教育王國

標題: 培僑有無2nd Interview? [打印本頁]

作者: mamakitty    時間: 10-10-31 22:47     標題: 培僑有無2nd Interview?

根據往年經驗,培僑要吾要2nd Interview 呢?如果要又係 In家長定In 學生呢?
作者: fkkfi    時間: 10-11-2 13:06

120.
原帖由 mamakitty 於 10-10-31 22:47 發表
根據往年經驗,培僑要吾要2nd Interview 呢?如果要又係 In家長定In 學生呢?

簡介會時講過, 如果有啲小朋友分數很接近, 就需要 2nd in, 所以如果無通知 2nd in, 唔一定唔收.
作者: ssdiana    時間: 10-11-3 17:20

Most of them accepted by 1 interview.. Good practice!! I like this school interms of their planning and school environment, hope to be accepted!!

原帖由 fkkfi 於 10-11-2 13:06 發表
120.

簡介會時講過, 如果有啲小朋友分數很接近, 就需要 2nd in, 所以如果無通知 2nd in, 唔一定唔收.

作者: hifriend    時間: 10-11-3 19:37

Does anyone know when will the results come out?
作者: Chingsma    時間: 10-11-3 20:58

The result will be released by end of this month.
作者: 愚人    時間: 10-11-3 21:56     標題: 回覆 1# Chingsma 的文章

I remember post the success applicants in website last year.
作者: carollung    時間: 10-11-8 10:09

請問有無人要第二次面試呢?
結果是統一派位後通知定之前???
請問有無人知?THX
作者: 愚人    時間: 10-11-9 11:51

上年好似是有2nd in, 但2nd 個d 小朋友係border line, 1係收, 1 係唔收. 應該係自行之後一次過公報.

原帖由 carollung 於 10-11-8 10:09 發表
請問有無人要第二次面試呢?
結果是統一派位後通知定之前???
請問有無人知?THX

作者: Annngan    時間: 10-11-11 22:57

[quote]原帖由 Chingsma 於 10-11-3 20:58 發表
Chingsma,
想請教吓如果月尾公佈取錄名單而又不幸落選,在6月2011年是否可以再申請呢?
唔該晒…
作者: Chingsma    時間: 10-11-11 23:25

Annngan,

The school confirmed that there will not be enrollment in Jun 2011.  When they release the result by end of this month, they will give out more offers.  So, even some parents will not accept the offer, they will still have enough students.
作者: Chingsma    時間: 10-11-11 23:26

Btw, have any parents received notice for 2nd in yet?
作者: Annngan    時間: 10-11-12 01:35

[quote]原帖由 Chingsma 於 10-11-11 23:25 發表
Annngan,

啊!原來係唔再收生,可能我搞錯啦…
這段時間只是等result真係人都顛,暫時都未有offer真係好担心,希望好快有good news啦!
係呢順便八掛吓,你個小朋友除咗等培僑頌有冇等其它學校的offer呀?或是已有offer還多選幾間比較吓?
By the way,thanks for your kind information.
希望你小朋友能成功被取錄。
作者: Chingsma    時間: 10-11-12 10:18

我個小朋友現有一個offer同另外三個2nd in進行中,其實我都有D心急,想快D到月尾,有晒結果,做好最後決定就唔洗煩,一心一意。

我都希望你個小朋友會好快找到合適佢嘅學校:)
作者: 眼超超    時間: 10-11-12 10:23

我有同學仔媽咪話收倒電話要去2nd in.

究竟係咪真係要2nd in呢 ??

印象中培僑 只係得定唔得, 無2nd in.

就算有, 都好似未開始call人喎.
作者: Rosi_kero    時間: 10-11-12 10:30

Just received a call from the School and notify my son for 2nd interview next week la!

原帖由 眼超超 於 10-11-12 10:23 發表
我有同學仔媽咪話收倒電話要去2nd in.

究竟係咪真係要2nd in呢 ??

印象中培僑 只係得定唔得, 無2nd in.

就算有, 都好似未開始call人喎.

作者: carolyktong    時間: 10-11-12 11:15

my daughter also need to be 2nd-in next week!
作者: Vinccilau    時間: 10-11-12 11:17

i received a call form the school also , my interview date is on 19/11...
作者: manvvgigi    時間: 10-11-12 11:31

我都收到2nd in 電話呀!! 仲話要見副校長呀!!!
作者: RM1213    時間: 10-11-12 12:03

原帖由 manvvgigi 於 10-11-12 11:31 發表
我都收到2nd in 電話呀!! 仲話要見副校長呀!!!

