教育王國

標題: St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考左乜?? [打印本頁]

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 11:36     標題: St Francis Assisi Result 聖方濟各 結果 ++SFA 最終考左乜??

作者: yeemelody    時間: 10-11-26 11:43

係唔係收左先會咁寫呀?

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 11:36 發表
Please check mail box.
The offer letter also mention your kid's talent during the interview: lanuage sor Maths or IT
And being selected for the gifted education.

作者: chingchingb.ma    時間: 10-11-26 11:47

舊年所有人嘅acceptance letter都係咁寫。

原帖由 yeemelody 於 10-11-26 11:43 發表
係唔係收左先會咁寫呀?

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 11:48

作者: tsang123    時間: 10-11-26 12:07

Did you receive letter today ?

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 11:36 發表
The offer letter also mention your kid's talent during the interview: languages sor Maths or IT
And being selected for the gifted education.

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 12:08

作者: k.kung    時間: 10-11-26 12:09

上年, 我有個朋友都係因為睇到呢封offering letter, 才驚覺自己小朋友係原來是資優兒童。最後放棄宣道, 去St. Francis接受資優教育

The offer letter also mention your kid's talent during the interview: languages sor Maths or IT

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 12:10

作者: chuppy    時間: 10-11-26 12:14

作者: LS.seto    時間: 10-11-26 12:27

We have received the letter fm SFA, my son has been successfully admitted into SFA for 2011.
The registration date is 4/Dec.
作者: buddy1977    時間: 10-11-26 12:43

WOW...恭喜!!
作者: A8888    時間: 10-11-26 13:20

hi LS.Seto,

你囝囝好叻呀! 你小朋友有否讀面試斑, 或讀甚麼興趣斑, 或你點樣train 佢, (老實講SFA出埋listening, 對k3小朋友都幾深呀!) 可否賜教賜教...
thanks a lot!

原帖由 LS.seto 於 10-11-26 12:27 發表
We have received the letter fm SFA, my son has been successfully admitted into SFA for 2011.
The registration date is 4/Dec.

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 13:21

作者: A8888    時間: 10-11-26 13:37

真係唔肯定, 不過我諗係九龍區可能係最難嘅一間(以PAPER 去計), 不過你小朋友都好勁, 咁都考到, 可否分享下教子心得..., THANKS !

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 13:21 發表
SFA 是否香港唯一考Paper 或 考得最深的???

作者: idadmum    時間: 10-11-26 13:38     標題: 回覆 1# PoorParent 的文章

作者: MagnumMagnum    時間: 10-11-26 13:42

咁你個小朋友考到幾分呀,interview完有無問佢?
作者: acclam    時間: 10-11-26 13:45

註冊左St Francis , 重可吾可以大抽獎?
作者: parenthk    時間: 10-11-26 14:00

Yes, you can do it as SF is the Private School.

原帖由 acclam 於 10-11-26 13:45 發表
註冊左St Francis , 重可吾可以大抽獎?

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-26 14:17

我FAIL 左呀~

但係仲好, 因為我已經有ST. JOE. 而家唔洗比多幾百蚊去頭痕.

恭喜各位. ^^
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 14:18

作者: buddy1977    時間: 10-11-26 14:23

如果唔得係咪會有REJECT信?? 得左係咪很厚的信?? 唔得係咪一張紙???
作者: parenthk    時間: 10-11-26 14:24

Congrat for all parents who get the offer.....
作者: TY3388    時間: 10-11-26 14:28

見到您有DBS 2nd In, 可能DBS收呢!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-26 14:17 發表
我FAIL 左呀~

但係仲好, 因為我已經有ST. JOE. 而家唔洗比多幾百蚊去頭痕.

恭喜各位. ^^

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-26 14:30

YES, 唔得就一張紙~~

原帖由 buddy1977 於 26-11-2010 02:23 PM 發表
如果唔得係咪會有REJECT信?? 得左係咪很厚的信?? 唔得係咪一張紙???

作者: dlmcdlcl    時間: 10-11-26 14:31

承你貴言.

話時話, IN DBS 淺 SFA 好多.

所以, 入到SFA 的小朋友真係好叻.

我仔英文係差小小. 都冇失望.

原帖由 TY3388 於 26-11-2010 02:28 PM 發表
見到您有DBS 2nd In, 可能DBS收呢!

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 14:44

作者: CHP    時間: 10-11-26 14:46

舊年我囡都考唔到.  佢英文幾好, 中文差少少.  我估要每樣平均地好先會取錄.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-26 14:31 發表
承你貴言.

話時話, IN DBS 淺 SFA 好多.

