教育王國

標題: 民生幼稚園 [打印本頁]

作者: Bonnie    時間: 10-10-18 12:46     標題: 民生幼稚園

今日開始可以 download 報名表嘞 ..

http://munsang.edu.hk/kindergarten/apply/2011apply.pdf

http://munsang.edu.hk/kindergarten/apply/application10-11.pdf
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-18 13:10

tks!!!

作者: CHERRYJUMP    時間: 10-10-18 13:16

去民生有乜路線可以提供?
作者: Pertra    時間: 10-10-18 16:46

作者: NICOLE123    時間: 10-10-18 17:07

原帖由 Pertra 於 10-10-18 16:46 發表
Bonnie,

派發表格日期: 2010 年11 月1 及 2 日(星期一及二)
截止日期: 2010 年11 月2 日(星期二)

吾明?可以download from web page !但為何有派表日?
現在填完,可以寄回嗎? ...

佢地個website張通告出得幾差人人睇完都唔明.
其實果度有page 2架
好多人同你一樣 睇漏左page 2
作者: KCRCSharonB    時間: 10-10-18 17:13

據我理解,download咗張form可於11月2日或之前寄回,便無須再親身報名,不過就算今日寄表,佢地都只會在11月1日才處理。
作者: yktso    時間: 10-10-18 17:23

如想親身交表,是否要11月1日才接受報名?郵寄就即日起可以交.但全都等到11月1日才處理.真是看了數次才稍為明白.
作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-18 17:29

其實除了一條龍之外, 聽講校風一般, 所以無乜好感!

原帖由 yktso 於 10-10-18 17:23 發表
如想親身交表,是否要11月1日才接受報名?郵寄就即日起可以交.但全都等到11月1日才處理.真是看了數次才稍為明白.

作者: Harebellv    時間: 10-10-18 18:11

佢張 form 要填 父母大學讀邊間, 請問有冇人知這兩年被取錄學生o既父母是否都是大學生呢?  
或者有冇識讀緊MC小朋友o既 父母唔係大學生?
作者: NICOLE123    時間: 10-10-18 22:20

原帖由 Harebellv 於 10-10-18 18:11 發表
佢張 form 要填 父母大學讀邊間, 請問有冇人知這兩年被取錄學生o既父母是否都是大學生呢?  

其實呢間我覺得最睇父母.因為去年佢既INTERVIEW 好"假"
作者: giant_japan    時間: 10-10-18 22:34

原帖由 NICOLE123 於 10-10-18 22:20 發表

其實呢間我覺得最睇父母.因為去年佢既INTERVIEW 好"假"

可否詳細講下?
作者: NICOLE123    時間: 10-10-18 22:38

原帖由 giant_japan 於 10-10-18 22:34 發表

可否詳細講下?

唔講了..之前講左好多次
你SEARCH番上年咁上下時間既TOPIC, 好多家長IN完都有同感
唔想人地話我唱衰人地間學校.
作者: BabyHilary    時間: 10-10-18 23:34

我冇唸過呢間要填父母大中小學校名,
某d幼稚園要呢d資料黎預算小朋友入返名小學機會,
例如男考生baba係喇吵畢業,
女考生mama係maryknoll畢業,
呢2個小朋友入返以上名校機會比較高,
取錄佢地可以提高呢間幼稚園小學派位成績!
但munsang係一條龍, 要呢d資料冇用,
或者係要黎評估一下父母教育程度? 估計下家庭背景?

原帖由 Harebellv 於 10-10-18 18:11 發表

作者: evaywwong    時間: 10-10-19 09:43

我都好介意佢張form唔清唔楚
同埋點解要填家長小中大學資料
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-19 10:11

如果真係咁介意,真心建議唔好報呢間,無謂搞到自己唔開心
作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-19 10:34

agree ... focus on the ones that you like la.. :)

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 10:11 發表
如果真係咁介意,真心建議唔好報呢間,無謂搞到自己唔開心

作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-19 10:35

I don't like it, so I did not spend time on this.

原帖由 靚媽媽店 於 10-10-19 10:34 發表
agree ... focus on the ones that you like la.. :)

作者: skyskysky    時間: 10-10-19 11:28

我就唔理咁多,form照寄.........唉,都唔一定考到喎,因為阿仔講野都總係一般....
作者: tsangws    時間: 10-10-19 12:51

申請表要填父母既小中大學資料, 好明顯係要選家長!

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架!
作者: Bonnie    時間: 10-10-19 13:06

咁黑暗...即係黑箱作業 !! 內定 ??
作者: NICOLE123    時間: 10-10-19 13:10

原帖由 tsangws 於 10-10-19 12:51 發表

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架! ...

