教育王國

標題: 會唔會一間都唔收? [打印本頁]

作者: dolphinmama    時間: 10-10-28 14:50     標題: 會唔會一間都唔收?

我好驚呀,係超級驚,因為in左面試程序最簡單的啟思,小朋友表現自問唔錯,但都唔收,我真係冇晒信心啦,好怕in10間就得到10封拒絕的回信........:(
作者: siujanjan    時間: 10-10-28 15:03

之前聽人講, 報K1要報一d出名0既, 亦要報一d係屋村d 0既 (屋村附近0既K1), 咁出名0既收當然好, 咁唔收都有屋村附近0既K1作後備, 咁唔知你報0左0既K1係咩類型?
作者: kittyyau    時間: 10-10-28 15:08

老實講,我開始覺得啲所謂名校根本就只係睇下小朋友既家庭背景,有冇 daddy mammy 係 professional 或者係名人,根本就唔係睇個小朋友既表現。我真係覺得好失望。估唔到呢個現實既世界係由幼稚園已經開始。雖然我都有幫我個仔報咗好多間,但係我都覺得只係陪跑,唔係個仔表現唔到,只係我冇咁多背景比學校揀啫。
作者: 阿豆媽    時間: 10-10-28 15:08

我都好驚.....

我小朋友仲要超怕羞.....

雖然而家讀個間n1一定收番,但如果出面報咁多間都全軍覆沒,我真係.....
作者: anteater    時間: 10-10-28 15:22

仲要其實好多名校都係收大仔大女多,除非個小朋友特別醒,唔係都係REJECTED 的多了, 這個情況去到考小學問題更明顯,講真邊間學校唔鐘意收大仔大女呢?大個D,聽教聽話董事能力高好多,你個小朋友依家同佢3個月前比較係唔係大個左?一理通百理明,呢個係遊戲規則,而家僧多"靚"粥少,去面試咪當係週末一個節目啦,反正去到通常都有野俾小朋友玩,RESULT無謂諗咁多!!

作者: lovelinda    時間: 10-10-28 15:23

大家唔好咁灰啦!
我們做家長的都是希望幫自己的小朋友盡量爭取多點機會,唔努力試下就一定什麼都得唔到......
我個女只可以算是中b,而且今年咁多bb,我都幫她報很多間......我覺得有時interview除了講實力,都真是好講彩數,但如果間kg因為我們的家境,是否名人...等去決定是否收我個女,我會覺得...佢已經唔係我杯茶.....

所以大家唔好怕啦! 努力咗先算...互勉之!

作者: sheffield    時間: 10-10-28 15:30

咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友都"幾叻"(包括我在內),但其家出面叻的小朋友(同自己個個一樣叻或叻過自己個個的)真的有很多!再者,考試除有表現外,還有一些很主觀的因素,眼緣啦,感覺上小朋友係咪學校target個類啦等等…

如siujanjan說的,近近地唔係太並又唔多人爭的都要報番間,有間2-3線的在手,感覺會好好多!如考到更好更鍾意的咪當bonus囉!家教還是最重要,你認為2-3線不足的就自己教到足,去到考小學你小朋友都唔會輸蝕架!

雖則有d亞Q,但事實就係,幾千個小朋友去爭個幾百甚至百幾個位,考唔到都好正常吖!考到都可以話係好彩!(考到不等如好叻,考唔到又未必唔叻…)

原帖由 kittyyau 於 10-10-28 15:08 發表
老實講,我開始覺得啲所謂名校根本就只係睇下小朋友既家庭背景,有冇 daddy mammy 係 professional 或者係名人,根本就唔係睇個小朋友既表現。我真係覺得好失望。估唔到呢個現實既世界係由幼稚園已經開始。雖然我都有幫我 ...

作者: hohoho36    時間: 10-10-28 15:38

驚ing
作者: w_y    時間: 10-10-28 15:48

啟思鍾意收大仔, 而且應該咁上下時候會有位放出來給waiting.

會唔會一間都唔收, 有可能, 所以報定一些無咁熱門. 我都交左阿仔讀緊果間 N1 來年升 K1 的留位費. 之前想慳錢諗左好耐, 但今日交左錢, 心情輕鬆好多, 即時少左好多壓力, 因為至少有一間唔太差嘛. 而且呢個都係我報N1其中一個少少原因啦.
作者: dolphinmama    時間: 10-10-28 16:01

謝謝大家的回應,我當然有報屋村的啦,這是一個必須的後備,但都係驚,唉.......其實報名前已經有想過名校是不是望塵莫及的東西,但都想一試,啟思的結果打擊了我是事實,他有收我朋友的孩子,但我就no啦,所以我都相信學校未必一定係收"有背景"學生,因為我的朋友都係普通家庭,學歷亦是一般而已.......