所以, 入到SFA 的小朋友真係好叻.

我仔英文係差小小. 都冇失望.

作者: rainy0429    時間: 10-11-26 14:53

我哋都取錄咗,好開心!! 因為係第一間響心目中排位比較高嘅私校取錄...
恭喜各位之餘,不忘提醒各位(包括我自己),盡快考慮完放返唔要嘅位出嚟!!
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 14:54

作者: tsang123    時間: 10-11-26 15:01

I got accepted letter too. So happy ah

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 12:10 發表
Yes, the postman put it freshly into my mail box.

作者: jocola    時間: 10-11-26 15:05

congratulations to u all.......

waiting to receive the rejection letter tonight since my son told me he doesnt know how to answer the questions...........
作者: tvnotallow    時間: 10-11-26 15:06

any small kid accepted?
作者: TIGERBAMA    時間: 10-11-26 15:09

有無人知佢會出幾多個 Offer 呢? 記得往年佢好似出幾百 offer 架!  預左好多人都係 hold 位.
作者: cookiegg    時間: 10-11-26 15:10

我仔係10月,佢IN完出黎都話有D唔識,我都無抱期望.而今日竟然收到OFFER,真係意想不到!

原帖由 tvnotallow 於 10-11-26 15:06 發表
any small kid accepted?

作者: tvnotallow    時間: 10-11-26 15:15

he must be very smart, cong..................

原帖由 cookiegg 於 10-11-26 15:10 發表
我仔係10月,佢IN完出黎都話有D唔識,我都無抱期望.而今日竟然收到OFFER,真係意想不到!

作者: esttsang    時間: 10-11-26 15:23

好緊張呀......
作者: esttsang    時間: 10-11-26 15:27

Congratulations to all kids & parents...
作者: Pessuma    時間: 10-11-26 15:33     標題: 回覆 36# esttsang 的文章

Me too!

Really want to rush back home to check the mailbox.........
作者: Blessings    時間: 10-11-26 15:35

How come I still can't receive any letter? Does it mean fail?
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 15:40

作者: TY3388    時間: 10-11-26 15:41

幾百 offer???  如果好多人留下來讀唔夠位點算,所以唔係太相信!

原帖由 TIGERBAMA 於 10-11-26 15:09 發表
有無人知佢會出幾多個 Offer 呢? 記得往年佢好似出幾百 offer 架!  預左好多人都係 hold 位.

作者: buddy1977    時間: 10-11-26 15:48

嘩..D 問題咁深. 我未回家睇信箱. 但係都估到結果. 又再失望一次了.
作者: cykk    時間: 10-11-26 15:48

收咗囡囡,因為已有offer,所以會放棄,祝大家好運!
作者: karen55407    時間: 10-11-26 15:54

係呀!舊年公佈有三百幾個,仲有好多臨尾叩門入到。
原帖由 TY3388 於 10-11-26 15:41 發表
幾百 offer???  如果好多人留下來讀唔夠位點算,所以唔係太相信!

作者: momoxu    時間: 10-11-26 16:40

還沒有收到信,是不是被reject的會遲點才收到信嘎。。真系等到人都顛~~~
作者: 小曳人    時間: 10-11-26 16:53

原帖由 TY3388 於 10-11-26 15:41 發表

好多人都唔係太鍾意SFA太谷, 最後放棄架!
作者: MySweetBB    時間: 10-11-26 17:03

算啦, 我都唔理學校實際收幾多, 總之收左我阿囡我就好OK.

作者: csbaik    時間: 10-11-26 17:04

今日收信, 收左我啦!
作者: Dora_Wong    時間: 10-11-26 19:13

Your daughter was really smart.  How can she remember so much about the test?
According to your detailed description, the test is really demanding and terrible!!

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 15:40 發表
What SFA had examine on our kids?

早上同下午d papers係唔同架。 以我所知, 9-11點時段嘅問題就差唔多。
我個囡係11:00 時段, 1 group 19人, 有3位老師http:/ ...

作者: PoorParent    時間: 10-11-26 19:25

作者: QQLAU    時間: 10-11-26 19:26

原帖由 cykk 於 10-11-26 15:48 發表
收咗囡囡,因為已有offer,所以會放棄,祝大家好運!
me too.有誠意讀可以試下叩門,good luck!
作者: csbaik    時間: 10-11-26 19:57

sfa 收左我個女, 好開心!!!!!!!!!!!!
作者: bu-b    時間: 10-11-26 20:55

Any one got the waiting list letter but not the reject letter?  

