: kc_01k    時間: 10-10-16 21:13

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-16 12:24 發表
10月9日才第一次面試, 昨天巳收到SECOND IN的電話. 我兒子面試了的其他學校至少要3星期才出result, 但啟基卻那麼有效率. 其實她只是後備的最後之選, 因學費及雜費實在太貴了. 如SECOND IN沒問題的話, 會不會馬上被要 ...

我無考啟基, 不過我仔同學仔, 昨日 15/10 先係 1st in 啟基(九龍).

請問你係講緊啟基(香港) 定 啟基九龍?
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-16 23:06

原帖由 kc_01k 於 10-10-16 21:13 發表

我無考啟基, 不過我仔同學仔, 昨日 15/10 先係 1st in 啟基(九龍).

請問你係講緊啟基(香港) 定 啟基九龍?

我說的是九龍啟基, 香港啟基好像是津校.
作者: kc_01k    時間: 10-10-16 23:56

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-16 23:06 發表

我說的是九龍啟基, 香港啟基好像是津校.

oh, 我唔知添.

不過我仔個同學, 昨日先1st in.
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-17 13:38

原帖由 kc_01k 於 10-10-16 23:56 發表

oh, 我唔知添.

不過我仔個同學, 昨日先1st in.

其實我覺好似見得幾急, 一星期就有通知. 不知道是否學校想盡快收生, 不竟她的收費實在太貴($3,900一個月, 收11期. 還有膳食費肯定很貴, 因當日校長多次強調學校的膳食很好), 想快一些要家長決定是否就讀. 還有一樣就是原本校長說10月尾才通知的, 現在提早那麼多, 我先生這星期可能要出差. 那位通知的小姐言語間要求父母一起來到(很重要的). 因她是通知我先生的, 我先生又不好意思詳細詢問, 所以答應了. 不知可不可以要求改期???真的很煩 .
作者: kc_01k    時間: 10-10-17 20:18

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-17 13:38 發表

其實我覺好似見得幾急, 一星期就有通知. 不知道是否學校想盡快收生, 不竟她的收費實在太貴($3,900一個月, 收11期. 還有膳食費肯定很貴, 因當日校長多次強調學校的膳食很好), 想快一些要家長決定是否就讀. 還有一樣 ...

我同學仔媽咪仲以為係包謄食添.

啟基老師算幾有愛心, 有咩難題其實唔怕直接同佢地講喎!

good luck to you !
作者: January    時間: 10-10-17 21:08

吾好意思, 我想請問一下學校係吾係通知2nd即係收呀? 同埋要即刻交學費? 因為我都係10/9面試, 但仲未收到通知要2nd in.....咁係吾係即係吾收呢? 我當日聽校長講, 又話可能會有2nd in但吾知夠吾夠時間, 同埋話十月尾之前通知取錄??
原帖由 kc_01k 於 10-10-17 20:18 發表

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-18 10:25

原帖由 January 於 10-10-17 21:08 發表
吾好意思, 我想請問一下學校係吾係通知2nd即係收呀? 同埋要即刻交學費? 因為我都係10/9面試, 但仲未收到通知要2nd in.....咁係吾係即係吾收呢? 我當日聽校長講, 又話可能會有2nd in但吾知夠吾夠時間, 同埋話十月尾之 ...

其實我都不知道second in是代表什麼, 因為那天我都聴到校長說10月尾才通知, 又說可能有人要second in. "有人可能"是什麼意思呢?? 可能代表她覺得那學生不能達到即時取錄的要求, 但又想給他機會吧, 我也不太清楚. 校長也說得很含糊. 其實我在煩我們還有一間學校在平時的時間面試, 我先生又不能請太多假. 啟基的second in很突然, 我先生也不想請假. 昨天他說乾脆不要去了, 我們也沒打算入讀. 但我總想買個保險, 真是很煩.
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-18 10:31

原帖由 kc_01k 於 10-10-17 20:18 發表

應該不包吧, 我也不太清楚. 只聽說學校的膳食很貴, 我想是不包的吧. 除了學費因素, 我的兒子比較適合在傳統學校讀書. 這幾年的活動教學式幼稚園生活, 我覺得浪費了他. 所以應不會選擇活動教學式的小學了.
作者: sumyee    時間: 10-10-18 14:49

膳食一餐 $26 (學校自己cook,有湯有水果)

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-18 10:31 發表

應該不包吧, 我也不太清楚. 只聽說學校的膳食很貴, 我想是不包的吧. 除了學費因素, 我的兒子比較適合在傳統學校讀書. 這幾年的活動教學式幼稚園生活, 我覺得浪費了他. 所以應不會選擇活動教學式的小學了. ...