根據我去年既觀察 我完全相信你朋友既講法 !!!

ps 我係有佢既am offer, 絕不是吃不到的葡萄
作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-19 13:59

咁都得,點辦學呀! 唔知用咩教學理念呢?!

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 13:10 發表

作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-19 14:06

原來係咁............咁今年應該會少左好多人報名了,競爭應該相對減少左啦
作者: klm402    時間: 10-10-19 14:26

報唔報好呢.
作者: yiuyiumom    時間: 10-10-19 14:27

I don't believe it as we don't have any relationship with Munsang, no advantages on alumni member and religion. Finally my girl got an offer and she is now studying K1 at Munsang.  

原帖由 tsangws 於 10-10-19 12:51 發表

我有位朋友係民幼教, 佢都話年年interview佢地一班老師都只係"做樣", 因為校長自己係有一箱form, 連老師都唔比知架! ...

作者: mykwan    時間: 10-10-19 14:50

我女女今年在MS讀K1,我同先生都並非大學生,中小學只是讀普通學校,家住居屋,女女讀得很開心,老師比我感覺很有愛心+細心,亦會打電話講番女女在學校的情況(已打了兩次)
作者: BBLOVEMAMA    時間: 10-10-19 14:57

除了MS , 培正都係要填父母職業及學歷,可能係一條龍學校係有不同選生要求.

至於,INTERVIEW,我係過來人,IN得好唔代表入到,IN唔好唔代表無機會.

可能真係每間學校都有自己想要學生.
作者: sansan2008    時間: 10-10-19 15:07

現任校長是由維多利亞轉過來的, 只來了2年, 你朋友是指以前那位校長嗎?  

作者: vic6    時間: 10-10-19 15:16

其實so far我都未見過有KG要家長的學歷資料,所以一看到MS份form,便唸佢地先要選家長,後in小朋友,若是這樣其實未去in,佢地只看表便知收唔收?

不過choice,是佢選我, 還是我選佢都未知.
當去看看學校,了解下先......
佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要求特別高?
作者: sllau    時間: 10-10-19 15:22

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:26 發表
報唔報好呢.

家長無論報邊間幼稚園,都要做多d功課,睇下間學校適唔適合自己小朋友,真係有興趣的話問下用家....
我大女今年在民生讀k1,好自私的想少d人報...今年,因為我細女今年又考k1,好想佢入民生喎...我好鐘意佢地設計既閱讀計劃...除左培養閱讀習慣總可以訓練佢自信心...
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-19 15:22

原帖由 vic6 於 10-10-19 15:16 發表
其實so far我都未見過有KG要家長的學歷資料,所以一看到MS份form,便唸佢地先要選家長,後in小朋友,若是這樣其實未去in,佢地只看表便知收唔收?

佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要 ...

St Cat, Think 都要填家長學歷
作者: yiuyiumom    時間: 10-10-19 16:15

My husband and I got a bad feeling last year when received the MS application form in asking for the qualification of Parents.  In fact, it is common for some kinders are doing the same things.  Parents shall be cleared up their mind in selecting what kinds of kinders instead of disturbing by some minor noises.

原帖由 vic6 於 10-10-19 15:16 發表

佢收我先再唸!!!

會唔會現任校長比以前的要 ...

作者: 靚姐    時間: 10-10-19 16:35

原帖由 sllau 於 10-10-19 15:22 發表

家長無論報邊間幼稚園,都要做多d功課,睇下間學校適唔適合自己小朋友,真係有興趣的話問下用家....
我大女今年在民生讀k1,好自私的想少d人報...今年,因為我細女今年又考k1,好想佢入民生喎...我好鐘意佢地設計既閱讀計 ...

你真係講出我心裏個句,我大女讀緊,我都想少d人報 ,今年我細女都要考k1,同你一樣都好想佢入到

作者: 靚姐    時間: 10-10-19 16:46

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 15:22 發表

St Cat, Think 都要填家長學歷

唔係淨係民生要填家長學歷架,好多學校包括"培正"都要填家長"曾就讀學校名稱"。
作者: dolphinmama    時間: 10-10-19 17:11

過去一年我都有看看別的媽媽所寫的blog,看看哪間幼稚園要如何interview,哪間幼稚園又會怎樣怎樣,都有見到一些媽媽提及民生好像是內定了人選,我們去都只是陪跑及為他人造勢,所以都已經把這間學校剔出了考慮之列......

