教育王國

標題: 班中有個超級百厭星 [打印本頁]

作者: brianshe    時間: 10-11-11 16:01     標題: 班中有個超級百厭星

作者: 小豬嘜    時間: 10-11-11 16:17

功課又成日漏交, 網上功課從來唔做<<唔關我事.

如果你仔女班中有個超級百厭星, 成日騷擾其他同學<<我會日日提醒我仔要自律.只可教自己個仔. 冇理由去教人地個仔.
作者: brianshe    時間: 10-11-11 16:50

作者: ahpei    時間: 10-11-11 17:03

其實果個小朋友的家長也無可奈何, 如果個小朋友有過度活躍症/專注力缺乏, 係會騷擾其他人的, 是不會教得聽, 你同阿仔講, 如果呢個同學再騷擾你就話比老師聽, 睇下得唔得。

因為我個仔都係咁樣, 其實都好令我困擾....

原帖由 brianshe 於 10-11-11 16:50 發表
最慘有種係自己百厭.
有一種係會騷擾其他人, 呢件係騷擾人個種!

我已經叫亞仔唔好再理佢/ 同佢玩, 不過呢件野都要搞下人; 尋日又拎左亞仔茶點. 佢亞媽都知佢成日拎同學TISSUE返屋企, 點解唔教下佢呢?!

...

作者: manicheung    時間: 10-11-11 18:13

唯有當作做一個反面教材,時時提醒仔/女要做好自己,有咩事就同老師講,叫老師幫手解決.....另外希望唔好稱呼d小朋友做"呢件野"
作者: dorismama    時間: 10-11-12 09:38

早陣子我個仔成日都唔見筆, 有貼名的, 佢同我講佢隔離位成日攞佢D文具冇俾番佢, 最我我都係同老師反映, 呢幾日好多筆番咗黎!
原帖由 manicheung 於 10-11-11 18:13 發表
唯有當作做一個反面教材,時時提醒仔/女要做好自己,有咩事就同老師講,叫老師幫手解決.....另外希望唔好稱呼d小朋友做"呢件野" mouth:" />

作者: qkhui    時間: 10-11-12 09:50

其實真係要了解下個同學點解會噉, 我相信如果佢上堂時騷擾其他同學, 老師一定會處理.

佢唔做功課, 事實又真係唔關自己事wor...

我記得仔仔小二時, 有一個同學又係好好動, 上堂都會成日說話, 又會成日比老師罰, o的同學都好唔喜歡佢. 噉仔仔返來都有同我講個同學好唔乖, 好嘈, 唔喜歡佢. 噉我無叫佢唔好同佢玩, 噉當然要解釋佢知, 咩情形之下有o的野真係唔可以做, 但都唔會叫佢唔好同佢玩, 我會叫佢盡量提醒個同學, 幫佢, 多o的為佢祈禱. 慢慢佢地仲成為好朋友, 而個同學真係乖佐好多, 讀書仲好叻tim.. 有時我覺得都要教自己小朋友, 面對一o的事, 應該要點. 我覺得如果因為同學唔乖就叫仔仔唔好同佢玩, 噉我覺得就不是太好.

我仔仔每次帶小食都一定會同個同學仔一齊食, 如果你仔仔個同學係自己取你仔仔茶點, 你可以教你仔仔, 同個同學仔講, 你想食我地一齊食, 但你不要自取. 慢慢個同學真係會被你仔仔感染到..

加油, 為你仔仔及那位同學仔..

原帖由 brianshe 於 10-11-11 16:50 發表
最慘有種係自己百厭.
有一種係會騷擾其他人, 呢件係騷擾人個種!

我已經叫亞仔唔好再理佢/ 同佢玩, 不過呢件野都要搞下人; 尋日又拎左亞仔茶點. 佢亞媽都知佢成日拎同學TISSUE返屋企, 點解唔教下佢呢?!

...

作者: brian61950    時間: 10-11-12 11:59

選佢做班長.
作者: wbmom    時間: 10-11-12 13:23

週圍都有百厭星嫁啦,間間有,班班有,總有一兩個係附近,邊理得人咁多吖,教自己個仔點應付至真。
作者: arenamami    時間: 10-11-12 15:16

如果佢真係騷擾到自己既仔仔/囡囡, 我一定會同老師反映, 叫老師同佢家長傾下!
作者: Rainy    時間: 10-11-12 16:02

呢位家長真係好好, 識得咁教你個小朋友, 個個家長都係咁就好.... 個世界會和諧好多...
至慘而家大部份都係會教唔好同佢地玩, 有乜就同老師講.... 搞到小小野都投訴投訴再投訴...