如果真係講眼緣之類,唉,我個仔........鍾意佢的人真係愛死佢啦,我都俾那些人激死,縱佢縱到.....(講緊唔係家人,而係街外人,包括興趣班的老師),但唔鍾意佢的就成日話佢呢樣個樣,靜又話佢唔理人,活躍又話佢坐唔定囉....(街外人,包括興趣班的老師)
作者: dolphinmama    時間: 10-10-28 16:05

你個女咁可愛就梗係合老師眼緣啦,唉,我個仔......
原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表
咁又唔好咁灰…我地兩公婆雖則都係大學畢業,但就不是什麼專業人事,也不是有錢人…亞了只考了3間都算係名校(KV,PC同SH),全都收了!我又唔覺得你講嘅情況咁嚴重…

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

作者: w_y    時間: 10-10-28 16:11

唔好咁快無信心, 又真係未聽過報十間都會全軍覆沒的. 其實你話係咪真係多左咁多小朋友升K1? 當中係大家嚇大家, 本來我只報3 間, 而家加下加下, 連當初大大聲話唔會讀果D 都報埋. 來來去去果幾區咪又係果幾堆人. 不過可能有些 WAITING 要等下消息.
作者: anteater    時間: 10-10-28 16:24

其實來來去去都係個二三千人到啦,D名校加埋有無二三千個位呢?

作者: NICOLE123    時間: 10-10-28 16:40

原帖由 anteater 於 10-10-28 16:24 發表
其實來來去去都係個二三千人到啦,D名校加埋有無二三千個位呢?

唔係喎上年st cat 都6千幾人報 今年8千幾
應該講來來去去都係果8千幾人
作者: love旦    時間: 10-10-28 16:55

呢個問題我都驚了很耐.
作者: sheffield    時間: 10-10-28 17:05

其實仲有好多呢,我認識的都很多沒有報ST cat…08年有7.88萬個bb出世…有d未必係香港讀書,就算有大部份都係只求就手唔求名校,都應該超過1萬人會去爭名校位掛…
原帖由 NICOLE123 於 10-10-28 16:40 發表

作者: haydenden1023    時間: 10-10-28 17:07

我都好擔心..
所以報左好多間
朋友話"有無O甘誇張呀"
老公都問有無需要
但其實唔係我想去選擇人
而絕對係人選擇我

我個B係十月尾細仔
我情願買多個保障
萬一唔收都做下waiting
唔去in, waiting都無得做
作者: elmolly    時間: 10-10-28 17:19

唔好灰心, 我舊年連續收左9封reject letter(唔係waiting, 係reject)先開始收到第一封waiting, 之後到5月先收到學校call, 加油!

我個女而家間學校唔係咩名校但都唔係差, 我都係"百無", 靠自己咋, 所以真係唔洗咁諗.
作者: B.B.BaBa    時間: 10-10-28 17:28

原帖由 NICOLE123 於 10-10-28 16:40 發表

你講呢兩個數字,都係傳聞而已,唔太相信只限兩三日報名都有 8千幾人

作者: NICOLE123    時間: 10-10-28 17:31

原帖由 B.B.BaBa 於 10-10-28 17:28 發表

你講呢兩個數字,都係傳聞而已,唔太相信只限兩三日報名都有 8千幾人

其實我信囉
上年培正呢d 都收到3千幾(校長講既)
st cat 6千一d都唔奇
作者: snow228    時間: 10-10-28 17:46

SH 係咪Scared Heart?

原帖由 sheffield 於 10-10-28 15:30 發表

而事實上,叻的小朋友真的有好多,大部份媽咪都覺得自己小朋友 ...

作者: anlywan    時間: 10-10-28 19:27

我都好怕報左十幾間都冇一間收.....以架見左四間已有二間唔收......願主祝福點都有一間適合佢能取的正取生位置啦!感恩....

原帖由 elmolly 於 10-10-28 17:19 發表
唔好灰心, 我舊年連續收左9封reject letter(唔係waiting, 係reject)先開始收到第一封waiting, 之後到5月先收到學校call, 加油!

我個女而家間學校唔係咩名校但都唔係差, 我都係"百無", 靠自己咋, 所以真係唔洗咁諗. ...

作者: elmolly    時間: 10-10-28 19:52

原帖由 anlywan 於 10-10-28 19:27 發表
我都好怕報左十幾間都冇一間收.....以架見左四間已有二間唔收......願主祝福點都有一間適合佢能取的正取生位置啦!感恩....

即使唔係正取, waiting都係有希望既, 好似過山車咁, 驚險完一輪, 最終都會到終站, 只係等待既過程比較痛苦, 加油!
作者: brrbaby2007    時間: 10-10-28 20:10

其實咩係名校先,唔計屋村校,叫得出名既學校連分校都唔少,由其K1好多選擇,KV ?SC都absorb左1300人,其他間間每間百幾個位都唔少位,有d學校晨早出定offer收左你留位費,到最后冇人讀咪call waiting
作者: BallBall417    時間: 10-10-28 21:34

非常同意。
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-28 21:46

其實大家都可以train up 小朋友做一個醒目仔. 只係真係要花時間....付出很多....

