教育王國

標題: 為小學鋪路 [打印本頁]

作者: yantabo    時間: 10-11-26 00:47     標題: 為小學鋪路

請問各位家長, 如果小朋友3歲左右, 計劃為她入讀較好的小學鋪路, 應該報一些甚麼interest class/公開考試或比賽, 可以增加她成功入讀較好小學的機會? 如一些公開的英文考試, 或朗誦比賽? 可否分享一下?
作者: 好一個爸爸    時間: 10-11-26 01:00

官律只靠抽獎。第一階段, 攪宗教分有 5分。第二階段, 搬屋/攪地址 有D 好處。

DSS, 私校............認識與學校相闗人仕, 才是真正 ultimately useful.............

一般o野, 多材多藝, 準備好 portfolio, interview class 等, 都幫到DD。
作者: yantabo    時間: 10-11-26 01:15

any others actual examples??
e.g which course??
作者: 好一個爸爸    時間: 10-11-26 01:24

你要乜 examples 呢? 人仔細細可以攞到D 乜重要獎項/成就?

Holistic education 啦,即academic, sports, arts & music 乜都有D。
作者: ferrynferry    時間: 10-11-26 11:57

如果傳統名校~
IN要大膽,有禮貌有自信~
interview班幫助有限~
作者: 愚人    時間: 10-11-26 12:04

不如了解一下你小朋友是什麼一類型
活潑型? 學術型? 才去選擇target 學校, 針對小朋友興趣去挑選興趣班, 之後自然就會累積一d cert 同比賽獎項.
如果興趣班唔係小朋友o既興趣, 好多時都係途勞無功.
作者: 小曳人    時間: 10-11-26 12:30

我個人覺得:
cert, 好多人都有! 你想突圍, 就真係要有d突出d嘅成績!
我反而覺得教好個小朋友緊要d~ 聽過幾間學校嘅校長都話, 好注重小朋友面試嘅表現, 小朋友一定要大方有禮.. 淨係呢樣嘢都好花功夫啦!

我自己暫時無為小朋友考小學做任何嘢住~ 不過就為佢人生長遠嘅培育努力緊! 小兒暫時有上游泳班同音樂班, 之後會學鋼琴 (我清楚明白學鋼琴對報小學一d幫助都無~) 有機會可能學跳舞/溜冰, 因為我相信手眼協調, 對音樂嘅興趣, 適量嘅運動, 係對小朋友發展好重要

朗誦比賽~ 近年好興咁, 其實對訓練自信心好有幫助, 有機會嘅.. 都唔錯架! 不過我就留返俾學校老師決定.. 佢係咪呢方面嘅材料 (學校會安排呢類比賽)

作者: 好一個爸爸    時間: 10-11-26 12:39

原帖由 ferrynferry 於 10-11-26 11:57 發表
如果傳統名校~
IN要大膽,有禮貌有自信~
interview班幫助有限~

但 interview class 對陪養自信, 禮貌等等, 又好有幫助喎.....................
作者: ziyi    時間: 10-11-26 12:50

首先,先觀察小朋友,定下目標:
如果鎖定是津貼學校為目標,那就研究申請那一些私立而不影響抽獎的學校,如音小,真光等
如果自行沒有抽中,那要考慮搬家增加機會,所以都要留意

而不要打算DSS,因收了會沒有得自行/大抽獎.
而如果是以直資/私立為目標
那就要了解學校:
1. 距離及有沒有校車
2. 有沒有呈分
3. 有沒有中學部
4. 雜費

然後,選擇適合小朋友的學校,私立加DSS,全港有60間,你沒有可能申請晒的
而DGJS跟HKUGA/LOGOS已經是不同類型的
收窄了學校目標,而了解之前的申請人數,收生時間/公布時間,判斷一下機會
如DGJS/YW是自行之後公布收生,那自行(雖然是後備)但都要玩,你可以進取一些,touch wood,一個offer都沒有時,真的逼不得已要玩大抽獎時,不會沒有準備
DSS/Private都有分易及難(說的是或然率,不是真的一定易,如果小朋友是super smart,什麼學校都會offer,君不見,有些拿到6~7個offer)
申請時,要同時申請一些或然率較高的學校
不要只集中如TSL/DGJS/DBS/YW等過3000人申請的學校
我的建議就是如此
作者: ziyi    時間: 10-11-26 12:53

