教育王國

標題: 有無人20分入到 Maryknoll 呀 ? [打印本頁]

作者: chewsyc    時間: 10-11-23 12:18     標題: 有無人20分入到 Maryknoll 呀 ?

有無人20分入到 Maryknoll 呀 ?
作者: Jasminedada    時間: 10-11-23 15:04

Please whoever kindly let us know? Thank you very much indeed!
作者: bubumom    時間: 10-11-24 10:11

I do want to know! I got 20 points but failed............... >_<

原帖由 Jasminedada 於 10-11-23 15:04 發表
Please whoever kindly let us know? Thank you very much indeed!

作者: w_y    時間: 10-11-24 10:14

三天了, 我諗可能要咁問....係咪真係有25分都入唔到咁無陰功呀?
作者: bubumom    時間: 10-11-24 10:53

Sigh.... still have no mood....
原帖由 w_y 於 10-11-24 10:14 發表
三天了, 我諗可能要咁問....係咪真係有25分都入唔到咁無陰功呀?

作者: ac119    時間: 10-11-24 13:35     標題: 回覆 3# bubumom 的文章

我都係20分入唔到
作者: share123    時間: 10-11-24 13:43

20分入唔到既人太多喇
作者: emileleung    時間: 10-11-24 14:14

我都係20入唔到, 不過依家煩係TSL收左, 都唔知繼續大抽獎抽maryknoll or 接受TSL 去註冊 ! 其他私校又未知 ! 請比d意見 !
原帖由 share123 於 10-11-24 13:43 發表
20分入唔到既人太多喇

作者: crystalwsm    時間: 10-11-24 16:20

咁你又真係煩D
原帖由 emileleung 於 10-11-24 14:14 發表
我都係20入唔到, 不過依家煩係TSL收左, 都唔知繼續大抽獎抽maryknoll or 接受TSL 去註冊 ! 其他私校又未知 ! 請比d意見 !

作者: TMMA    時間: 10-11-24 16:37

原帖由 w_y 於 10-11-24 10:14 發表

係呀......咁多日以來,只見不斷有post問20分有無人中,
但一個回覆都無,真係咁低調?還是.......

反之st mary ,天神,marymount等都有幾個bk媽話20分中
作者: brian61950    時間: 10-11-24 16:46

會不會因為用中文問,所以冇人應?

唔知有乜人識法文或德文,試下問睇下點?

原帖由 TMMA 於 10-11-24 16:37 發表

係呀......咁多日以來,只見不斷有post問20分有無人中,

反之st mary ,天神,marymount等都有幾個bk媽話20分中 ...

作者: TMMA    時間: 10-11-24 16:56

原帖由 brian61950 於 10-11-24 16:46 發表
會不會因為用中文問,所以冇人應?

唔知有乜人識法文或德文,試下問睇下點?

wirklich 、vraiment  !!!!!!!.....
作者: TMMA    時間: 10-11-25 08:37

原帖由 TMMA 於 10-11-24 16:37 發表

反之st mary ,天神,marymount等都有幾個bk媽話20分中 ...

重有很多bk mum 說15分中了下列學校

st. paul (net12)
st. frances (net12)
軒下 (net 12)
kowloon tong holy family (net41)
kowloon city holy family (net41)
kowloon tong 官立 (net41)
fung ching (net95)................

作者: share123    時間: 10-11-25 09:22

[quote]原帖由 TMMA 於 10-11-25 08:37 發表

連喇沙都有20分,MCS可能唯一round 1 20分無人中既學校!!
作者: nicolemummy    時間: 10-11-25 09:34

歴史上第一次.

原帖由 share123 於 10-11-25 09:22 發表
[quote]原帖由 TMMA 於 10-11-25 08:37 發表

連喇沙都有20分,MCS可能唯一round 1 20分無人中既學校!!

作者: qoo_pooh    時間: 10-11-25 10:02

20分個個都去晒博.......
漁人得利...........

原帖由 TMMA 於 10-11-25 08:37 發表

重有很多bk mum 說15分中了下列學校

st. paul (net12)
st. frances (net12)
軒下 (net 12)
kowloon tong holy family (net41)
kowloon city holy family (net41)
kowloon tong 官立 (net41)
fung ching (net95).. ...

