教育王國

標題: SFA 最終考左乜?? [打印本頁]

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-6 17:55     標題: SFA 最終考左乜??

我個仔, 死都話冇考英文串字, 冇中文認字.....只係比左D 圖片佢, 問佢係乜野O黎, 又問乜野顏色, 我覺得冇可能咁淺. 同埋有問加減數, 佢話問左5+1+2 & 15-3
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME........

但我FRIEND個仔又話有好深的英文串字 & 中文認字....

好想知係咪我仔跟本唔識, 所以話冇.....

請問大家結果係點呢?? TKS
作者: nicolemummy    時間: 10-11-6 17:59

因為今日撞左培正面試, 聖方濟唔畀我地面試 (只係遲左D). 所以無得面試. 同這校無緣.

今日收到某校收囝囝, 我想我地應該唔會再叩聖方濟了. 但聖方濟係好學校, 大家畀心機啦.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 17:55 發表
我個仔, 死都話冇考英文串字, 冇中文認字.....只係比左D 圖片佢, 問佢係乜野O黎, 又問乜野顏色, 我覺得冇可能咁淺. 同埋有問加減數, 佢話問左5+1+2 & 15-3
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME...... ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-6 18:10

我今日都係走3場. (大仔細女同一日IN)

我都係IN 完培正再去SFA, 時間冇撞, 但係IN 培正, 我覺得凶多吉小, 因為仔仔話佢果班, 有小朋友等到悶, 響個位到叫"好悶呀...得未呀" 跟住有小朋友跟佢一起講.....我仔仔都話有講....V_V

另外, 個仔太無聊, 又唔想睇圖書, 所以我仔仔將D 紙巾搣到一粒粒, 初埋一齊, 話做白米飯, 佢話老師話佢做手工叻....但....我估攪到同地係啦都唔定@_@

IN 培正, 我仔話又係冇考學術, 只係玩7巧板, 同老師鬥快搵D 同類既CARD.....
作者: nicolemummy    時間: 10-11-6 18:18

我只係IN 培正同SFA, 不過SFA無得IN. 而培正, 囝囝話寫看時鐘, 畫上一點, 二點至五點, 然後單獨面試, 然後找不同, 然後七巧板.

見左咁多間, 除左SFA外, 都無一間撞時間. SFA真係無緣了.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 18:10 發表
我今日都係走3場. (大仔細女同一日IN)

我都係IN 完培正再去SFA, 時間冇撞, 但係IN 培正, 我覺得凶多吉小, 因為仔仔話佢果班, 有小朋友等到悶, 響個位到叫"好悶呀...得未呀" 跟住有小朋友跟佢一起講.....我仔仔都話 ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-6 18:20

等我再問下佢記唔記得有冇問你仔所講既野先. 真係比佢激C~ 成日都唔係好肯講.
作者: juliehkbb    時間: 10-11-6 18:20

我個女話中英數都有, 仲有畫畫, 不過冇得填 colour。佢話中文全部唔識, 全部靠估。數學只係識一條,最後有四幅圖叫佢講先後次序, 類次鵝蛋孵化然後成為一隻鵝。唉!睇帕都凍過水!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-6 17:55 發表
英文就只係佢一行埋老師到, 老師問"WHAT'S YOUR NAME...... ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-6 18:28

係, 我仔都有話畫飛機, 但以為佢係打發時間時畫.

睇O黎明天又TUM下佢睇下係咪真係考咁多野先. TKS

原帖由 juliehkbb 於 6-11-2010 06:20 PM 發表
我個女話中英數都有, 仲有畫畫, 不過冇得填 colour。佢話中文全部唔識, 全部靠估。數學只係識一條,最後有四幅圖叫佢講先後次序, 類次鵝蛋孵化然後成為一隻鵝。唉!睇帕都凍過水!

...

作者: DEKK    時間: 10-11-6 19:24

11+13=?
11+20+?
作者: LS.seto    時間: 10-11-6 20:12

1) 英文 Listening 後, 要做 multiple choice, please choose the answer & circle the correct one in the paper
2) 中文題 : 玩迷宮,
3) 中文認字,
4) Drawing,
5) 老師口頭問數學題 e.g : 1)3+3+1=?, 2)? + 3 = 10, 3)16-8 = ?
6) 尋找不同的地方,
7) 常識題 : 排次序 1,2,3 & 4由毛蟲變成蝴蝶,
Total 約有 3-4頁紙.
作者: Abimama    時間: 10-11-6 22:32