原帖由 anteater 於 28-10-2010 03:22 PM 發表
仲要其實好多名校都係收大仔大女多,除非個小朋友特別醒,唔係都係REJECTED 的多了, 這個情況去到考小學問題更明顯,講真邊間學校唔鐘意收大仔大女呢?大個D,聽教聽話董事能力高好多,你個小朋友依家同佢3個月前比較係唔 ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-28 21:50

我都唔係知識份子, 又冇家底, 我仔係05年出生, 可能果年既出生率點都低過而家, 所以佢當年考到某熱門幼稚園, 但我都係好著重早期教育, 即係識講野就已經教佢. 我都冇比錢人教, 都係自己用粗筆寫flash card 同仔仔讀, 又教佢幼稚園教既課程, 其實都只係響屋企, 同佢玩, 3歲前既小朋友好似海棉咁, 真係好吸收.

今年出生率真係好高, apply 幼稚園既小朋友都好多, 熱門既顧然多人報, 所以都好難得一席位.

唔好灰心. 真係唔關家長既家底事的.

希望各位的小朋友都考到心儀幼稚園
作者: boat8    時間: 10-10-28 23:21

我覺得唔好俾自己同埋小朋友咁大壓力,收與唔收都有多少撞彩ge成份係入邊。佢哋咁細個,迫都迫唔嚟,都係平常心好啲,如果我哋心情唔好都會影響埋佢哋。
作者: iantsang    時間: 10-10-28 23:28

I guess that include both you and me?  

Basically around 40% of locally born children are from mainland China so that would give an idea the approx. number.  Actually I remember reading the exact number of total students enrolled in HK kindergarten somewhere....  hope to able to share if I have time to find it again.

At the end, this is what really happen:

(1) Birth rate has risen, that's the fact;

(2) With the increasing number of children born, and parents applying more kindergarten per child, that means competition increase in a rate much higher than the birth rate;

(3) The unfortunate fact from my observation is: some common characteristics which is more welcome by majority of the kindergarten would mean these kids would get many offers, which in turn means other kids' chance to get first round acceptance would be very very low.  As elmolly  mentioned, don't be disappointed of not getting first round offers, a lot of places would be released at a much later time (June to August).

Good luck to the 2008 babies' parents (including myself)!  

Ian

原帖由 sheffield 於 10-10-28 17:05 發表
其實仲有好多呢,我認識的都很多沒有報ST cat…08年有7.88萬個bb出世…有d未必係香港讀書,就算有大部份都係只求就手唔求名校,都應該超過1萬人會去爭名校位掛… ...

作者: camomile00    時間: 10-10-28 23:39

屎囉~ 好似個個都報咁多間咁. 我個仔係11月尾細b, 我同佢報o左4間咋.......
佢仲要未識講o野添......
作者: dolphinmama    時間: 10-10-29 00:44

可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果有理冇理都申請下先,就係咁,多到有邊間已經申請"攞表"都唔記得左,直到收到信,一看,啊,乜我有想過報呢間咩,咁樣囉......

唉,好在仔仔都唔知發生緊咩事,冇俾到壓力佢,但老公就難受d啦,成日見住個傻老婆,想深一層,要是真的所有名校都唔收,在香港又點會冇書讀,哈,真係唔知自己想緊咩呀,時間快d過啦,早知早著,遲知瞓唔著呀!!!!!!!!
作者: 嘻嘻    時間: 10-10-29 00:57

作者: ho_yan2406    時間: 10-10-29 02:17

原帖由 dolphinmama 於 10-10-28 16:05 發表
你個女咁可愛就梗係合老師眼緣啦,唉,我個仔......

我都覺眼緣好重要,講真in得o個十零分鐘都唔知有冇,就決定收定唔收...o個少少時間俾我個仔warm up都唔知夠唔夠...:;pppp: 話唔定o係房入面唔睬老師,出左房就答晒老師問既野俾我聽囉~
我預左佢係咁,所以只報左4間出名d既學校,另外報多2間普通d既...再真係冇間收,先再搵屋企附近up up dup dup 既sch囉,學校教唔到咪自己教囉
作者: ho_yan2406    時間: 10-10-29 02:19

原帖由 dolphinmama 於 10-10-29 00:44 發表
可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果 ...

同我一樣,明知唔會冇書讀,不過都想個仔入間好d,黎緊條路可能會行得順d囉,做人阿媽就係會為子女咁樣著想:
作者: 小克    時間: 10-10-29 08:36

作者: petunia    時間: 10-10-29 09:10

我又會覺得...一d擔心都無wor...

我已經收到3間屋村學校,叫我帶定千幾蚊留位費去interview....

好在啓思收左我個女,所以呢3間我都無去in,仲有大把學校擔心緊無學校讀。唔駛擔心的。

我反而好期待,有無一間有公信力的機構,做一個調查,查證08年出世的兒童人數,以及全港幼稚園學額數字,好讓家長、辦學團體都真正清楚現況。
作者: siujanjan    時間: 10-10-29 09:30

原帖由 dolphinmama 於 10-10-29 00:44 發表
可能就係現在資訊發達,上網打幾個字就知道好多人的事,所以羊群心理,見到別人報10多間,就突然覺得自己報得個3-4間會好危險,我就是這樣了,最初只選定了兩間,同一間屋村的,點知早排開始攞表,我就擔心連表都冇份攞,結果 ...