請問是一group in 或單獨in? Thanks!
作者: 老馮    時間: 10-11-12 12:16     標題: 回復 1# RM1213 的帖子

睇黎都幾多人要 second in 喎, 收到電話唔識反應, 無問駛唔駛見家長, 又無問形式, 有無人知??
作者: RM1213    時間: 10-11-12 12:25

原帖由 老馮 於 10-11-12 12:16 發表
睇黎都幾多人要 second in 喎, 收到電話唔識反應, 無問駛唔駛見家長, 又無問形式, 有無人知??

收到電話時做緊嘢唔方便問,之後打返去個接電話姐姐一問三不知,佢話只係按list打電話通知。
作者: stephanielum    時間: 10-11-12 12:53     標題: 回復 1# RM1213 的帖子

我唔係今年應考培僑, 是出年先同囡囡報考的, 因培僑是我心儀的唯一學校, 而我認識在培僑讀書家長, 所以知道小小資料, 希望幫到你地要second in家長, 認識個位在培僑讀書家長她囡囡G4, 幾年前她一樣要面對2nd in, 她告訴我是先幾組家長, 約五六組左右, 當時有校長及另一位主任一齊圍住圓圈坐著in, 開始時主任話唔計分, 但個家長話見個主任有家長答完, 佢都會在寫野, 學校會問家長幾條問題, 為何會選培僑, 希望你小朋友在培僑會學到甚麼之類問題, 睇哪一位家長先答, 所以我想大家要in既家長要多作主動回答, group in之後再由校長單獨見每組家長及小朋友, 學校會問小朋友一些日常問題, 問她喜歡甚麼, 鍾唔鍾意閱讀... 再問家長一些問題便完.

以上是三四年前2in既形式 ,不知近年有否轉變, 如有舊年家長知道有何形式, 希望她們可以回應一下吧!

希望各位家長子女成功入讀心儀學校!

作者: Vinccilau    時間: 10-11-12 12:55

問左培僑,佢答話唔會in 家長,其他interview 形式就唔肯講la!
作者: Piyoma    時間: 10-11-12 13:11

請問是否 分兩 個 list
一係 直接 offer?
一係 border line 再來 2nd in?

如果收不到電話 不代表被 reject 吧
作者: QutieBaby    時間: 10-11-12 13:13

我都收到call 17/11 2nd in.
我又係乜都唔記得問
作者: Annngan    時間: 10-11-12 13:31

聽到很多家長話收到培僑電話要2nd in在下星期見副校長,
於是就打話去学校了解情況,結果係不是每位考生也
須要2nd in只是個別情況,咁沒有被學校通知的是否係
reject呢?他說不是,總結是收到電話嘅就於指定日期、時間
去面試但不用見家長,沒有收到電話的可在本月尾上學校網页
查詢取錄結果但沒有確定邊日公佈。
祝各家長好運啦……
作者: 35C9    時間: 10-11-12 13:39

等... 寂寞至夜深 ...

作者: 老馮    時間: 10-11-12 13:43     標題: 回復 1# Annngan 的帖子

簡介會時已講過, 不是每個人都需要 2nd in, 第一輪面試表現好的會直接取錄, 如果一些 marginal case, e.g. 覺得佢可能因為緊張所以表現唔好, 學校會安排多一次面試. 所以無收到 second in 既唔代表一定 reject, 因為可能已經直接收了.
作者: afhjl    時間: 10-11-12 14:10

We will have 2nd In next week too.
作者: carollung    時間: 10-11-12 14:15     標題: 回復 16# 眼超超 的帖子

我今日都收到電話2nd in
作者: manvvgigi    時間: 10-11-12 14:34

嘩, 15-19 號都有人2nd in, 0甘米好多人囉!!
作者: dk486    時間: 10-11-12 14:38

我琴日收到電話,下星期 interview..

我都係緊張到唔識問野。今日借頭借路打返去問,佢地話唔駛 in 家長,只見小朋友呀!!!
作者: carollung    時間: 10-11-12 14:56

2nd in 真係會考小朋友啲咩呢?
作者: pho2009    時間: 10-11-12 16:08

I received the call for 2nd in, the interview is for the child only.  I am bit shock when I received the call. Because my boy told me that the teacher said he was performace very well in the interview.

