教育王國

標題: 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ [打印本頁]

作者: 626mama    時間: 10-11-22 16:12     標題: 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~http://www.skhhcw.edu.hk/webnew2/index.htm

作者: 626mama    時間: 10-11-25 13:59

註冊了,大家註冊未呀?
作者: 626mama    時間: 10-12-1 23:34

UP UP UP UP
作者: 626mama    時間: 10-12-14 11:35

有冇2011年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享)ga媽咪呀~
作者: 626mama    時間: 11-1-10 11:10

UP  UP UP UP UP UP
作者: 626mama    時間: 11-1-30 22:40

UP UP UP UP UP UP

作者: 626mama    時間: 11-3-22 16:29

UP UP UP UP UP UP
作者: 小韋寶    時間: 11-3-24 12:30

你好! 我都打算會入讀呢間,雖然我未正式有位,但我2甲乙都選佢第一,應該都可以入到。你點解會揀佢既,大家交流下。老實講好少人會直接揀佢。
作者: 626mama    時間: 11-6-7 14:46

唔知最後妳係唔係入左依間學校呢? 觀校完,我同老公都鐘意依間學校,我地唔想讀太谷同太多功課的學校,我要返工,冇咁多時間可以同小朋友做功課。

妳呢,點解首撰依間學校。

原帖由 小韋寶 於 11-3-24 12:30 PM 發表
你好! 我都打算會入讀呢間,雖然我未正式有位,但我2甲乙都選佢第一,應該都可以入到。你點解會揀佢既,大家交流下。老實講好少人會直接揀佢。

作者: 626mama    時間: 11-6-7 14:50

今日返左學校

參加<普教中>6月18日回校面談。
8月8-11日等書單同交費
8月27日8:45-2:00試學日,家長可以一齊。
9月1-7日8:05-12:50開學禮,課室常規,秩
序訓練等
9月8日就正式全日制上課。
作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-7 18:38

其實阿囡入咗青衣邨嗰間,我想問下2間有咩分別架??THX
作者: 小韋寶    時間: 11-6-10 12:57

626,
我哋好好彩,第一派中咗,好開心。我都係貪佢冇其他咁谷,老師睇落好似比較嚴。說實話,我女亦資質平庸,去到世德,主恩真係死路一條實墊底。我亦會轉返半日工,自己跟番佢功課,希望佢打好番個根底先。

呢間最唔好既地方就係被屋村包圍,我諗都會好多新移民,不過我有教書既朋友講呢類新移民好勤力,比起啲香港公主王子態度好得多,希望我女都可以從中學到另一方面既嘢,只要唔學壞就得。

原帖由 626mama 於 11-6-7 14:46 發表
唔知最後妳係唔係入左依間學校呢? 觀校完,我同老公都鐘意依間學校,我地唔想讀太谷同太多功課的學校,我要返工,冇咁多時間可以同小朋友做功課。

妳呢,點解首撰依間學校。

...

作者: 小韋寶    時間: 11-6-10 14:54

我哋都報咗普中班,我哋寫咗11點返去考,你哋幾點??

原帖由 626mama 於 11-6-7 14:50 發表
今日返左學校

參加6月18日回校面談。
8月8-11日等書單同交費
8月27日8:45-2:00試學日,家長可以一齊。
9月1-7日8:05-12:50開學禮,課室常規,秩
序訓練等
9月8日就正式全日制上課。 ...

作者: 626mama    時間: 11-6-16 13:00

ChammyMAMA,

我都唔知有咩大分別,只知青衣邨果間之前係長享的下午班。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-7 06:38 PM 發表
其實阿囡入咗青衣邨嗰間,我想問下2間有咩分別架??THX

作者: 626mama    時間: 11-6-16 13:14

小韋寶,

唔好意思,我成日見小人入黎,我都小左入黎,而家有妳,我日日都入黎LU,呵呵。

老師好多都10年或以上,老師好小走,資心D真好好多。

世德,主恩我都從來唔考慮,谷得利害的學校唔適合我仔讀,我唔想都唔鐘意。

妳轉返半日工,自己跟番佢功課,真係羨慕死我喇。我唔得呀!所以安排小朋友一放學就去某地方比人教佢做功課,等我放工回家再跟唔洗用咁多時間,我仔寫字比較慢,等我放工先做功課,我怕佢訓唔夠。

我剛剛聽朋友講,這間新移民多,如果新移民好勤力一齊比心機學習都係好事。

只要唔學壞就得。----好有同感

原帖由 小韋寶 於 11-6-10 12:57 PM 發表
626,
我哋好好彩,第一派中咗,好開心。我都係貪佢冇其他咁谷,老師睇落好似比較嚴。說實話,我女亦資質平庸,去到世德,主恩真係死路一條實墊底。我亦會轉返半日工,自己跟番佢功課,希望佢打好番個根底先。

呢間最唔好既 ...