有d多人報0既我都冇報到0架, 我之前係上網搵0下我住0個區, 有邊d學校係d專家有推介(明報個教育專家), 就報0下囉, 呢兩個月係面試0既高峰期, 有d報0左0既都去唔到面試, 因為撞晒期
作者: iantsang    時間: 10-10-29 10:16

Some reference information for the past few years:

2009/10 K1 students total: 47,109 (2006 birth count = 65,600) 72% of birth count enter K1 in HK
2008/09 K1 students total: 45,236 (2005 birth count = 57,100) 79% of birth count enter K1 in HK

2009/10 K2 students total: 47,403
2008/09 K2 students total: 46,149

Based on roughly 75% for estimation:
Birth count for 2007 = 70,900 (est. K1 intake = 53,175)
Birth count for 2008 = 78,800 (est. K1 intake = 59,100)
Birth count for 2009 = 82,100 (est. K1 intake = 61,575)

Worth noticing is there are total 950 kindergartens in HK.  Even if I assume average minimum 60 students (very conservative number!!! i.e. just 2 K1 classes per year) there are already capacity for 57,000 students.  If I add additional one class capacity, then the number will be 85,500, well cover the birth count even if all the mainland babies come back to HK to go to kindergarten.

For more details, please visit the Census and Statistics Dept. website:

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeid=1037

Birth count:
http://www.censtatd.gov.hk/hong_kong_statistics/statistical_tables/index_tc.jsp?tableID=004&ID=&subjectID=1

作者: loklok0104    時間: 10-10-29 10:25

今年08年出生競爭真係咁大咩?
最近有個朋友叫我幫佢整入學幼稚園Profile,因本身我自己係做graphic design,我好差異地問:點解入讀幼稚園都要整Profile,我只係知升小及升中要做Profile喎,朋友答:佢有個朋友係港島某出名幼稚園教,係果位幼師教佢既...

我細仔明天要去interview,究竟整唔整好!!!
作者: dlmcdlcl    時間: 10-10-29 10:59

考小學, 做PROFILE係有D用. 雖然最終都係靠小朋友既表現, 但比人可以好清楚咁睇到小朋友各方面既發展, 我覺得有係好過冇既. 但係幼稚園, 我覺得除左出世紙, 相, 個人資料, 頂多都可以有D 參加PG 出的證書, 反而我就覺得唔係太大作用.

考幼稚園, 某程度一D 啖定既小朋友會易D取錄, 小朋友最好係可以坐定定, 唔會咁易喊, 唔會見到陌生的老師會縮或者唔會十問9唔應就OK.

我仔仔3年前, 考幼稚園, 考了3間, KV 宣幼 & YORK

最後, 只有宣幼唔收, 因為IN 宣幼時, 佢周圍行, 加上, 宣幼係四圍放晒TABLE, 上面放晒玩具, 咁家長 & 老師就佔一張TABLE 咁見, 佢係比小朋友玩枱上玩具, 從而問問題 + 觀察, 但我仔見到四周圍都係玩具, 咁佢就好想去攞, 所以就失敗左喇~ 至於另外2間, 都係獨立咁見, 就算買周有其他老師進行緊面試, 但個距離冇咁近, 仲有, 現場氣氛係嚴肅些, 小朋友就乖乖坐定, 有問有答咁, 就有OFFER了.
作者: 仔仔錫錫你    時間: 10-10-29 11:12

其實有幾多人報考唔需要理會, 最緊要TRAIN UP 自己小朋友FOR INTERVIEW 就得, EVEN 衰左都叫做盡左力.  同埋唔好成日以為自己小朋友好叻, INTERVIEW 時做晒指令就以為SURE WIN, 所謂天外有天, 好多人答得更快, 更好, 更有禮貌.
作者: lionbaby    時間: 10-10-29 11:38

我個都係11月細B, 之前in左一間, 都收左佢, 佢interview時候完全唔講野, 總要人地哎, 佢跟住大哎, 點知都收佢. 來緊總會in多6間, 順其自然啦.

原帖由 camomile00 於 10-10-28 23:39 發表
屎囉~ 好似個個都報咁多間咁. 我個仔係11月尾細b, 我同佢報o左4間咋.......
佢仲要未識講o野添......

作者: w_y    時間: 10-10-29 11:43

其實大家真係唔使太驚無學校. 去年六月我有朋友先打電話問中西區某兩間二線學校, 都薄有名氣, 唔介意下午班, 一定有得讀.
作者: Gungungun    時間: 10-10-29 12:05

interview競賽才剛開始,況且依家只係in左一兩間,唔好o甘快打定輸數,呢種心理狀況唔係仔女的好榜樣,你要比自己同小朋友信心,唔可以未打先輸

總之,父母要做好準備,報多幾間,輕輕鬆鬆o甘教小朋友多d野,唔好比太大壓力他們,到interview期間就識幾多做幾多,做唔到都無辦法,始終甘細個人仔,做到係o力,但做唔到都唔代表喳

