教育王國

標題: 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度? [打印本頁]

作者: crystalwsm    時間: 10-11-24 17:17     標題: 一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度?

其實一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度,彈緊D咩歌?
作者: Smiile    時間: 10-11-25 09:42

原帖由 crystalwsm 於 10-11-24 17:17 發表
其實一個5歲左右的小朋友,學琴半年左右會去到咩程度,彈緊D咩歌?

你這個問題,好難問喎...因為都要視乎小朋友有沒有勤力練習及對學習鋼琴的熱誠,至於彈什麼歌,就要看老師用什麼書。不過一般來說都是a dozen a day, everybody, michael arron, John.T, step by step...etc.有小朋友快其實半年可能己完成初級以上書的最basic那一本。

你是想問小朋友的程度,是否指會不會數拍子、看音符、升降記號等等嗎 ? 如果你小朋友學琴,不如直接問老師你小朋友的進度啦 ! (而且學琴沒有得比較)
作者: fcbttkw    時間: 10-11-25 11:10

原帖由 crystalwsm 於 10-11-24 17:17 發表

冇得比較!
我識有D學年幾琴都係初級,有D半年已經3,4級,最普遍嘅係學半年升一級!
作者: suki1028    時間: 10-11-25 12:22

好難一蓋而論既,好睇小朋友既能力同本身既勤力程度,我女女唔多練琴,個老師都冇佢辦法,學得好慢
作者: CKMimi    時間: 10-11-25 13:33

我個囡囡都係, 成日都唔練琴, 又唔去記.....老師都話進度太慢呀....唉
作者: suki1028    時間: 10-11-25 13:59

CKMimi, 你好呀,你個老師係咪上門架?我囡囡個老師有小小暗示叫佢唔好學, 因為佢冇咩心機又唔練琴,都唔知點好。。。
作者: Smiile    時間: 10-11-25 14:12

原帖由 fcbttkw 於 10-11-25 11:10 發表

冇得比較!
我識有D學年幾琴都係初級,有D半年已經3,4級,最普遍嘅係學半年升一級!

半年三、四級 ? 好快喎
作者: fcbttkw    時間: 10-11-25 14:57

原帖由 Smiile 於 10-11-25 14:12 發表

半年三、四級 ? 好快喎

鍾意彈琴+少少天份,真係可以咁快!
所以唔好比較,個個小朋友都唔一樣!!
作者: aria    時間: 10-11-26 02:20

一個5嵗的小朋友.妳會期望他,她有什麼程度呢.
家長不要在這麼短時間作任何比較..
還是先培養興趣為先.小朋友太細雖要很多耐性,愛心...陪伴學習(練琴)
作者: crystalwsm    時間: 10-11-26 03:41

我剩係想知道囡囡的情況, 如果太慢, 我情願放棄唔好浪費時間
作者: lillymarie    時間: 10-11-26 13:14

原帖由 crystalwsm 於 10-11-26 03:41 發表
我剩係想知道囡囡的情況, 如果太慢, 我情願放棄唔好浪費時間

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好?
作者: floraaa1012    時間: 10-11-26 17:02

以我自己的教學經驗,其實真係要睇好多因素:

1. 孩子練琴既次數,時間。孩子習中力比較低,每天練習 20 分數一定比一星期練 2 次每次 1 小時更有效!

2. 孩子是否有效地練琴 (例如根據上謂時老師給學生的練琴方法<-- 也要留意老師有否提供),還是一味由頭到尾彈完一兩次就當自己練左

3. 老師的教學教劃,有些老師不要求學生把樂曲彈熟,一星期兩首新歌,其實很快就可以彈完一本。所以有時不是一味快就是好!最重要是孩子可以吸收、學習到多少,遇到類似的樂段或技巧,會否記得運用之前學過的技巧……

太多因素影響著孩子的學習進度,所以其實係無一個標準答案的!最緊要孩子學得開心,感覺係上課後的興趣活動,咁佢學都會學得有效率好多架!加油!
作者: SandraLo    時間: 10-11-28 16:49

原帖由 lillymarie 於 10-11-26 13:14 發表

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好? ...