我囝囝講到唔清唔楚,只係話有畫畫,又話有計16+16=?。如果考咁多題目,究竟有冇老師或學生助手幫啲考生解題?
作者: LS.seto    時間: 10-11-6 22:55

有 prefect 維持秩序, 有 helper 幫小朋友, but 不是幫手解題, 只是在課室內幫手派 pencils, collect paper & if 小朋友寫錯字可舉手問 helper 取 rubber.
作者: X'mas2002    時間: 10-11-6 23:31

我個女話無串字, 俾個字佢睇叫佢讀, 佢話係duck同cup
無普通話題

無中文題

數學係7+3= 同 6+3=

佢話佢唯一唔識係bathtub點串...

聽佢講完, 我覺得係佢自己虛疑出黎...邊有咁淺?! 唉...算啦, 平常心.

反而我等接女時, 有3個學生走來同我用普通話介紹佢地既普通話班, 佢地d音真係發得好標準! 有d個學生講完, 我都聽唔到添.  當然, 我都有死撐吓同佢地普通話對答一番.
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-7 02:04

早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師(1個Miss負責指揮helpers, 1個Miss 負責筆試部份讀問題, 1個阿Sir負責單對單面試)。

筆試部份(4 pages)
1) 先聲播英文故事聲帶內容, paper 上亦有圖片提示的, 然後老師讀問題, 小朋友"tick"答案(MC 題)。每個故事都非常短, 共5個故事。 e.g. 聲帶 - son : Dad, How are you feeling? Dad : I am angry. 問題就係 :
What is dad's feeling? 答案 : "tick" angry. 就係咁簡單!

2) 聲播l個中文故事 (關於小燕子跟媽媽學飛, 但害怕跌倒的故事), 然後老師讀問題, 圈ABC (MC題)

完成這2頁後, 開始call 人出去單對單見阿sir 面試, 其它同學就自行要完成餘下筆試的第3, 4頁(這兩頁冇老師讀問題, 靠自巳睇)。

3) 行迷宮。 找同, 阿囡話兩幅圖入面, 睇到3處不同, 但問題係話, 請圈出其中1處不同的地方而巳, 所以佢只敢圈一個。
4) Drawing (紙上有一circle, circle 內有一條斜線, 利用佢地自由發揮畫)

單對單面試內容(阿囡話條條問題都有mark 分, 每條滿分都不同, 答完即時mark 分), 不過佢話呢part 有成 8 pages 咁多, 嚇c我!

1) 中文句子認讀 : 公園裏有很多動物
2) 英文句子認讀 : 佢話一時醒唔起, 不過記得係好簡單的。
3) 中文重組句子 : 妹妹玩洋娃娃
4) 16-3=? , ?+3=10, 3+3+1=?
5) 有圖片問係乜野? 係蝴蝶
    有四幅圖片, 排序蝴蝶演變過程。
6) "它"字係乜野意思? 阿囡死左係呢絛4分題。
7) 有個小朋友手上有塊樹葉, 拋左落地, 啱唔啱? (呢條要用英文回答)
8) 有一個sign, 係兩枝燒烤义, 交义搭住, 下面有火的, 是甚麼意思?
9) 阿甲企係度, 阿乙踎係度, 一齊放風箏, 應該邊個風箏可放得高d?
10) 有2條序列問題。

冇普通話, 冇串字!

作者: rainy0429    時間: 10-11-7 16:00

嘩....你女好勁呀!!!! 竟然可以講返咁多出來...勁!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 02:04 發表
早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師(1個Miss負責指揮helpers, 1個Miss 負責筆試部份讀問題, 1個阿Sir負責單對單面試)。

筆試部份(4  ...

作者: YimhYimh    時間: 10-11-7 16:06

It is exactly what my kid told me. Are you in the 10:15 section?

原帖由 LS.seto 於 10-11-6 20:12 發表
1) 英文 Listening 後, 要做 multiple choice, please choose the answer & circle the correct one in the paper
2) 中文題 : 玩迷宮,
3) 中文認字,
4) Drawing,
5) 老師口頭問數學題 e.g : 1)3+3+1=?, 2)? + 3 = ...

作者: YimhYimh    時間: 10-11-7 16:11

Your girl is amazing!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 02:04 發表

筆試部份(4  ...

作者: ysnmama    時間: 10-11-7 16:18

請問知否今年多少人報聖芳濟各及會收多少人呢?
作者: ICbaby    時間: 10-11-7 16:48

我囡話冇串字,
只係聽英文故事, 問問題
晝晝
作者: 小謙伯伯    時間: 10-11-7 18:58

筆試部份(4  ...