但原來到了真的要報名的日子,做媽媽的寧可陪跑,都希望為孩子爭取多一個機會,好傻,但可以理解,因為我就是這個媽媽了.........
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-19 17:21

網上之言何其多,但通常都只有感想,卻無真憑實據的,自己判斷真偽啦......
作者: haydenden1023    時間: 10-10-19 17:28

原帖由 dolphinmama 於 10-10-19 17:11 發表
過去一年我都有看看別的媽媽所寫的blog,看看哪間幼稚園要如何interview,哪間幼稚園又會怎樣怎樣,都有見到一些媽媽提及民生好像是內定了人選,我們去都只是陪跑及為他人造勢,所以都已經把這間學校剔出了考慮之列...... ...

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收
佢個朋友個B, 大部份o既問題都唔識答, 但收左
我朋友結論都係話已經內定..

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報!
作者: vic6    時間: 10-10-19 17:33

thanks, 原來培正都要填, 未收到form,所以未知. 某些學校只問家長及兄弟姊妹是否舊生. 學校有要求某程度上是合理,可能for佢地做多些research及知道家長background etc!!!  

最重要每個家長都希望選擇最合自己心意,而對小朋友合適的幼稚園. 努力!

原帖由 靚姐 於 10-10-19 16:46 發表

唔係淨係民生要填家長學歷架,好多學校包括"培正"都要填家長"曾就讀學校名稱"。

作者: sllau    時間: 10-10-19 17:36

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 17:21 發表
網上之言何其多,但通常都只有感想,卻無真憑實據的,自己判斷真偽啦......

Absolutely agree...
作者: vic6    時間: 10-10-19 17:39

多謝提示!
原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-19 17:21 發表

作者: bbfonghk    時間: 10-10-19 17:43

想報就報,唔好理佢真內定假內定.....
報左就係有幾會.

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 17:28 發表

我有朋友同我講, 上年佢個B答曬所有問題, 再額外自己跳舞,唱歌, 但係就唔收

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報! ...

作者: NICOLE123    時間: 10-10-19 18:02

我都覺得應該報喎
無理由未開跑就認輸埋
佢選你. 你都有權選讀唔讀者.
作者: cwymama    時間: 10-10-19 19:06

我個小朋友今年K1,佢响民生真係讀得好開心,雖然民生教嘅嘢唔深,但德育就教得好好,老師好有愛心,就連好細微嘅嘢佢哋都會留意到。至於收生係咪只睇家長,我又唔認同,上年個老師問咗我個女地址(詳細嗰隻),邊隻係右手,邊隻係左手,形狀,我個女都識答晒,我諗我個女都係靠自己呱。而我有個非常高學歷嘅朋友,佢個小朋友當日唔舒服答得唔好,結果係唔收,所以我諗父母學歷並唔係最重要因素。
唔好聽啲靠傳嘅偉論,不如參考吓我哋啲真係讀緊嘅家長嘅說話。
作者: yiuyiumom    時間: 10-10-20 10:27

按上年的經驗, 一些比較受歡迎一條龍的幼稚園, 在上期頭條日報親子王有報導:

祟真: 1800人選300 (16%)
民生: 3300人選300 (9%)
培正: 3000人選240 (8%)

基本上小朋友如何聰明伶俐或父母有何等高學歷, 但係強大的競爭下, 考取一席位根本是一件非常困難的事情, 正如家長所說面試如同去陪跑其實差不多, 所以我個人認為陪跑都無所謂, 當吸取經驗, 最後結果如何, 抱著平常心面對, 唔跑就一定輸

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 18:02 發表
我都覺得應該報喎
無理由未開跑就認輸埋
佢選你. 你都有權選讀唔讀者.

作者: sllau    時間: 10-10-20 10:39

原帖由 靚姐 於 10-10-19 16:35 發表

你真係講出我心裏個句,我大女讀緊,我都想少d人報 ,今年我細女都要考k1,同你一樣都好想佢入到

哈......我個細b相信機會微d啦,所以已揾左d屋企樓下啟思插班N1並肯定有K1位,咁先放心同其他小朋友競爭,今年唔得,出年再來過....
你個女呢? 唉,祝大家好運....
作者: sllau    時間: 10-10-20 10:50

原帖由 yiuyiumom 於 10-10-20 10:27 發表
按上年的經驗, 一些比較受歡迎一條龍的幼稚園, 在上期頭條日報親子王有報導:

祟真: 1800人選300人 (16%)
民生: 3300人選300人 (9%)
培正: 3000人選240人 (8%)

基本上小朋友如何聰明伶俐或父母有何等高學歷, 但係強 ...

我又同大家分享下,我一個在港島區教小學的朋友既妙論...佢間學校係有幼稚園既,都算熱門...
上年佢同我講,呢幾年見d家長為揾學校都好誇張,其實得個十幾分鐘面試,佢地最想睇下個小朋友有冇問題,其次係家長有冇問題同埋點管教仔女,因為問題家長都好困擾佢地,除教學,總要應付家長真係好疲累,所以小朋友,家長是但一個有問題,佢地第一時間out,唔理你幾有錢有幾高學歷....佢總話係幼稚園同小學表現好既小朋友,好多時到最後都唔係最叻既,到中學時分分鍾有隻黑馬跑出....

