教育王國

標題: 收到藍田啟思取錄信 [打印本頁]

作者: moominfloren    時間: 10-10-25 16:33     標題: 收到藍田啟思取錄信

收到藍田啟思取錄信, 學費會加到 $3380,
不過我揀 pm class, 佢收我 am class.
作者: sweeticandy    時間: 10-10-25 16:46

真係好快喎.我都係上星期六先.in...

不過我估我機會好細...

另外.. 佢地都唔知係唔係亂黎.

我去..kln tong creative in. 佢問我考唔考慮 pm class.  我答佢唔考慮. 但佢寄封信黎話收我個女讀..pm class...  玩野~
作者: snow228    時間: 10-10-25 16:49

幾時要交留位費? 同幾錢留位費? 有無net teacher?

原帖由 moominfloren 於 10-10-25 16:33 發表
收到藍田啟思取錄信, 學費會加到 $3380,
不過我揀 pm class, 佢收我 am class.

作者: piyohk    時間: 10-10-25 18:40

We choose am class but they offer pm class.
作者: 爽媽    時間: 10-10-25 18:48

我剛剛都收到信了. 佢地收咗我個B入PM CLASS. 但我想入AM CLASS 多D. 因為我覺得時間好用D.
其實附近幾間幼稚園我都有報(THINK, CREATIVE, CANNAN, LINGLIANG). 如果全部都收, 妳們會最想入邊間呢?
作者: marcus_bb    時間: 10-10-25 18:55

我都係收左PM CLASS,我想要AM!聽日打去問下有無機會轉到.

如果間間都收,咁就唔讀啟思,因為課程真係比較淺,除非想入啟思小.唔係都擔心佢銜接唔到.
作者: moominfloren    時間: 10-10-25 18:57

原帖由 爽媽 於 10-10-25 18:48 發表
我剛剛都收到信了. 佢地收咗我個B入PM CLASS. 但我想入AM CLASS 多D. 因為我覺得時間好用D.
其實附近幾間幼稚園我都有報(THINK, CREATIVE, CANNAN, LINGLIANG). 如果全部都收, 妳們會最想入邊間呢? ...

我會揀迦南多 d, 因為如果直上 k1-k3, d 程度對小學銜接好 d, 同埋學費平 d.......

作者: moominfloren    時間: 10-10-25 18:59

原帖由 marcus_bb 於 10-10-25 18:55 發表
我都係收左PM CLASS,我想要AM!聽日打去問下有無機會轉到.

如果間間都收,咁就唔讀啟思,因為課程真係比較淺,除非想入啟思小.唔係都擔心佢銜接唔到.

我都聽人講啟思程度較淺.....
今日打去問 am 轉 pm, 佢都要 call back

ps. 啟思幼稚園應該係上啟基學校, 唔係啟思小學.......
作者: moominfloren    時間: 10-10-25 19:01

原帖由 snow228 於 10-10-25 16:49 發表
幾時要交留位費? 同幾錢留位費? 有無net teacher?

我未睇到封信, 應該係 1/11 - 6/11 交 $660
net teacher 唔肯定.....
作者: 爽媽    時間: 10-10-25 19:08     標題: 回覆 1# moominfloren 的文章

我都PREFER CANNAN 多過CREATIVE。 我個B今個星期會IN CANNAN。 希望都收佢啦。 
妳們對THINK又点睇呢?有D人就話佢半紅不黑唔係真係咁好。 但個FEE又咁貴。 但如果唔考慮錢E個問題, 妳地會會揀THINK呢?
作者: moominfloren    時間: 10-10-25 19:13

原帖由 爽媽 於 10-10-25 19:08 發表
我都PREFER CANNAN 多過CREATIVE。 我個B今個星期會IN CANNAN。 希望都收佢啦。 
妳們對THINK又点睇呢?有D人就話佢半紅不黑唔係真係咁好。 但個FEE又咁貴。 但如果唔考慮錢E個問題, 妳地會會揀THINK呢? ...

我冇報 think, 因為 pn 班唔想俾咁多學費.  
我都係星期六 in cannan, 10:30am
不過都要交留位費俾啟思先, 因為 cannan 都應該 6/11 前未有 results.
作者: xowpooh    時間: 10-10-25 20:21

我囡都收咗, am class ^_^
作者: Rubyhoward    時間: 10-10-25 20:33

其實啟思好唔好嫁?如果比較學之園和德寶,點睇呢?
作者: waffle    時間: 10-10-25 21:39

我阿仔都收左PM class, 但我揀AM class.
如果全部都收 CANNAN or LINGLIANG都ok
作者: Angine    時間: 10-10-25 22:18

My son being accepted AM class.

Rubyhoward, it is difficult to compare Creative with Learning Habitat and Deborath. Creative got govt subsidies but not the other two. They offer different things to kids.
作者: atkiiboy    時間: 10-10-25 22:21

我到收到信..收了AM class 啓思課程是否很淺?
作者: snow228    時間: 10-10-25 22:35

AM class
作者: summother    時間: 10-10-25 23:41

My bb is small B (Sep-09), we got PM offer....but we want to change it to AM.

Any other small B got the offer too?
作者: Rubyhoward    時間: 10-10-25 23:50

Angine, but for nursary should be the same, no gov't subsidy. Will only consider 1 year first as there are more choices for K1.
作者: JHsbb    時間: 10-10-26 01:10

THINK 係無學劵的..

