教育王國

標題: 升中交流區 - 北區 [打印本頁]

作者: khmama    時間: 10-11-13 13:28     標題: 升中交流區 - 北區

各位有興趣報北區學校既家長,不妨係度交流意見, 相信對升中會有幫助.

作者: fungyubb    時間: 10-11-16 19:20     標題: 知不知學位與學生人數

請問有沒有新界北區各banding的中一學位及學生人數資料?
作者: fungyubb    時間: 10-11-17 13:37     標題: 入鄧顯有冇機會

我個女在全班第二,全級十名內,在自行分配學位的階段有沒有機會入鄧顯?
作者: 樂樂    時間: 10-11-18 11:26

原帖由 fungyubb 於 10-11-17 13:37 發表
我個女在全班第二,全級十名內,在自行分配學位的階段有沒有機會入鄧顯?

好難講,要睇你個女多唔多獎狀.

我識得個男仔,佢成績好,奧數又有金獎,鄧顥都唔收佢,(多年前事,佢今年中六啦)
作者: cckalex    時間: 10-11-18 23:36

原帖由 fungyubb 於 10-11-17 13:37 發表

在自行報名前,學生須參加這所學校的精英考試.
而自行所選的學生,大部份從這裹選出.
如果沒參加,不論多好的成績或名次,入這校的機會很低只好等抽獎.
作者: north2010    時間: 10-11-19 12:02

你囡囡讀邊間小學? 北區有個別小學入鄧顯機會大啲....
作者: AKai    時間: 10-11-19 14:20

原帖由 north2010 於 10-11-19 12:02 發表

請問你所指的是"惠州"?
作者: fungyubb    時間: 10-11-19 14:34

咁北區有邊幾間小學入鄧顯機會大d?
原帖由 north2010 於 10-11-19 12:02 發表

作者: AKai    時間: 10-11-19 14:34

原帖由 cckalex 於 10-11-18 23:36 發表

在自行報名前,學生須參加這所學校的精英考試.
而自行所選的學生,大部份從這裹選出.
如果沒參加,不論多好的成績或名次,入這校的機會很低只好等抽獎. ...

據了解這個精英考試,是由個別小學挑出人選去參加,並非可自由報名的.如你所述沒有機會參加是次的精英考試,那麼自行時也可把quota節省,不必浪費去嘗試啦!
餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名額供大抽獎分餅仔呢?待覆,謝謝!
作者: AKai    時間: 10-11-19 14:38

原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:34 發表
咁北區有邊幾間小學入鄧顯機會大d?

聽聞好似是"惠州";"五旬節";"正覺".....(但不敢太肯定).
你小朋友是讀那所小學呢?
作者: fungyubb    時間: 10-11-19 14:52

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:34 發表

據了解這個精英考試,是由個別小學挑出人選去參加,並非可自由報名的.如你所述沒有機會參加是次的精英考試,那麼自行時也可把quota節省,不必浪費去嘗試啦!
餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名 ...

我見鄧顯出宣傳每間小學只有25個名額參加,至於哪間小學可以參加便不知道了。聽講試題都幾特別,小學應該沒有教的。
作者: ricetaster    時間: 10-11-19 22:15

培靈今年都有15個學生入咗鄧顯。

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:38 發表

聽聞好似是"惠州";"五旬節";"正覺".....(但不敢太肯定).
你小朋友是讀那所小學呢?

作者: AKai    時間: 10-11-19 23:34

原帖由 ricetaster 於 10-11-19 22:15 發表
培靈今年都有15個學生入咗鄧顯。

請問這15名學生是否也曾參加了"鄧顯"辦的精算考試呢?
作者: cckalex    時間: 10-11-20 00:17

原帖由 AKai 於 10-11-19 14:34 發表

餘下只可單靠大抽獎,睇吓有冇運?請問自行後不知尚餘多少個名 ...

收生情
09/10學年中一生總人數 189
09/10學年中一生自行分配學位及統一派位百分比 自行分配:30%
統一派位:70%
09/10學年自行收生取錄人數 57
09/10學年自行收生競爭情 學額︰57
遞交申請表格人數︰491
10/11學年自行收生預算學額 54

作者: AKai    時間: 10-11-20 00:46

原帖由 cckalex 於 10-11-20 00:17 發表

收生情09/10學年中一生總人數 189 09/10學年中一生自行分配學位及統一派位百分比 自行分配:30%
統一派位:70% 09/10學年自行收生取錄人數 57 09/10學年自行收生競爭情 學額︰57
遞交申請表格人數︰491 10/11學年自行收 ...

Dear cckalex,
謝謝您提供的資料,我也希望囝囝可以考到,他屬band1生.我相信自行一定也不是容易事.請問您可知道就算遞表也不一定獲面試通知?
作者: cckalex    時間: 10-11-20 08:34

原帖由 AKai 於 10-11-20 00:46 發表

謝謝您提供的資料,我也希望囝囝可以考到,他屬band1生.我相信自行一定也不是容易事.請問您可知道就算遞表也不一定獲面試通知?

這校要二次面試,不會所有學生有面試但band1頭,中都
會見,上年簡介會有千多人參加,主科數一定要超好.
作者: AKai    時間: 10-11-20 21:17

謝謝您的溫馨提示! Sorry,may you check your pm ?

原帖由 cckalex 於 10-11-20 08:34 發表

這校要二次面試,不會所有學生有面試但band1頭,中都
會見,上年簡介會有千多人參加,主科數一定要超好.

作者: cckalex    時間: 10-11-20 22:44

原帖由 AKai 於 10-11-20 21:17 發表
謝謝您的溫馨提示!may I send pm to you ?

如有任何疑問歡迎 pm給我.關於這校的問題.
請在明早十時前send過來,因有朋友可解答.
作者: ricetaster    時間: 10-11-20 23:46

按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

原帖由 AKai 於 10-11-19 23:34 發表

請問這15名學生是否也曾參加了"鄧顯"辦的精算考試呢?

作者: AKai    時間: 10-11-21 00:10

謝謝您的熱心,我已pm給您,請查....我的疑問真的有點多,請見諒, 晚安.....謝謝!

週末愉快!

原帖由 cckalex 於 10-11-20 22:44 發表

作者: AKai    時間: 10-11-21 00:13

Hi ricetaster,
嘩...勁呀!
謝謝您的分享 !