Seems all the kids received the offer are girls.....
作者: steve666    時間: 10-11-26 21:32

我個仔得左,佢考完出黎都話有d唔識。考呢間時一個offer都冇,仲知道自己個仔之前衰左6間的原因.預左唔得,真係估佢唔到。
作者: hinhin2828    時間: 10-11-26 21:45

YES!!
上年收左3百幾, 相信學校預估收2個只有一個讀, 到左6月還有10多個叩門位呢!

原帖由 karen55407 於 10-11-26 15:54 發表
係呀!舊年公佈有三百幾個,仲有好多臨尾叩門入到。

作者: csbaik    時間: 10-11-26 21:58

原帖由 bu-b 於 10-11-26 20:55 發表
Any one got the waiting list letter but not the reject letter?  

Seems all the kids received the offer are girls.....

no, actually SFA like boy rather than girl, about 2/3 of boy and 1/3 of girl in the class!
作者: cpcog    時間: 10-11-26 22:00

My daughter is accepted too. :) Anyway, we will not go to register while she will go to other school.
作者: PoorParent    時間: 10-11-26 22:00

作者: steve666    時間: 10-11-26 22:19

你都幾心水清wor. ^_^
我唔會註冊SFA la
其實知道阿仔問題後,自己都怪責自己
,無意間比左pressure佢,自己唔知。
所以好肯定SFA 唔適合佢。

原帖由 PoorParent 於 10-11-26 22:00 發表
So YMT or SFA or RC?

作者: bearbear2003    時間: 10-11-26 22:29

my son also got the seat
作者: LS.seto    時間: 10-11-27 00:21

Hi A8888,

Sorry for late reply.

我並沒有給孩子讀什麼特別的興趣班, 在學校只報了 Cambridge -Starters 課程, 成績理想. 另外在校外學習鋼琴已有2yrs, but 沒有考取任何級試, 只因鋼琴是希望孩子能培養良好的品性, 別無其他用意的.  在家給孩子多種不同類型的 exercises, 訓練其專注力及做習作的興趣。

直至現在,孩子做幼稚園的功課,便自己執書包後,再溫習當天的學校教過的書本,習慣了此種模式,有助及訓練孩子上小學後能自動自覺,做父母的也不用跟得咁辛苦。

原帖由 A8888 於 10-11-26 13:20 發表
hi LS.Seto,

你囝囝好叻呀! 你小朋友有否讀面試斑, 或讀甚麼興趣斑, 或你點樣train 佢, (老實講SFA出埋listening, 對k3小朋友都幾深呀!) 可否賜教賜教...
thanks a lot!

...

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-27 00:56

原帖由 LS.seto 於 10-11-27 00:21 發表
直至現在,孩子做幼稚園的功課,便自己執書包後,再溫習當天的學校教過的書本,習慣了此種模式,有助及訓練孩子上小學後能自動自覺,做父母的也不用跟得咁辛苦。

很良好的一個習慣, 多謝分享!
作者: ManManDady    時間: 10-11-27 18:34

原帖由 cookiegg 於 10-11-26 15:10 發表

My daughter was born in Dec. She also said that she could only answer about half questions correct. Luckily she got the offer. I am so happy because she had been rejected by TSL, KTP and DGS.
作者: chun媽    時間: 10-11-27 22:55

雖有offer, 內心還是忐忑,此非首選,但心目中的學校仍未放榜, 我想,還是要比1000大元
作者: gotgot    時間: 10-11-27 23:05

mandy,

恭喜你呀~~我今日收到信啦~~冇收到阿囡呀~整定同呢間學校無緣,可以疊埋心水讀阿囡鍾意果間了!^^

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-27 00:56 發表

很良好的一個習慣, 多謝分享!

作者: meemeefung    時間: 10-11-27 23:05

原帖由 chun媽 於 10-11-27 22:55 發表
雖有offer, 內心還是忐忑,此非首選,但心目中的學校仍未放榜, 我想,還是要比1000大元

我都是,最理想那一间仍未放榜, 我也要比1000大元。
作者: mictwin    時間: 10-11-27 23:34

got accepted, but still consider this school is really suitable my daughter or not......need to search more information abt this school....

I heard so many people say this school is very aggressive/puch/harsh ???? I need to think can I support my daughter's homework.

I dont want to study "primary school " again ....
作者: PW530    時間: 10-11-28 09:44

我都係咁想

原帖由 mictwin 於 10-11-27 23:34 發表
got accepted, but still consider this school is really suitable my daughter or not......need to search more information abt this school....

I heard so many people say this school is very aggressive/p ...

作者: munce    時間: 10-11-28 18:04

Wanna to know any Victoria kids got accepted by SFA?