原帖由 qkhui 於 10-11-12 09:50 發表
其實真係要了解下個同學點解會噉, 我相信如果佢上堂時騷擾其他同學, 老師一定會處理.

佢唔做功課, 事實又真係唔關自己事wor...

我記得仔仔小二時, 有一個同學又係好好動, 上堂都會成日說話, 又會成日比老師罰, o的 ...

作者: SOHOT    時間: 10-11-12 21:04     標題: 回復 1# brianshe 的帖子

樓主,
你的小朋友係學校是不是好乖, 唔會騷擾其他人先?  其實你自己都未搞點自己"個件野", 就係到話人地個小朋友"呢件野"......

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... tra=&page=22###

原帖由 brianshe 於 10-10-6 13:13 發表
請問知道平均分是多少嗎?

仔仔個個星期俾老師寫手冊
一時食左同學仔食物
一時轉堂大叫大嚷
又用鉛筆咭同學
又跟正副班長吵架

學校就係社會的縮影, 小朋友要學習與發展不同的同學相處, 並不是教他排斥異己, 要學會諒解才重要, 對嗎?
作者: wen2wen    時間: 10-11-16 11:02

Agree!!

原帖由 Rainy 於 10-11-12 16:02 發表
呢位家長真係好好, 識得咁教你個小朋友, 個個家長都係咁就好.... 個世界會和諧好多...
至慘而家大部份都係會教唔好同佢地玩, 有乜就同老師講.... 搞到小小野都投訴投訴再投訴...

...

作者: brianshe    時間: 10-11-16 18:42

作者: qkhui    時間: 10-11-17 10:01

"我無噉多時間攪噉多野" ---- 其實如果你覺得同自己小朋友去解釋問題, 教佢要點去處理問題, 係覺得因為無噉多時間攪噉多野而放棄, 噉你個小朋友都幾可憐....

其實每個小朋友做一o的百厭/不合群的事, 一定係有原因. 有可能同學唔同佢玩, 排擠佢, 噉另佢覺得要另人注意佢, 就會更百厭. 我都明白, 無一個家長希望自己小朋友給同學搔擾, 但同時亦無一個家長想自己的小朋友去搔擾別人. 如果你叫你自己小朋友唔好同佢玩, 我相信你的小朋友亦會叫其他同學唔好同佢玩.. 噉係一個惡性循環.

原帖由 brianshe 於 10-11-16 18:42 發表
我個仔唔係乖, 不過唔係咁百厭.
經兩個多月, PTA聚會/ 老師/ 所發生事件, 亞仔就係睇住呢個小朋友頭. 開頭佢大叫大嚷, 亞仔就跟住佢走出位玩.
我問亞仔, 點解出位; 就答亞邊個都係咁.

鉛筆老師話無拮, 佢只係習慣手 ...

作者: Lilo    時間: 10-11-17 12:28

我小朋友個班都有一個咁百厭星,老師仲將佢"掉"左同我小朋友坐,最初我都有d擔心,老師話我小朋友夠定力,唔會受佢影響。所以樓主你教你小朋友唔好受佢影響,應該無問題。

雖然我都有同我個小朋友講,要用愛心同包容去幫個百厭星,不過其實我都覺得個小朋友父母好過份,有次去學校親子活動時,佢個小朋友倒亂,整爛其他小朋友手工,佢地話都唔話佢又無道歉,只係同其他家長講佢個小朋友有專注力失調性,攪到個小朋友一被人話(包括老師),佢就搬佢個"病"出來做擋箭牌!
作者: qkhui    時間: 10-11-17 12:32

係, 有o的家長真係唔肯去面對, 又唔肯帶小朋友去睇e生.
有時想起/見起這類小朋友, 真係鄧他們慘.  

原帖由 Lilo 於 10-11-17 12:28 發表
我小朋友個班都有一個咁百厭星,老師仲將佢"掉"左同我小朋友坐,最初我都有d擔心,老師話我小朋友夠定力,唔會受佢影響。所以樓主你教你小朋友唔好受佢影響,應該無問題。

雖然我都有同我個小朋友講,要用愛心同包容去幫個百 ...

作者: brianshe    時間: 10-11-17 13:39

作者: CrabPincers    時間: 10-11-17 16:18

deleted~~~~~~~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5