原帖由 ricetaster 於 10-11-20 23:46 發表
按慣例, 培靈那些小六生應該比賽及自行收生都有報鄧顯, 但唔一定最高成績先至收, 2009年中學會考,成顯有 一個十優生, 一個八優生都係培靈舊生。

作者: 蜆介鯪魚球    時間: 10-11-21 22:40

請問東華三院甲寅年總理中學同香港道教聯合會鄧顯紀念中學,邊間好d
作者: ricetaster    時間: 10-11-22 15:00

鄧顯高甲寅兩皮起碼, HKCEE 平均優良率重勁過皇仁, 但皇仁生好成績嘅就比較集中D, 即係個別成績好D。
作者: AKai    時間: 10-11-22 19:46

請問鄧顯/甲寅/皇仁的教學or教授模式有什麼分別/不同?另外請問甲寅/李嘉誠/田家炳那所好D?分別之處是什麼?謝謝!

原帖由 ricetaster 於 10-11-22 15:00 發表
鄧顯高甲寅兩皮起碼, HKCEE 平均優良率重勁過皇仁, 但皇仁生好成績嘅就比較集中D, 即係個別成績好D。

作者: ricetaster    時間: 10-11-23 09:05

你問咁多問題,未免貪心咗D, 我以前是讀九龍區名女校, 畧有所聞, Queen's 咁本在收生時已經係精英中精英, 老師只係按照他們的教學進度而安排Test 及考試, 令到學生處於積極, 老師嘅質素無乜特別, 有部份好堅嘅同學根本係唔駛聽書, 自修都可攞好成績, 比較極端嘅例子係中五上堂已私下睇緊預科課本, 我當年我讀嘅女校都有D咁嘅人。

田家炳同李嘉誠都會谷, 但礙於學生質素問題, 谷只係盡力而為, 以我所知在公開試成績, 老師關愛和愉快學習指數, 李嘉誠明顯好D。
鄧顯擺明係精英製造塲所, 佢有一套行之有効嘅訓練模式, 例如每星期測驗, 密集式睇故仔書及做 report, 初中已經要星期六, 假期及暑假補課, 主要理念係以時間換取空間, 利用五年超濃縮時間把北區精英嘅成績水平接近至傳統名校嘅水平, 因為北區小學無市區小學程度咁深, 所以如果小朋友唔谷得, 慢熱, 被動,根底不足就無謂報喇 ! 但最奇怪係鄧顯自行收生時, 佢哋好睇資質, 唔一定收最好成績嘅小學生。

我自已身邊朋友都話甲寅好有門户之見, 鍾意收某些小學生, 又會唔係幾鍾意收某某小學學生, 而且學生比較寸(可能佢哋覺得係東華三院屬下成績最好嘅中學), 一定寸過鄧顯, 所以有D小學生及家長都唔係咁鍾意甲寅。 聽講近兩年甲寅公開試成績差咗, 所以開試成績無對外公佈。

原帖由 AKai 於 10-11-22 19:46 發表
請問鄧顯/甲寅/皇仁的教學or教授模式有什麼分別/不同?另外請問甲寅/李嘉誠/田家炳那所好D?分別之處是什麼?謝謝!

作者: BBHim    時間: 10-11-23 13:58

我個補習姐姐現在是大學生, 鄧顯畢業, 佢話當年考試前幾名都是陳式宏小學學生.

舊年正慧大約有20個入鄧顯.

現任鄧顯校長的囝囝, 以前都係陳式宏及正慧畢業.
作者: AKai    時間: 10-11-23 14:04

Dear ricetaster您好,
好多謝您的寶貴資料,實在太有用了.
不過可否pm讓我知道甲寅不喜愛收那所區內的小學呢,以免浪費quota啦!而他的自行是否中英數一定要3A才獲面試機會呢?
至於鄧顯,如沒參加該校的精英考試相信自行也只是陪襯品而已一定冇望,對嗎?至於你所講的好睇個人資質是否亦是說當時面試的現場表現或有多少獎狀或特異功能.....etc.啦?是否學生個人如非是超級學生的話,那該放棄另投其他明燈?
我上網看李嘉誠,中英數至少要有1A2B才獲面試機會,你可知面試部份李會注重那一方面多D?而田的要求會比李低一些嗎?
謝謝您的熱心和幫忙.......最近的我是萬般忐忑在心頭, 因為囝囝有點兒在BAND1頭及中的邊沿學生.令我不知應該點算好?
Anyway, thanks a lot for your great help.

原帖由 ricetaster 於 10-11-23 09:05 發表
你問咁多問題,未免貪心咗D, 我以前是讀九龍區名女校, 畧有所聞, Queen's 咁本在收生時已經係精英中精英, 老師只係按照他們的教學進度而安排Test 及考試, 令到學生處於積極, 老師嘅質素無乜特別, 有部份好堅嘅同學根 ...

作者: ricetaster    時間: 10-11-23 17:35

AKai 請收 pm
作者: AKai    時間: 10-11-23 18:15

Thanks, ricetaster 請知悉已收取了pm,也請您收pm, 謝謝!

原帖由 ricetaster 於 10-11-23 17:35 發表
AKai 請收 pm

作者: charmaine_1    時間: 10-11-23 20:34

原帖由 AKai 於 10-11-23 18:15 發表
Thanks, ricetaster 請知悉已收取了pm,也請您收pm, 謝謝!

ricetaster:
可否把你的寶貴資料pm埋我
thx

作者: AKai    時間: 10-11-23 20:41     標題: 回覆 3# ricetaster 的文章

Dear ricetaster,已收pm,thanks a lot...
謝謝!

作者: 露比媽媽    時間: 10-11-24 10:43     標題: 回覆 28# ricetaster 的文章

ricetaster :

可否pm我知甲x年 的喜愛及不喜愛的學校 ??

作者: alison8308    時間: 10-11-24 12:47

你好呀,我都好想知,謝謝你的幫忙
作者: HCLAU    時間: 10-11-25 14:54

ricetaster,

之前初小階段已經向你咨詢意見, 最近又在這裡看見你的回應…..現在, 希望你能給予少少資料。

小朋友今年五年級, 如果成績不是太好, 可能是中等吧
(未至於唔合格) 因為小五都應該要留意升中學校了....

請問你知道北區中那些是band2好學校呢?? 可否比些少心得??
如果可以考慮大埔區, 又有那些band2可以選擇呢??

多謝賜教!!