同意........ 唔好太功利, 始終學音樂對小朋友個腦係好, 佢肯學應該由得佢, 我識一個小朋友4歲就開始學琴, 起初2年真係冇乜進度可言, 又唔多練, 但個媽咪任得佢, 個老師又真係令佢對音樂產生到興趣, 依家6年級, 考咗4級琴同7級小提琴!
作者: crystalwsm    時間: 10-11-28 19:17

始終入APA係唔少音樂人的夢想,我對佢又有D情意結,雖然考入去仲難過入名校,但都會姑且一試

原帖由 lillymarie 於 10-11-26 13:14 發表

佢鍾意就俾佢學啦
我個囝進度非常慢, 我曾有與你類似的想法, 覺得唔cost effective, 不如唔好勉強了. 但見佢又真的好似好鍾意, 雖然一樣要提先去練琴. 同埋我見你係另一處問考APA, 相信你囡囡的進度應該都幾好? ...

作者: crystalwsm    時間: 10-11-28 19:19

多謝你的意見,因為阿女睇音好慢,有時又唔睇手指位亂咁彈,真係有D拉牛上樹的感覺

原帖由 floraaa1012 於 10-11-26 17:02 發表
以我自己的教學經驗,其實真係要睇好多因素:

1. 孩子練琴既次數,時間。孩子習中力比較低,每天練習 20 分數一定比一星期練 2 次每次 1 小時更有效!

2. 孩子是否有效地練琴 (例如根據上謂時老師給學生的練琴方法 ...

作者: crystalwsm    時間: 10-11-28 19:22

阿女本來都係4歲開始學琴,但資質唔好,攪唔掂D音,停咗一年,5歲先再學番,都係有D力不從心.........

原帖由 SandraLo 於 10-11-28 16:49 發表

同意........ 唔好太功利, 始終學音樂對小朋友個腦係好, 佢肯學應該由得佢, 我識一個小朋友4歲就開始學琴, 起初2年真係冇乜進度可言, 又唔多練, 但個媽咪任得佢, 個老師又真係令佢對音樂產生到興趣, 依家6年級, 考 ...

作者: lillymarie    時間: 10-11-28 20:31

有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓。講到我口水乾!不過我唔想俾壓力俾自己和佢,之前執佢搞到我自己好大壓力,囝都怕咗我,每次練琴前都問我會不會閙佢,慘!現在不再執佢,留給老師教算了。佢拉完一首歌我就拍掌。
作者: crystalwsm    時間: 10-11-29 00:04

多謝你一言驚醒夢中人,阿女有幾次彈彈下琴掩住隻右眼話睇唔到野,變咗白色,睇嚟要快D同佢睇下醫生先得

原帖由 lillymarie 於 10-11-28 20:31 發表
有無驗眼?需要帶眼鏡嗎?我細囝有好深度數,只看一行譜都辛苦。
另外,讀譜和讀書的進度差不多,如果讀書速度快,讀譜速度亦會有進步。我囝讀譜都慢,但又真的發現佢後來讀書快咗,讀譜都有進步。
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓 ...

作者: 小伊    時間: 10-11-29 00:24

我個仔就係咁樣,頭兩年睇譜好差,幾乎不會看,老師拉mud佢又拉mud,後來發現有成二百幾度近視。配眼鏡後無耐就解決了看譜問題。
作者: crystalwsm    時間: 10-11-30 00:56

咁大件事,但阿女平時睇嘢無問題,只會彈琴時右眼有時會睇唔到嘢,好似今晚練琴,彈彈下佢又掩住隻右眼話"唉,盲咗,又睇唔到嘢" 攪到我好擔心!!
作者: fcbttkw    時間: 10-11-30 12:06

原帖由 crystalwsm 於 10-11-30 00:56 發表
咁大件事,但阿女平時睇嘢無問題,只會彈琴時右眼有時會睇唔到嘢,好似今晚練琴,彈彈下佢又掩住隻右眼話"唉,盲咗,又睇唔到嘢" 攪到我好擔心!! ...

突然睇唔到嘢?點解咁架!帶咗阿女去睇醫生未呀?
作者: crystalwsm    時間: 10-12-1 01:51

呢個禮拜會睇醫生架,多謝關心
作者: lillymarie    時間: 10-12-1 20:19

原帖由 crystalwsm 於 10-12-1 01:51 發表
呢個禮拜會睇醫生架,多謝關心

希望你囡囡健健康康!
最近叫個仔練琴叫到好勞氣,同老師傾好,我唔再逼佢練琴,但要求佢每年都進一級,不然我就唔俾錢佢學,等佢大個自己俾錢學。阿仔即刻話:咁叫老師狂俾我考試啦。我話:唔係喎,唔只三首考試歌,要彈到個個級數的歌先算喎!
一年升一級的要求應該都算是合理吧?
作者: crystalwsm    時間: 10-12-2 12:57