作者: 老馮    時間: 10-11-12 16:40     標題: 回復 4# manvvgigi 的帖子

會唔會佢每日只係安排放咗學既時間先見, 所以要分咁多日? 不過就咁睇, 都唔少人要 second in, 競爭仍然激烈
作者: Vinccilau    時間: 10-11-12 16:45

唔係放學ar...我個仔in 早上10:00...
作者: manicheung    時間: 10-11-12 16:50

死火,我收唔到通知添.....即係衰左啦
作者: pho2009    時間: 10-11-12 16:51

my boy interview time is morning too!
作者: QutieBaby    時間: 10-11-12 17:15

未收到call嘅...可能係表現好好,即收呢!
作者: afhjl    時間: 10-11-12 17:48

if 2nd in = borderline case, then borderline cases are overwhelming
作者: carollung    時間: 10-11-12 18:51

我都係呀...早上11:30...我有朋友早上9:30呀,真係好多人2nd in
原帖由 Vinccilau 於 10-11-12 16:45 發表
唔係放學ar...我個仔in 早上10:00...

作者: Cecilia818    時間: 10-11-12 19:56     標題: 回復 28# 老馮 的帖子

i don't think that is ture.
作者: carolyktong    時間: 10-11-12 21:42

我問過電話果人,佢話應該係 individual interview 喎!
作者: dk486    時間: 10-11-12 23:25

唔通call 多D人來 2nd in... 一D會收,唔收果D做waiting list...??!  

Anyway, 入到2nd round 都好過無...
作者: 老馮    時間: 10-11-13 01:07     標題: 回復 1# dk486 的帖子

我聽過話2nd In 既一係收, 一係唔收, 唔會做到waiting list, 唔知真唔真?
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-13 14:12

好多人2nd in? 真係咁多都係marginal case???

原帖由 carollung 於 12-11-2010 06:51 PM 發表
我都係呀...早上11:30...我有朋友早上9:30呀,真係好多人2nd in  

作者: dk486    時間: 10-11-13 16:41

老馮,

既然 in 得,又可列作考慮,點解又waiting都入唔到呢可?!!
作者: A-Mum    時間: 10-11-13 17:09

兩年前的 Second in 是用來排 waiting list 的先後次序,不過每年要從 waiting list call 的數目並不多,今年唔知係咪一樣。Good luck!
作者: dk486    時間: 10-11-13 17:51

我朋友個女2年前考過培僑, (依家讀緊P2) ,佢都要second in, 但就收左。 後來,佢自已無讀law...
作者: CathyAu    時間: 10-11-13 22:40

仲未收到电话,唉!仲有两個禮拜先有賽果,急!
作者: Annngan    時間: 10-11-14 02:47

[quote]原帖由 dk486 於 10-11-13 16:41 發表
我個人認為只要有人事咪好辨事囉!
作者: lsltennis    時間: 10-11-14 12:08

My girl was called for 2nd interview next week. I checked with the staff said no need to interview parents.
Doe anyone know how many was called for 2nd interview and how many will be accepted at last(school place for P1)
Thanks
作者: goo_littlebb    時間: 10-11-14 16:58

簡報會同面試果日校長同副校都有講,2nd in係俾marginal case only, 我當佢收150人,假設一半係1ST in 完必收,另一半既位就係俾其他1st in表現ok既學生去爭,所以2nd in見好多人一啲都唔出奇,由副校決定邊啲收邊啲唔收。結果就會一次過十一月底登上網。
作者: mamakitty    時間: 10-11-14 18:06

咁即係話有得 2nd interview 機會都係痲麻地.............陪跑居多.....好氣綏喎
作者: goo_littlebb    時間: 10-11-14 19:24

你都有個機會俾小朋友去試下, 可能一舖翻到身.
我呢, 無收到電話, 即係....一係天堂, 一係地獄仲要連翻身機會都無.

原帖由 mamakitty 於 10-11-14 18:06 發表
咁即係話有得 2nd interview 機會都係痲麻地.............陪跑居多.....好氣綏喎

作者: Cecilia818    時間: 10-11-14 21:45

I didn't get call, but I don't think the calls are for marginal case, that should be the 2nd round. Down!!

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-14 19:24 發表
你都有個機會俾小朋友去試下, 可能一舖翻到身.
我呢, 無收到電話, 即係....一係天堂, 一係地獄仲要連翻身機會都無.

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-14 21:49

我冇追晒D POST, 其實上年的考小一的多唔多係冇2ND IN 就有OFFER 呢???
作者: mamakitty    時間: 10-11-14 22:35

其實真係唔明, 人地間間 2 nd interview 都係揾 d 有 potential 嗰 d 學生去見, 而呢間竟然係見 d marginal case.......是真的嗎???