作者: CHP    時間: 10-11-25 10:14

下年個個走晒去抽15分都中果d好學校, 超級名校又會易抽番....小股民抄股熱.

原帖由 qoo_pooh 於 10-11-25 10:02 發表
20分個個都去晒博.......
漁人得利...........

作者: panbaby    時間: 10-11-25 10:23

超級名校是不論 15, 20, 25 分都會仆去, 隨著出生人數增多, 只會更難不會更易

原帖由 CHP 於 10-11-25 10:14 發表
下年個個走晒去抽15分都中果d好學校, 超級名校又會易抽番....小股民抄股熱.

作者: brian61950    時間: 10-11-25 10:24

點可能冇呀,唔願講姐.
作者: nicolemummy    時間: 10-11-25 10:28

問題不在於有多定少人20分抽, 而係校友+天主教的女兒, 今年多過30個就會有咁既情況.

原帖由 CHP 於 10-11-25 10:14 發表

作者: share123    時間: 10-11-25 10:46

原帖由 nicolemummy 於 10-11-25 10:28 發表
問題不在於有多定少人20分抽, 而係校友+天主教的女兒, 今年多過30個就會有咁既情況.

唔止甘簡單,MCS有咩founder會,系學校社團,只要系舊生,就算無宗教五分,都好容易有25分!! 我都系後來先知!! 所以,20分無人中,一d都唔奇!
作者: 玩火    時間: 10-11-25 10:51

吾信20分無人中!只係有所保留jei!
作者: YinKiuLam    時間: 10-11-25 20:01

there have 20 pts BINGO every year at MCS but normally not more than 2.
作者: nicolemummy    時間: 10-11-25 20:12

For the past few years, it should be around 1x. I have witnessed my friends bingo with 20 pts. And we later know quite a number of kids win by 20 pts too.

原帖由 YinKiuLam 於 10-11-25 20:01 發表
there have 20 pts BINGO every year at MCS but normally not more than 2.

作者: YinKiuLam    時間: 10-11-25 20:32

if true with 1x every year. not too bad. More parents will try.
作者: TMMA    時間: 10-11-25 22:13

原帖由 YinKiuLam 於 10-11-25 20:32 發表
if true with 1x every year. not too bad. More parents will try.

但之前幾年好似多d學位

(以前about 35-36 人一班,
依家好似只有30人一班 ~~即少了30個位)

另外出生率and"教友" (如之前那些慕道班等....)上升,亦會影響20分的抽中機會

所以有傳今年無20分中,有可能是真的都唔奇......
作者: JodisMama    時間: 10-11-25 22:36

作者: overview    時間: 10-11-25 22:39

其實有25分唔容易, 所以我都幾相信20分一定有人中, 但唔會多, 因而家小班教學. 至於叩門, 大家唔好太大expectation.

原帖由 TMMA 於 10-11-25 22:13 發表

但之前幾年好似多d學位

(以前about 35-36 人一班,
依家好似只有30人一班 ~~即少了30個位)

另外出生率and"教友" (如之前那些慕道班等....)上升,亦會影響20分的抽中機會

所以有傳今年無20分中,有可能是 ...

作者: brian61950    時間: 10-11-25 22:53

同意,因此等超名校太多人拍博頭了.

原帖由 overview 於 10-11-25 22:39 發表
其實有25分唔容易, 所以我都幾相信20分一定有人中, 但唔會多, 因而家小班教學. 至於叩門, 大家唔好太大expectation.

作者: TMMA    時間: 10-11-26 08:27

原帖由 JodisMama 於 10-11-25 22:36 發表
但如果要叩門, 甲乙部都要第一志願先有機會, 所以都好煩....

因為分分鐘抽唔到..又唔想放棄

我覺得你填唔填佢(第一、二round)都不是最重要,因有太太太.......多人放這些學校做第一位,在round 3(叩門),我認為重點在﹕

"識人好過識字"   
作者: CHP    時間: 10-11-26 09:24

yes yes.  唔好以為round 3 好容易.  近乎無可能, 唔好諗round 3.

原帖由 TMMA 於 10-11-26 08:27 發表

我覺得你填唔填佢(第一、二round)都不是最重要,因有太太太.......多人放這些學校做第一位,在round 3(叩門),我認為重點在﹕

"識人好過識字"    ...