一年一級都應該OK唔算差, 我識得有個朋友, 佢個女學咗5年仲晌一級階段(因為平時唔練琴, 只有學琴時才彈琴), 但無辦法, 都要照學, 因為佢個女讀 DGJS

原帖由 lillymarie 於 10-12-1 20:19 發表

希望你囡囡健健康康!
最近叫個仔練琴叫到好勞氣,同老師傾好,我唔再逼佢練琴,但要求佢每年都進一級,不然我就唔俾錢佢學,等佢大個自己俾錢學。阿仔即刻話:咁叫老師狂俾我考試啦。我話:唔係喎,唔只三首考試歌,要彈到個個級數的歌 ...

作者: SandraLo    時間: 10-12-12 22:48

原帖由 lillymarie 於 10-11-28 20:31 發表
我細囝又係,學了兩年琴,仍在拉隨意弓 ...

查實外國有研究顯示, 彈琴可令閱讀能力提高!
作者: crystalwsm    時間: 10-12-12 23:43

當真? 我剩係知道彈琴會令手腦協調會好D
作者: GAT    時間: 10-12-13 00:30

it's diffiult to compare with others and difficult to set a standard cause everyone's talent is different. I also understand mom's participation and support can make a lot of difference.
you give her to play piano for interest or for certificate?
作者: Lilna    時間: 10-12-13 16:07

My son started playing piano a bit over 4 years old.  Not until 5 years old, his fingers seems to coordinate better.  At first, I really think is a waste of time and money, it seems there is no improvement at all.
But now it is getting better.  He has interest.  I did not force him to practice.  Every week 2- 3 times, 30 mins each time.
作者: miffy    時間: 10-12-13 17:12     標題: 回復 3# fcbttkw 的帖子

作者: BH_2    時間: 10-12-13 17:30

我個仔就來4.5歲, 之前係柏X 上左一年興趣班 (小組), 之後跟私人係琴行1:1差唔多半年, 都係興趣為主, 相信距離可考級都有一大段距離.. 不過見佢肯自動去practice, 每日15分鐘, 又識彈下歌仔, 我都覺得幾好.
作者: fcbttkw    時間: 10-12-13 21:24

原帖由 miffy 於 10-12-13 17:12 發表
如果5歲半年學3-4級, 8歲都可以8級, 10歲演奏級??

係,8歲8級,10歲…唔知呢?遲兩年先知!
作者: fcbttkw    時間: 10-12-13 21:29

原帖由 BH_2 於 10-12-13 17:30 發表
我個仔就來4.5歲, 之前係柏X 上左一年興趣班 (小組), 之後跟私人係琴行1:1差唔多半年, 都係興趣為主, 相信距離可考級都有一大段距離.. 不過見佢肯自動去practice, 每日15分鐘, 又識彈下歌仔, 我都覺得幾好. ...

其實,小朋友肯主動行埋個琴度彈已經係好事,應該俾多D鼓勵和讚賞佢,等佢keep住呢樣興趣!
作者: crystalwsm    時間: 10-12-15 03:09

其實我係膽粗粗自己教, 但太耐無彈有D脫節, 所以想問下D進度, 而且想睇清楚阿囡鐘唔鐘意, 先決定搵私人老師!
作者: panyan    時間: 10-12-15 12:56     標題: 回覆 1# crystalwsm 的文章

I think finding somebody to teach has different result when compare with teaching by yourselve.

My daughter started to learn at 5. I find that she loves to attend the piano class since she could learn together with other children. It gives her a good start and have a good impression to piano. And gradually when other children play better than her, she knows she need to practise in order not to fall behind.
作者: lillymarie    時間: 10-12-15 14:09

原帖由 crystalwsm 於 10-12-15 03:09 發表
其實我係膽粗粗自己教, 但太耐無彈有D脫節, 所以想問下D進度, 而且想睇清楚阿囡鐘唔鐘意, 先決定搵私人老師!

佩服你的毅力! 自己教真要EQ好高先得!
我只係陪阿仔練琴都噴火.......今日先同個仔講, 以後都唔再理佢練琴練成點, 有問題上課問阿sir好了. 免傷感情.
作者: Paris    時間: 10-12-15 15:16

原帖由 SandraLo 於 10-12-12 22:48 發表

查實外國有研究顯示, 彈琴可令閱讀能力提高!