作者: sansan2008    時間: 10-10-20 11:03

其實好多間學校也有這個情況, 每間學校也有自己的收生準則, interview 並不是全部的考慮, 不要忘記民生要填問卷, 父母填的答案也很重要, 學校會看看家長對學校的認識和對子女的期望。

原帖由 haydenden1023 於 10-10-19 17:28 發表

不過我都會報, 陪跑咪陪跑, 只要有一線希望都會報! ...

作者: Pertra    時間: 10-10-20 11:30

作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-20 11:34

原帖由 Pertra 於 10-10-20 11:30 發表
問卷是即場填嗎?

同面試通知信一併寄來,interview 當日交予老師
做好 d 功課,認真回答,肯定有幫助
作者: sllau    時間: 10-10-20 11:45

今年好似無左問卷...
作者: AngelBaby2008    時間: 10-10-20 11:55

高見, 我絕對贊同, 趣事一則分享: 上星期去家長會,
兩個直昇機家長便提供寶貴意見給數學科的老師, 點解咁快就教學生除數, 老師摸不清他們所言, 明明只要求學生弄清1-100的順序和一些加法的邏輯, 極其量是一點乘法的組合原理, 何來加法? 原來她們由簡單複雜化, 把要求自我提高, 就正如某個奶粉廣告 : 2+2=4 變成 2的2次方 (詳細忘記了, 差不多是這樣吧), 教導老師要怎樣怎樣教學云云,
還質疑老師為何不用全英語教數學, 最後要出動到校長到場解畫,
正如以下所言,現今身教很重要, 不剔除麻煩的家長, 對學校, 學生和其他家長都係一個..... 唔識講!!!

原帖由 sllau 於 10-10-20 10:50 發表

我又同大家分享下,我一個在港島區教小學的朋友既妙論...佢間學校係有幼稚園既,都算熱門...
上年佢同我講,呢幾年見d家長為揾學校都好誇張,其實得個十幾分鐘面試,佢地最想睇下個小朋友有冇問題,其次係家長有冇問題同 ...

作者: funbeauty    時間: 10-10-20 13:18

之前放棄了k1的面試, 宜家想插班k2
請問有無小朋友曾經成功插班k2架?
因為一般如考到的k2都唔會轉校.....
作者: sllau    時間: 10-10-20 14:47

原帖由 sllau 於 10-10-20 11:45 發表
今年好似無左問卷...

sorry, 我唔記得左個問卷係跟面試通知書一齊寄來,總以為同申請表一齊攞添....哈!
如果今年做法無變...B.B.BaBa講得啱!認真d填好張問卷...

作者: conniew117    時間: 10-10-20 17:59

以我所知, 問卷最後係校長自己親自去睇, 所以大家家長俾心機, 你地既努力都好緊要. 問卷應該有3條問題需要作答. 大家加油啦
作者: CHERRYJUMP    時間: 10-10-20 19:58

我見到張表要填家長幼小中大的資料都有少少驚訝!
作者: Pertra    時間: 10-10-20 19:59

作者: MC-煎    時間: 10-10-20 22:56

原帖由 Pertra 於 10-10-20 19:59 發表
But, I can't find it from the web page...only the application form.

Is it a joke?

問卷同面試信一齊寄返來。
作者: Cheerglory    時間: 10-10-20 23:00

其實想報名的家長晤好被個D根本晤係民生家長但又成日批評民生的人所影響,你永遠晤會知佢地背后的目的。但作為一個民生現任家長,我好慶幸小朋友入到民生,因為民生實在是一間有愛心又認真辦學的學校,相信真正的民生家長都會認同。
作者: tsobaba    時間: 10-10-21 00:27     標題: 回覆 1# Cheerglory 的文章

Cheerglory,
同意,縱觀以下批評民生的言論,大多是批評收生準則、Interview程序,本人上年都有見,覺得安排都有d問題,但事問三千幾人見,找出一個公平、客觀、快速而各個家長都滿意的程序係有一定難度,一係好似PC及HY咁,唔比家長陪,咁就無批評啦!至於有人話內定,我唔知有無,但我哋没有任何關係,上年都收左小女,本人身為民幼家長,對民生感覺昰正面的,尤其是現任校長。提醒各準K1家長,係父母都想少d人同自己小朋友爭,這已是批評民幼的一大誘因。想了解民幼,可以去民幼果板睇睇,果度d人應該更了解民幼。
作者: Bonnie    時間: 10-10-21 09:10