我今日都收到信, 我原本IN時揀K1, 但老師話佢太BB要讀PN就多數收, 因為哥哥係度讀緊K1, 點知好意外地收佢讀K1-AM CLASS, 開心死
作者: 傻太    時間: 10-10-26 09:21

光頭仔收到am offer, 但因為kln tong都係offer am, 所以唔會去藍田交留位費...
作者: Cyrushh    時間: 10-10-26 09:23

我啱啱星期六先in,仲未收到信呀~
作者: JHsbb    時間: 10-10-26 11:13

我應為剛收到呢批係8/10 IN個班來的
作者: pak_ho    時間: 10-10-26 11:32

我仔仔都收到信喇...收左下午班....我打過去問可唔可以轉上午班..佢要寫封信去轉等到所有學生註冊晒有位先轉到呀...
但我想問下有冇人可以話我知封信應該要點寫呀???
thanks~
作者: Angine    時間: 10-10-26 18:24

Hi Rubyhoward, yes no govt subsidies for all PN/N1. Among the three you quoted I will pick Learning Habitat as even for K1 it is a good choice.

原帖由 Rubyhoward 於 10-10-25 23:50 發表
Angine, but for nursary should be the same, no gov't subsidy. Will only consider 1 year first as there are more choices for K1.

作者: littleangel0428    時間: 10-10-27 14:17

作者: neko1234    時間: 10-10-27 14:59

想問下9/10 interview的收到信的係咪都係收左架?
咁未收到係咪即係唔得?
作者: Tigerpooh    時間: 10-10-27 16:28

原帖由 neko1234 於 10-10-27 14:59 發表
想問下9/10 interview的收到信的係咪都係收左架?
咁未收到係咪即係唔得?

收唔收都有信覆你架
作者: neko1234    時間: 10-10-27 16:48

原帖由 Tigerpooh 於 10-10-27 16:28 發表

收唔收都有信覆你架

我意思係會唔會第一批收到信的人..全部都係收
咁剩低我呢D未收到信..即係可能第二,三批收到信的
係waiting list,或者唔收..
作者: HSH3410    時間: 10-10-27 16:50

我亞囡都係KL Creative收咗pm, 但係我request係am. 點解呀?

另外我11/6都in KL Tong Cannan. 有無人知道in咁內容係咩呀? 我都希望亞囡ok....

如果Cannan真係得咗我會入Cannan. 因為課程比較深

不過我都要去Creative交留位費, 希望佢接受我轉am啦!
作者: HSH3410    時間: 10-10-27 16:51

另外有無人知道呢兩間學校比較宮易入邊d好咁津校呀?
作者: snow228    時間: 10-10-27 17:01

Cannan課程真係深d?

原帖由 HSH3410 於 10-10-27 16:50 發表
我亞囡都係KL Creative收咗pm, 但係我request係am. 點解呀?

另外我11/6都in KL Tong Cannan. 有無人知道in咁內容係咩呀? 我都希望亞囡ok....

如果Cannan真係得咗我會入Cannan. 因為課程比較深

不過我都要去Cr ...

作者: rachel1224    時間: 10-10-27 17:36

原帖由 snow228 於 10-10-27 17:01 發表
Cannan課程真係深d?

以前係,依家唔知係唔係。
因為佢當年比教育局第一次視學,個課程比教局話過深,仲要係深得嚟係冇意義的!結果學校做了大改革,根據教育局最新一次視學報告,話欣賞迦南願意作出改變,所以課程應該跟以前不一樣了。但詳細情形也要問其他有小朋友響入面讀嘅家長先最清楚。
作者: AYMK    時間: 10-10-27 17:43

我今個星期先in啟思 pn, 咁多已經收咗, 會唔會無位架...
作者: snow228    時間: 10-10-27 17:52

有d 後悔無報九龍塘迦南......
作者: rachel1224    時間: 10-10-27 20:08

原帖由 snow228 於 10-10-27 17:52 發表
有d 後悔無報九龍塘迦南......

之前點解唔考慮嘅??
作者: snow228    時間: 10-10-28 09:24

要親身報名-懶得去做

原帖由 rachel1224 於 10-10-27 20:08 發表

之前點解唔考慮嘅??

作者: leejes    時間: 10-10-28 22:40

你係幾時in ga??我係09/10in ga但仲未有消息.
作者: Angine    時間: 10-10-28 22:48

leejes, you mean Lam Tin Creative? Me also Oct 9. Received acceptance letter already. May be you need to call and check.

原帖由 leejes 於 10-10-28 22:40 發表
你係幾時in ga??我係09/10in ga但仲未有消息.

作者: Cherrywsy    時間: 10-10-29 11:40

請問有冇23/10 in 的小朋友已收到取錄信啦?
作者: Cyrushh    時間: 10-10-29 12:47

我都係10月23號in架!但係都未收到呀=_=!!
作者: Cyrushh    時間: 10-10-29 12:48

我都係10月23號in架!但係都未收到呀=_=!!
作者: Cherrywsy    時間: 10-10-29 13:45

剛開信箱收到信啦......收我囡囡讀am呀!!
作者: lovelyJade    時間: 10-10-29 15:08

我都收到信,收咗阿仔PM!
作者: Cyrushh    時間: 10-10-29 16:46

我都收到啦!讀am呀^_^
作者: peitzuhuang    時間: 10-10-29 20:16

收到了,讀pm
作者: neko1234    時間: 10-10-29 23:23

收到啦!!讀AM..
我係10月9日交表
作者: baozi    時間: 10-11-5 10:53

作者: pptomoko    時間: 10-11-9 12:45

我囝囝都係n1 am class呀
聽好多人講佢程度淺, 會唔會係因為佢係活動教學, 所以怕小朋友接唔到小學嘅填鴨式呢?
不過因為其他學校未有result,所以我都交左註冊費先

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5