我體會到。我仔便是。睇譜快小朋友睇書都好快。係明果隻。
作者: crystalwsm    時間: 10-12-16 03:31

其實我都明白老師嘅重要性,不過我想睇定D同搵個好D嘅老師先學,因為每個老師著重嘅嘢都唔同,有D老師要求學生彈識8成就pass,有D要數拍子,有D手型要靚,我唔知點先為之好,但細個時晌琴行學,老師唔埋手型,彈識便算,之後轉私人老師學,先知D技巧錯晒,改到七彩,我浪費咗好多時間同下咗好多苦功先改善到少少,而家有時見琴行彈琴嘅小朋友,D手型真係慘不忍睹,我唔係批評琴行教琴嘅老師,只不過每個老師教授嘅重點都唔同................

原帖由 panyan 於 10-12-15 12:56 發表
I think finding somebody to teach has different result when compare with teaching by yourselve.

My daughter started to learn at 5. I find that she loves to attend the piano class since she could lea ...

作者: crystalwsm    時間: 10-12-16 03:43

其實我唔係教咗好耐,不過真係要EQ好高,因為我都成噴火 阿囡又唔係醒,好多時都鬧到佢喊     唉,我都唔想,鬼叫佢無記性,晌五線譜D練習薄識讀個音名,但同一個音搬咗去琴譜就唔認得,我都唔知點解 真係要好大耐性

原帖由 lillymarie 於 10-12-15 14:09 發表

佩服你的毅力! 自己教真要EQ好高先得!
我只係陪阿仔練琴都噴火.......今日先同個仔講, 以後都唔再理佢練琴練成點, 有問題上課問阿sir好了. 免傷感情.

作者: lillymarie    時間: 10-12-16 07:36

原帖由 crystalwsm 於 10-12-16 03:43 發表
其實我唔係教咗好耐,不過真係要EQ好高,因為我都成噴火 阿囡又唔係醒,好多時都鬧到佢喊     唉,我都唔想,鬼叫佢無記性,晌五線譜D練習薄識讀個音名,但同一個音搬咗去琴譜就唔認得,我都唔知點解 真係要好 ...

其實你囡囡仲細, 讀譜的問題, 同讀書一樣. 阿仔試過有段時間, 認得D字咭, 但就唔認得書上既字. 都係幼稚園時期出現.

我現在驚嚇怕阿囝, 所以唔敢再咁認真睇佢練琴了. 想起自己細個時, 其實好鍾意學琴, 但我阿爸成日企係我後面睇我練琴, 一錯就鬧, 我當時因為壓力太大, 就搵藉口唔學了. 現在諗返都有少少遺憾, 雖然成年後有再學過, 但手指都硬哂, 而且亦無咁多時間去練習. 可惜!
作者: miffy    時間: 10-12-16 09:32

作者: wootaitai    時間: 10-12-16 10:05

作者: miffy    時間: 10-12-16 12:44

作者: bebebe12345    時間: 10-12-16 15:03

如果是鋼琴,8歲8級,不要浪費孩子的天份,實應考慮考APA,在香港不作他想!幸氣好還可以跟著一位頂級的老 師。

作者: fcbttkw    時間: 10-12-16 22:03

原帖由 bebebe12345 於 10-12-16 15:03 發表
如果是鋼琴,8歲8級,不要浪費孩子的天份,實應考慮考APA,在香港不作他想!幸氣好還可以跟著一位頂級的老 師。

APA實在唔易入,尤其係JUNIOR!
作者: miffy    時間: 10-12-17 11:27

作者: bebebe12345    時間: 10-12-17 12:36

Junior的確是非常難入,就是考了八級亦沒有甚麼保証。不過有這程度,為何不讓孩子試試,不要懷疑孩子的能力,天份就讓主考去評定好了。孩子幾月生日?或許有意想不到的結果也說不定..............!
作者: pamelaywy    時間: 10-12-17 18:16

原帖由 fcbttkw 於 10-12-16 22:03 發表

APA實在唔易入,尤其係JUNIOR!

fcbttkw,
不知你還記不記得我, 你小朋友真的很厲害, 原來八歲己經考八級了.
你現在轉了新老師嗎 ? 教得好嗎 ?
作者: lillymarie    時間: 10-12-17 21:24

原帖由 miffy 於 10-12-16 12:44 發表
我認同你咁講。我覺得小朋友彈琴, 彈得好那些, 都是對彈琴有興趣, 如果每天有人在咦咦哦哦旁雞蛋裡挑骨頭, 真係乜興趣都無晒。

我仔阿sir在初級時, 從來唔注重技巧, 只要阿仔彈得出首歌, 阿sir便讚佢。我自己觀察到 ...