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-18 15:13

原帖由 sumyee 於 10-10-18 14:49 發表
膳食一餐 $26 (學校自己cook,有湯有水果)

那又不算是太貴啊, 多謝資料 . 其實我想知每月學費加其他費用大概多少????
作者: sumyee    時間: 10-10-18 16:34

$3969每月學費, $1250 半學期雜費.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-18 15:13 發表

那又不算是太貴啊, 多謝資料 . 其實我想知每月學費加其他費用大概多少????

作者: January    時間: 10-10-18 18:59

請問係吾係再加校車同午餐費用. thanks.

學校收費吾平, 吾知小朋友會吾會來自高收入家庭呢或公務員家庭多呢......

原帖由 sumyee 於 10-10-18 16:34 發表

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-19 10:25

原帖由 sumyee 於 10-10-18 16:34 發表

謝謝!!
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-19 10:39

原帖由 January 於 10-10-18 18:59 發表
請問係吾係再加校車同午餐費用. thanks.

學校收費吾平, 吾知小朋友會吾會來自高收入家庭呢或公務員家庭多呢......

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不到, 所以我都只視啟基為後備的最後後備.
作者: January    時間: 10-10-19 21:11

可吾可以問下你小朋友係吾係細仔?
因為我冇收到2nd電話, 我諗都可能冇機.  
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-19 10:39 發表

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不 ...

作者: BusyFather    時間: 10-10-19 22:15

Dear ANNAFRIEND,

Don't worry too much. I also attended the briefing on Saturday and what I understand is only the borderline candidates need to attend the 2nd interview. It's all going to be a waste of time if the school doesn't accept your kid, or just as what you do, put your kid at the lowest bottom of the waiting list.  

Honestly, I think Chan's Creative School is a very good school in which the students learn happily everyday. I definitely would treasure the place if my kid is offered with one.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-19 10:39 發表

校車膳食是另外計的, 即是基本每月費用大概$5,500. 還沒計學校興趣班. 所以家庭收入一定不會低, 還有一定要收入穩定. 我想公務員家庭都會有很多, 他們工作穩定而且有津貼麻. 你想想未來六年發生什麼事大家都預計不 ...

作者: TszHin_Jim    時間: 10-10-19 22:16

HIHI,
我今日都收左電話SECOND IN...
我想問有冇人收到已取錄的信???

SECOND IN=有冇機會呢???
THANKS
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-10-20 11:47

原帖由 BusyFather 於 10-10-19 22:15 發表
Dear ANNAFRIEND,

Don't worry too much. I also attended the briefing on Saturday and what I understand is only the borderline candidates need to attend the 2nd interview. It's all going to be a waste ...

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了我的小朋友再打算吧.
作者: Edvychan    時間: 10-10-20 15:16

我今日都收到電話約2nd in,要父母同時出席,daddy又要請假la...

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-20 11:47 發表

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了 ...

作者: aiyah    時間: 10-10-20 16:18     標題: 回覆 19# ANNAFRIEND 的文章

細仔是這所學校的首選嗎?
請問其他有第二次面試的小朋友是否都是細仔?
作者: DilysLiu    時間: 10-10-20 17:37

My daughter will have the second interview on 25/10/2010. She was born in July 2005.
作者: TszHin_Jim    時間: 10-10-20 19:39

原帖由 aiyah 於 10-10-20 16:18 發表
細仔是這所學校的首選嗎?
請問其他有第二次面試的小朋友是否都是細仔?