怪唔得 SFA 打正名堂話學生當中唔知百分之幾多幾多係資優生啦, 淨睇呢個小女孩這樣詳盡的試後報告已經叫一般凡夫俗子抹一把汗!
作者: DEKK    時間: 10-11-7 19:18     標題: 回覆 13# jumbo_mandy 的文章

作者: chewsyc    時間: 10-11-7 22:06

原帖由 ysnmama 於 10-11-7 16:18 發表
請問知否今年多少人報聖芳濟各及會收多少人呢?

星期六我個女in 5:00pm, 見到最後一group係 112號, 一group 有 18 人, 即係大約有 112 x 18 = 2016 人.
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-7 22:11

阿囡話面試部份有d補充 :

1) 佢話有d保留, 可能仲有一定唔多過0-2條題目係唔記得啫。

2) 多數都係4分題, 除左 :
    a) 數學題 - 3條 x @2分 = 6分
    b) 序列問題 - 2絛 x @2分 = 4分
    c) 燒烤义sign = 6分

所以計下計下, 我地應該可以估到面試大概佔幾多分。

阿囡咁留意d細節, 並非佢勁, 只係佢個班主任話, 佢地interview完, 如果可以寫番個report比佢, 會獎番個貼紙比佢地, 所以佢係貪小便宜啫!

作者: Pui_Pui    時間: 10-11-7 23:10

原帖由 chewsyc 於 10-11-7 22:06 發表

星期六我個女in 5:00pm, 見到最後一group係 112號, 一group 有 18 人, 即係大約有 112 x 18 = 2016 人.

我地last few min. 去報名.....no. 係為122xx, 我估有成2千2百幾人
作者: Pui_Pui    時間: 10-11-7 23:16

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-7 22:11 發表
阿囡話面試部份有d補充 :

1) 佢話有d保留, 可能仲有一定唔多過0-2條題目係唔記得啫。

2) 多數都係4分題, 除左 :
    a) 數學題 - 3條 x @2分 = 6分
    b) 序列問題 - 2絛 x @2分 = 4分
    c) 燒烤义sign = 6分

...

我地in 下午,有部份同你地一樣,不過阿囡只係話得中英數各2條問題,仲記得佢自己既每項得分....最奇怪數佢答o左2題數,佢話答岩哂....老師寫住有7分..
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-7 23:46

原帖由 Pui_Pui 於 10-11-7 23:16 發表

我地in 下午,有部份同你地一樣,不過阿囡只係話得中英數各2條問題,仲記得佢自己既每項得分....最奇怪數佢答o左2題數,佢話答岩哂....老師寫住有7分..

下午d問題, 好多同上午都唔同, 朋友話佢地中文故事係講關於營火蟲, 唔係小燕子, 佢地有spelling我地冇, 所以分數同題目分配亦應不一樣, 但我諗最後大家嘅總分是相同的。
妳囡囡話只得中英數各2條問題, 咁數學佔共7分的話, 中同英佔幾分呀?
作者: Arosa    時間: 10-11-7 23:50

Has your child mentioned how many marks, in total, he/she has got?
作者: Camom    時間: 10-11-8 00:00

筆試部份(4  ...

jumbo_mandy,

阿仔講嘅形式同++講嘅差唔多,不過佢就話每份卷滿分係12,仲話有一個分係「禮貌分」,滿分係8。

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3個錯處,佢全部都圈哂唔知有無解錯題。畫圖就係有一個心型印咗喺張紙上面,叫佢哋自由發揮再加D嘢上去。

之後佢話有兩個老師個別面見問問題。數學題係(a) 5+2+1=? (b) ?-3=12 (c) ?+4=10;英文題無串字,剩係考讀5個字, e.g. park, market, TV game, football game & 1 more (forgot);中文題阿仔無mug講起;有一條係圖片排序,阿仔話最初係一隻蛋,慢慢隻蛋裂開,最後變咗一隻鵝,阿仔堅持話張試卷印錯,應該係一隻雞唔係鵝(???);仲有一條係老師俾一幅圖佢睇,睇完老師收埋幅圖問咗佢3條問題。
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-8 00:01

全港最top的小學應該收硬你女女, 我對佢有信心.