今日阿囝以為自己練熟了, 竟然想提早收工去打機. 我嬲嬲地, 猛捉佢錯處, 逼佢練埋剩低時間. 事後佢竟然話鍾意咁! 忘記了早前哭住叫我唔好睇佢練琴, 唔好鬧佢. 仲倒轉頭話我無幫佢, 搞到佢係阿sir面前拉錯哂! 我頓然領悟到: 佢未練好前, 不要去執佢. 等佢覺得自己練到好好啦先執佢. 不過, 呢樣應該係老師去做, 而唔係阿媽去做, 所以結論都係盡量唔理佢, 留返俾阿sir 教好了.
作者: crystalwsm    時間: 10-12-19 13:25

可能我都要學下呢種方法先得,但係阿囡真係唔叫唔練琴!!!

原帖由 lillymarie 於 10-12-17 21:24 發表

今日阿囝以為自己練熟了, 竟然想提早收工去打機. 我嬲嬲地, 猛捉佢錯處, 逼佢練埋剩低時間. 事後佢竟然話鍾意咁! 忘記了早前哭住叫我唔好睇佢練琴, 唔好鬧佢. 仲倒轉頭話我無幫佢, 搞到佢係阿sir面前拉錯哂! 我頓然 ...

作者: lillymarie    時間: 10-12-19 22:03

原帖由 crystalwsm 於 10-12-19 13:25 發表
可能我都要學下呢種方法先得,但係阿囡真係唔叫唔練琴!!!

你有無set個時間表? 我將做功課和練琴安排在一起, 囝囝做功課時, 自己就會練埋琴. 每日的時間都一樣, 所以我只需要話: 夠鐘開工. 佢地就開工. 但其它時候就唔會自己去彈琴囉.

本來想叫細囝去考音樂試, 但佢話好唔鍾意考試, 一諗到考試就好驚, 驚唔合格, 驚去到唔識啦喎.......我現在唔知點好........屋企人話有張cert可以俾佢自己一個肯定, 又確保佢進度全面.......唔使考? 考低一兩級? 按佢程度考?
作者: crystalwsm    時間: 10-12-21 02:18

我都有特定時間叫阿囡練琴,每晚飯後彈個幾鐘,但要我晌屋企先得,因為先每次都係坐晌佢旁邊教佢彈,我唔坐晌旁邊或者我唔係屋企佢就唔彈,激死
作者: lillymarie    時間: 10-12-21 09:50

原帖由 crystalwsm 於 10-12-21 02:18 發表
我都有特定時間叫阿囡練琴,每晚飯後彈個幾鐘,但要我晌屋企先得,因為先每次都係坐晌佢旁邊教佢彈,我唔坐晌旁邊或者我唔係屋企佢就唔彈,激死 ...

會唔會係因為未夠信心, 驚自己彈錯? 又或者認譜方面未熟習, 所以覺得無你幫佢就彈唔到? 呢D係我兩個囝頭兩年的情況. 阿sir教我慢慢放手, 先讓佢自己練10分鐘, 然後先去睇佢練成點. 逼佢自己睇譜, 自己嘗試解決問題. 其實你囡囡都好乖, 可能亦喜歡彈琴, 練個幾鐘, 唔係個個都得!
作者: SandraLo    時間: 10-12-27 14:16

原帖由 lillymarie 於 10-12-21 09:50 發表

會唔會係因為未夠信心, 驚自己彈錯? 又或者認譜方面未熟習, 所以覺得無你幫佢就彈唔到? 呢D係我兩個囝頭兩年的情況. 阿sir教我慢慢放手, 先讓佢自己練10分鐘, 然後先去睇佢練成點. 逼佢自己睇譜, 自己嘗試解決問題. ...