我小朋友都唔算細仔...
其實有冇人first round已經收左呢???
作者: January    時間: 10-10-20 21:57

我聽舊生講話佢地有2nd in架喎. 所以有得2nd我諗即係有機會掛. 其實你小朋友七月八月都吾算係細仔細囡. 我仔仔係十二中, 正一係超細仔. 我冇收到電話可能冇機會喇......
原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-20 11:47 發表

BusyFather,

我的小朋友是細仔, 所以我想學校是不是想給機會給那些年底出生的小朋友??? 因聽聞很多學校都較傾向收大仔大女. 我也知啟基是好學校, 不過經濟因素也是我必須考慮的條件. 現在也不再想什麼, 學校收了 ...

作者: evianh2o    時間: 10-10-21 16:29

学校打黎約second in時叫小朋友帶一本圖書,父母又要出席,見校長。
有冇已SECOND IN既家長可以分享一下呢?
校長係問D乜既呢?
作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 13:15

我今日收到信...呀囝係"備取生".....咁係咪"正取生"唔讀...我個囝至可以second in呢???
作者: joshuamama    時間: 10-11-1 13:39

我今早都收到second in 電話,咁in完幾時知結果,我又想問有問人正式收到錄取、waiting list或reject 信呢? 好似interview的程序無乜透明度,好難預計咁
作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 14:05

我收封信話我個囝係"備取生"......封信話如果"正取生"放棄學位..佢地就會重新考慮"正取生"後補名單,屇時才通知前來補辦"正取生"註冊手續...
其實我睇完都唔係好明係點....咁係咪有人唔讀我個囝就有機會入讀??咁到時又係咪要second in??
作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 14:21

咁你小朋友幾時second in??                                

原帖由 joshuamama 於 10-11-1 13:39 發表
我今早都收到second in 電話,咁in完幾時知結果,我又想問有問人正式收到錄取、waiting list或reject 信呢? 好似interview的程序無乜透明度,好難預計咁

作者: sumyee    時間: 10-11-1 14:33

我囡沒有2nd in, but 已收到offer信, 11月底要註冊.
作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 14:46

咁你會唔會俾囡囡讀依間呢??                                

原帖由 sumyee 於 10-11-1 14:33 發表
我囡沒有2nd in, but 已收到offer信, 11月底要註冊.

作者: January    時間: 10-11-1 21:54

你都好收到信. 我咩都冇收到都吾知要等幾耐先知結果.
如果佢吾收, 我就吾洗再諗, 因為有直資收左. 如佢收我地都好掙扎因為學費貴好多.

原帖由 pianocalvin 於 10-11-1 14:46 發表
咁你會唔會俾囡囡讀依間呢??                                

作者: pianocalvin    時間: 10-11-1 22:09

係呀~學費真係好貴...你都好..有直資收咗....我個囝之前考咗兩間都唔收佢....都唔知點好

作者: BBTWIN    時間: 10-11-1 22:20

我地都second in左好耐下, 但係都未收到信. 不過校長都話要11月初先通知. 唯有再等下啦.
作者: Carolyukk    時間: 10-11-2 03:28

大獲,原來星期六打過來,miss call,死得! :(
作者: Edvychan    時間: 10-11-2 10:39

咁快d打番去問吓la...

原帖由 Carolyukk 於 10-11-2 03:28 發表
大獲,原來星期六打過來,miss call,死得! :(

作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-2 11:00

我地都SECOND IN好耐啦...但都未收到信..其實會唔會等FIRST ROUND果D有冇人讀先出我地SECOND IN的OFFER...等到頸到長...好心急...日日等...

原帖由 BBTWIN 於 10-11-1 22:20 發表
我地都second in左好耐下, 但係都未收到信. 不過校長都話要11月初先通知. 唯有再等下啦.

作者: BBTWIN    時間: 10-11-2 12:48

原帖由 TszHin_Jim 於 10-11-2 11:00 發表
我地都SECOND IN好耐啦...但都未收到信..其實會唔會等FIRST ROUND果D有冇人讀先出我地SECOND IN的OFFER...等到頸到長...好心急...日日等...

