教育王國

標題: St. Nicholas interview result [打印本頁]

作者: gloriahung    時間: 10-11-25 11:06     標題: St. Nicholas interview result

有冇小朋友在11月20日面試又收到result嫁? 一齊傾吓啊
作者: Sept99    時間: 10-11-25 11:25

received offer letter ... PM.  Miss Chan解釋是老師分配AM/PM, 家長無權選擇, 亦好難由PM轉AM班.  
其實唔是要家長同學校配合, 真是唔明白.

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫個鬼婆出來做下SHOW, 唱下歌, 就加得.  

大家有什麼感覺.
作者: MaggieHei    時間: 10-11-25 11:35

receive the acceptance letter for am class. Very strange to accept my girl as she is super small girl and cannot speak at that moment.
作者: brrbaby2007    時間: 10-11-25 12:01

原帖由 Sept99 於 10-11-25 11:25 發表
received offer letter ... PM.  Miss Chan解釋是老師分配AM/PM, 家長無權選擇, 亦好難由PM轉AM班.  

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫 ...

20th in 果批交form果陣已話明put on waiting list有人唔讀先俾offer,結果而家重俾am offer tim,所以唔使理佢,你有興趣咪申請pm轉am,實有人唔take am offer。

作者: scmail    時間: 10-11-25 12:23

SN校舍雖然舊, 但教學方面, 老師上上下下都配合好好, 附近有幾間幼稚園校舍都舊...大班學生, 而SN小班教學, 老師容易Take Care我們小朋友...

原帖由 Sept99 於 10-11-25 11:25 發表

仲考慮緊, 入到去間學校好似比想像中舊, 唱歌的樂器又舊到生誘. 唔是叫 ...

作者: bunbuncoco    時間: 10-11-25 12:23

d野真你係好舊,連本story book 都係chi哂膠紙,個位西人老師又冇咩活力咁,eventually收在我仔pm class, but c6 interview果日已經同我講唔鍾意,都最後校長個都talk冇聽就話要走喇.
作者: babyakambm    時間: 10-11-25 15:47

Seems they accept everyone ! How many students are they taking in K1 ?
作者: RC-mama    時間: 10-11-25 15:54

我囡囡都係nov 20 interview, 尋日都收到am offer!  
我都想知道今年有幾多個k1學位, 感覺上有好多小朋友都收到offer, 好似好少rejected/waiting list!  或者有,但唔係bk mama.
大家會唔會比小朋友讀呢...?

作者: celinapang    時間: 10-11-25 16:01     標題: 回覆 1# RC-mama 的文章

Also accept my son as am offer. It seems that many people interview on 20 Nov got the offer.
作者: kittyyau    時間: 10-11-25 16:03     標題: 回覆 3# bunbuncoco 的文章

Hi,

我本來都係20號去見,不過撞咗另一間所以冇去。你會唔會交留位費呀?

cheers,
kitty
作者: allung    時間: 10-11-25 16:25

我27先去in, 唔知仲有無offer哩...
作者: littlecook    時間: 10-11-25 16:41

佢地一路in一路出offer,到最後果一兩批都仲會有位架,因為之前有d人無交留位費唔要個位ma!

如果無更好既offer,就會讀囉!已經交左留位費.

收咁平學費,無法唔舊啦!佢地d單車都好舊,生锈添!真係想送一兩架新既比佢地呀...

原帖由 RC-mama 於 10-11-25 15:54 發表
我囡囡都係nov 20 interview, 尋日都收到am offer!  
我都想知道今年有幾多個k1學位, 感覺上有好多小朋友都收到offer, 好似好少rejected/waiting list!  或者有,但唔係bk mama.
大家會唔會比小朋友讀呢...? ...

作者: bunbuncoco    時間: 10-11-25 16:58

原帖由 kittyyau 於 10-11-25 16:03 發表
Hi,

我本來都係20號去見,不過撞咗另一間所以冇去。你會唔會交留位費呀?

cheers,
kitty

我想交在先再唸,你last sat去左邊間in呀?
作者: Sept99    時間: 10-11-25 17:01

小班教學... 好似得K1.  