「練個幾鐘, 唔係個個都得」~~ 係呀, 如日日練少d 時間都得啦...... keep住興趣緊要d !
作者: carol878    時間: 11-1-8 13:52

hi 大家好,我個三歲半囡囡又係學緊琴,學左幾個月嘞,老師成日話佢唔專心,又問我點解,平時係咪都係咁.唉我都唔知點答佢好,不過佢又真係唔係專心既小朋友,叫佢唔好學佢又話唔好.同佢去第二間試堂,佢既然成日話要去果個老師度學,今日佢老師又話攪佢唔掂,上多一堂再睇下係點可能要叫另一個老師教佢睇下會唔會好啲喎.佢話佢隻眼係咪有問題因為佢睇書又彈到,但一放上去叫佢睇譜佢就唔得.而家都唔知俾佢繼續學好定係同佢轉佢之前試堂既老師好.
作者: lillymarie    時間: 11-1-8 23:08

原帖由 carol878 於 11-1-8 13:52 發表
hi 大家好,我個三歲半囡囡又係學緊琴,學左幾個月嘞,老師成日話佢唔專心,又問我點解,平時係咪都係咁.唉我都唔知點答佢好,不過佢又真係唔係專心既小朋友,叫佢唔好學佢又話唔好.同佢去第二間試堂,佢既然成日話要去果個 ...

太細了。一係請位有經驗的老師,一係等多一兩年再學。
作者: Radiomama    時間: 11-1-9 17:05     標題: 回復 2# carol878 的帖子

不是個個老師都會教幼兒彈琴, 也不是每位幼兒都適合3.5歲就學琴.
家長有家長的責任, 不是女女"話"想學就學的, 要教導幼兒"學"和"練"的概念.
不如先上一些音樂課程, 如Tom Lee的Music Wonderland啦, 小朋友一樣好開心.
我仔仔也是3歲學琴, 現在6歲, 他的步伐不比同齡快好多, 所以你暫緩女女的學琴進度也可, 不用心急.
作者: carol878    時間: 11-1-10 16:52

好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次次都係咁都唔知點教佢好. 我都諗佢可能唔係教開幼兒所以冇咩耐性.但佢又話自己都有教但係唔會好似佢咁唔專心喎,唉睇下呢個星期點啦,唔係換過另外一個教睇下點.

其實我都唔係要個女到咩咩級數,只係見到佢咁鐘意想佢係歡樂既氣氛下學習,而唔係俾人鬧完又問我點解個女咁咁咁...啫.呢方面我又唔識真係幫唔到佢
作者: lillymarie    時間: 11-1-10 17:10

原帖由 carol878 於 11-1-10 16:52 發表
好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次 ...

3歲半, 可以專心上堂15分鐘已好叻啦!
試下搵個有經驗有耐性的老師啦.
作者: Radiomama    時間: 11-1-10 18:43

咁您要考慮轉老師啦! 最好您可以陪上課,每堂30分鐘就夠。
家長角色: 維和部隊,鎮壓場面! (這是我的經驗,我個仔3歲學琴的第一年我均在現場協助。)

原帖由 carol878 於 11-1-10 16:52 發表
好多謝你地既意見,我諗我會比佢繼續學,因為佢都好鐘意,同埋我問過個老師話佢係咪太細唔識所以唔掂,佢又話佢都唔係唔識,佢都彈到佢係識, 只係上上下堂大約15分鐘就開始唔專心,又同佢講下一陣去邊玩,鬧佢就好啲,不過次 ...

作者: Rose^^    時間: 11-1-10 23:09

大家好,我小朋友四歲半時學琴大半年,因當時見他興趣不大,而且當時的鋼琴老師又不太好,所以停左年幾了,呀仔現在升上小一,學校主張小朋友要學一種樂器,所以我想再比呀仔一次機會,請老師返來教佢,有無媽咪有類似的經驗,停完再學,小朋友最後都成功?
另外有無好既鋼琴老師可介紹給我,希望可以請到有口碑的好老師,謝謝!
作者: lillymarie    時間: 11-1-11 07:18

原帖由 Rose^^ 於 11-1-10 23:09 發表
大家好,我小朋友四歲半時學琴大半年,因當時見他興趣不大,而且當時的鋼琴老師又不太好,所以停左年幾了,呀仔現在升上小一,學校主張小朋友要學一種樂器,所以我想再比呀仔一次機會,請老師返來教佢,有無媽咪有類似的經驗, ...

我大囝的情況和你差不多.
但我大囝當時係喜歡學琴的, 只因佢唔肯練琴和下課後完全唔記得老師講乜, 所以我停咗佢的學習.
到小一下學期, 再問清楚佢, 真的喜歡, 亦答應肯每天練琴, 才讓他再開始學.
大囝學了三年多, 一直保守諾言, 每天都肯練琴.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5