其實我都攪唔清楚到底學校個制度係點??到底係咪根本只係first in就巳okay?marginal先要second in?冇收到電話只收備取生信就係reject?如果我地呢批要等first in巳okay但放棄先通知我地, o甘我地真係有排等啦. sumyee媽話月底(11月底嗎?)前要註冊, 我諗好多家長都會等埋其他學校消息或自行結果先會決定, 起碼可以慳返註冊費. 甘我地短期內都唔會收到通知啦.
作者: Carolyukk    時間: 10-11-2 15:19

打咗電話去,9/11至2nd interview,之後再等結果,...好慢長... ...,呢個遊戲真係唔易玩,有點累!
作者: 小軒爸    時間: 10-11-2 15:26     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

其實second in係比一啲响第一次in而又未係可以即時取錄嘅小朋友,但second in完之後就好快會知道結果,當年我個小朋友第一次in完之後隔咗一日就有電話通知已被取錄,之後會再有信通知及時間去交留位費,雖然開費係比較貴,但係我個人認為係值得,小朋友又開心,家長又唔須要擔心功課量,基本上放學前所有功課已完成,只係check一次就ok
作者: 元元媽咪    時間: 10-11-2 17:23

想請問一下小軒爸, 是否沒有second in 而只收到備取生通知書的機會會小一點呢, 謝謝!

原帖由 小軒爸 於 10-11-2 15:26 發表
其實second in係比一啲响第一次in而又未係可以即時取錄嘅小朋友,但second in完之後就好快會知道結果,當年我個小朋友第一次in完之後隔咗一日就有電話通知已被取錄,之後會再有信通知及時間去交留位費,雖然開費係比較貴,但 ...

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-2 22:04

我們完成第2次面試也一星期以上, 到今天都還沒收到任何通知. 我們不緊張結果, 但也希望盡快收到信. 是不是要等待所有第2次面試完畢才有結果呢?
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-2 22:11

如有媽咪巳SECOND IN而又收到取錄通知書, 請上來通報一聲, 謝謝!
作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-2 22:21

其實佢完晒second in未呢???
係咪依家仲有second in架? 要等佢地完全second in晒咪有排等...佢地都冇限期交表...

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-11-2 22:04 發表
我們完成第2次面試也一星期以上, 到今天都還沒收到任何通知. 我們不緊張結果, 但也希望盡快收到信. 是不是要等待所有第2次面試完畢才有結果呢? ...

作者: BBTWIN    時間: 10-11-2 22:32

原帖由 TszHin_Jim 於 10-11-2 22:21 發表
其實佢完晒second in未呢???
係咪依家仲有second in架? 要等佢地完全second in晒咪有排等...佢地都冇限期交表...

我岩岩見到有媽咪話11月9號先second in, 係咪要等埋先一齊通知呀?? 有幾個媽咪都聽到話11月初通知架喎?我都想盡快有個結果.
作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-3 22:48

原帖由 BBTWIN 於 10-11-2 22:32 發表

我岩岩見到有媽咪話11月9號先second in, 係咪要等埋先一齊通知呀?? 有幾個媽咪都聽到話11月初通知架喎?我都想盡快有個結果.

我都想快D知結果...希望大家都有好消息...
係LOR...WHY SECOND IN咁長? 究竟IN到幾時嫁?
作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-3 22:49

我都記得佢話11月初...但等呀等...
作者: BBTWIN    時間: 10-11-3 22:56

原帖由 TszHin_Jim 於 10-11-3 22:49 發表
我都記得佢話11月初...但等呀等...

今日都係冇信, 我諗真係會等埋一齊先通知都唔奇. 佢都冇講實幾時回覆.  keep waiting la.
作者: Juliaqq    時間: 10-11-4 08:39

好似只有1人收到offer信?? 究竟佢地點system 係點呢? 今年又有幾多人apply 呢? 好心急呀!!
作者: 小軒爸    時間: 10-11-4 14:07     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

其實second in 完之後即使得與唔得都會有信通知,而當第一次in完而被取錄嘅小朋友會有信通知交留位費,同時亦有通告比第一次in而被取錄嘅小朋友家長並個知會否放棄統一派位,但即使第一次in而被取錄嘅小朋友家長如簽通告唔放棄統一派位,學校係會通知教育署及有權將該學位比備取生。
作者: Edvychan    時間: 10-11-4 14:40

我今日收到正取生offer信la,要係23-24號註冊...

希望你地都快d收到好消息la...

原帖由 Juliaqq 於 10-11-4 08:39 發表
好似只有1人收到offer信?? 究竟佢地點system 係點呢? 今年又有幾多人apply 呢? 好心急呀!!