面試班,看你申請什麼學校,有一些是有需要的
但也有一些是不需要的
而每間學校都希望小朋友有自信,禮貌
而個人覺得禮貌是每天每刻從小教導的
如果從小沒有要求小朋友,單憑面試班是沒有用的

原帖由 好一個爸爸 於 10-11-26 12:39 發表

但 interview class 對陪養自信, 禮貌等等, 又好有幫助喎.....................

作者: CHP    時間: 10-11-26 13:04

interview class 有冇幫助, 要睇小朋友性格.  興趣班方面, 我大囡都有考一d cert, 以為成績好突出, 點知都係一般.  大囡欠缺自信, 講野唔夠聲, interview c緊!
作者: bluesky999    時間: 10-11-26 13:47

http://www.youtube.com/watch?v=VgZ6cdDZ6I4

http://www.youtube.com/watch?v=Nc_L17zI1mE

啟發很深的特輯 - 「世襲教育」

「如果你要打造名校,很容易︰
  『每一個科目,特別是英文科,程度教高一年級便可,並且不斷給予功課。—
    這樣便受家長歡迎了。」

家長不應該給名牌效應牽著鼻子走︰
    「請放下自己的虛榮感。
   究竟是為了滿足自己虛榮心?還是滿足子女需要?」

作者: tammyhw    時間: 10-11-26 13:48

原帖由 ziyi 於 10-11-26 12:50 發表
如果鎖定是津貼學校為目標,那就研究申請那一些私立而不影響抽獎的學校,如音小,真光等

而不要打算DSS,因收了會沒有得自行/大抽獎. ...

好同意你的見解, 我的諗法差唔多.

1. 經濟(學費和其他費用是否可以負擔
2. 小朋友的個性和能力
2. 地區
3. 中學校網
4. 學校熱門程度

所以我先報讀有小學的幼稚園, 雖然唔係一條龍, 但根據學校官方講, 會優先收KG的學生. 咁樣最少已經有一間私小BACK UP.
由於我住的校網一般. 所以我們會報考直資/私小. 但由於小朋友只是K1, 仲未睇到佢適合那一類型的學校, 所以報邊間要到時再決定.

至於興趣班/CERT, 我覺得最緊要小朋友自己鍾意, 如果為左張CERT, 但小朋友根本無鐘意學, 根本無意思... 所以呢PART 我無特別部署....
作者: yantabo    時間: 10-11-26 15:20

thanks every experienced parents, i really agree with 小曳人 & ziyi daddy,i don't think that the interview class really can help for interview,a kid's character is build up day by day and mainly influence by their parents.
so i know what to do on my kid is that : ~understand kid's character & interest
~build up kid's confidence
~be a role model of the kid
作者: yantabo    時間: 10-11-26 15:23

this is not an only way to build up confidence and being polite........
原帖由 好一個爸爸 於 10-11-26 12:39 發表

作者: smallpig    時間: 10-11-26 16:27

我都要出年幫大女叩門, 請問學什麼可以増強自信及唔害羞呢?朗誦得唔得呢?
作者: tsang123    時間: 10-11-30 15:06

The school interviewer always read a story and ask kids questions. Any courses or how can we train up kids in this area ?
作者: Christi    時間: 10-11-30 15:24

看得有點頭暈了...想請教升小ABC...

1.自行>>>是不是指津校大抽獎前一階段的自行收生程序,即係要自己申請/面試...etc?

2.呈分>>>何解?不懂.

3. 另外想請問你,全港咁多學校(官/津/直資/私),你如何研究晒咁多學校並鎖定一個範圍呢?或者掉轉頭問,你係點樣鎖定一個範圍呢?