作者: MonsterIn    時間: 10-11-26 09:33

我自行(20分)同甲部第一志願(因唔同區)都係佢,加上不停寫信,但到叩門時一樣冇影!

相反,我識人由頭到尾都冇簡MCS (因自行响第二間得咗, 冇得大抽獎),到叩門時反而一kick ok!

你話點解?

原帖由 JodisMama 於 10-11-25 22:36 發表
但如果要叩門, 甲乙部都要第一志願先有機會, 所以都好煩....

因為分分鐘抽唔到..又唔想放棄

作者: shalaladream    時間: 10-11-26 09:59

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 09:33 發表
我自行(20分)同甲部第一志願(因唔同區)都係佢,加上不停寫信,但到叩門時一樣冇影!

相反,我識人由頭到尾都冇簡MCS (因自行响第二間得咗, 冇得大抽獎),到叩門時反而一kick ok!

你話點解?

...

我相信學校主要係想收D有potential既小朋友, 誠意當然有分加, 但小朋友既表現應該最重要
題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既?
作者: chewsyc    時間: 10-11-26 10:02

我相佢一定識人啦!!

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 09:33 發表

你話點解?

...

作者: traeh    時間: 10-11-26 10:06

叩MCS門唔易,因為淨係有關係人士都未必見得晒,有關係之中仲要揀表現好好先會收。無關係者,真係唔好諗住單靠第一輪同第二輪甲部乙部填晒佢,就以為有機會。

原帖由 shalaladream 於 10-11-26 09:59 發表

我相信學校主要係想收D有potential既小朋友, 誠意當然有分加, 但小朋友既表現應該最重要
題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既? ...

作者: MonsterIn    時間: 10-11-26 10:19

好簡單!

因MCS自行太難,所以揾其它心儀又大會機ロ既試下。得咗,有穩胆,再博MCS叩門。叩到開心,照轉。叩唔到,讀返自行嗰間都冇壞!

情况就如揾私小做胆加大抽獎一樣。

原帖由 shalaladream 於 10-11-26 09:59 發表

題外話, 點解個小朋友响自行第二間得咗唔去讀,反而去冇簡過MCS叩門既? ...

作者: shalaladream    時間: 10-11-26 10:28

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 10:19 發表
好簡單!

因MCS自行太難,所以揾其它心儀又大會機ロ既試下。得咗,有穩胆,再博MCS叩門。叩到開心,照轉。叩唔到,讀返自行嗰間都冇壞!

...

IC...:
即係MCS先係佢既目標啦!
相信佢應該一早裝備好囡囡所以一叩即入
作者: TMMA    時間: 10-11-26 17:58

原帖由 MonsterIn 於 10-11-26 10:19 發表
好簡單!

...

有d人真係好有運的
作者: IJai    時間: 10-11-26 18:14

我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

作者: munin    時間: 10-11-28 19:42

原帖由 IJai 於 10-11-26 18:14 發表
我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

How many marks have you got?
A friend of mine has the same case as you~
作者: marcella    時間: 10-11-28 21:01

我今日返聖堂聽到有人話個女20分入到Maryknoll。
作者: chewsyc    時間: 10-11-29 00:11

你有20分定25分呀?

我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

作者: traeh    時間: 10-11-29 11:23

Ijai話自己都無女,MCS又唔收男仔,就算佢幾高分都無用,可惜可惜。

原帖由 munin 於 10-11-28 19:42 發表
How many marks have you got?
A friend of mine has the same case as you~

原帖由 chewsyc 於 10-11-29 00:11 發表
你有20分定25分呀?

作者: dwklau    時間: 10-11-29 13:03

我識得有人20分waiting入咗!仲開心過中六合彩!
作者: scmail    時間: 10-11-30 10:45

我同你情況差不多, 但我有兩個囡...相反無囝...所以無用...如果我間學校收囡, 那麼唔駛煩...

我 MCS 畢業 ga
but 冇囡囡 lo

作者: IJai    時間: 10-12-2 04:08

如果我有囡囡咪 25 分 lo
可惜我冇

我 d 舊校友
25 分 ga la
都要一早已經為定佢 d 女
做緊咩 MCS mentorship 準備叩門用
I always ask them: 洗吾洗呀?
25 points almost get offer for sure ga la
-.-
作者: scmail    時間: 10-12-2 09:14

我在附近某小學都有25分...可惜我兩個都係囡囡...有即是無...要睇大抽獎有沒有機會...