作者: 626mama    時間: 11-6-16 13:17

小韋寶 ,

我地寫左10:00-10:30返去考,
妳11:00可能撞唔到喇。

祝大家都成功啦,哈哈...自已祝埋自已。

原帖由 小韋寶 於 11-6-10 02:54 PM 發表
我哋都報咗普中班,我哋寫咗11點返去考,你哋幾點??

作者: 小韋寶    時間: 11-6-17 11:54

其實我本身唔想個女入普中班,我覺得佢搞唔掂,我會小一同佢補,好彩我本身普通話都叫過得去可以幫到佢。我祝你成功。

原帖由 626mama 於 11-6-16 13:17 發表
小韋寶 ,

我地寫左10:00-10:30返去考,
妳11:00可能撞唔到喇。

祝大家都成功啦,哈哈...自已祝埋自已。

作者: 626mama    時間: 11-6-17 13:47

小韋寶 ,

妳唔想入"普中班"可以填唔入架。點解妳又報名?

不過妳ok可以教小朋友,我小朋友幼稚園學了四年,我見佢聽同簡單講都ok,所以試下。

原帖由 小韋寶 於 11-6-17 11:54 AM 發表
其實我本身唔想個女入普中班,我覺得佢搞唔掂,我會小一同佢補,好彩我本身普通話都叫過得去可以幫到佢。我祝你成功。

作者: 小韋寶    時間: 11-6-17 15:37

我知呀,因為當日註冊係爸爸上去,我都有同佢提過普中班。佢竟然同阿女申請咗,咁惟有去試下啦,不過我相信佢亦唔會逹標。

原帖由 626mama 於 11-6-17 13:47 發表
小韋寶 ,

妳唔想入"普中班"可以填唔入架。點解妳又報名?

不過妳ok可以教小朋友,我小朋友幼稚園學了四年,我見佢聽同簡單講都ok,所以試下。

...

作者: 626mama    時間: 11-6-17 17:11     標題: 回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶,

哦,原來係咁。我去註冊果日,見到老人家去,可能小朋友家唔方便放假,我見老師問佢地報唔報時佢地都心大心細,唔感下決定。
作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-17 22:33

唔該晒,我同阿囡揀咗青衣邨嗰間,見好新好靚!
原帖由 626mama 於 11-6-16 13:00 發表
ChammyMAMA,

我都唔知有咩大分別,只知青衣邨果間之前係長享的下午班。

作者: 小韋寶    時間: 11-6-20 10:48

626,你星期六考成點? 我女應該冇行,一如所料。佢仲要考到眼紅紅,老師帶佢返嚟既時候話佢好冇信心。好彩唔係靠呢個試入學,唔係就慘.............

佢考緊嗰陣我入咗校務處,同個杜主任傾咗一陣。校務處啲職員同主任都好好人,好nice,覺得阿女入到呢間真係好開心。
作者: 626mama    時間: 11-6-20 12:08

小韋寶 ,

我地早到,冇諗住會另外帶開小朋友問,遠望見我果仔好怕羞見佢縮埋一"舊"。

我問返我仔識唔識,佢話有一題聽唔明,用普通話問返老師係唔係果張相(當時係老師講,小朋友用手指圖),老師答返佢岩,我仔話咁就應該全部都答晒。唔係即時知,我地都唔知 OK 唔OK。

妳囡囡考到眼紅紅係唔係因為比老師另外帶開怕羞呀?定唔識唔開心,同佢講唔識唔緊要,慢慢學就會識架喇。

我仔考緊時,我都想搵老問野,不過當時搵唔到。
其實我係想問,係唔係一個星期有兩日運動堂,即一星期五日,有兩天動運動服? 我每套衫買左一套炸,我想睇買唔買多一套運動服好。另一套就一定要買多套架喇。妳知唔知呀。

我都確得有個主任好好人,上次我登記後趕主返工,佢見我行埋去不久就叫我就咁交表,唔洗再排去上班。

都係上次登記日,我早到,個天開始想下雨,校務處有啲職員走過黎開門比我入去先,話怕下雨比我入去坐主等,校務處職員咁有愛心,小朋友入到去讀書一定好開心。

原帖由 小韋寶 於 11-6-20 10:48 AM 發表
626,你星期六考成點? 我女應該冇行,一如所料。佢仲要考到眼紅紅,老師帶佢返嚟既時候話佢好冇信心。好彩唔係靠呢個試入學,唔係就慘.............