原帖由 ricetaster 於 10-11-20 23:46 發表

作者: ricetaster    時間: 10-11-25 16:01

如果係 Band 2, 就無需要跨區去大埔, 小朋友勤勉及專注力麻麻就更不適合, 舟車勞頓會影響學習。  在北區可以考慮以下心水 :

1. 馬錦明  (或風采, 但我唔鍾意風采, 你仍可選擇)
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 救恩
5. 禮賢會
6. 陳朱素華
7. 心誠

原帖由 HCLAU 於 10-11-25 14:54 發表
ricetaster,

之前初小階段已經向你咨詢意見, 最近又在這裡看見你的回應…..現在, 希望你能給予少少資料。

小朋友今年五年級, 如果成績不是太好, 可能是中等吧
(未至於唔合格) 。 因為小五都應該要留意升中學校了 ...

作者: ricetaster    時間: 10-11-25 16:34

To : HCLAU

你個囡囡係唔係仍讀緊花都神小 ?
作者: charmaine_1    時間: 10-11-25 21:26

原帖由 ricetaster 於 10-11-25 16:01 發表
如果係 Band 2, 就無需要跨區去大埔, 小朋友勤勉及專注力麻麻就更不適合, 舟車勞頓會影響學習。  在北區可以考慮以下心水 :

1. 馬錦明  (或風采, 但我唔鍾意風采, 你仍可選擇)
2. 馬錦燦
3. 廖萬石
4. 救恩
5. 禮賢 ...

有人話風釆係BAND 1對嗎?
作者: tasty    時間: 10-11-25 21:39

請問成績band 1男仔 (將會去考鄧顯個試),性格好動,鄧顯、甲寅年、李嘉誠,那間比較適合?謝謝幫忙。
作者: ricetaster    時間: 10-11-25 21:42

Band one 中學嘅一般定義係 收生最少85% 或以上學生是Band 1 生先算, 風采一定唔係。  而其他鄧顯,甲寅, 陳融, 李嘉誠, 田家炳在過去5年入學學生係 100%  Band 1, 如果你想知D風釆嘅問題, 可自行在BK search 吓以前D  topic, 你就會先乜嘢事。

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 21:26 發表

有人話風釆係BAND 1對嗎?

作者: charmaine_1    時間: 10-11-25 22:00

ricetaster:
可否把你有關北區中學的收生資料pm比我
thx
作者: ricetaster    時間: 10-11-25 22:50

你應買2011年嘅明報升中攻略, 我沒有你要嘅資料, 我囝囝已讀緊中三所以我今年無買, 上年手痕買咗,今年就真係無喇!

原帖由 charmaine_1 於 10-11-25 22:00 發表
ricetaster:
可否把你有關北區中學的收生資料pm比我
thx

作者: AKai    時間: 10-11-26 00:08     標題: 回覆 7# ricetaster 的文章

Dear ricetaster,
能在空氣中認識到您,cckalex,khmama.
這都是我的福氣,萬分感激....真的令我很感動,再一次謝謝您們!
作者: HCLAU    時間: 10-11-26 10:04

ricetaster,

Yes, you are right.  
想問多你少許問題, 點解"心誠" 你排咁後ga'?? 是否要交學費的問題?
"心誠" 唔係好左很多嗎?? (有人話….)
馬錦明是否在華明村個間保良局馬錦明中學呢?

其實自己真係對中學一d頭緒都無呢……  多謝你的寶貴資料。

原帖由 ricetaster 於 10-11-25 16:34 發表
To : HCLAU

你個囡囡係唔係仍讀緊花都神小 ?

作者: ricetaster    時間: 10-11-26 12:53

心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷疑佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭, 像馬錦明等, 成績最多都喺 Band 2 中間 至Band 3 頭。 入學學生本身嘅質素最重要, 例如你係Band 3 學生你重用英語授課佢咪重死多幾錢重。 學生成績水平差距大十分影響教學質素, 除非係著名直資, 否則收生十分被動, 點編班都編唔勻?

反而以前心X預科會好D, 因為有北區名校嘅漏網之,魚 原校唔收, 咪去心X 讀, 因為其他Band 1 中學甚至 Band 2 頭中學嘅 預科係唔收外校生。

P.S. 馬錦明係保良局你講那一間。

原帖由 HCLAU 於 10-11-26 10:04 發表
ricetaster,

Yes, you are right.  
想問多你少許問題, 點解"心誠" 你排咁後ga'?? 是否要交學費的問題?
"心誠" 唔係好左很多嗎?? (有人話….)
馬錦明是否在華明村個間保良局馬錦明中學呢?

其實自己真係對中 ...

作者: HCLAU    時間: 10-11-26 15:44

ricetaster,

Thank you very much!!

原帖由 ricetaster 於 10-11-26 12:53 發表
心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭像馬錦明等, 成績最多喺 Band 2 中 ...

作者: north2010    時間: 10-11-29 14:54

原帖由 khmama 於 10-11-13 13:28 發表
各位有興趣報北區學校既家長,不妨係度交流意見, 相信對升中會有幫助.

星期六舉行咗北區中學聯展, 大家有無去睇 ?
作者: MYMYCHENG    時間: 10-11-29 23:20

作者: YC    時間: 10-11-30 10:08

請問係乜野黎架?

原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:52 發表

我見鄧顯出宣傳每間小學只有25個名額參加,至於哪間小學可以參加便不知道了。聽講試題都幾特別,小學應該沒有教的。

作者: YC    時間: 10-11-30 13:04

Dear ricetaster:

Please check pm, thanks a lot!
作者: fungyubb    時間: 10-11-30 14:49

原帖由 cckalex 於 10-11-20 22:44 發表

請問有沒有家長查詢?可否公開?與其他家長分享下,相信很多家長都有興起知多D!
作者: fungyubb    時間: 10-11-30 15:12

[quote]原帖由 YC 於 10-11-30 10:08 發表
請問係乜野黎架?