如果因為平, 所以選這間學校... 我諗唔會, 都是差幾百蚊.  我報是因為佢話佢是英文幼稚園, 貪佢有NET. 但個鬼婆好似無HEART咁.

如果D教具 (樂器, 單車, 等等) 都是偏舊同生锈, 大人用就無所謂.  小朋友如果玩時, 受傷流血, 就痳煩...  (可能我太多心)
作者: Joeff    時間: 10-11-25 22:26

我個都係超細B呀,噚日都收到AM Offer,可能AM有6班、PM得3班。

好多人都會放SN係次選,之前收都無留位,所以今時今日仲有位。有朋友收到reject letter㗎,不過無必要大鑼大鼓响度講。

SN係就係舊D,但係我Buy佢小班教學,樣樣都好平均,唔會太谷又唔會太玩。SC夠舊啦,嗰日In嗰陣落雨漏水添,咪一樣大把人爭。要新,應該揀York,硬件無得頂!
作者: helenli    時間: 10-11-25 23:56

我仔K1是20人一班, K2也是, 唔係K1先係小班.

個"鬼婆"無HEART我絕對不同意, MS BERNIE係好有愛心的老師, 我仔K1係佢教的, 小朋友都好鍾意佢, 你覺得佢無HEART可能係太累了, 每年呢D場合學校都要幾位NET出來同人見面, 重覆又重覆, 唔累就假.

至於校舍和物資舊是事實, 學校已經40年, 但內部裝修我覺得可以接受, 二樓去年翻新過好新淨企理.  硬件重要, 學校的教育更為重要, 阿仔每日都開心上學, 返家主動做功課, 現在K2上學期已能讀寫好多唔容易的中文字如爸媽, 車船, 牛馬, 哥弟...英文聽講讀非常好, 發音準確, 最令我驚喜的是數學, 數感和概念都建立得好鞏固, 阿仔現在根本唔需要協助, 可以自行睇題目完成兩版數學功課.

原帖由 Sept99 於 10-11-25 17:01 發表
小班教學... 好似得K1.  

如果因為平, 所以選這間學校... 我諗唔會, 都是差幾百蚊.  我報是因為佢話佢是英文幼稚園, 貪佢有NET. 但個鬼婆好似無HEART咁.

如果D教具 (樂器, 單車, 等等) 都是偏舊同生锈, 大人用就無 ...

作者: jswailam928    時間: 10-11-26 00:29     標題: 回覆 12# littlecook 的文章

你咁嫌D單車好舊,生锈,你講到咁差點解仲要交留位費呀?
又要平, 又要有NET, 又嫌3嫌4, 針無2頭利架喎,
學joeff話齋, SC夠舊LA, 又咁多人去報名,
因為又有名囉, 又真係比到家長需要GA野比學生,
睇埋D表面野, 咁嫌3嫌4唔好讀囉, 讀過第2間囉, 好無聊囉, 咁focus起D單車,story book,樂器,.唔該focus下起D老師有無愛心, 教學方面, 小朋友真係會起SN到讀得開唔開心好過LA.......
& sept99 唔該你講野係confirm左先講出黎丫!小班教學, 好似得k1? 又唔係真正用家, 講好似, 你會好誤導別人law!!!

作者: Sept99    時間: 10-11-26 10:29

Hello..

小班教學只是K1, 是interview個日的講座聽到. 我唔是想引導大家錯誤的想法, 相信大家都是想知道這間學校的好與壞, 才看.  請問是否唔是用家, 就不能發言.

大定平心靜氣分享, 其實大家唔是針對間學校, 亦無必要, 只是反映自己的看法感覺.  老實講, interview只是數十分鐘, 大家感覺的野, 都可能有好大的分別.

SC的舊, 絕不同SN, SC乾淨好多, 雖然壁佈貼得都幾亂.  都是個句, 家家有求.

多謝分享

作者: littlecook    時間: 10-11-26 12:14

你自己去睇吓d單車囉,真係生锈果喎,係事實!
我話想送單車比學校,係真係咁諗,我唔想d小朋友整親!
我只係話d單車生锈呢一樣野咋喎,你就話我'嫌3嫌4','講到咁差'!我無話唔鐘意呢間學校,只係你見人講單車就屈人話唔鐘意囉!事實係我都几鐘意呢間學校,只係唔鐘意生锈單車!
每間學校都有好有唔好,人地衡量過ok交留位費,又關你咩事呀?