謝謝.

原帖由 ziyi 於 10-11-26 12:50 發表

而不要打算DSS,因收了會沒有得自行/大抽獎. ...

作者: ziyi    時間: 10-11-30 16:10

官立/津貼學校是按照政府小一入學統籌辦法處理的
自行派位就是大抽獎之前的第1階段小一入學統籌辦法,只可以申請全港任何官津小學的1間,這階段只計算分數,不理會你住在那,不會因相同校網而加分
其中,如果你有在讀的小朋友,那細佬妹為世襲生,學校必須錄取,同樣,如果你是該校的員工,你的小朋友也是世襲生
自行派位佔正常來說學校的50%學額,其中這部份的60%優先給世襲生,只有當世襲生用唔盡才會給計分的用
相反,如果世襲生超過了這60%,將由第2輪的學額撥出至足夠世襲生,所以計分制的申請人最少有20%的總學額
而當世襲生超額,而同時計分制的人也用盡了quota,第2輪的學額將少於50%, 餘額的10%將撥入大抽獎的甲部,全港不分區競爭,餘下的只供該校網的申請人申請
2.呈分是說小5,小六的評估,用來將學生分類為Band 1,2,3用作升中的基準,
分全港的Banding及本區的banding
越高banding,代表你的小朋友可最先選舉官津中學
如果沒有banding,代表你的小朋友比band 3的學生更後
Banding不單是計算小朋友自己的成績,會加上小朋友對上一年的師兄姊的成績,調整
如果你的小朋友師兄姊考得差,也會拖低banding
3. 先決定了玩自行/大抽獎與否
如果決定了玩,目標是40間私小裡的一部份,因為如KY, RC, PC等是不可以參加大抽獎的, DSS因接受了政府資助,更加不可以玩.所以,當決定要玩政府派位遊戲,可選擇作back up的小學其實唔多
如果決定唔玩,那從20間DSS,40間private裡選擇
從可選擇
1. 地區, 有一些遠至元朗,TKO,柴灣,赤柱,南區, 一些太遠的,除非很喜歡很適合自己的小朋友,否則可out
2. Tution fee: 由1仟至6仟,需要量力而為, 這樣也可以out 了一些
3. 傳統/半傳統/活動: 看小朋友適合,又可以out 了一些
最終,可能得20間以內在考慮之列,那時,就要實地參觀,感受一下,
自己來說,有一些是參觀後感覺唔到(好似男女感情一樣)
這樣又out了一些
最後,從中排序,按照喜好,或然率,決定申請,加強上BK,會知道一些interview一定會crash的,可以事先out了其中crash了的
這樣最終可能只是7~9間了

原帖由 Christi 於 10-11-30 15:24 發表
看得有點頭暈了...想請教升小ABC...

1.自行>>>是不是指津校大抽獎前一階段的自行收生程序,即係要自己申請/面試...etc?

2.呈分>>>何解?不懂.

3. 另外想請問你,全港咁多學校(官/津/直資/私),你如何研究晒咁多學校並 ...

作者: juliancy    時間: 10-11-30 16:45

Focus on training in aptitude, communication skills and manners.  Days of piles of certs and thick portfolios are gone.

作者: Christi    時間: 10-11-30 17:58

謝謝你的詳細回覆.

真係好複雜...好,我決定先放自己幾星期假先,過完今個聖誕開始著手啓動這個龐大的升小準備工程.  

原帖由 ziyi 於 10-11-30 16:10 發表
官立/津貼學校是按照政府小一入學統籌辦法處理的
自行派位就是大抽獎之前的第1階段小一入學統籌辦法,只可以申請全港任何官津小學的1間,這階段只計算分數,不理會你住在那,不會因相同校網而加分
其中,如果你有在讀的小 ...