引用:
原帖由 fungyubb 於 10-11-19 14:52 發表

我不懂怎樣在這裏打出來,因為有好多次方的數學題。我問過好多朋友,包括朋友的朋友--教中學數學的老師都不會答。
作者: fungyubb    時間: 10-11-30 21:07

請問知不知今年小六BAND1學生的人數?與BAND1中一的學額相差多少?有家長話如果第一志願選好受歡迎的中學,第二志願就不可以再選受歡迎的中學。咁應該點樣選?如果個細路成績幾好,但又唔可以選受歡迎的好學校,咁即是點呀?
作者: cckalex    時間: 10-11-30 23:03

鄧顯精英試家長可以參觀
作者: HCLAU    時間: 10-11-30 23:39

剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
整體合格率:89.4% (會考) ,88.2%(高考)
聖公會陳融:
整體合格率:90.5% (會考) ,93.7%(高考)
風采:
整體合格率:98.5% (會考) ,94.2%(高考)
Ma Kam Ming College:
整體合格率:91.6% (會考) ,93.4%(高考)
Li Ka Shing College:
整體合格率:96.9% (會考) ,95.3%(高考)
Tin Ka Ping:
整體合格率:96.5% (會考) ,89.5%(高考)

HKTA Tang Hin:
整體合格率:100% (會考) ,100%(高考)
作者: 樂樂    時間: 10-12-1 11:10

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表
剛收到明報個本2011/12 升中全攻略, 有些北區中學都沒有2010年7月畢業生(公開考試學生表現)-會考,  估不到東華三院甲寅都無顯示資料....

鳳溪廖萬石:
聖公會陳融:
整體 ...

我有2009/2010 年升中果本,甲寅有顯示出來喎,

會考合格率係96%, 高考係98.3%.,唔明佢今年點解冇顯示出來,但我知佢地今明既成績.

因我有本今年東華三院聯校既畢業典禮,內面有佢18間中學成績顯示得非常清楚,

甲寅今年會考合格率係97.6% 高考97.3%.

作者: 樂樂    時間: 10-12-1 11:24

另外有顯示2010年中五畢業升學及就業情況,

甲寅有155位升中六,
5位升讀專上學院
5位升讀中大東華社區書院.
6位升讀職業訓練局,
5位升讀其他書院
12位境外升學( 其中有幾位係會考21分以上)
就業1位, 其他8位,總人數197人.
作者: 樂樂    時間: 10-12-1 12:40

原帖由 HCLAU 於 10-11-30 23:39 發表

鳳溪廖萬石:
聖公會陳融:
整體 ...

要小心風彩合格率, 呢間學校 d 數字好取巧,
佢會考合格率咁高,總人數唔知有幾多人呢?
中四升中五時又唔知晒走幾多人呢?

作者: fungyubb    時間: 10-12-1 13:42

好多家長都是討論各校的成績,有沒有家長可分享下北區各band1&band2中學師生關係、課外活動或其他的資料?
作者: chinyyjudy    時間: 10-12-1 16:35

我囝囝現在係馬錦明讀緊中一, 初初入學唔多習慣, 學校都幾多小測,唔知係咪英文班關係工課都幾多,不過經過了幾過月學習後,囝囝好開心因為有好多好好既學長會幫佢地,如在測驗期間會有學長自動組織幫低年班課後溫習,另佢地一開學就要學(IPA)國際音標拼音,打好英文根基,,其實馬錦明都差不多全英語教學,英文班全科及術科都用英語,,非英文班都衹係數學及術科用中文教,佢地今年會考合格率都比陳融高,以佢地學生banding不是全部band1生來說應該都是正增值中學。
作者: 10101010    時間: 10-12-1 16:48

原帖由 chinyyjudy 於 10-12-1 16:35 發表
我囝囝現在係馬錦明讀緊中一, 初初入學唔多習慣, 學校都幾多小測,唔知係咪英文班關係工課都幾多,不過經過了幾過月學習後,囝囝好開心因為有好多好好既學長會幫佢地,如在測驗期間會有學長自動組織幫低年班課後溫習,另佢地一開 ...
        請問馬錦明英文班嘅中文科係用廣東話定係普通話教??
作者: north2010    時間: 10-12-1 17:32

原帖由 chinyyjudy 於 10-12-1 16:35 發表
我囝囝現在係馬錦明讀緊中一, 初初入學唔多習慣, 學校都幾多小測,唔知係咪英文班關係工課都幾多,不過經過了幾過月學習後,囝囝好開心因為有好多好好既學長會幫佢地,如在測驗期間會有學長自動組織幫低年班課後溫習,另佢地一開 ...

可唔可以講下呢間學校嘅校風如何 ?
作者: HCLAU    時間: 10-12-1 22:45

我都知道甲寅是BAND1中學, 但奇怪在明報本攻略無紀錄.....多謝資料!!  
其實我都係主要留意緊BAND2 中學....
另外有位媽媽小朋友已經讀緊馬錦明, 請問你是第一輪入, 還是電腦派位呢???  是否很難入到此校呢??

原帖由 樂樂 於 10-12-1 11:24 發表
另外有顯示2010年中五畢業升學及就業情況,

甲寅有155位升中六,
5位升讀專上學院
5位升讀中大東華社區書院.
6位升讀職業訓練局,
5位升讀其他書院
12位境外升學( 其中有幾位係會考21分以上)
就業1位, 其他8位,總人數1 ...

作者: AKai    時間: 10-12-1 22:51     標題: 升中交流區 - 北區

請問可知道除了內地學生外,會否有外區學生在自行時也會跨進北區來選校呢?如有的話,會是那幾間學校呢? 謝謝 !
作者: hinhei    時間: 10-12-1 23:02

咁李嘉誠同田家炳邊間好D呢??
作者: sally314    時間: 10-12-2 03:45

原帖由 north2010 於 10-12-1 17:32 發表

可唔可以講下呢間學校嘅校風如何 ?

我都想知,麻煩講吓! thx
作者: sally314    時間: 10-12-2 03:52

north2010:
邊間小學入鄧顯機會大啲?麻煩pm我 ,唔該晒!
作者: chinyyjudy    時間: 10-12-2 11:31

原帖由 HCLAU 於 10-12-1 22:45 發表
我都知道甲寅是BAND1中學, 但奇怪在明報本攻略無紀錄.....多謝資料!!  
其實我都係主要留意緊BAND2 中學....
另外有位媽媽小朋友已經讀緊馬錦明, 請問你是第一輪入, 還是電腦派位呢???  是否很難入到此校呢??

...

我囝囝統一派位把馬錦明填第二志願都入唔到, 最後都係叩門入去, 佢班同學好多係band1生, 如果係band2學生真係要填在第一志願先有機會入去, 另外學校對初中生都好嚴, 日日捉學生儀容, 欠公課要留堂5次以上扣操行分, 校風就真係唔錯既, 係北區口啤都好好, 無乜負面新聞。
作者: ricetaster    時間: 10-12-2 15:17

李嘉誠明顯好D, 包括公開試成績, 學習快樂指數 和老師對學生嘅關愛。傳聞田雞肶老師只看重成績好嘅學生, 差嘅就唔多想理。

原帖由 hinhei 於 10-12-1 23:02 發表
咁李嘉誠同田家炳邊間好D呢??