最後,touchwood間間都唔收,咪再變陣調整策略囉,無o甘大不了的
作者: karenlyk    時間: 10-10-30 00:32

樓主,唔駛擔心啦!到6月總會有人放位出嚟,只要到時再問下心儀的學校有冇位,仲有機會喔.
作者: calbee6    時間: 10-10-30 11:51

唔洗咁擔心喎,我個10月都收到2個offer啦,如果真係無心意既咪repeat一年囉。我都打算睇定d,如果佢表現同大b差得遠我會俾佢repeat k1,你得閑睇下小學果邊既forum,細b求dss or 私校位仲難呀。
作者: Joshua_BB    時間: 10-10-30 16:02

我都覺得唔駛擔心, 唔會一間都唔收嘅, 多會係發生嘅情況: 未必係最想入果間啫.
作者: lyhv    時間: 10-10-30 17:34

唔會無書讀嘅, 係最多可能會擔心一排先有囉!  加油!  
作者: dolphinmama    時間: 10-10-31 14:07

真係要再次謝謝大家的安慰!我已經抖擻了精神,要同仔仔再接再厲啦!希望11月過後,大家可以在bk網上看到我發放的好消息啦~~~
作者: ftcl    時間: 10-10-31 17:30

死啦,我都好驚亞B最後一間心儀的幼稚園都無。雖然佢係大B應該有D著數,但我就揾哂近屋企的學校,無大包圍,諗住近D亞B唔駛咁辛苦,但西半山的幼稚園競爭好大,我驚亞B一間都無人收!仲有無非一線的幼稚園未截止呀!!!
作者: 嘻嘻    時間: 10-11-1 00:35

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 01:33

我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面試(我個仔果日病+食咗藥)", 佢咁內向..又要玩玩具先, 最慘係唔應人仲要發脾氣~ C啦...間間面試係咁...十間十間都唔會收佢啦~ 我點算好呀???
作者: lovelinda    時間: 10-11-1 02:02

唔好咁擔心啦! 佢當日病先會表現唔好......你個仔是大仔,各方面應該唔會太差的,如果你覺得佢某方面唔得,就針對性train下佢啦,如果有疑問,你講出來,看下是否可以給你一些意見......
唔好氣餒,面試遊戲剛剛才開始......加油!

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 01:33 發表
我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 03:07

平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先, 唔比就嗌到面都紅埋  我都唔知點train啦~ 呢兩日已經不時同佢講...面試要叫老師, 先同老師傾計, 唔可以掛住玩玩具, 人地問你嘢要答人... 提到佢都有D驚啦!

上星期面試完邊喊邊返屋企, 返到屋企我同佢傾, 佢見我想喊, 佢就跟住喊~ 之後仲識講...(面試唔合格囉...無同老師傾計囉...掛住玩玩具囉...無書書讀囉..)  我嘅擔心唔係上星期果間唔收...而係若間間面試都係咁...咁咪無學校收佢囉...咁我就C囉~~

原帖由 lovelinda 於 10-11-1 02:02 發表
唔好咁擔心啦! 佢當日病先會表現唔好......你個仔是大仔,各方面應該唔會太差的,如果你覺得佢某方面唔得,就針對性train下佢啦,如果有疑問,你講出來,看下是否可以給你一些意見......
唔好氣餒,面試遊戲剛剛才開始..... ...

作者: petunia    時間: 10-11-1 08:40

你要相信bb的第六感。佢唔鐘意就係唔鐘意,點都解釋唔到。

我記得有一次in th()nk,我個女都變左十問九唔應。其實我心中都不知幾安慰,因為去interview果日,我就覺得唔多鐘意呢間學校。

前日去in康(),佢迫人地去聽家長會,安排混亂無比,仲要俾我見到校長有校長肉緊,下面有下面唔上心,咁唔合作的風氣...

結果,我個女只係玩得好開心,但係就唔聽話。我都覺得無乜問題吖。

第三間學校,面對group interview我已心感不妙,點知佢好似好鐘意老師咁,都唔駛人叫就搵位座,老師叫早晨佢竟然會答!平日見慣的爺爺佢都未必叫....結果取錄左我個女,我去交留位費,我自己都覺得呢間學校會適合我個女....

唔駛擔心架,老人家都會話,如果要搬屋一定要帶埋bb去,如果bb一入到屋就喊,即係間屋唔夾,如果bb一入到去就周圍玩,即係呢間屋旺佢。有時迷信一下無壞 ^_^
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-1 09:43

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 03:07 發表
平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先,  ...

見到佢o甘答你可能你俾好大pressure佢了
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-1 10:10

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 01:33 發表
我仔係08年一月大仔~ 上星期六去面試! 我真係無諗過差成咁...唔睬人+指定要玩某個玩具, 十問九唔應, 仲要發脾氣+大叫現青筋咁濟~ 未考完個老師已經話..."睇下waiting list有無位再考過, 佢今日唔係好合適面 ...

呢個老師o甘直接我諗情况幾嚴重or老師冇乜愛心,邊間o甘衰呀?
作者: JodisMama    時間: 10-11-1 10:29

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-1 10:58

我個女係8月b, 係中女一個.