有無人知大約有幾多人 2 nd interview???

如果真的 15-18 號 上下畫都 interview, 咪好多 marginal case lor???
作者: 老馮    時間: 10-11-14 23:04

原帖由 mamakitty 於 10-11-14 22:35 發表
其實真係唔明, 人地間間 2 nd interview 都係揾 d 有 potential 嗰 d 學生去見, 而呢間竟然係見 d marginal case.......是真的嗎???

有無人知大約有幾多人 2 nd interview???

如果真的 15-18 號 上下畫都 intervie ...

打電話比我個人話一個見大半個鐘, 如果一日見8小時, 即係一日會見16人, 四日就見64人, 唔知會揀幾多人呢? 如果佢跟自行派位一齊出結果, 咁咪即係見完幾日就出結果?

硬係形住2nd in 會難 pass 好多咁. :sigh:
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-14 23:18

唔通怕自行出左RESULT, 佢覺得會有一班人唔注冊, 所以IN 多D MARGINAL CASE去做自己既WAITING LIST???

加上, 可能IN 左PK, 又係首選既果班, 其實其他學校都有OFFER, 佢又怕D 家長唔注冊, 所以留多D有潛質既響手??

只係估下姐.....
作者: Cecilia818    時間: 10-11-14 23:26

At this moment, dont want to think to much, pls. just give the result, dont be too complicated. Im so tired already. Stop the game pls.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-14 23:18 發表
唔通怕自行出左RESULT, 佢覺得會有一班人唔注冊, 所以IN 多D MARGINAL CASE去做自己既WAITING LIST???

加上, 可能IN 左PK, 又係首選既果班, 其實其他學校都有OFFER, 佢又怕D 家長唔注冊, 所以留多D有潛質既響手??

...

作者: dk486    時間: 10-11-15 07:58

依家都係得個估字,算把啦!!!

小朋友見校長,佢地自已傾計,我都唔教得好多嫁啦!!!

依家,我得lee 個second in. 咁就只能靜等分佈。 無乜野做啦!!!
作者: goo_littlebb    時間: 10-11-15 09:07

Marginal case我只係轉述校長既說話,無聽簡報會又唔信既,咪等多兩個星期睇result就知堅定流

原帖由 Cecilia818 於 10-11-14 21:45 發表
I didn't get call, but I don't think the calls are for marginal case, that should be the 2nd round. Down!!

作者: ssdiana    時間: 10-11-15 09:29

what i have heard from the teacher and vice principal on the day of interview during their briefing session in the small hall by the vice principal ( I asked them personally, both in the briefing and after the briefing), they said they have only 1 interview to know the results, no second interview, second in is for marginal case...

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-15 09:07 發表
Marginal case我只係轉述校長既說話,無聽簡報會又唔信既,咪等多兩個星期睇result就知堅定流

作者: goo_littlebb    時間: 10-11-15 09:38

You are right!
希望各位家長要了解PK既運作,希望到放榜果陣唔會有家長上黎嘈佢約咁多人2nd in, 俾個假希望佢地。

原帖由 ssdiana 於 10-11-15 09:29 發表
what i have heard from the teacher and vice principal on the day of interview during their briefing session in the small hall by the vice principal ( I asked them personally, both in the briefing and  ...

作者: mickychow    時間: 10-11-15 09:57

原來已經call 咗second In,我收唔到call,睇怕都係凶多吉少!
作者: Piyoma    時間: 10-11-15 10:04

收不到 2nd in, 不一定被叮.

可能已給offer, 因為 2nd in 的人 全都是 marginal case 即是 可能係 waiting 可能係 get offer 既.

希望早點知道 result, 真的等了很久.
作者: Lhin    時間: 10-11-15 11:11

我個小朋友都無CALL 2ND IN, 都應該無份, 因為當日面試完問他做D咩嘢, 他話有"普通話"同"英文"要他答, 他就話唔識答, 我都知成功既機會好微, 但係培僑係咪唔會出信通知"唔取錄"?
作者: Piyoma    時間: 10-11-15 11:20

"普通話"題目 好似可以用 普通話 或 廣東話 答問題

"英文"題目就好似一定要用英文

btw, 是否今天開始 2nd in? 有家長上來傾下呢
作者: dk486    時間: 10-11-15 11:51

聽亞仔講

英文 - 老師講故事書,D細路輪流答問題;唔係舉手搶答。

中文 - 好似要認字,  亞仔認到D?又認唔到的。又話有小朋友認到一半,話人地好叻!!!

