教育王國

標題: 報10間, 誇張嗎? [打印本頁]

作者: klm402    時間: 10-10-19 13:43     標題: 報10間, 誇張嗎?

大家好, 我囡囡係08novbb. 聽講細b考入好既k1成數低, 所以我就要多報幾間.
依家報左
01) st. catherine-11月interview
02) 金巴倫-11月interview
03) 宣道-等緊寄application form來
04) 約克-已interview
05) 浸會幼稚園-等通知幾時面試
06) 創價-等通知幾時面試
07) 德貞-10月底面試
08) 靈糧堂幼稚園-考慮報唔報好
09) 德望-11月先開始接受報名
10) 方方-已截, 但仍可嘗試報, 但考慮中

請問大家對上面幼稚園有冇咩評價呢, 我當然最心儀係st. catherine, 但我知唔易入呀....另外靈糧堂如何呢.
謝謝.
作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-19 13:49

me too.. more chance to get into the one that we like.. so I think it's ok..

原帖由 klm402 於 10-10-19 13:43 發表
大家好, 我囡囡係08novbb. 聽講細b考入好既k1成數低, 所以我就要多報幾間.
依家報左
01) st. catherine-11月interview
05) 浸會 ...

作者: siujanjan    時間: 10-10-19 13:59

我都報得幾多0架, 我囡係08年9月B, 一來唔知係咪間間有得In, 二來有得In都唔知得唔得, 報多d冇壞
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-19 14:04

唔誇,小女都係 10月出世。

舊年報左比你更多的幼稚園,不過因為早已收到心儀學校的 offer,所以最終只係 in 左 10間,之後o個 d 報左名都無去 interview 了。
作者: lovelinda    時間: 10-10-19 14:12

nevermind, 我都報咗好多間,仲多過你, 一齊努力啦!
作者: qqbabe    時間: 10-10-19 14:22

我1月baby都會報6間, 你11月報10間一d都唔誇張, 不過你同我報嗰d完成唔一樣, 真係大細b各有喜好~
作者: klm402    時間: 10-10-19 14:28

民生昨日都開始可LOAD FORM. 大家會報嗎?
其實我冇話想報邊間邊間, 因我都唔多熟...只係FOCUS係哂九龍塘OR近九龍城既來報囉. 當然最希望係ST. CAT收我個囡啦.
作者: klm402    時間: 10-10-19 14:29

另外...請問我有冇報漏邊間呀. 請指點呀. 謝謝.
作者: anlywan    時間: 10-10-19 14:35

我個仔是0801年我今年幫佢報左13間...點解?因為我個仔說話不叻我地做父母又無背景就算IN時幾定做晒老師要佢做啲嘢都唔收.....無計因為叻啲小朋友都會報五間以上..最後結果佢地可能有五間收..而我可能一間都冇......真是唔知以架啲幼稚園用咩標準.又或者佢地要求越來越高了......
作者: qqbabe    時間: 10-10-19 14:37

我b讀緊n1可以直升, 所以我只報一條龍, 多數香港島.
作者: klm402    時間: 10-10-19 14:44

我就係上次遲左幫囡囡報N班...搞到周圍都FULL哂...所以I SWEAR今次要加油, 唔可執輸囉.
另外大家點睇民生呢個幼稚園呢. 謝.
作者: AngelBaby2008    時間: 10-10-19 14:45

你報漏了
(1) 崇真
(2) 根德園
(3) 啟思
(4) 聖保祿 (SPK)
(5) 真光
(5) 禮賢

還有 .....

不過, 崇真已截止, 其他的請上網check

原帖由 klm402 於 10-10-19 14:29 發表
另外...請問我有冇報漏邊間呀. 請指點呀. 謝謝.

作者: KellyChim    時間: 10-10-19 14:51

根德園唔收0811, 我寄去攞form, 但比佢地reject咗. ( 我個囡係0811架 )

原帖由 AngelBaby2008 於 10-10-19 14:45 發表
你報漏了
(1) 崇真
(2) 根德園
(3) 啟思
(4) 聖保祿 (SPK)
(5) 真光
(5) 禮賢

還有 .....