我仔 1點見, 佢都話冇spelling, 可能佢連人問左佢都唔知....kekeke

原帖由 jumbo_mandy 於 7-11-2010 11:46 PM 發表

下午d問題, 好多同上午都唔同, 朋友話佢地中文故事係講關於營火蟲, 唔係小燕子, 佢地有spelling我地冇, 所以分數同題目分配亦應不一樣, 但我諗最後大家嘅總分是相同的。
妳囡囡話只得中英數各2條問題, 咁 ...

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 00:02

原帖由 Arosa 於 10-11-7 23:50 發表
Has your child mentioned how many marks, in total, he/she has got?

阿sir係每答1條就圈1次分, 所以阿囡係睇到佢每條嘅分數, 但總分就阿sir叫佢返埋位後先計, 因為佢係group入面最後叫嘅student.  只知"它"字4分題, 佢係0分, 另外燒烤义果條6分題, 阿囡話佢答得好"lug cut", 所以阿sir只圈左4分比佢, 扣左佢2分, 其他滿分, 所以面試部份, 應該共扣左佢6分。 凶多吉少!!
作者: 林嬌嬌    時間: 10-11-8 00:07

去年在六月有第二輪申請的,但不太公開。

因為都是大抽獎即日有位放出來。sfa要求已accept留位的學生在派位公布第一天去註冊的,所以抽中的人沒去sfa註冊就等於可供第二輪申請的名額。

原帖由 nicolemummy 於 10-11-6 17:59 發表
因為今日撞左培正面試, 聖方濟唔畀我地面試 (只係遲左D). 所以無得面試. 同這校無緣.

今日收到某校收囝囝, 我想我地應該唔會再叩聖方濟了. 但聖方濟係好學校, 大家畀心機啦.

...

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 00:50

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 00:01 發表
全港最top的小學應該收硬你女女, 我對佢有信心.

我仔 1點見, 佢都話冇spelling, 可能佢連人問左佢都唔知....kekeke

妳對佢有信心, 不過我冇喎! 哈哈!

妳囝囝冇spelling 唔出奇, 我個friend 係再晏d嘅時間, 學校可能怕有通水情況, 所以問題摸式變得就變都唔奇。
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 00:54

原帖由 Camom 於 10-11-8 00:00 發表

阿仔講嘅形式同++講嘅差唔多,不過佢就話每份卷滿分係12,仲話有一個分係「禮貌分」,滿分係8。

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3 ...

Calix 話有禮貌分, 係又唔錯喎, ++話阿sir讚佢好乖呀! 不過佢話唔知有呢個分, 我都希望有!
作者: gotgot    時間: 10-11-8 01:16

原帖由 Camom 於 10-11-8 00:00 發表

英文listening嘅故事係Jenny, her dad & her grandma。中文listening係小雞和螢火蟲。阿仔就話找不同有3 ...

mandy,

忍唔住又要讚一讚++, 勁!!!!

Camom,

你個仔係咪都係in下午兩點, d題目同我個囡差唔多一樣咁劑呢~

(1)一開始係考英文LISTENING,內容如下:

(1)Jenny: Hello~Daddy, why are you feel sad?
Q1. what is daddy's face?
4個圖片選擇,分別是(心急/笑/嬲/傷心)

(2)Daddy: Because I cannot stand firmly.
Q2. 4幅圖片分別是一個人(行唔到路/發燒//??)

(3)Jenny: Dad, do you want some drink?
Q3. Who give the drink to daddy?
4個字可選,分別是(MUM/DAD/TOM/JENNY)

(4)Daddy: Yes, I want to drink some milk.
Q4.4幅圖可選.分別是(/冰水/汽水/橙汁)

(5)Jenny: Dad, I go out with mummy. And I buy one toy.
(6)Daddy: So, what is it?
(7)Jenny: Is for my little brother. It can talk & move.
(8)Daddy: Oh, I know.
Q5. What toy did Jenny buy?
4幅圖可選,分別是(ROBOT/DOLL/CAR/??)

(2)跟住到中文Listening,內容如下:
有三隻螢火蟲係樹隔離飛來飛去,佢o地見到一隻小雞喊,兩隻螢火蟲飛埋去,有一隻螢火蟲就問小雞:[你點解喊呀?你係咪蕩失路呀?],小雞話:[呢道黑麻麻,我點睇到路返屋企呀?!],於是螢火蟲照D光比小雞,等佢認到路返屋企,母雞係門口等緊小雞,母雞多謝螢火蟲送小雞返屋企。

Q1. 螢火蟲係邊道隔難飛來飛去?
Q2. 小雞點返屋企? 答案分別是(螢火蟲教小雞/螢火蟲陪小雞/照住小雞返屋企/??)
Q3. 母雞係邊道等小雞返屋企?