佢返緊nursery, 都算好適應, 因為只喊了2日, 跟住就冇喊過, 都好鍾意返學. 但係咁細個, 學既野邊記得, 而家最叻唱兒歌. 日日唱...

我都好驚一間都唔收, 我已經幫佢練習定問問答, 佢答得頭頭是道, 但只限於果幾條問題....
教佢顏色, 形狀, 都唔係好記得.

但係我已經交左佢nursery 間學校既k1 留位費. 萬一冇一間收都仲再呢間讀.
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-1 11:43

原帖由 JodisMama 於 10-11-1 10:29 發表
有時大仔大女仲大壓力, 好似阿女今年第一次in 崇真, 又哭又不合作, 表現差過上年, 上年只是不懂回答, 今年是不想答.

係呀,大b好多識講嘢人人以為佢地應識多d嘢仲大壓力,而且有d大b識玩嘢d問題太淺專登唔答or答相反,我反而覺得中b仲好,起碼仲好有興趣答d interview questions
作者: pingu_k    時間: 10-11-1 11:47

我都好怕仔仔讀吾到心儀既學校(當然,書吾會無得讀)!

佢星期五病,Sat朝早已經有一間去吾到in,下午見佢ok d,照去另一間in,點知佢又扭眼瞓,老師行埋黎又發脾氣又喊!結果又無多一間!!

去年見N我反而有信心d,因為都叫識好多野,最重要係聽話d!!今年就真係擔心!!就算吾係病,佢自兩歲起,百厭左好多,樣樣野睇心情,有時好有禮貌,問乜做乜,有時就超反叛+無禮貌,呢排成日病食藥,食到個人更燥!!!我湊到佢都想喊!唉......如果之後果d都係咁既表現,真係無眼睇!!樣樣都好似失控(病極吾好,發脾氣,講吾聽),吾到我控制,好吾開心!
作者: lyhv    時間: 10-11-1 11:50

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 03:07 發表
平時佢唔係咁架...個個都話佢馴! 近排病確係有少少脾氣~ 但果日簡直好似兩個人咁~ 本身佢係慢熱果隻, 又食咗藥, 再加上佢對住一D屋企無0嘅玩具(特別轉動果類), 呢個簡直係死穴!!! 一有玩具佢一定要玩咗先,  ...

你會唔會覺得俾左一個兩歲多嘅小朋友好大壓力...
作者: klm402    時間: 10-11-1 11:55

我女都係細B, 但我兩公婆都唔膽心, 父母一定覺得自己既小朋友係最醒最叻既啊, 我覺得我囡囡面試既表現已令我PROUND OF HER, 至於RESULT我唔理了, 反正依家好多都唔係睇小朋友既表現.
其實每次同BB去INTERVIEW, 當玩就好了. ^^ RELEX
作者: lyhv    時間: 10-11-1 12:06

無論小朋友面試表現如何, 家長都應該懷有感謝嘅心, 另外亦應該再加適當嘅贊許同鼓勵!

小朋友好細個咋, 唔好俾咁大壓力佢地同自己!   一個健健康康嘅家庭, 都可以好容易培育出聰明嘅小朋友, 大家GOOD LUCK!
作者: w_y    時間: 10-11-1 13:19

係呀, 自從俾左自己間N1 留位費之後 (唔會無書讀), 壓力無晒, 排隊報名都排得心情輕鬆, interview 當去玩.
作者: kyliejet    時間: 10-11-1 14:58

我唔擔心, 因為巳讀緊一間唔錯的幼兒學校, 大不了在原校直升K1.

唔係St.Cat, KV就一定好.最緊要老師有愛心,小朋友喜歡學習.

依家間間學校都話幾千人爭,幼稚園又話要排通宵,哩種風氣好唔正常.

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 23:19

Oh...... 多謝你! 你令我諗起之前報一間攞from時及參觀開放日, 我仔都好開心...而且仲好聽話, 即使係要提...佢都好樂意同老師傾幾句, 又肯講bye bye~ 可能佢真係唔like星期六果間  我諗我要相信佢...多謝洒!

原帖由 petunia 於 10-11-1 08:40 發表
你要相信bb的第六感。佢唔鐘意就係唔鐘意,點都解釋唔到。

我記得有一次in th()nk,我個女都變左十問九唔應。其實我心中都不知幾安慰,因為去interview果日,我就覺得唔多鐘意呢間學校。

前日去in康(),佢迫人地去聽家長會,安 ...

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 23:25

我都覺得自己好衰...俾咗不少壓力佢, 其實自己個心都好唔C服~  但我想依+開始...佢學識回應人(包括屋企人), 因為佢平時都唔係好肯回應人及叫人架

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 09:43 發表

見到佢o甘答你可能你俾好大pressure佢了

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 23:35

個老師都OK嘅~ 不過聽講座時..見校長同D主任...感覺就嘛嘛啦~ 唔係事後或唔收先咁講! 佢地有D假囉...言語似有禮善意, 面口態度就...  富榮間(X南)呀~ 單個人感覺...無意詆毀

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 10:10 發表

呢個老師o甘直接我諗情况幾嚴重or老師冇乜愛心,邊間o甘衰呀?

