教育王國

標題: 請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教? [打印本頁]

作者: wahloklau    時間: 10-11-22 17:36     標題: 請問有冇15分入左灣仔嘉諾撒聖方濟各或聖保綠天主教?

如題~~~~~~~
作者: Ipy    時間: 10-11-22 22:51

Yes, 15pts for SF. Very lucky!
作者: brian61950    時間: 10-11-22 23:05

勁勁勁,很好的學校.

原帖由 Ipy 於 10-11-22 22:51 發表
Yes, 15pts for SF. Very lucky!

作者: AnotherHalf    時間: 10-11-23 14:12

Yes, 2 of my daughter's classmates got in St. Paul Primary with 15 marks !  They are very lucky !

原帖由 wahloklau 於 10-11-22 17:36 發表
如題~~~~~~~

作者: cmchang0927    時間: 10-11-23 14:31

One of my friends also got a seat in st paul's for 15 marks.  I think those ppl get in st paul or SF with 15 marks are so thankful for the existing of marymount primary school in Wan Chai.  It has absorbed most of the 20 marks (or even I know some ppl only got 15 marks also applied).  
St Paul's is a really good school.  It won't have any 精英班or ranking on the 成績表............. It has 輔導班for those who were behind the cirrculum (half an hr before school starts).  The principal said that the most important thing is moral development.
作者: OnlyOne    時間: 10-11-23 15:00

無錯,wanchai district好怪,全靠一間marrymount就令到st paul & st francis呢2間咁好既girl schools,可以20分直入,而少數15分都有chance入到~ 呢d 就叫"marrymount魔力奇蹟"~
原帖由 cmchang0927 於 10-11-23 14:31 發表
One of my friends also got a seat in st paul's for 15 marks.  I think those ppl get in st paul or SF with 15 marks are so thankful for the existing of marymount primary school in Wan Chai.  It has abs ...

作者: TMMA    時間: 10-11-23 15:59

原帖由 OnlyOne 於 10-11-23 15:00 發表
無錯,wanchai district好怪,全靠一間marrymount就令到st paul & st francis呢2間咁好既girl schools,可以20分直入,而少數15分都有chance入到~ 呢d 就叫"marrymount魔力奇蹟"~

41網都是,今年有bk mum 說15分入了kowloon tong 聖家。
作者: OnlyOne    時間: 10-11-23 16:23

因為net 41又有間"marryknoll"顯奇蹟
原帖由 TMMA 於 10-11-23 15:59 發表

41網都是,今年有bk mum 說15分入了kowloon tong 聖家。

作者: fatgoat    時間: 10-11-23 17:26

I believe it is because so many parents want their children to study in English primary schools.

作者: 七點半    時間: 10-11-23 17:45

希望這些奇蹟能延續至下一年.....等我個女都可以入到

原帖由 OnlyOne 於 10-11-23 15:00 發表

作者: hehamom    時間: 11-5-22 18:26

yes yes...
作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-22 21:58

呢個12網奇蹟, 好多年架喇
但好多家長硬係唔搏過唔份氣lor
作者: jollyma    時間: 11-5-22 22:07

呢兩間就算15分入唔到,叩門都好大機會入到
作者: daisy17772    時間: 11-5-23 00:02

Yes thank you, Marymount!  You attract a huge  no. of applications but kill most of them every year ha ha!
作者: healtheworld    時間: 11-5-23 12:11

嘉諾撒聖方濟各及聖保綠天主教, 哪一間比較好?論校風, 學術, 升中等等
作者: iadalovebb    時間: 11-5-23 15:38

15 分都入到?! 兩間都係好好!
原帖由 healtheworld 於 11-5-23 12:11 發表
嘉諾撒聖方濟各及聖保綠天主教, 哪一間比較好?論校風, 學術, 升中等等

作者: Rattie    時間: 11-5-23 16:05

幾年前我朋友個女大抽獎擺嘉諾撒聖方濟各做第二志願都一様抽到,咁冇理由唔搏 Marymount 架。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-22 21:58 發表

作者: nicolemummy    時間: 11-5-23 22:58

前幾年OK. 呢幾年咪喇. 出生率勁升.... 今時不同往日矣...

原帖由 Rattie 於 11-5-23 16:05 發表
幾年前我朋友個女大抽獎擺嘉諾撒聖方濟各做第二志願都一様抽到,咁冇理由唔搏 Marymount 架。

作者: cmchang0927    時間: 11-5-24 01:16

係呀, 對上一年出生率都唔高, 我個朋友marymount first, SF second, 飛咗去唔知放第幾既嘉道理........ 最後讀國際學校
過多兩年, sf or SPPCS 放第一可能都要抽吓
原帖由 nicolemummy 於 11-5-23 22:58 發表
前幾年OK. 呢幾年咪喇. 出生率勁升.... 今時不同往日矣...