(3)行迷宮。找不同,一樣都係只需找一個不同,圖中係一部單車,阿囡搵到不同的地方係盞燈,一幅有燈膽,一由無燈膽。

(4)畫畫。只有一個心心係中間。

單對單問題:
(1)比一幅圖小朋友睇一陣,反轉幅圖後問
Q1. 圖中有幾多個人?

Q2. 圖中有冇小朋友?
Q3. 圖中右手邊有D?

(2)計數,三題數

(3)四幅圖,係講一隻鵝的成長,
排次序:(1)蛋(2)小鵝在蛋中出來(3)小鵝(4)長大了的鵝

(4)老師問了阿囡,應該點保護隻鵝?我囡答了:放隻鵝入盒內養。

(5)同樣有兩條順序問題,其一是(太陽,月亮,XX,太陽,月亮,星星)
另一題,阿囡忘記了。

阿囡無話要串字同認字,可能佢唔記得o左~

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 01:30

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:16 發表

mandy,

Camom,

你個仔係咪都係in下午兩點, d題目同我個囡差唔多一樣咁劑呢~

(1)Jenny: Hello~Daddy, why are you feel sad?
Q1. wh ...

Hi gotgot,

似乎妳地倆個d問題真係差唔多喎!
話時話, K3返學咁耐, 都冇撞過愛林喎, 佢係咪真係轉左校呀?
作者: gotgot    時間: 10-11-8 01:39

琴日在禮堂等阿囡期間,有學生用普通話同我做訪問,我順便訪問返佢O地轉頭,小小資料,等大家作參考:

小一,小二一班學生約有43-45人
小三以上約有37,38人一班

科目:
小一,小二:中,英,數,常識,普通話
小三及以上:中,英,數,常識,科學,普通話,日文/法文(今年開始每人都要選擇學日文或法文),牧童笛
逢星期三都有兩節課外活動堂,可自由選擇想學d咩
數學科包括中數和英數

一年三測三考,每到考試前個多星期都會測驗,但唔計分

小一如跟唔上的學生,放學後老師會幫學生溫習

訪問我的兩位學生,分別來自根德園和約克幼稚園
作者: gotgot    時間: 10-11-8 01:41

mandy,

阿囡kv本來都選o左讀下午班,但最後決定讀一間,所以放棄了kv,所以咪撞唔到你law~

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 01:30 發表

Hi gotgot,

似乎妳地倆個d問題真係差唔多喎!
話時話, K3返學咁耐, 都冇撞過愛林喎, 佢係咪真係轉左校呀?

作者: tsuiyee    時間: 10-11-8 08:13     標題: 你們的會見紙上有冇貼紙呀

你們的會見紙上有冇貼紙呀, 唔知咩意思, 我個仔唔識講
作者: ysnmama    時間: 10-11-8 08:13

你女兒的報告很詳細   

mandy,

Camom,

Q1. wh ...

作者: Camom    時間: 10-11-8 09:21

mandy,

Camom,

Q1. wh ...

gotgot,

係呀,我個仔都係考兩點呀!佢係第64組。

原來你就係愛林媽咪,我個仔舊年讀2H,今年係3E,我識得幾個2A班嘅同學仔都有提過你囡囡個名。我覺得你囡囡好叻,D試題講得好detailed呀!
作者: yeemelody    時間: 10-11-8 09:25

又係40多人一班?佢地一級有幾多班呀?

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:39 發表
琴日在禮堂等阿囡期間,有學生用普通話同我做訪問,我順便訪問返佢O地轉頭,小小資料,等大家作參考:

小一,小二一班學生約有43-45人
小三以上約有37,38人一班

科目:
小一,小二:中,英,數,常識,普通話
小三及以上:中,英,數,常識,科學,普通話,日文/法文 ...

作者: YimhYimh    時間: 10-11-8 09:26

Jumbo Mandy个女可以入香港任何小学. SFA留她不主.

原帖由 小謙伯伯 於 10-11-7 18:58 發表

怪唔得 SFA 打正名堂話學生當中唔知百分之幾多幾多係資優生啦, 淨睇呢個小女孩這樣詳盡的試後報告已經叫一般凡夫俗子抹一把汗!

作者: QQLAU    時間: 10-11-8 10:14

mandy,

Camom,

Q1. wh ...
你地的小朋友好勁!
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 10:37

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 09:26 發表
Jumbo Mandy个女可以入香港任何小学. SFA留她不主.