作者: Edvychan    時間: 10-11-4 15:18

hi 小軒爸,

想問清楚,係咪如果我選擇唔放棄統一派位,學校有權將我小朋友友變為備取生,即使我交咗留位費呀?

原帖由 小軒爸 於 10-11-4 14:07 發表
其實second in 完之後即使得與唔得都會有信通知,而當第一次in完而被取錄嘅小朋友會有信通知交留位費,同時亦有通告比第一次in而被取錄嘅小朋友家長並個知會否放棄統一派位,但即使第一次in而被取錄嘅小朋友家長如簽通告唔 ...

作者: Juliaqq    時間: 10-11-4 15:42

我都收到信la! 但冇提到统一派位安排bor??
作者: js829    時間: 10-11-4 16:32

我11號先second in wor!
作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-4 17:05

今日我收到信啦...23-24/11註冊
作者: sumyee    時間: 10-11-4 17:36

因是私校, 註冊了也可以參加大抽獎
作者: BBTWIN    時間: 10-11-4 18:00

原帖由 TszHin_Jim 於 10-11-4 17:05 發表
今日我收到信啦...23-24/11註冊

恭喜哂! 啟基都幾好, 佢會比你自行公佈後先註冊. 唔讀都唔駛浪費註冊費. 唔知我有冇信呢? 我從來唔睇信箱, 等老公放工返黎取信, 我好平常心, 因為深信緊張都冇用, 讀邊間都整定.
作者: BBTWIN    時間: 10-11-4 18:02

原帖由 sumyee 於 10-11-4 17:36 發表
因是私校, 註冊了也可以參加大抽獎   

係咪真係如果參加大抽獎, 會將你個位比後備生呢??
作者: 小軒爸    時間: 10-11-4 19:57     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

如果妳交咗留位費,基本上已預留個學位比個小朋友,原則上係唔會變做備取生,但學校係有權當你放棄學位方式處理
作者: evianh2o    時間: 10-11-5 10:10

讚好!希望你都有好消息!

原帖由 BBTWIN 於 10-11-4 18:00 發表

恭喜哂! 啟基都幾好, 佢會比你自行公佈後先註冊. 唔讀都唔駛浪費註冊費. 唔知我有冇信呢? 我從來唔睇信箱, 等老公放工返黎取信, 我好平常心, 因為深信緊張都冇用, 讀邊間都整定. ...

作者: BBTWIN    時間: 10-11-5 10:53

原帖由 evianh2o 於 10-11-5 10:10 發表
讚好!希望你都有好消息!

我都仲未收到信呀, 點都好啦, 都係一句平常心羅.
作者: Edvychan    時間: 10-11-5 16:22

咁交留位費嚟有mud嘢用,佢仍然有權當你放棄學位...

原帖由 小軒爸 於 10-11-4 19:57 發表
如果妳交咗留位費,基本上已預留個學位比個小朋友,原則上係唔會變做備取生,但學校係有權當你放棄學位方式處理

作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-5 17:06

我昨天也收到取錄信, 但真的不能參加派位嗎? 我原打算先交留位費. 但如果真的參加派位就會取消我的留位, 那我可能不會註冊了.註冊了又有什麼用呢?
作者: 小軒爸    時間: 10-11-5 17:38     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

其實又唔駛咁擔心,基本上交咗留位費學校係唔會取消你小朋友個學位,但每間私校都會講比每位家長知,除非學校講明如你接受學位就要放棄統一派位,否則學校係唔會取消你小朋友個學位
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-5 17:51

原帖由 小軒爸 於 10-11-5 17:38 發表
其實又唔駛咁擔心,基本上交咗留位費學校係唔會取消你小朋友個學位,但每間私校都會講比每位家長知,除非學校講明如你接受學位就要放棄統一派位,否則學校係唔會取消你小朋友個學位 ...

你給的資料真的有點不清不楚, 前言不對後語.  