其實點解 d 家長咁介意要填自己嘅學歷呢 ? 怕會影響小朋友入學機會 ? 定係...咩原因先 .... ? 如果因為覺得要填呢 d 野而唔選呢間學校..就好無謂囉...3 年後入小一, 大部份學校都要填家長學歷架啦.. 咪當預習定先囉 !
作者: sllau    時間: 10-10-21 09:14

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-20 11:55 發表
高見, 我絕對贊同, 趣事一則分享: 上星期去家長會,
兩個直昇機家長便提供寶貴意見給數學科的老師, 點解咁快就教學生除數, 老師摸不清他們所言, 明明只要求學生弄清1-100的順序和一些加法的邏輯, 極其量是一點乘法的 ...

哈哈....我比較笨,容許問咩係"直昇機家長"...
依家,港孩港爸港媽通街都係....
作者: 靚姐    時間: 10-10-21 09:25

原帖由 Cheerglory 於 10-10-20 23:00 發表
其實想報名的家長晤好被個D根本晤係民生家長但又成日批評民生的人所影響,你永遠晤會知佢地背后的目的。但作為一個民生現任家長,我好慶幸小朋友入到民生,因為民生實在是一間有愛心又認真辦學的學校,相信真正的民生家長都 ...

好同意,我都留意咗呢個版好耐,發覺某啲非民生家長經常有意無意咁惡意批評,但自己又並不是真係清楚了解。
作者: EQ    時間: 10-10-21 10:04

原帖由 NICOLE123 於 10-10-19 13:10 發表

I don't think they are choosing the parent.
As they accepted my elder son, but 2 years later my younger son applied, they rejected!! even a brother in their school.
作者: AngelBaby2008    時間: 10-10-21 10:09

好似新聞透視有講解過, 另外報紙都有解釋過,
現今家長太溺愛孩子, 可能因為只生一至兩個的關係, 大多港孩都會有公主病或王子病, 而那些家長漸漸變成所謂直昇機家長, 他們會在孩子的頭上徘徊, 當發現孩子周圍發生一些不合家長心意的事情, 便會空降下來, 指導別人要這樣,要那樣做, 此之為直昇機家長

原帖由 sllau 於 10-10-21 09:14 發表

哈哈....我比較笨,容許問咩係"直昇機家長"...
依家,港孩港爸港媽通街都係....

作者: sllau    時間: 10-10-21 10:34

哈....新名詞!!好貼切呀呢個形容詞...我唔想做直昇機家長, 所以我成日都提醒自己唔好下下都為囡囡出頭, 比佢去學校讀書,就將佢交比學校, 如果唔相信或唔認同間學校的話,只好自己轉校lor, 無理由咁大間學校咁多學生去遷就你一個ga ma.
我地真係要教小朋友多d企係人地立場去睇事物, 我深信一個人能夠多角度去睇事情,對任何事都可以作出客觀既分析,個人都會有同埋心d...性格都會隨和d,得到公主病王子病既機會都應該少d...
作者: Pertra    時間: 10-10-21 10:55

作者: V.G    時間: 10-10-21 12:48

tsobaba,
我最關心個校長係點, 請問可否多點分享為甚麼你欣賞個校長呢? 有勞!

原帖由 tsobaba 於 10-10-21 12:27 AM 發表
Cheerglory,
同意,縱觀以下批評民生的言論,大多是批評收生準則、Interview程序,本人上年都有見,覺得安排都有d問題,但事問三千幾人見,找出一個公平、客觀、快速而各個家長都滿意的程序係有一定難度,一係好似PC及HY咁,唔比家長 ...

作者: tsobaba    時間: 10-10-21 15:31

以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
2. 經常觀察上堂情況;
3. 家長會上上台發言感覺佢好謙卑;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門前指指點點左幾日, 秩序好左好多;
5. 星期六課外活動都見佢企在大門前, 重見佢幫學生邦鞋帶;
6. 在最近生日會當日(主題係童話世界), 所有小朋友會穿著童話衣著回校, 有d老師同斑主任會帶卡通頭飾或着卡通T-shirt, 校長當日係穿著一套白雪公主嘅衣服連頭飾, 續班續個課室同學生影相, 當然主任都有其他童話服飾。
以上每一個小小嘅event累積比我感覺好好, 不過佢d老師可能會壓力大左。

原帖由 V.G 於 10-10-21 12:48 發表
tsobaba,
我最關心個校長係點, 請問可否多點分享為甚麼你欣賞個校長呢? 有勞!