唔好咁講呀~~~~ 佢考左4間都未有任何offer呀~~~~等緊等緊等緊~~~~騰緊騰緊騰緊~~~~呢個月由自行分配開始, 就陸陸續續出result 喇!
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 10:42

原帖由 yeemelody 於 10-11-8 09:25 發表

原來sfa都咁多人一班? 我唔知添。 我冇報Good Hope 都係呢個原因咋喎! 不過我都很喜歡sfa, 佢地比我感覺很好。
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 10:46

原帖由 gotgot 於 10-11-8 01:41 發表
mandy,

阿囡kv本來都選o左讀下午班,但最後決定讀一間,所以放棄了kv,所以咪撞唔到你law~

gotgot ,

原來係咁, 都明白嘅, 讀兩間確實會好辛苦, 愛林咁叻女, 讀邊間都完全冇問題啦。
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 10:49

.......delete.......
作者: mosibaby    時間: 10-11-8 12:18

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 09:26 發表

老實講, 如果我去in都未必記得咁多野仲要咁清楚! 一個只有5嵗的小朋友可以記到咁多野, 真係唔知講咩好! 我個女都係叫嘉嘉, 如果有佢個女1/3都已經好開心喇,,,可....唉.....

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資優生??
作者: mosibaby    時間: 10-11-8 12:22

老實講, 如果我去in都未必記得咁多野仲要咁清楚! 一個只有5嵗的小朋友可以記到咁多野, 真係唔知講咩好! 我個女都係叫嘉嘉, 如果有佢個女1/3都已經好開心喇,,,可....唉.....

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資優生??
作者: angelhair    時間: 10-11-8 12:49

嘩,詳細到...差d以為jumbo_mandy個女其實係個interview老師添  
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 12:54

原帖由 mosibaby 於 10-11-8 12:22 發表

jumbo mandy, 我想問下你囡囡係唔係資 ...

冇check過亦認為冇需要check, 不過我估佢最多都只係"打機資優"。
作者: WinkyLee    時間: 10-11-8 13:02

我老公都係咁講, 咁叻大把學校收.

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 13:15

原帖由 WinkyLee 於 10-11-8 13:02 發表
我老公都係咁講, 咁叻大把學校收.

真係唔好咁諗, 佢仲未有任何offer 呀 , 佢只係貪佢班主任 d sticker 至咁詳細咋,  身邊好多小朋友都做得到架, 只不過佢地較我個囡聰明, 冇咁易比sticker "tum"到。
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-8 13:20

終於都坐低, 問一次個仔考左D乜....今日問到既, 同當日考完問又有出入....真係啤一聲...V_V

幾頁紙既卷, 聽英文短故事, 聽中文短故事, 做MC 題, TICK 答案 (可能係咁, 佢堅持話冇串字, 冇中英文生字認字??)

跟住玩迷宮, 佢話佢都識. 跟住就係畫畫, 佢畫左飛機, 跟住就係畫返MISSING ITEM.

做卷既大至上係咁多.

跟住老師叫出去, 單對單問野, 第一句問, WHAT'S YOUR NAME, 就係一句英文ONLY, 冇再問其他英文 (咁益佢??) 跟住計數, 2條數ONLY, 又係唔深的. 佢唔洗諗就答左, 跟住就係有4張圖, 要排次序講故事, 佢個故事係有個小朋友開水喉, D水好大, D水瀉晒出來, 媽咪鬧.

再3再3問都話冇普通話, 冇串字, 冇認字....但係, 聽英文短故事我仔就冇把握, 佢話答到一條答唔到一條.

至於分數, 我仔當然話冇比分啦, 呢樣我唔追問, 因為佢都冇諗過要留意.

IN左咁多間, 唔知SFA 考既係咪最深, 但我覺得最難考係培正, 咁多小朋友坐入課室, 又要等咁耐先IN, 就算第一個IN 都要坐到最後, 真係好考耐性. 我仔就冇耐性, 響到玩紙巾...@@
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 13:37

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 13:20 發表
終於都坐低, 問一次個仔考左D乜....今日問到既, 同當日考完問又有出入....真係啤一聲...V_V

幾頁紙既卷, 聽英文短故事, 聽中文短故事, 做MC 題, TICK 答案 (可能係咁, 佢堅持話冇串字, 冇中英文生字認字??)

跟住玩 ...

Hi dlmcdlcl,

話口未完, 我都話好多小朋友其實係知做左d乜嘅, 只不過肯唔肯講啫!