佢考緊嗰陣我入咗校務處,同個杜主任傾咗一陣。校務處啲職員同主任都 ...

作者: 626mama    時間: 11-6-20 12:15

ChammyMAMA,

我囝K2,K3兩年我都有去青衣邨果間觀校,因為都幾鐘意佢,第二年都再去觀校,學校又新又靚,我都確得好好,觀校時都見D老師好好人,學生好有自信,都係一間好好的學校。

我見妳都有搵緊同學仔家長,希望妳早D到搵到一齊傾,得閒入多D黎大家傾下。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-17 10:33 PM 發表
唔該晒,我同阿囡揀咗青衣邨嗰間,見好新好靚!

作者: 小韋寶    時間: 11-6-20 12:23     標題: 回復 2# 626mama 的帖子

係呀,係有兩日體育堂,但我都係買一套衫咋,因為有其他家長講我知話兩日唔會連住,所以買一套就夠。你喺邊度買??
作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-20 12:42     標題: 回覆 24# 626mama 的文章

我細個係讀長安呂明才架,所以都唔知依家邊間好,但見呢間大咪揀呢間囉,我有d亂咁嚟架!
作者: 626mama    時間: 11-6-20 14:48     標題: 回復 1# ChammyMAMA 的帖子

ChammyMAMA ,

長安呂明才校長好好人,之前我錯過左觀校日,膽粗粗打電話去問可唔可以睇,點知佢約我星期六帶我一家三口睇左好耐呀。

揀邊間真係好難決定,兩間比,妳而家果間的確新好多!

作者: 626mama    時間: 11-6-20 14:58     標題: 回復 3# 小韋寶 的帖子

小韋寶,

我係校網睇有兩日,只係唔確定,原來係唔會連住兩日架,多謝妳話我知,因為我冇工人姐姐而且唔係全識媽媽,衫唔會日日洗,放工又唔想用手洗,所以諗住買多套囉。

咁我暫時每款買多套差唔多喇。

我冇跟學校買,之前見佢寄左2.3間校服公司資料比我,我見當天都帶唔到囝囝一齊去買,自已帶埋阿仔去翠怡花園內的校服公司買,質地都幾好,所以我會再去果度買,我上次買兩套衫冇記錯的話$145.00

作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-20 16:41     標題: 回覆 27# 626mama 的文章

依家呂明才個校長唔識架,我已經畢業咗十幾年喇,副校長就識,嗰日上網址睇,有幾個老師都識架,唔知佢地仲記唔記得我呢?
作者: 626mama    時間: 11-6-20 17:53

ChammyMAMA ,

這個嗎...真係好難講。哈哈...

如果我小學老師,都未必記得我,通常老師記得好叻或好唔聽話,我兩樣都唔係,不過我間小學冇左LU。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-20 04:41 PM 發表
依家呂明才個校長唔識架,我已經畢業咗十幾年喇,副校長就識,嗰日上網址睇,有幾個老師都識架,唔知佢地仲記唔記得我呢?

作者: ChammyMAMA    時間: 11-6-20 22:26     標題: 回復 30# 626mama 的帖子

我又係,最叻無我份,最差又到我!!
作者: 小韋寶    時間: 11-6-21 09:40

我都係喺商場買,我都覺得質地幾好,又唔洗去到咁遠。若果淨買一套運動衫,我買28碼,應該係$30+32; 同埋我買咗件冷氣外套,但唔係好記得幾錢,好似60幾

原帖由 626mama 於 11-6-20 14:58 發表
小韋寶,

我係校網睇有兩日,只係唔確定,原來係唔會連住兩日架,多謝妳話我知,因為我冇工人姐姐而且唔係全識媽媽,衫唔會日日洗,放工又唔想用手洗,所以諗住買多套囉。

咁我暫時每款買多套差唔多喇。

我冇跟學校買,之前見佢寄 ...