作者: ricetaster    時間: 10-12-2 15:34

除非當地英中學額非常充足, 否則自行收生英中多數只收 Band 1 頭至 Band 1 中成績。  其實內地生只對學本區學前教育及升小一有較大影響, 特別係升小一無需考試。因為元朗都有勁中學, 大埔又有柏雨, 莫記等, 那麽最近都要沙田跨區, 北區英中數目比大埔, 沙田為少, 好少聽聞跨區入鄧顯或甲寅, 因為住得遠嘅都要間學校好勁先值得!

原帖由 AKai 於 10-12-1 22:51 發表
請問可知道除了內地學生外,會否有外區學生在自行時也會跨進北區來選校呢?如有的話,會是那幾間學校呢? 謝謝 !

作者: fungyubb    時間: 10-12-2 18:30

原帖由 ricetaster 於 10-12-2 15:34 發表
除非當地英中學額非常充足, 否則自行收生英中多數只收 Band 1 頭至 Band 1 中成績。  其實內地生只對學本區學前教育及升小一有較大影響, 特別係升小一無需考試。因為元朗都有勁中學, 大埔又有柏雨, 莫記等, 那麽最近 ...

ricetaster,
    你的分析好合理,我都有這想法。但住在深圳的學生是甚麼區?他們是不是需有香港親友借地址報該區?
作者: ricetaster    時間: 10-12-2 19:55

我相信大凡深圳區跨境中小學生, 應像本港所有離島安排(因為離島無英中), 即係該區學生都歸納港島中西區派位網, 而深圳學童會照寫深圳地址並一併入北區, 但一樣要呈分試, 小學就唔駛。

原帖由 fungyubb 於 10-12-2 18:30 發表

ricetaster,
    你的分析好合理,我都有這想法。但住在深圳的學生是甚麼區?他們是不是需有香港親友借地址報該區?

作者: AKai    時間: 10-12-3 01:23

Dear ricetaster,
多謝您詳盡的講解....我明白了
有時搭火車經過大學站時...也遇到不少中大學生是來自祖國的. 各位媽媽,我們真係要加倍努力培育孩子.如不,將來香港的大學學位都沒有我們孩子的席位了....
特別在此感激ricetaster,cckalex,Khmama....及數之不盡的"過來人"給予我很多很多支持和賜教,令我開始對這個存在萬千變數的遊戲開始有點方向感,謝謝!

原帖由 ricetaster 於 10-12-2 15:34 發表
除非當地英中學額非常充足, 否則自行收生英中多數只收 Band 1 頭至 Band 1 中成績。  其實內地生只對學本區學前教育及升小一有較大影響, 特別係升小一無需考試。因為元朗都有勁中學, 大埔又有柏雨, 莫記等, 那麽最近 ...

作者: @1314    時間: 10-12-3 02:24

咁,粉嶺聖方濟各是band幾?是否容易入讀?
作者: tictactoe    時間: 10-12-3 08:15

band 3, 難入過陳震夏、上官及粉官
原帖由 @1314 於 10-12-3 02:24 發表
咁,粉嶺聖方濟各是band幾?是否容易入讀?

作者: fungyubb    時間: 10-12-3 13:30

我見過去年統一派位的選校表,除本區中學外,也提供附近區小部分中學的指定名額給本區學生的,舉例:黃大仙區的學生,在乙部也可選沙田某幾所中學,但可派學額只有數個。有冇家長知道去年北區可供選擇的區外學額情況是怎樣?
作者: @1314    時間: 10-12-3 15:21

原帖由 tictactoe 於 10-12-3 08:15 發表
band 3, 難入過陳震夏、上官及粉官

tictactoe,多謝你的回覆....... 你意思係咪, 雖然是band 3, 但會有佷多人報讀的學校,
你知不知該校的校風怎樣?程度深不深?讀講早幾年打挍通曬天.
作者: ricetaster    時間: 10-12-3 15:44

可參考以下'中學概覽'中有關會向北區派位的本區和他區中學名單 :-
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schoollist.asp?District=NR

一般他區派位多數每所中學兩個學額, 而本區的你可 click 入每間中學 check 下人數。
當明年三至四月大抽獎填表前會收到一份新版中學概覽, 屆時你會找到他區學額, 那才最準確, 每年可能有變。

原帖由 fungyubb 於 10-12-3 13:30 發表
我見過去年統一派位的選校表,除本區中學外,也提供附近區小部分中學的指定名額給本區學生的,舉例:黃大仙區的學生,在乙部也可選沙田某幾所中學,但可派學額只有數個。有冇家長知道去年北區可供選擇的區外學額情況是怎樣? ...

作者: kam2007kam    時間: 10-12-3 15:47

原帖由 chinyyjudy 於 10-12-2 11:31 發表

我囝囝統一派位把馬錦明填第二志願都入唔到, 最後都係叩門入去, 佢班同學好多係band1生, 如果係band2學生真係要填在第一志願先有機會入去, 另外學校對初中生都好嚴, 日日捉學生儀容, 欠公課要留堂5次以上扣操行分,  ...

我都讚成學校嚴D, 家長就放心D. 不過唔係咁鍾意馬錦明對學生嘅成就厚此薄彼, 大家都係代表學校參加學界比賽, "長跑隊(越野跑)有獎就大鑼大鼓, 其他運動項目就算為學校攞咗幾個金牌都隻字不提, 喺學界攞金牌都係為學校增光, 點可以咁唔公平咖.
作者: fungyubb    時間: 10-12-3 18:56

原帖由 ricetaster 於 10-12-3 15:44 發表
可參考以下'中學概覽'中有關會向北區派位的本區和他區中學名單 :-
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schoollist.asp?District=NR

一般他區派位多數每所中學兩個學額, 而本區的你可 click 入每間中學 check 下人數。 ...

ricetaster,多謝你的提醒,我參考過去年的他區資料,他區top的學校不多,只有王肇枝過得去,如果係band1學生,其他的數間都揀唔落手。近期我聽了幾間學校的講座都提到,『五減一』會在二月後才公佈,不會影响『自行階段』的學位,但如二月後通過落實『五減一』,咁統一派位的學額未買少見少?我原本唔想在『自行階段』幫個女選他區的中學,稔住仲可以搏下統一派位會派到,但現在咁危險,萬一隨機編號唔靚咁就無希望。大家又會點部署?
作者: ricetaster    時間: 10-12-3 19:41

如果你囡囡有 Band 1 中嘅成績, 你可以在自行揀一間北區, 另一間大埔恩主教或王肇枝, 但柏雨及莫壽增要Band 1 頭先好揀。  至於本區就睇你自己要進取定穩健, 但一定要間中學真係收咗你都唔後悔先好填呀!