妳有冇發覺, 果日好多我地學校學生呀? 撞口撞面都係!
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-8 13:54

但係都要多謝你女女既問題提供, 我先有個方向去問佢咋.

果日落晒雨, 我個細女又去左培道幼稚園 in, 所以我遲到呀, 好在有老公99幫手帶咋. 去到岩岩到1pm 入去, 唔洗排隊, 但後面既人就要露天排隊. 所以好狼狽, 又要湊住個女, 所以人樣都未夠時間望...
作者: gotgot    時間: 10-11-8 13:59

佢極其量都係講到咁多only~~
問佢有冇分數,每題幾多分,佢完全無留意到有分數呢!!

原帖由 ysnmama 於 10-11-8 08:13 發表
你女兒的報告很詳細   

作者: Camom    時間: 10-11-8 14:02

原帖由 gotgot 於 10-11-8 13:59 發表
佢極其量都係講到咁多only~~
問佢有冇分數,每題幾多分,佢完全無留意到有分數呢!!

但係你囡囡已經成份卷+面試題目講咗咁多出嚟,真係好叻女㗎啦!
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 14:03

原帖由 Camom 於 10-11-8 14:02 發表

但係你囡囡已經成份卷+面試題目講咗咁多出嚟,真係好叻女㗎啦!

Agree x 2
作者: gotgot    時間: 10-11-8 14:15

hi,你好呀!

我阿囡係第58組~

唔知我有冇係學校(kv)遇過你呢?!

我個囡個名可能太易記,所以有時新相識的媽咪都話聽過我個囡個名呢,但我懷疑可能係因為我個囡思想同說話太科幻(太傻),所以記得佢... (佢今日搭校車有個暫代校車姨姨,佢放學話我知病o左果個校車姨姨其實係縮細o左,入o左暫代姨姨身體裡面,控制住佢講o野同做o野,因為佢兩個把聲一樣... )

雖然佢講到出o黎考d咩,但佢都有3題唔識,反轉圖片問果3題,佢掛住留意d特別o既公仔,冇理過d人~:-|
同埋佢一出o黎就話d老師好嚴~

原帖由 Camom 於 10-11-8 09:21 發表

gotgot,

係呀,我個仔都係考兩點呀!佢係第64組。

原來你就係愛林媽咪,我個仔舊年讀2H,今年係3E,我識得幾個2A班嘅同學仔都有提過你囡囡個名。我覺得你囡囡好叻,D試題講得好detailed呀! ...

作者: gotgot    時間: 10-11-8 14:25

mandy,

我都係果日先知咁多人一班,我隔離個媽咪仲以為係小班教學,如果++入到,佢一定係分配去資優班呢(有一班係for 資優生),到時學校要小朋友去做IQ test,就會詳細知道小朋友的資質!

但++應該會有更好offer,仲有大抽獎呢,我等食你餐飯o架,hehe...

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 10:42 發表

原來sfa都咁多人一班? 我唔知添。 我冇報Good Hope 都係呢個原因咋喎! 不過我都很喜歡sfa, 佢地比我感覺很好。

作者: gotgot    時間: 10-11-8 14:28

原帖由 QQLAU 於 10-11-8 10:14 發表
你地的小朋友好勁!

作者: YimhYimh    時間: 10-11-8 14:29

建議你認真考慮下

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 12:54 發表

冇check過亦認為冇需要check, 不過我估佢最多都只係"打機資優"。

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 14:30

原帖由 gotgot 於 10-11-8 14:25 發表
mandy,

我都係果日先知咁多人一班,我隔離個媽咪仲以為係小班教學,如果++入到,佢一定係分配去資優班呢(有一班係for 資優生),到時學校要小朋友去做IQ test,就會詳細知道小朋友的資質!

但++應該會有更好offer,仲有大 ...

haha! sfa如果肯收++, 已經係好好嘅offer, 可惜, 都冇乜信心咋!
作者: gotgot    時間: 10-11-8 14:31

我有問過,但唔係好記得,好似6班?!

原帖由 yeemelody 於 10-11-8 09:25 發表

作者: YimhYimh    時間: 10-11-8 14:32

路人有沒有得食物?

mandy,

作者: MrsLaw    時間: 10-11-8 14:40

估面試佔50分,因為面試完有sfa之哥哥立刻說分數給小兒聽,並說阿仔高分。
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 14:49

原帖由 YimhYimh 於 10-11-8 14:32 發表
路人甲有沒有得食物?