原帖由 IJai 於 10-12-2 04:08 發表
可惜我冇

我 d 舊校友
25 分 ga la
25 points almost get offer for sure ga la
-.- ...

作者: scmail    時間: 10-12-2 09:19

我在附近某男小學都有25分...可惜我兩個都是囡囡...所以有分都沒有用... 要等大抽獎看看有沒有那麼好運啦!

原帖由 IJai 於 10-12-2 04:08 發表
可惜我冇

我 d 舊校友
25 分 ga la
-.- ...

作者: IJai    時間: 10-12-3 02:50

原帖由 scmail 於 10-12-2 09:19 發表
我在附近某男小學都有25分...可惜我兩個都是囡囡...所以有分都沒有用... 要等大抽獎看看有沒有那麼好運啦!

同你交換就正了

作者: scmail    時間: 10-12-3 11:38

我都想...那麼唔駛煩...

原帖由 IJai 於 10-12-3 02:50 發表

同你交換就正了

作者: IJai    時間: 10-12-6 03:56

原帖由 scmail 於 10-12-3 11:38 發表
我都想...那麼唔駛煩...

我自行 first round 20 分陳瑞祺 ko 左

:D
作者: scmail    時間: 10-12-6 17:00

陳瑞祺都ok...too good!! 我沒有選擇...要等大抽獎...但我都唔知怎樣填好...我like全部在誇區
作者: IJai    時間: 10-12-7 03:00

我地行 5 mins 到陳瑞祺
I guess both important:
近 & gd reputation school
作者: scmail    時間: 10-12-7 11:46

我都想了解吓陳瑞祺...雖然大家都係喇沙會...但教學不知道怎樣...
作者: IJai    時間: 10-12-8 02:38

完全不知道
basically I chose this sch becos it is so close to where I live

作者: scmail    時間: 10-12-9 16:48

我諗緊如果大抽獎唔得, 可能去叩門...因此係喇沙會...可能機會大d
作者: nataliepsc    時間: 10-12-10 12:04

我20分marymount都唔得, 但住係maryknoll o個區, 而家又無dss又無private offer, 頭大中...
有d人叫我保險d, 因細女3年後跟住黎, 所以叫我索性甲一照報marymount, 乙一都報聖家instead of maryknoll, 好過maryknoll又搏, 搏唔到連連聖家都無機...但我見到聖家好多15分都入左...
有無家長有advice俾下?
作者: IJai    時間: 10-12-10 12:21

原帖由 scmail 於 10-12-9 16:48 發表
我諗緊如果大抽獎唔得, 可能去叩門...因此係喇沙會...可能機會大d

希望你大抽獎 ko la
始終 maryknoll 好 d
at least the campus is one of the best in HK
作者: IJai    時間: 10-12-10 12:23

原帖由 nataliepsc 於 10-12-10 12:04 發表
我20分marymount都唔得, 但住係maryknoll o個區, 而家又無dss又無private offer, 頭大中...
有d人叫我保險d, 因細女3年後跟住黎, 所以叫我索性甲一照報marymount, 乙一都報聖家instead of maryknoll, 好過maryknoll ...

大抽獎 e d 野好難講 lo
-.-
作者: elmolly    時間: 10-12-10 13:44     標題: 回復 3# nataliepsc 的帖子

if i were you, 無私校起手就唔唔會咁搏. 你有妹妹, 其實聖家overall既quality都唔錯(九龍塘, 無study過九龍城), wait到私校就另計, 不過都要睇咩學校, 聖家既quality唔會比一d私校差.
作者: scmail    時間: 10-12-10 16:58     標題: 回復 60# elmolly 的帖子

我都係兩個囡, 所以都唔知怎樣選擇...你住net 41都好過我net 32...我心儀的在誇區...自己區只有2間選擇...
我都無私校offer...
作者: elmolly    時間: 10-12-10 23:19     標題: 回復 1# scmail 的帖子

唔係我住net 41呀, 係另一個我回應既媽媽咋. 32係咪得大天同協和? 你甲一試下揀聖家, 派唔到就之後去叩門. 有2個女好似官津穩陣d

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5