作者: ziyi    時間: 10-11-30 18:13

2012/13 or 2013/14
如果是2012/13,最早的小學簡介會會係3月份(ICQM)
申請在5月份,interview係6月底,7月底知results
其他一般7,8月份簡介,9月份開始interview,10月或開始有results

原帖由 Christi 於 10-11-30 17:58 發表
謝謝你的詳細回覆.

真係好複雜...好,我決定先放自己幾星期假先,過完今個聖誕開始著手啓動這個龐大的升小準備工程.  

作者: Christi    時間: 10-11-30 18:23

嘩,感激之極...事關我完全冇諗過時間表的問題,我會睇實呢個時間表做人的了...

我囡囡是08年出生的,應是2013/2014吧 ~~
作者: ziyi    時間: 10-11-30 18:48

08年的是14/15, 很長的時間,你先想好KG先啦
到12年開始做準備,13年申請及聽簡介
KG也要為小一準備
如果你目標是HKTL, PC, SPC等,其實是由他們的幼稚園入手比較好,因為入了代表小學已經得左

原帖由 Christi 於 10-11-30 18:23 發表
嘩,感激之極...事關我完全冇諗過時間表的問題,我會睇實呢個時間表做人的了...

我囡囡是08年出生的,應是2013/2014吧 ~~

作者: monkey05    時間: 10-11-30 18:49

原帖由 juliancy 於 10-11-30 16:45 發表
Focus on training in aptitude, communication skills and manners.  Days of piles of certs and thick portfolios are gone.

而家d學校,考的除左學術, 很多都係考小朋友有無用腦, 思考敏唔敏銳, 記性, 專注力, 反應, 自信, 與人溝通力, 等等.  比你有一個好厚的profile, 但做唔到以上的, 又如何.  
本人也無咩打算要為個仔儲d 咩cert, 看來咩cert都係假, interview 表現才是最重要.
作者: Christi    時間: 10-11-30 19:41

KG基本上已經定下了,因為很滿意目前就讀的KG(但不是一條龍),所以只報了一間一條龍,並且已打定輸數,諗住專心致志喺原校讀4年然後血併小一面試.而且我為人屬龜速,再加上另一半什麼research也不去做,只是下達了[希望囡囡可以開開心心讀書,並且能學以致用]這道命令,我作為執行者,加上是新手媽媽,個心實在是戰戰兢兢...所以,對於我來說,差不多是時間開始的了...

謝謝指教啊!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:48 發表
08年的是14/15, 很長的時間,你先想好KG先啦
到12年開始做準備,13年申請及聽簡介
KG也要為小一準備
如果你目標是HKTL, PC, SPC等,其實是由他們的幼稚園入手比較好,因為入了代表小學已經得左

...

作者: cy36baby    時間: 10-12-1 08:42

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表
如果是2012/13,最早的小學簡介會會係3月份(ICQM)
申請在5月份,interview係6月底,7月底知results
其他一般7,8月份簡介,9月份開始interview,10月或開始有results

...

我囝囝而家K2, 06年出世, 甘係咪出年就要報小一?
作者: ac917    時間: 10-12-1 09:31

Ziyi daddy,
你的info一向都十分詳細,請問有沒有所有會接受大抽獎的私校名單?
十萬個感激!

原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表

...

作者: ac917    時間: 10-12-1 09:37

唔好意思想再問,除了音小,仲有邊間在K2階段已開始接受申請同面試?意思係問所有DSS及私校!謝謝。

quote]原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表

... [/quote]
作者: ziyi    時間: 10-12-1 09:45

是的,因為出生率回升,建議能力負擔得到,作多手準備
如果這是大的,還有小的跟著,更加要做好研究及準備

原帖由 cy36baby 於 10-12-1 08:42 發表

我囝囝而家K2, 06年出世, 甘係咪出年就要報小一?

作者: ziyi    時間: 10-12-1 09:49

對不起,沒有留意
但肯定不可以抽獎的有PC, KY, RC

原帖由 ac917 於 10-12-1 09:31 發表
Ziyi daddy,
你的info一向都十分詳細,請問有沒有所有會接受大抽獎的私校名單?
十萬個感激!