作者: 626mama    時間: 11-6-21 14:55     標題: 回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶 ,

一套運動衫,我買30碼,
另一套衫21碼  褲13碼。

件冷氣外套我都諗緊買唔買好。
作者: 626mama    時間: 11-6-24 11:06

因為猩紅熱沙田間幼稚園冇左畢業禮真係可惜。
作者: 小韋寶    時間: 11-6-24 16:19     標題: 回復 2# 626mama 的帖子

咁你買咗運動衫未?
作者: 626mama    時間: 11-6-25 13:18

第二套冇買,行開去先買。
作者: 小韋寶    時間: 11-7-5 12:57

626,

忽然間俾我見到學校UP咗書單上網,你得閒睇睇,都要成1600蚊,好貴呀

http://www.skhhcw.edu.hk/inews/doc/CIR7042010.pdf

原帖由 626mama 於 11-6-25 13:18 發表
第二套冇買,行開去先買。

作者: 626mama    時間: 11-7-5 14:44

小韋寶,

唔該晒妳,我剛剛睇完,好貴呀,P1-6,書最貴原來P1,又會咁。

原帖由 小韋寶 於 11-7-5 12:57 PM 發表
626,

忽然間俾我見到學校UP咗書單上網,你得閒睇睇,都要成1600蚊,好貴呀

http://www.skhhcw.edu.hk/inews/doc/CIR7042010.pdf

作者: 小韋寶    時間: 11-7-5 14:46     標題: 回復 1# 626mama 的帖子

咪係囉,原來咁貴,上學期咋喎,我以前睇第二啲小學書單好似都係一千以下咋嘛,宜家啲書咁貴唔怪得要書商分拆,針唔拮到肉唔知痛添......
作者: 626mama    時間: 11-7-6 09:46

小韋寶 ,

個價錢一年就差唔多,真係好貴。我地都冇得簡,書商收幾多我地就比幾多,妳講得岩,針唔拮到肉唔知痛.........好痛呀...

原帖由 小韋寶 於 11-7-5 02:46 PM 發表
咪係囉,原來咁貴,上學期咋喎,我以前睇第二啲小學書單好似都係一千以下咋嘛,宜家啲書咁貴唔怪得要書商分拆,針唔拮到肉唔知痛添......

作者: 小韋寶    時間: 11-7-6 11:57

我啱啱問咗個朋友派主恩,上星期先去買書,都係六百幾咋,點解我哋會咁貴架 ???

原帖由 626mama 於 11-7-6 09:46 發表
小韋寶 ,

個價錢一年就差唔多,真係好貴。我地都冇得簡,書商收幾多我地就比幾多,妳講得岩,針唔拮到肉唔知痛.........好痛呀...

作者: 626mama    時間: 11-7-6 17:03     標題: 回復 1# 小韋寶 的帖子

小韋寶 ,

差咁遠,我D朋友買書,個個叫晒貴,我冇直接問幾多錢,不過六百幾咁平又好以唔合理喎。
作者: 626mama    時間: 11-7-7 09:29

小韋寶 ,

我問左小朋友讀主恩的朋友,佢話

連埋簿費就要過千, 淨係書+作業約七百左右! 買埋校服等等..., 個日都洗咗$1,600 !

我地齋書都成1600真係貴過人幾多喎。
作者: doramami    時間: 11-7-7 11:35

朋友話主恩書單內無數學書,學校自己出教材,所以$$平了一截.
作者: 626mama    時間: 11-7-11 10:03     標題: 回復 1# doramami 的帖子

doramami ,

原來係咁,多謝妳。
作者: ChammyMAMA    時間: 11-7-14 21:39

今日打咗去青衣邨何澤芸問,上學期要$1445 貴到呢。。。。
作者: 626mama    時間: 11-7-18 11:20

ChammyMAMA<

我地差唔多喎。

原帖由 ChammyMAMA 於 11-7-14 09:39 PM 發表
今日打咗去青衣邨何澤芸問,上學期要$1445 貴到呢。。。。

作者: 2girlsmama    時間: 11-7-18 22:37

我阿囡將於今年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享),請問有無人知, 係咪只係有1架校車0架返學校? 我住大窩口.問過校車公司,佢地話會由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校,甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 佢有暈車浪架. 點算!請問有無人知有冇其他校車或媬姆車直接返學校架 ?
作者: slimiesum    時間: 11-7-19 01:37

HI,

今年我小朋友會插班到P.2, 唔知我小朋友會否入到普教中班呢? 有無同我一樣係插班入架, 又一齊傾下
作者: 小韋寶    時間: 11-7-19 10:15

歡迎你加入呀,又多個同學仔。
唔係一部校車架,有幾條線架,你如果係去大窩口應該係坐6號車;啲站依次係:

麗城
愉城
荃灣地鐵
大窩口(冇註明邊度上落)
上角街行人天橋
葵芳地鐵
車費應該係$410
你可以打去問
27433326 / 6309 6604 潘小姐

據我所知呢間校車公司算平,我哋青衣線都係收290,主恩要成370,我朋友讀主恩,佢話仲唔可以轉站上落車添,我哋如果要唔同上落站都只係加$30,我覺得服務好好。

原帖由 2girlsmama 於 11-7-18 22:37 發表
我阿囡將於今年9月份升P.1聖公會何澤芸小學(長享),請問有無人知, 係咪只係有1架校車0架返學校? 我住大窩口.問過校車公司,佢地話會由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校,甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 佢有暈車浪架.  ...