原帖由 fungyubb 於 10-12-3 18:56 發表

ricetaster,多謝你的提醒,我參考過去年的他區資料,他區top的學校不多,只有王肇枝過得去,如果係band1學生,其他的數間都揀唔落手。近期我聽了幾間學校的講座都提到,『五減一』會在二月後才公佈,不會影响『自行階段』的學位,但 ...

作者: cckalex    時間: 10-12-3 23:50

原帖由 ricetaster 於 10-12-3 19:41 發表
如果你囡囡有 Band 1 中嘅成績, 你可以在自行揀一間北區, 另一間大埔恩主教或王肇枝, 但柏雨及莫壽增要Band 1 頭先好揀。  至於本區就睇你自己要進取定穩健, 但一定要間中學真係收咗你都唔後悔先好填呀!

...

如果確定縮班,band1中至band2頭必須爭取自行入英中,否則去到統一派位,都唔知會否派到band幾中學.
另外,很多家長只是喜歡王肇枝,不知是對(恩)不認識
,地方細小,還是宗教問題,論成績,老師資歷,校風都不
在王之下,奇怪.
作者: ricetaster    時間: 10-12-4 00:24

恩主教嘅公開試成績應可大埔英中排行第三, 即排在柏雨和壽增之後。我以前都講過揀學校唔係揀樓, 好多名校地方很小, 例如鄧顯, DGS, St. Mary, 荃官嘅地方都好細, 而且依家D後生最緊要同學和老師啱嘴型, 地方大小對他們來說唔係我哋大人想像中咁重要。
作者: AKai    時間: 10-12-4 01:59     標題: 回覆 1# ricetaster 的文章

Hi ricetaster & cckalex,
不好意思...在我而言,除了在自行/選校是難題之外,現時最令我困擾的是囝囝對自己的自信心和毅力....不知當年你們有否這類的經驗可以讓的分享吓呢?
也許今次的呈分試未如理想導致他有點消極而且迷茫.加上同學之間的比較和老師的種種...都令我很心痛....寫到這裹我都忍不住流淚.其實讀書嗜,有必要如此的現實咩,打沉一個細路真係好容易.我只能不停給予囝囝支持和開解,讓他明白這是人生歷程必經的事.
作者: cckalex    時間: 10-12-4 08:35

原帖由 AKai 於 10-12-4 01:59 發表
不好意思...在我而言,除了在自行/選校是難題之外,現時最令我困擾的是囝囝對自己的自信心和毅力....不知當年你們有否這類的經驗可以讓的分享吓呢?
也許今次的呈分試未如理想導致他有點消極 ...

我覺得事實和現實必須接受,首先要和他討論這個遊戲規則,等他知道每科計分方法,
1)說給他知band1頭的學生除了資/勤力/補習,還有父母幫助在早期已一早準備,所以band1中或尾要追是很難.
2)給他明確目標,就算是入band2頭中中都沒問題
因名校,英中都有學生成績差,band2亦有好學生
而且男孩子比較遲熟在中學再追.
3)再以班內高他一些的同學為目標,討論中/英/數
強弱,弱科必補.現在不是自摘的時間.
得與失要有心理準備,努力的過程也很重要,小孩子也可得到學習過程.
作者: ricetaster    時間: 10-12-4 11:20

To : AKai

在家長而言, 無論在中學或小學的選擇上, 學校成績固然重要, 但如果老師無 heart, 及對學生缺少關愛, 咁就會出你囝囝的處境, 老師, 校長甚至同學都向成績看, 究竟D德育培養去咗邊 ? D家教去咗邊 ?  唔好介意, 我當年唔揀你囝囝就讀的小學個原因就係怕出現這樣處境。

這件事上亦是一個正面及反面教材, 首先成功非僥倖, 是要很長久的努力和付出, 如果身邊出現一些醜陋面孔, 等佢知道世界一樣米養百樣人, 要囝囝唔好學佢哋, 因為心中明白聽者嘅痛苦。

"悟以往之不諫, 知來者可追" , 依家唔係囝囝後悔嘅時候, 反而早點準備第三次呈分試, 那亦是他目前最重要及唯一嘅任務, 就算自行唔成功, 如果第三次呈分試考得好成績, 那就可加大自已係 Band 1 嘅機會,大抽獎同Banding係電腦抽簽, 係計彩數唔係計成績。, 同埋話佢聽最後入讀那一間學校並不是他想像中那般重要, AKai 你可以比我以前那份page 9嘅發言佢睇, 稍稍更改的是小學變咗中學, 因勢利導。 而且目前塲仗都未打完, 根本將來成敗關鍵唔係邊間中學而係小朋友自己。Band 1 中和 Band 1 尾嘅中學在教學平台有何分別, 真係有分別只在於個別學生的勤勉及努力之差。

P.S. 馬錦明都有英文班, 咁你都要係 Band 1 生先得!
原帖由 AKai 於 10-12-4 01:59 發表
也許今次的呈分試未如理想導致他有點消極 ...

作者: 樂樂    時間: 10-12-4 13:49

cckalex & ricetaster 都講得好好,

我都算好彩,早幾年係bk 識左ricetaster,
係升學同教小朋友方面都幫左我唔少,
係度再一次多謝佢,
作者: AKai    時間: 10-12-5 00:01     標題: 回覆 2# ricetaster 的文章

Dear ricetaster & cckalex,
真係好多謝你們對我和囝囝的支持及鼓勵....
不管前面的路有多艱辛我都會陪著他走.
由於以前工作超忙,經常至深夜,甚至通頂才能回家,打從去年決心暫停職務陪他渡過這轉捩點,在這兩年來同囝囝多了溝通,才知道多些他在學校的點滴,更透過活動認識其家長,但愈來愈覺得有不少難以置信的超現實狀況出現,就是虛情假意..當時我就開始提醒囝囝要小心交友,要多觀察,話佢知每個人的成長都一定會經歷這一切.如有疑惑的,我們就一同分析.
只不過,今次沒想過原來連老師都會如此.唔通同佢講老師不對,唉!我也只能解說成每個人的觀點與角度不同嗜.其實大家心照不宣.