作者: ziyi    時間: 10-12-1 09:52

最早是ICQM/LOGOS
最遲是民生,是K3升小一的6月份
其他大部份都在9~10月份
而宣小/PC/九小等算比較遲,如果沒有記錯10月底才截止申請

原帖由 ac917 於 10-12-1 09:37 發表
唔好意思想再問,除了音小,仲有邊間在K2階段已開始接受申請同面試?意思係問所有DSS及私校!謝謝。

quote]原帖由 ziyi 於 10-11-30 18:13 發表
2012/13 or 2013/1 ...

作者: ac917    時間: 10-12-1 11:37

不打緊!
請問RC是否高主教?至於KY是那一間?
謝謝哂。

原帖由 ziyi 於 10-12-1 09:49 發表
對不起,沒有留意
但肯定不可以抽獎的有PC, KY, RC

作者: ziyi    時間: 10-12-1 11:47

PC - 培正
RC - 高主教
KY - 救恩
其中救恩沒有明文說不容許參加大抽獎,但當你是正取生而決定繼續參加大抽獎,學校會將你的小朋友由正取改為備取生,所以變相不許參加大抽獎

原帖由 ac917 於 10-12-1 11:37 發表
不打緊!
請問RC是否高主教?至於KY是那一間?
謝謝哂。

作者: qqbabe    時間: 10-12-1 12:26

應該按小朋友性格選校, 定係選一間以培養出該校學生性格? 而家好多人選一條龍, 為左買個保險放棄兩文三語既幼稚園是否值得?
作者: kitmantsoi    時間: 10-12-1 13:33

我會按小朋友性格選校, 若小朋友性格主動性高, 敢言,相對地服從性較低, 我會選可接受小朋友性格發展既學校. 但亦有家長希望增加小朋友服從性會選紀律相對嚴格的學校.每個家長對小朋友期望都有差異,如何選校各有不同.

原帖由 qqbabe 於 10-12-1 12:26 發表
應該按小朋友性格選校, 定係選一間以培養出該校學生性格? 而家好多人選一條龍, 為左買個保險放棄兩文三語既幼稚園是否值得?

作者: Christi    時間: 10-12-1 14:29

除非那間一條龍你很喜歡,否則,個人認為不太值得.

作者: artroboy    時間: 10-12-1 15:51

我個人很喜歡 PC, 如我係住 KLN, 我會揀佢...好似係一條龍國 KG 直上 中, 唔知有冇記錯.
原帖由 ziyi 於 10-12-1 11:47 發表
PC - 培正
RC - 高主教
KY - 救恩
其中救恩沒有明文說不容許參加大抽獎,但當你是正取生而決定繼續參加大抽獎,學校會將你的小朋友由正取改為備取生,所以變相不許參加大抽獎

...

作者: w_y    時間: 10-12-1 16:02

兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上小學, 佢地有信心大把時間, 將小朋友的兩文三語做得好 (有些名校估計佢地唔做, 家長都會谷). 不喜勿插.

作者: esther_lam_ny    時間: 10-12-1 18:10

咁有大的在讀直資/私立, 是否不一定收小的?
又,怎知學校幾時有簡介會/可申請/面試時間/通知取錄結果時間?是否要逐一學校打去問? 有無d web-site 可以見到?
原帖由 ziyi 於 10-12-1 09:45 發表
是的,因為出生率回升,建議能力負擔得到,作多手準備
如果這是大的,還有小的跟著,更加要做好研究及準備

作者: ziyi    時間: 10-12-1 18:46

講真的,我自己會將Target的學校網頁做book marks,到3~4月份開始每個星期都會上去看一看
到5~6月份加密至2~3天
到7~8月份加密至1天1次
另一方面,上BK,自然有家長報料
DSS/Private唔會保証一定收細佬妹的
但很多到最後都會收,但一定唔保証的有TSL
很大機會的有EC等
而YW就一定會入第2round,但收唔收都要看表現

原帖由 esther_lam_ny 於 10-12-1 18:10 發表
咁有大的在讀直資/私立, 是否不一定收小的?
又,怎知學校幾時有簡介會/可申請/面試時間/通知取錄結果時間?是否要逐一學校打去問? 有無d web-site 可以見到?
...