I know many SC and KV kids got offers.
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-28 21:26

原帖由 gotgot 於 10-11-27 23:05 發表
mandy,

恭喜你呀~~我今日收到信啦~~冇收到阿囡呀~整定同呢間學校無緣,可以疊埋心水讀阿囡鍾意果間了!^^

gotgot,

吓! 唔緊要啦, 上天會安排到一間最適合愛林讀的學校的, 咁愛林係最鐘意邊間呀?
作者: bigcakecake    時間: 10-11-28 22:32

就算你唔選SFA, 父母都要再讀一次小學啦.  even係其他津校, 都係一樣.  可能仲要補埋習. 條數都係一樣咁計. 時間還要用多了.
原帖由 mictwin 於 10-11-27 23:34 發表

I heard so many people say this school is very aggressive/p ...

作者: gotgot    時間: 10-11-28 23:59

上次面試完,阿囡話比我知,佢個gp的小朋友比阿sir鬧o左兩次,我都估凶多吉少o架啦,跟住阿囡已經話唔鍾意間學校,我都知呢間學校課程好深,又收埋好多資優,;所以我都唔想阿囡係咁大壓力下讀書,因為SFA面試日期,我剛好坐完月,可以"出山",所以先報埋,當比多個機會阿囡!我都好相信上天一定會為我o地安排好最適合的。

其實我最終都只係報o左4間,又係因為咁o岩生bb同坐月o既問題,阿囡最鍾意果間係GH,我都係呢:loveliness: ,DGJS佢都話鍾意,但都預o左未必收,其實我聽阿囡講果日校長同房內老師的反應同回應,我都覺得個校長同老師都好好,不過我老公真係好唔鍾意呢間學校!!另外仲有宣小未面試!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-28 21:26 發表

gotgot,

吓! 唔緊要啦, 上天會安排到一間最適合愛林讀的學校的, 咁愛林係最鐘意邊間呀?

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-29 00:57

原帖由 gotgot 於 10-11-28 23:59 發表
上次面試完,阿囡話比我知,佢個gp的小朋友比阿sir鬧o左兩次,我都估凶多吉少o架啦,跟住阿囡已經話唔鍾意間學校,我都知呢間學校課程好深,又收埋好多資優,;所以我都唔想阿囡係咁大壓力下讀書,因為SFA面試日期,我剛好坐完月,可以"出山",所以先報埋 ...

gotgot,
我都聽聞SFA課程好深, 都怕++讀唔掂!
同一班家長們經歷過今次考小一的經驗, 真係體驗左好多野, 更加明白"凡事真係冇絕對", 好多時往住真係估佢唔到!
一切真係要睇天安排。
妳老公為何不喜歡DGJS? 我覺得很適合愛林讀喎!
宣小我都報左, 不過決定唔去見lu.....

作者: gotgot    時間: 10-11-29 02:07

mandy,

如果我個囡好似++咁資優,我真係唔擔心係SFA讀書呢(講真的),因為知道我個囡係普通人,所以因材施教,比佢讀返D程度深o既學校就ok,但好似呢間咁身邊咁多資優生同咁大壓力,我諗對佢唔係好事!

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。佢仲想話唔同我o地去添!

講起今年,我都聽好多,身邊識三個kv小朋友拎honor,考好多學校都唔收呢,真係慶幸自己無做錯轉校的決定,因為真係好多o野都預料唔到!!

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 00:57 發表

gotgot,
我都聽聞SFA課程好深, 都怕++讀唔掂!
同一班家長們經歷過今次考小一的經驗, 真係體驗左好多野, 更加明白"凡事真係冇絕對", 好多時往住真係估佢唔到!
一切真係要睇天安排。
妳老公為何不喜歡DGJS ...

作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-29 02:53

原帖由 gotgot 於 10-11-29 02:07 發表
mandy,

如果我個囡好似++咁資優,我真係唔擔心係SFA讀書呢(講真的),因為知道我個囡係普通人,所以因材施教,比佢讀返D程度深o既學校就ok,但好似呢間咁身邊咁多資優生同咁大壓力,我諗對佢唔係好事!

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。 ...

++讀書只是一塊普通材料, 沒甚麼特別! 不過出面資優生其實到處都有, 唔驚得咁多啦!
唉! 其實kv拿Honor student 並不是考小一通行証, 只是當bonus 好了, 最多比多少少好印象學校, 始終都係睇面試表現最重要。因為有些學校會睇, 有些學校根本唔會睇, 冇話一定, 就我自巳經驗, 我覺得HKTL肯定睇, DGJS 2nd in 先有機會睇, SFA 唔會睇! 好多學校1st in 根本冇機會睇咁多份portfolio, 所以進入了2nd in 才有機會讓學校睇呢!