作者: 小軒爸    時間: 10-11-5 18:11     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

應該咁講,如果私校收咗你個小朋友,學校就會通知教育局,同時亦會有信問你會否放棄統一派位,但如果你仍選擇統一派位,教育局係會通知私校,但有部份私校當收咗你個小朋友後就會要求你交留位費,同時亦有通告話你知可唔可以繼續參加統一派位定係要放棄統一派位,但要睇清楚,因有啲學校講明如果收咗你個小朋友,但仍想參加統一派位的話,就會當你放棄該學位並由備取生補上,如我之前講得唔清楚而引致誤會,請見諒....
作者: ANNAFRIEND    時間: 10-11-5 18:30

原帖由 小軒爸 於 10-11-5 18:11 發表
應該咁講,如果私校收咗你個小朋友,學校就會通知教育局,同時亦會有信問你會否放棄統一派位,但如果你仍選擇統一派位,教育局係會通知私校,但有部份私校當收咗你個小朋友後就會要求你交留位費,同時亦有通告話你知可唔可以繼續參 ...

我可能語氣也重了一點, 不好意思. 因為我很關注註冊了是否還可以參加派位. 因我之前也說過這間學校是我的最後之選, 所以我一定會參加派位的. 但如果要我給了留位費之後又有權取消我兒子的學位, 那我為什麼還要註冊浪費金錢呢? 我只想清楚地了解這校的做法而已.
作者: TszHin_Jim    時間: 10-11-5 21:34

thanks

原帖由 BBTWIN 於 10-11-4 18:00 發表

恭喜哂! 啟基都幾好, 佢會比你自行公佈後先註冊. 唔讀都唔駛浪費註冊費. 唔知我有冇信呢? 我從來唔睇信箱, 等老公放工返黎取信, 我好平常心, 因為深信緊張都冇用, 讀邊間都整定. ...

作者: 小軒爸    時間: 10-11-5 22:29     標題: 啟基小學巳開始SECOND IN

啟基係可以比你參加統一派位,之後你先決定選擇邊間,但留位費就一定要交,當你決定讀嘅時候就會响學費扣返,但如果放棄就無得退回。
作者: Carolyukk    時間: 10-11-10 15:11

各位有2nd in既家長,請問你地in完幾耐有消息? By phone or by letter?
Thanks!
作者: Edvychan    時間: 10-11-10 17:20

about 2 weeks after 2nd interview will receive confirmation letter.

原帖由 Carolyukk 於 10-11-10 15:11 發表
各位有2nd in既家長,請問你地in完幾耐有消息? By phone or by letter?
Thanks!

作者: Carolyukk    時間: 10-11-11 01:23

Thanks a lot!

原帖由 Edvychan 於 10-11-10 17:20 發表
about 2 weeks after 2nd interview will receive confirmation letter.

作者: js829    時間: 10-11-12 18:18

本來約定本星期second in , 但因校長家中臨時有事, 要再等電話, 有無家長一樣?
作者: Juliaqq    時間: 10-11-12 21:35

點解咁奇怪??一路2nd in,一路出offer信 或後備生信??
作者: Carolyukk    時間: 10-11-13 03:07

有d可能仲係1st in,她一路都派緊表,仲接受報名.
作者: Juliaqq    時間: 10-11-13 09:58

吓??  但係佢地好似收96位咋噃??
作者: Carolyukk    時間: 10-11-14 04:11     標題: 回復 73# js829 的帖子

咁你re-arrange幾時才有得2nd in?
作者: js829    時間: 10-11-14 13:33

學校話要再安排, 因為要等校長ok  , 另外仲有一早安排佐既booking, 我想要一段日子了.
作者: Carolyukk    時間: 10-11-16 00:53

要等安排...再等result... ...
希望你最終可以有好消息!

原帖由 js829 於 10-11-14 13:33 發表
學校話要再安排, 因為要等校長ok  , 另外仲有一早安排佐既booking, 我想要一段日子了.

作者: mictwin    時間: 10-11-16 09:35

we have finished second in with school principle, I feel so respect by the school. We can talk to the principle for around 45 mins. We can more understand each others. Compared to DGJS, I like 啟基,even they are not same style school
啟基 is people oriented, DGJS is result oriented, the feeling is so real ...and make me thing about what is real education.