作者: 626mama    時間: 11-7-19 12:20     標題: 回復 3# 2girlsmama 的帖子

2girlsmama ,

我小朋友都係坐校車,好以小韋寶講,校車有幾條線,如果妳另外搵校車可能收得幾貴,而且怕唔怕佢冇買保險。

我小朋友幼稚園4年都坐校車,有3年都係頭站上車,雖然青衣住讀青衣幼稚園,都要坐一個鐘才回校,初初我都有D擔心,見小朋友都適應,就冇再理。

妳真係擔心,問下校車公司睇下可唔可以安排下先啦。
作者: 626mama    時間: 11-7-19 12:27     標題: 回復 3# slimiesum 的帖子

slimiesum ,

歡迎!歡迎!
我都想入<普教中班>考左試,
未知入唔入到。

妳小朋友之前讀邊間學校架,點解P2轉校。

我之前聽人講,通常太谷定唔順轉校,唔知妳地係唔係都係因為咁轉校呢。
作者: 2girlsmama    時間: 11-7-19 12:44

回復  :小韋寶及626 mama 的帖子

我已問過校車公司, 我地條線係由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校.甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 阿女有暈車浪架.上車唔到10分鐘就暈啦. 唯有問下校車公司可以點安排啦. 如果唔係,都唔知點算好.  返到學校暈晒車浪, 都唔知點上堂好.
作者: 626mama    時間: 11-7-19 17:41

2girlsmama,

妳問左喇,希望校車公司可為妳安排下啦。
暈車浪真係好辛苦架。

原帖由 2girlsmama 於 11-7-19 12:44 PM 發表
回復  :小韋寶及626 mama 的帖子

我已問過校車公司, 我地條線係由大窩口再到葵涌,葵興至葵盛.然後先返學校.甘兜法阿女實"嘔" 到七彩啦. 阿女有暈車浪架.上車唔到10分鐘就暈啦. 唯有問下校車公司可以點安排啦. 如果 ...

作者: slimiesum    時間: 11-7-20 01:03

因為搬來青衣, 所以為小朋友轉校, 希望我無簡錯學校, 而普教中都係吸引我的地方, 我見佢地網站做得好清晰, 一見就明學校既情況, 相反, 我見樓下果間, 我上佢網址, 看得我好辛苦
作者: slimiesum    時間: 11-7-20 01:07

原帖由 626mama 於 11-7-19 12:27 發表
slimiesum ,

歡迎!歡迎!
我都想入考左試,
未知入唔入到。

妳小朋友之前讀邊間學校架,點解P2轉校。

我之前聽人講,通常太谷定唔順轉校,唔知妳地係唔係都係因為咁轉校呢。 ...

因為搬來青衣, 所以為小朋友轉校, 希望我無簡錯學校, 而普教中都係吸引我的地方, 我見佢地網站做得好清晰, 一見就明學校既情況, 相反, 我見樓下果間, 我上佢網址, 看得我好辛苦

我小朋友都會搭校車, 問過校車公司, 好早上車, 好早(07:40)會返到學校, 但08:10先上堂, 我都好擔心, 如果只要佢地一程都要比$200(如無記錯), 好難取捨

作者: 626mama    時間: 11-7-20 10:09     標題: 回復 9# 2girlsmama 的帖子

2girlsmama,

我回家睇行車路線
大窩口
6號車
07:58分上車

唔通我果張唔update
作者: 626mama    時間: 11-7-20 10:20

slimiesum ,

哦,原來係搬屋,P2普教中洗唔洗考試入班架?

個網址真係做得幾好,P1-2年級又有家課表,小朋友寫得唔好,都可以上網睇。通告又一目了然。

我小朋友都會搭校車,因為我要返工,收幾多都比佢架喇。
而且返學條線同放學校車線唔同,再要比多幾十蚊比佢。

其實(07:40)上車我確得唔早喇,學校08:10上堂,都係早半個鐘上車,可能我小朋友讀幼稚園時,9:00上堂8:05就上校車,要坐一個鐘,比起黎都唔係好耐。

妳校車線係唔係3號,我地小朋友返學同一路線喎。

原帖由 slimiesum 於 11-7-20 01:07 AM 發表

我小朋友都會搭校車, 問 ...