佢話用廣東話,唔駛用普通話 (所有小朋友都係用廣東話)

(唔知可唔可信,信佢蛇到死!!   )

原帖由 Piyoma 於 10-11-15 11:20 發表
"普通話"題目 好似可以用 普通話 或 廣東話 答問題

"英文"題目就好似一定要用英文

btw, 是否今天開始 2nd in? 有家長上來傾下呢

作者: QutieBaby    時間: 10-11-15 11:52

希望2nd in完o既家長可以上黎分享下個形式啦!謝謝!
作者: Piyoma    時間: 10-11-15 12:10

中文部份, 除了認字, 仲要寫字, 亞仔話 要 寫 上下 個 "下" 字
作者: carollung    時間: 10-11-15 15:03

今早已見完2nd in ...有很多人IN...有些家長要同小朋友一齊IN,有些小朋友就自己一個人IN,大約5分鐘至10分鐘. 我小朋友就自己面試.
不過我唔知我小朋友見邊位...
我問見佢的人,問在佢什麼...佢話叫佢寫自己個名,鍾意玩咩,叫佢用英名講1-10,講自己讀邊間幼稚園...仲有的,不過佢話唔記得
作者: manvvgigi    時間: 10-11-15 15:19

我今朝都有去2in, 不過我覺得2in d 小朋友都好smart 喎!! 唔似係border line .....有d全程同媽咪講英文, 又有d攞本簿出黎寫中文句子.....都好叻!!
作者: dk486    時間: 10-11-15 20:13

見到個姐姐羅住一紙,豈碼有3-4張紙,每張2-30人, 今日都起碼 in 100人以上.
作者: QutieBaby    時間: 10-11-15 21:23

究竟咩類別o既小朋友要in埋家長o既呢?
點解咁奇怪,一d自己in,一d又要in埋家長o既?!
作者: carolsum    時間: 10-11-15 21:30

我個囡上年interview都係見一次就收,佢其他同學仔都係in一次的,今年要in 2次.
作者: 老馮    時間: 10-11-16 09:34     標題: 回覆 3# dk486 的文章

乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平?

作者: dk486    時間: 10-11-16 09:58

我個仔完全唔係問 lee d野....

原帖由 carollung 於 10-11-15 15:03 發表
今早已見完2nd in ...有很多人IN...有些家長要同小朋友一齊IN,有些小朋友就自己一個人IN,大約5分鐘至10分鐘. 我小朋友就自己面試.
不過我唔知我小朋友見邊位...
我問見佢的人,問在佢什麼...佢話叫佢寫自己個名,鍾意 ...

作者: dk486    時間: 10-11-16 10:02

我4:30pm去到,5:30pm走,豈碼見到有20個小朋友,有D見溫校長,有D見葉副校長。

我唔知,邊個係葉副校長,學校website無介紹?!

有無今日 (Nov 16) 去 second in 的?唔知乜情況?!

原帖由 老馮 於 10-11-16 09:34 發表
乜原來有咁多人 second in, 究竟佢既準則係咩? 咁多 marginal case? 有啲要見家長有啲又唔駛, 又點衡量?

如果咁多人要 second in, 第一輪收咗果啲咪要好叻先得? 但第二輪要單對單見, 似乎比第一輪難, 咁咪唔公平? ...

作者: afhjl    時間: 10-11-16 10:33

原帖由 dk486 於 10-11-16 09:58 發表
我個仔完全唔係問 lee d野....

那可否分享下問左D乜野咁唔同呢? http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb38.gif
作者: dk486    時間: 10-11-16 12:00

睇卡通片問問題 (英文作答)

對話方面:英文,廣東話、普通話都有

普通話亞仔唔知人地問乜又唔識答,凶多吉少啦!!!

原帖由 afhjl 於 10-11-16 10:33 發表

那可否分享下問左D乜野咁唔同呢?

作者: Piyoma    時間: 10-11-16 12:15

請問你是 那位 副校長 in 的呢?
作者: dk486    時間: 10-11-16 12:31

葉副校長?!!乜副校長唔係姓陳咩?!我又見唔到佢個人,所以唔知佢個樣law...

另一D小朋友就見溫校長...

原帖由 Piyoma 於 10-11-16 12:15 發表
請問你是 那位 副校長 in 的呢?