作者: conniew117    時間: 10-10-21 15:46

webpage唔會有問卷可以俾你download. 上年就係連同面試信一併寄來, 到面試果日先交. 以我所知, 3年前都有問卷填, 今年會唔會取消就唔知.

原帖由 Pertra 於 10-10-21 10:55 發表
我剛打去民生校務處,無問卷一回事,一齊以 web page 為準。

作者: Pertra    時間: 10-10-21 15:58

作者: elbb    時間: 10-10-21 16:28

I think the teacher will also view the performance of the kids at the interview.  My son could not answer all the questions during the interview.  But one kid tried to take away his toys , he did not cry and even gave some other toys to him.  I think this is the main reason why MS accepted him.  He was not big bb but born in August 2007.   elbb

原帖由 EQ 於 10-10-21 10:04 發表

I don't think they are choosing the parent.
As they accepted my elder son, but 2 years later my younger son applied, they rejected!! even a brother in their school.

作者: V.G    時間: 10-10-22 00:17

tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小朋友一樣值得被重視), 鼓勵到老師真誠熱誠地工作, 如果孩子在一怨聲載道的老師團隊中成長, 就算成績幾好, 幾多活動, 結果孩子還是不能從老師身上學好做一個"人"呢! 不知你同意嗎? 願再聽到更多你的經驗分享, 何解如此欣賞此校? 謝謝.
原帖由 tsobaba 於 10-10-21 03:31 PM 發表
以下是親身觀察:
1. 官方綱上的自我介紹比我感覺佢係辨教育嘅, 不過宜家睇唔番段文章;
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門 ...

作者: 路人甲2012    時間: 10-10-22 14:20

我小朋友今年 K1, 本人親身觀察, 係 Very Good 一個校長, 親切, 愛小朋友, 非常注重語文訓練, 一星期有 4 日 (英文, 普通話), 實行每班小組教學.... 聽聞佢之前係 Victory 幼稚園校長, 我地都幾有信心佢做民生幼稚園校長做得好

原帖由 tsobaba 於 10-10-21 15:31 發表
以下是親身觀察:
4. 開學頭幾日保母車秩序欠佳(保母車不是學校辨的), 之後見佢企在大門 ...

作者: 路人甲2012    時間: 10-10-22 14:24

所以佢地會好注重 "家校合作", 問卷其中一條問題都係問呢方面, 家校合作得好, 對學校及小朋友都好 !

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...

作者: a-burberry    時間: 10-10-22 16:22

作者: KellyChim    時間: 10-10-22 16:30

9月出世,唔收form??? 但註明招收2008年出世之兒童喎!!! why??? 我囡囡係0811架, 仲諗住今日寄出....唔係卦!!

原帖由 a-burberry 於 10-10-22 16:22 發表
我寄咗申請表去, 佢彈番轉頭, 話我個仔9月出細,
唔收???

作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-22 16:33

原帖由 a-burberry 於 10-10-22 16:22 發表
我寄咗申請表去, 佢彈番轉頭, 話我個仔9月出細,
唔收???

你講o個間係唔係培正呀?
民生應該未開始處理申請表的。

作者: V.G    時間: 10-10-22 16:57

多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又聽人講民生係活動教學,唔知即唔即係project approach咁呢! 即係俾個主題佢地小組討論主動尋求知識咁,據知project approach就會識唔到幾多個字,我都唔係話咁係唔好, 不過就要預左學校唔教自己就要教, 如果唔係小學又好難適應到一般小學咁囉。

原帖由 路人甲2012 於 10-10-22 02:20 PM 發表
我小朋友今年 K1, 本人親身觀察, 係 Very Good 一個校長, 親切, 愛小朋友, 非常注重語文訓練, 一星期有 4 日 (英文, 普通話), 實行每班小組教學.... 聽聞佢之前係 Victory 幼稚園校長, 我地都幾有信心佢做民生幼稚園 ...

作者: tsobaba    時間: 10-10-22 16:59     標題: 回覆 2# KellyChim 的文章

現就讀K1嘅8月後B大有人在, 如果你就咁唔報,人地又少一個competitor了, 明無?
作者: tsobaba    時間: 10-10-22 17:13

我只是從管理方面看, 這是其中一種Motivate員工嘅方法, 溫總都用嘅。

原帖由 V.G 於 10-10-22 00:17 發表
tsobaba,
十分感謝你的詳盡回應, 看完之後立刻對民生加好多分, 好有動力去報讀, 不過請問為何你又會覺得佢D老壓力大呢? 我個人意見認為一個有能力有心既校長, 應該都照顧到老師的需要(老師都係人, 都好有價值, 同小 ...

作者: sllau    時間: 10-10-22 17:31

原帖由 V.G 於 10-10-22 16:57 發表
多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又 ...