作者: 2girlsmama    時間: 11-7-20 12:02

回復 626mama 的帖子

626mama,

之前問係大窩口站
06:58分上車
唔知宜家係咪改左呢,因我係6月尾問架.
甘即係我女要6點起身.
作者: slimiesum    時間: 11-7-20 15:24

626mama,

你誤會了, 上車時間係07:20, 約07:40返到校, 但08:10才上堂, 我個人覺得早左D(上車時間), 之前小朋友都係搭校車, 就07:50先上車, 佢可以訓多陣, 而家就真係登佢辛苦, 不過我唸9月我唔搭校車住, 自己管接管送先, 咁我又可以認識下多D學校, 老師, 家長, 同學仔咁.....10月才正式搭
作者: slimiesum    時間: 11-7-20 15:37

各位MAMI,

想問下校服你地幾時做or去買? 可以在那裡買(近近地既), 學校比左3張校服公司紙比我, 我都唔知邊間買好?
作者: 626mama    時間: 11-7-20 17:18

2girlsmama,

06:58分上車真係好早呀

原帖由 2girlsmama 於 11-7-20 12:02 PM 發表
回復 626mama 的帖子

626mama,

之前問係大窩口站
06:58分上車
唔知宜家係咪改左呢,因我係6月尾問架.
甘即係我女要6點起身.

作者: 626mama    時間: 11-7-20 17:22

slimiesum,

我個張表冇落車時間架,可能我個張LIST唔 UP DATE
我果張回校註冊,當天報埋校車,校車公司比我架。

其實可以自已接送真係好開心,我見D家長識好多人,我小朋友坐校車,我都識唔得多其她家長。

原帖由 slimiesum 於 11-7-20 03:24 PM 發表
626mama,

你誤會了, 上車時間係07:20, 約07:40返到校, 但08:10才上堂, 我個人覺得早左D(上車時間), 之前小朋友都係搭校車, 就07:50先上車, 佢可以訓多陣, 而家就真係登佢辛苦, 不過我唸9月我唔搭校車住, 自己管接 ...

作者: 626mama    時間: 11-7-20 17:25

slimiesum,

我沒有跟學校的校服公司買,
我在翠怡花園商場入便間校服公司買架,
價錢差唔多。

原帖由 slimiesum 於 11-7-20 03:37 PM 發表
各位MAMI,

想問下校服你地幾時做or去買? 可以在那裡買(近近地既), 學校比左3張校服公司紙比我, 我都唔知邊間買好?

作者: slimiesum    時間: 11-7-21 02:31

626mama,

翠怡花園是海皮那個屋苑嗎(即有間太興)果個嗎? 入面有得買嗎?

咁書...你地買晒未? 有無要求你地買暑期作業?

thx!
作者: 626mama    時間: 11-7-21 10:11     標題: 回復 1# slimiesum 的帖子

slimiesum ,

翠怡花園是海皮那個屋苑(即有間太興)果個商場地下。入面有間校服公司。唔難搵架。

書學校8月8日郵寄書單比我地,仲未收到。

8月27日小一新生適應日,之前入好票當天取或即日買都得,不過唔知P2點安排。

thx!

作者: 小韋寶    時間: 11-7-21 21:26     標題: 回復 6# slimiesum 的帖子

我覺得翠怡商場入面間校服店啲質地唔錯架。我有朋友俾咗其他校服店啲校服我,我覺得冇我喺商場入面買啲質地咁好添。近近地真係幾好。個老品好好人添,又俾我摸上手又俾你度到啱先買。

========================

各位MAMI,

作者: 626mama    時間: 11-7-27 16:17

我朋友幫小朋友包書時,比剛剛包好書的書角整到眼入瑪嘉烈,即時轉介去"明愛"睇眼科,大家幫小朋友包書真係要小心D,包好書個書角整下佢好D。

聽另一位朋友講,唔打算幫小朋友包書,因為書已經好重,再包包書膠就更重......想問下妳地點睇!?會唔會幫小朋友包書呢。

作者: 小韋寶    時間: 11-7-27 21:19

626,

你朋友冇事嘛?  真係慘!

我會包書架,我仲會教佢包添,我記得以前我讀小學三、四年級開始都自己包書到包到大學,我覺得包咗書會對啲書有感情啲。你朋友係純屬意外,但對眼睛真係要小心,所以千祈唔好買有兩頭尖既嗰種顏色筆俾小朋友用,咪返到學真係可以好危險篤到眼。

原帖由 626mama 於 11-7-27 16:17 發表
我朋友幫小朋友包書時,比剛剛包好書的書角整到眼入瑪嘉烈,即時轉介去"明愛"睇眼科,大家幫小朋友包書真係要小心D,包好書個書角整下佢好D。

聽另一位朋友講,唔打算幫小朋友包書,因為書已經好重,再包包書膠就更重......想問下 ...