再次感激你們,我會堅強的向前看.謝謝!
作者: cckalex    時間: 10-12-5 01:30

原帖由 AKai 於 10-12-5 00:01 發表
由於以前工作超忙,經常至深夜,甚至通頂才能回家,打從去年決心暫停職務陪他渡過這轉捩點,在這兩年來同囝 ...

家長參考(是其它家長開的題目)

{啟發很深的特輯} - 「世襲教育」

「如果你要打造名校,很容易︰
『每一個科目,特別是英文科,程度教高一年級便可,並且不斷給予功課。— 這樣便受家長歡迎了。」

家長不應該給名牌效應牽著鼻子走︰
「請放下自己的虛榮感。
究竟是為了滿足自己虛榮心?還是滿足子女需要?」

Part I:
http://www.youtube.com/watch?v=VgZ6cdDZ6I4

Part II:
http://www.youtube.com/watch?v=Nc_L17zI1mE
作者: fungyubb    時間: 10-12-6 19:06

原帖由 AKai 於 10-12-5 00:01 發表
由於以前工作超忙,經常至深夜,甚至通頂才能回家,打從去年決心暫停職務陪他渡過這轉捩點,在這兩年來同囝 ...

AKai:
    我相信有不少家長也曾為孩子作出不同程度的犧牲,我跟你也很相似,我囡囡三年級時由每年全級top ten跌到影都唔見,我即時申請轉職,以前要返夜,一週六晚有四晚D細路瞓咗都未返到家,試問點睇到D細路呀?好在個囡四年級進步返top tenAkai,你個仔好幸福,我哋做亞媽的也應為自己所作的感到自豪,雖然結果未必如自己所預期的,但起碼我們已經盡力。
      另外,我好好奇,你囝囝讀哪間?老師對學生做了甚麼咁傷害佢?可能我囡好彩,佢學校大多數老師對學生都很有心,由低年級至高年級也是。有位家長三四年級的時候跟我分享,她的囡囡成績中下,有時不合格,見家長時,老師對學生和家長都好多鼓勵,解釋及安排她在較高能力的班別,希望其他同學可以帶動她學習,那位家長好感動,提醒個囡要珍惜,支持佢繼續努力。我聽到之後更加喜歡間學校。
我好同意孩子在小學及中學階段,除了成績外,愉快的學校生活對他的成長有很重要的影響。
作者: AKai    時間: 10-12-6 19:22

原帖由 cckalex 於 10-12-5 01:30 發表

家長參考(是其它家長開的題目)

{啟發很深的特輯} - 「世襲教育」

「如果你要打造名校,很容易︰
『每一個科目,特別是英文科,程度教高一年級便可,並且不斷給予功課。— 這樣便受家長歡迎了。」

家長不應該給名牌效應牽 ...

謝謝你提供這段短片,隨著時代和社會的變遷,我們不能只是無奈的接受,該如何培育我們的下一代有健康的人生觀而不是麻木的隨波逐流!
作者: AKai    時間: 10-12-7 17:26

原帖由 fungyubb 於 10-12-6 19:06 發表

AKai:
    我相信有不少家長也曾為孩子作出不同程度的犧牲,我跟你也很相似,我囡囡三年級時由每年全級top ten跌到影都唔見,我即時申請轉職,以前要返夜,一週六晚有四晚D細路瞓咗都未返到家,試問點睇到D細路呀?好在個囡四年級 ...

Hi fungyubb,
謝謝您的認同...我們身為父母的能做的就盡心盡力去做是應該的也是無悔的,而且也是親子的好方法.
由於囝囝呈分試失準不如理想...除了自己有開解他之外,便懇請老師幫忙心理輔導他,沒想到老師卻對我兒說你不應把自己冇法釋放的壓力附加在別人的身上,囝囝很失意地回來問我到底為何老師會如此說呢?囝囝還叫我日後最好冇事就不要向老師講太多嘢,以免他在學校不好受.一直以來學校都是宣傳要家長和學校多溝通嗎?怎麼會得來如此的回應呢?如果他不想幫這個忙可直講或給予藉口便可以,但如此做法真的是傷害了囝囝和一直在他心目中是偶像的老師.

有感而言:遺憾的是香港的教育從古至今都是以成績判斷學生的優劣,而且日趨嚴重,什麼"求學不是求分數"這都是廢話.搞不懂的是為什麼成績和操行往往都是掛勾的,難道只是為了要造就"品學兼優"的道理,品與學根本是兩馬子的事,但卻要掛勾..最奇怪的是很多老師明知一級學生做了錯事還要稱讚他做得對或是輕描淡寫的就帶過去了,也不作一聲一言的教導.

有很多學校都設有精英班,拔尖班,尖子班....等等,其實很明顯這些學生本身就已經成績優異.為何還要再拔尖他們呢?既然學術方面他們已經是尖子,那麼應該教導他們更進一步的健康人生觀,可令這些尖子更能打開他們的思維空間例如:待人接物,禮儀廉耻,(這未嘗不是通識的一環).
但奇怪的是從來沒有聽過學校會開設輔導班給成績差的學生去提昇學習水平,或協助中級學生發揮他們未盡發揮的學習潛能呢? 一提到這些班,學校就說經費不足,但是尖子,拔尖,精英班就從來不會說沒有經費資源的問題.難道教學也是貧富懸殊.....成績好的永遠是上等人而成績差的或是普普通通的不突出的就永遠是被打入冷宮的下等人? (以上純屬個人睇法而已).

作者: @1314    時間: 10-12-7 18:25

原帖由 ricetaster 於 10-11-26 12:53 發表
心X由創校至今, 一路成績都喺較底層, 轉直資係啅頭, 亦係生存之道, 如果你唔係最籮底橙, 根本有錢就入得。我唔會懷疑佢哋嘅師資, 但如果係較好成績嘅學生都揀前5間英中 或 Band 2 頭, 像馬錦明等, 成績最多都喺 Band ...

如果成績是band2尾,心X會否很難入?
band 2 尾成績,而並非運動高,英文成績好過中文,操行B-,但有幾個學校xx設計獎,入那一個直資中學比較機會大?
1. 心誠
2.羅定邦
3.林大輝
4.德信(咁樣成績,實無份啦)
5. 其他
作者: fungyubb    時間: 10-12-7 19:21

原帖由 AKai 於 10-12-7 17:26 發表

Hi fungyubb,
謝謝您的認同...我們身為父母的能做的就盡心盡力去做是應該的也是無悔的,而且也是親子的好方法.
由於囝囝呈分試失準不如理想...除了自己有開解他之外,便懇請老師幫忙心理輔導他,沒想到老師卻對我兒說 ...