作者: LamCoco    時間: 10-11-1 23:51

我都知自己衰架啦~ 今日去一間平平庸庸嘅學校交from, 我仔初時都唔肯出聲! 之後見老師同我傾計...叫我改下午班(話有位,機會大D)~ 反而臨走時阿仔肯同老師交談及byebye(當然係提)! 但都好~~而且唔係講明話收...但都叫我安心好多~ (oh...我會唔會自我安慰中呢! )

原帖由 lyhv 於 10-11-1 11:50 發表

你會唔會覺得俾左一個兩歲多嘅小朋友好大壓力...

作者: elmolly    時間: 10-11-2 00:05

原帖由 LamCoco 於 10-11-1 23:25 發表
我都覺得自己好衰...俾咗不少壓力佢, 其實自己個心都好唔C服~  但我想依+開始...佢學識回應人(包括屋企人), 因為佢平時都唔係好肯回應人及叫人架

...

隨緣啦, 我個女都係大女, 平時講野好ok, 唯獨係舊年由7-8月開始就唔睬人, 撞啱呢段時間interview, 當然心儀唔心儀既學校都食白果. 佢要到呢兩個月先好返好多, 有時d野整定
作者: calbee6    時間: 10-11-2 00:08

小朋友既脾氣比天氣仲難捉摸,每次帶佢見人都驚佢無啦啦鬧情緒。
作者: bibikids119    時間: 10-11-2 09:53

係呀,佢地真係會專登玩嘢,答相反呀!我個都係大B嚟-佢話自己得一歲

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-1 11:43 發表

係呀,大b好多識講嘢人人以為佢地應識多d嘢仲大壓力,而且有d大b識玩嘢d問題太淺專登唔答or答相反,我反而覺得中b仲好,起碼仲好有興趣答d interview questions ...

作者: lovelinda    時間: 10-11-2 10:03

哈哈,好可愛........

原帖由 bibikids119 於 10-11-2 09:53 發表
係呀,佢地真係會專登玩嘢,答相反呀!我個都係大B嚟-佢話自己得一歲

作者: brrbaby2007    時間: 10-11-2 10:28

原帖由 bibikids119 於 10-11-2 09:53 發表

我個話5歲,有次問佢個口用來做乜佢話all po po

我跟住問pat pat有乜用佢話食嘢

作者: 小曳人    時間: 10-11-2 10:34

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:28 發表

叻叻喎!
佢肯定明白"相反"嘅義思啦!
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-2 10:53

原帖由 小曳人 於 10-11-2 10:34 發表

叻叻喎!
佢肯定明白"相反"嘅義思啦!

如果老師好似你o甘諗還好,但老師可認為我地冇家教教到佢o甘,實情我當然冇教過佢啦
作者: lovelinda    時間: 10-11-2 10:53

你個女.............

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:28 發表

作者: 小曳人    時間: 10-11-2 11:03

原帖由 brrbaby2007 於 10-11-2 10:53 發表

如果老師好似你o甘諗還好,但老師可認為我地冇家教教到佢o甘,實情我當然冇教過佢啦

咁係老師有問題喎~
DBS 個校長都話, 鍾意d小朋友 can think out of the box

(我已經習慣咗~ 用另一個角度去欣賞個大曳人喇!)
作者: bibikids119    時間: 10-11-2 11:16

聽到都唔知好嬲定好笑....

作者: dolphinmama    時間: 10-11-2 15:04

原來唔會一間都唔收!
今天收到offer啦,在此再三感激安慰過我的媽媽們,祝願大家都有理想的offer!!
作者: 小克    時間: 10-11-3 08:18

作者: tinaleung    時間: 10-11-3 09:53

各位媽咪同爸爸 一齊加油呀!!!! cheer up!!!
作者: anlywan    時間: 10-11-3 13:06

其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識做的..但佢就唔做....以架我已幫佢報左15間學校...見左六間三間已出結果..但三間都唔收....另三間都涷過水啦!!

我真是一日比一日擔心...驚慌....唯有每間都發封求情信去...希望如果有媽咪放氣個學位可以俾佢補上....真希望有奇蹟出現.....又或者阿仔佢快啲找到一間合佢心意的學校俾心機去見能取旳正取生的位置...俾佢阿媽我安心的啦....

原帖由 tinaleung 於 10-11-3 09:53 發表
各位媽咪同爸爸 一齊加油呀!!!! cheer up!!!

作者: 夢B    時間: 10-11-3 13:33

原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

唔好咁灰啦,15間總有一間收嘅,好多mama比好多間留位但始終而係要一個位,總有offer嘅!
我女都係只講單字,仲要超怕羞,interview仲要我抱住tim
作者: Fishlo    時間: 10-11-3 13:40

完全同意!

原帖由 calbee6 於 10-11-2 00:08 發表
小朋友既脾氣比天氣仲難捉摸,每次帶佢見人都驚佢無啦啦鬧情緒。

作者: lovelinda    時間: 10-11-3 13:43

唔好咁早擔心住......努力加油!支持你!