不過, 崇真已截止, 其他的請上網check

作者: yutaka    時間: 10-10-19 14:56

my daughter is 0811 bb too.  I applied for 10 schools as well......so far just got creative's results back and got pm offer.  I will pay the 660hkd fee first to save space first just incase i dont get other offers. will get york's results next week too.......
作者: klm402    時間: 10-10-19 15:06

祟真係邊既呢, 根德園唔收細B, 連FORM都唔比....啟思我姪女讀緊...好FREE但上小學會好辛苦, 所以唔報了, SPK同真光係港島所以唔會報, 禮賢今日會SEND表出去. THANKS
作者: tantanmama    時間: 10-10-19 15:11

我女係0812. 如果唔係已有一間屋邨幼稚園收咗佢, 我都會報10間以上. 而家就只報心儀果幾間, 唔收就算.
我最想入果間都係st. cat. 跟住就係LH(TKO). 兩間都係11月先in.
作者: vic6    時間: 10-10-19 15:20

10間,不算多,反而好似是標準! 我都是報11-12間咁.

仲唸僅唔知報唔報德信?都係11月Sat in?怕會同其他撞期!
作者: 仔仔錫錫你    時間: 10-10-19 15:39

報多3間 : spn, sh & gh
如果今年心儀果幾間都唔收, 出年再報 spk, sh, gh, hy, kv, sc
作者: AngelBaby2008    時間: 10-10-19 16:03

崇真位於深水埗區, 呢度都有好多人談論啦, 你少看bk嗎?
崇真有好多net和 pth 老師
你看看吧
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=5&refid=606&mode=published&nocache1287474869

想深入了解學校, 看看新一期的 newsletter啦
http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//newsletters/tsungtsinnewsletter33_1287041162.pdf

雖然已經截止, 但如果你出年仍未有心水著落, 可打電話去問吓有無後補位, 因為到了入學前, 好多家長都玩緊 music chair, 未到9月中, 好多學校都未定

另外, 不妨到她的討論區看看家長的回覆, 多d了解是否你杯茶
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=409

原帖由 klm402 於 10-10-19 15:06 發表
祟真係邊既呢, 根德園唔收細B, 連FORM都唔比....啟思我姪女讀緊...好FREE但上小學會好辛苦, 所以唔報了, SPK同真光係港島所以唔會報, 禮賢今日會SEND表出去. THANKS ...

作者: Silverhawk    時間: 10-10-19 17:55

一d都唔誇張, 你報的幼稚園都算有d名, 德貞我唔熟, 其餘只有York and 方方比較易入, 其餘果d隨時可以全軍覆沒, 報多d穩陣d, 心儀的幼稚園收了後, 剩番果d米唔in law.
作者: ahnew    時間: 10-10-19 18:55

我囡係0710BB, 上年報10間, 有2間無得 In (SPN & St. Stephen girl), In 咗 8 間 有 2 間收.   

我個人覺得細B 加上三無 (人事, 宗教 & 舊生 .... 依重要性排  ^^) ....係好難好難入到"熱門" KG ..... 所以真係要報多d "打底"
同埋有些可當作 "熱身 interview" .

老實講, 囡囡最後In 個幾間表現好好, 但多數都係 waiting list .....

suggest 你地報d一條龍, 總之係好學校可以報咗先... 如果收, 再諗搬唔搬近d, 你揀讀唔讀好過人地揀你 .

Anyway, 唔好睇太重入唔入到熱門KG, 我覺得小朋友開心同健康係最重要!!
作者: kcheng1328    時間: 10-10-19 18:56     標題: 回覆 11# qqbabe 的文章

作者: joeywongmy    時間: 10-10-19 18:58

作者: ccling69    時間: 10-10-19 19:58

我無報咁多, 知道德貞比較多大陸人, 所以無報.