作者: CrabPincers    時間: 11-5-24 09:43

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-22 21:58 發表

wakaaaaaa 我住12區, 諗都無諗過去搏wor........
btw, 收pm
作者: YongXin    時間: 11-5-24 11:49

SP叩門要考學術入學試+面試,唔係想象中容易。

原帖由 jollyma 於 11-5-22 22:07 發表
呢兩間就算15分入唔到,叩門都好大機會入到

作者: chmanpong    時間: 11-5-24 13:53

Hi,

SF is a very good school. Two years before, even I have 20 marks , I also take SF as 1st choice. My daugther is very happy and like her school very much.

Chmanpong
作者: BBBKing    時間: 11-5-24 14:31

If i have 20 marks, I'll try Marymount which is the top school, which use English as a medium teaching method. The others use Cantonese.
作者: BBBKing    時間: 11-5-24 14:34

Marymount 點都值搏

作者: Rattie    時間: 11-5-24 14:36

hohoho ....... 所以呢個12網奇蹟得以延續 ........
作者: BBBKing    時間: 11-5-24 14:44

係呀, 聽聞有20分既都入到Marymount呀...

原帖由 Rattie 於 11-5-24 14:36 發表
hohoho ....... 所以呢個12網奇蹟得以延續 ........

作者: cmchang0927    時間: 11-5-24 23:01

係呀, 一定有人好好運既......... 但我識兩個媽咪今年自行20分都入唔到marymount........ 之前問我, 我都話如果係我, 我唔會博, 會chose sf or sppcs 去直入law......再加上又冇12網地址再博一次, 又唔like自己網d學校.... 鍾意個d 直資私立, dgjs, spcc 又考唔到......... 而家就好後悔law...
原帖由 BBBKing 於 11-5-24 14:44 發表
係呀, 聽聞有20分既都入到Marymount呀...

作者: cmchang0927    時間: 11-5-24 23:04

再者, 廿分試d超級名校好似真係好險, apart from marymount, I got a friend who also tried St Jo with 20 marks also failed....
作者: hellojl    時間: 11-5-24 23:17

今年我小朋友讀間KG, 都有人15分入跑馬地SP. 都係睇家長有幾鐘意間學校 , 有d真係'非君不嫁'的 (eg: 瑪利曼)味去考定私校back up! 唔試唔心息嘛! 但都要留意依家好d的私校都唔易入!
作者: marcella    時間: 11-5-25 09:19

20分入Marymount好像無想像中咁難, 我識人唔多, 但都識兩個人舊年自行20分入咗Marymount。
作者: jaycee_mami    時間: 11-5-25 09:59

請問大抽獎放聖方濟各在第一志願, 係咪好大機會, 或者係必入?  因為大部份人都博入marymount先?  

我覺得住在net 12的女仔, 真係好幸福, 大把好學校選擇.
作者: BBBKing    時間: 11-5-25 11:15

聖方濟各呢間都好難入... St. James 近年上位上得好快, 相比前兩者易入好多, 老師有heart, 唔錯既學校.

原帖由 jaycee_mami 於 11-5-25 09:59 發表
請問大抽獎放聖方濟各在第一志願, 係咪好大機會, 或者係必入?  因為大部份人都博入marymount先?  

我覺得住在net 12的女仔, 真係好幸福, 大把好學校選擇. ...

作者: w_y    時間: 11-5-25 11:28     標題: 回覆 3# marcella 的文章

但20 分入唔到一定多過20分入得到. 風險要衡量下至得. 有私校在手就無所謂, 否則都係保守D 好, 始終係自己子女學業, 唔好賭咁大.
作者: YongXin    時間: 11-5-25 15:37

我住12網。

07年度首輪一心一意報SP, 15分入到。
作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-25 16:51

你朋友好彩了, N年前已經聽過係1/3機會
我今年都識人衰左(係都要搏LOR! 一早講佢知ST PAUL ST FRANCES都直入架啦)

原帖由 marcella 於 11-5-25 09:19 AM 發表
20分入Marymount好像無想像中咁難, 我識人唔多, 但都識兩個人舊年自行20分入咗Marymount。

作者: BBBKing    時間: 11-5-25 17:16

機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入, 一樣係靠運... 好多人以為入硬, 一樣唔得, 以為唔得, 咪一樣掂.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-25 16:51 發表
我今年都識人衰左(係都要搏LOR! 一早講佢知ST PAUL ST FRANCES都直入架啦)

作者: YongXin    時間: 11-5-25 17:54

最怕係worst scenario:1stMPS搏唔到,霖把唔靚連2nd既SF/SP都茅埋唔知麓0左去冰

Good luck to all!
作者: overview    時間: 11-5-25 18:42

今時唔同往日, 而家每班人數都少過已前啦.