作者: eeb    時間: 10-12-2 10:19

如有兄讀DBS,弟的2nd in 會有分加 (簡介會講)
如有兄姊讀宣小,弟妹有分加 (聽同事講,佢大仔讀宣小,細仔舊年亦有宣小offer)

原帖由 ziyi 於 10-12-1 18:46 發表
講真的,我自己會將Target的學校網頁做book marks,到3~4月份開始每個星期都會上去看一看
到5~6月份加密至2~3天
到7~8月份加密至1天1次
另一方面,上BK,自然有家長報料
DSS/Private唔會保証一定收細佬妹
但很多到最後 ...

作者: ziyi    時間: 10-12-2 10:32

加分是一定的,但學校現時都很保險的不背書一定收
但只要interview唔係差很多,正常來說,機會一定大於沒有connection的申請人

原帖由 eeb 於 10-12-2 10:19 發表
如有兄姊讀宣小,弟妹有分加 (聽同事講,佢大仔讀宣小,細仔舊年亦有宣小offer)

作者: easybring    時間: 10-12-2 10:40

不一定, 我朋友大囝宣小, 妹妹上年考小一, 宣小一不收妹妹, 妹妹是年中出生, 不是宣幼生.
原帖由 eeb 於 10-12-2 10:19 發表

作者: eeb    時間: 10-12-2 10:52

我都係話只係有分加,唔係話一定收。

原帖由 easybring 於 10-12-2 10:40 發表
不一定, 我朋友大囝宣小, 妹妹上年考小一, 宣小一不收妹妹, 妹妹是年中出生, 不是宣幼生.

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:32 發表
加分是一定的,但學校現時都很保險的不背書一定收
但只要interview唔係差很多,正常來說,機會一定大於沒有connection的申請人

作者: ziyi    時間: 10-12-2 11:18

對啊,只不過詳細一些,有些家長(我自己也試過)只看到一部份
講個笑話給你知(好彩老婆大人)唔係成日睇BK的
唔准任何人通水給我老婆知,否則我會很可憐的
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲說收左,嚇死一起等電梯的同一座住客
我望了一下,她看少了一個字"備",她一看見"取"字興奮過了頭

原帖由 eeb 於 10-12-2 10:52 發表
我都係話只係有分加,唔係話一定收。

作者: monkey05    時間: 10-12-2 11:33

原帖由 w_y 於 10-12-1 16:02 發表
兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上 ...

有一點要注意, 學語言最黃金的時間是在小孩6歲前, 6歲後已事倍功半, 唔係話6歲後才train 兩文三語唔得, 但成效一定無6歲前咁優秀.  反而我覺得品德教育與學好兩文三語在幼稚園時應雙管齊下. .. (不喜勿插)
你講得對, 有d 學校估你d 家長都會自己谷, 正正好似而家 D 人, 小朋友幾歲人仔已要請英文, pth 補習老師回家單對單補習.  慘不忍睹.  唔知要補到幾時大 !
作者: CHP    時間: 10-12-2 11:40

monkey05 & w_y,
好同意呀! 讀一條龍幼稚園的家長, 只好自己谷下. 小朋友就慘, 3小時上學, 下課又要補補補, 很累的.  
原帖由 monkey05 於 10-12-2 11:33 發表

有一點要注意, 學語言最黃金的時間是在小孩6歲前, 6歲後已事倍功半, 唔係話6歲後才train 兩文三語唔得, 但成效一定無6歲前咁優秀.  反而我覺得品德教育與學好兩文三語在幼稚園時應雙管齊下. .. (不喜勿插)
你講得 ...
原帖由 w_y 於 10-12-1 16:02 發表
兩文三語係重要, 但你有無想過點解一條龍幼稚園多數都係咁輕鬆? 你估佢地有無計過升小一銜接問題呢? 以我觀察, 一條龍/有小學連繫的幼稚園, 好多係基督教/天主教學校, 首要確保學生品德, 次要確保學習興趣, 反而升上 ...