作者: 626mama    時間: 11-7-28 13:03

小韋寶 ,

我朋友睇完眼科要復疹。

我都好以小三.四自已開始包返D書,仲要包埋妹妹果份,我自已又幾鐘意包架,見朋友個個都攞晒書包好我地仲未有,真係有D緊張。

係呀,我都唔鐘意兩頭尖0的筆,最多係木顏色。

原帖由 小韋寶 於 11-7-27 09:19 PM 發表
626,

你朋友冇事嘛?  真係慘!

我會包書架,我仲會教佢包添,我記得以前我讀小學三、四年級開始都自己包書到包到大學,我覺得包咗書會對啲書有感情啲。你朋友係純屬意外,但對眼睛真係要小心,所以千祈唔好買有兩頭尖既 ...

作者: 626mama    時間: 11-7-28 13:39

各位,

我係fb開個左社團係"聖公會何澤芸小學"大家有冇興趣 join 埋一齊傾嗎?暫時得兩個人。

bk時不時都死,可以多個聚腳地方。
作者: 小韋寶    時間: 11-7-28 15:32

我覺得呢度都要KEEP住入嚟,因為多啲"生客",咁啱睇到既朋友可以加入嘛

原帖由 626mama 於 11-7-28 13:39 發表
各位,

我係fb開個左社團係"聖公會何澤芸小學"大家有冇興趣 join 埋一齊傾嗎?暫時得兩個人。

bk時不時都死,可以多個聚腳地方。

作者: 626mama    時間: 11-7-28 17:52

小韋寶,

同意,生客依便會多d,果邊唔會有,我都會兩邊keep住睇。留言就果邊方便d,依度好公仔好花、公司上網冇咁便方。 fb 剛剛又add多一個人。
原帖由 小韋寶 於 11-7-28 03:32 PM 發表
我覺得呢度都要KEEP住入嚟,因為多啲"生客",咁啱睇到既朋友可以加入嘛

作者: 小韋寶    時間: 11-7-30 10:30

626,

咁你都要多啲入嚟。我早排上過長亨,見到學校成個校舍搭晒棚,似乎有大工程。我相信佢係翻新外牆,希望學校整得靚靚九月我哋開學可以奐然一新。

原帖由 626mama 於 11-7-28 17:52 發表
小韋寶,

同意,生客依便會多d,果邊唔會有,我都會兩邊keep住睇。留言就果邊方便d,依度好公仔好花、公司上網冇咁便方。 fb 剛剛又add多一個人。
...

作者: 626mama    時間: 11-8-1 09:23

小韋寶 ,

當然。學校都好新淨,冇諗過咁快校舍有大工程。
都好架,不過最好九月前攪掂啦。
昨天帶阿囝去買皮鞋,嘩...好多人呀,聽阿姐講,
開學前一星期仲多人呀。
作者: 小韋寶    時間: 11-8-1 22:16

你去邊度買??

原帖由 626mama 於 11-8-1 09:23 發表
小韋寶 ,

當然。學校都好新淨,冇諗過咁快校舍有大工程。
都好架,不過最好九月前攪掂啦。
昨天帶阿囝去買皮鞋,嘩...好多人呀,聽阿姐講,
開學前一星期仲多人呀。 ...

作者: 626mama    時間: 11-8-2 14:37

小韋寶 ,

行左好多地方,都係去左吉之島買。

原帖由 小韋寶 於 11-8-1 10:16 PM 發表
你去邊度買??

作者: ahhlunnn    時間: 11-8-2 18:03

作者: 626mama    時間: 11-8-3 09:10     標題: 回復 1# ahhlunnn 的帖子

ahhlunnn,

wellcome 妳小朋友今年升幾年級呀?
得閒多d入黎傾計丫。
作者: 626mama    時間: 11-8-8 15:04

學校今日寄書單喇,唔知幾時收到呢。
作者: doramami    時間: 11-8-9 17:39

I received it.  Books fee $15XX.
作者: 626mama    時間: 11-8-9 22:03

doramami

真係幾貴,最緊要小朋友比心機讀書。

原帖由 doramami 於 11-8-9 05:39 PM 發表
I received it.  Books fee $15XX.

作者: 626mama    時間: 11-8-9 22:09

各位,

收到信喇,
我小朋友 1A 班,
唔知我地小朋友同唔同一班呢。
作者: 小韋寶    時間: 11-8-10 17:38

我又係編到1A班,係普中班呀,好開心

原帖由 626mama 於 11-8-9 22:09 發表
各位,

收到信喇,
我小朋友 1A 班,
唔知我地小朋友同唔同一班呢。

作者: 小韋寶    時間: 11-8-10 21:08

dorami,
你小朋友編去邊班? 係咪同班同學?