作者: Juliaqq    時間: 10-11-16 10:05

I totally agree!!  their principle gives you an impression that she is doing things all in her students' good.  And i surely hope they can keep their 辦學宗旨and more students can benefit!
作者: January    時間: 10-11-17 10:19

我己收到備取生通知信, 但剛剛又收到2nd in通知....
想請問一下已2nd in的家長, 是否都已取錄? 有沒有2nd in後仍是備取生呢?

原帖由 Juliaqq 於 10-11-16 10:05 發表
I totally agree!!  their principle gives you an impression that she is doing things all in her students' good.  And i surely hope they can keep their 辦學宗旨and more students can benefit!

作者: js829    時間: 10-11-17 23:13

我昨天已收到可再second in 的日期, 但真係唔好彩, 收到電話當天係我仔入院果日, 我希望學校能幫我安排倒啦啦!  我個仔已發燒了成個禮拜, 我真係擔心到快死!
作者: Carolyukk    時間: 10-11-18 02:44

無事丫嗎?仲乜燒到要入院咁嚴重?你同仔仔都要多多保重!
學校方面,我想是沒有問題吧! 學校給人的感覺一向都好helpful,好體諒人!
祝 早日康復!

原帖由 js829 於 10-11-17 23:13 發表
我昨天已收到可再second in 的日期, 但真係唔好彩, 收到電話當天係我仔入院果日, 我希望學校能幫我安排倒啦啦!  我個仔已發燒了成個禮拜, 我真係擔心到快死! ...

作者: Carolyukk    時間: 10-11-18 02:53

祝 早日康復!

原帖由 js829 於 10-11-17 23:13 發表
我昨天已收到可再second in 的日期, 但真係唔好彩, 收到電話當天係我仔入院果日, 我希望學校能幫我安排倒啦啦!  我個仔已發燒了成個禮拜, 我真係擔心到快死! ...

作者: cheuk_ling    時間: 10-11-20 00:15

今日收到電話正式取錄, 會即日寄出信, 下星期兩日註冊喎! 我地係10/25 2nd in 架!

原帖由 January 於 10-11-17 10:19 發表
我己收到備取生通知信, 但剛剛又收到2nd in通知....
想請問一下已2nd in的家長, 是否都已取錄? 有沒有2nd in後仍是備取生呢?

作者: ha!    時間: 10-11-20 02:17

作者: January    時間: 10-11-20 08:22

兩日註冊, 很急啊. 但你可先看了第一輪派位才決定.
另外, 昨天面試時, 見有些家長爸爸穿西裝, 媽媽手拿名牌袋...我們只是普通行頭的草根家庭.... 哈哈.

原帖由 cheuk_ling 於 10-11-20 00:15 發表
今日收到電話正式取錄, 會即日寄出信, 下星期兩日註冊喎! 我地係10/25 2nd in 架!

作者: Carolyukk    時間: 10-11-20 10:30

你就好啦!恭喜晒!
我9/11至2nd in,仲未有任何消息...,等得好苦!

原帖由 cheuk_ling 於 10-11-20 00:15 發表

作者: Carolyukk    時間: 10-11-20 10:42

有關啟基...唔,絕屬個人意見:
-校長有熱誠,懂得欣賞自己的學生,有承擔
-所有職員都好親切,有笑容
-有足夠校工保持學校清潔(每層樓都有校工)
-午餐由學校自己頂備
-學費+雜費(including午膳+校車)唔算平
-自由,愉快學習
-中文教學
-只有小學,沒有中學
-不適合只追求成績的家長
你可以上網睇吓
http://www.ccs.edu.hk/index-night.htm

原帖由 ha! 於 10-11-20 02:17 發表
我想問啟基的好處是什麼?我不太認識這校。

作者: Carolyukk    時間: 10-11-20 12:59

有呀,就係我啦! 剛收到信,好失望...
如果可以好似cheuk_ling咁,等耐d但有好消息就好啦!

原帖由 January 於 10-11-17 10:19 發表

作者: ha!    時間: 10-11-20 14:06

作者: January    時間: 10-11-20 16:46

備取生都仲有機會既.
我尋日先in完, 又係要等等等...
原帖由 Carolyukk 於 10-11-20 12:59 發表
有呀,就係我啦! 剛收到信,好失望...
如果可以好似cheuk_ling咁,等耐d但有好消息就好啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5