原帖由 jswailam928 於 10-11-26 00:29 發表
你咁嫌D單車好舊,生锈,你講到咁差點解仲要交留位費呀?
又要平, 又要有NET, 又嫌3嫌4, 針無2頭利架喎,
學joeff話齋, SC夠舊LA, 又咁多人去報名,
因為又有名囉, 又真係比到家長需要GA野比學生,
睇埋D表面野, 咁嫌3嫌 ...

作者: RC-mama    時間: 10-11-26 15:05

hi Joeff,
我個囡囡都係超細B呀... (你個囡囡好得意 )
見到你d posts話收到其他幼稚園嘅offer,但冇比留位費,因為唔想阻住其他人... 真係勇氣可加!  對自己囡囡好有信心!
咁你會唔會交呢間嘅留位費呀?  
我會交咗先, 因為小班教學真係好適合d細b!

原帖由 Joeff 於 10-11-25 22:26 發表
我個都係超細B呀,噚日都收到AM Offer,可能AM有6班、PM得3班。

好多人都會放SN係次選,之前收都無留位,所以今時今日仲有位。有朋友收到reject letter㗎,不過無必要大鑼大鼓响度講。

SN係就係舊D,但係我Buy佢小班教學,樣樣都 ...

作者: scmail    時間: 10-11-26 15:55

你講得對...SN雖然舊D,但都like小班教學, 我大囡同一班同學仔讀得好開心, 老師上上下下都好Nice...所以我都同細D留咗位...有些九龍塘的幼稚園都係舊...York 舊校都同SN差不多...

原帖由 Joeff 於 10-11-25 22:26 發表

SN係就係舊D,但係我Buy佢小班教學,樣樣都 ...

作者: scmail    時間: 10-11-26 15:58

Agree 你的講法

原帖由 helenli 於 10-11-25 23:56 發表
我仔K1是20人一班, K2也是, 唔係K1先係小班.

個"鬼婆"無HEART我絕對不同意, MS BERNIE係好有愛心的老師, 我仔K1係佢教的, 小朋友都好鍾意佢, 你覺得佢無HEART可能係太累了, 每年呢D場合學校都要幾位NET出來同人見面 ...

作者: scmail    時間: 10-11-26 16:02

我大囡現在讀緊K3啦! 一路都係小班教學, 一般都20-23人一班...唔通20-23人係屬於大班...

原帖由 Sept99 於 10-11-26 10:29 發表
Hello..

小班教學只是K1, 是interview個日的講座聽到. 我唔是想引導大家錯誤的想法, 相信大家都是想知道這間學校的好與壞, 才看.  請問是否唔是用家, 就不能發言.

大定平心靜氣分享, 其實大家唔是針對間學校, 亦 ...

作者: littlecook    時間: 10-11-26 23:59

scmail,

請問係咪k2全級am,k3全級pm呀?

原帖由 scmail 於 10-11-26 16:02 發表
我大囡現在讀緊K3啦! 一路都係小班教學, 一般都20-23人一班...唔通20-23人係屬於大班...

作者: rl0922    時間: 10-11-27 00:19

我比咗留位費, am class. 其實我好鐘意SN. 但聽講校車服務好差. 加上囡囡吾鐘意坐巴士. 有D擔心.
作者: Joeff    時間: 10-11-27 01:11

原帖由 RC-mama 於 10-11-26 15:05 發表
hi Joeff,
我個囡囡都係超細B呀... (你個囡囡好得意 )
見到你d posts話收到其他幼稚園嘅offer,但冇比留位費,因為唔想阻住其他人... 真係勇氣可加!  對自己囡囡好有信心!
咁你會唔會交呢間嘅留位費呀?  
我會 ...

嗱,我好老實嘅,响我心目中,SC係砰先少少;不過我老公同我都好Buy SN嘅小班教學,所以心大心細。況且,SC咁難入......所以我都會留位嘅!
作者: helenli    時間: 10-11-27 01:11

我地美孚/西九龍線校車無問題, 校車姨姨好好人, 其實你不用擔心, 因為距離開學仲有一段時間, 小朋友成日會變的, 到時可能佢已經唔會抗拒坐車.