如果報kln tong因為競爭大所以報多幾間都正常, 反而如果入到無咁深的幼稚園, 唔識26個英文字, 都可以同佢報d playgroup而家市面咁多選擇有方法解決嘅, 反而一d注重愉快學習d幼稚園, 等佢唔會怕返學會好d
作者: GAT    時間: 10-10-19 23:55

I also applied over 10 KG. My rationale is - the question is not whether you choose the one most suitable - rather is : the question is how many offer do you receive at the end. If I choose only a few to apply - but those are all famous KG, I really have no confidence that there will be an offer at all.
作者: elmolly    時間: 10-10-20 00:22

原帖由 joeywongmy 於 10-10-19 18:58 發表

幫小朋友報學校唔係鬥多
而係你究竟想小朋友係乜野環境下學習
你究竟知唔知小朋友/你自己要乜野?
淨係九龍城區=好?
你有無上網睇過呢d學校既要求?學習環境?教學方法?
好似st.cat同kv根本係完全唔同類型既幼稚園
你點解 ...

同意, 舊年我都報左13-4間, 不過有d明知收都唔會讀果d就直頭唔報
作者: smartmatt    時間: 10-10-20 00:23     標題: 10 not so many

原帖由 klm402 於 10-10-19 13:43 發表
依家報左
05) 浸會 ...

10 is not many, I've heard people apply much more.  Depends how well your kid will perform, she will get better as she attend more interview.
York usually makes an offer to almost all applicant, not heard of anyone not getting one.   So no. 4 on your list is not bad,  and also a tough kinder.   

Last year we applied to 5 and got offers from all apart SC which was put on waiting list.   Got an offer from 1st kinder even though my boy hid behind my legs at interview and wouldn't look at the teacher.  So there, nothing is impossible.  

Good luck.
作者: moominfloren    時間: 10-10-20 00:52

我個仔係 0711 細 b, 舊年同佢考 13 間, 最後有 3 個 offer (藍田啟思, 德信 & sn), waiting list 一間都冇 call back, 而家嚮 sn 讀都幾開心
作者: charlotte2008    時間: 10-10-20 01:16

I've applied for 15 kinders...... I think it is better to let my kid being small B to have more interview experience. Further, at the end, 可能只有很少offer  , 報名只是盡力爭取機会而已 , 如果係大仔/大女而又有信心的話 , 只報最心仪的幾間都OK啦 , 此乃个人意見 .
作者: 天賜小公主    時間: 10-10-20 08:23

作者: mosibaby    時間: 10-10-20 08:59

原帖由 charlotte2008 於 10-10-20 01:16 發表
I've applied for 15 kinders...... I think it is better to let my kid being small B to have more interview experience. Further, at the end, 可能只有很少offer  , 報名只是盡力爭取機会而已 , 如果係大仔/大 ...

雖然大仔/大女相對成熟d有著數, 但係都係報多幾間穩陣d, 舊年我女有個同學, 佢係大女, 而且好smart的, 但係到最心儀個間interview的時候正正生病, 又咁岩轉左做group interview, 所以佢媽媽唔知佢係入面in成點, 以為應該得, 點知最後都係waitlist!!但係之前個d又冇交留名費, 所以最後入左一間冇咁心儀的學校, 到而家都仲後悔緊, 所以報多幾間, 同埋點都要俾一d留位費, 太有自信雖然係好, 但係免得到時咩都冇, 咁就好傷了....btw, 我舊年都報左10幾間, 去in左既都有10間, 有d因撞期去唔到, 有d就因為已有一些不錯的offer所以冇去in, 希望大家今年都成功入到自己心儀既學校!! 不過呢幾個月認真難過, 大家要做好作戰準備!!加油!