希望幫你到啦...
http://munsang.edu.hk/kindergarten/summary/school_info5.html

victoria谷唔谷,我又唔太清楚,你可以問下讀梗victoria既家長呀....

作者: cc930666    時間: 10-10-22 17:32

你似乎講得剛剛相反 ... 人所共知 ... Victoria 係活動教學, 亦即 project approach, 小朋友冇咩功課亦冇咩壓力, 佢既小學直頭係國際學校, 只有人擔心讀完佢既幼稚園函接唔到本地小學 ja ...

至於民生呢, 係用 project approach but 都有功課, 小學算係谷 .....

多謝路人甲2012分享,Victory據說是一間好谷既學校, 我其實有D怕小小年紀要佢地做好多好深既功課,搞到小朋友覺得學習係一件好令人討厭既事, 家長要迫佢做功課怕都會幾痛苦,唔知校長響度會唔會學似Victory咁呢? 另方面又 ...

作者: 路人甲2012    時間: 10-10-22 17:39

直至現在, 見仔仔都好開心, 暫時又冇谷既情況, 深既功課我唸去到小一先會見到, 但學校會有好多比賽和課外活動, 真係乜都有, 例如珠心算, 空手道 (For K1 都有), Speaking English Club, 繪畫, 英文講故事 .... 真係多采多姿, 每次活動都有不同主題, 例如生日會, 0黎緊要同佢準備 K1 英文歌唱比賽.... haha .... 放心吧 !

作者: a-burberry    時間: 10-10-23 10:34

作者: Tamama527    時間: 10-10-23 11:15

有d KG 好似根X園咪都要填埋其他兄弟姊妹係邊間小學,如係喇X、瑪利X呢d名校讀收的機會仲大tim,因為其弟妹實收硬呀ma,咁咪又提高左自已KG升名校的比例羅,我都唔明點解d人成日針對MS,舊年真人真事,阿嫂朋友借阿嫂地址考根X園,阿嫂住貴的私樓啦 over萬蚊尺價的,但佢朋友個女乜都唔識答的,到最後waiting時咪又收左,咁你地其他家長門又會點睇呢間KG呢
作者: KellyChim    時間: 10-10-23 11:35

tsobaba,  明晒, tks!! 已經寄出lu....

原帖由 tsobaba 於 10-10-22 16:59 發表
現就讀K1嘅8月後B大有人在, 如果你就咁唔報,人地又少一個competitor了, 明無?

作者: lelelulu    時間: 10-10-23 18:02

如果你真係想試咪試lo,不過你要諗定一個好d嘅藉口解釋當初點解冇讀k1,例如地區遠丫、小朋友未習慣坐校車、唔記得咗丫等等...

原帖由 funbeauty 於 10-10-20 13:18 發表
之前放棄了k1的面試, 宜家想插班k2
請問有無小朋友曾經成功插班k2架?
因為一般如考到的k2都唔會轉校.....

作者: lelelulu    時間: 10-10-23 18:12

見到大家講民幼interview的情況,心裏都有d擔心,如果佢地真係黑箱面試就唔好waste人家的時間,不如只係叫d想要的家長來interview啦,不過去in吓都好,可以比亞b多一個經驗,到時見人就唔會咁驚。
講起d通告出得唔好,我就諗一間咁大嘅學校連小小門面的工作都做得唔好,第日有機會入學都唔知有幾多亂嘢可以見﹗

不過話說回來,我都識人在民幼讀,佢學歷(我講家長丫)都一般,即係只係大專,唔係大學生,而個仔interview時都聽佢屋企人講麻麻,最後是waiting list而又入咗,所以入唔入真係彩數。最重要亞b interview時我地表現得合作,態度好,亞b又唔好太衰,nice d,我相信印象分會加。
作者: Tamama527    時間: 10-10-24 00:06

請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面
作者: 路人甲2012    時間: 10-10-24 00:40

Exactly ! 根本間間稍為有 D 名氣既幼稚園/學校都有架啦, 都唔係乜野秘密啦 ! 有 D 唔洗家長入去面試既, 咪更加多 unknown. In 乜又唔知, 比幾多自己人入又唔知, 你又控制唔到, 車 .. 但係咪一樣咁多人報, 有得報, 咪報左先 lor, 又唔洗死既, 到時唔 In 都冇問題架, 唔報到時又後悔 .... 公司請人都有呢個情況啦 ! 最緊要做好自己咪 ok lor !