Akai:

你提到操行與成績掛鈎的問題,我最初都有這樣的疑問,成績不好是否學校不會給與高的操行評級?原來不是的。我囡學校有位男生成績一直不佳,自有精英班以來,他都是最差的一班,也常常不合格,但他媽媽說他的操行是A(不是A-)。我認識有學校社工說,操行A是需要所有有教這學生的老師開會決定才評級的,我相信他媽沒有說謊,因為如她要刻意維護個仔的形象或尊嚴,她不會公開囝囝的差成績。我想是學校真是客觀和全面看學生的,成績不好不等於操行不行。或者再一項事例證明這學校對愛心教育的實踐。對不起!我不是吹捧這學校,而是希望讓你知道學界還存在有心的教育工作者,不要因為部分的無心教育者,讓你痛心失望。

另外,你提到對成績差的學生的輔導,我知道教育局有資源支援學習、社交、行為或情緒有特別需要(困難)的學生,計劃名『成長的天空』,要老師及社工挑選的,每間小學都可以申請資源舉辦,不是由老師做的,是社工做的,當然不是補功課了。學校為了有關學生免被標籤,多不會公開招募的,只會個別發通告。
        而我知有些學校有拔尖活動,也有補底的支援,有些學校還是由有關老師親自補課的,不是每位學生都可參加的,只集中資源在有需要的學生。真的,反而是中游的學生最容易被忽略。
作者: AKai    時間: 10-12-7 19:36

原帖由 fungyubb 於 10-12-7 19:21 發表

Akai:

你提到操行與成績掛鈎的問題,我最初都有這樣的疑問,成績不好是否學校不會給與高的操行評級?原來不是的。我囡學校有位男生成績一直不佳,自有精英班以來,他都是最差的一班,也常常不合格,但他媽媽說他的操行是A(不 ...

fungyubb,
你所說的我當然相信啦!如果你不介紹可以pm讓我知道是那所小學嗎?好讓我可以推介給外甥和姪子,也希望香港能有多些有心辦教育的學校....我只不過是不好彩選錯校嗜,唯有靠自己在家裡多抽時間陪孩子閱讀和輔導以及多些舉例子培養孩子對德育的觀念.
作者: fungyubb    時間: 10-12-7 20:33

原帖由 AKai 於 10-12-7 19:36 發表

fungyubb,
你所說的我當然相信啦!如果你不介紹可以pm讓我知道是那所小學嗎?好讓我可以推介給外甥和姪子,也希望香港能有多些有心辦教育的學校....我只不過是不好彩選錯校嗜,唯有靠自己在家裡多抽時間陪孩子閱讀和輔 ...

Akai,
    我已pm給你了,我也想知你囝囝的學校,好等我也多留意。
        讓囝囝多接觸正面積極的事物及人物,好讓他重建信心。
作者: ricetaster    時間: 10-12-7 22:29

頭兩間我答到你, 首選羅中, 機會稍為低小小,  心誠就一定收, 另外,我本人唔贊成為咗一間普通直資走到去沙田返學, 如果小朋友本身懶散, 專注力又麻麻, 每日舟車勞頓, 邊重有精神做功課温習。 P.S. 操行 B- 對揾學校有點困難, 一般學校要求操行最少要 B。你可以在網上先了解各校的入學基本要求。

原帖由 @1314 於 10-12-7 18:25 發表

band 2 尾成績,而並非運動高,英文成績好過中文,操行B-,但有幾個學校xx設計獎,入那一個直資中學比較機會大?
1. 心誠
2.羅定邦
3.林大輝
5. 其他 ...

作者: @1314    時間: 10-12-8 01:30

原帖由 ricetaster 於 10-12-7 22:29 發表
頭兩間我答到你, 首選羅中, 機會稍為低小小,  心誠就一定收, 另外,我本人唔贊成為咗一間普通直資走到去沙田返學, 如果小朋友本身懶散, 專注力又麻麻, 每日舟車勞頓, 邊重有精神做功課温習。 P.S. 操行 B- 對揾學校有 ...

ricetaster, 你說得對,我是住大埔區的,最好就是羅中啦,其次是心x,(其實心x是一間band幾的學校,校風怎樣?係咪因為較遠,所以比較小人選?)
林xx就唔知去唔去面試,怕入去後,最低消費$2000,剛剛聽到news,加費原因,為要請xx老師,容不易到時多多費用要付...

如果羅x和心x不收,又要由頭考慮選擇津中了.

作者: ricetaster    時間: 10-12-8 08:47

心誠一向都係Band 2尾王 Band 3頭之間, 校風麻麻, 如果你住大埔我就覺得林大輝好過心誠, 當然仍是羅中為首選, 花少少錢買個保險是值得嘅 !  否則到了放榜, 結果唔理想, 屆時你想用錢解决都解决唔嚟, 重要担驚事受怕。

原帖由 @1314 於 10-12-8 01:30 發表

ricetaster, 你說得對,我是住大埔區的,最好就是羅中啦,其次是心x,(其實心x是一間band幾的學校,校風怎樣?係咪因為較遠,所以比較小人選?)
林xx就唔知去唔去面試,怕入去後,最低消費$2000,剛剛聽到news,加費原因,為要 ...

作者: tictactoe    時間: 10-12-8 12:15

其實band2尾應可入到迦密聖道或孫方中,進取些可博圓玄二中或何郭佩珍。
以上津校一定好過林大輝。
原帖由 @1314 於 10-12-7 18:25 發表

1. 心誠
2.羅定邦
3.林大輝
5. 其他 ...

作者: fungyubb    時間: 10-12-8 19:36

請各位給些意見:
1.
有學生和家長說上水鄧X和大埔莫XX排位相近,但為何在多個民間的全港中學排名榜,多數見鄧X較前(約第三或十名內),莫XX則四十後?兩間如何比較?
2.
我囡在小四小五全班第二,全級十名內,兩次呈分試科科都有A,在北區約屬Band幾?在『自行階段』選鄧X和莫XX,成功機會大嗎?
3.
如『自行階段』考這兩間有甚麼要注意和準備?
4.    我其實最想她留在北區上學,還有甚麼選擇?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5