作者: elmolly    時間: 11-5-25 21:49

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-25 16:51 發表

係呀, 我朋友個女, 前年(而家小二), 第一係marymount, 第二揀sfcs, 都派唔到, 連叩門都唔收, 好彩佢有私小打底
作者: OnlyOne    時間: 11-5-26 11:12

無錯,所以澳門睹場永遠無冷場,但又有好多人去澳門只係飲飲食食,睹場過門而不入, 人各有志~

原帖由 BBBKing 於 11-5-25 17:16 發表
機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入 ...

作者: Rattie    時間: 11-5-26 14:11

n 年前,有個家長同我呻話早知揀華仁而唔係 St Joseph。
咁我問佢,乜有得揀華仁你都5揀咩?!(當年華仁係男仔首選)
佢答:5係,咁既然抽到 St Joseph 即係華仁都好大機會喇!
噏得就噏,乜都噏得,得一想二,永遠5心足。。。。。
作者: wealth    時間: 11-5-27 09:59

請問呢兩間難唔難插班?
作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-27 13:37

哈哈, 好多人係咁唸架嘛........所以"有早知, 無乞衣"呢句野真係好中!
原帖由 Rattie 於 11-5-26 02:11 PM 發表
n 年前,有個家長同我呻話早知揀華仁而唔係 St Joseph。
咁我問佢,乜有得揀華仁你都5揀咩?!(當年華仁係男仔首選)
佢答:5係,咁既然抽到 St Joseph 即係華仁都好大機會喇!
噏得就噏,乜都噏得,得一想二,永遠5心足。。。。。 ...

作者: Rattie    時間: 11-5-27 13:43

5知你係問緊邊兩間 : 嘉諾撒聖方濟各,聖保祿天主教 還是 St Joseph,華仁。不過相信四間都5容易插班。有人屢敗屢試,希望真誠所至。。。

PS. 各位家長,請注意,係個 "祿" 字5係綠。。。

原帖由 wealth 於 11-5-27 09:59 發表
請問呢兩間難唔難插班?

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-27 13:43

都係"搏"與"唔搏"問題姐, 有本事即管搏, 無後著係咪應該小心D?
我個朋友, 無私校BACKUP, 一心入津校, 信晒教借晒地址就係為個"搏"字
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬後炮, 而家5月尾, 講定都唔驚)總有家長話早知就考私校BACKUP, 早知就咁揀.......老實, 大家都係成年人, 要知既一早知, 有時間PLAN時唔去PLAN淨識心口掛個勇字, 衰左至喊就無用啦!

原帖由 BBBKing 於 11-5-25 05:16 PM 發表
機會同運氣既野好難講... 若係心儀, 點解唔試... 若然個個好似你咁諗, 咪又係一窩蜂去左第二間, 結果咪一樣... 反而最好果間少左人填, 到時會後悔... 最好都係隨心出發, 試左唔得都甘心... 呢個世界而家邊有100%直入 ...

作者: 七點半    時間: 11-5-27 13:46

咁我期望多 d乞衣!!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:37 發表
哈哈, 好多人係咁唸架嘛........所以"有早知, 無乞衣"呢句野真係好中!

作者: Rattie    時間: 11-5-27 13:54

我都係咁話。阿女嘅前途我從來都5敢搏,play safe 好 d。當年有朋友主動 offer 個 12網地址俾我,我都5敢放棄個私校位去抽獎,0願之後去扣門,得就得,5得就罷!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:43 發表
都係"搏"與"唔搏"問題姐, 有本事即管搏, 無後著係咪應該小心D?
我個朋友, 無私校BACKUP, 一心入津校, 信晒教借晒地址就係為個"搏"字
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬 ...

作者: CrabPincers    時間: 11-5-27 13:58

原帖由 Rattie 於 11-5-27 13:54 發表
我都係咁話。阿女嘅前途我從來都5敢搏,play safe 好 d。當年有朋友主動 offer 個 12網地址俾我,我都5敢放棄個私校位去抽獎,0願之後去扣門,得就得,5得就罷!

...

wakaaaa 我都係
雖然住12網, 都吾會搵呀女前途去搏, marymount.......寧願穩打穩札, 去間普通學校算.........
作者: Rattie    時間: 11-5-27 14:01

六年後,總算可以同自己講當年叫做冇揀錯,呵。。。

原帖由 CrabPincers 於 11-5-27 13:58 發表

wakaaaa 我都係
雖然住12網, 都吾會搵呀女前途去搏, marymount.......寧願穩打穩札, 去間普通學校算.........

作者: YongXin    時間: 11-5-27 14:17

SP. 阿大小姐似乎年年都有一個新插班同學,而呢0的同學通常响班内都好好成績既。

所以,本身成績好好。。。就唔難囉。

原帖由 wealth 於 11-5-27 09:59 發表
請問呢兩間難唔難插班?