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表
請唔好抹黑間學校,你地都係道聽途說就話人黑箱面試,乜你認為根X園、St. Cat... 就唔面試得好光明咩,佢地咪都係有鮮為人知黑的一面

作者: tsobaba    時間: 10-10-24 01:16

Tamama, 我哋應該睇開d,人哋都可以叫我們這些民生家長唔好再讚民生。其實這些綱上言論對於準K1家長都係一個試煉,他們最後都需要用自己的智慧分辨誰是天使,誰是魔鬼,有人好日都唔發言,一發言便是negative,這些發言的可靠性自行分辨。

原帖由 Tamama527 於 10-10-24 00:06 發表

作者: V.G    時間: 10-10-24 17:46

多謝晒幾位家長sllau, cc930666 & 路人甲2012的分享, 讓我對民生認識更多, 一於報下先!
作者: ICbaby    時間: 10-10-24 23:55

呢間KG 面試方式真係求其左D.......比人覺得好假,草草了事.
作者: cwymama    時間: 10-10-25 10:08

我又唔覺得喎,我上年in時單對單問問題都有成5分鐘,我重發覺有另一位老師响後面比分,到最後,個老師重返轉頭問我隔離個小朋友問題(因為小朋友之前唔肯答),雖然最後小朋友都無答,但個老師真係好有耐性

原帖由 ICbaby 於 10-10-24 23:55 發表
呢間KG 面試方式真係求其左D.......比人覺得好假,草草了事.

作者: sllau    時間: 10-10-25 11:00

面對禁多應考生,壓力都唔少,ms在面試安排呢方面真係可以學有d kg做法,唔比家長陪同,按自己既收生標準去收生...相信應該唔會引起禁多猜測,因為根本d家長唔知入面發生咩事,小朋友表現成點,收同唔收都無話可說....
作者: sllau    時間: 10-10-25 11:02

原帖由 lelelulu 於 10-10-23 18:12 發表
見到大家講民幼interview的情況,心裏都有d擔心,如果佢地真係黑箱面試就唔好waste人家的時間,不如只係叫d想要的家長來interview啦,不過去in吓都好,可以比亞b多一個經驗,到時見人就唔會咁驚。
講起d通告出得唔好,我就諗一間咁 ...

家長要在MS揾學歷高既家長都應該唔困難既....
作者: sansan2008    時間: 10-10-25 11:12

係呀, HY、培正、St Paul 都唔俾家長入, 点收生都唔知!

原帖由 sllau 於 10-10-25 11:00 發表
面對禁多應考生,壓力都唔少,ms在面試安排呢方面真係可以學有d kg做法,唔比家長陪同,按自己既收生標準去收生...相信應該唔會引起禁多猜測,因為根本d家長唔知入面發生咩事,小朋友表現成點,收同唔收都無話可說.... ...

作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-25 11:28

我又唔覺舊年 interview 求其、假、草草了事喎......  

睇來人人都有唔同的睇法
作者: ICbaby    時間: 10-10-25 11:45

原帖由 cwymama 於 10-10-25 10:08 發表
我又唔覺得喎,我上年in時單對單問問題都有成5分鐘,我重發覺有另一位老師响後面比分,到最後,個老師重返轉頭問我隔離個小朋友問題(因為小朋友之前唔肯答),雖然最後小朋友都無答,但個老師真係好有耐性

...

可能唔同掛, 我地果年係只得一日interview的,ms一日in 曬幾千人, 點會唔rush 呀?? 

果時比我感覺真係好快lor,面試過程
得2mins 度, 問左我幾條問題, 女女走左去另一面in,
好快佢帶番女比我.

我仲問個老c, in 完架喇 ?
老師答我: 得架喇!!!!

就係咁!!
作者: NICOLE123    時間: 10-10-25 11:55

原帖由 ICbaby 於 10-10-25 11:45 發表

可能唔同掛, 我地果年係只得一日interview的,ms一日in 曬幾千人, 點會唔rush 呀?? 

果時比我感覺真係好快lor,面試過程
得2mins 度, 問左我幾條問題, 女女走左去另一面in,
好快佢帶番女比我.

我仲問個老c, in 完架喇 ?
老師 ...

我仲攪笑啦 個老師問完我仔架喇 轉個頭佢好似完全忘記哂
又來問多次一樣既野.我"o"哂咀...最後我笑笑口同佢講你之前未問左囉...佢幾唔好意思走左.
仲有我睇到老師所謂寫既比分...根本唔係分 係一d無意思既字..我好清楚睇住佢寫一d詞語都不如既評分.
走既時候, 老師話你地走得喇 出來拎禮物,小朋友一窩蜂咁,小朋友有無拉番坐椅,有無講goodbye 有無講thank you 老師都唔在乎了.
我只係想講佢面試真係好求其, 我無講佢教學唔好. 大家唔好誤解. 間間學校都有佢收生既準則,佢地有佢地選學生/家長既權利,呢點係無可口非.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5