原帖由 rl0922 於 10-11-27 00:19 發表
我比咗留位費, am class. 其實我好鐘意SN. 但聽講校車服務好差. 加上囡囡吾鐘意坐巴士. 有D擔心.

作者: RC-mama    時間: 10-11-28 14:30

SC好快就知結果啦... 到時就知去向了!
我都交咗留位費... 如果囡囡有機會一齊讀書, 就多D聯絡!

祝你囡囡收到最心儀嘅KG Offer!  

原帖由 Joeff 於 10-11-27 01:11 發表

嗱,我好老實嘅,响我心目中,SC係砰先少少;不過我老公同我都好Buy SN嘅小班教學,所以心大心細。況且,SC咁難入......所以我都會留位嘅!

作者: klm402    時間: 10-11-28 19:27

We went for an interview yesterday, and we all appreciate school arrangements , there were not only having an interview but also having a story telling by NET teachers.
The only one thing made me disappointed was there were no more AM vacancy already but actually my little did a good job in the interview.
Anyway, St. N. really a nice school as i found.
作者: helenli    時間: 10-11-28 23:52

U can apply am class when u pay the reservation fee.  I believe there will be am vacancies release sooner or later.  Call the school regularly to show your sincerity and yoyour application will be concerned!
作者: scmail    時間: 10-11-30 10:58

K3係pm...一般九龍塘幼稚園都在K2/3轉一年pm

原帖由 littlecook 於 10-11-26 23:59 發表
scmail,

請問係咪k2全級am,k3全級pm呀?

作者: Joeff    時間: 10-11-30 22:54

原帖由 RC-mama 於 10-11-28 14:30 發表
SC好快就知結果啦... 到時就知去向了!
我都交咗留位費... 如果囡囡有機會一齊讀書, 就多D聯絡!

祝你囡囡收到最心儀嘅KG Offer!  

多謝你嘅祝福,真係俾我等到喇~~

本來同老公爭持緊,朋友叫我兩間都留位慢慢諗。但係今晚相量過,決定放番個位出嚟,因為仲好多人waiting, 等待真係好痛苦嘅。
作者: chan@    時間: 10-11-30 23:37

原帖由 kittyyau 於 10-11-25 16:03 發表
Hi,

cheers,
kitty

我都係27號IN,又要等待多兩個星期先有回覆,心情好DOWN
作者: angie0828    時間: 10-12-1 15:05

我哋SN收咗PM, 好開心!
作者: anpanman626    時間: 10-12-1 16:34

我o地都係收PM 喎..唔知有無機會做同學呢 ?
作者: joeywylo    時間: 10-12-1 17:35

SN am class VS SC pm class.  What's your choice?
作者: catwingyi    時間: 10-12-1 17:39

SN都收左我囡囡pm呀, 27/11 IN既, 原本話要2星期先出result, 估唔到今日就收到信喇
作者: chan@    時間: 10-12-1 22:46     標題: 回覆 5# chan@ 的文章

今天收到信啦,offer pm
作者: Joeff    時間: 10-12-1 23:14

原帖由 catwingyi 於 10-12-1 17:39 發表
SN都收左我囡囡pm呀, 27/11 IN既, 原本話要2星期先出result, 估唔到今日就收到信喇

Congrats!!!  今朝仲聽你話等緊~~不過SN好快手,幾日就知結果,效率其高!!
作者: angie0828    時間: 10-12-1 23:19

原帖由 anpanman626 於 10-12-1 16:34 發表
我o地都係收PM 喎..唔知有無機會做同學呢 ?

作者: bluebluebe    時間: 10-12-2 01:56

also got the PM offer today but really want to change to AM :( any chance if i call or write a letter to school??
作者: chan@    時間: 10-12-2 12:37

原帖由 angie0828 於 10-12-1 23:19 發表

之前話兩個星期才有FEEDBACK,心情真的是心灰意泠,由高跌到谷底,再由谷底提升,個種感受真的很辛苦

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5