原帖由 doramami 於 11-8-9 17:39 發表

作者: doramami    時間: 11-8-11 14:19

My son is 1B, also 係普中班.

作者: 626mama    時間: 11-8-11 17:21

doramami ,
原來唔止一班普中班,
希望遲d有1B班同學仔家長入黎啦。
原帖由 doramami 於 11-8-11 02:19 PM 發表
My son is 1B, also 係普中班.

作者: 626mama    時間: 11-8-11 17:23

小韋寶,
好野,我地小朋友同班。
遲D有咩可以問下妳。
呵呵....到時唔好怕我煩。
原帖由 小韋寶 於 11-8-10 05:38 PM 發表
我又係編到1A班,係普中班呀,好開心  

作者: 626mama    時間: 11-8-12 12:58

各位,
大家記得"寄或傳真""普中班"計劃適應課程張紙。
作者: 小韋寶    時間: 11-8-12 19:59

626,
你係咪參加晒三日呀??

原帖由 626mama 於 11-8-12 12:58 發表
各位,
大家記得"寄或傳真""普中班"計劃適應課程張紙。

作者: 626mama    時間: 11-8-15 13:37

小韋寶,
參加呀,妳呢?
小一適日妳去唔去呀。我去呀。
原帖由 小韋寶 於 11-8-12 07:59 PM 發表
626,
你係咪參加晒三日呀??

作者: 小韋寶    時間: 11-8-15 17:29

626,
會呀,我哋會出席架,好似可以見同班主任傾計,我覺得開學前大家了解下幾好,到時我地都可以見添 。

原帖由 626mama 於 11-8-15 13:37 發表
小韋寶,
參加呀,妳呢?
小一適日妳去唔去呀。我去呀。

作者: 626mama    時間: 11-8-16 10:58

小韋寶 ,
我pm個手提電話號碼比妳,到時可以打比我。
原帖由 小韋寶 於 11-8-15 05:29 PM 發表
626,
會呀,我哋會出席架,好似可以見同班主任傾計,我覺得開學前大家了解下幾好,到時我地都可以見添 。

作者: 626mama    時間: 11-8-26 10:32

學校真係值得一讚,
今天經電話發信息給每一位家長,
通知明天的適應日等資料。

作者: 小韋寶    時間: 11-8-26 11:57

626,
我老公正話都話收到喇,真係安排得好好呀,我哋聽日見喇

原帖由 626mama 於 11-8-26 10:32 發表
學校真係值得一讚,
今天經電話發信息給每一位家長,
通知明天的適應日等資料。

作者: 626mama    時間: 11-8-26 15:13

小韋寶 ,
剛剛又收到另一信息是" 溫馨提示 " 真係底讚。
聽日見。
原帖由 小韋寶 於 11-8-26 11:57 AM 發表
626,
我老公正話都話收到喇,真係安排得好好呀,我哋聽日見喇

作者: 626mama    時間: 11-8-29 11:31

小韋寶 ,

好高興見到妳呀 :)
在課室老師放出來的注意項及9月?日做什麼的東西,我全部影晒,有雖要話我知。
作者: 小韋寶    時間: 11-8-29 23:00

626,
我都好高興認識你。聽到學校講解學校的教學內容覺得好滿意。老師感覺好嚴肅,但我認為對小朋友的培育有非常正面的影响。而且校長仲話今年專程多請一個NET來教小一級英文,每星期有四次NET真係好好呀

我哋返到屋企之後,爸爸都己經詳細咁睇過晒啲通告。我亦睇過晒手冊,連好學生守則都讀咗俾阿女聽,叫佢簽咗名,應該都冇咩漏。唔該晒你先!

原帖由 626mama 於 11-8-29 11:31 發表
小韋寶 ,

好高興見到妳呀 :)
在課室老師放出來的注意項及9月?日做什麼的東西,我全部影晒,有雖要話我知。

作者: 小韋寶    時間: 11-8-29 23:11

626,
你哋今日上普中班點呀? 老師係咪叫"陳老師"?
我女話佢叫"蠢老師",我估其實係"陳老師"
作者: 626mama    時間: 11-8-31 16:29

小韋寶,
陳老師變左"蠢老師"真係好攪笑。
原帖由 小韋寶 於 11-8-29 11:11 PM 發表
626,
你哋今日上普中班點呀? 老師係咪叫"陳老師"?
我女話佢叫"蠢老師",我估其實係"陳老師"

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5