作者: BBBKing    時間: 11-5-27 14:40

你報左邊間私校? 當然要有back up最好啦

原帖由 Rattie 於 11-5-27 13:54 發表

...

作者: BBBKing    時間: 11-5-27 14:44

我指既"搏", 係津校之間既搏... 私校/直資back up唔少得啦... 咁你當時報左邊幾間私/直小呀??

原帖由 Charlotte_mom 於 11-5-27 13:43 發表
有無唸過, 搏唔到, 到時點呢??!! 唔係人人都識PLAY SAFE, 每年放榜後(唔好話我馬 ...

作者: Rattie    時間: 11-5-27 15:09

呵。呢d都係上世紀嘅事,阿女 e + 已經升中。

原帖由 BBBKing 於 11-5-27 14:40 發表
你報左邊間私校? 當然要有back up最好啦

作者: Charlotte_mom    時間: 11-5-27 15:09

我成日都係咁講, 如果唸住私校都OK, 抽到心儀津校係BONUS, 當然搏到盡啦(輸左最多"車"一聲姐)
但唔係人人都咁唸, 真係好多家長, 覺得"我200%唔會讀私校", 或者"如果留左私校位, 抽到好既津校我咪蝕左"既心態, 點都唔報私校, 但津校又搏到盡(我真係唔明佢地咩心態, 真係無打算過最差情況架WOR), 到真係咁唔好彩, 派左間自己都無揀既, 就怨制度唔公平, 怨自己當初點解唔點點點

哎, contingency plan又無, 到時怨黎有鬼用咩

雖然我住12網, 但傳統名校唔係我杯茶, 所以真係無咩岩心水的(魚與熊掌啦), 考左d岩心水既私校直資, 索性避左大抽獎呢個劫
作者: CrabPincers    時間: 11-5-27 15:20

原帖由 Rattie 於 11-5-27 14:01 發表
六年後,總算可以同自己講當年叫做冇揀錯,呵。。。

hm.............係................
如果比佢僥幸入到marymount 又點
個細佬都吾知點算law, 呵.....
作者: Rattie    時間: 11-5-27 16:23

世事難料,我朋友個細仔考阿哥間直資小學只係得 waitlist,冇計要去大抽獎,結果抽到華仁,同一日收到間直資話可以收細仔,我朋友要好有禮貌咁 say no。

原帖由 CrabPincers 於 11-5-27 15:20 發表

hm.............係................
如果比佢僥幸入到marymount 又點
個細佬都吾知點算law, 呵.....

作者: CrabPincers    時間: 11-5-27 16:32

原帖由 Rattie 於 11-5-27 16:23 發表
世事難料,我朋友個細仔考阿哥間直資小學只係得 waitlist,冇計要去大抽獎,結果抽到華仁,同一日收到間直資話可以收細仔,我朋友要好有禮貌咁 say no。

...

wakaaaaa marymount 都吾係我杯茶
更何況係華仁...........呢d 學校吾岩我

總之, 覺得係自己果一杯茶就ok 啦............冷暖自知
作者: cmchang0927    時間: 11-5-27 23:35

其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢又博marymount,話佢女間幼稚園去st paul's 叩門一定收!  (好似人地個門口永遠為佢開咁!)跟住自行衰咗,又冇12網地址,於是又改口風,話叫教會神父寫信,聖心一定收!!!!
我覺得要賭,你鍾意賭幾大都係你既自由,但小朋友既學業都係做定BACKUP先,e.g.考st clare, true light呢D做backup ma, 又冇,成日人云亦云,人地話咩都信,如果最後咩都唔得,都唔知點算!
作者: cutekiddy    時間: 11-5-28 03:40

我依家都係有真光做BACK UP,所以先放MARYMOUNT做第一.如果無私校係手,一定放ST. PAUL'S係頭,SF第二.

原帖由 cmchang0927 於 11-5-27 23:35 發表
其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢 ...

作者: w_y    時間: 11-5-28 14:52

係呀, 仲要係信最好情況, 又不作最壞打算. 結果喊得一句句, 我都覺得慘...

今朝我先見到幾個咁既家長, 好似某校門一定為佢地開住咁...仲要有先例可援都唔信, 最慘係有人上左岸, 又唔知今時唔同往日亂咁講, 仲要叫人連Portfolio 都唔使做, 真係害C 人呀!

仲有一個星期, 大抽獎出結果, 到時又有人快樂有人愁.

原帖由 cmchang0927 於 11-5-27 23:35 發表
其實有時真係好勞氣, 好似有個媽咪, 20分, 話LIKE st paul's 同marymount, 我話st paul's 入硬,marymount 要抽,佢話其實佢like st paul's 係半日,阿女冇咁辛苦,點知過兩日又話D人話佢有20分都唔博marymount實在係太蠢!於是佢 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5