作者: Bonnie    時間: 10-10-20 09:06

我個女係 0802 BB , 依家讀緊N1 , 我都報咗或 plan 住會報..總數 8 間...其中間同你一樣...可能 in 多幾間後, 家長都認得大家了..一齊努力吧 !!
作者: sundae525    時間: 10-10-20 09:58

我friend都報10間(連埋宜家讀緊N班既幼稚園)
我就只會報5間, 唔想BB去咁多INTERVIEW咁辛苦.
BTW, 我同個friend都有報崇真, 都覺得呢間好.
作者: qqbabe    時間: 10-10-20 13:20

原帖由 天賜小公主 於 10-10-20 08:23 發表
我囡囡個case同你一樣, 讀緊n1可以直升, 由於我住香港島, 所以只會報香港島, 你會報邊幾間呀?

都係大路嗰d: spk, shck, tl, hy, 不過冇報st clare同gh. 其實直升都係我當然選擇, 所以報心儀+幾間練習~
作者: ernie_kmy    時間: 10-10-20 13:54

上年我都同個女報左9間, 有2間係SPARE:

1) 協恩 (宜家讀緊)
2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
3) 北角蘇淅  (收左, 不過純粹考下)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收, 個女一IN完同我講, 老師叫佢唔好搶玩具, 一早知唔得!)
6) 民生  (報左, 不過冇去IN)
7) 德望 (唔收)
8) 觀浸 (收左, 不過其實係冇其他收先讀)
9) TKO的屋邨學校 (收左, 不過其實係想俾個女試下咩係INTERVIEW)
作者: 靚媽媽店    時間: 10-10-20 14:50

都好叻女喎!:)
原帖由 ernie_kmy 於 10-10-20 13:54 發表

2) 九龍塘宣道 (收左, 不過LAST MIN 決定唔讀)
4) ST. CAT (收左, 不過之後有協恩同宣道收左就放棄)
5) 培正 (唔收,  ...

作者: HoHeiBB    時間: 10-10-20 17:34

細囝(0804), 我只幫他報了三間 (SC, KV & 培正); 大仔(0609)當年替他報了4間IN咗2間.  原來今年其他媽咪都報咁多間~
作者: Silverhawk    時間: 10-10-20 17:45

咁如果lee 3間都唔收, 你有第2手預備嗎?

原帖由 HoHeiBB 於 10-10-20 17:34 發表
細囝(0804), 我只幫他報了三間 (SC, KV & 培正); 大仔(0609)當年替他報了4間IN咗2間.  原來今年其他媽咪都報咁多間~

作者: mandy_ma    時間: 10-10-20 22:54

我b囡0809bb...上星期in LH(TKO)n班....今日收到信收左.....你可以試吓報n先...因為今年dec先開學...係LH(TKO)讀N班....原校升k...一定收!

原帖由 tantanmama 於 10-10-19 15:11 發表
我女係0812. 如果唔係已有一間屋邨幼稚園收咗佢, 我都會報10間以上. 而家就只報心儀果幾間, 唔收就算.
我最想入果間都係st. cat. 跟住就係LH(TKO). 兩間都係11月先in. ...

作者: mandy_ma    時間: 10-10-20 23:03

我都幫囡囡(0809)報左10間kdg.....其中3間係屋村校
作者: simonwong724    時間: 10-10-21 01:44

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-20 13:54 發表

請問點解選擇協恩?
作者: CHERRYJUMP    時間: 10-10-21 03:27

2006年個朋友報左十幾間九龍塘....
最後得一間根德園收....
作者: 天賜小公主    時間: 10-10-21 08:17

作者: princess_sumyin    時間: 10-10-21 09:06

樓主,德望是收細b ga,我個女好多同學都是8月之後出細的,加油!

另外試下train多d佢同陌生人對答同埋玩lego,因為我女果時考好多間都要玩lego,佢都是細b(11月),不過最後我比佢做超大女!
作者: HoHeiBB    時間: 10-10-21 09:46

[quote]原帖由 Silverhawk 於 10-10-20 17:45 發表
咁如果lee 3間都唔收, 你有第2手預備嗎?