相比下, 身邊kv朋友仔考小一的result 其實巳算不錯了,  到目前為止, 大部份都有好學校收了。
作者: Camom    時間: 10-11-29 08:16

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 02:53 發表

++讀書只是一塊普通材料, 沒甚麼特別! 不過出面資優生其實到處都有, 唔驚得咁多啦!
唉! 其實kv拿Honor student 並不是考小一通行証, 只是當bonus 好了, 最多比多少少好印象學校, 始終都係睇面試表現最重要。因為 ...

咁你會唔會註冊SFA呀?
作者: mictwin    時間: 10-11-29 10:21

SFA got accepted有時唸如果女女係跟得上既話,係咪吾算"谷",啊女都算"書不離手"個類,
每晚睡前我地都有story telling time,
佢又中意朗讀中,英文書,句子讀到幾長..she like listen english story (CD)...For maths 我地自已用Kumon既方法,自已出題目比佢計,she can add 2 figure to 2 figure, e.g 54+23,...even 123+214....ok also
we just learn maths at home....I think chi,eng, maths is OK....But not very active, before that she is very shy, now is OK....I worry if she study at SFA her character will become shy again as alway focus on acadmic.  Or study at 禮腎,啟基more happy learning .....

any mother had same trouble ??
作者: jumbo_mandy    時間: 10-11-29 12:44

原帖由 Camom 於 10-11-29 08:16 發表

咁你會唔會註冊SFA呀?

Camom,

會去註冊SFA, 我心儀嘅名津校, 要六月先有得叩門, 亦唔知學校到時收唔收++, 所以註冊左先啦。Calix 會唔會註冊呀?
作者: 2LittleMonkey    時間: 10-11-29 13:54

Do they have waiting list this year?
作者: Camom    時間: 10-11-29 13:59

原帖由 jumbo_mandy 於 10-11-29 12:44 發表

Camom,

會去註冊SFA, 我心儀嘅名津校, 要六月先有得叩門, 亦唔知學校到時收唔收++, 所以註冊左先啦。Calix 會唔會註冊呀?

jumbo_mandy,

Calix唔會註冊啦,因為之前同你講咗有另一間學校收咗,遲D會去註冊啦。
作者: tsang123    時間: 10-11-29 15:58

What problem ah ? Can you PM to share ?
I have faced problems to my little son. ( 2yr 8 mths)

原帖由 steve666 於 10-11-26 22:19 發表
你都幾心水清wor. ^_^
我唔會註冊SFA la
其實知道阿仔問題後,自己都怪責自己
,無意間比左pressure佢,自己唔知。
所以好肯定SFA 唔適合佢。

作者: valiant    時間: 10-12-8 04:13

我識D今年KV小朋友有HONOR的,都考得唔錯. 我朋友個囡仲有直資學校比獎學金OFFER, 加埋SFA, TSL同埋其他都有OFFER,只係GH係WAITING, DG冇2nd IN,呢個成績已經好唔錯. 但佢個女考之前已經講明唔鍾意讀女校, 而且佢地仲有個細仔,所以首選都係男女校。只不過每人心儀學校唔同, 或者你得一粒女讀囡校冇需要考慮太多問題, 人地有兩個就有唔同的考慮。
我相信依家冇OFFER唔緊要, 由其係KV HONOR的小朋友, 因為KV比得HONOR你, 你應該係一個叻的小朋友, 最緊要考到唔好驕傲, 考唔到都唔好灰心, 因為讀書唔係睇依家考到邊間學校或者考唔到你心儀的學校, 其實讀邊間學校將來你可能讀書都可以好叻。
小朋友成功並不是單單取決於讀那間小學, 栽培小朋友的品行都好重要, 家長門請不要介懷考小學的數目多少, 考十間不是問題, 考一間都可以, 純粹個人決定吧。
共勉之~~

原帖由 gotgot 於 10-11-29 02:07 發表
mandy,

我老公聽得太多朋友分享,怕o左,上次2nd in。 ...

作者: k.kung    時間: 10-12-8 09:04

請問有那所直資學校會offer獎學金給獲取錄的小一申請人? 獎學金的內容是甚麼呢?

原帖由 valiant 於 10-12-8 04:13 發表
我識D今年KV小朋友有HONOR的,都考得唔錯. 我朋友個囡仲有直資學校比獎學金OFFER, 加埋SFA, TSL同埋其他都有OFFER,只係GH係WAITING, DG冇2nd IN,呢個成績已經好唔錯. 但佢個女考之前已經講明唔鍾意讀女校, 而且佢地仲 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5