作者: Mattb    時間: 10-11-16 12:41

吓...點解咁多人 2nd in 嘅 ??? 咁我都無收到 2nd in 嘅通知 , 咪即係凶多吉少囉 ~~
請問有冇人可以話我知到底發生緊咩事呀 ??? 我而家一頭霧水呀 ???? 又話結果要月尾先公報 , 而家又會有人要 2nd in 嘅 ???
作者: 老馮    時間: 10-11-16 12:53     標題: 回覆 1# Mattb 的文章

你睇返之前既 post 啦, 講咗好多次無 second in 唔一定唔收架.

反而而家睇睇下, 覺得 second in 好似明存實亡咁, 好似 in 完都係唔會收. 除非 1st in 收咗啲人真係好 outstanding, 如果唔係我覺得 pass 到 2nd in 既人比 1st in 收既人仲勁!
作者: smallpig    時間: 10-11-16 13:54

忽發奇想....會唔會係第一輪收d又乖又有禮貌又唔蠢的小朋友(容易睇故可以一tick過), 第二輪收d醒目活潑有potential為學校爭光的小朋友(所以要小心d見多一次).咁間學校就有好多不同類型的學生, 均衡發展。諗到傻左  呢個星期真係好難捱。另想問自行派位是在學校網上公佈還是要到學校看結果? Thanks!
作者: Piyoma    時間: 10-11-16 13:59

想問一下
如果見 溫校長 是否 家長不用見
   而見 副校長  是否 只見小朋友
作者: dk486    時間: 10-11-16 14:32

在我逗留的一小時內,我沒有見到校長、副校長有面見家長。小朋友只是由書記小姐帶領入校長室面見。 見完就由家長接回。

原帖由 Piyoma 於 10-11-16 13:59 發表
想問一下
如果見 溫校長 是否 家長不用見
   而見 副校長  是否 只見小朋友

作者: Mattb    時間: 10-11-16 15:23

唉...希望如你所講啦...真係諗到人都巔呀...精神壓力好大 , 好想快 d 知結果 ~~

原帖由 老馮 於 10-11-16 12:53 發表
你睇返之前既 post 啦, 講咗好多次無 second in 唔一定唔收架.

反而而家睇睇下, 覺得 second in 好似明存實亡咁, 好似 in 完都係唔會收. 除非 1st in 收咗啲人真係好 outstanding, 如果唔係我覺得 pass 到 2nd in  ...

作者: carollung    時間: 10-11-16 16:05

我仔話有二個男人見佢,而且我見同一時間唔同房間都有人見呀
作者: carollung    時間: 10-11-16 16:12

我都係咁話
原帖由 Mattb 於 10-11-16 15:23 發表
唉...希望如你所講啦...真係諗到人都巔呀...精神壓力好大 , 好想快 d 知結果 ~~

作者: Piyoma    時間: 10-11-16 16:23

會否在下星期一前公佈呢, 因為之前說過可以有時間去 選自行收生 定 培僑 呢?

不過我都係心儀培僑 呢
作者: CathyAu    時間: 10-11-17 00:26

2nd in 難好多喎!禁多marginal case? 校長係咪真架?
作者: dk486    時間: 10-11-17 09:03

Lee 幾日,有無人去 in呀?!  盛況如何?!
作者: pho2009    時間: 10-11-17 10:27

It give me a feeling, the school seems change interview format this year.  If 1 day in 100 candidate, 3 days 300 candidates.  They take 150 form 300. I don't believe so many marginal case!
作者: cookieng    時間: 10-11-17 10:39

同意,轉了校長唔同做法,,,,,,,anyway 唔想再想了,,,快d有result
作者: Vinccilau    時間: 10-11-17 10:55

My son's interview day is on 19/11.... that means they have 5 days for interview..... 5x100=500

原帖由 pho2009 於 10-11-17 10:27 發表
It give me a feeling, the school seems change interview format this year.  If 1 day in 100 candidate, 3 days 300 candidates.  They take 150 form 300. I don't believe so many marginal case!

作者: pho2009    時間: 10-11-17 12:09

My boy finished the interview and only 8 mins.... My huddy saw the list over 140 candidates just for today.  140 X 5 days=700....... Wow! 700 marginal cases????  I really have a doubt about it!
作者: goo_littlebb    時間: 10-11-17 12:49

講咗好多次,2nd in見marginal case係溫校同副校親自講的,相信不會講一套做另一套,請別胡亂猜測。

原帖由 pho2009 於 10-11-17 10:27 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5