YES, 如唔得就直升現在就讀的nursery.
作者: qqbabe    時間: 10-10-21 10:01

原帖由 天賜小公主 於 10-10-21 08:17 發表
為什麼冇報st clare呀?  st clare都有小學及中學...好似英文都幾ok, 所以我有報呀! 還是我心儀的其中一間...
另外shck, tl, hy 是邊間呀?

shck 嘉諾撒聖心
tl 真光(我報大坑)
hy 協恩

我住九龍所以st clare對我有點遠(雖然我都有打算搬過海, 而shck同st clare似乎差不多地段), 我有諗住直升, 所以唔報太多, 真係心儀先轉女校, 因為仲有個細佬, 轉左女校細佬就少左個option.
作者: ernie_kmy    時間: 10-10-21 14:14     標題: 回覆 41# simonwong724 的文章

最後選擇協恩, 其實係因為一來佢有學劵, 又係傳統名校, 而且因為2月時發現個女有糖尿病, 而協恩的校長老師好有愛心同好肯協助, 結果就揀協恩...
作者: giant_japan    時間: 10-10-22 06:47

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-21 14:14 發表
最後選擇協恩, 其實係因為一來佢有學劵, 又係傳統名校, 而且因為2月時發現個女有糖尿病, 而協恩的校長老師好有愛心同好肯協助, 結果就揀協恩...

ernie_kmy
唔好意思, 題外話一問, 你小朋友幾大? 點解有糖尿病? 同點發現的? 希望你唔好介意, 因想了解多些, 謝謝
作者: giant_japan    時間: 10-10-22 06:56

ernie_kmy
你個囡好叻呀, 咁多間都收, 想問你唔選ST. CAT 係咪因為另外個2間有直升小, 所以你唔選呀?
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-22 09:38

原帖由 giant_japan 於 10-10-22 06:56 發表

ernie_kmy
你個囡好叻呀, 咁多間都收, 想問你唔選ST. CAT 係咪因為另外個2間有直升小, 所以你唔選呀?

協恩、宣道皆不是直升小學的
作者: ernie_kmy    時間: 10-10-22 17:43

冇錯, 協恩同宣道都係冇得直升小學, 協恩只有大約30個小朋友有得升, 其實有10個係因為成績好, 之後個20個都係因為計分+叩門...

我最後因為有D畢業生MAMI話, 協恩D女仔通常會有幾好的小學OFFER, 而且佢地係傳統名校又日日有英文班, 我兩公婆都係偏好傳統名校, ST. CAT....因為唔想俾$$, 想留多D$$俾個女上其他興趣班, 而且覺得既然協恩收60個都考到, 所以就揀LAW~~
作者: ernie_kmy    時間: 10-10-22 17:49

giant_japan,

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗尿糖, 發現指數好高, 就去醫院CHECK~
作者: bbbingo    時間: 10-10-22 20:16

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-22 17:49 發表

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗 ...

係唔係type1 DM, 需要長期打insulin嗎?
作者: giant_japan    時間: 10-10-23 11:20

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-22 17:49 發表

我個女3歲, 佢2歲幾時因為突然有一日發燒, 之後成日都好倦, 又飲好多水 (一日飲2-3公升), 又成日去廁所, 食好多野, 又成日好似冇胃口, 但係又開始瘦, 之後同佢睇醫生, 個醫生覺得佢D徵狀似DM, 同佢驗 ...

ernie_kmy
I see,希望她快快好返晒啦
作者: pandabonita    時間: 10-10-23 15:34

您好!你點樣發現個女有糖尿病?

原帖由 ernie_kmy 於 10-10-21 14:14 發表

作者: 爸爸超人    時間: 10-10-23 18:30

嘩, 你有無攪錯, 同一版對上兩個post咪覆左囉, 你都唔聽書, 覆你都"sign gas"

原帖由 pandabonita 於 10-10-23 15:34 發表
您好!你點樣發現個女有糖尿病?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5