原帖由 anlywan 於 10-11-3 13:06 發表
其實我應該一早加入你地的話題....因為我有個0801大仔但現在只講單字...但番學咩都會...坐的定很會同小朋友玩...但見學校時就真是佢在度選啦!鐘意就做吓等的久就不耐煩...到佢IN時時好簡單的問題就算唔會講但一定識 ...

作者: lyhv    時間: 10-11-3 13:46

原帖由 dolphinmama 於 10-11-2 15:04 發表
原來唔會一間都唔收!
今天收到offer啦,在此再三感激安慰過我的媽媽們,祝願大家都有理想的offer!!

恭喜哂!
作者: lyhv    時間: 10-11-3 13:47

原帖由 dolphinmama 於 10-11-2 15:04 發表
原來唔會一間都唔收!

恭喜哂!
作者: Fishlo    時間: 10-11-3 16:17

而家我個女就係咁啦!
佢都係大女兼且有返學, 應該好穩定, 點知呢期玩情緒波動, 玩吾開心, 玩吾叫人/ 應人, 相信一定吾會有kinder 收佢呀 , 整定讀而家個間nursery lar!

原帖由 elmolly 於 10-11-2 00:05 發表

隨緣啦, 我個女都係大女, 平時講野好ok, 唯獨係舊年由7-8月開始就唔睬人, 撞啱呢段時間interview, 當然心儀唔心儀既學校都食白果. 佢要到呢兩個月先好返好多, 有時d野整定 ...

作者: snow228    時間: 10-11-3 17:10

作者: dolphinmama    時間: 10-11-3 17:41

係又一村學校,所以都幾開心,因為可以完全唔使再諗in屋村就已經係好正啦!
原帖由 小克 於 10-11-3 08:18 發表
Yes, congratulations!
Offer of which one?

作者: dolphinmama    時間: 10-11-3 17:45

其實男仔係會遲d先講野這是眾所周知的事,所以你首先唔好覺得自己個仔有咩問題,另外就係佢都表達都俾你知佢其實係識野既,你就唔使擔心佢係咪"有野"啦,你放心,如我所說,原來一定有學校收,仲要唔會係最差的,只要你識選擇,唔好灰心,做媽媽的一定要相信自己的孩子!!!!!!!

作者: do2    時間: 10-11-3 18:38

你放心啦,唔係你小朋友唔叻呀,我之前都想囡囡讀培正,但無奈我個b係細仔
作者: anlywan    時間: 10-11-3 23:29

多謝晒各位有心媽媽:
我今晚番完教會而架心情又好啲...一切由主去安排及引領.我又何需特別怕呢? 感恩!

原帖由 dolphinmama 於 10-11-3 17:45 發表
其實男仔係會遲d先講野這是眾所周知的事,所以你首先唔好覺得自己個仔有咩問題,另外就係佢都表達都俾你知佢其實係識野既,你就唔使擔心佢係咪"有野"啦,你放心,如我所說,原來一定有學校收,仲要唔會係最差的,只要你識選 ...

作者: viandes    時間: 10-11-4 01:07

對呀!! 唔好俾咁大壓力自己同埋d小朋友, 主會有祂的安排!!!

原帖由 anlywan 於 10-11-3 23:29 發表
多謝晒各位有心媽媽:
我今晚番完教會而架心情又好啲...一切由主去安排及引領.我又何需特別怕呢? 感恩!

作者: LamCoco    時間: 10-11-4 03:13

吓~ 報15間 雖則我B識成句講...但我只報咗5間(已衰一間), 咁咪C~~~  依+好多幼稚園已經截止報名tim架~ 點算好呢?   

作者: momome    時間: 10-11-4 04:51

超認同7樓講嘅嘢
作者: kakashi    時間: 10-11-4 10:40

原帖由 LamCoco 於 10-11-4 03:13 發表
吓~ 報15間 雖則我B識成句講...但我只報咗5間(已衰一間), 咁咪C~~~mouth:" />  依+好多幼稚園已經截止報名tim架~ 點算好呢?   
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間好ok喎! 可能我地都好鐘意間學校, 老師又有愛心表達到對小朋友關顧, 前日收到呢間全日班offer呀! 你同小爺仔加油呀!
作者: dolphinmama    時間: 10-11-4 10:55

我都係報下一間報下一間,現在都唔記得真係報左幾多間囉,收到信先記得原來報左邊間邊間,哈哈~~~~但只要自己最想的那間一有offer,就一定唔會再去in囉,可惜仲未到果日,希望唔使in到1月啦~~~~~我好想過一個輕鬆的聖誕節呀!!!!!!!!
原帖由 kakashi 於 10-11-4 10:40 發表
喂! coco..我都報報吓越嚟越多! 包in第一間衰晒! 我都好灰架! 之後同你同日in兩間, 加記雖然in時都肯答大部份, 不過老師既面口睇嚟唔多好, 我諗小朋友自己都有第六感, 唔鍾意間學校/老師當然表現麻麻, 之後in第二間 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5