作者: ac917    時間: 10-12-2 11:55

請問那些是:
1, 有connection上Band 1 英中的私校及DSS?
2, 有connection上Band 1 英中的官津校而又15分都有有機會1st round入?
作者: Naurto    時間: 10-12-3 17:31

我用九型人格去選校....
作者: hyto    時間: 10-12-3 18:03

原帖由 ziyi 於 10-12-2 11:18 發表
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲 ...

哈哈!你小心D呀!!!
作者: thomasha    時間: 10-12-3 18:10

Were you cruel enough to tell her the truth on the spot? :D
原帖由 ziyi 於 10-12-2 11:18 發表
話說2星期前收到一封True Light的信,她未回到家在Lobby打開,大聲 ...

作者: ziyi    時間: 10-12-3 22:01

你估下
原帖由 thomasha 於 10-12-3 18:10 發表
Were you cruel enough to tell her the truth on the spot? :D

作者: CFaHB    時間: 10-12-15 09:22

不同意 ...

選一條龍 (幼稚園->小學) 是利多於弊;  反而小學升中學要考慮的又不同了  

原帖由 CHP 於 10-12-2 11:40 發表
monkey05 & w_y,
好同意呀! 讀一條龍幼稚園的家長, 只好自己谷下. 小朋友就慘, 3小時上學, 下課又要補補補, 很累的.  

作者: siulambonnie    時間: 10-12-17 14:42

根據校長, 教授, 及個人見解, 幼稚園這3年最重要家庭教育, 因為小學interview很著重小朋友的"真", 如問他最愛做甚麼? 小朋友答:"看書", 就會再問:"看甚麼書? 去那裡看? 從書中學到甚麼?" 這些問題都是要小朋友有真實經歷才懂回答~
禮貌品行都是長時間培養出來, interview就會自然流露出來~
所以, 這3年幼稚園, 家長多陪小朋友培養良好品德, 參加不同興趣班去發掘興趣, 如小朋友喜歡鋼琴, 就學鋼琴, 從中增強自信, interview時問起興趣, 他自然有自信地真情回答~  
至於日常生活, 多讓小朋友思考, 解決問題, 無無聊聊都問一下, 如回家在門口時, 可無聊地問:"媽媽忘了帶鎖匙, 怎麼辦?", interview答那些估不到的常識題會比較優勝~
語言上都是多聽多講多看書, 學校是一個途徑, 語文班是另一個途徑, 家長也是一個重要途徑, 因為小朋友對著我們的時間是最多, 可以跟小朋友有英語時間, 普通話時間, 每日花少少時間, 加加埋埋就好多了~ 而且在校學生多, 他們能真正表達機會不太多喔!!
所以, 家長的位置是很重要, 陪伴小朋友成長, 小朋友會感受到爸媽跟他同步的愛架~
如果你有心儀小學, 可以多找相關資料, 看看那方面比較著重, 便放多點時間在那裡~
我囡囡都是k1, 一起努力吧!! ^^
作者: yantabo    時間: 10-12-19 01:55

useful informations.....thanks!!!
nowadays all the parents concern thieir kids so  much, they will pay most of the time on the kids!!
作者: natpa    時間: 10-12-19 12:23

Personally, I think there are 3 important areas to work on:

1) Get a very good report card at K2 with v high or full marks especially in 中(Cantonese & Mandarin) 英數. This can help to prove your kid is an outstanding student when compared with others.

2) Build good habits: Manner, concentration, quick response & pro-active, logical thinking, , enjoy reading, willing to share, wide vocabulary & expressive, etc. These habits are what the headmaster usually looking for.

3) Performance / participation / competition: Drama, musical instrument, speech, sports, volunteering work, etc. This comes at a later stage, often obtains in K2.

Cheers

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5