如有需要減肥, 揾我請食飯實會成功, 我真係驚豆都冇得食喎!
作者: Camom    時間: 10-11-8 14:53

原帖由 gotgot 於 10-11-8 14:15 發表
hi,你好呀!

我阿囡係第58組~

唔知我有冇係學校(kv)遇過你呢?!

我個囡個名可能太易記,所以有時新相識的媽咪都話聽過我個囡個名呢,但我懷疑可能係因為我個囡思想同說話太科幻(太傻),所以記得佢... (佢今日搭 ...

哈哈,你個女都好imaginative喎!
作者: judy    時間: 10-11-8 14:56

筆試部份(4  ...

天才!
作者: Camom    時間: 10-11-8 15:00

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 14:30 發表

haha! sfa如果肯收++, 已經係好好嘅offer, 可惜, 都冇乜信心咋!

做咩咁謙呀,我覺得++實得㗎!
作者: Starfish1027    時間: 10-11-8 16:14

我個仔話有2題乘數,1題除數喎!
唔知係真唔係?
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-8 16:24

原帖由 Starfish1027 於 10-11-8 16:14 發表
我個仔話有2題乘數,1題除數喎!
唔知係真唔係?

妳個仔係幾點鐘考? 暫時冇聽過有問乘除數。
作者: Starfish1027    時間: 10-11-8 16:30

佢考5:00pm

除數:
1除以1

乘數:
9 x 3
另一條我唔記得咗!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 16:24 發表

妳個仔係幾點鐘考? 暫時冇聽!過有問乘除數。

作者: ICbaby    時間: 10-11-8 16:43

原帖由 judy 於 10-11-8 14:56 發表

天才!

好似考狀元 !
作者: rainy0429    時間: 10-11-8 16:53

真係唔該曬jumbo_mandy & gotgot~
我都終於完成案件重組!!
由於我哋考上午,D 問題真係唔同,我根據你哋D料問阿女,佢唔係重覆我所問嘅,而係講佢聽到dad話sick...我諗可信性幾高...
Thanks a lot!!

mandy,

Camom,

Q1. wh ...

作者: QutieBaby    時間: 10-11-8 22:55

mandy,
++真係好犀利,好叻女,SFA唔收佢真係佢地嘅損失!
作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-8 23:19

不過, 好在佢地一ROUND 過, 唔洗玩多次.

(請問係咪唔洗2nD IN??)
作者: Camom    時間: 10-11-8 23:53

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 23:19 發表
不過, 好在佢地一ROUND 過, 唔洗玩多次.

(請問係咪唔洗2nD IN??)

Yes, 1 round only.  Result released on 26 Nov.
作者: siumanmama    時間: 10-11-8 23:53

++媽:
唔好咁謙啦, 很多KV家長/小朋友都知++有幾犀利!

BTW, 我問阿囡, 知唔知之前都有坐梁太車的小朋友(++)的全名, 佢即刻話我知++全名呀!佢真係好"8"

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-8 14:30 發表

作者: Sinman68    時間: 10-11-9 09:30

我個仔都係考5:00pm
但係佢話無 x  除, 有加減數.
作者: ilovelinlin    時間: 10-11-9 09:58

以我所知,資優生各班都有,並不是得一班。

mandy,

作者: CARRIE1213    時間: 10-11-9 15:24

我個仔考一點, 佢話有幅图係正方形入面有把刀,叉同好似係隻碟咁.然後問佢知吾知係咩????我仔答吾知,未見過.有冇人同佢一樣有呢一題.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-8 13:20 發表

跟住玩 ...

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-9 18:36

我問個仔, 佢話只係問係乜野O黎. 佢都係考一點.

原帖由 CARRIE1213 於 9-11-2010 03:24 PM 發表
我個仔考一點, 佢話有幅图係正方形入面有把刀,叉同好似係隻碟咁.然後問佢知吾知係咩????我仔答吾知,未見過.有冇人同佢一樣有呢一題.

作者: gotgot    時間: 10-11-9 20:15

補充:

阿囡今日醒起老師仲有問佢:

一個星期有幾多日?
一個月有幾多日?
一年有幾多個月?

原帖由 rainy0429 於 10-11-8 16:53 發表
真係唔該曬jumbo_mandy & gotgot~
我都終於完成案件重組!!
由於我哋考上午,D 問題真係唔同,我根據你哋D料問阿女,佢唔係重覆我所問嘅,而係講佢聽到dad話sick...我諗可信性幾高...
Thanks a lot!!

...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5